Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 15:32 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sörlevesek
paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése: A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

HIDEG SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1 l világos sör, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom héja, 3-4 szelet rozskenyér, 1 szelet citrom

Elkészítése: A sört keverjük össze a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a reszelt rozskenyérrel, tegyük bele a szelet citromot. Jól lehűtve tálaljuk.
bkisseva, 2018. február 08. csütörtök, 10:39
Vizvári Mariska fánkja
"egy deci tejben áztatunk 4 kockacukrot és 3 deka aprított élesztőt. Mély tálba öntünk 4 tojássárgát, kevés sót és állandó keverés közt 2 deci langyos tejet, 7 deci lisztet, azután 4 evőkanálnyi olvasztott vajat és jól eldolgozzuk fakanállal egészen simára. Szükség esetén még annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy keményes rétestészta fogású legyen. Langyos helyre állítva, kendővel letakarva, egy órán át kelni hagyjuk. Pogácsaszúróval kiszaggatom a deszkán és kelni hagyom még egy fél óráig. Zárt tűzhelyen, bő, forró zsírban sütöm, de a zsír ne legyen égetően forró. Míg a fánkok alsó fele sül, lefedem a lábast, de mikor megfordítottam őket a lyukas lapáttal, fedetlen lábasban sütöm a másik felét. Ha sütés közben a zsír túl forróvá lenne, kevés hideg zsírt teszek hozzá. A fánkot barack- vagy málnalekvárral tálaljuk."
(Vizvári Mariska Szakácskönyve 1957. kiadás)
bkisseva, 2018. január 01. hétfő, 14:28
Sörkorcsolyák 1.
SÖRKIFLI

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 6 dkg vaj vagy Ráma margarin, 2 dkg élesztő, 3-4 dl tej, 2 kockacukor, só, köménymag

Egy fél deci cukorral ízesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A langyos liszthez keverjük, és kiskanálnyi sóval meg annyi langyos tejjel, hogy rétestészta keménységű legyen, bedagasztjuk. Hólyagosra kidolgozzuk, majd négy cipóra osztjuk. Mindegyikből vékony, kerek lapokat nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és nyolc cikkre vágjuk. Ezeket kívülről befele haladva felsodorjuk, és kifli alakúra formáljuk.
(Hagyhatjuk egyenesen stangli formában is.
Sütőlemezre fektetjük, tetejüket megkenjük vízzel, sóval és köménymaggal meghintjük és meleg helyiségben 2 óráig pihentetjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

TEJFÖLÖS POGÁCSA

Hozzávalók:25 dkg liszt, 15 dkg ráma margarin vagy 10 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 tojás, kevés tej

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. a
lizawolf, 2017. december 31. vasárnap, 13:28
Karácsonyi receptek
megszórt gyúródeszkán szűk 1 cm vastagra kinyújtjuk, félholdakat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12 perc (A sütemény legyen nyirkos tapintású.) A kihűlt félholdakat porcukorral megszórjuk.

Gesztenyés kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50 dkg kész gesztenyepüré.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockára vágjuk, és egy kevés rummal, cukorral, vaníliával ízesített gesztenyepürével megtöltjük. Kiflialakra formáljuk, tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás porcukorral.

Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Karácsonyi bejgli
Szeretném megosztani veletek Édesanyám bejgli receptjét. Nagyon régi, de garantáltan még januárban is fogyasztható.
1 kg, grízes lisztet elmorzsolunk a deszkán 20 dkg. vajjal, 18 dkg. zsir és 8 dkg. porcukorral.1 dkg. élesztőt 2dl. langyos tejben és ezt a tésztába vegyítjük, valamint egy egész tojást, 1/2 dkg. sót. Az egészet összegyúrni, pár órára hideg helyre tenni. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk. Három mákos, három diós,tölteléket adunk hozzá és egy lapos késsel az egész tészta széléig rákenjük a sürü tölteléket, szorosan betekerjük éa gyengén kizsírozott lapősszelű sütőben sütjük.
Tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, ezután ismét megkenjük és hagyjuk rajta megszáradni és mérsékelt meleg sütőben kisütjük 35-40 percig.

Mákos töltelék:
26 dkg, cukrot főzünk fel deci vízzel . Ezzel a sziruppal leforrázzunk 40 dkg. mákot, azután hozzákeverünk 2 evőkanál mézet, kevés őrölt szegfűszeget,
nanoka72, 2017. november 30. csütörtök, 19:55
Szerzőnk kenyeret sütött, életében először
finom, friss pékáru a családi étkezőasztalon. Nem kenyerem a beszéd, ezért gyorsan le is írnám, meg is mutatnám nektek, nagymamám receptje alapján hogyan is készítettem ezt a roppanós, aranybarna, mennyei illatú házi csodát:

Egy nagyobb tálba mérj ki 75 dkg lisztet és adj hozzá 2 teáskanál sót. Egy kisebb gödröt “áss" középre, majd önts bele fél deci langyos tejet, amibe előzőleg elkevertél egy csipet cukrot. Utána 2 deci langyos vizet is önts a gödröcskédbe, és morzsolj a tetejére 4 dkg friss élesztőt. Bugyoláld konyharuhába a tálat és hagyd pihenni 10 percet. Ébredés után adj hozzá megint 2 deci langyos vizet és addig dagasszad, amíg szép, homogén állagú tésztát nem kapsz. Újra bugyoláld be, és egy melegebb helyen keleszd kb 2 óra hosszat. Közben áztasd vízbe a pataki tál mindkét felét (ha nincs ilyened, az sem baj, csak akkor a sütőbe tégy egy tűzálló
anna4459, 2017. október 17. kedd, 10:03
Fűszerek gyógyító tulajdonságai
keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

ROZMARING

Neve: a "tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária
lilagondolatok, 2017. október 03. kedd, 08:08
Gyógyító fűszerek
keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.

ROZMARING

Neve: a “tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária
nanoka72, 2017. augusztus 21. hétfő, 08:47
Nincs Cím
keresendők, a mustármag kúra során kiküszöbölhetők.
A mustárkúra ideje max. 6-8 hét. Naponta 3x, étkezés előtt egy csapott kávéskanál mustármagot szétrágás nélkül kell lenyelni, és vizet inni rá.
Reumára helyi fürdőt készíthetünk, 100-200 gram összetört, vagy őrölt mustármagot vászonzacskóba kötünk. A kádba lógatjuk és a fürdővizet ráeresztjük.
Jó a mustármag a légzés és a keringés vitális központjaira. Tüdőgyulladásnál a mellkasra mustártapaszt készíthetünk. 3 evőkanál összetört magot 5 deci langyos vízzel elkeverünk, 5 percig fenntartjuk a mellkas köré tekert borogatást.
Reumatapasz: porrátörjük a mustármagot, ecettel elkeverve 15-30 percig tartjuk a fájó testrészen. 3-5 naponta ismételhető, ha szükséges.
Asztali mustárt készíthetünk házilag. Megtört, olajtól mentes mustármag, ecet, bors, szegfűszeg, tárkony és hagyma keverékéből ízlés szerint.
ROZMARING
Neve: a “tenger harmata". A mediterrán tájak jellegzetes növénye. A monda szerint Mária rozmaringbokron
suzymama, 2017. augusztus 18. péntek, 21:02
Bögrés lángos dagasztás nélkül
összeállítjuk, és nem dagasztjuk, szóval nem nagy kunszt előállítani...
Ivett barátnőmé a titkos recept, köszönet és örök hála érte!!! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- 5 bögre liszt (62 dkg)
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 3 pohár Danone joghurt, 140 g-os (összesen bő 3 dl joghurt), ha valami hígabb fajtával dolgozunk, akkor 4 pohár (összesen 4 dl)
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj a sütéshez

És a strandhangulatot idéző fokhagymás kencéhez 4 gerezd fokhagymát, 4 evőkanál olajat, 1 púpos mokkáskanál sót és három-négy evőkanál vizet keverünk össze. Ezzel kenjünk majd meg a kisült lángosokat 🙂
1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt.
2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd egy villával nagyjából összeállítjuk a tésztát. Ezután kézzel
aranyag, 2017. június 24. szombat, 15:21
Gyümölcsös süti Margótól
"Végtelenül egyszerű, és nagyon finom süti. Hozzávalók: fél kiló gyümölcs (bármi lehet: meggy, cseresznye, barack, almaszeletek, málna, szeder - attól függ mi van otthon, ki mit szeret). Továbbá szükséges 25 deka liszt, 1 sütőpor, 25 deka cukor, 1 deci olaj, 1 deci langyos víz és 4 tojás. Elkészítése: a 4 tojássárgáját 25 deka cukorral hosszasan keverjük, amíg kifehéredik és nem érezzük a cukorszemeket, tehát jó 15-20 percet kell keverni. Utána beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az olajat, a langyos vizet, és beleszórjuk a sütőport. A 4 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Közepes méretű tepsit kizsírozunk-kilisztezünk, a masszát belesimítjuk, végül a gyümölccsel megszórjuk. Előmelegített lerben tűpróbáig sütjük. Egyszerű és nagyszerű!"
bkisseva, 2017. május 26. péntek, 10:09
Ízőrzők - Zengővárkony
hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, és feltesszük főni. Amikor megpuhult, a víz nagy részét leöntjük róla, és rántást készítünk hozzá. Felolvasztjuk a zsírt, belenyomjuk a megtisztított fokhagyma gerezdeket, átpirítjuk, majd lisztet szórunk rá, és addig kevergetjük, amíg zsemleszínű lesz. Lehúzzuk a tűzről, teáskanálnyi őrölt paprikával színesítjük, és az egészet a főzelékre öntjük. Összeforraljuk.
A héveknédlihez a lisztet a sóval tálba tesszük. A tejet meglangyosítjuk. Egy decinyit kiveszünk, beleszórjuk a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk egy kicsit kelni. A liszt közepébe fészket készítünk, ebbe öntjük az élesztős tejet. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, és tovább pihentetjük. Pár perc múlva beleütjük a tojást, és apránként adagolva annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kalács-tészta állagú anyagot kapjunk. Amikor már sima, egy diónyi zsírt is teszünk bele, alaposan még egyszer átdagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen kelni
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:34
2/56
Képek, videók
sorleveles.png
sz719eszter
2016. február 10. szerda, 12:18
Póréhagyma .jpg
pacsakute
2018. december 29. szombat, 17:26
porehagyma.png
violaterdik
2014. január 10. péntek, 17:01
póréhagyma.jpg
basikele
2013. február 16. szombat, 05:50
póréhagyma.jpg
sarkadykati
2013. január 25. péntek, 03:58
póréhagyma.jpg
snbela44
2013. január 24. csütörtök, 11:09
citromos_porehagyma_le ves
veronika74
2009. október 24. szombat, 12:40
Póréhagyma.jpg
nemarika
2006. december 17. vasárnap, 17:38
th_DURVA.gif
ibi61
2009. március 13. péntek, 00:44
durva.bmp
drciccancs
2008. november 13. csütörtök, 22:52
Nagyon dúrva de most szed
tonfruzsi
2008. november 03. hétfő, 14:22
durva.jpg
kiskakri
2008. október 24. péntek, 21:40
durva.jpg
bkl20
2008. október 19. vasárnap, 07:49
ez dúrva
szalicil2
2008. július 24. csütörtök, 14:15
na, ez azért durva....JPG
barzillai64
2008. július 03. csütörtök, 00:17
Címkék
Vizvári Mariska Szakácskönyve, csipet cukrot, nagyobb tálba, kisült lángosokat, reszelt citromhéjjal, nagyobb műanyag, fánkot barack-, sütemény legyen, Nincs Cím, liszt közepébe, mediterrán tájak, másik felét, fánkok alsó, sürü tölteléket, kevés rummal, sört keverjük,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.