Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 02:02 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Születésnap - Novotny Zoltán 80 éves
ötkarikás játékok közül szerinte szinte lehetetlen egyet kiemelni, mint a legkedvesebbet. Az egyik az első, az 1968-as mexikóvárosi olimpia, amikor először lehetett részese a forgatagnak. Mint mondta, akkor még be lehetett járni az olimpiai faluba, így tulajdonképpen együtt éltek a sportolókkal, ezen az 1972-es, müncheni játékokon történt merénylet után szigorítottak.

Másodikként az 1992-es, barcelonai olimpiát említette, amely hangulatában és európaiságában emelkedett ki a megítélése szerint és persze a magyar sikerek is hozzájárultak ahhoz, hogy különösen jó emlék számára. A harmadik a 2004-es, athéni játékok, amikor rendkívül jó volt a rádióközvetítések visszhangja, pedig akkor már televízió volt az uralkodó telekommunikációs eszköz.

"Ha csak egyet szabad mondani, akkor maradnék Barcelonánál" - tette hozzá.

Hat olimpiáról tudósított - ahogy ő fogalmazott - "főnökként". Hangsúlyozta, a rádió sosem dúskált a javakban, de nagyon élvezte, hogy már a játékok előtt két-három évvel megkezdődött a
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 15:52
Tihanyi Árpád már nincs az 1956-os tudásbázisban
A forradalom leverése utáni Győri-perben, - mely a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz megtorlása, a népharag áldozataivá vált három ávós tiszttért való elégtétel - hét embert ítéltek halálra és végeztek ki. Nem beszélve Szigethy Attila tragikus körülmények közötti haláláról.
Mártírok, vértanúk ők.

A nemrég felfedezett 1956-os tudásbázisban a Diákok menüpont alatt található Hősök almenüben a Győri-per hét kivégzettje közül azonban csak két személyt nevesítenek meg. Földes Gábort ( I. rendű vádlott) és Gulyás Lajost ( III. rendű vádlott). Tihanyi Árpádot pedig már nem, holott október 26-án ő is Mosonmagyaróvárra jön a további vérengzések elkerülése végett, majd .... a per II. rendű vádlottja lesz!

A másik négy mártírhalált haltról sem tesznek említést: Czifrik Lajos, Kiss Antal, Weintrager László, Zsigmond Imre.

De nem csak ők hiányoznak. Még vagy kétszáz kivégzett személyről nem emlékeznek meg.
Mindösszesen tizenhét név és szócikk található a HŐSÖK
azenujsagom, 2020. május 16. szombat, 05:52
Földes Gábor az 1956-os tudásbázisban
Az interneten elérhető '56-os tudásbázisban a Diákoknak c. főmenüpont alatt a Hősök almenüben Földes Gáborról az alábbi olvasható:

"A színész és rendező Földes Gábor (1923-1958) a Kommunista Párt tagjaként Nagy Imre reformjaiként lett híve, így a forradalom kitörésekor, és Győrbe gyűrűzésekor beszédében hitet is tett Nagy mellett, követelve Magyarország szuverenitásának helyreállítását. Hozzájárult ahhoz, hogy több helyen is elkerülték a vérontást. Győrben a börtönnél leadott sortüzet követően mindent elkövetett a vérengzések megakadályozása érdekében. Mosonmagyaróváron, már a Győri Nemzeti Tanács tagjaként, a laktanya és az azt ostromlók közé állt. Miközben a katonákkal tárgyalt, a tömeg betódult, így gyorsan letartóztatta a parancsnok politikai helyettesét, illetve két másik katonát. Színházi előadásokkal egészen 1957 áprilisáig igyekezett a forradalom szellemét ébren tartani. 1957. májusában letartóztatták, 1957. december 21-én halálra ítélték. Több magyar színművész közbenjárása ellenére a
azenujsagom, 2020. május 15. péntek, 07:05
Koronavírus/Érettségi - Sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját történelemből
meg.

A tolnai Szent István Katolikus Gimnázium végzőse, Ódor Ágnes szerint "összességében nem volt vészes" a történelem érettségi. Elmondta, hogy az esszékérdések közül sokan választották a kereszténység és az 56-os forradalom témáját. Az iskolában 57-en érettségiztek. Novothné Baán Erzsébet igazgató szerint, bár a tesztfeladatok megoldásához komoly szövegértési kompetencia kellett, a feladatok nem voltak nehezebbek az elmúlt évekéhez képest.

A gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban 20-an német, 16-an magyar nyelven vizsgáztak. A németül érettségiző Both Attila elmondta: számára is bonyolultabb volt felkészülni online órákon. A jogi pályára készülő diák szerint az esszétémák között meglepetés volt az EU kiadásairól szóló feladat. Az informatikai szakra készülő Orosz Csanád azt mondta, osztályában is többen választották a kereszténység és az 1956-os forradalom témáját.

A Tatai Református Gimnázium történelemtanára, Márkus Gábor "kimondottan karanténbarátnak" nevezte a középszintű érettségi történelem
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 17:43
Elhunyt Szilágyi István színművész
A színművész utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt mindennapi életvitelében.

Sajtóinformációk szerint a népszerű karakterszínész volt az a férfi, akit fia ölhetett meg vasárnap a XVII. kerületben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - az áldozat megnevezése nélkül - vasárnap közölte, hogy megöltek egy férfit egy XVII. kerületi családi házban, ahová bántalmazás miatt hívták ki a rendőröket. A helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, aki ellen a BRFK életvédelmi osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást.

Szilágyi István 1937. december 7-én született Gyomán. 1957 és 1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, diplomáját kézhez véve előbb Egerbe szerződött, néhány évig Párizsban élt, majd az Irodalmi Színpad (1970-1973), a Vidám Színpad (1973-1977), a Vígszínház (1977-1979), ezt követően egy évtizedig a Mafilm társulatának volt a tagja. A 90-es
velemenyezd, 2020. május 03. vasárnap, 16:46
Harminc éve szabadon/Krónika (ünnepi ülés)
János államfő.

A köztársasági elnök az ajánlotta, hogy a koronavírus-járvány miatt ránk váró feladatok megoldásához használjuk erőforrásként mindazt, amit az elmúlt harminc évben elértünk és amit az elmúlt hetekben megtapasztaltunk, "hogy hamarosan újra élvezhessük a szabadságot". Kiemelte: az elmúlt hetekben a járvány nem csak törékenységünkre figyelmeztetett, de a társadalmi összefogás erejét is megmutatta.

Hangsúlyozta, hogy amit az elmúlt harminc évben alkottunk, az kiállta az idő próbáját, "Magyarország független, demokratikus jogállam, szabad ország".

Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés Magyarország népképviseleti rendszerének harminc évvel ezelőtti visszaállításáról.

Az Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, továbbá Kocsis Máté, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd (Fidesz), valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 13:11
Politikai nyilatkozatot fogadott el a Ház a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról
valamint Harrach Péter (KDNP) által jegyzett előterjesztést 126 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a parlament.

A nyilatkozat szövege szerint az Országgyűlés tisztelettel emlékezik meg az ország állami önrendelkezésének 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely - az alaptörvény szerint - "hazánk új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete". A szabad országgyűlés az ettől a jogtól évtizedekig megfosztott magyar polgárok demokratikusan kinyilvánított akaratából jött létre.

Az Országgyűlés tagjai fejet hajtanak mindazon magyarok helytállása előtt, akiknek hűsége, szabadságvágya, bátorsága, áldozatvállalása elengedhetetlen volt ahhoz, hogy "a magyar nép ismét önnön kezébe vehesse sorsát" - olvasható a szövegben.

Hálával emlékeznek a nemzetiszocialista, illetve a kommunista diktatúra és az idegen megszállás ellen küzdő és a vértanúságot is vállaló honfitársakra, az 1945-ös és 1947-es nemzetgyűlés
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 11:51
Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon
Szeretett Éder Vilmos festőművész barátom halála előtt nem sokkal írtam le egy Mosonmagyaróvári Kortárs Művészeti Lexikon felállításának ötletét. Szomorú, hogy Éder Vilmos szócikkét fekete keretbe kell tennem.

Éder Vilmos (Mosonmagyaróvár, 1942. május 1. - Kaposvár, 2020.április 5.)
Foglalkozása(i): építészmérnök, festőművész

Mosonmagyaróváron érettségizett, majd Budapesten építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki. Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító - és rendes tag. 2004-től e társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben,
azenujsagom, 2020. május 01. péntek, 08:17
Nekrológ
In memoriam Éder Vilmos festőművész

Éder Vilmos Mosonmagyaróváron született 1942. május 1-jén. A helyben végzett gimnáziumi érettségi után építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben, Budapesten. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki.

Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító - és rendes tag. 2004-től a Pintér Éva elnök-festőművész vezette társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben, Somorján, Csepregen, Budapesten, ... is.

A magyaróvári várról és belvárosról, a mesés mosoni utcarészletekről készített képei híven tükrözik Mosonmagyaróvárhoz fűződő szeretetét, emlékeit.
azenujsagom, 2020. április 22. szerda, 07:32
9. Titkok, melyeket nem vihetek a sírba
osztálytársa az általánosban. Emőke iskolatársam volt. Fölöttem járt eggyel... E. a rendszerváltozásban bizalommal invitált a ,,lokálpatrióta" csapatába. Akkor már válófélben voltak a férjével, akit anyáék nagyon szerettek volna összehozni veled. Apa bánatára, valami miatt ez nem jött össze. K. I. is inkább elhagyta az országot, pedig E. nagyon szerette. Jó katolikusként nem ment többé férjhez.
Akkoriban lettem tagja a kis helyi újságok szerkesztőségében működő újságírókat közösségbe szervező Magyar Újságírók Közösségének is.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=485836&aid=268641
A Színes Iránytű hamarosan megszűnt - amikor sikeres kezdett lenni - és az Alapítványból is kimellőztek, miután a laptulajdonos - NÉGYSZEMKÖZT ELBESZÉLGETETT F-kal.
Érted már, hogy miért kellene F-hoz fordulnod a reklamációiddal?!
Nekem ettől fogva nem volt semmiféle megjelentetési lehetőségem. Hiába volt újságírói igazolványom, ha nem voltam újságírói státuszban sehol. Ekkor,
furaila, 2020. április 20. hétfő, 03:40
Öt hét ötven film
A bevezetett online élet óta eltelt öt hét alatt ötven filmet néztem meg. Ebből magyar film öt, külföldi negyvenöt. Történelmi huszonöt. Krimi tizenöt. Romantikus öt. Egyéb öt. Minden filmcímet felírok. Innen tudom a számokat is. A történelmi filmek nagy része a holokauszt témaköréhez kapcsolódik, mert most egy ilyen tanár továbbképzésre járok. És ezért is aktivizálódtam Vass Márta tanár-igazgató, holokauszt áldozat emlékének megörökítésére. De mindezek mellett folytatom az 1956-os emlékmegőrző munkámat. Jelenleg a közelmúltban elhunyt Éder Vilmos '56-os festőművész barátom emlékalbumát állítom/állítottam össze, de még várok anyagot az életművéhez.Jó lenne, ha a nekrológja megjelenne valamelyik újságban. Írásom róla itt a blogban is olvasható: 2020. 04.15.
azenujsagom, 2020. április 18. szombat, 05:21
Táblák a falon
A néhai Magyaróvári Magyar Királyi Polgári Leányiskola, ma kis-Bolyai Gulyás Lajos utcai falára három emléktábla indokolt.

1. Vass Márta tanár-igazgatóé, aki a Holokauszt áldozata.
2. Magyar Katalin iskolai tanulóé, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.
3. Gulyás Lajos református lelkészé, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja.

Vass Mártának semmilyen emléke nincs.
Magyar Katalinnak az iskola belső udvarán 1996-ban kihelyezett emléktáblája nem látható.
Gulyás Lajosnak 2008-ban kihelyezett táblája van egyedül megfelelő helyen a róla elnevezett utcában, az iskola külső falán.
azenujsagom, 2020. április 17. péntek, 11:50
2/304
Képek, videók
novotniék...jpg
zsokica45
2013. augusztus 25. vasárnap, 20:05
Novotni Mariann.jpg
zsokica45
2013. május 28. kedd, 17:49
0 a a 82. Születésnap.jp
lovaszmarika
2018. szeptember 16. vasárnap, 18:13
0 születésnapi kép 3107
lovaszmarika
2018. szeptember 16. vasárnap, 18:13
Boldog Születésnapot!
irmus
2018. szeptember 02. vasárnap, 14:34
Boldog születésnapot
vorosrozsa66
2018. augusztus 15. szerda, 18:16
Születésnapra
vorosrozsa66
2018. augusztus 10. péntek, 17:04
Boldog 50. Születésnapot!
irmus
2018. augusztus 10. péntek, 04:51
Mexikóvárosi székesegyház
pacsakute
2013. november 02. szombat, 19:52
olimpiai láng vízalat.jpg
maroka
2018. február 09. péntek, 17:14
ádám zsanett olimpiai lán
maroka
2017. június 26. hétfő, 22:39
olimpiai zászló.png
chillik
2017. február 10. péntek, 17:34
olimpiai csapat.png
chillik
2017. február 10. péntek, 17:33
Olimpiai csapat
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:14
20160804olimpiai-varos ok2
menusgabor
2016. augusztus 06. szombat, 20:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.