Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 18. kedd | 38. hét | 261. nap | 23:29 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mi a baj a kenyérrel és a gluténnal?
minden

A glutén-érzékenység ma inkább divat, mint valódi probléma. A lakosság mindössze 1/100 százaléka (10.000-ből 1) bizonyítottan lisztérzékeny, ennek ellenére a gluténmentes élelmiszerek piaca nagyjából 18 %, vagyis a lisztérzékenység nagymértékben üzlet is.

Mi a glutén?

A glutén a gabonafehérjék összefoglaló neve, vagyis glutén = fehérje. A gabonafélékben többféle fehérje található: a búzában csak glutenin, gliadin, a rozsban még plusz szekalin, az árpában hordein, és a zabban avenin is van.

Allergia szempontjából a gliadin a problémás. Ez megtalálható a búzában, rozsban és az árpában, de a zab nem tartalmaz gliadint.

Gliadin+Glutenin=GLUTEN

Gabonát 10-14.000 éve rendszeresen fogyaszt az emberiség (sőt 45-60.000 éves fogmaradványokban is találtak vadbúza és vadárpa glutént).

A lisztérzékenység viszont csak az utóbbi 30-35 évben került a figyelem
yaskane, 2018. február 20. kedd, 08:57
Tévhitek: Lisztérzékenység
felelős gént vagy nem. De a gén nem egyenlő a manifeszt betegséggel. Azt szoktuk mondani, hogy a gén jelenléte szükséges, de nem elégséges a betegség kifejlődéséhez.
Csak a búzát és a búzát tartalmazó ételeket kell kerülni. Meg kell különböztetni a lisztérzékenységet a búza allergiától, amikor is a búzát és az abból készült termékeket nem szabad fogyasztani. A lisztérzékenyeknek viszont a búza mellett az árpát és rozsot is kell iktatniuk az étkezésükből.
Zabot sem lehet fogyasztani. A zabban is található egy avenin nevű fehérje, amelyik képes autoimmun reakciót okozni. Szerencsére azonban lisztérzékenyek többségénél a zab nem vált ki ilyet. Tehát a zab fogyasztható. Nagyon kell figyelni, hogy csak az a zabkészítmény ehető, amelyik nem szennyezett búzával. Ugyanis a zab a tárolás illetve a feldolgozás során kontaminálódhat búzával. Tehát csak a gluténmentes zabételek kerülhetnek be a lisztérzékenyek étrendjébe.
Semmilyen liszt nem fogyasztható. Búza, árpa és rozs liszt nem
yaskane, 2016. november 03. csütörtök, 16:52
A zab
gyógyászatban elsősorban alkalmazott zabszalma kovasavat, flavonoidokat, szaponinokat, avenin alkaloidot és nagyobb mennyiségű cinket tartalmaz. A zab összehúzó és gyulladásgátló hatását ezen anyagok együttes működése magyarázza.

Székrekedés ellen

A természetgyógyászatban a zabszalmát belsőleg is használják nyugtatószerként, illetve májbetegségek ellen. A zabpehely a zabmagok magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt állítólag hasznos lehet akár diabétesz esetén is.

A zabban található rengeteg rost ugyanakkor segít az emésztés felgyorsításában, így, ha székrekedésed van, akkor is érdemes kipróbálni.
Iktasd az étrendedbe!

A zab serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, és bizonyos fokig megakadályozza, hogy a méreganyagok felszívódjanak. Egyfajta nyákot képez a bélrendszerben, mely által a salakanyag könnyebben tud távozni a szervezetből. Ezért fontos a teljes kiőrlésű pékáru - amiből igyekezz minél többet fogyasztani -, de napjainkig fennmaradt a
klementinagidro, 2015. augusztus 27. csütörtök, 12:02
Székrekedés és bőrgyulladás ellen
vegyületei
A gyógyászatban elsősorban alkalmazott zabszalma kovasavat, flavonoidokat, szaponinokat, avenin alkaloidot és nagyobb mennyiségű cinket tartalmaz. A zab összehúzó és gyulladásgátló hatását ezen anyagok együttes működése magyarázza.
Székrekedés ellen
A természetgyógyászatban a zabszalmát belsőleg is használják nyugtatószerként, illetve májbetegségek ellen. A zabpehely a zabmagok magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt állítólag hasznos lehet akár diabétesz esetén is.
A zabban található rengeteg rost ugyanakkor segít az emésztés felgyorsításában, így, ha székrekedésed van, akkor is érdemes kipróbálni.
A legjobb tippek székrekedés ellen
Iktasd az étrendedbe!
A zab serkenti a bélrendszerben zajló folyamatokat, és bizonyos fokig megakadályozza, hogy a méreganyagok felszívódjanak. Egyfajta nyákot képez a bélrendszerben, mely által a salakanyag könnyebben tud távozni a szervezetből. Ezért fontos a teljes kiőrlésű pékáru - amiből igyekezz minél többet fogyasztani
fejesnemagdi, 2012. március 17. szombat, 11:46
Képek, videók
„Nem csak kenyérrel
katalin_53
2018. február 17. szombat, 10:30
tej és sajtok kenyérrel.p
jpiros
2013. május 23. csütörtök, 15:21
csepegtetett kenyérrel
orban47
2011. június 14. kedd, 17:30
toros káposzta kenyérrel
barbette
2010. április 16. péntek, 21:03
az élet mindössze.jpg
sz719eszter
2018. július 17. kedd, 18:58
A férfiak mindössze
sanci81
2016. május 28. szombat, 18:36
Mindössze
sanci81
2015. november 16. hétfő, 15:48
gluténmentes
evalevaine
2013. december 14. szombat, 12:28
glutenmentes_lekvaros_ lin
bubszi
2010. december 07. kedd, 07:00
gluténmentes-pizza.jpg
bubszi
2010. szeptember 13. hétfő, 04:57
kenyér gluténmentes
nikitta
2009. június 11. csütörtök, 01:34
Lisztérzékenység
tunkiss
2015. december 17. csütörtök, 19:24
MATEK Összefoglaló fgy.jp
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:21
matematikai összefoglaló
lacipecsenye
2011. január 28. péntek, 18:05
Összefoglaló.jpg
1vargaildyko
2010. május 03. hétfő, 14:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.