Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 11:24 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meggyes piskóta
Hozzávalók: a tepsi előkészítéséhez vaj és liszt. A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 8 evőkanál porcukor, fél kg kimagozott meggy. A tetejére vaníliás porcukor.
A tepsit vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákhoz porcukrot adunk, amivel habosra keverjük. A fehérjékből kemény habot verünk. A lisztet a sütőporral elkeverjük.
A sárga masszához apránként adagoljuk a lisztet és a habot. Óvatosan bánjunk vele, nehogy a hab összetörjön, hogy szép magas piskótánk legyen.
A tésztát beleöntjük a tepsibe, elegyengetjük benne, és gazdagon megrakjuk meggyel.
Előmelegített sütőben, közepes hőfokon negyven perc alatt megsül. Amikor kivettük, kicsit hűlni hagyjuk, majd vaníliás - esetleg fahéjas - porcukorral megszórjuk, és szeleteljük.
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:17
Krumplis-bere/
receptet a nagyanyámtól tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.

Hozzávalók:
burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)
Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos.
tinka1951, 2018. február 13. kedd, 22:48
Roma konyha
az alábbi receptekből is látható, hogy a romák konyhája ahhoz igazodott, amijük volt - ha éppen bővelkedtek húsban, ételeiket gazdagon készítették, ha meg nem, akkor megelégedtek az üres csucsogóval vagy a lecsóval. Ez utóbbi, a lecsó az egyik legelterjedtebb ételük volt; szalonnát, tojást is tettek bele - ha éppen volt otthon -, köretnek pedig leggyakrabban kovásztalan kenyeret vagy nokedlit (galuskát) készítettek. Édesség - desszert - nem sokszor került az asztalra, jobbára kelt tésztát, kalácsot készítettek, de ha igazán fi nomat akartak enni, akkor pl. rácsos linzert sütöttek. Az egyetlen eredeti cigány sütemény a székesfehérvári cigányprímás és a kisasszony titkos szerelmének emlékére kreált rigójancsi - érdemes kipróbálni!

Csirkehúsleves gazdagon
Hozzávalók: egy csirke, egy kis fej hagyma egészben, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 1 kk. só, 5 szem egész bors, levestészta. A megtisztított, félbe- vagy négyfelé vágott csirkét langyos vízben
bkisseva, 2018. január 17. szerda, 14:37
Ezt a receptet
tanultam, aki nagyon takarékosan tudott főzni. Ez az étel sem kerül sokba, gyorsan elkészíthető, egyszerű. Gazdagabb leves mellé, vagy vacsorára tökéletes. Nagyon kevesen ismerik már ezt a krumplis receptet, azért gondoltam közre adni.
Hozzávalók:

burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos.
horvathnemagdi, 2017. június 02. péntek, 04:37
Ízőrzők - Zengővárkony
szeleteljük.

Kálomista fokhagymás
Hozzávalók: 3 fej fokhagyma, 1 kg sertés lapocka (vagy comb), só, 10 dkg őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt bors, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál sertészsír, 1 dl víz, 60 dkg krumpli, 5 dkg vaj, fél dl tej.
A húst felszeleteljük, és alaposan besózzuk. Egy tálban összekeverjük az őrölt paprikát, a borsot és a lisztet. Ebben forgatjuk meg a hússzeleteket.
Cseréptálat, vagy tepsit kizsírozunk, ebbe rakjuk egymás mellé a húsokat. Amikor egy sorral elkészültünk, gazdagon megszórjuk tisztított, durvára vágott fokhagymával. Újabb sor lapocka következik, majd a maradék fokhagymát is közé tesszük. Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk, és sütőben egy-másfél óra alatt készre sütjük.
A krumplipüréhez a krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet, összetörjük, és vajjal, majd tejjel habosra keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
A megpuhult húst krumplipürével
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:34
Ízőrzők - Boldog
csomós.
Egy literes lábosba először csak fél liter olajat öntünk, és a zsírral együtt átmelegítjük. A nagy rózsa sütőformát belehelyezzük, és amikor már minden felforrósodott, akkor a vasat belemártjuk a tésztába. Vigyázzunk, hogy ne merüljön bele, mert akkor sütés után nem jön le a formáról a sütemény. Hirtelen átsül. Közben kicsit megrázogatjuk, majd az olajat lecsöpögtetjük róla, és tálcára helyezzük. A sütés során elvesztett étolajat folyamatosan pótoljuk. Amikor az összes rózsa kisült, porcukorral gazdagon megszórjuk a tetejét, és úgy kínáljuk.

Kis rózsa
Hozzávalók: 4 dl tejföl, 2 dkg élesztő, negyedzacskónyi sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, csipetnyi só, 30 dkg rétesliszt, 30 dkg búzaliszt, 2 tojás, fél liter étolaj, 1 púpos evőkanál sertészsír, néhány evőkanál baracklekvár, a tetejére porcukor.
A tejfölbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát, sót, egy egész tojást, és a másik sárgáját. A kétféle liszttel tésztát gyúrunk belőle, amit alaposan
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:25
Női szeszély (meggy lekvárral)
margarint habosra keverünk 7 tojássárgájával és 14 dkg cukorral, majd hozzákeverjük a kávéskanálnyi sütőporral elkevert 14 dkg lisztet.
Egy tepsit kivajazunk, lisztezünk, és belerakjuk a tésztát. Ez egy elég sűrű tészta, nem folyós, ezért segíteni kell kenőlapáttal vagy késsel szétterülni a tepsibe. Egyébként a meleg hatására szépen elterül.
Sütőben szinte készre sütjük. Amíg sül, a 7 tojásfehérjét 14 dkg cukorral kőkeményre felverjük.
Kivesszük a sütőből, baracklekvárral gazdagon megkenjük és rárakjuk a tojásfehérjét, majd visszatesszük a sütőbe 5-6 percre, amíg szép színt kap a teteje.

sütési hőfok: 170C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 24×34 cm


baracklekvár helyett meggylekvárral


női
bkisseva, 2017. március 09. csütörtök, 13:51
Krumplis bere
Hozzávalók:

burgonya
liszt
tej
tojás
olaj (a mennyiség mindig a tepsi nagyságának függvénye)

Elkészítése

Pár szem nagyobb burgonyát meghámozunk, és kb. 4-5 mm-es karikára vágunk. A tepsit gazdagon kiolajozzuk és a krumpli szeleteket egymás mellé belehelyezzük, megszórjuk sóval. Ha túl nagyok a közök, akkor kisebbre vágott darabokkal kipótoljuk, amúgy nem probléma. A lisztből, tejből, tojásból palacsinta tésztát keverünk (kb. kétszer legyen sűrűbb, mint a hagyományosan sütött palacsinta tészta).

Olajat öntsünk bele (az is több legyen, mint a hagyományos palacsinta tésztában), sózzuk meg, és öntsük a krumplira. Akkor a legfinomabb, amikor a tészta és a burgonya vastagsága kb. azonos. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten készre sütjük. Akkor jó, ha a tészta elválik a tepsi oldalától.

Lehet gazdagítani a tésztát előre sütött húsos szalonna pörccel (ilyenkor a kisült zsírral kenjük meg a tepsit), leszűrt konzerv
bkisseva, 2016. október 19. szerda, 18:32
Gyula krumpl - Lagzis krumpli
A hevesi lagzik népszerű étele, többféle néven is emlegetik mint például: Gyula krumpli (a lagzik szakácsáról elnevezve), Lagzis krumpli. De hivatalos neve a sajtos burgonya.

Hozzávalók
Az alaphoz

2 kg burgonya
200 g margarin

A tejfölös keverékhez

450 g tejföl (20%-os)
1 csapott evőkanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1 apró csipet só

A tetjére

100 g gouda sajt (reszelt)

Kb. egyforma méretű burgonyákat hámozás után sós vízben meg főzzük. Amint a burgonyák megfőttek picit hűlni hagyjuk őket. Ez idő alatt ki margarinozunk egy közepes méretű tepsit.
A tejfölt kikavarom ételízesítővel, és sóval ízlés szerint.
A megfőtt burgonyából egy ujjnyi réteget reszelünk a tepsi aljába nagy lyukú reszelővel.
A fűszeres tejföllel megkenjük a burgonyát a tepsi egész felületén, majd a margarinból reszelünk rá.
Ezután ujabb burgonyás tejfölös réteg következik és ezt addig folytatjuk amíg
bkisseva, 2016. március 23. szerda, 19:18
Zserbó gazdagon
Hozzávalók: 4 személyre
- 1/2 citrom reszelt héja
- 15 dkg tortabevonó
- 1 kevés zsemlemorzsa
- 1 kávéskanál rumaroma
- 1 kávéskanál reszelt narancshéj
- 3 dl sárgabarackbefőtt
- 4 főtt tojás
- 8 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 40 dkg darált dió
- 2 dkg élesztő
- 1 evőkanál kakaópor
- 20 dkg kristálycukor

A főtt tojások sárgáját finom szitán vagy levesszűrőn átpasszírozom, majd a porcukorral, a margarinnal és a nyers tojássárgájával habosra keverem. A liszthez hozzáadok 5 dkg őrölt diót, a vanília kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat, a sót meg az élesztőt, és gyorsan összedolgozom, összegyúrom a tojásos keverékkel. Cipót formálok belőle, és letakarva 2 órára a hűtőbe teszem. A töltelékhez a diót a kakaóval, a kristálycukorral, a narancshéjjal, a rumaromával és annyi baracklekvárral keverem össze, hogy jól kenhető legyen, de ne
reifregina, 2016. március 20. vasárnap, 14:14
Bundás kenyér változatok!
recept

Kezdésként a kenyérszeleteket nagyságtól függően kb. 4 részre vágtam fel és egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe rendeztem őket jó szorosan.


Négy tojást felvertem, 1 tk. ételízesítővel, frissen őrölt borssal és jó sok szárított medvehagymával fűszereztem, majd jöhetett egy nagy pohár tejföl, amivel szintén jól összekevertem, végül ízlés szerint gazdagon megszórtam reszelt sajttal, a kapott masszát pedig egyenletesen eloszlattam a kenyérkéken.


Előmelegített sütőben, 200 fokon pirulásig sütöttem, ami nálam kb.
nanoka72, 2015. október 07. szerda, 21:19
Cukkinis ételek
forró, sós vízben főzzük 4-5 percig, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük, s kivajazott tepsibe tesszük. Az apróra vágott, kakukkfűvel ízesített gombát a vaj egy részén megpirítjuk, a maradék vajon a finomra vágott hagymát pirítjuk meg, hozzáadjuk a felaprított cukkínit, s néhány percig együtt pároljuk. A tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra vágjuk. A megpirított gombát,
a hagymás cukkínit és a tojást összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, megtöltjük vele a kivájt cukkíniket, mindegyiket gazdagon megszórjuk sajttal, és forró sütőben 20-30 perc alatt megsütjük. Ha darált húst használunk, azt a pirításnál nem kakukkfűvel, hanem őrölt borssal és oreganóval fűszerezzük.

Töltött cukkíni 6.
- Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt sajt
Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis
bkisseva, 2015. július 30. csütörtök, 10:30
1/10
Képek, videók
Meggyes piskóta
irmus
2018. június 14. csütörtök, 07:10
Meggyes piskóta tejszínes
lilagondolatok
2015. május 22. péntek, 11:38
Meggyes piskóta sütés elő
irmus
2014. július 13. vasárnap, 10:55
12169_meggyes-piskota_ n.j
erzsikepuskas
2014. február 07. péntek, 08:17
meggyes piskota.jpg
zsokica45
2013. augusztus 30. péntek, 20:50
Meggyes piskóta
airam41
2013. június 30. vasárnap, 23:08
Meggyes piskóta
gyemantszocske
2012. április 23. hétfő, 19:15
meggyes piskóta.jpg
anci-ani
2011. augusztus 23. kedd, 16:54
A föld előkészítése, tali
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:41
A föld előkészítése talic
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:40
A föld előkészítése gereb
bartokiovi
2010. május 23. vasárnap, 18:39
forma előkészítése
barbette
2010. január 10. vasárnap, 16:35
anyag előkészítése.bmp
csipkerozsi
2009. május 05. kedd, 12:57
Az anyag előkészítése
totyimotyi
2007. november 18. vasárnap, 11:55
articsóka előkészítése
limara
2007. május 26. szombat, 09:53
Címkék
megpirított gombát, finomra vágott, üres csucsogóval, tetejére vaníliás, tepsit gazdagon, krumplit megtisztítjuk, tojást megfőzzük, romák konyhája, vanília kikapart, lagzik szakácsáról, mennyiség mindig, tojásokat szétválasztjuk, tojást összekeverjük, nagyanyámtól tanultam, darált húst, sárga masszához,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.