Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 16:17 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tíz perces fánk
Hozzávalók: 1 egész tojás, 1,5 dj tejföl, 3 ek porcukor, kb 20-25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, egy csipet só

ízlés szerint: 1 tk rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Az egész tojást a tejföllel és a porcukorral habosra keverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőpot, ízlés szerint a rumaromát, és a citrom reszelt héját, majd az összetevőkből könnyen nyújtható tésztát készítünk.

Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban kisütjük oly módon, mint a hagyományos fánkot.

A kiszaggatott tésztát, beletesszük az olajba, majd 1,5 percig fedő alatt közepes lángon karamellbarnára sütjük Ezután megfordítjuk az olajban, majd amikor a másik oldala is megsült a kész fánkot szalvétára szedve
eva6, 2019. március 09. szombat, 17:30
Augusztus 20. - Megnyílt a Magyar ízek utcája
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.

A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt.

"Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező.

Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 12:03
Tallóztam
Ezt a fánkot akár édesen, akár sósan is elkészítheted, nagyon egyszerűen és gyorsan, hiszen dagasztani sem kell! Az egész világ imádja ezt a receptet!

Ha szeretnél valami finomat készíteni, de nem akarsz órákat a konyhában állni, akkor ez a recept neked is tetszeni fog. Ha meguntad már a hagyományos vacsorákat, készítsd el ezt az fánkot! Fogyaszthatod akár sajttal, akár fokhagyma öntettel, de mivel aránylag semleges ízű az alapmassza lekvárral is eheted. Ha sósan szeretnéd enni, akkor a cukormennyiség felét használd fel.

Hozzávalók:

500 ml joghurt

1 tojás

1,5 evőkanál cukor

negyed teáskanál só

2,5 csésze liszt

0,5 teáskanál szódabikarbóna

olaj
horvathnemagdi, 2018. április 07. szombat, 07:09
Cukorbetegeknek : a 10 legjobb szénhidrát
flavonoidokat, antocianidineket tartalmaznak, amik pl. segítik az immunrendszer megfelelő működését, csökkentik a gyulladásokat és védenek a rákos elfajulásokkal szemben is.

5, Tök
A tökfélék rosttartalma szintén kiemelkedő. Egy adag 18 gr szénhidrátot és 6 gramm rostot tartalmaz. Emellett a tök kiváló C-vitamin, mangán és béta-karotin forrás, amit a szervezet A-vitaminná alakít át, védve ezzel a szem, bőr, fogak és csontok egészségét.

6, Édesburgonya
Az édesburgonya a hagyományos krumplihoz képest kevésbé gyorsan emeli meg a vércukorszintet, ami természetesen a benne lévő rostoknak köszönhető. Az édesburgonya szintén kiváló béta-karotin forrás.

7, Görög joghurt
A görög joghurt is tartalmaz a tejcukor révén szénhidrátot, azonban a benne lévő fehérjének és kalciumnak köszönhetően jobb választássá válik, mint a többi tejtermék. A zsírmentes görög joghurt egy adagja 7 gr szénhidrátot, 18 gr fehérjét tartalmaz és fedezi a szervezet napi szükséges kalcium
pacsakute, 2018. február 25. vasárnap, 10:05
Farsangnyitó Dalidó lesz Debrecenben
Komolay Szabolcs, a város kulturális alpolgármestere emlékeztetett rá: 2013-ban született újjá a cívisvárosnak az évszázados hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén rendezett Dalidón a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak.

A mostani Dalidón az egykori kézműves hagyományok mellett a város szakképző intézményeinek diákjai a modern kézművességet is megjelenítik. Ez a hagyomány és megújulás jól illeszkedik Debrecen kulturális stratégiájába és erre épül az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023-as pályázatuk is - tette hozzá Komolay Szabolcs.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta: a "kurta lábú közönséget" gólyalábasok fogadják szombaton délelőtt a Kölcsey központban, s a "langaléta garabonciások" vásári komédiával nyitják meg a kétnapos programsorozatot.

Itt a farsang, áll a bál címmel rendezik meg az Alma zenekar koncertjét: az együttes a farsangi énekek mellett bemutat
velemenyezd, 2018. január 11. csütörtök, 16:28
A régi Magyarország ízei kóstolhatóak meg a hétvégén a nyíregyházi skanzenben
A rendezvényen elsősorban azok az egyszerű ételek lesznek az asztalokon, amelyet a középkortól kezdve egyszerű alapanyagokból, ötletesen készítettek el az őseink - mondta Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A huszonnégy főzőcsapat között érkeznek a határon túlról is: az ungvári skanzen munkatársai segítségével a közönség megízlelheti többek közt a borscsot, azaz az orosz céklalevest és a hagyományos ukrán varenikit, ami lényegében töltött főtt tésztát jelent. A tésztát búza-, rozs- vagy hajdinalisztból, vagy azok keverékéből savóval és tojással készítették, a töltelék pedig - egyházi naptártól függően - túróból, dinsztelt káposztából, főtt burgonyából, mákból, főtt aszalt gyümölcsből, babból vagy sárgaborsóból állt.

A fesztiválon a magyarországi szabadtéri néprajzi múzeumok révén szinte valamennyi tájegység gasztronómiája bemutatkozik, valamint a megyében élő lengyel, német, roma kisebbségek, valamint a tirpákok ételei egyaránt kóstolhatóak
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 14:33
Augusztus 20. - Százötven kiállító a Magyar Ízek Utcájában
kézműves termék is megjelenik az ország és a Kárpát-medence tájairól, például a karcagi birkapörkölt, a gyömbéres kolbász, a szatmári töltött káposzta, az alföldi pásztorleves, sokacbab vagy a cigánykáposzta.

A résztvevők között élelmiszer-előállítók is szerepelnek, akik lekvárokat, gyógynövénykészítményeket, söröket, borokat, pálinkákat, változatos húskészítményeket és sajtokat kínálnak majd az érdeklődőknek. Vendégül látnak nem professzionális főzőasszonyokat is, akik a szülőhelyükhöz kötődő hagyományos ételek elkészítését mutatják be. A káposztaleves mákos pogácsával a Felvidékről érkezik, de szilvalekvárral töltött fánkot is sütnek majd az asszonyok, míg a moldvai csángó faluból érkező csapat húsos galuskát készít. Mindezek mellett a rendezvényen helyet kapnak a professzionális konyhák is.

Az idei évben kiemelt szerepük lesz a kézműves söröknek, a Fő utca Clark Ádám tér felőli végén kialakított Kézműves sör utcában tizennégy kézműves sörfőzde több mint százféle termékét kínálja a
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 12:51
csöröge fánk videó
A farsangi szezon kihagyhatatlan fogása, főleg, ha már unjuk a hagyományos szalagos fánkot!

hozzávalók / 6 adag

45 dkg finomliszt
4 db tojás
3 ek tej
2 ek rum
2 ek cukor
1 csipet só
Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj
mit hogyan?


A tojásokat egy mély tálba ütjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, a tejet, a cukrot és a rumot.
Jó 10 percig gyúrjuk - egy meglehetősen ragacsos, lágy tésztát fogunk kapni, de aggódalmora semmi ok, ilyennek kell lennie.
Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
Ha kész, vastagon lisztezett deszkán 1-2 cm-re nyújtjuk, majd derelyeszaggatóval rombuszokat vágunk belőle. A nagyobbaknak a közepébe szintén ejthetünk egy kis bemetszést.
Forró olajba tesszük, és oldalanként kb. 2
drciccancs, 2017. február 04. szombat, 12:47
FArsang
kocsmába járhatott, dohányozhatott, megillették azok a jogok, melyek a helyi szokásoknak megfelelően a legények korcsoportjára voltak jellemzőek. Az avatásra általában az év egyik ünnepnapján került sor - vízzel, borral, pálinkával ,,bekeresztelve" vagy pofon- és pálcaütéssel. A farsangi legényavatásra többnyire farsangvasárnap és hamvazószerdán kerítettek sort.

VÉNLÁNYCSÚFOLÁS

Az udvarlás, párválasztás és főképpen a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a hagyományos, magyar paraszti életben a farsang időszaka volt. Éppen ezért a farsang adott alkalmat arra is, hogy tréfásan, olykor durván figyelmeztessék azokat, akik ugyan {7-135.} már elérték a megfelelő kort, de mégsem mentek férjhez. Van adat arra, hogy vénlegényeket is csúfoltak, de a szokások többsége a vénlányokra vonatkozik. Vénlányoknak azok a lányok számítottak, akik egy-két évvel vagy többel túlhaladták a házasságkötés helyileg ideálisnak tartott időpontját.

A farsangi vénlánycsúfolás négy fő
lenke1964, 2017. február 01. szerda, 08:47
10 perces fánk.
Hozzávalók:
1 tojás
1 kis pohár tejföl
3 ek porcukor
kb 20 dkg liszt
fél sütőpor
1 tk rumaroma
fél citrom reszelt héja
olaj a sütéshez.
A tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.A liszttel együtt belekeverjük a sütőport,és ízlés szerint tehetünk bele rumaromát,citromhéjat.
Fél cm vastagságúra nyújtjuk,kiszaggatjuk(én most linzervirág formára),de lehet sima karikára is.
Ugyanúgy sütjük,mint a hagyományos fánkot.
György-Dávid Józsefné
reifregina, 2016. július 21. csütörtök, 13:49
10 perces fánk
10 perces fánk

Hozzávalók : 1 tojás, 1 kis pohár tejföl ( 150 ml ), 3 ek. porcukor, kb. 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, ízlés szerint rum vagy rumaroma, fél citrom reszelt héja, olaj a sütéshez.

Elkészítés: a tojást a tejföllel és a porcukorral elkeverjük.
Annyi lisztet adunk hozzá,hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. A liszttel együtt belekeverjük a sütőport, és ízlés szerint tehetünk bele rumot vagy rumaromát, és reszelt citromhéjat. Kb.fél cm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és ugyanúgy sütjük mint a hagyományos fánkot.
Tényleg nagyon gyorsan elkészíthető, és finom fánk lesz belőle. 7 cm-es szaggatóval szaggatva 15 db fánk készült.
bkisseva, 2016. február 09. kedd, 17:18
A farsang története
elfogadta, és keresztény elemekkel ruházta fel. Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak, és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön
klementinagidro, 2016. február 03. szerda, 15:29
1/6
Képek, videók
5 perces fánk
majornejulika
2014. július 25. péntek, 12:30
viewer5 perces fánk.png
sarkadykati
2013. június 28. péntek, 12:08
5 perces fánk.jpg
cipello
2013. február 01. péntek, 09:04
5 perces fánk Leírás Hozz
majornejulika
2012. január 14. szombat, 20:05
5 perces fánk
sarkadykati
2009. november 07. szombat, 07:56
5 perces fánk 20090909 00
sarkadykati
2009. november 04. szerda, 08:31
5 perces fánk 20090909 03
sarkadykati
2009. november 04. szerda, 08:30
Nyuszi tojást fest
eva6
2018. március 30. péntek, 20:55
mivel szinezzük a tojást.
irmus
2018. március 25. vasárnap, 11:35
Ezt a tojást nem tyúk toj
anci-ani
2016. március 25. péntek, 23:58
Tojást festők
sanci81
2016. február 14. vasárnap, 11:48
ÚJ KÉP NYUSZI TOJÁST FEST
rochlitzne
2015. április 07. kedd, 14:40
Ezt a tojást nem tyúk toj
irmus
2015. április 03. péntek, 18:05
ÚJ KÉP KISLÁNY TOJÁST RAK
rochlitzne
2015. április 01. szerda, 18:02
ÚJ KÉP KISLÁNY TOJÁST FES
rochlitzne
2015. április 01. szerda, 18:01
Címkék
természetet kívánták, hagyományos ukrán, káposztaleves mákos, szülőhelyükhöz kötődő, farsangi legényavatásra, görög joghurt, legények korcsoportjára, lányok számítottak, középkortól kezdve, édesburgonya szintén, kézműves söröknek, farsangi énekek, szervezet A-vitaminná, farsang hazája, hagyományos krumplihoz, liszttel együtt,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.