Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 02:07 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zonda Attila: Boldogság könyv, Medvegomba
eltörheti.
Mert mind a kettőre szüksége van a falunak, a lábára is, hogy lejöjjön a zárdából, és megtanítson a szép szenténekekre, de a kezére is, amiben néha karmesteri pálcát is tartott. De az orgonán is, a jó öreg orgonán is csak ép kezű kántor orgonázhatott. Nagy volt tehát az én felelősségem. Csak egyetlen mohás-nyálkás követ tettem volna le, és már attól is talán elnémult volna a három falu zárdatemploma.
Jó visszagondolni azokra a pillanatokra, amikor följutottunk egy újabb hegygerinc tetejére. Onnan fentről, amikor átnéztünk a szemben lévő hegygerinc oldalára, az őt borító zöld erdőre, akkor a túloldal valahogy mindig kéknek látszott, sötétkéknek. Azóta sem tudom, hogy a zöld erdő miért látszik sötétkéknek. De ahogy lefelé indultunk, újból minden zöld lett, még az a hegyoldal is zöldre cserélte le sötétkék ruháját, amelyik a gerinc tetején még fejedelmi sötétkékben affektált.
Ezt mi már megszoktuk. A távoli hegy mindig sötétkéken hivalkodott, de gombászás közben fokozatosan szép zöld
hidegkut, 2018. október 12. péntek, 06:16
Meggyes mákos szelet
dkg darált mák
7 dl cukrozott meggy, vagy meggybefőtt (házilag tettem el)

Elkészítése:

A tésztához valókat a lekvár kivételével egy tálban fakanállal összedolgozzuk

Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm x 38 cm-es ( normál) tepsit, majd a masszát fakanállal, vagy műanyag krémkaparóval szépen rákenegetjük a sütőpapírra, esetleg lisztes kézzel kicsit elegyengetjük. Egy vékony réteg tésztát kapunk.

A tetejét megkenjük lekvárral. Ezt követően elkészítjük a tetejére kerülő tölteléket.

Először is a két tojás fehérjét felverjük habnak. A tojások sárgáját a cukorral és a margarinnal jól kikeverjük, fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, a sütőporos lisztet.

Végül a mákot ,a levétől lecsepegtetett meggyet és a tojáshabot keverjük hozzá.

A kapott masszát ráöntjük a lekváros tésztára, szépen elegyengetjük a tetejét.

Előmelegített sütőben sütjük, 180 fokra melegített sütőben 40 perc alatt sült ki.

A kihűlt süteményt
bkisseva, 2018. január 12. péntek, 14:01
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
citromlével, a levessel és az almapálinkával, belekeverjük a majoránnát, majd az almamasszát sűrűn folyós állagúra beforraljuk, egy szitán átpasszírozzuk, majd hidegre tesszük.

Elkészítés:
A sütőt 220 fokra előmelegítjük; a tésztát átdagasztjuk, majd belisztezett deszkán kinyújtjuk. A tészta közepére 2 ostyát teszünk; az almamassza egy részét rákenjük az ostyára. Ezután a sonkát az ostyára helyezzük; a sonka felületét bekenjük a többi almamasszával (alsó kép), majd a 3. ostyát a sonka tetejére nyomjuk. A sonkát szorosan becsomagoljuk a tésztába, majd a varrattal alulra sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük; a tésztát körös-körül tejjel bekenjük, egy pálcikával lyukakat fúrunk a tésztába; a sütőben 30 percig sütjük, ekkor 170 fokra lecsökkentjük a hőmérsékletet és még további 25 perc alatt készre sütjük; a sütőből kivéve még kb. 10 percig pihentetjük, csak azután vágjuk vastag szeletekre.

Galyasági vegyes pörkölt (10 fő)

1,5 kg sertéscomb (vagy Lapocka),
1,5 kg
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
MÁJUS 1.
állítottak májusfát. 1945 után is állítottak néhányszor közös májusfát, magas fenyőt, melynek csak a tetején hagyták meg a zöldet. Színes szalagokkal, itallal díszítették, csokoládék is voltak rákötözve. Aki le tudta hozni róla, azé lett.

A közös májusfák kidöntése járt együtt általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni. Azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. Gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek. Vágfarkasdon pünkösdkor bontották le a fát táncmulatság keretében. Dunapatajon május végén ugyancsak táncmulatsággal döntötték ki a fát. Kiskunhalason május utolsó vasárnapja volt erre az alkalom. A kidöntés előtt táncoltak alatta.

A magyar nyelvterületen a májusfára vonatkozó adatokból, leírásokból megállapítható, hogy a két világháború közti időszakban a Dunántúlra a középületek,
lenke1964, 2017. május 01. hétfő, 16:52
Sigiriya, a bevehetetlen ősi fellegvár
Az "Emlékezés Hegyének" is nevezett sziklatömb egy egyedülállóan szép környezetben található. Ez a természeti látványosság egyben több ezer éves kultúra nyomait is őrzi. A kolostoregyüttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak és Ázsia legrégebbi tervezett kertjei találhatók.

A síkságból meredeken kiemelkedő 200 méter magas szikla tetejére a krónikák szerint az az erőszakkal trónra kerülő Kassapa király építtetett bevehetetlen fellegvárat, aki féltestvére haragja elől menekült erre a vidékre az 5. században.

A kegyetlen király, aki még saját apját is megkínozta és befalaztatta, azt remélte, hogy elhagyva a fővárost Anuradhapurát, Sigiriya erődjében lel menedékre. 18 évig uralkodott itt (i.e. 477-495), míg végül féltestvére bosszúja utolérte. Halála után a királyi főváros
schuro, 2016. szeptember 14. szerda, 22:35
Málnás sajttorta
sajttorta kakaós keksz alappal - lépés 4
Tegyük egy másik edénybe az előre beáztatott és alaposan kinyomkodott lapzselatinokat. Melegítsük (ne forraljuk) addig, amíg felolvad. Öntsük és keverjük bele a sajtkrémes-áfonyás keverékbe.
Lépés 5
Málnás sajttorta kakaós keksz alappal - lépés 5
A sajtkrémet öntsük a hűtőből kivett kekszes-margarinos alapra és tegyük hűtőbe pár órára, amíg megdermed.
Lépés 6
Málnás sajttorta kakaós keksz alappal - lépés 6
A torta tetejére kerülő málnaszószhoz a málnát és a cukrot egy lábasban keverjük össze és főzzük kb. 10 percen keresztül közepes tűzön. Tegyük félre hűlni.
Lépés 7
Málnás sajttorta kakaós keksz alappal - lépés 7
Tálaláshoz a tortát óvatosan emeljük ki a kapcsos formából, öntsük rá a kihűlt málnaszószt.
Lépés 8
Málnás sajttorta kakaós keksz alappal - lépés 8
Díszítsük friss málnával és
koszegimarika, 2016. július 06. szerda, 15:33
Benedek Elek Meséi!!
lankadni kezdett az ördög karja, egyszerre csak kiesett a lapát a kezéből, elterült a csónakban, még szuszogni is alig tudott. "No, ha már így van, legyen - gondolta a legény -, én bizony nem evezek!"

Hát ez így éppen jó volt, a csónakot hányta-vetette erre-arra a tenger habja.

Egyszerre csak beleütközött egy rengeteg nagy sziklába. Akkor a legény gyorsan kiugrott a csónakból, és elrúgta, vigye csak az ördögöt.

Alighogy kiszáll a legény a csónakból, hogy felmásszék a szikla tetejére, abban a pillanatban egy kicsi lyukon vakító világosság áradt ki a szikla gyomrából.

Gondolkozik a legény, vajon mi lehet ott; megy a lyukhoz, szeretett volna benézni, de a nagy világosságtól nem tudott. Odatartja a fülét, s hát valaki kiabál ki onnét:

- Gyere, gyere, ha van lelked, s szabadíts ki innét!

Bekiált a legény:

- Én kiszabadítlak jó szívvel, csak mondd meg, mit csináljak.

- Ott van előtted egy szikla, taszítsd félre.

Néz
piroska0101, 2016. május 14. szombat, 11:26
Orbán: példátlan összefogás van Magyarországon a sportért, a futballért
Magyarországon "a labdarúgásról, különösen a magyar labdarúgásról szóló viták olyan természetesek, mint a levegővétel. Nálunk ugyanis két dologhoz mindenki ért, és ebből egyik a foci". A másik a politika - tette hozzá.

Megemlítve, hogy a magyarok a világ népességének 0,2 százalékát teszik ki, kifejtette: a futball arra tanít, hogy a számbéli kicsinység nem ok a kishitűségre. "A mi sportágunkban éppen az a csodálatos, hogyha elég kitartásod van, és van benned szellemi zsenialitás, feljuthatsz a világ tetejére, és meghódíthatod a világot" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a mérkőzéseket sem a labdabirtoklás aránya dönti el, hanem a rúgott gólok száma, ezért nem véletlen, hogy a magyarok is inkább gólra játszunk a politikában, a gazdaságban, a tudományban és a sportban".

"Nem dominálhatjuk a világot, túl kicsik vagyunk ahhoz, de egy döntő pillanatban mutatott bravúrral győztesek lehetünk" - hangsúlyozta.

A kormányfő kifejtette, hogy egy ilyen lélekszámú népnek időről időre számba kell vennie,
velemenyezd, 2016. május 02. hétfő, 21:41
A Hazugság Múzeuma
alatt, és magában elmélkedett. Az ágya mestermű volt, több év gondos munkájának gyümölcse. Kívülről undorító volt, és bűzlött, senki bele nem feküdt volna. Belül azonban Johann számos zsákmánya segített átvészelni a dermesztően hideg éjszakákat; pokrócok, különféle prémdarabok, vásznak, sőt még valódi bársony is volt közöttük, és egy kisebb pléd, amit valamelyik őr felesége hajított ki az ablakon évekkel ezelőtt. Johanna ezeket mesterien egymáshoz varrta és kapcsolta, meleg derékaljat rögzített a priccs tetejére, a takarók rétegeiből pedig egyfajta többszörös zsákot öltött össze. Gondosan egymáshoz, illetve a priccshez rögzítette az összes réteget, és arról is gondoskodott, hogy a körlet-és ágyvizitek alkalmával ne tűnjön fel egyetlen elöljárónak sem a szabálytalan fekhely. Emiatt cserélt hét éve a köpcössel - azóta már agyonlőtték szegényt, Isten nyugosztalja - és sikerült a barakk legsötétebb zugába költöznie. Néhány rés bedeszkázásával még fokozta is a sötétet, kedvére volt. Másfél évig
lnpeters, 2016. május 01. vasárnap, 23:14
Május 1.
munkások állítottak májusfát. 1945 után is állítottak néhányszor közös májusfát, magas fenyőt, melynek csak a tetején hagyták meg a zöldet. Színes szalagokkal, itallal díszítették, csokoládék is voltak rákötözve. Aki le tudta hozni róla, azé lett.
A közös májusfák kidöntése járt együtt általában nagyobb ünnepélyességgel, táncmulatsággal. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Különösen nehéz volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni. Azé lett a tetejére erősített ital, akinek ez sikerült. Gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek. Vágfarkasdon pünkösdkor bontották le a fát táncmulatság keretében. Dunapatajon május végén ugyancsak táncmulatsággal döntötték ki a fát. Kiskunhalason május utolsó vasárnapja volt erre az alkalom. A kidöntés előtt táncoltak alatta.
A magyar nyelvterületen a májusfára vonatkozó adatokból, leírásokból megállapítható, hogy a két világháború közti időszakban a Dunántúlra a középületek,
lenke1964, 2016. május 01. vasárnap, 19:09
Zserbó gazdagon
Hozzávalók: 4 személyre
- 1/2 citrom reszelt héja
- 15 dkg tortabevonó
- 1 kevés zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál rumaroma
- 1 kávéskanál reszelt narancshéj
- 3 dl sárgabarackbefőtt
- 4 főtt tojás
- 8 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 40 dkg darált dió
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál kakaópor
- 20 dkg kristálycukor

A főtt tojások sárgáját finom szitán vagy levesszűrőn átpasszírozom, majd a porcukorral, a margarinnal és a nyers tojássárgájával habosra keverem. A liszthez hozzáadok 5 dkg őrölt diót, a vanília kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat, a sót meg az élesztőt, és gyorsan összedolgozom, összegyúrom a tojásos keverékkel. Cipót formálok belőle, és letakarva 2 órára a hűtőbe teszem. A töltelékhez a diót a kakaóval, a kristálycukorral, a narancshéjjal, a rumaromával és annyi baracklekvárral keverem össze, hogy jól kenhető legyen, de ne
reifregina, 2016. március 20. vasárnap, 14:14
Csathó Kálmán: Két bocs
helye is tisztán látszott a puha talajon. Lehetett vagy három mázsa.
— Ezt a sziklát is a medve fordította fel! — mondta a kerülő. — Férget keresett alatta.

A főszámtanácsos úr enyhülni érezte a nyomást a szíve táján.
— Hát ennyire jámbor állat ez, hogy egypár kukacért ennyit képes dolgozni?
Az erdész bólintott:
— Általában elég jámbor. Nem bánt senkit. Csak az anyamedve veszedelmes. Az, ha kölykét megsebesítik, utána mászik a vadásznak a fa tetejére is.

A főszámtanácsos úr nem felelt. De egy cseppet sem találta vonzónak sem a fegyveserdőt, sem az előttük elterülő völgy gyönyörű panorámáját. Alföldi kukoricákra gondolt, amelyekből surrogva kél a fogoly a hajtógyerekek előtt s ahol az egyetlen veszedelem, amit az embert fenyegeti, hogy az állatorvos meg találja serétezni.

Egy kicsit megnyugodott, mikor az erdész feltessékelte a magaslesre. Olyanféle alkotmány volt ez, mint a lóversenytér bírói páholya, fenyőfából durván
gabfe, 2015. október 13. kedd, 19:56
1/11
Képek, videók
Zonda Attila A főnök borí
hidegkut
2017. január 11. szerda, 19:01
Boldogság, Zonda Attila,
hidegkut
2016. november 05. szombat, 10:21
Kurtapatak, Zonda Attila,
hidegkut
2016. augusztus 17. szerda, 17:14
Zonda Attila, Kurtapatak,
hidegkut
2016. július 28. csütörtök, 06:48
Zonda Attila Kurtapatak B
hidegkut
2016. július 28. csütörtök, 06:46
Mindenkinek szüksége van
anna4459
2018. július 05. csütörtök, 19:47
Szalai Vivien - Szükségem
sanci81
2018. április 08. vasárnap, 17:10
nem szükséges.jpg
sz719eszter
2018. március 17. szombat, 12:02
Az embernek szüksége van
sanci81
2018. január 20. szombat, 18:03
Szükségen van rád.gif
nagyika67
2017. október 07. szombat, 18:54
Szeretetre van szükséged.
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 18:53
szükségem van ....jpg
dnemethk
2017. május 27. szombat, 12:30
Szükségem van erre az érz
kkm
2017. május 23. kedd, 16:40
ha szükséged van...jpg
2kovijuli
2017. május 08. hétfő, 06:45
Szükséged van
dandej
2016. november 08. kedd, 21:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.