Regisztráció  Belépés
2017. január 18. szerda | 3. hét | 18. nap | 00:24 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
3 különleges gesztenyés recept az egészségéért
Egészséges, ízletes fogások télire

A piacokon, vásárokon már találkozhatunk a parázs felett sült gesztenye illatával, megkezdődött ugyanis a gesztenye szezonja. Élvezzük ki, amíg csak tudjuk, hiszen értékes alapanyag a konyhában!

A gesztenye igazi tápláló és egészséges téli gyümölcs, összetétele igencsak hasonlít a burgonyáéhoz. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátokat, ezért rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, hiszen vércukorszintünket lassan, folyamatosan emeli meg, így fogyasztása a szervezet számára egyáltalán nem megterhelő. Ezen tulajdonságának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják.
Használjuk légúti problémákra
Tápláló tulajdonsága mellett jó hasznát vehetjük még a téli időszakban, hiszen mindenféle légúti betegség esetén kiválóan alkalmazható. A gesztenyeméz igazi különlegesség, de torokfájáskor is szopogathatunk belőle 1-1
taltos1, 2017. január 17. kedd, 23:42
Savanyú káposzta: téli szuperétel
Savanyú káposzta: téli szuperétel

A téli időszak igazi gasztronómiai slágere a savanyú káposzta, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges fogás is. Érdemes tehát minél gyakrabban az asztalunkra tenni ezt a finomságot.

A káposzta egyik legelőnyösebb tulajdonsága az emberi fogyasztás szempontjából, hogy igen magas a C-vitamin-tartalma. Bár a savanyítás során ez csökken, még így is jelentős mennyiségű aszkorbinsav marad mind a levelekben, mind a zöldség levében. Mivel a C-vitamint szervezetünk nem képes sem előállítani, sem tárolni, a napi szintű bevitel elengedhetetlen. E vitamin nélkül testünk számos funkciója, így például az immunrendszerünk sem tudna működni.

Saláta, leves és főétel - íme, három fenséges recept savanyú káposztából!

Ezen felül a savanyú káposzta gazdag forrása a K-, B1- és E-vitaminnak, valamint az ásványi anyagok közül a kalciumnak, a vasnak, a fluornak, a cinknek, a réznek, a káliumnak és a folsavnak. A savanyítási eljárás során
taltos1, 2017. január 17. kedd, 23:38
Rukkola: keserű, de egészséges
Rukkola: keserű, de egészséges
Kínáljuk salátákhoz vagy pizzák mellé

Ma már hazánkban is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is.

A rukkola, vagy más néven borsmustár, a keresztesvirágúak családjába tartozik, rokonai a káposztafélék. A Földközi-tenger térségéből indult el hódító útjára, ma már világszerte ismert és használt salátaféle. Hazánkban az utóbbi évtizedben vált igazán keresetté.
Balkonon is nevelhető
Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. Nem igényel különösebb gondoskodást, a házi kiskertekben, de akár balkonládákban a teraszon, erkélyeken is termeszthető. Szereti a félárnyékos helyet, nap hatására ugyanis
taltos1, 2017. január 17. kedd, 23:32
Kakaós meggyes túrós kocka
Hozzávalók:

Tésztához:

25 dkg margarin
20 dkg cukor
25 dkg finomliszt
4 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 g cukrozatlan kakaópor

Krémhez:

10 dkg margarin
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
1 tasak vaníliás pudingpor
1 citromból nyert citromhéj
75 dkg tehéntúró
70 dkg meggy

Elkészítése:
Tészta készítése:

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval. A masszára szitáljuk, és alaposan kikeverjük.

Közepes tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd a kimagozott meggyet egyenletesen elosztjuk rajta.
Krém készítése:

A margarint a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat ketté választjuk, és a sárgáját is a krémbe
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 14:51
Villámgyors túrós sütemény
Hozzávalók:

25 dkg túró
1 db tojás
joghurt ( 150 gramm)
5 dkg olvasztott vaj
4 púpozott evőkanál zabpehely
2 ek cukor (vagy nyírfacukor)
1 vaníliás cukor
1 citrom, reszelt héja
csipetnyi só
néhány szem aszalt vörös áfonya
néhány csepp olívaolaj a papír kikenéséhez

Elkészítése:

A hozzávalókat egy keverőtálba rakjuk, majd jól összedolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt, olajazott tepsibe halmozzuk őket egy kanál segítségével és keksz formákat készítünk.

A közepébe aszalt áfonyát teszünk. ( kb felére raktam).

180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Ízesíthető narancshéjjal, fahéjjal is.
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 14:46
Narancsos túrós süti
Hozzávalók: fél kg túró (sima - Aldiban kapható), 6 db tojás, 1 pohár tejföl, 16 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 14 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1-2 db narancs reszelt héja és leve, porcukor.
A hozzávalókat fenti sorrendben jól összekeverem. Egy közepes tepsibe öntöm, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percen keresztül sütöm. Ha kihűlt porcukorral szórom.
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 14:23
Topfa Feingeback / túrós süti
Hozzávalók:

50 dkg túró
6 db tojás
1 pohár (2 dl) tejföl
8 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
mazsola
porcukor

A hozzávalókat a fenti sorrendben a mazsola kivételével géppel jól összekeverem.
A masszához hozzáadom a mazsolát - vagy kihagyom, ez attól függ, hogy jönnek-e vendégek, akik nem szeretik a mazsolát.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm.
Ha langyosra hűl, felszeletelem, és porcukrot szórok a tetejére.
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 14:17
Meggyes-túrós villámsüti
Hozzávalók:

fél kg túró
6 tojás
15 dkg tejföl
16 dkg cukor
1 vaníliás cukor
14 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
mazsola tetszés szerint
magozott meggy
porcukor ízlés szerint

Elkészítése:

A hozzávalókat fenti sorrendben jól összekeverem.

Egy közepes tepsibe öntöm, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 percen keresztül sütöm.

Tetszés szerint szeletelem, majd porcukorral meghintem.
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 14:10
Tükörtojás hagymával
Hozzávalók:

Tojás, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 evőkanál petrezselyem, 2 evőkanál húsleves

Elkészítés:
A finomra vágott petrezselymet és a reszelt vöröshagymát megpároljuk a húslevesen. Lassan és nagyon puhára. Amikor a hagyma szétfőtt óvatosan ráöntjük a tojásokat. Süssük a nekünk megfelelő keménységűre.
bordat, 2017. január 17. kedd, 13:30
Túrós pogácsa
Hozzávalók: 500 gr félzsíros tehéntúró, 100 gr juhtúró (Bryndza), 250 gr vaj, 500 gr liszt (fele rétes, fele univerzális búzacsírás), 2 púpos fehér kanál Himalája só, 1 cs instant élesztő, tejföl a teteje megkenéséhez, reszelt sajt
Ezeket az anyagokat összegyúrtam, ujjnyi vastagra nyújtottam, kis pogácsaszaggatóval kiszaggattam, tetejét picit megsózott tejföllel megkentem és reszelt sajttal megszórtam. Sütőpapírral bélelt tepsiben gyorsan sütöttem 250 fokra előmelegített légkeveréses sütőben. Ebből a mennyiségből 72 db apró pogácsa lett.
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 10:06
Ricset
Hozzávalók:
50 dkg szárazbab, 1,5 kg füstölt disznóhús (tarja, csülök, oldalas - ami épp van), de liba- vagy pulykahús is, 2-2 nagy sárgarépa és petrezselyem-gyökér, 1 termetes vöröshagyma, 25 dkg árpagyöngy (gersli), só 6-7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál nem csípős pirospaprika

1. A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk, ahogyan a füstölt húst is, ha túl sósnak találjuk.
2. Ezután egy darabban feltesszük főni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt főzzük puhára. Ha kész, mindkettőt leszűrjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
3. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk.
4. A zsírból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 09:54
Ratatouille azaz francia lecsó
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 3 (kb. 30 dkg) kemény, piros vagy sárga húsú paprika, 1-1 kb. 30 dkg-os cukkini
és padlizsán, 25-30 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál ételízesítő por, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, bazsalikom, tárkony
és kakukkfű

1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. Ezután az összes zöldséget 2×2 centis kockákra vágjuk.
2. A hagymát a zúzott fokhagymával együtt egy lábasban vagy bográcsban, a közepesnél nagyobb tűznél,
a megforrósított olajban 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Ha fokhagymakrémmel készítjük, akkor azt csak ilyenkor, a végén kell hozzáadni. Először a paprikát, 4-5 perc múlva pedig a padlizsánt is hozzáadjuk. Újabb 4-5 percig sütjük,
majd belekeverjük a cukkinit is.
3. Ételízesítővel, sóval ízesítjük, megborsozzuk, a fölaprított zöldfűszerekkel megszórjuk. 2,5 deci vizet öntünk rá, kis lángon 4-5
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 09:47
1/8166
Képek, videók
A vese egészségéért.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:25
Egy serpenyö parázs 01.jp
chillik
2016. december 28. szerda, 07:29
Egy serpenyö parázs 02.jp
chillik
2016. december 28. szerda, 07:29
Egy serpenyö parázs 03.jp
chillik
2016. december 28. szerda, 07:28
Öszi erdön hamvadó parázs
chillik
2016. november 07. hétfő, 02:31
Szítsd a parazsat
sacimama
2016. február 18. csütörtök, 09:34
Parázs
dandej
2015. október 05. hétfő, 21:36
parázs.jpg
lenke1964
2015. június 24. szerda, 11:43
Parázs_m.jpg
lilagondolatok
2014. július 16. szerda, 22:43
a parázs mellett.gif
klara50
2013. augusztus 05. hétfő, 15:59
A szabadság parazsa 1956
zgawab
2013. április 25. csütörtök, 09:11
36. parázs...jpg
marcyt
2012. november 12. hétfő, 19:22
parázs.gif
drciccancs
2011. március 15. kedd, 14:01
Címkék
napi szintű, zúzott fokhagymával, parázs felett, liszttel zsemleszínű, lábasban vagy, végén kell, gyermekláncfűre emlékeztet, ásványi anyagok, emberi fogyasztás, kimagozott meggyet, darabban feltesszük, keverőtálba rakjuk, közepébe aszalt, masszához hozzáadom, gesztenye igazi, savanyú káposzta,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.