Regisztráció  Belépés
2016. május 04. szerda | 18. hét | 125. nap | 21:16 | Mónika, Flórián
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ki fogom próbálni
alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túrótöltelék:

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott kanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Diótöltelék:

15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 kanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral,
sarkadykati, 2016. április 17. vasárnap, 15:25
Bugaci húsgombócleves
Hozzávalók
30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés
A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével, esetleg húsleveskockával ízesített vízzel felöntjük.
Amikor a zöldség puhulni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és az apró húsgombócokat. Együtt teljesen megpároljuk, és tálalásnál tejföllel ízesítjük.
A megadott mennyiséget egytálételként 5 fő részére elegendő, ha még
tinka1951, 2016. április 14. csütörtök, 09:58
Mozaikos tojáskocsonya
Hozzávalók:
20-25 dkg főtt sárgarépa (ha lehet, húslevesben főtt), 20 dkg főtt füstölt sonka, 15-15 dkg Bonduelle konzervkukorica és konzerv zöldborsó, 6 főtt tojás
a mártáshoz: 1,5 dl majonéz, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál mustár, pár csepp citromlé, 1,5 dkg zselatinpor, 1 dl húsleves, só
a tálaláshoz: salátalevél

1. A répát és a sonkát 1 centis kockákra vágjuk. A konzervzöldséget leszűrjük. A majonézt a tejföllel simára keverjük, megborsozzuk, a mustárral és a citromlével ízesítjük. A zselatint a levesben kevergetve adig főzzük, míg teljesen föloldódik benne, ez 1-2 perc. Félretesszük.
2. Egy őzgerincformát folpackkal vagy alufóliával kibélelünk. Az előkészített hozzávalókat a tejfölös majonézbe forgatjuk, a már csak éppen meleg zselatint belecsurgatjuk. Felét a formába simítjuk. A főtt tojásokat középen szépen végigrakjuk rajta, és a maradék majonézes, sonkás zöldséggel befedjük. 3. Letakarva hűtőszekrényben dermedni
bkisseva, 2016. március 16. szerda, 20:44
Spórolnál? Akkor ne dobd ki a kaját! 10 ötlet 100 recepthez
része megfelelő salátákhoz, szószokhoz. Nem kell feltétlen kenyeret sütni belőlük, vagy újra kelt tésztát készíteni mákkal. Nagyon jó lehet, ha veszünk olcsó réteslapot és legfeljebb néhány almát. Reszelt, lecukrozott almával ezek a maradékok isteni tölteléket képezhetnek a rétesbe.

6. Ha maradék tejterméked van, állott, több napja nyitva lévő tej, vagy tejföl, esetleg sajt vagy túró ne habozz felhasználni. A túrót legegyszerűbb vargabélesnek elkészíteni egy adag kifőzött cérnametélttel és tejföllel. A tejföl és joghurt jó lehet gyümölcskrémekbe, főzelékekbe habarni. A maradék tejből készíthetünk turmixot, elég, ha egy kevés fagyasztott gyümölcsünk és kis cukor, vagy fahéj található otthon. De készülhet belőle madártej is. A régi sajt tésztára vagy panírozva, lefagyasztva finom eleség.

7. Tojás.
Bár ma már egyre többen tudatosan nem fogyasztanak tojást - a magyar étkezési kultúrában még mindig nagy szerephez jut a baromfitermékek, így a tojás fogyasztása is. Ha a tojás már kezd
reifregina, 2016. február 16. kedd, 16:00
NE DOBD KI a MARADÉKOT!
része megfelelő salátákhoz, szószokhoz. Nem kell feltétlen kenyeret sütni belőlük, vagy újra kelt tésztát készíteni mákkal. Nagyon jó lehet, ha veszünk olcsó réteslapot és legfeljebb néhány almát. Reszelt, lecukrozott almával ezek a maradékok isteni tölteléket képezhetnek a rétesbe.

6. Ha maradék tejterméked van, állott, több napja nyitva lévő tej, vagy tejföl, esetleg sajt vagy túró ne habozz felhasználni. A túrót legegyszerűbb vargabélesnek elkészíteni egy adag kifőzött cérnametélttel és tejföllel. A tejföl és joghurt jó lehet gyümölcskrémekbe, főzelékekbe habarni. A maradék tejből készíthetünk turmixot, elég, ha egy kevés fagyasztott gyümölcsünk és kis cukor, vagy fahéj található otthon. De készülhet belőle madártej is. A régi sajt tésztára vagy panírozva, lefagyasztva finom eleség.

7. Tojás. Bár ma már egyre többen tudatosan nem fogyasztanak tojást - a magyar étkezési kultúrában még mindig nagy szerephez jut a baromfitermékek, így a tojás fogyasztása is. Ha a tojás már kezd
bkisseva, 2016. február 15. hétfő, 15:02
Vendégváró finomságok őzgerinc formában
csirkemell sonka (18 szelet)
10 tojás
10 dkg párizsi
3 közepes csemegeuborka
1 közepes vöröshagyma
1 közepes lila hagyma
1 ek mustár
2 dl tejföl
25 g zselatin
1 dl víz
2 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítése:
9 tojást megfőzünk, megtisztítjuk, és felkockázzuk. Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük.

Felaprítjuk a párizsit, az uborkát, a hagymákat. A maradék 1 tojást kikeverjük a tejföllel, olajjal, mustárral.

1 dl langyos vízben feloldjuk a zselatint. Tűzről levéve néhány percig kevergetjük, és hozzáadjuk a tejfölhöz.

A tojásos masszára öntjük a zselatinos tejfölt, hozzáadjuk a felaprított alapanyagokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntjük.

A tetejét szépen elsimítjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kifordítjuk a formából, és
irmus, 2015. december 21. hétfő, 09:01
Ajvár-zakuszka
zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.


Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe
faciendum, 2015. december 07. hétfő, 21:38
Bugaci húsgombócleves
Bugaci húsgombócleves
- nincs is hétvége nélküle!
Csodálatos finomság!

A családunk kedvence, a hétvégi ebédek elmaradhatatlan sztárja! A gyerekek jobban szeretik mint a húslevest! :))
Hozzávalók

30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 kanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés

A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével,
horvathnemagdi, 2015. október 25. vasárnap, 19:13
Bugaci húsgombócleves – nincs is hétvége nélküle! Csod
A családunk kedvence, a hétvégi ebédek elmaradhatatlan sztárja! A gyerekek jobban szeretik mint a húslevest! :))

Hozzávalók
30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.
Elkészítés
A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével, esetleg húsleveskockával ízesített vízzel felöntjük.
Amikor a zöldség puhulni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és az apró húsgombócokat. Együtt teljesen
suzymama, 2015. október 25. vasárnap, 15:46
Nagy karácsonyi recept gyűjtemény
szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt
tepsire tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12 perc (A sütemény legyen nyirkos
tapintású.) A kihűlt félholdakat porcukorral megszórjuk.
Gesztenyés kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50 dkg
kész gesztenyepüré.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel
rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockára vágjuk, és
egy kevés rummal, cukorral, vaníliával ízesített gesztenyepürével megtöltjük. Kiflialakra formáljuk,
tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg
sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás porcukorral.
Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
bkisseva, 2015. október 22. csütörtök, 14:44
A békebeli idők ezernyi jósága
belőlük. A kukoricát például a csutkán hagyták, és górékba tárolták. Mindig a szükségletnek megfelelő mennyiséget morzsoltak csak le belőle, és adták oda az állatoknak. A kukoricagóréban a csövek kiszáradtak anélkül, hogy összepenészedtek volna. A kenyérgabonát mindig frissen őröltették a malomba. A gazda elvitt egy zsák szemes búzát a molnárnak, aki cserébe lisztet, grízt, korpát adott. A lisztből aztán minden héten kenyeret, lángost sütöttek, a gyerekeknek kis cipókat készítettek, amit megkentek tejföllel, liba- vagy disznózsírral.



Ivóvíz

A legtöbb tanyán, falusi ház udvarán található ásott kút. Sajnos ma már az ásott kutak vize emberi fogyasztásra nem alkalmas, a mértéktelen műtrágyázás, és a szennyvizek ásott kutakba való vezetése miatt. A tetőről is sok csapadékot gyűjthetünk, az esőzések alkalmával. Erre a célra bármilyen tároló edény megfelel, amely az ereszcsatorna alá helyezve összegyűjti a vizet. Az esők lágyvize a legalkalmasabb a mosásra, növények öntözésére, de
lenke1964, 2015. október 16. péntek, 16:11
1/54
Képek, videók
Ki lehetett próbálni a sí
bucika96
2009. július 16. csütörtök, 12:35
Mindent ki kell próbálni
cesy
2007. június 30. szombat, 17:32
töltésre vár.jpg
agica2004
2010. április 27. kedd, 13:51
Hajlított, törött kanál
furaila
2015. szeptember 16. szerda, 12:57
Hajlított-törött kanál
furaila
2015. szeptember 16. szerda, 11:35
csésze kanállal
aruncus
2015. július 19. vasárnap, 20:21
ÚJ KÉP CSÉSZE KANÁLLAL.gi
rochlitzne
2015. március 27. péntek, 18:27
1 tojás, 1 kanál liszt és
sarkadykati
2015. február 19. csütörtök, 03:56
Piros belsejű kanalas bög
szizi
2015. január 22. csütörtök, 10:47
diszek,műanyag,kanál
relisisi
2014. december 02. kedd, 09:21
Reggel a kanalas gémeknél
margoboszi
2014. november 15. szombat, 13:03
Este a kanalas gémeknél
margoboszi
2014. november 15. szombat, 13:02
Kanalas gém Botswanan 201
margoboszi
2014. november 15. szombat, 09:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.