Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 02:04 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hazai énekesek előadásában mutatják be a Porgy és Bess-t az Erkelben
szerelem is bőrszínfüggetlen, az opera pedig absztrakciós műfaj - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy a kitétel bevezetése előtt, 1970-ben a Magyar Állami Operaház már bemutatta saját művészeivel az alkotást, az elmúlt 35 évben azonban sem az Opera, sem más társulat nem játszhatta a darabot, ha nem felelt meg az előírásoknak.

Az opera története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének életét mutatja be egy koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül. Az Almási-Tóth András rendezte darab "egy kényszerből kialakult helyen játszódik, ahol természeti katasztrófa vagy politikai üldöztetés következtében otthonukat vesztett emberek laknak. Ehhez az ideiglenes élettérhez nincs sok kötődésük, elvágyódnak onnan az ígéret földjére" - olvasható a közleményben.

A rendező munkáját Sebastian Hannak díszlet- és Lisztopád Krisztina jelmeztervező segítette. A Magyar Állami Operaház Énekkarát (megbízott karigazgató Csiki Gábor) és Zenekarát Dénes István vezényli. A főbb szerepeket
velemenyezd, 2018. január 17. szerda, 13:53
Bukarestben elutasították a Tiltott Csíki Sör márka bejegyzését, de a tulajdonos szerint ez nem befolyásolja a
A székelyföldi Csíkszentsimonban működő cég többségi tulajdonosa, Lénárd András arról tájékoztatta a lapot: nem fellebbeznek a döntés ellen, visszavonják a romániai védjegykérelmet, mivel az európai uniós márkahivatalnál sikerült már levédetniük a termékneveket.

Korábban a székelyföldi vállalkozás Igazi Csíki Sör néven forgalmazta termékeit, a Heinekennel kötött megállapodás részeként azonban lemondott az "Igazi" márkanév használatáról, és helyette elindította a Tiltott Csíki Sör termékcsalád bejegyzését az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO).

Lénárd András a Maszolnak elmondta: a bukaresti hivatal azzal indokolta a döntését, hogy túlságosan leíró jellegű a szóvédjegy. "Például a Bukaresti Sör elnevezést sem lehet levédeni amiatt, hogy leíró jellegű, általánosító" - magyarázta. A vállalkozó ugyanakkor furcsállja, hogy az OSIM-nek nem voltak ilyen fenntartásai, amikor korábban bejegyezte a Heineken Csíki Premium Sör márkáját. Erről később egyébként lemondott a holland
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 15:33
Jövőre is indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba
utaznak, ahol felkeresik Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonát.

Frigyesy Ágnes, Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványának segítője elmondta: a gyermekotthonba érkező 500 zarándokot Böjte Csaba fogadja majd. A zarándokok átadják a vonaton a ferences szerzetes otthonai javára gyűjtött adományokat, részt vesznek a gyermekotthon pünkösdi királyválasztásán és a településen működő Csíki Sörgyár sörbemutatóján.

Az este Dévai nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével zárul.

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 16 kocsiból álló zarándokvonat 1100 utast tud szállítani. A vonaton lesz hangosítás és két büfékocsi.

Kitért arra: 2018-ra tízezernél több lesz azok száma, akik az évek során a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz zarándokvonattal utaztak a csíksomlyói búcsúba.

Hozzátette: az évente 140 millió utast szállító vasúttársaság életében ez nem tűnik jelentősnek, valójában azonban a társaság kiemelten kezeli a különvonatokat.

Ezeken a vonatokon
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 12:53
Pénteken kezdődik a legnagyobb romániai színházi seregszemle öt erdélyi magyar társulat részvételével
Az október 20. és 30. között Bukarestben zajló seregszemlén negyven romániai színház vesz részt, amelyek 16 helyszínen mutatják be előadásaikat. Ezeknek jelentős része a Bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színházban lesz, amelynek hat terme van a 2015-ben befejezett felújítást követően.

A programban három külföldi előadás szerepel, a moszkvai Nemzetek Színháza Robert Lepage rendezésében a Hamlet/Collage című előadást viszi színre. Bukarestbe érkezik a világhírű francia kortárstánc társulat, a Ballet Preljocaj, amely a Rómeo és Júlia című produkciót mutatja be Angelin Preljocaj koreográfiájában. A seregszemlét Vincent Huguet rendező és Chris Gandois koregográfus együttműködéséből született Élj csak bármi legyen (Barbara) című produkció zárja.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással lesz jelen, a közönség az Andrij Zsoldak rendezte Rosmersholm, valamint a Jurij Kordonszkij által színpadra állított A mélyben című előadásokat láthatja.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház sorozatban
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 14:05
Ma van a magyar dráma napja
A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: csütörtök délután adják át a drámaírók számára alapított Szép Ernő-díjakat. Az elismerést ebben az évben Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át.

Ezen a napon adják át a Színikritikusok Díját is, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak tizenöt kategóriában. Az életműdíjat az idén Radnóti Zsuzsa dramaturg veheti át. A Budapest Bábszínházban tartott gálaesten adják át a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda, és amelyet idén Háy János A halottember című műve nyert el. Továbbá átadják a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 07:04
Magyar, román és francia darabok a székelyudvarhelyi dráMa kortárs színházi találkozón
című produkciót viszi színre, amelyben Cseh Tamás dalait értelmezi újra a társulat színművésze, Gajzágó Zsuzsa.

A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház a Marius Popa zeneszerző és Cezar Ghioca rendező-dramaturg közös munkájaként létrejött produkciót, a Tomcsa Sándor Síznház pedig Gianina Carbunariu román drámaíró Stop the tempo! című darabját mutatja be Tóth Árpád rendezésében.

A seregszemle történetében először lép fel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György társulata, amely Visky András Pornó című drámáját adja elő. A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Biró Réka és Deák Katalin által írt Homemade-el lesz jelen, a Csíki Játékszín pedig Victor Ioan Frunza által színpadra állított Portugált mutatja be.

A fesztiválon bábelőadások is lesznek. A seregszemle első napján kerekasztal-beszélgetést tartanak a Franciaországban élő Matei Visniec, az egyik legjelentősebb és legtermékenyebb kortárs román drámaíró részvételével. A közönség megtekintheti az ő darabja alapján készült Migránsoook című
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 18:24
Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait
tűztek műsorra.

A szezon elején lezajlott színházi fesztiválon hat nem budapesti színház hat előadása mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Az idei programot az elmúlt évad legjobb zenés, szórakoztató előadásaiból Stuber Andrea, Papp Tímea és Urbán Balázs kritikus válogatta - mondta Bán Teodóra.

A csíkszeredai, szabadkai, miskolci, kecskeméti, szombathelyi és nyíregyházi társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel, amelynek tagja Ullmann Mónika színművész; Kozma András dramaturg; Oberfrank Pál színművész, rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Bán Teodóra volt.

A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramjában bemutatott Tisztelt Ház, Amadeus, A hülyéje, Mágnás Miska, A falu rossza, valamint Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásokat.

A nézők korábban az interneten szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre rekordszámú, 2370 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese idén is a szombathelyi társulat lett, ezúttal A
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 13:02
Mintegy 170 millió forinttal támogatja 24 film készítését a médiatanács
A médiatanács a Magyar Média Mecenatúra programjában a 2017-es Ember Judit-pályázat idei első fordulójában tizenhét dokumentumfilm - köztük egy határon túli alkotás - elkészítését támogatja 109 millió forinttal.

A határon túli pályázó, Bencze Zoltán egy 1929-ben alapított csíki hokicsapat történetét mutatja majd be. Hazai gyártásban készül film András Ferenc rendezésében Zichy Mihály festőről, Czinke Gyula Halassy Olivér vízilabdázó, M. Nagy Richárd pedig Dargay Attila rajzfilmrendező életét mutatja be. Babos Tamás forgat arról a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklósról, aki többek között a Ben Hur és A bagdadi tolvaj filmzenéjét szerezte; László Barna a Szászcsávási Zenekar zenészéről, Mezei Ferenc Csángálóról készít filmet.

A Pókerarcok című film három 95 év körüli színházi szakemberrel - Lénárt Istvánnal, Lázár Egonnal és Sívó Emillel - a főszerepekben szemlélteti az elmúlt hetven év kulturális életét Gerő Péter rendezésében, míg egy másik alkotásban Bonta Zoltán a 30-as és a 40-es évekbeli
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 15:22
Jeles napok és népszokások - Pünkösd - Csíksomlyói búcsú
nevelde című írásának egy jegyzeté­ben, a gyulafehérvári püspöki levéltárban őrzött eredetiből.
,, ,,A székelyek, amióta a scithiai pogányságból kitértek, mindekkorig a sokrendbeli bajok, veszedelmes idők és a fejedelmek változása között is az igaz hitben megmaradtak. Elfajulván tőle Blandrata György dögletes tudománya után az ifjú János király, arra vetemedik, hogy már becsülete sem volt már senkinek előtte, hacsak szentháromságtagadó nem volt, végzést is írva az 1566. esztendőben Szent András napjában, hogy az erdélyi birodalomban mindenek Blandrata Györgytől függjenek s a tőle választott papoktól hallgassanak, akik pedig ezeket háborítanák, mint hitetlenek, úgy büntetődjenek.. E végzés mellé nem akarának állani a csíki székelyek; kerülgeti őket János király ígéretekkel s fenyegetésekkel is, de úgysem mehetne semmire velük; felmérgelődék azért s a következő 1567. esztendőben sok fegyveres népet bocsájta rájuk, hogy erőszakosan kitérjenek az igaz hitből. Vala Alfalúban egy buzgó lelkű,
koszegimarika, 2017. június 03. szombat, 07:45
Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba
csíki székelyek ezreivel együtt emlékeznek meg a Trianoni békediktátum aláírásának évfordulójáról.

A Csíksomlyó Expresszt Szombathelytől Budapestig a Mátyás király tiszteletére felmatricázott mozdony húzza, a Székely Gyorssal összekapcsolt szerelvényt pedig Székelyföldig és hazafelé Budapestig a II. Rákóczi Ferenc-mozdony.

A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes, sztárvendége pedig Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész.

Az idei búcsúi szentmise fő celebránsa Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat
velemenyezd, 2017. június 02. péntek, 07:05
Az Ezeregyéjszaka meséje is megelevenedik az Énekkari Művészek minifesztiválján
elbeszélést Farkas Ferenc a 20. század közepének élvezetes és könnyen befogadható zenei nyelvezetére ültette át. A sokoldalú és termékeny zeneszerző darabján érzékelhető az olasz vígoperák hatása, de megjelennek benne keleties motívumok, lírai vallomások és a munkadalok elemei is. A premier alkalmat adhat a Bartók és Kodály árnyékában méltatlanul háttérbe szorult szerző művének újbóli felfedezésére, a befogadást pedig ugyancsak elősegítheti Kunszery Gyula szellemes és jól énekelhető librettója.

Aczél András rendezése a szórakoztatáson túl egy női sors bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Az előadás különleges alkalmi környezetben, az Erkel Színház díszletraktárából KAMRAktár-színpaddá alakult térben valósul meg.

A bemutató az Énekkari Művészek Minifesztiválja részeként Magyarország legrégebbi és legnagyobb professzionális kórusa, a Magyar Állami Operaház Énekkara művészeinek nyújt újabb megmutatkozási lehetőséget.

Strausz Kálmán karigazgató egyben az előadás karmestere is, a szerepeket
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 18:23
Lámpagyárat épít az Adrilux Kisbéren
Csiki-Szász András tájékoztatása szerint az üzemben kezdetben a társaság kínai gyárából érkezett alkatrészeket szerelik össze kész lámpákká és innen látják el az európai piacot. A gyár 1200 négyzetméteres területét 2018 végéig 7000 négyzetméterre növelik,a dolgozók létszámát 200-ra bővítik. A beruházás teljes összege eléri az 1,3 milliárd forintot.

Az Adrilux magyar tulajdonú vállalkozás, a társaság 13 éve működtet egy 200 embert foglalkoztató lámpagyárat Kínában, valamit egy kereskedelmi vállalatot Hong Kong-ban, illetve egy vegyesvállalatot Lengyelországban.

Csiki-Szász András elmondta, egy évtizeddel ezelőtt Kínában megérte összeszerelő üzemet létesíteni, mert alacsony volt a gyártási és a bérköltség. Az elmúlt 12 évben azonban a jüan 50 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, valamint a kínai munkabérek dollárban több mint tízszeresére emelkedtek.

Közölte: a kínai munkabérek már most is 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak. A termelés Magyarországra való hozatalában
velemenyezd, 2017. március 31. péntek, 15:35
3/17
Képek, videók
előadásA hattyúmamakeresé
blackfeet
2010. november 14. vasárnap, 18:42
Lángos előadása az ősembe
blackfeet
2010. november 11. csütörtök, 14:48
Aigner Géza előadása közb
romaikatolikusfgy
2009. szeptember 30. szerda, 12:19
Széll Kató előadása
kmmmarika
2008. július 29. kedd, 13:55
Kamilla (néni) előadása
cesy
2007. július 01. vasárnap, 10:42
Marika előadásán
kozmaszilard
2006. október 17. kedd, 14:14
MAGYAR-ÁLLAMI-OPERAHÁZ -02
1951anna
2014. április 10. csütörtök, 03:08
MAGYAR-ÁLLAMI-OPERAHÁZ -01
1951anna
2014. április 10. csütörtök, 03:08
Magyar Állami Operaház
barkaszjudit
2009. január 27. kedd, 09:17
Almási 2
orsi1
2007. július 10. kedd, 21:44
Almási 1
orsi1
2007. július 10. kedd, 21:43
Almási Barlang 1.JPG
karacsonylaci
2007. március 26. hétfő, 18:05
Almási Barlang.JPG
karacsonylaci
2007. március 26. hétfő, 18:02
almasi%20gyula%20bela% 20-
dirty
2007. február 20. kedd, 07:29
almasi%20gabor%20-%20p aga
dirty
2007. február 20. kedd, 07:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.