Regisztráció  Belépés
2018. február 18. vasárnap | 7. hét | 49. nap | 02:36 | Bernadett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A haifai egyetem kutatói megfejtették egy rejtélyes holt-tengeri tekercs szövegét
az évet.

A szöveget Esbal Ratszon és Jonathan Ben-Dov professzor fejtette meg egy évig tartó közös munkával, és már csak egy megfejtetlen tekercs maradt.

Az egyetem közleménye szerint a fordítás alapján a csoport négy évszakra osztotta a 364 napos évet, amely különbözött a máig használatos, holdhónapokat használó héber naptártól.

A kumrániaknál héttel és néggyel is osztható számú napból állt az év, és ezért mindig ugyanarra a napra estek az azonos ünnepek. Ezért - szemben a zsidó hagyománnyal - nem kellett rendre döntéseket hozniuk arról, hogy mi történjen, amikor szombatra esik egy adott ünnep.

A szöveg megjelöl két olyan eseményt is, amelyek nem szerepelnek a Bibliában: az új bor és az új olaj napja, amelyek a zsidó savuotot, az új gabona ünnepét követték ötven, illetve száz nappal.

A tekercs arra is fényt derített, hogy szintén megünnepelték az egyes évszakok közötti átmenet napját, a tkufát, ami héberül időszakot jelent. A szerző - valószínűleg a szekta egyik titkosírást is
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 17:55
Centenáriumi kiállítás nyílik a Magyar Zsidó Múzeumban
meg.

A centenáriumot nemcsak kiállítással, hanem teljes felújítással is ünneplik, amelynek során az 1984-ben épült állandó tárlat is megújul.

Kiss-Gál Zsuzsanna tervező a kiállítás installációjáról szólva elmondta, olyan megoldásban gondolkodtak, amely variálható elemeivel több időszaki tárlatot is ki tud majd szolgálni. A műtárgybarát installáció három alapelemből áll: egy fém tartószerkezetből, egy panelrendszerből és egy információs felületből.

A 100! című kiállítás szakít azzal a hagyománnyal, amely szerint egy zsidó múzeum kizárólag a holokauszt emlékeit és ezüsttárgyakat gyűjt. Toronyi Zsuzsanna felidézte, hogy 1884-ben a világon először Budapesten állítottak ki judaikákat nagy múzeumi tárlaton, ebből az anyagból néhány darab a százas válogatásban is helyet kapott.

Thorman Imre most bemutatott oltalomlevele 1849 októberéből származik, a zsidó származású törzsorvos Klapka György seregének tagjaként, az utolsó szabadságharcosok között adta meg magát az osztrákoknak, szabad
velemenyezd, 2016. április 08. péntek, 13:52
Szulejmán sírja - I. (Nagy) Szulejmán török szultán - PORTRÉ
aki tisztségviselőit nem származás vagy vagyon, hanem érdem alapján választotta. Viszonylag toleráns volt birodalmában a keresztények és zsidók iránt, utóbbiak üldözését be is tiltotta. Pártolta a tudományokat és művészeteket, számos tehetségnek biztosított támogatást. Kiváló költő is volt, aki a török mellett arabul és perzsa nyelven verselt.

Háremének kedvenc hölgye a szláv származású szép rabszolganő, Hürrem volt (az utókor Tiziano festményéről ismeri igéző vonásait), akit több évszázados hagyománnyal szakítva, a birodalom népeinek legnagyobb megdöbbenésére feleségül vett, majd egy újabb hagyományt megtörve fiaival együtt idős korában is maga mellett tartott ahelyett, hogy egy távoli tartományba száműzte volna. Hürrem az intrikákban is tehetséges volt: elérte, hogy Szulejmán kivégeztesse Musztafa nevű fiát. Szulejmán utolsó éveit azonban megkeserítette fiainak (Bajezid és Musztafa) vetélkedése, amelynek végén Bajezid kapta meg a selyemfonalat.

Szigetvárott azon a helyen, ahol egykor a szultán
velemenyezd, 2015. december 09. szerda, 13:40
A budai Vár középkori zsidó emlékeit mutatja be a Hűlt helyek című sétasorozat
Az alapítvány és a múzeum megállapodást kötött, hogy a jövőben közösen szervez Budapest múltját bemutató sétákat a vár és a főváros területén. Az egykori zsidónegyedet bemutató séta ennek a közös munkának az első megvalósult programja - mondta el Rózsahegyiné Kiss Gabriella múzeumpedagógus a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón.

Pap Ágnes, az alapítvány elnöke kiemelte, hogy a szervezet 2007-ben azzal a céllal jött létre, hogy tudományos kutatásokkal és ismeretterjesztő programokkal segítse a történelmi múlttal való szembenézést, hogy "lehetőleg minél többen ismerjék meg azt a közös történelmi kulturális örökséget, amely meghatározza az életünket és mindennapjainkat".

Az elnök kifejtette: még mindig kevesen tudják, hogy a világörökség részét képező budai Vár területén már a törökök előtt jelentős zsidó közösség élt, amelynek három zsinagógája is volt. Ennek a történelmi-kulturális örökségnek szinte minden része a föld alatt van; egy részét az idő vagy az éppen uralkodó rezsim tüntette el,
velemenyezd, 2015. augusztus 12. szerda, 17:21
Sziget - A Muzsikás a népzene csodáját mutatja be
felléptünk komoly koncerttermekben és fesztiválokon, és most meg tudunk valósítani egy igazán színes estet" - mondta Hamar Dániel bőgős, a Muzsikás vezetője az MTI-nek.

Speciális műsort és dallistát állítottak össze a Sziget-koncertre, a fő koncepció nem csupán a zenekar mögött álló négy évtized felelevenítése. A középpontban a tradicionális népzene áll, amelyre a Muzsikás 1973-ban feltette az életét.

"Érzékeltetni szeretnénk, mi az, ami lenyűgözi az embereket, ha egy erdélyi faluban az élő hagyománnyal találkoznak. Meg akarjuk mutatni, miként képesek illeszkedni egymáshoz érzelmi és lelki alapon látszólag össze nem illő elemek, például a polinéz dobok és a gyimesi zene, vagy a békási zene és Bartók Allegro Barbarója" - emelte ki Hamar Dániel.

A zene szárnyán történő utazást sztárvendégek segítik: Alexander Balanescu hegedűs, a Woven Hand, az alternatív country amerikai nagymestere, az Amadinda Ütőegyüttes, Jandó Jenő zongoraművész. Augusztus 6-án 19 órától az OTP Bank Világzenei Party
velemenyezd, 2013. július 31. szerda, 10:02
Gingrich Jeruzsálembe telepítené át az amerikai nagykövetséget
Gingrich, aki a többi öt republikánus elnökaspiránshoz hasonlóan szerdán találkozott a Republikánus Zsidó Koalíció vezetőivel, azt is kijelentette, hogy külügyminiszternek John Bolton volt ENSZ-nagykövetet kérné fel. Az úgynevezett intervenciós külpolitika híveként ismert Bolton keményvonalas álláspontot képvisel Iránnal szemben, amelynek elnöke több ízben is megfenyegette Izraelt és tagadta a holokausztot.

Bolton, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a republikánus elnökjelöltségért, hivatalosan egyelőre az egyik aspiránst sem biztosította támogatásáról. A volt ENSZ-nagykövet kabinetje a The Washington Timesnak jelezte: nem valószínű, hogy Bolton a közeljövőben kommentálni kívánná Gingrich szavait.

John Bolton 2005 augusztusa és 2006 decembere között, szenátusi jóváhagyás nélkül volt az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője. George W. Bush a felsőházi ülésszak szünetében nevezte ki nagykövetté a fegyverzetellenőrzéssel és a nemzetközi szervezetekkel szemben
velemenyezd, 2011. december 08. csütörtök, 18:42
Képek, videók
Holt tengeri tekercsek.jp
pacsakute
2014. augusztus 06. szerda, 21:57
holt-tengeri só
javorszkylaszlone
2010. február 02. kedd, 19:04
Esszénusok, Holt-tengeri
pasztor_agi
2009. november 26. csütörtök, 10:47
Holt tengeri naplemente
reper
2009. november 06. péntek, 19:26
Holt tengeri strand
sameerandelisabeth
2007. október 13. szombat, 09:27
Holt-Tengeri strand
sameerandelisabeth
2007. március 27. kedd, 17:52
Planet Spa holt-tengeri á
kissziszi
2007. február 10. szombat, 16:59
Fürdősó holt-tengeri ásvá
kissziszi
2007. február 10. szombat, 16:52
RatsAss6125891043lSmal l.j
wiwat
2013. július 27. szombat, 08:38
talented-rats7.jpg
emesi
2009. december 17. csütörtök, 08:07
Jonathan Togo
kazikanyuszi
2015. július 25. szombat, 07:44
Jonathan Adams
kazikanyuszi
2015. július 22. szerda, 19:20
800px-Jonathans_Run_Fa lls
borigit
2015. február 12. csütörtök, 07:58
Jonathan Lipnicki
winxclubervin
2014. május 26. hétfő, 20:33
Jonathan II.JPG
holikne
2012. február 10. péntek, 16:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.