Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 07:41 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mongól rénszarvas pásztorok
hitük szerint élnek, és tisztelik állataikat, illetve embertársaikat. A tsaatanok hosszú idők óta sikeresen túlélik a tajga kíméletlen feltételeit, családjaikkal költözködve, sátrakban lakva. Az észak Mongóliában élő nomád törzs túlélése szinte minden szempontból a rénszarvasoktól függ. Az állatok teje illetve az abból készült sajt létfontosságú a csoport számára, de az utazáshoz is elengedhetetlenek az agancsos állatok. A hegyekkel és erdőkkel tarkított vidéken ahol a rénszarvasiakkal élnek igen zord időjárás uralkodik, a téli időszakban gyakran mínusz 50 fok alá süllyed a hőmérséklet. A tsaatanok Mongólia utolsó még élő rénszarvas pásztorai. Hisznek a közösség összetartó erejében, és ez alapján élik mindennapjaikat. A rénszarvasok népe sajnálatos módon egyre inkább fogyatkozik, az eltűnés veszélye fenyegeti őket. Mára mintegy 44 család maradt, akik a tsaatan hagyományokat követve élnek. A rénszarvasok populációja folyamatosan fogyatkozott az elmúlt évtizedekben, ez pedig egyre inkább megnehezíti a törzs
schuro, 2018. május 30. szerda, 22:12
Ez a nő és a férje egy barlangban laknak.
Ha egy kicsit a szívünkre hallgatunk, csodálatos otthonunk lehet. Nem kell beilleszkedni az úszómedencés, angol gyepes, orchideás sablonba, a házunk olyan legyen, amely a mi
bordat, 2018. március 19. hétfő, 19:34
Egyre gyakoribbak és hosszabbak az északi-sarkvidéki hőhullámok
óráknak.

"Ez még az anomáliák között is anomáliának számít, annyira meghaladja az átlagot, hogy aggódhatunk, további meglepetések jönnek, ha az ember továbbra is piszkálja a dühös fenevadat, a föld klímáját. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai" - mondta Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtudományi központjának igazgatója.

Noha sokan a régi kemény telek visszatérését látják a jelenlegi zord európai időjárásban, a tudósok szerint ez nem azt jelenti, hogy visszaállnak a normális viszonyok, hanem azt, hogy Európában történik az, aminek a sarkvidéken kellene végbemennie.

A világ legészakibb meteorológiai állomásán, a Grönland északi csúcsán lévő Kap Morris Jesupon mostanában időnként melegebbet mértek, mint Londonban vagy Zürichben, az állomástól több ezer kilométerre délre.

Bár a vasárnapi 6,1 fokos csúcs nem számít rekordnak, a korábbi két kiemelkedő érték, amit 2011-ben és 2017-ben
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 14:22
Először sikerült azonosítani "állandó lakókat" a Föld legszárazabb sivatagjában
dolgozó Dirk Schulze-Makuch által vezetett nemzetközi kutatócsoport a dél-amerikai sivatag legszárazabb részén végzett vizsgálatokat, ott, ahol évtizedek telnek el egyetlen esőcsepp nélkül - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a szélsőségesen száraz - a Föld régiói közül a Mars felszínéhez leginkább hasonlító - területen talált mikroorganizmusok vajon állandó lakói-e sivatagnak vagy csupán haldokló élőlények, amelyeket az időjárási tényezők sodortak a vesztükbe.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányukban Schulze-Makuch és kollégái arról számolnak be, hogy még a szuperszáraz Atacama-sivatag is élhető környezet lehet egyes mikrobák számára.

Eredményeik szerint bizonyos baktériumok képesek megélni a sivatagi talajban úgy, hogy átalusszák a csapadékmentes évtizedeket, majd újból életre kelnek és szaporodnak, amikor esik az eső. Schulze-Makuch szerint a kutatásuk azt mutatja, hogy, ha az élet a
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 20:46
Hideg idő - Meteorológiai szolgálat: nagyjából 10 fokkal van hidegebb a sokévi átlagnál
maximumhőmérséklet plusz 4,8 fok. Február utolsó napjaiban a napi minimumhőmérsékletek sokévi országos átlagban jellemzően mínusz 2 fok körül alakulnak. A nappali legmagasabb hőmérsékletek meghaladják a plusz 6 fokot.

A februári méréseket tekintve legutóbb 2012 februárjában volt "zord" hideg, akkor a havi középhőmérséklet Magyarország egész területén fagypont alatti volt: az értékek mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakultak. A tartós hótakaró fokozta a lehűlést. A komoly mínuszok kialakulásához ez a jelenlegi időjárási helyzetben is hozzájárul a hóval borított helyeken - jegyezték meg.

A 2012-es februárnál is hidegebb volt a tél záró hónapja 1985-ben és 2003-ban. Országosan, a legutóbbi évtizedeket tekintve, a leghidegebb három február 1929-ben, 1940-ben és 1956-ban volt.

A meteorológiai szolgálat összegzése kitér arra is, hogy a februári középhőmérséklet 1901-től 1,6 Celsius-fokos emelkedést mutat. Ezzel együtt a hideg hőmérsékletekkel kapcsolatos szélsőségek februárban is csökkentek.
velemenyezd, 2018. február 27. kedd, 07:04
Az ország több állatkertjében is szerveznek időjósló medvelest
A néphagyomány úgy tartja, hogy február másodikán a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és az árnyéka alapján meg lehet jósolni az elkövetkezendő hetek időjárását. Ha tiszta, derült az idő, és a medve találkozik az árnyékával, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, így sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús, zord időjárás miatt, az azt jelenti, hogy kis idő múlva enyhülni fog az idő és hamarosan véget ér a tél - olvasható a Pécsi Állatkert honlapján, ahol szombaton és vasárnap rendezik meg a Medve Napokat. Itt Nikoláj, a barnamedve jósol időt pénteken, a hétvégére pedig látványetetésekkel és színes programokkal készül az intézmény.

A Miskolci Állatkertben pénteken délelőtt Dorkát és Borkát csalogatják elő barlangjából, hogy segítsenek kideríteni, mikor jön el a tavasz, és Szegeden is pénteken délelőtt várják farsangi hangulatú medvelesre a látogatókat, akik a park októberben született fehéroroszlán-kölykének látványetetését is megnézhetik.

A
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 16:23
Legjobb házi praktikák téli bőrápolásra
Az őszi-téli időszakban a szél és a hideg könnyen kiszáríthatja a bőrünket. Aggodalomra azonban semmi ok, házi praktikákkal is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért. Íme, néhány hatásos bőrápolási módszer, melyekkel otthon is óvhatjuk bőrünket a kiszáradástól.
A hideg hónapok és a zord időjárás megviselik bőrünket, azonban egy kis odafigyeléssel és házi praktikák alkalmazásával télen is sokat tehetünk bőrünk egészségének fenntartásáért.
,,Fontos, hogy naponta minimum másfél liter folyadékot igyunk - lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy cukrozatlan zöldség- és gyümölcslé formájában. A napi szépségápolási rutinok során pedig lehetőség szerint szappan-, színezék- és tartósítószer-mentes arclemosókat és hidratáló krémeket használjunk, amelyek hozzájárulnak bőrünk egészségének megőrzéséhez" - tanácsolta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus, aki a házi praktikák alkalmazásához gyakorlati tanácsokat is adott.
,,Hetente egyszer szánjunk időt az otthoni
eva6, 2018. február 01. csütörtök, 13:56
Időjárás-jelentés
Időjárási helyzet Európában

---------------------------A Kelet-európai-síkság nagy részén anticiklon alakítja az időjárást, amelynek területén derült és felhősebb tájak egyaránt vannak, de nagyobb, összefüggő és vastagabb felhőzet csak a magasnyomás nyugati peremén, egy okklúziós front miatt van. Utóbbi helyeken havazás is előfordul. A csúcshőmérséklet 0, az Ural előterében -10 fok alatt marad. Hasonlóan zord idő van Lappföldön, ahol jóval hosszabbak az éjszakák, nappal néhol még -20 fok fölé sem kúszik a hőmérő higanyszála, de Skandinávia középső részén is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Nagy-Britannia és a Balti-tenger környékén szelesebb és csapadékosabb az idő, a legmagasabb nappali hőmérséklet az Atlanti-óceánhoz közelebb 10, a balti országokban 5 fok körül alakul. Az enyhe idő miatt a csapadék formája zömmel eső. Kontinensünk déli felén anticiklon uralja az időjárást. Ennek középpontja a Vizcayai-öböl felett van, de kelet felé messze benyúlik a kontinens fölé. Arrafelé
velemenyezd, 2018. január 29. hétfő, 16:19
Luca-napi szokások
köszöntik az új Nobel-díjasokat.[2][3] Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.

Luca-naptár[szerkesztés]
A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykör egyik eleme, mi szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.[4]

Egy másik időjósló módszer, a hagymakalendárium szerint egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak és a szeleteket megsózták. A hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik.[5]

Luca széke[szerkesztés]
Searchtool right.svg Bővebben: Luca széke
Luca-búza (lucabúza)[szerkesztés]
A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza (vagy lucabúza) keltetéssel. Luca napján búzaszemeket
evavicus, 2017. december 14. csütörtök, 14:34
Ma van egyébként . . .
gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat.[2][3] Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.
Luca-naptár

A Luca-naptár a régi magyar Luca-hagyománykör egyik eleme, mi szerint a következő esztendő januárjában a megfigyelési helyen olyan idő lesz (átlagosan), mint Luca napján (december 13.), februárban olyan, mint Luca másnapján és így tovább egészen karácsonyig, ami a következő decemberi időjárásra utal.[4]

Egy másik időjósló módszer, a hagymakalendárium szerint egy fej hagymát tizenkét szeletre vágtak és a szeleteket megsózták. A hiedelem szerint az a hónap lesz csapadékosabb a következő esztendőben, amelyiknek megfelelő szelet benedvesedik.[5]
Luca széke

Luca-búza (lucabúza)


A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza
sarkadykati, 2017. december 13. szerda, 16:40
Alpesi vk - Félbeszakadt a nők kombinációs versenyszáma
A szervezők a svájci síparadicsomban tapasztalható zord időjárás miatt már a verseny előtt felcserélték a számok hagyományos sorrendjét, így a sízők délelőtt a műlesiklást teljesítették, s délután egykor került volna sor a szuperóriás-műlesiklásra.

Azt, hogy az elhalasztott második futamot mikor bonyolítják le - ha egyáltalán lebonyolítják -, a délutáni edzői megbeszélésen tárgyalják meg.

A műlesikló részt egyébként az összetett vk címvédője, egyben idei éllovasa, az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte két svájci, Wendy Holdener és Michelle Gisin előtt.

A nők számára St. Moritzban szombaton és vasárnap is szuperóriás-műlesiklást rendeznek, e számokban Miklós Edit is indul.
velemenyezd, 2017. december 08. péntek, 13:52
Labdarúgó NB I - Egy pontot szerzett a sereghajtó Mezőkövesd
OTP Bank Liga, 18. forduló:Mezőkövesd Zsóry FC-Diósgyőri VTK 0-0-------------------------------------Mezőkövesd, 3254 néző, v.: Szabó Zs.

sárga lap: Hudák (19.), Tóth B. (80.), illetve Forgács (81.)

Mezőkövesd Zsóry FC:

--------------------Dombó - Lázár P., Hudák, Szalai A., Vadnai - Iszlai, Tóth B., Mlinar - Koszta (Veselinovic, 78.), Novák, Strestik (Cseri, 62.)

Diósgyőri VTK:

--------------Antal - Tamás M., Karan, Lipták, Nagy T. - Forgács, Kocsis G., Busai - Ugrai, Joannidisz (Szarka, 88.), Óvári (Bacsa, 59.)

Az utóbbi három mérkőzését elvesztő Diósgyőr kezdett jobban, valósággal a kapujuk elé szögezte a sereghajtó mezőkövesdieket, akik július 22-e óta nem nyertek hazai pályán. Az első gólhelyzetre mégis a 26. percig kellett várni, ekkor Ugrai szabadrúgását hárította Dombó. Az eseménytelen első félidő hajrájában Novák révén óriási ziccert hagytak ki a hazaiak.

Szünet után - és egy meg nem adott 11-est követően - rákapcsolt a Mezőkövesd, így a zord időjárás ellenére
velemenyezd, 2017. december 03. vasárnap, 07:09
1/37
Képek, videók
rénszarvas szán
szicu
2016. június 12. vasárnap, 20:26
rénszarvas
szicu
2016. március 28. hétfő, 10:34
Rénszarvas
borcsamama
2016. február 09. kedd, 13:25
Rénszarvas - hóesésben -
margoboszi
2015. december 20. vasárnap, 12:27
Rudolf, a Rénszarvas
sanci81
2015. december 05. szombat, 19:02
Kreatív rénszarvas figurá
pacsakute
2015. december 03. csütörtök, 23:12
Rénszarvas.jpg
pacsakute
2015. március 24. kedd, 09:02
rénszarvas 10-felnőtt.jpg
dnemethk
2015. január 23. péntek, 15:21
rénszarvas 10-felnőtt (1)
dnemethk
2015. január 23. péntek, 15:20
rénszarvas 10-felnőtt (2)
dnemethk
2015. január 23. péntek, 15:20
Tsaatan-törzs ; Mongólia.
farkas1945
2013. november 19. kedd, 14:07
Tsaatan-törzs ; Mongólia
farkas1945
2013. november 19. kedd, 14:07
Kíméletlen bosszú
snbela44
2013. február 03. vasárnap, 16:13
Kíméletlen...
somariza
2010. december 05. vasárnap, 12:56
A Kíméletlen.hu.c.jpg
finike
2007. július 30. hétfő, 16:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.