Belépés
2020. február 25. kedd | 9. hét | 56. nap | 09:31 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Filozófia2
Milétoszi természetbölcselet
- Az anyagi világ őselvét keresték, hogy hogyan indult el az anyagok kialakulása.
- A közvetlen érzéki benyomásokat rendszerezték csupán, benyomásokból általánosítottak, nem kísérleteztek.
- Szerves és szervetlen közt nem tesznek különbséget
- Megegyeztek abban, hogy egy őselemből származik minden.
Thalesz (kb. i.e. 624-546) szerinte víz
Anaximandrosz szerinte apeiron (határtalan, minden anyag őse)
Anaximenész szerinte levegő (lélek, ami a lét alapja)
- Thalesz szemléletmódja: hülozoizmus = az élő anyag visgálata (hylé: anyag, zoon: élő)

Démokritosz
Atom-elmélet:
- Az atomok (a legkisebb, oszthatatlan anyagi részecskék) építik fel a világot. A világban csak atomok vannak és űr.
- Végtelen sok számú atom van, így végtelen sok világ létezhet.
- Az atomok egymástól súlyban, alakban, méretben különböznek, de minőségben nem.
- Az atomok mozgástörvényei határozzák meg a dolgok működését
sterlicia, 2009. július 05. vasárnap, 21:02
Atlantisz
Atlantisz

Az Atlantisz nevű elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélye. Majd mindenki hallott már Atlantisz eltűnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ? Az Atlanti-óceán vagy pedig a Földközi-tenger egyik szigete volt ? Afrikához, Amerikához vagy Európához tartozott ? Sok teória született erről, és sok helyen keresték nyomait. Soha nem kezdődött volna el a kutatás, ha a görög filozófus, Platón (kb. Kr. e. 427-347) nem meséli el a történetét két dialógusában, a Timaioszban és a Kritiaszban. Platón görög filozófus leírása Atlantisz tündökléséről és bukásáról közel 2000 könyvet ihletett és megszámlálhatatlan évnyi kutatást ösztönzött. És bár több mint 40 helyszín merült fel e legendás utópia kapcsán, még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezett...Platón szerint Atlantisz egy óriási sziget volt, nagyobb, mint KisÁzsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain (Gibraltári-szoros) túl feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág alatt. Kb. 9000 évvel Szolón (Kr. e.
schuro, 2009. március 06. péntek, 21:35
Atlantisz
Vélhetően ókori utcákra bukkant egy angol mérnök az Atlanti-óceán fenekén

Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri "búvárkodást" lehetővé tévő Google Ocean segítségével az Atlanti-óceán fenekén "utcák rácsozatát" vélte felfedezni.

Platón (Kr. e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban ír a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt.

A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el.

Atlantisz valószínűleg földrengés és/vagy szökőár miatt tűnt el - olvasható a The Daily telegraph online kiadásában.

A filozófus Atlantisz történetét egyébként Szolóntól ismerte, aki Kr. e. 560-ban tett egyiptomi utazásakor hallott a
huda, 2009. február 22. vasárnap, 14:59
Afrika partjainál süllyedhetet
Afrika partjainál süllyedhetett el Atlantisz
.Forrás:múlt-kor

Afrika partjainál süllyedhetett el a legendás Atlantisz - állítja egy angol mérnök, aki a virtuális mélytengeri "búvárkodást" is lehetővé tévő Google Föld műholdas képkezelő segítségével az Atlanti-óceán fenekén "utcák rácsozatát" vélte felfedezni.


Platón (i.e. 427-347) ógörög filozófus Timaiosz és Kritiász című dialógusaiban ír a 9000 évvel ezelőtt elpusztult Atlantisz szigetéről, amely Héraklész oszlopaitól, vélhetően a Gibraltári-szorostól nyugatra feküdt. A sziget területe nagyobb volt, mint Kis-Ázsia és Líbia együttvéve. Atlantisz hatalmas királyság volt fejlett civilizációval és ideális politikai berendezkedéssel, amelyet Platón perzsa mintára képzelt el. A birodalommal földrengések és szökőár végezhetett.

A filozófus Atlantisz
ludysi, 2009. február 21. szombat, 14:12
Atlantisz
Atlantisz

Az Atlantisz nevű elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélye. Majd mindenki hallott már Atlantisz eltűnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ?


Az Atlantisz nevű elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélye. Majd mindenki hallott már Atlantisz eltűnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ? Az Atlanti-óceán vagy pedig a Földközi-tenger egyik szigete volt ? Afrikához, Amerikához vagy Európához tartozott ? Sok teória született erről, és sok helyen keresték nyomait.

Soha nem kezdődött volna el a kutatás, ha a görög filozófus, Platón (kb. Kr. e. 427-347) nem meséli el a történetét két dialógusában, a Timaioszban és a Kritiaszban. Platón görög filozófus leírása Atlantisz tündökléséről és bukásáról közel 2000 könyvet ihletett és megszámlálhatatlan évnyi kutatást ösztönzött. És bár több mint 40 helyszín merült fel e legendás utópia kapcsán, még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezett...

Platón
sayuri, 2008. augusztus 14. csütörtök, 13:05
Ezoterikus irodalom
Ebben a rovatunkban általunk ezoterikus tartalmúnak, és számunkra fontosnak itélt irodalmi műveket, illetve azok részleteit tesszük közzé.

Bárki, aki úgy érzi, rendelkezik olyan saját, vagy más által írt műalkotással, ami a témába megfelelő, kérjük, küldje el, és mi közzétesszük azt.

Hermes Trismegistos: Tabula Smaragdina
Isaac Asimov: Alapítvány
C. G. Jung: Vallás-e az analitikus pszichológia?
Szepes Mária: Kirándulás az örökkévalóságba
Elisabeth Haich: Beavatás
Szepes Mária: A mesés Gondwána
Kosh Kinga: Emlék tár
-'anó-: Táltos-tanok
Paracelsus: Okkult filozófia
Platón: Kritiasz
Indián vers
Mátrix
Antoine de Saint Exupery: A kis herceg
Lao-Ce: Tao Te King

korall44, 2008. július 09. szerda, 14:43
Atlantisz
Az Atlantisz nevű elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélye. Majd mindenki hallott már Atlantisz eltűnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ? Az Atlanti-óceán vagy pedig a Földközi-tenger egyik szigete volt ? Afrikához, Amerikához vagy Európához tartozott ? Sok teória született erről, és sok helyen keresték nyomait.

Soha nem kezdődött volna el a kutatás, ha a görög filozófus, Platón (kb. Kr. e. 427-347) nem meséli el a történetét két dialógusában, a Timaioszban és a Kritiaszban. Platón görög filozófus leírása Atlantisz tündökléséről és bukásáról közel 2000 könyvet ihletett és megszámlálhatatlan évnyi kutatást ösztönzött. És bár több mint 40 helyszín merült fel e legendás utópia kapcsán, még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezett.

Platón szerint Atlantisz egy óriási sziget volt, nagyobb, mint KisÁzsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain (Gibraltári-szoros) túl feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág alatt. Kb. 9000 évvel Szolón (Kr. e. kb.
katafuko, 2008. március 16. vasárnap, 15:33
Atlantisz
Az elsüllyedt város

Vajon tényleg létezett valaha egy város, ahol magas kultúra honolt, (miközben máshol még csak ősemberek éltek) és egy tragédia során örökre a vízbe süllyedt vagy Platón története csak kitaláció és mi bedőltünk n eki?

Bizonyára mindenki hallott már Atlantisz rejtélyes legendájáról, az elsüllyedt városról, amiről azt is rebesgetik, hogy talán a víz alatt a tenger mélyén még létezik és élnek is ott emberek.
Hogy mi az igazság? Valójában senki sem tudja.
De nézzük meg, hogy miről is van szó pontosan!
Minden, a civilizált világtól távol eső törzseknél is létezik valamilyen formában az elsüllyedt város legendája. A legendáknak pedig mindig van valós alapja, csak a szájhagyomány hosszú útja változtatja őket misztikus történetté.

A legelterjedtebb feltételezés szerint Atlantisz az Atlanti-óceánban volt Amerika és Európa között. Az új kutatások során azonban rátaláltak egy ténylegesen elsüllyedt városra, ami a
fonetika, 2007. augusztus 26. vasárnap, 08:27
Atlantisz
Az Atlantisz nevű elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélyeMajd mindenki hallott már Atlantisz eltűnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ? Az Atlanti-óceán vagy pedig a Földközi-tenger egyik szigete volt ? Afrikához, Amerikához vagy Európához tartozott ? Sok teória született erről, és sok helyen keresték nyomait.

Soha nem kezdődött volna el a kutatás, ha a görög filozófus, Platón (kb. Kr. e. 427-347) nem meséli el a történetét két dialógusában. Platón görög filozófus leírása Atlantisz tündökléséről és bukásáról közel 2000 könyvet ihletett és megszámlálhatatlan évnyi kutatást ösztönzött. És bár több mint 40 helyszín merült fel e legendás utópia kapcsán, még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezett... Platón szerint Atlantisz egy óriási sziget volt , nagyobb, mint KisÁzsia és Líbia együttvéve. Héraklész
zsevi, 2007. július 25. szerda, 10:19
Atlantisz
Az Atlantisz nevû elsüllyedt kontinens még ma is a világ egyik legnagyobb rejtélye. Majd mindenki hallott már Atlantisz eltûnéséről, de vajon létezett-e egyáltalán ? Az Atlanti-óceán vagy pedig a Földközi-tenger egyik szigete volt ? Afrikához, Amerikához vagy Európához tartozott ? Sok teória született erről, és sok helyen keresték nyomait.

Soha nem kezdődött volna el a kutatás, ha a görög filozófus, Platón (kb. Kr. e. 427-347) nem meséli el a történetét két dialógusában, a Timaioszban és a Kritiaszban. Platón görög filozófus leírása Atlantisz tündökléséről és bukásáról közel 2000 könyvet ihletett és megszámlálhatatlan évnyi kutatást ösztönzött. És bár több mint 40 helyszín merült fel e legendás utópia kapcsán, még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán létezett...

Platón szerint Atlantisz egy óriási sziget volt, nagyobb, mint KisÁzsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain (Gibraltári-szoros) túl feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág
matkaaa, 2007. április 26. csütörtök, 17:14
2/2
Képek, videók
Filozófia.JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:46
Filozófia (1).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:46
Filozófia (2).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:45
Filozófia (3).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:45
Filozófia (4).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:44
Filozófia (5).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:44
Filozófia (6).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:43
Filozófia (7).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:43
Filozófia (8).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:42
Filozófia (9).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:42
Filozófia (10).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:42
Filozófia (11).JPG
1vargaildyko
2010. szeptember 10. péntek, 13:41
szerelem kialakulása.jpg
bbbarbara
2015. december 26. szombat, 14:56
Éghajlat kialakulásának t
pacsakute
2014. november 30. vasárnap, 11:23
Az élet kialakulása.gif
pacsakute
2013. május 10. péntek, 20:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.