Regisztráció  Belépés
2018. március 19. hétfő | 12. hét | 78. nap | 11:37 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A retek jótékony hatásai
rendelkezik.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Mi is a fahéj?
Az India, Szunda-szigeteken és a Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) nyugati part vidékén élő, vadon termő és termesztett fát számos trópusi vidéken meghonosították.
Ez az örökzöld fa 5-6 méter magas, sok ággal és vastag kéreggel rendelkezik.
A fahéjat az ágakról és a kérgéből nyerik. Lényegében a fahéjfa, sima, fehér belső kéregdarabja. Szárítás következtében összetekeredik, és barnára színeződik.
Eleinte a Kínából származó fahéjat használták. 1505—ben fedeztek fel a portugálok Ceylonon egy különleges és teljesen más fahéjat.
A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és malabári fahéj. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.

Kép forrása: Ázsia BT
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 17:17
A fahéj hódító útja
A FAHÉJ HÓDÍTÓ ÚTJA
A fahéjat már nagyon régen ismerték, amelyet már a Biblia is megemlít. Régóta használták már a fahájat Európában, ám a ,,nagy felfedezések koráig", a XV. - XVI. századig csak közvetítő kereskedelem útján jutott el a kontinensre.

A portugál hajósok voltak az elsők, akik eljutottak a fahéj termőhelyére, Ceylon szigetére (ma Srí Lanka), ahol egy vadon termő fa lefejtett kérge szolgáltatja a nevezetes fűszert.

Abban az időben Ceylon szigetén több fejedelem küzdött a hatalomért. A portugálok támogatás ígértek mindegyik fejedelemnek, cserében nem kértek mást csupán a fahéjat. A fejedelmeknek a fahéj nem jelentett értéket, mert egy rabszolga sorban élő kaszt tagjai fejtették le a fáról a héjat. Beszolgáltatták a hódítóknak a fahéjadót, évről évre egyre több egyre többet, mivel a portugálok egyre több fahéjat akartak. Volt olyan év, amikor 125 ezer kilogramm fahéjat raktak fel a rabszolgák a portugál hajókra.

Az egyik Ceyloni uralkodó
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 12:02
Csökken a gyógynövények mennyisége, de ez megfordítható az agrárkamara szerint
és termelésük éves szinten mintegy 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövények elsődleges feldolgozását végző mintegy 20-25 üzemben mintegy kétezer ember dolgozik.

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények - például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok - összforgalma évente 40-50 milliárd forintot tesz ki, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán pedig mintegy 50-100 vállalkozás működik.

A NAK szerint a begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyiségének folyamatos csökkenése egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámának visszaesése miatt következett be. Míg korábban szezonálisan százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezerre redukálódott. Hiába változott meg a gyűjtés adminisztrációs és adópolitikai helyzete a vételi jegy bevezetésével, ettől még nem lett több gyűjtő a terepen - közölték.

Másrészt folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, és demográfiai
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 11:41
Gyermekláncfű: tisztít epét, májat
Friss levelét keverjük salátába!

Ezer néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de csak kevesen gondolunk élelemként vagy gyógynövényként rá. Nézzük milyen jó hatásai ismertek a gyermekláncfűnek!

Gyermekláncfű: ismerjük meg!
A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) fészkesvirágzatú, levélrózsás növény. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év. Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es gyökere és sokfejű gyöktörzse van, amely minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt. Levelei üde zöld színűek, 10-20 cm hosszúak, fogazottak, a nyélre hosszan lefutók. A virágok aranysárgák, csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, de másodvirágzásként ősszel is. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben. Ha a növényt bármelyik részén
suzymama, 2017. december 11. hétfő, 09:52
Érdekes, hasznos népi gyógymód
Amikor még nem léteztek úgynevezett füveskönyvek, az emberek saját maguk tapasztalták ki, hogy egyes gyógynövények milyen betegségek kezelésére alkalmasak. Persze biztos akadtak kellemetlen helyzetek, amikor az egyes gyógynövények nem váltak be, vagy nem éppen az alkalmazott betegség csillapítására használták fel őket. Aztán nagyon sokáig azért is nem születtek írásos feljegyzések a gyógynövényekről és azok jótékony hatásairól, mivel az emberek többsége tisztában volt az egyes, vadon termő füvek gyógyító hatásaival. Majd születtek olyan füveskönyvek, amelyek csak a kevésbé ismert gyógynövényeket ismertetik, mivel a szerzők meg voltak róla győződve, hogy a közismert növények gyógyhatásait mindenki ismeri.

Most néhány olyan népi gyógymód kerül ismertetésre, amelyet lehet, hogy csak nagyanyáink használtak, és mára már teljesen feledésbe merültek. A fogfájást csillapítja a reszelt torma, illetve a szegfűszeg rágcsálása. Furunkulusra gyakran használtak kenyérbelet vagy káposztát, de az aggófű is
pacsakute, 2017. december 02. szombat, 20:49
Nyolcezer éves edényekben találták meg "a világ legrégibb borának" nyomait
Az edények némelyikén szőlőfürt és táncoló férfiak képeit is felfedezték a tudósok, akik eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé.

Korábban a borkészítés legrégibb bizonyítékának azokat a maradványokat tartották, amelyeket 7000 éves iráni cseréptöredékekben azonosítottak.

"Úgy véljük, a miénk a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a vadon termő eurázsiai szőlőt borkészítésre háziasították. A bor az általunk ismert nyugati civilizáció egyik központi eleme: orvosságként, a társas együttlét katalizátoraként és értékes vagyontárgyként került a vallási rítusok, a gyógyszerkészítés, a főzés, a gazdaság és a társadalom életének fókuszába az ősi Közel-Keleten" - magyarázta Stephen Batiuk, a Torontói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Az agyagedényeket két újkőkor faluban találták meg Tbiliszitől mintegy 50 kilométerre délre. A borkészítés kémiai lenyomatát nyolc agyagedényben fedezték fel, a legidősebb nagyjából a Kr.e. 5980-as évekből származik.

A
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 08:21
Újabb nemzeti étkek
népi eredetű, amely sajátos kultúrával rendelkezik. Most mind a négy változata bekerült a nemzeti ételek közé. A debreceni páros kolbász készülhet csak marhahúsból, csak sertéshúsból, sertés és marha vegyes húsból és bárányhúsból is.

BAJAI HALÁSZLÉ

A bajai halászlé egyedülálló, hagyományosan jellegzetese a gyufatészta, aminek használata a hajdani vízimolnároktól származik.

ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

A kamilla az Alföld szikes területéről kézi erővel begyűjtött, vadon termő gyógynövény szárított változata. A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, mint görcsoldó, gyulladáscsökkentő gyógynövény. A kamillavirág illóolajban is gazdag.

FRÖCCS

Az 1842 óta ismert fröccs is hungarikum lett, amelyből 50-60 féle ismert A fröccs szó Vörösmarty nevéhez fűződik, aki Fáy András fóti birtokán Jedlik Ákossal a szódavíz feldatálójával ivott először bor és szódavíz elegyet.
lizawolf, 2017. október 19. csütörtök, 10:21
Kökénylekvár
Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem,
suzymama, 2017. október 11. szerda, 13:42
A szeder mint gyógynövény...
A szeder az emberiség egyik legrégebben ismert és fogyasztott gyümölcse, gyógynövénye.
Jótékony hatásai már az ókorban ismertek voltak. Már Hippokratész is leírta általános gyógyító hatását.

Később a középkorból is fennmaradtak írások alkalmazására. A szeder a rózsafélék családjába,
ezen belül a szeder nemzetségbe tartozik. Több száz faj alkotja a nemzetséget, mely a mérsékelt éghajlati övben található meg. Vadon termő és nemesített fajtái is léteznek. Fekete szeder,
vad szeder és földi szeder elnevezése is ismert. Félcserje vagy indás cserje-szerű növény gyümölcse, nagyon hasonlít a málnához. A bogyók folyamatosan érnek augusztus közepe
és szeptember vége között. A termések először zöld, piros, majd fekete színűek. A gyümölcsök
íze nagyon kellemes, zamatos, kissé savanykás. A szeder-növények nemcsak a gyümölcse,
hanem a levele is
skorpiolilike, 2017. október 10. kedd, 15:23
Tájak és ízek - Szegedi kirándulás
elmenekültek a városból .
A 18 . század végétől Szeged az Alföld és a Délvidék
legfontosabb gazdasági központja volt , elsősorban a hajózás
és a szárazföldi fuvarozás révén . A Tisza szabályozása óriási
változást hozott Szeged életébe , hiszen ritkultak a várost
korábban rendszeresen megrongáló árvizek .
A vidéken élő hagyományos ételei közé tartozott a leves , a
különféle kásák , és a kemencében sütött kenyerek .
Édesítésre mézet használtak , és a vadon termő gyümölcsöket
is szívesen fogyasztották , A török hódoltság időszakában
megjelent a pogácsa , a lángos , a töltött káposzta , a bejgli ,
és a kukoricából készült ételek . A szegediek életében mindig
fontos szerepet játszott a Tisza - és ezzel együtt a tiszai halak .
A halfogyasztásnak ezen területen komoly hagyományai vannak ,
gondoljunk csak a halászlére , a haltepertőre vagy a halpaprikásra .

********** Bédné Marika : 2017 .
bedmarika47, 2017. szeptember 28. csütörtök, 12:03
Kosztolányi Dezső versei
aztán
elromlik a test, mely zárja hüvelyében
lelkemet, és egészen lélek leszek. Adj hát
vetkőzni most erőt, érezni e kevés
időre magamat s a világot, te nagy
igazság, szeretet s még nagyobb igazság,
fájdalom. Te adj a szemeimre könnyet,
mert könny nélkül én csak nem-látó, vak vagyok.

------

Kosztolányi Dezső

Üres erdőben

Üres narancserdőn merengve
járok,s a léptem hangja kong.
Sárgult levélraj vág szemembe.
Vihar cibálja a vadont.

Magam vagyok s megyek tovább,csak
a fákon át az estbíbor
borús közönnyel vet nehányat
hamvas,fakó rózsáiból.

S én csak megyek a kínkeresztre,
a vak homályba mélyedek
temetkező helyet keresve,
temetni álmot ,életet.

Hajlonganak a néma,tar fák,
nő az avar és a homály,
mint hogyha vesztemet akarnák,
fönn hűs,ezüst köd szálldogál.

S én csendesen zokogni kezdek,
szorítgatom a fegyverem,
és álmodom
kkm, 2017. augusztus 25. péntek, 10:55
1/35
Képek, videók
Jótékony célra 021.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 020.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 019.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 017.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 016.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 015.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 014.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 013.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 011.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 010.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 009.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 006.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:02
Lampionünnep Kínában.jpg
pacsakute
2017. január 28. szombat, 00:50
Kínában
sanci81
2016. október 25. kedd, 18:51
KIS EU Kínában
sanci81
2015. november 24. kedd, 16:49
Címkék
gyökérzöldség háziasított, emberek többsége, művelet kissé, borkészítés kémiai, közismert növények, fahéjnak három, török hódoltság, gyümölcshöz képest, kevésbé ismert, legjobb minőségű, szegediek életében, növényt bármelyik, legidősebb nagyjából, nevezetes fűszert, tanulmány társszerzője, emberek saját,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.