Regisztráció  Belépés
2018. július 21. szombat | 29. hét | 202. nap | 15:29 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Túltermeléstől szenved a magyar bodzapiac
Nem sok jóra számíthatnak a magyar bodzapiac termelői. Az utóbbi évek nagy területű telepítései ugyanis termőre fordultak, emiatt pedig a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak várhatók.Szinte biztosan nem lesz olyan jó a magyar bodzapiac termelőinek, mint 2016-ban, amikor jó termést, a vadon gyűjtött bogyókkal együtt mintegy 20 ezer tonnát takarítottak be. Ráadásul akkor az egyetlen jelentős európai bodzás rivális Ausztriában a fagykárok miatt alacsony volt a hozam. Az akkori, kilónként 180 forintot is meghaladó felvásárlási árak megfelelő jövedelmet biztosítottak a termelőknek. Tavaly viszont összeomlott a piac. Az alig 60-70 forintos, illetve ez alatti árak nagyon rosszul érintették a termelőket. Sőt, volt olyan időszak is a szezonban, amikor egyáltalán nem vették a bodzát, emiatt pedig néhány termelő le sem szedte a termést A 2000-es évek eleje után tavaly ismét
bordat, 2018. július 03. kedd, 19:31
Tönkölybúza, egészségből ötös .
A tönkölybúza régen gyakran fogyasztott gabonák volt, népszerűsége napjainkban ismét emelkedni kezdett. Ismerjük meg változatos felhasználást és egészségügyi hatásait!

A tönkölybúza eredete a Kaukázus környékére tehető. Európában a vadon termő alakor, és tönke búza volt őshonos. A tönköly legkorábbi nyomait Svájcban, Németországban és a Kárpát-medencében fedezték fel. Ásatások során hazánkban két helyen is találtak 8 ezer éves tönköly maradványokat.


Termesztése
A tönkölybúza bármilyen talajon képes megélni, és jól bírja az időjárás szélsőségeit. Nagyon magasra nő, sűrűn termő és kiváló a kártevőkkel szembeni önvédelme. Ezért kifejezetten ajánlott bio termesztésre. A magok körül olyan zárt a pelyva rész (a mag körüli burok), hogy a légköri szennyeződések szinte képtelenek elérni azt. Kisebb terméshozamú ugyan, mint testvérei, de kiváló minősége ezt bőven kárpótolja. A múlt század elejéig folyamatosan jelen volt termő földeinken, de egy időre feledésbe merült. A
suzymama, 2018. június 29. péntek, 08:43
A fahéj jótékony hatásai
A fahéj jótékony hatásai

A fahéj valóban a “fa héja", hiszen vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készült fűszerről van szó. Talán kevesen tudják, hogy a fahéjnak két fajtája van. Európában inkább a cyloni fahéj fa kérgét használjuk, ami enyhébb, pikánsabb ízű, míg Amerikában a csípősebb ízű kínai kasszia fa kérgét használják túlnyomó részben.

A fahéjat szinte mindenki szereti, mi legalábbis nem sok emberrel találkoztunk akit a fahéj ízétől kirázott volna a hideg. Jellegzetes illata és egyedülálló íze mellett számos előnyös élettani hatással rendelkezik, amitől egy igazi cleaneater csemegének nevezhetjük. Cikkünkben bemutatjuk, mik ezek a hatások, hogy a fahéjra ezentúl gyógynövényként tekinthess.

A fahéj jótékony hatásai

Csökkenti a vércukor szintet

Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj
vorosrozsa66, 2018. május 04. péntek, 00:10
A retek jótékony hatásai
rendelkezik.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Mi is a fahéj?
Az India, Szunda-szigeteken és a Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) nyugati part vidékén élő, vadon termő és termesztett fát számos trópusi vidéken meghonosították.
Ez az örökzöld fa 5-6 méter magas, sok ággal és vastag kéreggel rendelkezik.
A fahéjat az ágakról és a kérgéből nyerik. Lényegében a fahéjfa, sima, fehér belső kéregdarabja. Szárítás következtében összetekeredik, és barnára színeződik.
Eleinte a Kínából származó fahéjat használták. 1505—ben fedeztek fel a portugálok Ceylonon egy különleges és teljesen más fahéjat.
A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és malabári fahéj. Őröletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.

Kép forrása: Ázsia BT
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 17:17
A fahéj hódító útja
A FAHÉJ HÓDÍTÓ ÚTJA
A fahéjat már nagyon régen ismerték, amelyet már a Biblia is megemlít. Régóta használták már a fahájat Európában, ám a ,,nagy felfedezések koráig", a XV. - XVI. századig csak közvetítő kereskedelem útján jutott el a kontinensre.

A portugál hajósok voltak az elsők, akik eljutottak a fahéj termőhelyére, Ceylon szigetére (ma Srí Lanka), ahol egy vadon termő fa lefejtett kérge szolgáltatja a nevezetes fűszert.

Abban az időben Ceylon szigetén több fejedelem küzdött a hatalomért. A portugálok támogatás ígértek mindegyik fejedelemnek, cserében nem kértek mást csupán a fahéjat. A fejedelmeknek a fahéj nem jelentett értéket, mert egy rabszolga sorban élő kaszt tagjai fejtették le a fáról a héjat. Beszolgáltatták a hódítóknak a fahéjadót, évről évre egyre több egyre többet, mivel a portugálok egyre több fahéjat akartak. Volt olyan év, amikor 125 ezer kilogramm fahéjat raktak fel a rabszolgák a portugál hajókra.

Az egyik Ceyloni uralkodó
lizawolf, 2017. december 18. hétfő, 12:02
Csökken a gyógynövények mennyisége, de ez megfordítható az agrárkamara szerint
és termelésük éves szinten mintegy 8-10 milliárd forintot tesz ki. A gyógynövények elsődleges feldolgozását végző mintegy 20-25 üzemben mintegy kétezer ember dolgozik.

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények - például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok - összforgalma évente 40-50 milliárd forintot tesz ki, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán pedig mintegy 50-100 vállalkozás működik.

A NAK szerint a begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyiségének folyamatos csökkenése egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámának visszaesése miatt következett be. Míg korábban szezonálisan százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezerre redukálódott. Hiába változott meg a gyűjtés adminisztrációs és adópolitikai helyzete a vételi jegy bevezetésével, ettől még nem lett több gyűjtő a terepen - közölték.

Másrészt folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, és demográfiai
velemenyezd, 2017. december 13. szerda, 11:41
Gyermekláncfű: tisztít epét, májat
Friss levelét keverjük salátába!

Ezer néven ismerjük, gyermekként csokrot kötöttünk, láncot fontunk belőle, bóbitáját levegőbe fújtuk, de csak kevesen gondolunk élelemként vagy gyógynövényként rá. Nézzük milyen jó hatásai ismertek a gyermekláncfűnek!

Gyermekláncfű: ismerjük meg!
A pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale) fészkesvirágzatú, levélrózsás növény. Vadon évelő, termesztésben, hajtatásban azonban tenyészideje legfeljebb másfél év. Vastag, húsos, kívül vörös, belül fehér, 15-20 cm-es gyökere és sokfejű gyöktörzse van, amely minden egyes ágából tőlevélrózsát és több, egyfészkű, csöves tőkocsányt fejleszt. Levelei üde zöld színűek, 10-20 cm hosszúak, fogazottak, a nyélre hosszan lefutók. A virágok aranysárgák, csak napos időben nyílnak, tavasszal és kora nyáron, de másodvirágzásként ősszel is. Szívós, nagy alkalmazkodó képességű, mindenfelé gyakori, szántókon, gyümölcsösben, rét-legelőn, gyepterületen, parkokban, utak szélén, kertekben. Ha a növényt bármelyik részén
suzymama, 2017. december 11. hétfő, 09:52
Érdekes, hasznos népi gyógymód
Amikor még nem léteztek úgynevezett füveskönyvek, az emberek saját maguk tapasztalták ki, hogy egyes gyógynövények milyen betegségek kezelésére alkalmasak. Persze biztos akadtak kellemetlen helyzetek, amikor az egyes gyógynövények nem váltak be, vagy nem éppen az alkalmazott betegség csillapítására használták fel őket. Aztán nagyon sokáig azért is nem születtek írásos feljegyzések a gyógynövényekről és azok jótékony hatásairól, mivel az emberek többsége tisztában volt az egyes, vadon termő füvek gyógyító hatásaival. Majd születtek olyan füveskönyvek, amelyek csak a kevésbé ismert gyógynövényeket ismertetik, mivel a szerzők meg voltak róla győződve, hogy a közismert növények gyógyhatásait mindenki ismeri.

Most néhány olyan népi gyógymód kerül ismertetésre, amelyet lehet, hogy csak nagyanyáink használtak, és mára már teljesen feledésbe merültek. A fogfájást csillapítja a reszelt torma, illetve a szegfűszeg rágcsálása. Furunkulusra gyakran használtak kenyérbelet vagy káposztát, de az aggófű is
pacsakute, 2017. december 02. szombat, 20:49
Nyolcezer éves edényekben találták meg "a világ legrégibb borának" nyomait
Az edények némelyikén szőlőfürt és táncoló férfiak képeit is felfedezték a tudósok, akik eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé.

Korábban a borkészítés legrégibb bizonyítékának azokat a maradványokat tartották, amelyeket 7000 éves iráni cseréptöredékekben azonosítottak.

"Úgy véljük, a miénk a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a vadon termő eurázsiai szőlőt borkészítésre háziasították. A bor az általunk ismert nyugati civilizáció egyik központi eleme: orvosságként, a társas együttlét katalizátoraként és értékes vagyontárgyként került a vallási rítusok, a gyógyszerkészítés, a főzés, a gazdaság és a társadalom életének fókuszába az ősi Közel-Keleten" - magyarázta Stephen Batiuk, a Torontói Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Az agyagedényeket két újkőkor faluban találták meg Tbiliszitől mintegy 50 kilométerre délre. A borkészítés kémiai lenyomatát nyolc agyagedényben fedezték fel, a legidősebb nagyjából a Kr.e. 5980-as évekből származik.

A
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 08:21
Újabb nemzeti étkek
népi eredetű, amely sajátos kultúrával rendelkezik. Most mind a négy változata bekerült a nemzeti ételek közé. A debreceni páros kolbász készülhet csak marhahúsból, csak sertéshúsból, sertés és marha vegyes húsból és bárányhúsból is.

BAJAI HALÁSZLÉ

A bajai halászlé egyedülálló, hagyományosan jellegzetese a gyufatészta, aminek használata a hajdani vízimolnároktól származik.

ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

A kamilla az Alföld szikes területéről kézi erővel begyűjtött, vadon termő gyógynövény szárított változata. A népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza, mint görcsoldó, gyulladáscsökkentő gyógynövény. A kamillavirág illóolajban is gazdag.

FRÖCCS

Az 1842 óta ismert fröccs is hungarikum lett, amelyből 50-60 féle ismert A fröccs szó Vörösmarty nevéhez fűződik, aki Fáy András fóti birtokán Jedlik Ákossal a szódavíz feldatálójával ivott először bor és szódavíz elegyet.
lizawolf, 2017. október 19. csütörtök, 10:21
Kökénylekvár
Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem,
suzymama, 2017. október 11. szerda, 13:42
1/35
Képek, videók
A szenvedés sokféle formá
katalin_53
2018. július 19. csütörtök, 12:01
Bizony szenvedés, de még
alvaro-hopihe
2018. július 09. hétfő, 10:21
a szenvedés addig.jpg
sz719eszter
2018. május 26. szombat, 13:29
Egy szenvedély margójára.
katalin_53
2018. április 13. péntek, 15:12
Szenved-e valaki közöttet
katalin_53
2018. április 12. csütörtök, 19:26
Szenvedek én.jpg
chillik
2018. március 18. vasárnap, 05:07
Pilinszky Egy szenvedély
menusgabor
2017. november 27. hétfő, 17:46
szenvedés.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:49
szenvedés 003.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:48
szenvedés 002.png
chillik
2017. november 15. szerda, 13:47
Mi a szenvedély.jpg
katalin_53
2017. szeptember 16. szombat, 22:10
Ki nem szenvedett az féli
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 16:16
Magyar_info
decotext
2018. július 18. szerda, 06:46
Wass A. Ébredj magyar.jpg
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:07
A magyar dal 01.jpg
chillik
2018. június 19. kedd, 06:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.