Belépés
2020. április 01. szerda | 14. hét | 92. nap | 03:00 | Hugó
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Muszáj ezt egy ötévesnek tudni?
Stefano della Bellát bízták meg, aki korábban a Medicik szolgálatában már bizonyított, és aki egyébként tényleg pontosan úgy nézett ki, ahogy egy Della Bella nevű illetőt elképzel az ember.

STEFANO DELLA BELLA

Az nyilván már a komoly előkészületekből és az illusztris alkotógárdából is kitűnik, hogy nem hétköznapi kártyák voltak ezek, hanem elsősorban azért készültek, hogy a franciák jövendőbeli nagy uralkodóját, a Napkirályt okítsák hasznos ismeretekre, játékos, egészen kicsi gyereknek való formában. 199 darab készült, négy tárgyban: antik mitológia (Ovidius klasszikusa, az Átváltozások alapján); Franciaország királyai; a történelem neves királynői, hősnői és nagyasszonyai; és földrajz. A szövegek rövidek voltak, és egyszerűek, az illusztrációk látványosak, úgyhogy Lajos alighanem egy életre megtanulta, hogy Peking és Nanking Kínában található. Mutatunk néhány példát mindegyik témakörből, de a British Museum vagy a Francia Nemzeti Könyvtár oldalán a többit is meg lehet nézni, az
tinka1951, 2018. január 15. hétfő, 12:20
Tanmesék - igényeseknek
rettentő nagy szeretettel akar átölelni engem Napanyukám.

Lassan-lassan megtanulta, hogy mindent a maga javára fordítson, mindenből hasznot kovácsoljon. Ha langyos nyári zápor hullott, szappannal a kezében, kiszaladt házuk udvarára és kacagva mosakodott, miközben vidám hangon kiabálta be édesanyjának:

- Nézd, Anyu! Nekem is van zuhanyozós fürdőszobám.

A szomszédok közül sokan bolondnak tartották őt, nem értették, miért tud mindennek örülni. Azt mondták róla: ennek a gyereknek visszájára fordította Isten az eszét.

Teltek az évek. A kislány felnőtté vált. A falu bírója kihirdette, hogy vásárt rendeznek. Mindenki hozza el egy batyuban azt, amiből úgy érzi, olyan sok van neki, hogy másnak is szívesen adna át belőle. Megjelentek a gazdag szomszédok felnőtt gyerekei is. Batyujuk betegségtől, válópertől, könnyektől, és elégedetlenségtől duzzadt. A mi leánykánk csomagjában kacagás, boldogság, elégedettség volt található. Megkérdezték tőle:

- Téged elkerültek a
menusgabor, 2018. január 08. hétfő, 18:00
Szüljetek magyar gyermekeket!
akiben megbízhat, úgy érzi, ő. Schwesti ezt egy életen át emlegette, és amíg férjhez nem mentem, nálunk volt. A rajongásig imádott bennünket.

- Bárókisasszonynak nevelték, szép ruhában ücsörgött a porcelánok mellett, vagy játszott az udvaron?

- Nem ültem én sehol, fára másztunk, kutyáztunk, lovagoltunk, fürödtünk a Marosban. Mint a többiek. Jó szabados gyerekkorunk volt. Még csak bárókisasszonynak sem neveztek 16 éves koromig, addig én Mária voltam szakácsnak, kocsisnak, a többi gyereknek, mindenkinek. Mikor 16 lettem, a nagyszüleim kiadták, hogy attól kezdve bárónőnek szólítsanak.

- Ez nem volt furcsa hirtelen?

- Nem, nekem ez nem volt fontos, egyszerűen nem érdekelt, nem is vettem komolyan.

- Hová járt iskolába?

- A katolikus Marianumban tanultam Kolozsváron, ma ez a Babes-Bolyai Tudományegyetem épülete. Nyolc gimnáziumot végeztem, de a nyolcadikat nem fejeztem be, mert férjhez mentem. Ez pont az 1944-45-ös tanév volt, január 5-én
horvathnemagdi, 2017. május 13. szombat, 22:56
Nem megosztásokra vadászom, egyvalakit keresek
lesz.

Fotó: Pál Anna Viktória
Ha már egyszer tudod, mit szeretnél, mindent megteszel érte

Ekkor az internetes társkereső oldalak nézegetésébe kezdett, de csalódnia kellett. Azonban ezzel egy időben az örökbefogadási feltételeknek is utánajárt.

Krisszel nem akartunk gyereket, nem is lehetett volna, mindkettőnk betegségét örökölte volna. Ha valaki egyedüli szülőként jelentkezik, a gyermekre várakozók listájának végére kerül, de rákerül.
De tudja, anyára is szüksége van egy gyereknek.

Attila a mai napig Krisz édesanyjával él egy fedél alatt, a nő szerint Attilának meg kellene nősülnie. Kapcsolatuk kiegyensúlyozott, még a társkereső hirdetést is felolvasta neki a férfi, támogatja őt elképzeléseiben.

Az egész élet az övé, fiatal még!

Fotó: Pál Anna Viktória
Irodalom

Attila sci-fi-t írt régebben, manapság ifjúsági irodalomban utazik, Szabó Magda könyvei ihlették meg, a Kissy regénynek stabil olvasótábora van. A
tinka1951, 2017. január 29. vasárnap, 10:43
A cigányok királya
síró-rívó, átkozódó népet. - Halált rá! Halált! - kiáltották egyszerre, habzó szájjal. A vajda úgy megijedt, hogy a szívéhez kapott, és azon nyomban meghalt. - Devla megbüntette - jelentette ki Kartu, és este tábortűz mellett vidám lakomát rendezett. Mindenki dugig ehette magát sült ürühússal. Kartu elégedetten nézett végig a jó étvágyú embereken, de aztán egy pillanat alatt elkomolyodott. - Ki az a gyönyörű lány ott, akinek földig ér a fekete haja, és olyan szomorú a szeme, mint egy rossz álomból ébredő gyereknek? - kérdezte. És tudta, hogy míg él, szeretni Fogja ezt a lányt. - Ó, hosszú története van ennek - mondta egy pipázó cigányasszony. - Rövidre fogd! - kérte Kartu. - Senki nem tudja, hogy ki volt az apja, és ki az anyja. Egyszer csak idekerült, mint egy szél hozta virágszirom. A vajda eldugta az emberek szeme elől, egy pillanatra sem jöhetett ki a sátrából. Tán Devla küldte közénk, hisz olyan, mint egy szárnyaszegett angyal. Mlürdzsilkának hívják a szerencsétlen árvát - mondta a cigányasszony, majd
kanahu, 2017. január 05. csütörtök, 16:23
Péter-Pál aratáskor elöl jár
JÚNIUS 29. - "PÉTER-PÁL ARATÁSKOR ELŐL JÁR"
A magyarok úgy tartják, hogy e napon a ,,búza töve megszakad", és ilyenkor kezdődik az aratás. A teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve. Ez mai nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy április végén hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így utána lehet aratni. Péter és Pál emléknapja, mint az aratás kezdete vált ismertté a néphagyományban. Sokfelé ekkor kezdték vágni a rozsot, a búzát. Ha ez utóbbi még nem érett meg a betakarításra, akkor egy-két kaszasuhintást végeztek, csak hogy képletesen megkezdjék az aratást.
Péter-Pál, valamikor dologtiltó nap volt, tehát az aratási munkálatokat JELKÉPESEN kezdték meg!!!!
Sokfelé ekkor fogadták fel a gazdák az aratókat és a napszámosokat.
MI KÖZE EGYMÁSHOZ PÉTERNEK ÉS PÁLNAK?
Sok. Péter, az
lenke1964, 2016. június 29. szerda, 19:31
A “fényevő” per - 15 hónap története, szemtanúké
védekezett, hogy ők vakon megbíztak nem csak M. Gabriellában, de utána M. Bertalanban is, minden utasítását betartották (itt nagyon erősen hangsúlyoznám a “szerintük" kitételt), de laikusként nem láthatták, hogy Benjáminnál veszélyhelyzet alakul ki. Hogy ez mennyire csak a védekezési stratégia része lehetett, azt többek között az apától már a legelső tárgyaláson idézett vallomásrészlet is megerősítheti: - Hetente jártam a Brendonba vásárolni, és láttam, hogy hogy kéne kinéznie egy ilyen korú gyereknek. De soha, senki sem mondta, hogy akkora baj van, hogy kórházba kellene vinni.
Egyébként az ítélet megszületéséig nem derült ki, mennyit kapott, kapott-e valamit a szolgálataiért M. Bertalan E-éktől. A parapszichológus budapesti magánrendelőjében egy 20 perces kezeléséért akkoriban 8.000 forintot kasszírozott, így nagyon nehéz elhinni azt az eskü alatt vallott mondatát, hogy soha egy fillért sem fogadott el a családtól. Nehezen érthető főleg azért, mert egyes tárgyalásokon e helyett inkább úgy
kohlinka, 2016. május 15. vasárnap, 18:52
Mindenki játszhat
egyszer Shay, még egyszer!" A kisfiú hihetetlenül koncentrált, és újra rúgott. A kapus vetődött, de rossz irányba".

Góóóóól!!!!" - tört fel az örömujjongás, miközben mindenki a beteg kisfiúhoz rohant ünnepelni. Az idő letelt, a meccs véget ért. Shay lőtte a győztes gólt. Édesapja soha nem látta még ilyen boldognak kisfiát, akit hősként ünnepeltek csapattársai, az ellenfél csapat, és egytől egyig minden néző. Az apa már nem tudta visszafojtani könnyeit. Néhány jószívű gyereknek köszönhetően beteg kisfia végre egészségesnek, fontosnak, a többiekhez tartozónak érezhette magát.

Shay nem érte meg a következő nyarat. Súlyos betegsége még azon a télen elvitte őt, de haláláig minden egyes nap mosolyogva emlegette azt a napot, amikor megnyerte a meccset a csapata számára. De ennél a meccsnél sokkal többet nyert mindenki, aki aznap ott volt.
(Paysach Krohn története nyomán)

Nem kell sok a változáshoz. Mindössze annyi, hogy elengedjük az ego-nkat, és
lenke1964, 2016. április 24. vasárnap, 12:12
Móra Ferenc: Ének a búzamezőkről
olyan is előfordul, hogy a hazatért katona után jön orosz felesége gyermekével.

Első nagy megpróbáltatásuk Ferenc kisfiának a halála. Mai szemüveggel nézve több dolgot is furcsállhatunk, ami abban a más, kemény világban természetes volt.

A gyereket nem becézgetik, legtöbbször keményen szólnak hozzá, még Etel is
,,mind kiverem a fogadat" ,,mingyárt széthasítom a fejetöket!" (Még a férfiak inkább kimutatják a gyerekek iránti szeretetüket.)

A gyereknek nem vigyázzák minden lépését, hisz tele vannak munkával, s ha bekövetkezik a baj, nem hibáztatják magukat. Szüle, akire rá volt bízva a gyerek, így tanítja Etelt: ,,a gyerököt nem kell siratni, de mög bűn is. [...] a kisgyerök olyan, mint a pohár. Könnyen törik, de nincs könnyebb, mint másikat vönni helyötte. Mög úgy is mondják, hogy a kis halottat csak az ágy lábába temeti az anyja, osztán onnan vöszi elő eleventen, mikor a kedve möggyün.ˇ" Rókusnak is ott van a homlokán a hely, ahol
tombika, 2016. február 11. csütörtök, 08:02
Márai Sándor
még rakni a Margit-szigetet?...
Már minden csak dirib-darab, szilánk, avitt kacat.
A halottnak szakálla nőtt, a neved számadat.
Nyelvünk is foszlik, szakadoz és a drága szavak
Elporlanak, elszáradnak a szájpadlat alatt.
A "pillangó", a "gyöngy", a "szív" - már nem az, ami volt,
Amikor a költő még egy család nyelvén dalolt
És megértették, ahogy a dajkaéneket
A szunnyadó, nyűgös gyerek álmában érti meg.
Szívverésünk titkos beszéd, álmunk zsiványoké,
A gyereknek Toldit-t olvasod és azt feleli: oké.
A pap már spanyolul morogja koporsónk felett:
"A halál gyötrelmei körülvettek engemet!..."
az ohioi bányában megbicsaklik kezed,
A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet.
A tyrrheni tenger zúgni kezd s hallod Babits szavát,
Krúdy hárfája zengi át az ausztrál éjszakát.
Még szólnak és üzennek ők, mély szellemhangokon,
A tested is emlékezik, mint távoli rokon.
Még felkiáltasz: "Nem lehet, hogy oly szent akarat..."
De
menusgabor, 2016. február 01. hétfő, 17:00
Baranyi Ferenc
csip-csup keserve,
a csüggedőkre bíztatón, a lányokra ingerkedőn
mosolyognál szíved szerint, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: lehetne felbujtó az álom
s nem csillapító szunnyadás koncul kapott, kényelmes ágyon,
álmodhatnál egy igazit vetetlen, parttalan mezőn,
álmodhatnál, mert volna mit, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: forró igazra nyílna ajkad,
de mielőtt kimondanád, engedsz a langyos féligaznak,
hisz a gyereknek bunda kell, meg kiscipő is télidőn,
lehetnél hős, nemcsak derék, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: létfontosságú semmiségek
miatt halasztjuk mindig azt, mi életté tenné a létet,
pedig adódna még idő kifogni az adott időn,
igen, adódna még idő, de valami mindig közbejön.

(1972)


VALLOMÁS
menusgabor, 2016. január 07. csütörtök, 20:00
Karácsony – ünnepi mise
Szent József és a többi szentek ünnepe. A mi szeretetünk ünnepe annyiban, amennyiben ebből a forrásból táplálkozik, és megtérésre vezet. Egész értelmünkkel és szívünkkel próbáljuk befogadni azt a nagy titkot, hogy az újszülött Jézus, akit édesanyja szoptat, tisztába tesz, ringat, nem más, mint a magasságbeli, mindenható és mindent tudó, fölséges, teremtő Isten, aki egyetlen szavával előhozta a nem - létezésből a világot. Hogy ennek a pici csecsemőnek mindent úgy kell megtanulnia, mint a többi gyereknek, a személye, énje, azonos a második isteni személlyel. Belegondoltál -e ebbe valaha? Elfogadtad-e igazán? Élvezted-e a hittől megvilágított értelmednek ezt a munkáját? Lesznek-e csendes óráid a karácsonyi szent időben, amikor olvasod az Evangéliumot, amikor előveszed a Hiszekegyet és életedben talán először áttanulmányozod. Azt, amit első áldozásodra megtanultál, amelyre március 25-én és december 25-én letérdeltél: ,,Megtestesült a Szentlélek erejéből, Szűz Máriától és emberré
suzymama, 2015. december 25. péntek, 17:35
2/15
Képek, videók
Porta della Carta.png
farkas1945
2010. december 04. szombat, 12:03
Festa della Donna.gif
fairhag
2010. január 26. kedd, 22:30
Festa della Donna
fairhag
2009. december 18. péntek, 19:07
8_It Ch Anibale Della Riv
charlotteani
2009. július 12. vasárnap, 13:15
Traianos Dellas.jpg
kiscsafo
2008. június 30. hétfő, 01:02
Dellasz_Pavljucsenko.j pg
captainbodlair
2008. június 19. csütörtök, 13:26
Ibrahimovic_Dellasz.jp g
captainbodlair
2008. június 12. csütörtök, 12:37
Madonna della loggia.JPG
barkaszjudit
2008. február 22. péntek, 03:33
Belvedere della mia camer
vikvik1983
2006. augusztus 22. kedd, 21:39
s_maria_della_salute.j pg
solanum
2006. május 27. szombat, 08:25
Franciaországban
sanci81
2014. augusztus 31. vasárnap, 18:30
Párizs-Franciaország.j pg
pacsakute
2014. július 14. hétfő, 18:21
FRANCIAORSZÁG-VERSAILL ES-
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:40
FRANCIAORSZÁG-LOIRE-VÖ LGY
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:39
FRANCIAORSZÁG-EYRIGNAC -MA
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:38
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.