Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 24. hétfő | 39. hét | 267. nap | 04:11 | Gellért, Mercédesz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Túrós rózsa
Hozzávalók:
450 gramm liszt,
250 gramm túró,
100 gramm margarin,
1/2 pohár cukor,
1/4 teáskanálnyi szódabikarbóna,
1 gramm vanillin,
1/2 teáskanál só,
2 tojás sárgája.
Elkészítése:1. Egy keverőtálba tegyük bele a túrót, a megolvasztott margarint, a cukrot, a vanillint, a sót és a két tojás sárgáját.

2. Folyamatos keverés mellett apránként, szitálva adjuk hozzá a lisztet és a szódaport. Puha tésztát kell kapnunk. Azt mindenféleképpen érdemes itt megjegyezni, hogy a liszt mennyisége lehet sokkal több, de kevesebb is, mindez a felhasznált túró nedvességtartalmától függ.

3. Sodorjuk ki a tésztát 2-3 mm vastagságúra, majd szaggassunk ki köröket belőle. Átfedéssel helyezzünk egymásra 3-4 ilyen tésztakört, majd óvatosan tekerjük fel őket.4. A feltekert tésztát vágjuk két egyenlő részre. Ennek eredményeképpen két rózsát kapunk.5. Amikor minden ,,rózsával" elkészültünk, egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd erre helyezzük rá a
koszegimarika, 2018. szeptember 16. vasárnap, 09:02
kanonok lepény
HOZZÁVALÓK
1/2 kg liszt
2 evőkanál fagyos zsír
1 csomag sütőpor
25 deka cukor
2 egész tojás
1 citrom reszelt héja
tej
mogyoró, vagy dió
barackíz

ELKÉSZÍTÉSE

1/2 kg lisztet 2 evőkanál fagyos zsírral, 1 csomag sütőporral, 25 deka cukorral, 2 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen, jól összegyúrunk.

A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval (dióval)beszórjuk. Másik felét ráhelyezve tojással kenjük meg s szintén mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük.
faciendum, 2018. szeptember 13. csütörtök, 22:41
Pénteken kezdődik a Kalocsai Paprikafesztivál
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális programsorozat népszerűsíti a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, valamint az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.

Huszonkettedik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét, amelyre az ország számos pontjáról érkeznek csapatok. A kiírás szerint bármilyen étellel nevezhetnek a résztvevők, amennyiben paprika is szerepel a hozzávalók között. A paprikafesztivál programjai között szerepel a szürke marhából készült pörköltek versenye is - mondta a főszervező.

A paprikafesztiválon adják át a kalocsai népművészet hírnevének öregbítéséért, hagyományának ápolásáért alapított elismerést, a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat is.

A huszonkilencedik alkalommal megszervezett rendezvényre ellátogatnak Kalocsa testvértelepüléseinek küldöttségei is a németországi
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 11:11
Grízes, almás kavart süti
Hozzávalók az alma megpárolásához:
3 db alma,
50 g vaj,
1/4 bögre cukor.
A tésztához
200 g gríz,
150 g cukor,
2 db tojás,
250 g kefir,
1 teáskanál szódabikarbóna,
20 g kakaó.
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a grízt, a cukrot, a tojást, a kakaót, a kefirt és a szódabikarbónát, hagyjuk állni 20 percig. Ez idő alatt a gríz megszívja magát nedvességgel.

Mossuk meg az almát, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk mindegyiket 9 - 10 szeletre. Olvasszuk fel a vajat egy kisebb lábasban, tegyük bele az almaszeleteket és cukrozzuk le. Lassú tűzön pároljuk pár percig, közben kevergessük. Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, vagy alufóliával.
koszegimarika, 2018. szeptember 12. szerda, 22:07
Hangyák a lakásban - süsd meg
Anyukáim esküszik a sütőporra, ahol vonulnak, oda kiszórja, és láss csodát eltűnnek. Most azt hallotta, hogy fahéjat kell kiszórni, mert nem szeretik az illatát. Itt már elkezdtem gyanakodni, ha legközelebb azt hallom, hogy liszt vagy a tojássárgája is hatásos, akkor egyértelmű lesz, hogy a hangyák manipulálnak minket, és a sütkérezéshez szerzik be a hozzávalókat.
naplopoleon, 2018. szeptember 12. szerda, 17:32
Áfonyás körtechutney
Hozzávalók kb. 1 literhez:

2 kg körte, kockákra vágva
60 dkg vöröshagyma, apróra vágva
25 dkg nyers nádcukor
10 dkg aszalt vörös áfonya
1 evőkanál só
fél teáskanál őrölt szegfűszeg
fél teáskanál őrölt gyömbér
negyed teáskanál csilipaprika
4 gerezd áttört fokhagyma
3 dl almaecet
Tegyük a körtét, a vöröshagymát, a cukrot, valamint az áfonyát egy lábosba és lassú tűzön kezdjük el főzni, majd adjuk hozzá a sót, a fűszereket, a fokhagymát és az ecetet. Szép lassan főzzük addig, amíg besűrűsödik. Ez kb. 1 - 1, 5 órát vesz igénybe. Ezután öntsük meleg, sterilizált üvegekbe, szorosan csavarjuk rá a tetőt és fejre állítva hűtsük ki.
suzymama, 2018. szeptember 12. szerda, 13:19
Meggy-krémleves.
Nyáron a friss gyümölcsökből sokszor készítek krémlevest, majd jól lehűtve tálalom a forró kánikulában.

Hozzávalók:

50 dkg meggy
8 dl víz
cukor (v. édesítőszer)
4-5 db szegfűszeg
2 cm-es fahéj
1/2 citrom leve és héja
5-6 levél citromfű
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
mandulaforgács

A kimagozott meggyet tegyük egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel. Adjunk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vaníliás cukrot, reszeljük bele a citromhéjat, és nyomjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a fűszereket. (én a fűszereket teatojásba tettem, így a főzés végén egyben kitudtam emelni)
Ezután forraljuk ki, majd mérsékelt lángon főzzük kb. 10 percig.

Amikor megfőtt, vegyünk ki néhány szem meggyet és tegyük félre a tálaláshoz. Ezután botmixerrel pépesítsük a levest, majd tegyük vissza tűzre és újra forraljuk fel.

A tejszínt keverjük simára a
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:20
Sárgadinnye krémleves pirított mandulás habgaluskával.
Hozzávalók:

1 sárgadinnye
4-5 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
4 dl víz
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
fahéj
3-4 db szegfűszeg
reszelt narancshéj

Egy edénybe elkezdem karamellizálni a barna cukrot, majd ha már eléggé folyós és nem túl barna, hozzáadom a felkockázott sárgadinnyét. (hirtelen elkezd sercegni és a cukor egy része megkeményedik, de a folyadéktól gyorsan elolvad) Jól összeforgatni, felönteni a vízzel és 2 dl fehérborral. Ízlés szerint szegfűszeget, fahajat és reszelt narancshéjat tenni bele. Felforralni és lassú tűzön kb. 30 percig főzni. Közben ha szükséges még cukorral ízesíteni.
Amikor megfőtt, botmixerrel pépesíteni.

A pudingport simára keverni a tejszínnel, majd a levest visszatenni a tűzre, újraforralni és állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos-tejszínt. Jól kiforralni, és végül beleönteni a maradék fehérbort, de főzni már nem kell
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:19
Tejszínes-boros narancskrémleves.
Tipikus karácsonyi leves, selymesen krémes, benne a roppanós narancsdarabokkal és a tetején a pirított mandulával. Az elkészítése nem tart tovább egy félóránál. Lehet melegen, de akár hidegen is tálalni. Mandula helyett, akár tejszínhabot is kínálhatunk, mert úgy is nagyon finom. Mindenkinek bátran merem ajánlani,(na persze aki ezeket a hozzávalókat szereti) mert biztosan nagy sikere lesz vele.

3-4 db narancs
5 dl Hulala (v.habtejszín)
1/2 dl narancsszörp
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
2 cs vaníliás cukor
2-3 ek barna cukor
2 dl édes fehérbor
8 dl narancslé (dobozos)
2-3 db szegfűszeg
pici darab fahéj

Egy edénybe belereszelni egy narancs héját, majd hozzáadni a cukrot, a szörpöt, és egy kevés narancslét. Jól elkeverni, majd hozzáönteni a többi narancslét is. Beletenni a szegfűszeget és a fahéjat, majd forráspontig melegíteni. Ekkor beleönteni a bort és pár percig lassú tűzön főzni.(ha szükséges még cukrot tenni
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:18
Őszibarack krémleves pirított mandulával.
Hozzávalók 2 adag leveshez:

6 db őszibarack
2 dl édes fehérbor
4 dl víz
2 cs vaníliás cukor
cukor
5-6 db levél citromfű
4 db szegfűszeg
fahéj
3 dl tejszín
1/2 cs vaníliás pudingpor


A barackokat meghámozni, majd ízlés szerint feldarabolni.
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel és a borral. Ízlés szerinti mennyiségű cukrot, és a fűszereket hozzáadva, pár percig főzni. Ezután a tűzről levéve, kiszedni belőle a citromfüvet és a fűszereket, majd botmixerrel pépesíteni.

A pudingport simára keverni a tejszínnel. A barackos pépet visszahelyezni a gázra, majd amikor már újra forr, állandó keverés mellett belecsorgatni a tejszínes pudingot.
Állandó keverés mellett újra felforralni, egy-két percig még főzni, majd levenni a tűzről és kihűteni.
Érdemes előző nap elkészíteni, majd a hűtőszekrénybe tárolni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a hideg krémlevest ízlés szerint
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:18
Hideg málnakrémleves pirított mandulával.
Hozzávalók:

70 dk málna
méz(v. cukor)
2 cs vaníliás cukor
2 dl fehérbor
2 dl tejszín
citromlé
reszelt citromhéj
fahéj
szegfűszeg
1/2 cs vaníliás pudingpor
csipet só
5 dl víz

Fél kilónyi málnát feltenni főni a vízzel, a borral, a vaníliás cukorral, csipet sóval, reszelt citromhéjjal, fél citrom levével, ízlés szerint mézzel (v. cukorral) és a fűszerekkel.

Kb. 10 percig szép lassan főzni, majd leturmixolni és szitán átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele a levesbe.

A pudingport simára keverni a tejszínnel.

Ezután a leturmixolt levest visszatenni a tűzre, és újraforralni. Ha már forr, akkor állandó keverés mellett, belecsorgatni a pudingos-tejszínt.
Jól kiforralni, majd kevergetve párpercig még főzni, hogy kellően besűrűsödjön.

A maradék málnát szintén leturmixolni, szitán átszűrni, majd a meleg levesbe keverni.
Ezután kihűteni, majd a
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:16
Eper krémleves
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg eper, 2 evőkanál cukor, fél citrom, 1 teáskanál vaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, 2 dl tejszín, 2 dl habtejszín, 4 dkg vágott mandula.

Elkészítése: Az epret kicsumázzuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, majd egy edénybe tesszük. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a vajat és rászórjuk a cukrot, pár percig dinszteljük, majd felöntjük 8 dl vízzel és 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről és botmixerrel krémesre kavarjuk. A keményítőt elkavarjuk a tejszínnel és rátöltjük a levesre, majd lassú tűzön besűrítjük. A levest előbb hideg vízbe állítva, majd hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor a habtejszínt felverjük és evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle, majd a vágott mandulába hempergetjük és a levesbe tesszük.
suzymama, 2018. szeptember 11. kedd, 21:14
2/8376
Képek, videók
Mascarponés-túrós piskóta
irmus
2017. május 09. kedd, 07:11
Házi túrósajt
irmus
2017. április 24. hétfő, 07:06
TUROS SAJTOS MAKARONI 01.
gurmika
2017. március 15. szerda, 12:16
HABOS TUROS 01.JPG
gurmika
2017. március 12. vasárnap, 20:59
Joghurtos Túrós-Meggyes
irmus
2017. február 27. hétfő, 07:10
turos-szelet-liszt-nel kul
snbela44
2017. február 22. szerda, 08:34
Csokoládés-túrós muffin
irmus
2017. február 04. szombat, 13:49
Csokoládés-túrós muffin s
irmus
2017. február 04. szombat, 13:49
Harcsapaprikás túrós csus
irmus
2017. január 27. péntek, 07:17
Habos túrós alagút
irmus
2016. december 05. hétfő, 07:46
Tegyük el emlékeinket.jpg
1vargaildyko
2013. október 03. csütörtök, 12:40
Tegyük jóvá...1.bmp
bongyi53
2011. július 04. hétfő, 11:48
hova is tegyük?
iraziviki
2009. október 30. péntek, 14:36
Tegyük el magunkat...
kszilona
2008. január 29. kedd, 23:01
tegyük szebbé környezetün
magdaseppa
2006. szeptember 13. szerda, 15:31
Címkék
tejszínt keverjük, feltekert tésztát, meleg levesbe, hozzávalók között, keverőtálba tegyük, narancs héját, ezeréves érseki, hideg krémlevest, főzés végén, kiírás szerint, barackokat meghámozni, hozzávalókat szereti, barna cukrot, kisebb lábasban, hűtőszekrénybe tárolni, barackos pépet,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.