Regisztráció  Belépés
2018. május 23. szerda | 21. hét | 143. nap | 15:11 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy forrás az Alföld közepén...Pálosszentkút
A hely legrégebbi története
Szentkút legrégibb történetét meglehetős homály borítja. Annyit azonban az 1875-i ásatások alkalmával minden kétséget kizárólag megállapítottak, — amikor is pogány sírokat, hamvvedreket, s a felsőbb földrétegekben pedig keresztény eredetű faragott köveket és sírokat, stb. találtak —‚ hogy a pogány világ letűnése után virágzó keresztény község terült el a későbbi Ferencszállás helyén.
Bizonyos, hogy azon a helyen, ahol a mai templomocska áll, több, mint 200 éven át mintegy 600 lelket befogadó Szt. István korabeli templom emelkedett.
A tatárjáráskor Ferencszállása sem maradt érintetlen. Utána kietlen pusztasággá változott minden. A kitűnő szervezőképességgel rendelkező IV. Béla király az elnéptelenedett országrészeket ismét benépesítette. Ekkor kerültek az első letelepített kunok Kiskunfélegyháza környékére, s újra felépítették romjaiból Ferencszállását.
A Félegyházát és annak Szt. István korabeli templomát 1526-ban feldúló és porig égető török
yaskane, 2018. május 21. hétfő, 22:54
10 varázslatos, meseszerű kastély a világ minden tájáról
18. század végére elveszítette stratégiai jelentőségét, és hamarosan pusztulásnak indult. Ma már csak a kápolna áll a középkori várból. 1846 és 1867 között IV. Frigyes Vilmos porosz király építette újjá, másodszor is, ma is ebben a formájában láthatjuk.

Castillo de San Servando, Toledo, Spanyolország. A Castillo de San Servando először kolostor volt amelyet elöbb a szerzetesek, majd a templomos lovagok foglalták el.

Neuschwanstein kastély, Németország. A 19. században épült bajorországi kastély, egyike a legismertebb kastélyoknak. A Németország déli részén, Schwangau község területén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette saját maga gyerekkori álmainak megvalósítására. Richard Wagner iránt érzett tisztelete és csodálata miatt a kastély egyes termeit és
schuro, 2018. május 21. hétfő, 22:03
Páncélkovácsok Európában
vízfestékkel és tintával készített rajzokból áll. 31 képet tartalmaz, amelyek bemutatnak 29 vértet, a kopjatöréshez szükséges extra darabokkal. Az albumban 14 helyen találhatjuk meg az ,,Amiket csináltam én Jacob" aláírást, azonban a Topf név nem szerepel.

ANTON PEFFENHAUSER (AUGSBURG 1525-1603)
Az augsburgi Anton Peffenhauser a XVI. században az öt legkiemelkedőbb páncélkovács közé tartozott. A velencei Correr Múzeumnak birtokában volt egy vaslemez karcolat, mely egy augsburgi templomban lévő sír alsó részének a felirata. A karcolat ,,Anthonius Peffenhauser Mester" feliratot tartalmazza két feleségével és a 14 gyerekével, és mellette található a címere és mesterjegye is.

Peffenhauser stílusa a buja díszítéstől az extrém egyszerűségig terjed. Egyik legfigyelemreméltóbb műve a portugál királynak, Sebastiannak készített páncélja (1554-1578) mely a Real Ameríában látható. Itt természetesen felmerül egy kérdés: Peffenhauser maga vési a laposdomborművet vagy egy
eposz, 2018. május 21. hétfő, 21:40
Édesanyám keze
csókolom meg kezedet!

Hányszor ügyelt rám ágyam mellett,
Ha éjsötétbe dőlt a föld,
Hányszor csordult a bánat könnye,
Amit szememről letörölt,
Hányszor ölelt a szent kebelre,
Mely csupa, csupa szeretet! -
Add ide, - csak egy pillanatra, -
Hadd csókolom meg kezedet!

Ha megkondult az est harangja
Keresztvetésre tanított,
Felmutatott a csillagokra,
Úgy magyarázta: ki van ott;
Vasárnaponként kora reggel
A kis templomba vezetett...
Add ide, - csak egy pillanatra, -
Hadd csókolom meg kezedet!

Lábam alól, ha néha, néha
El is tévedt az igaz út,
Ujjaid rögtön megmutatták:
Látod a vétek szörnyű rút! -
Ne hidd Anyám, ne hidd hogy egykor
Feledni bírnám ezeket!...
Add ide, - csak egy pillanatra, -
Hadd csókolom meg kezedet!í
Óh, hogy így drága két kezeddel
Soká vezess még, adja ég;
Ha csókot merek adni
pircsi09, 2018. május 21. hétfő, 18:45
A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak Gyimesbükkön
kormány meghálálni a felújításhoz nyújtott segítséggel. Megjegyezte: a gyimesieknek az lesz a feladatuk, hogy megtöltsék a közösségi házat, és közösséget teremtsenek. Ha ez megtörténik, továbbra is érdemes lesz Magyarországról és a világ minden tájáról eljönni a Gyimesekbe. Az államtitkár kijelentette: számíthatnak Magyarország támogatására azok, akik közösséget teremtő, identitást megőrző létesítményeket hoznak létre Erdélyben.

Amint Salamon József gyimesbükki plébános felidézte, az épület "szükségtemplomként" működött, míg 1974 és 1976 között fel nem építették melléje Gyimesbükk központi plébániatemplomát. Korábban csak a település központjától távol, a Tatros folyóba ömlő patakok szűk völgyeiben voltak templomok a településen.

A magyar többségű Gyimesbükk Erdély egyik legkeletibb települése. Vasútállomása a Magyarországot Moldvával összekötő vasútvonal egykori magyar határállomása volt. Gyimesbükköt a romániai megyék 1968-as kialakításakor a moldvai Bákó megyéhez csatolták, és elválasztották a
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 16:02
Kósa Ede: Pünkösdben.
Kósa Ede:

Pünkösdben.

Oh Szentlélek, hívek holes tanítója !
Tedd buzgóvá s szenteld meg ünnepünk,
Hogy minden nyelv csudás erődet szólja
S teljes szivünkből zengjen énekünk.
Taníts minket jól megismerni Téged,
S Jézust, a ki Atyánk által miénk lett,
Váltságunkért meghalt s feltámadott,
E világnak idvességet adott.

Jövel mi hozzánk ! töltsd bé sziveinket
Szent buzgósággal e nagy ünnepen,
Ha csüggedünk s felénk a sírok intnek,
Beszélj mi hozzánk tüzes nyelveken.
Erősíts minket vész közt csüggedöket,
Világosítsd a sötétben ülőket,
Hitünk általad éljen, hasson itt,
Mind a "velőknek megoszlásokig !"

Nem kérünk mi szólást sok nyelveken,
Nem kérjük, hogy tégy ma velünk csodát;
Csak ihlesd meg lelkünk ez ünnepen,
Hogy érthessük az Isten szózatát.
Lakozzál bennünk és adj reménységet,
Békességet, hitet, idvességet,
Mit templomként köztünk építél
marcyt, 2018. május 21. hétfő, 08:00
A hét fotói
2018. Fotó: Hannibal Hanschke / Reuters

Bharatiya Janata Party Indiai politikai párt támogatója ünnepli a választási győzelmét Bengaluruban, India, 1918. május 20-án. Fotó: Aijaz Rahi / AP

A "Lotus Lantern Festival" résztvevője táncol a lámpák alatt a Jogye buddhista templomban, Szöul, Dél-Korea. 1918. május 12-én. Fotó: Ed Jones / AFP / Getty

Train Night Market Ratchada színes üzletei, Bangkokban, Thaiföld, 2018. május 12-én. Fotó: Topphy / Shutterstock

Pesantren Ar - Raudhatul Hasanah vallásos iskola diákjai a ramadán első napján,
schuro, 2018. május 20. vasárnap, 08:53
Kilenc fátyol, mely elrejti az igazságot
Hát, nem bámulatos? Ami számomra még nagyon érdekes, hogy a történelem összes nagy filozófusa, például Arkhimédész, Kopernikusz, Szókratész, Da Vinci elsősorban mind matematikusok voltak.

Ők és minden bibliai prófécia azt állítják, hogy a DNS felépítése nagyon egyszerű matematikai képleteken és mintákon alapszik. De itt most inkább a kilenc fátyol matematikai szerepének megértéséhez szeretnék hozzájárulni.

Nézzük meg az ókori misztérium iskolákat - Az Sumér és Babiloni templomok titkai, a Kabbala megmutatta az utat a végső Szentek-Szentjéhez - re-veil-a-tions= Az Isteni teremtés, az élet ismételt felébresztése, (jelenések, azaz újra megnyílik a fátyol) mikor egyé válunk tisztaságban és igazságban valódi eredetünkkel.

Tehát szisztematikusan át kell haladnunk a kilenc értelmi szinten, vagy az Igazság Hídján, mielőtt belépnénk a Nirvánába, illetve az Isteni egységbe. Igencsak figyelemreméltó módon, mint egy hatalmas Sudoku rejtvény, az emberi
sz719eszter, 2018. május 17. csütörtök, 08:27
Harmóniakártyám
HarmoNet Harmóniakártya (2018-05-15)

Kedves Mártinagyi !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Véletlenszerűség hatja át.
Templom - Isteni hajlék, testünk, irányjelzés

Isten megnyugvása benned. Isten hív. Ha nem vagy hívő, a lap akkor is elgondolkodtat az élet legmélyebb kérdéseiről. Jelentése védelem, menedék, szorult helyzetben érkező segítség. A templom az áldozat bemutatásának helye. Ha képes vagy lemondani valamilyen szükségletedről, áldozatot ajánlasz fel valamiért, visszahúzódhatsz lelked templomába. A templom az épület, melyben a Szent lélek lakozik, vagyis tested, mely körülöleli lelkedet. Ezért jelölhet testi tüneteket, esetleg betegséget. Minden testi tünetnek lelki háttere van, s fordítva: minden lelki változás testi tüneteket hoz létre. Üzeni, hogy meg kell erősíteni a hitedet, főleg önmagadban. A templomtorony iránymutatás, a
jjanosne, 2018. május 17. csütörtök, 06:55
Pál József-Csabát nevezték ki a Temesvári római katolikus egyházmegye püspökévé
Gyulafehérvári Római Katolikus Kántoriskolában, teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte. 1981. június 21-én Jakab Antal gyulafehérvári püspök szentelte pappá.

Pályája kezdetén négy évig a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánián tevékenykedett segédlelkészként, majd 1985-től a temesvári egyházmegyében folytatta lelkipásztori szolgálatát, ahol bakóvári, buziásfürdői, majd pedig niczkyfalvi plébános volt. 1987-től a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa később esperessé, majd pedig a hegyvidéki főesperesi kerület főesperesévé nevezték ki. A székeskáptalan tagjaként a Canonicus Carolinus Senior címet viseli. 1994 óta a Vita Catholica Banatus egyházmegyei folyóirat felelős szerkesztője. Magyar anyanyelve mellett románul, németül és olaszul beszél.

Az egyházmegye érdekében kifejtett tevékenységét a papság és a hívek nagyra értékelték, a resicabányai lelki élet és az ökumenizmus terén tett munkáját a Krassó-Szörény megyei tanács 2010-ben
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 13:32
Ima az imátlanokért
Ima az imátlanokért

Uram, köszönöm, hogy nekem van Istenem,
mert Benned vagyok az írások szerint,
és úgy érzem, Te is létezel bennem.
Mikor szólok, Te mérlegeled szavaim súlyát,
minden tettem ostora szemed előtt csattan.
A karma kereke oda-vissza jár,
semmi nem maradhat következmény nélkül,
észrevétlenül lép sorsomba jó vagy rossz,
de tudom, hogy mindet magam juttattam oda.
Anyám karjában ringatsz, akit én választottam,
és keserű életem hozománya is ez,
méla csendemben eltűnődöm,
ilyen erősnek találtál, hogy ennyit mértél rám.
Folyamatosan ugyanazok a problémák jönnek,
száz megoldásukat próbálom újra és újra,
mint egy egyre magasabb kártyavár,
amit mindig elölről kell kezdenem.
De van imám, van reményem, van hitem,
akkor is, ha látszólag minden bukni látszik,
új szakaszokban támad fel az élet,
és diadalt ül a veszteségek felett.
Van lakhelyem, ahogy Neked templomod,
van egészségem,
bozsanyinemanyi, 2018. május 13. vasárnap, 13:11
Gáspár Imre: Elégia.
mig az ember, létunottan,
Sirba vágyik, s hamar éri, - tőled ezred népe kéri:
"Állj soká, száz ivadéknak dicsről, fényről mondj regét !"

Végig a hegyláncz tövében, mint egy óriási révben,
Terhet könnyen, vidoran visz az ezer éves Garan viz,
Egy társnemzet rege-lantja itt beszél tündérivel.
Oh, a költő ide illik, itt fürödnek könnyű viliik,
Szvatopluk gyász-viadalját zúgó hullámok dalolják,
Ah, regéik mély érzelmét, ember-fül nem éri fel !

A kis templom . . . itt találtam, kitől aztán el se' váltam,
Vezetőm' a tévedésben, balzsamom' a szenvedésben,
Itt találtam s ölelem át én hű társam': a hitet.
A küzdőnek arcza halvány, nincs kihűlt szivébe' bálvány,
Melynek Vesta tüze mellé oltárát az ész emelné . . .
A ledőlt lobor helyére oltárt hitem épített.

S nézlek, messze bérczeiddel, még a régi gyermek hittel;
S a nehéz seb könnyű nékem, virággal födvén emlékem,
Szivem soha sem felejti, hogy az üdvöt itt
marcyt, 2018. május 13. vasárnap, 06:35
1/930
Képek, videók
palosszentkut1k.jpg
edesanya
2009. április 27. hétfő, 01:01
palosszentkut1k.jpg
brozsika
2009. március 19. csütörtök, 08:48
than mór IV.Béla király m
lacipecsenye
2014. február 14. péntek, 10:52
IV.Béla király.JPG
farkas1945
2011. április 09. szombat, 15:10
IV.Béla király.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:43
III_Béla_király_ismere tle
jencuska1970
2008. május 02. péntek, 18:13
A legrégebbi város a föld
sanci81
2017. június 03. szombat, 15:00
Velence legrégebbi hídját
mohini
2011. november 05. szombat, 07:57
legregebbi_8.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:53
legregebbi_7.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:52
legregebbi_6.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:51
legregebbi_5.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:51
legregebbi_4.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:50
legregebbi_3.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:49
legregebbi_2.jpg
amiujsagunk
2008. február 28. csütörtök, 16:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.