Belépés
2019. szeptember 16. hétfő | 38. hét | 259. nap | 22:42 | Edit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Februári jeles napok- népszokások
FEBRUÁR 2. GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY NAPJA

Mint az ünnep neve is elárulja, ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. A hagyományos, magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött mellett világított, hogy a ,,pogánykát" ki ne cseréljék a gonosz, rossz szellemek. Amikor a fiatal anya először ment a templomba az ún. egyházkelőre vagy avatásra, szintén szentelt gyertyát vitt a kezében. Gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe, ,,hogy annak fényénél múljon ki a világból" (Tápiószentmárton; Gulyás É. 1985: 835). Szentelt gyertya égett a halott mellett is. Mindenszentek napján és halottak napján, de más nagyobb ünnepeken, húsvétkor és karácsonykor is meggyújtották. Ugyancsak az egész nyelvterületen elterjedt hiedelem volt, hogy vihar, égzengés, villámlás és jégeső ellen szentelt gyertyát kell gyújtani. Valószínűleg hasonló védelmi célzattal
lenke1964, 2016. február 01. hétfő, 18:01
Vízkereszttől hamvazószerdáig - itt a farsang!
adtak elő a falu életéből, vagy éppen egy lakodalmas jelenetet elevenítettek fel. Ma talán a legismertebb ilyen játék a mohácsi busójárás, ahol a fiatalok báránybőrbe bújnak és maszkot húznak fejükre, ezzel az ijesztő jelmezzel próbálják elzavarni a telet. A farsang jellegzetes étele a fánk, illetve a disznótoros, ezekkel kínálják meg a háziak a vendégeket, de a manapság elszaporodó fesztiválokon ezekből a finomságokból kaphatunk ízelítőt.

A mulatság vége

A farsangi időszak hagyományosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, az utolsó néhány napot farsangfarkának nevezik. Ennek az utolsó napján, általában húshagyókedden temetik el a telet és nagy hanggal űzik el a gonoszokat a falvakból. Utóbbinál a falu apraja-nagyja vagy kereplőt fogott, vagy a háztartásokban könnyen elérhető fedőket, fazekakat vittek magukkal a fiatalok, hogy azzal zajt keltsenek és elűzzék a falvak életét megzavaró ártó erőket. Ekkor tartották a téltemetést: sokszor egy öregasszonynak felöltöztetett bábút készítettek,
klementinagidro, 2016. január 16. szombat, 08:50
Több mint száz kiállító az Édes Napokon a budai Várban
102 tematikus kiállító kínálja termékeit.

A három nap programjai egy-egy fő téma köré csoportosulnak: pénteken a tradicionális magyar édességek, szombaton a jeles napok desszertjei, vasárnap pedig a család kedvenc édességei kerülnek a középpontba.

A gasztroszínpadon cukrászok, szakácsok ismert személyiségek közreműködésével mutatják be egy-egy édesség elkészítésének fortélyait. Babiczky-Pfliegel Dórával például egészséges nyers kókuszgolyókat, Liptai Claudiával darázsfészket, Wolf Katival hagyományos farsangi fánkot, Czippán Anett-tel pedig francia pitét, azaz galette-et készíthetnek a látogatók, akik hazavihetik magukkal tenyerük csokilenyomatát és részt vehetnek "pucér bonbonkóstoláson" is.

A standok több mint 30 százaléka egészségtudatos emblémával ellátott, ezeken cukor-, laktóz- és gluténmentes finomságok is kaphatók. Mint Rebrus Csaba kifejtette, egyre több a lisztérzékeny és mintegy egymillió cukorbeteg él Magyarországon, ezért igyekezett az Édes Napok a szakma és az egészségügy
velemenyezd, 2015. szeptember 18. péntek, 14:41
Augusztus 20.-i Budapesti programok. 2015 évben
Ökumenikus kenyéráldás
Időpont: 2015. augusztus 20., 15.00 óra
Helyszín: Budapest 1014, Szent Háromság tér, Szent István szobor
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér.
A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.
A kenyér becsben tartása évszázadok óta elevenen él. Vidéken még a mai napig hagyomány, hogy a kenyér megszegése előtt keresztet rajzolnak a kenyérre. A kenyerek megáldása a templomokban országszerte augusztus 20.-n történik
A helyszínre aratómenet indul 14 óra 30 perckor a Szent György térről (Budapest 1014, Budai Vár)

- A nemzeti ünnep programjai Budapesten 2015.
maroka, 2015. augusztus 17. hétfő, 20:25
Étkezés - Otthon, fogadáson
villával esszük, mert zsíros.



- Kézzel illik enni továbbá szendvicset, vajas, sonkás zsemlét, kelt tésztát, pogácsát, aprósüteményt, fánkot. Fánkhoz sohasem használunk semmiféle evőeszközt, mert a fém rontja a tészta ízét.



- Ugyancsak kézzel esszük a spárgát, ha natúr módra van elkészítve, azaz egyszerűen sós vízben kifőzve kerül az asztalra. Ha azonban a spárga mártásban kerül az asztalra, akkor két villával esszük.



Kenyér: a hagyományos szabályok szerint harapni és késsel vágni nem szabad, két kézzel harapásnyi darabot letörve, bal kézzel helyezzük a szánkba. A kenyeret, zsemlét, pirítóst újrakínáláskor a pincér a kenyértartóban szalvétába terítetten kínálja, kézzel veszünk belőle. Zsemlét, kiflit esetleg kanállal és villával helyez a tányérra.



Késsel és villával kell enni



- A húsos előételeket és főételeket (sonkatekercs, hortobágyi palacsinta), hidegtálakon felszolgált felvágottakat,
klementinagidro, 2015. április 07. kedd, 19:44
Izgatottan....
A reggel lassan indult be. Szokásos reggeli, grillezett paradicsom, pirítós házi kenyérből....hm ... mennyei. Még itthon van az uram a héten, így igyekszünk minden pillanatot kihasználni, Haladunk, hiszen A szomszéd néninél is megcsináltuk a nagyon szükséges dolgokat, a fa már bent várja a fűtésszezont a helyén....a ház kitakarítva, Spooky megfürdetve...nagy menet volt!
Ma megvettük a helyjegyeket, elmentünk ebédelni, én ettem két hatalmas fánkot, nem bírtam ellenállni a party fánknak és a csokis mogyorósnak :-) Hmmmmm.... a yogo fagyi már nem fért bele a pocakba :-D
Ma az új fekete kis ruhát vettem fel. Imádni valóan néz ki rajtam. Egyenes nyakkivágásával, tökéletes hosszával és szabásával úgy áll rajtam ahogy kell! Egy padlizsán háromnegyedes blúzzal máris utcai viseletté vált egy hosszú csizmával. Mivel elég hűvös már az idő, egy meleg tolldzsekivel hoztam egyensúlyba hőérzetemet. Robinak nagyon bejött. Meg is beszéltük, hogy rendet teszünk a gardróbban, mert annyi ruha sorakozik már az
dundulino, 2014. október 29. szerda, 16:32
SZÉP ASSZONYOK EGY GAZDAG HÁZBAN /1.fejezet/
űzte-hajtotta, hogy a házon
kívül ,,szelekkel bolondozzék, a holdfénnyel játszadozzék", és elcsábítsa mások feleségét,
leányait.


Szomszédokat ott marasztal
víg lakoma, tele asztal,
barackvirág, bazsarózsa -
leszakasztják mindet sorra.


- A kilencedik hónap huszonötödik napját írjuk ma - szólott egyszer első feleségéhez -, az
elkövetkező hónap harmadikán megtartom kilenc barátommal hagyományos évi
összejövetelünket. Addig is készülj fel rá, hogy méltó ünnepi lakomával üljük meg ezt a napot.
Gondoskodjál énekesleányokról is!
- Hagyjál békében ezzel a jöttment népséggel! - duzzogott Holdasszony. - Szerinted
emberek ezek? Valóban meg akarod vendégelni tisztességes házunkban ezeket a gonosz
ördögöket, akik csak azért merészkedtek fel az alvilágból, hogy megkaparintsák az
elhalálozottak lelkét? Kímélhetnéd kissé harmadik feleségedet, aki az utóbbi
scorpionsrose, 2014. szeptember 13. szombat, 14:20
x
tejfölös habarással sűrítem. Amikor kezd forrni a habarással, egyenként ütök bele tetszőleges mennyiségű tojást. Ha az összes tojás benne van óvatosan megkeverem és kb.8-10 perc alatt készre főzöm.
Én ezt nagypénteken szoktam főzni, de van úgy, hogy év közben is.:) :D
#94
2010. augusztus 13. 17:19
Válaszolj!





Bíró Ferencné Fehér Éva [Éva...

Könnyű leves recept.
Erdélyi raguleves
Bármilyen húsból hagyományos húslevest kell főzni, csak a zöldséget koc-kára kell vágni. Amikor kész tejfölös habarással kell sűríteni. Habarás után 4-5 dkg. csigatésztát, vagy kézi tarhonyát is lehet bele tenni. Amikor puha a tészta, akkor kész a leves. Ha valaki nem akarja tésztával hizlalni családját, elég csak a habarás is. A kész levesbe szoktam keverni 1-2 evőkanál ecetes-reszelt tormát.:) :D
#93
2010. augusztus 13. 17:09
Válaszolj!





Jagyugya Jánosné Magdi
nagyuska, 2014. május 28. szerda, 22:33
Több új irányelvvel bővült a Magyar Élelmiszerkönyv
és méretekben előállítottaktól. A szabályozás kiterjed a kenyérfélék, a pálinka, az étolajok, a bor- és gyümölcsecetek mellett a sertéshús készítményekre, az egyes tejtermékekre, a lekvárokra, a szörpökre, a fagylaltokra, illetve a fűszerpaprika-őrleményekre - közölte a VM.

Kiemelik: a fűszerpaprika-őrleményekre vonatkozóan is megjelent két új irányelv, az egyik irányelv az alapkövetelményekről szól, a másik pedig a különleges fűszerpaprika követelményét határozza meg. A magyar fűszerpaprikák hagyományos megnevezései sem tűnnek el, mivel az I. osztályú őrlemény esetén kiegészítő információként feltüntethető lesz a "csemege", a II. osztályú őrlemény esetén pedig az "édesnemes" megnevezés is.

Szigorúbb minőségi elvárásokat határoz meg a különleges fűszerpaprika irányelv annak érdekében, hogy vissza lehessen állítani a klasszikusan magas minőségű magyar fűszerpaprika tekintélyét a piacon. Ha pedig valaki a különleges jelzőn kívül még a "kézműves" megnevezést is fel kívánja tüntetni, akkor a fogyasztó
velemenyezd, 2014. március 04. kedd, 11:32
Fánk tíz perc alatt?
Jákli Judit receptje.

Fánk tíz perc alatt? Lehetséges! Íme a recept:

Hozzávalók:

1 tojás
2 dl tejföl
3 evőkanál porcukor
kb. 20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál rum aroma
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez

A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rum aromát, citromhéjat is. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos fánkot.

Porcukorral meghintve tálaljuk.
akiram45, 2014. február 09. vasárnap, 19:08
10 perces fánk
1 tojás
2 dl tejföl
3 evőkanál porcukor
kb. 20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál rum aroma
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez

A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rum aromát, citromhéjat is. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk (én most linzervirág formával), de lehet sima karikára is. Ugyanúgy sütjük, mint a hagyományos fánkot.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jákli Judit receptje.
yaskane, 2014. február 02. vasárnap, 23:02
2/6
Képek, videók
husvéti népszokások.jpg
kicsoda57
2012. április 05. csütörtök, 17:56
husvéti népszokások 2.jpg
kicsoda57
2012. április 05. csütörtök, 17:55
Juhász-Gulyás elvbarátai
furaila
2017. június 21. szerda, 12:01
A Gulyás Lajos emlékműnél
azenujsagom
2017. március 14. kedd, 01:47
szülinapra gulyás zsuzsát
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:59
gulyás 001.png
chillik
2016. június 12. vasárnap, 09:32
Gulyás L.Koll/56 emlék
bzsuzsanna
2016. május 12. csütörtök, 21:48
Gulyás Éva 1
taltos1
2015. november 20. péntek, 23:18
Gulyás Éva
fdckutyaiskola
2015. szeptember 23. szerda, 15:32
Gulyás Lajos sírja Levéle
azenujsagom
2015. július 18. szombat, 07:31
8064-punkosd-2011-unne pi-
liliana01
2019. június 08. szombat, 16:27
0 a Áldott hsvéti ünnepek
lovaszmarika
2019. április 22. hétfő, 14:47
Kellemes húsvéti ünnepeke
eva6
2019. április 22. hétfő, 06:05
ünnepi torta0407_3.jpg
maroka
2019. április 09. kedd, 21:40
ünnepi torta0407_6.jpg
maroka
2019. április 09. kedd, 21:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.