Belépés
2019. október 20. vasárnap | 42. hét | 293. nap | 03:31 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar díjazottak az Európai Polgár Díj kitüntetettjei között
Szilárd István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (PTE-ÁOK) migrációs egészségügyi programjait vezető címzetes egyetemi tanár a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást követően vezette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) boszniai segélyprogramját. Majd a koszovói válság kezdetekor részt vett az ottani IOM-programok megszervezésében. Később az IOM európai központja a migrációs egészségügyi részleg megalapításával és vezetésével bízta meg. 2005-től a roma közösségek egészségügyi kérdéseivel foglalkozott, 2007-től a pécsi orvoskaron megszervezte, majd vezette a kar migrációs egészségügyi programjait.

Bencze Mihály matematikatanár, a bukaresti Ady Endre Líceum igazgatója. Az 1989-es változásokban és más közéleti szerepvállalásai mellett költői, szakírói, szerkesztői és könyvkiadói tevékenységet folytat. Közel huszonöt évvel ezelőtt megalapította az egész Kárpát-medencére kiterjesztett Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt, hozzájárulva a tudásalapú társadalom és a
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 14:52
A Semmelweis Egyetem kara lett a Pető András Főiskola
Mint írták, a Pető András Főiskolára felvett hallgatók már a Semmelweis Egyetem keretei között kezdik meg tanulmányaikat, a kiadott diplomák kibocsátója augusztus 1-jét követően a Semmelweis Egyetem Pető András Kar lesz. Kitértek arra is, hogy a személyi állomány átvétele munkáltatói leépítés nélkül történik meg.

A korábbi Pető András Főiskola köznevelési, felsőoktatási tevékenységének tartalma és helyszínei nem változnak, így zavartalanul működik tovább a kar részeként a konduktív fejlesztési intézményeket (óvodát, iskolát) és a pedagógiai intézetet magába foglaló Konduktív Pedagógiai Központ.

Az integrációval a Semmelweis Egyetem karainak száma hatra bővül: az általános orvostudományi, fogorvostudományi, gyógyszerésztudományi, egészségtudományi és egészségügyi közszolgálati kar mellett megkezdi működését a Pető András Kar.
velemenyezd, 2017. augusztus 01. kedd, 13:42
Felvételi - Rektorhelyettes: megőrizte helyét a Debreceni Egyetem
hallgatója lesz az idén a Debreceni Egyetemnek - tette hozzá a rektorhelyettes.

A legnagyobb növekedés a gyermeknevelési és felnőttképzési karon volt, ahol a gyógypedagógiai szak indításának is köszönhetően 25 százalékkal, a tavalyi 468-ról az idén 586-ra nőtt a felvettek száma, de 19 százalékos volt a növekedés az informatikai karon és 12 százalékos az általános jogi karon is - ismertette Bartha Elek.

Hozzátette: ugyancsak nőtt a felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest az általános orvostudományi, az egészségügyi, a fogorvostudományi és a gyógyszerésztudományi karokon is. Az általános eljárás során felvett hallgatók közül 5193-an állami ösztöndíjas, 1176-an pedig önköltséges formában kezdhetik meg a tanulmányaikat szeptemberben.

Megemlítette, hogy a bejutáshoz a legtöbb pontszámra (490) a gazdaságtudományi kar kereskedelem és marketing állami ösztöndíjas, levelező alapképzésén volt szükség, míg a jogi kar állami ösztöndíjas osztatlan levelező jogászképzéséhez 480 pontot kellett elérnie a
velemenyezd, 2017. július 27. csütörtök, 15:16
A parlagfűfogyasztás lehetséges veszélyeit vizsgálták az SZTE kutatói
betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.

A parlagfű nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé, gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek divatja. Az ebben rejlő üzleti potenciált felismerve több gyártó parlagfűtartalmú termékekkel is megjelent a piacon. A parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait ennek ellenére eddig senki sem vizsgálta. Ezt felismerve az SZTE Gyógyszerésztudományi, illetve az Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amely során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben.

A vizsgálatsorozatban tapasztalt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát. A szegedi kutatók cikkükben kitérnek arra, hogy a vizsgálatok azt nem bizonyítják, hogy a parlagfű állatkísérletekben észlelt mérgező hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak.
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 14:13
MTA-közgyűlés - Vizi E. Szilveszter kapta az Akadémiai Aranyérmet
elnöke emellett átadta az Akadémiai Díjakat, a Wahrmann Mór-érmet, az Arany János-életműdíjat és az Akadémiai Újságíró Díjat is.

Vizi E. Szilveszter a központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitele, valamint a kémiai ingerületátvitel farmakológiája terén végzett világszerte elismert kutatásokért vehette át az Akadémiai Aranyérmet.

Tizenöt kutató részesült kiemelkedő tudományos munkásságáért Akadémiai Díjban. Az elismerést átvehette Csanády László, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biokémiai Intézetének egyetemi docense a cisztikus fibrózis kialakulásában meghatározó CFTR klorid-csatorna működésének megismerésében játszott meghatározó szerepéért; Donkó Zoltán, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet tudományos tanácsadója az alacsony nyomású gázkisülések, az erősen csatolt plazmák fizikájával kapcsolatos kutatások elindításáért; Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a légköri aeroszol kémiai tulajdonságainak kutatásában elért
velemenyezd, 2017. május 08. hétfő, 11:52
Berényi Antal kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat
aki - a díj névadójához, Szent­Györgyi Alberthez hasonlóan - a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza­parti városban végezte.

Berényi Antal az SZTE-n szerzett orvosi, illetve orvos-közgazdász diplomát és doktori fokozatot. Előbb látáskutatással foglalkozott Szegeden, majd az Agy-díjas Buzsáki György akadémikus New York-i laborjában dolgozott. A tengerentúlról a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának köszönhetően tért vissza Szegedre, ahol az SZTE Általános Orvostudományi Kar élettani intézetében dolgozik adjunktusként, és irányítja saját kutatócsoportját.Munkájuk középpontjában az idegrendszeri hálózatok aktivitás dinamikájának vizsgálata áll epilepsziás rohamok fejlődése közben.

A betegség a magyar lakosság 1-1,5 százalékát érinti, és harmaduknál a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszeres terápia nem vagy csak korlátozott mértékben hatásos. A szakember által végzett kutatások elvezethetnek egy az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartalmát csökkentő kezelési
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 21:43
Március 15. - Kitüntetések - Magyar Érdemrend nagykereszt, középkereszt a csillaggal, középkereszt
egyetemi tanára, az Alkotmánybíróság volt elnöke részére több évtizedes rendkívül értékes, különösen a polgári jog területén kiemelkedő oktatói és tudományos pályája, valamint elkötelezett állampolgári biztosi és alkotmánybírói szakmai munkája elismeréseként.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést adományozott:

HALÁSZ BÉLA Széchenyi-díjas orvos, anatómus, neuroendokrinológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professor emeritusa részére a magyar és nemzetközi neuroendokrinológia terén elért kimagasló tudományos eredményei, különösen a köztiagy-agyalapi mirigy rendszer morfológiai és endokrinológiai vonatkozásainak feltárását célzó kutatásai, valamint példaadó oktatói munkája elismeréseként;

JÁVOR ANDRÁS, a Magyar Kormánytisztviselői Kar nyugalmazott elnöke, a Népjóléti Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium volt közigazgatási államtitkára, a
velemenyezd, 2017. március 15. szerda, 16:14
Amerikai-svájci kutató kapta a Debreceni Egyetem orvostudományi díját
a felfedezést emberi sejteken is megerősítette.

A professzor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sejtek elégtelen működése sok humán betegség okozója lehet. Példaként említette, hogy a daganatok kialakulását a szabálytalan sejtnövekedés, a cukorbetegséget pedig a sejtek nem megfelelő tápanyag-érzékelése okozza. Hozzátette, hogy az úgynevezett TOR (Target of Rapamycine) fehérje felfedezése fontos szerepet tölt be ezeknek a betegségeknek a kezelésében.

Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Karának dékánja emlékeztetett arra, hogy a 2003-ban alapított Debrecen-díjjal a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el.

A kar professzorai által odaítélt díjat korábban megkapta többek között Craig Venter, akinek a nevéhez a humán örökítőanyag megismerése fűződik, Ralph Steinman, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért később Nobel-díjat is kapott és Sir Stephen O'Rahilly, aki az elhízásért felelős genetikai mechanizmusokat
velemenyezd, 2016. november 29. kedd, 16:02
MTA-közgyűlés - Akadémiai elismeréseket adott át Lovász László
adományozza.

Akadémiai Díjban részesült Horváth László Tamás, az MTA doktora, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára a nitrogén- és üvegházgáz-körforgalommal kapcsolatos nemzetközi színvonalú kutatásaiért, Karsai Ildikó, az MTA doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont osztályvezetője a növényfejlődés és kalászolási idő genetikai komponenseinek a kalászos gabonafélékben történő tanulmányozásában elért kiemelkedő tudományos tevékenységéért.

Katona István, az MTA doktora, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet osztályvezetője az endokannabinoid jelpálya idegrendszerben való szerveződésének, élettani és kórélettani jelentőségének feltárásában játszott úttörő szerepéért vehette át az Akadémiai Díjat. Kelemen Jánost, az MTA levelező tagját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófia Intézet Általános Filozófia Tanszékének professor emeritusát kiemelkedő nyelvfilozófiai kutatásaiért, Dante évszázados irodalmi, filozófiai hatását vizsgáló munkásságáért ismerték
velemenyezd, 2016. május 02. hétfő, 11:30
Kitüntetetteket köszöntött Kecskemét közgyűlése!
előtt köszöntötte azokat a kiválóságokat, akik idén március 15-e alkalmából állami kitüntetésben részesültek:

Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke március 15-e alkalmából a gyógyítás iránti példás elkötelezettséggel végzett, kimagasló színvonalú orvosi pályafutása, valamint sikeres kórházvezetői munkája elismeréseként a MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Svébis Mihálynak, a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza főigazgatójának, a Magyar Kórházszövetség elnökének.

A köztársasági elnök ugyancsak a MAGYAR ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Rédei Károly kecskeméti erdőmérnöknek, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete tudományos tanácsadójának, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara egyetemi tanárának nemzetközileg is nagyra
vicus54, 2016. március 24. csütörtök, 18:55
Kecskemétiek az állami kitüntetettek között!
miniszterétől.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenysége elismeréseként
Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át dr. Svébis Mihálynak,

a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza főigazgatójának, a Magyar Kórházszövetség elnökének.

Kimagasló színvonalú munkájáért
Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Ács Imre,

a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és
vicus54, 2016. március 14. hétfő, 15:44
Rektor: példátlan fejlesztés előtt áll a Pécsi Tudományegyetem
Bódis József felidézte, hogy a PTE mintegy 24 milliárd forint kormányzati forrást fordíthat idéntől 2019-ig a külföldi hallgatók számának jelentős növelésére, az oktatás minőségének emelésére, campusfejlesztésre és a klinikum modernizációjára.

A rektor arra is kitért, hogy bár a Modern városok program keretében megvalósuló fejlesztések zászlóshajója a pécsi orvosképzéshez kötődik, a teljes program számos más - elsősorban idegen nyelven folyó - képzést is érint.

A fejlesztések keretében modernizálják a klinika Rákóczi úti épületeinek egy részét, illetve az egészségtudományi kar épületegyütteseit - olvasható az eseményen kiosztott írásos összegzésben.

Földesi Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője kiemelte, a fejlesztésnek köszönhetően a jelenlegi mintegy 2700-ról 2020-ig ötezerre emelkedhet a Pécsen tanuló külföldi hallgatók száma. Közölte, a kormány 2016-ban 4,5 milliárd forintot, 2017-ben 12,3 milliárdot, az azt követő években pedig évente négymilliárd
velemenyezd, 2016. február 09. kedd, 11:21
2/8
Képek, videók
Az európai Rosetta-üstökö
vargaspace
2012. május 03. csütörtök, 17:59
Európai Rally 043.jpg
orgopapa
2012. február 28. kedd, 18:56
Európai Rally 016.jpg
orgopapa
2012. február 28. kedd, 18:55
20110117europaiun.jpg
agica2004
2012. január 22. vasárnap, 16:48
Európai néppárt 2010.jpg
agica2004
2011. szeptember 12. hétfő, 15:42
Európai Parlament.JPG
skorpiolilike
2011. augusztus 20. szombat, 05:33
Amsterdami Európai közpon
lord61
2011. május 05. csütörtök, 07:07
Európai-barnamedve.jpg
farkas1945
2011. február 03. csütörtök, 18:25
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Az európai kultúra.png
mailona
2010. december 10. péntek, 13:34
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
boszniai Adolf- Jelisic.
agica2004
2011. május 27. péntek, 14:18
Biljana boszniai szerb el
agica2004
2011. május 27. péntek, 14:18
Címkék
Magyar Ezüst Érdemkereszt, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Magyar Tudományos Akadémia, Magyarország Köztársasági Elnöke, Ralph Steinman, felvett hallgatók, pécsi orvoskaron, Pető András Kar, Balog Zoltán, Nemzetközi Migrációs Szervezet, gyógypedagógiai szak, koszovói válság, Lovász László, Akadémiai Aranyérmet, Emberi Erőforrások Minisztériuma, emberi erőforrások,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.