Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 16:07 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Vendégváró kifli dagasztás nélkül:
fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás
A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só
A kenéshez:
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:
1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá
mamucika, 2015. december 28. hétfő, 23:51
A Lángos
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

Lángos tészta készítése:

1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej. Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón
lenke1964, 2015. október 04. vasárnap, 18:59
Vendégváró tepsis pizza.............
oregánó
3 ág kakukkfű
2 db tojás
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Kéz alá készítünk mindent. A friss oregánó leveleket apróra vágjuk, a lecsipkedett kakukkfűlevélkékkel összekeverjük, 3 részre osztjuk. Meglangyosítjuk a tejet, a feléhez hozzáadjuk a kr. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, jól felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a szoba hőmérsékletű tojást, megsózzuk. Keverőtálba szitáljuk a kéz meleg lisztet, hozzáadjuk a harmadrész fűszerkeveréket, beleöntjük a felfutott élesztős tejet, a tojásos tejet. Kézzel lágy tésztát állítunk össze. Az olajat is hozzá adagoljuk, lisztes felületre fordítjuk. Kíméletesen átgyúrjuk, 2 cipóra osztjuk, gömbölyűre formáljuk. 5 percig pihentetjük.

A zöldségkarikákat enyhén besózzuk, a hagymát vastag szálára vágjuk, a paradicsomot felkarikázzuk, a szalonnát kisebb kockára vágjuk, a hajszál vékonyra vágott sonkát ízekre tépkedjük. Megint átgyúrjuk a 2 cipót, 5 percig újból pihentetjük. Közben a paradicsompürét elkeverjük az
klementinagidro, 2015. augusztus 19. szerda, 08:22
Félórás, foszlós sós-vajas kifli bögrésen
(2,5 dkg) friss élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tojás

A sós vajhoz:
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- fél evőkanál só

A kenéshez:
- 1 tojás sárgája

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk egy kisebb edényben, majd belekeverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
2. Egy másik kisebb tálkában a sót összekeverjük a puha vajjal, majd ezt is félretesszük.
3. Ha az élesztő felfutott, akkor egy nagyobb műanyagtálba mérjük bele a lisztet, öntsük rá az élesztős tejet, majd az összes többi hozzávalóját a tésztának, és gyúrjuk össze. Ha nagyon ragad, akkor adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha nagyon száraz, akkor egy kis tejet, mert jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
4. A tésztát osszuk négy részre, majd nyújtsuk őket körülbelül tányérnagyságú körökké.
5. Két lapra osszuk szét a sós-vajas keveréket, és szépen kenjük szét rajtuk egyenletesen.
6. Ezután helyezzünk rá
nanoka72, 2015. augusztus 17. hétfő, 19:39
Kenyérlángos (langalló, pompos) hagyományosan
Hozzávalók: (kb. 2 gáz tepsire)
- 1,0 kg finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 ek só
- 500ml víz

Feltét:
- 25dkg főtt húsos császárszalonna
- 2 db közepes lilahagyma
- 30 dkg sajt
- 450 ml tejföl

Elkészítés:
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával, géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük, majd felfűtött sütőben, lehetőség szerint kemencében 5 percig elősütjük. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk. Kb. 20-25
bkisseva, 2015. július 13. hétfő, 10:57
túrós - lekváros pite
előkészítéséhez
1 evőkanál sertészsír,
1 evőkanál liszt.

A töltelékhez:
50 dkg túró,
2 tojás,
20 dkg cukor.

A tetejére:
3 dl kajszibarack lekvár,
4 tojás fehérje, 6 evőkanál cukor.

Két dl langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Amíg megkel, egy nagyobb tálba beleborítjuk a lisztet, csipetnyi sót, két evőkanál cukrot,
két evőkanál tejfölt, és a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet, az
olvasztott zsírt. Összekeverjük annyi langyos tejjel, hogy kicsit lazább kelt tészta alapunk
legyen, olyan nokedli sűrűségű. Akkor lesz jó, amikor fakanállal már simára
dagasztottuk, és kicsi hólyagok képződnek a pite tésztában.
Egy nagyobb tepsit kikenünk zsírral, és megszórunk liszttel. Beleborítjuk a masszát, és
kelni hagyjuk legalább egy fél óráig.
Amikor jó a tészta, akkor a túrót a tojásokkal és a cukorral összekeverjük, és a pite
tetején
ibolya58, 2015. június 22. hétfő, 12:14
Pizzatészta recept
Hozzávalók:

300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítése:
A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát
yvett789, 2015. január 19. hétfő, 19:56
Gőzgombóc szilvalekvárral töltve...
töltve



Hozzávalók:

2 dl tej
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 db tojás

8 evőkanál szilvalekvár
A tálaláshoz:
olvasztott vaj
darált mák
vaníliaszósz

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben 5 dkg liszttel felfuttatjuk. A maradék lisztet is langyos helyre tesszük egy keverőtálba, a közepébe mélyedést készítünk,ide tesszük a vajat, a felfutott élesztős tejet, a cukrot, egy csipet sót, a tojást és a reszelt citromhéjat. Homogén masszát dagasztunk belőle, majd meleg helyen kelni hagyjuk 30-35 percet.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, a közepébe szilvalekvárt
szelidszeder, 2014. november 21. péntek, 16:04
Mákos - lime kalácsrózsa
.......
Hozzávalók:
Kovász:
2,5 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 tk kristálycukor
Tészta:
25 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 lime reszelt héja
Töltelék:
20 dkg darált mák
2 ek nádcukor
1 lime leve
3 ek tej
1 kk fahéj

Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a kovászt. A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.
Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha táltól maradéktalanul elválik. A nagymamám úgy tanította, hogy akkor jó a kelt tésztánk, ha az edény és a kezünk is tiszta, nincs maradék leragadt tészta rajta.
maroka, 2014. november 10. hétfő, 20:42
Olasz pizza házilag ,,1"
felfutni.

Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal

A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.

[jkep]http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/wp-content/uploads/p izzateszta_recept-6-300x225.jpg[/kep]
Formázz lyukat a liszt közepébe

Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát
nanoka72, 2014. július 24. csütörtök, 04:24
Foszlós kalács
lépésként a vajat olvasztottam meg, és kicsit félreraktam hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórtam. Ráöntöttem fél dl langyos tejet, és jól elkevergettem. Ezt is félre, kb 10 perc, amíg elkezd felfutni.

Eközben a lisztet egy nagy tálba szitáltam, (állítólag így, szitálva még foszlósabb lesz a kalács) elkevertem a sóval, cukorral. Beleütöttem a tojást, a plusz sárgáját, ráöntöttem a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. Kézzel elkezdtem összegyúrni. Ebben az állapotában még kicsit ragacsos, de mikor már összeáll a tészta kiteszem a pultra, és ott dolgozok vele tovább. Ilyenkor még szórok a pultra egy pici lisztet, később a vaj miatt már nem kell. Gyúrom pár percig, majd elkezdem hozzáadni az olvasztott vajat. Állítólag ez a legfontosabb momentum, mert ettől lesz igazán foszlós a kalács. Én ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe veszek keveset a vajból, majd azzal gyúrom tovább. Ismét kis vaj, ismét gyúrás.
yaskane, 2014. április 17. csütörtök, 11:10
Olasz pizzatészta recept
lehet.

Pizzatészta recept

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.
Pizzatészta recept: élesztő felfuttatása
Futtasd fel az élesztőt egy kis cukorral és olívaolajjal
A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.
Pizzatészta recept: formázz lyukat a liszt közepébe
Formázz lyukat a liszt közepébe
Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.
Pizzatészta recept: liszt és élesztő
Dolgozd össze a lisztet
tinka1951, 2014. január 08. szerda, 07:56
2/10
Képek, videók
vendégváró-bögrés-süti .jp
yvett789
2015. január 10. szombat, 12:20
vendegvaro-szelet.jpg
yvett789
2015. január 10. szombat, 12:20
Vendégváró falatkák
horgasnora
2013. január 17. csütörtök, 23:12
Vendégváró őzgerinc
irmus
2011. április 26. kedd, 18:25
vendegvaro.jpg
jucianyu
2011. február 22. kedd, 19:31
vendegvaro_sutemeny.jp g
bubszi
2010. november 26. péntek, 04:28
vendégváró-csirkés-sal áta
bubszi
2010. szeptember 22. szerda, 04:49
vendégváró.jpg
bubszi
2010. július 27. kedd, 05:40
Valika vendégváró szendvi
csipkerozsi
2010. július 25. vasárnap, 20:47
Vendégváró sós stangli
tothneevi
2010. június 23. szerda, 10:01
Erő izom tejet iszom :D
patkanny
2007. október 20. szombat, 20:14
Tejet vagy sört ?
angyalfold
2007. augusztus 17. péntek, 15:58
Oké,tejet iszom!!!
rigopeter
2006. augusztus 01. kedd, 01:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.