Belépés
2020. július 16. csütörtök | 29. hét | 198. nap | 02:59 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kulturális örökség napjai - Négy új elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke
szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke, amely összegyűjti és nyilvántartja a Magyarország területén fellelhető sokféle közösségi tudást, kulturális gyakorlatot és hagyományokat. Hozzátette, hogy tíz évvel ezelőtt éppen szeptember 14-én tartotta alakuló ülését a szellemi kulturális örökség nemzeti bizottsága, amellyel elindult egy intenzív és nemzetközi szinten is eredményes folyamat.

Felidézte, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amely az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) iránymutatásával felhívja a figyelmet a közösségi tudás által létrehozott szellemi értékek megóvására, fontosságára.

Fekete Péter kiemelte: a nemzeti jegyzék szerint ma 35 olyan közösség van, amely tudatosan őrzi és ápolja elődeitől örökölt hagyományát, az UNESCO-listára felkerült magyar elemek száma pedig háromról négyre nőtt a kékfestés hagyományával.

A kulturális örökség napjairól Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:22
Több mint 30 százalékkal nőttek Törökország turisztikai bevételei az év első felében
hazalátogató török átlagosan 877 dollárt költött üdülése során.

A kis-ázsiai ország egy másik népszerű idegenforgalmi célpontjába, Kappadókiába is nagyon sokan érkeznek. A történelmi régióba 2018 első hat hónapjában 1 millió 236 ezer 355-en látogattak el, ami 36 százalékkal haladja meg az előző évi, és 83 százalékkal a 2016-os értéket.

Az Anadolu török állami hírügynökség keddi jelentése szerint a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományt is jóval többen keresik fel, amióta július elején az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felvette a világörökségi listára Göbekli Tepét, a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát. A leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe ("Pocakos-domb") azonban nemcsak templom, hanem egyben a világ legrégebbi szobrászműhelye, és így a "képzőművészet bölcsője" is.

Sanliurfában a nyári hónapokat a rendkívüli meleg miatt turisztikai szempontból "halott szezonként" tartják számon. Míg korábban ez az évszak a szállodák számára 20-30
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 15:41
Orosz külügyi szóvivő: hiba volt Washington kilépése az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
alakítani a bizottság összetételét, és más államokra ráerőltetni az emberi jogok "rendkívül sajátos értelmezését", durván megsértve ezzel a társadalmi értékeket és a nemzetközi magatartási normákat.

Zaharova hangoztatta: a kilépés árt Washington jogvédelemmel kapcsolatos imázsának, ez annak jele, hogy az amerikai vezetés nemcsak a bizottságot, hanem magát a világszervezetet és az azt alkotó struktúrákat is semmibe veszi. Rámutatott: mivel az Egyesült Államok tavaly év végén kilépett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből (UNESCO), Moszkvát nem lepte meg a mostani döntés.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Államok otthagyja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát. Mint mondta, a testület munkáját nem az emberi jogok helyzete, hanem politikai megfontolások motiválják, és erre bizonyíték, hogy "aránytalan mértékben" és elfogultan foglalkozik Izraellel. A diplomata korábban kifogásolta, hogy olyan államok is tagjai lehetnek a testületnek, amelyek
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 16:32
Turisztikai fejlesztések valósulnak meg a Fertő-tájon
Taschner Tamás elmondta: a Fertő-táj ékkövei elnevezésű projekttől azt várják, hogy néhány éven belül több mint kilencezerrel nőjön a látogatók száma.

A beruházás részeként a fertőszéplaki Széchenyi-kastélyban világörökségi központot hoznak létre. Kétszáz négyzetméteren egy olyan kiállítást terveznek, amely tíz állomáson keresztül mutatja be, hogy mitől egyedi a Fertő-táj. Szerepelnek majd benne a fertőrákosi és a fertőhomoki nemzetiségi kultúra ma is élő hagyományai, a mekszikópusztai természeti értékek és a fertőrákosi kőfejtő geológiai értékei is.

A kiállítás interaktív lesz, a legmodernebb eszközökkel mutatják be a világörökségi értékeket. Mindemellett fejlesztik a kastély közelében a parkolót, és ajándékboltot is kialakítanak.

A fertőhomoki Tájházban megújítják a kiállítást, ami a horvát nemzetiségi kultúrát mutatja be, a Sarródi Tájházban pedig egy régi típusú, de új építésű pajtát állítanak fel, amely egyfajta családbarát közösségi tér lesz, és foglalkozásoknak ad majd
velemenyezd, 2018. január 14. vasárnap, 21:17
Évértékelő - Az izraeli politikát tavaly jelentősen befolyásolta a korrupciós ügyek nyomozása és Trump barátság
ügyének lezárásakor, hogy szerinte sikerült-e elég bizonyítékot gyűjtenie a vádemeléshez.

Izrael január 6-án felfüggesztett az ENSZ költségvetéséhez való hozzájárulásából hatmillió dollárt, tiltakozásul az izraeli telepépítési politikát elítélő, előző év decemberi biztonsági tanácsi határozat ellen. Március végén újabb kétmillió dolláros csökkentést jelentettek be a Jeruzsálemmel szemben ellenséges határozatok miatt, és május elején egymillió dolláros pénzvisszatartásról határoztak, miután az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) vitatta az izraeli szuverenitást Jeruzsálem felett, kemény bírált Jeruzsálemben és Hebronban folyó több építkezést, valamint a Gázai övezet tengeri blokádját.

Először január közepén szíriai források szerint izraeli gépek éjszaka rakétákkal lőtték a Damaszkusztól nyugatra lévő Mazzeh légi támaszpontot. Jeruzsálem ezt nem cáfolta, de nem is erősítette meg. Az év során számos alkalommal csapott le az izraeli légierő Szíriában, általában a síita
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 07:10
Az Európai Bíróság elrendelte a bialowiezai fakivágások azonnali leállítását
Az Európai Bizottság tavaly kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben a kontinens utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt. Az uniós bíróság pedig idén júniusban ideiglenes jelleggel elrendelte a fakivágások leállítását, amíg nem születik meg az ítélet az ügyben, de sajtóhírek szerint azóta is folyik az erdőirtás a számos ritka állatfajnak is otthont adó területen.

A lengyel hatóságoknak 15 napjuk van bizonyítani, hogy a kivételes, valódi biztonsági kockázatokat jelentő eseteket leszámítva eleget tesznek a tilalomnak, a bizottság pedig ezután értékeli a helyzetet, s amennyiben a testület szakemberei arra a megállapításra jutnak, hogy az erdőirtással továbbra sem hagytak fel, akkor Brüsszel a bírósághoz fordulhat, amely jogsértés esetén legalább 100 ezer eurós pénzbüntetést ró ki Varsóra minden nap után, amely eltelik a mostani értesítés és a fakivágások leállítása vagy az ítélet meghozatala között.

A bialowiezai ősrengeteg körüli vita tavasszal éleződött ki, a lengyel
velemenyezd, 2017. november 20. hétfő, 23:44
A varsói gettó titkos levéltárának anyagait bemutató állandó kiállítás nyílt Varsóban
Az Amit nem tudtunk világgá kiáltani című tárlat ünnepi megnyitóján jelen volt Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Piotr Glinski kormányfőhelyettes és kulturális miniszter is.

Az archívum összegyűjtését a zsidó önszerveződés egyik vezetője, Emanuel Ringelblum történész kezdeményezte a németek által 1940-ben létesített varsói gettóban, az Oneg Sábát (A szombat öröme) nevű földalatti csoport megalapításával. Ringelblumot 1944-ben a nácik kivégezték.

Az Oneg Sábát több tucat zsidó értelmiségi tagja a gettóéletet, valamint a megszállt Lengyelország területén a zsidók ellen elkövetett náci bűntetteket dokumentáló anyagokat gyűjtötte össze.

Az archívum egy részét 1942 augusztusában, a másikat a gettófelkelés előtt, 1943 telén ásták el fémládákban.

A háborút az Oneg Sabatnak csak három tagja élte túl, az ő útmutatásuk alapján találták meg az anyagok első részét 1946-ban, a második részét 1950-ben.

Az iratok, fényképek, rajzok, naplók, sajtókiadványok, tudományos és irodalmi művek
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 14:02
Áder János Jordániába utazott
államfőt és feleségét fogadja II. Abdalláh jordániai uralkodó. Áder János megbeszélést folytat Hani-Al Mulki miniszterelnökkel, Fejszál el-Fájez szenátusi elnökkel és Atef Taravneh képviselőházi elnökkel.

Áder János Jordániában beszédet mond a Tudomány Világfóruma (WSF) 8. tanácskozásának megnyitóján.

A tudomány világévében, 1999-ben rendezett budapesti tudományos világkonferencián Magyarország kezdeményezte a tudomány világnapjának megtartását. Erről 2001. november 3-án határozott az ENSZ Nevelésügyi,Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO), a világnapot első alkalommal 2002. november 10-én tartották meg. A kétévenként sorra kerülő rendezvény a világ egyetlen olyan tudományos fóruma, amelyen a tudomány képviselői intézményes keretek között, összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a társadalommal és a döntéshozókkal.

A WSF azért is különleges tanácskozási alkalom, mert nem egyetlen tudományos-szakpolitikai téma köré szerveződik. Az idei jordániai tanácskozás fő témái
velemenyezd, 2017. november 05. vasárnap, 23:04
Áder János Jordániába utazik
János megbeszélést folytat Hani-Al Mulki miniszterelnökkel, Fejszál el-Fajez szenátusi elnökkel és Atef Taravneh képviselőházi elnökkel.Áder János Jordániában felszólal a Tudomány Világfóruma (WSF) 8. tanácskozásának megnyitóján és megtekinti az Akabai Különleges Gazdasági Övezetet.A tudomány világévében, 1999-ben rendezett budapesti tudományos világkonferencián Magyarország kezdeményezte a tudomány világnapjának megtartását. Erről 2001. november 3-án határozott az ENSZ Nevelésügyi,Tudományos Kulturális Szervezete (UNESCO),a világnapot első alkalommal 2002. november 10-én tartották meg. A kétévenként sorra kerülő rendezvény a világ egyetlen olyan tudományos fóruma, amelyen a tudomány képviselői intézményes keretek között, összetett szempontrendszer szerint folytathatnak párbeszédet a társadalommal és a döntéshozókkal.

A WSF azért is különleges tanácskozási alkalom, mert nem egyetlen tudományos-szakpolitikai téma köré szerveződik. Az idei jordániai tanácskozásfő témái közé
velemenyezd, 2017. november 03. péntek, 10:41
A Duna is főszereplője volt a Rómában tartott nemzetközi Víz és Klíma csúcstalálkozónak
A világ harmincöt nagy vízgyűjtő területű folyójával és tavával rendelkező több mint száz ország vízgazdálkodási szakemberei a három napos találkozón az éghajlatváltozás hatásait vizsgálták a vízkészletek mennyiségére és minőségére.

Bozán Csaba szerint klímaváltozás mindig volt és mindig lesz, "ez egy folyamat, amellyel együtt kell élnünk". A jövőben azonban a vízháztartási szélsőségek fokozódni fognak, egyes helyeken víztöbblet, másutt vízhiány jön létre. Az éghajlatváltozás folyamatát megállítani nem lehet, de lassítani igen, és az alkalmazkodás is segíthető - tette hozzá. Erre jó példa lehet szerinte a Duna vízgyűjtő területéhez kapcsolódó nemzetek közötti vízgazdálkodási együttműködés.

A konferencia kiemelt témája volt a nagy folyók sérülékenysége egy-egy szélsőséges környezeti változástól - hangsúlyozta Jancsó Mihály a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztályának osztályvezető-helyettese.

Megjegyezte, a klímaváltozás negatív hatásai a hozzáférhető vízkészletekre már
velemenyezd, 2017. október 25. szerda, 19:03
Két nemzetközi kitüntetéssel is elismerték az ENSZ-ben Bogyay Katalin nagykövet tevékenységét
Bogyay Katalin diplomáciai munkásságának elismeréseként kapta meg az ENSZ-hez akkreditált civil szervezetektől az ENSZ Szellemisége díjat, valamint az Értékteljes Világért Békedíjat. Mindkét kitüntetést az ENSZ Napjának ünnepén adták, illetve adják át a magyar diplomatának. Az ENSZ Napját a világszervezetet alapító okmány 1945-ös ünnepélyes ratifikálásának évfordulóján, október 24-én ünneplik.

Az ENSZ Szellemisége (Spirit of the UN) kitüntetést Bogyay Katalin az ünnep előestéjén, október 23-án, az ENSZ Egyházi Központjában megrendezett ceremónián vette át. A díjjal az ENSZ-hez kapcsolódó és vallásközi párbeszéddel foglalkozó civil szervezeteket összefogó bizottság a nagykövetnek azt a komoly és értékes munkáját ismerte el, amelyet a vallás- és kultúraközi párbeszéd előmozdításáért végzett több évtizeden keresztül.

A díj átadásakor a bangladesi Anvarul Karim Csoudhuri, korábbi ENSZ-főtitkárhelyettes kiemelte: Bogyay Katalin személyét és munkásságát az ENSZ-ben ismerik és nagyra becsülik.
velemenyezd, 2017. október 24. kedd, 08:31
Netanjahu: Többé nem számolnak fel településeket Izrael földjén, sem zsidókat, sem arabokat
egy tagja. Azonban a grémium elnöke ezúttal megtiltotta a részvételt, mert véleménye szerint nem állami, hanem politikai jellegű ünnepséget rendeztek.

Döntése ellen magához a legfelsőbb bírósághoz fellebbeztek, amely a kérvényt elutasította. Miri Regev kulturális miniszter az esemény előtt kemény szavakkal ostorozta ezért ezt az alkotmánybíróságként is működő legmagasabb bírói intézményt. Úgy vélte, hogy "hátszelet nyújtanak" az Izrael elleni bojkottra felszólító mozgalomnak, valamint az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az Izrael ellenes döntéseket meghozó UNESCO-nak.

Az ötvenedik évfordulóra meghívták a baloldali és centrista pártok képviselőit is, azonban ők távolmaradásukkal tiltakoztak.

"Egy valódi ünnepségen azt hangsúlyoznák, amiben egyetértünk és ami összefűz minket, ahelyett ami szétválaszt és megoszt bennünket" - vélekedett Ehud Barak, a Munkapárt volt elnöke, Izrael 1999 és 2001 közötti miniszterelnöke szerdán a Háárec című újságban megjelentetett írásában,
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 07:25
2/16
Képek, videók
Saját ültetésű, nevelésű
szupermami
2011. szeptember 09. péntek, 12:48
Saját nevelésű rózsabokro
szupermami
2010. szeptember 10. péntek, 19:36
saját nevelésű datolya
andreakorom
2009. június 03. szerda, 07:15
saját nevelésű virágaim
liana
2006. szeptember 24. vasárnap, 15:16
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
kulturalis kulonbsegek.pn
mailona
2011. június 14. kedd, 21:41
Vigadó kulturális körpont
irmus
2010. augusztus 19. csütörtök, 17:32
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
kultúrális nevelés
tothgergo
2006. december 14. csütörtök, 00:23
Fekete Péter.hu.c.jpg
finike
2007. szeptember 29. szombat, 09:25
Fekete Péter.hu.jpg
rambobby
2007. április 04. szerda, 07:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.