Belépés
2018. október 15. hétfő | 42. hét | 288. nap | 17:13 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Somlói galuska
piskótához:
3 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
3 ek. cukor
1 ek. kakaópor
2 ek. liszt

Sziruphoz:
10 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
3 ek. kakaópor
2 ek. tej

Krémhez:
4 dl tej
40 g vaníliás pudingpor
Szóráshoz:
mazsola
darált dió
tejszínhab


Lépések
Lépés 1
A somlói galuska recept elkészítése a következő lépésekből áll: A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

Lépés 2
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral.

Lépés 3
Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabba.

Lépés 4
Hozzáadjuk a lisztet is.

Somlói galuska recept, somlói galuska elkészítése 4. lépés

Lépés 5
Kivajazott és lisztezett tepsibe öntjük és 180 °C-on kb. 15 percig sütjük.

Somlói galuska recept, somlói galuska elkészítése 5. lépés

Lépés 6
A diós piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük.

Somlói galuska
suzymama, 2018. október 04. csütörtök, 12:09
Francia mákos szelet grillázs mogyoróval
Francia mákos szelet grillázs mogyoróval

Hozzávalók

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
35 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
25 dkg liszt
10 dkg mák (egészben, nem darálva!)
2 csomag sütőpor
A 2. laphoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
kevés tej
A krémhez:
3 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
13 dkg margarin
2 vaníliás pudingpor
7 dl tej
A tetejére:
10 dkg grillázs mogyoró

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit, mint a piskótát elkészítjük. Nagy gáztepsiben megsütjük.

A lapok hozzávalóit összegyúrjuk. 2 lapot sütünk
vorosrozsa66, 2018. augusztus 09. csütörtök, 19:03
Szigetközi meggyes tejszínes
sütőpor
1 csipet só
1 csepp citromlé

Krém:
4 dl tej
1 vaníliapuding
1 k liszt
25dkg margarin
20 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
5 dl Meggle cukrászhab
2 k porcukor
2 csomag habfixáló
1,5 kg meggy

Elkészítése:
Először kikeverjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a sóval és a citromlével felverjük habbá. A felvert fehérjébe belekeverjük a 8 kanál cukrot, majd tovább verjük. Végül hozzáadjuk a 8 tojássárgáját, és apránként a 8 kanál lisztet, majd óvatosan összedolgozzuk.
Egy tepsit (30×20 cm) kibéleljük sütőpapírral, telerakjuk magozott meggyel, ráöntjük a piskótát, és közepes lángon (180 fok) sütjük. Majd megvárjuk amíg kihűl.
Közben megfőzzük a krémet. 4 dl tejbe 1 ek lisztet, és egy vaníliapudingot megfőzünk. A cukrokat a margarinnal habosra keverjük, majd a főzött krémmel összekeverjük.
A habtejszínt a cukorral kemény habbá verjük.
A piskótát kiöntjük, a meggyes rész van felül,
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 13:19
Eredeti somlói galuska
Három piskótatésztát készítünk - simát, kakaósat és diósat -, laponként 6 tojásból. 6 tojássárgáját habosra keverünk 15 dkg kristálycukorral, a fehérjéket kemény habbá verjük. 16 dkg liszthez (fele sima, fele rétesliszt) hozzákeverjük egy vagy két citrom reszelt héját, és a habbal váltakozva, kanalanként a sárgákhoz vegyítjük. Óvatosan, fakanállal dolgozunk, hogy a hab össze ne törjön. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk - az oldalát ne, mert púpos lesz a piskóta -, beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben kb.170 C-fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.
A kakaós tésztába 2 kanál liszttel kevesebbet teszünk, helyette 2 kanál kakaóport adunk hozzá, a diós tésztához pedig 3 kanál liszt helyett 4-5 kanál darált diót, és óvatosan összekeverjük. Mindhárom piskótát megsütjük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a széleinél késsel fellazítjuk, és alányúlva kiemeljük.
Alapöntet: 20 dkg kristálycukrot, 2,5-3 dl vízzel, 1 dl rummal, 1 vaníliás cukorral, 1 citrom és 1 narancs reszelt héjával
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:44
Sárika-szelet
Két tésztát készítünk. Az elsőhöz 30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat, 1 csapott kanál kakaót, 1 tojást, késhegynyi szódabikarbónát és 5 kanál tejet összegyúrunk, s egy tepsi hátán (ott ki is lehet nyújtani) két lapot sütünk belőle. Nem kell sokáig sütni, elég 10-12 perc 170 C-fokon.
A másik tészta piskótatészta: 4 tojássárgáját 4 ek. cukorral habossá keverünk, majd a 4 tojásfehérje habját óvatosan hozzáadjuk, és belevegyítünk 4 ek. lisztet. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és (kb.17 perc alatt) megsütjük. A sütőben hagyjuk 5 percig hűlni, félig nyitott ajtónál.
A krémhez 2,5 dl tejben 3 púpozott kanál réteslisztet simára keverünk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját és egy vagy két csomag vaníliás cukrot - ezt is jól elkeverjük; sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Utána 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, apránként hozzáadjuk a kihűlt főzött krémet, s mixerrel jól kikeverjük.
Az első barna lapot nagy tálcára, deszkára vagy tepsibe helyezzük, rummal jól meglocsoljuk, és
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:36
Cifra szelet
6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk, majd hozzáadunk 7 dkg sima lisztet, amelyben egy sütőport és egy kanál kakaóport is elkevertünk. Utána óvatosan hozzákeverjük a 6 tojásfehérje keménnyé vert habját. Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, s előmelegített sütőben megsütjük (15-20 perc). Ne süssük túl, ne száradjon ki!
Krém: 4 tojássárgáját 2 vaníliás cukorral habosra keverünk, majd 3 dl tejjel elvegyítjük, és egy kanál lisztet adunk hozzá. Lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, mixerrel habosra verünk 1 vajat 10 dkg porcukorral, a kihűlt sárga krémhez adjuk, és jól összemixeljük. Gőz fölött 4-5 tojásfehérjét 20 dkg kristálycukorral kemény habbá verünk. A kihűlt tésztára rákenjük a sárga vajas krémet, majd erre a kemény tojásfehérjehabot, és csokoládét reszelünk rá. Hűtőbe tesszük. Pár óra múlva szeletelhető.
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:34
Diós piskótás krémes
pudingpor

elkészítés

Először a krémet készítjük el. 4 dl tejet felteszünk forrni. A tojássárgát a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a pudingot, majd apránként a maradék tejet. Rátöltjük a forró tejre és állandó kavarással besűrítjük. Időnként belekavarva kihűtjük.
A vajat a 2 ek porcukorral habosra kavarjuk, majd a kihűlt pudinggal habosítjuk. Felverjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, egyes fokozatra visszakapcsolva belekavarjuk a 2 tojássárgáját, és 2-3 részben az olajat.
Összevegyítjük a diót, a darált babapiskótát és a sütőport, majd 2-3 részben rászórjuk a habra és óvatosan beleforgatjuk, hogy ne törjön össze .

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben elsimítjuk a tésztát (40x28 cm) és 8-10 perc alatt megsütjük (tűpróba).
Ha kihűlt a tészta, keresztbe félbevágjuk.
A tejszínhabból 2 púpozott ek-nyit a krémhez kavarunk és rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a másik lapot és maradék
aranyag, 2018. július 07. szombat, 06:37
1/164
Képek, videók
Somlói galuska
irmus
2018. június 11. hétfő, 07:35
SOMLOI GALUSKA TORTA.jpg
zsokica45
2016. április 29. péntek, 10:18
Somlói galuska 2..jpg
anci-ani
2011. augusztus 23. kedd, 16:59
Somlói galuska - eredeti.
anci-ani
2011. augusztus 23. kedd, 16:58
somlói galuska.jpg
maroka
2011. augusztus 11. csütörtök, 14:47
somlói galuska.....
szupermami
2011. április 07. csütörtök, 16:57
somlói galuska.jpg
bubszi
2010. július 22. csütörtök, 05:34
A desszert:Somlói galuska
ujjozsef
2010. február 14. vasárnap, 09:08
Desszert:Somlói galuska v
farkasemese59
2010. február 14. vasárnap, 08:36
barátság, kis lépésekben
jegesmedve21
2012. június 30. szombat, 07:43
Tojásfehérje habbá verve
margoboszi
2014. december 02. kedd, 13:44
Tojásfehérjés pakolás.jpg
pacsakute
2014. május 01. csütörtök, 08:28
tojásfehérje.jpg
tinka1951
2011. május 28. szombat, 16:06
Tojásfehérje szétválasztó
donmolnarmeister
2008. május 14. szerda, 23:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.