Regisztráció  Belépés
2017. február 22. szerda | 8. hét | 53. nap | 12:00 | Gerzson
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Meggyes-mákos pite
ek. vörösborban sült meggy (vagy darabos meggylekvár)



A tetejére:

2 dl habtejszín
20 dkg étcsokoládé



A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nagyon nem akar összeállni, adjunk hozzá apránként pici vizet. Egy 24 cm átmérőjű piteformát kivajazunk, belenyújtjuk a tésztát, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket: a mákot összekeverjük a cukorral, a tejföllel, tojásokkal, a citrommal és a fahéjjal.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A kihűtött tésztakéreg alját jó vastagon kenjük meg meggylekvárral. Simítsuk rá a mákos tölteléket, és süssük 25-30 percig, illetve míg a pite teteje nagyon halványan megbarnul.

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt forrósítsuk fel mikróban, tördeljük bele a csokoládét, keverjük el teljesen simára, majd öntsük a kihűlt pite tetejére, és körkörös mozdulatokkal billentsük meg a piteformát
bkisseva, 2017. január 26. csütörtök, 12:43
Jó kiadós . . .
<< Bugaci húsgombócleves


Hozzávalók

30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés

A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal
snbela44, 2017. január 20. péntek, 09:28
lángos recept
Két dolgot kell megjegyezni: Az élesztőt mindig langyos cukros vízzel futtassuk. Tehát nem tejet használunk! A másik, hogy olajos kézzel formázzuk a lángosokat. Sokan lisztezett gyúrótáblán készítik, ám a liszt az olajban könnyen megég!

Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl langyos víz
1 csomag élesztő
1 kiskanál kristálycukor
2 kávéskanál só

Először az élesztőt futtatjuk fel. Figyeljünk arra, hogy teljesen sima legyen, egy pici gumó se legyen benne. A lisztbe belekeverjük a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és oda öntjük az élesztőt. Lágy tésztát gyúrunk belőle. Hagyjuk kelni min. 1 órán át, majd olajos kézzel lángosokat formázunk belőle. Bő olajban kisütjük. Forrón tálaljuk egy kevés zúzott fokhagymával, sajttal, tejföllel.
drciccancs, 2016. augusztus 28. vasárnap, 22:22
Húsvéti recept gyűjtemény
a pörkölthöz, készre főzzük. Közben a megtisztított zöldbabot puhára pároljuk sós vízben, majd leszűrjük. A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és szintén sós vízben megfőzzük. Amikor félpuha, hozzáadjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt. A zöldségeket leszűrjük, és a vizében megfőzzük a rizst. Amikor már puha, összekeverjük a megfőzött zöldségekkel, és a felét kivajazott jénaiban elsimítjuk. Rárakjuk a pörköltet a levével együtt, és betakarjuk a maradék rizzsel. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben átforrósítjuk. Tálaljuk.
Javaslat: akinek van, a zöldségeket párolóedényben készítse el, így a vitamintartalom nem megy veszendőbe.

Házi sonkás kenyér
A mai háziasszonyoknak jó dolguk van. Számtalan kisgép segíti munkájukat, a kenyérsütés pedig már régen nem az ő gondjuk. Ám akinek ideje engedi, és kedvet kap arra, hogy valami igazi különlegességgel lepje meg családját, próbáljon meg - mondjuk húsvét táján - az ünnepi sonka mellé
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
Hamis / kakaós marlenka
50 dkg lisztből, 10 dkg darált dióból, 25 dkg porcukorból, 2 evőkanál mézből, 1 evőkanál szódabikarbónából és 4 tojásból tésztát gyúrunk.
Legalább 2 órát pihentetjük, utána 5 részre osztjuk, egyformára nyújtva 5 lapot sütünk belőle gáztepsi vagy sütőlap hátulján..
Ha kisültek és kihűltek, megtöltjük őket az alábbi krémmel:
30 dkg darált diót, 25 dkg porcukrot, 1 liter tejföllel és 2 csomag vaníliás cukorral hidegen simára keverünk és ezt kenjük a lapok közé és a felső lap tetejére is. Ha kakaós változatot szeretnénk, a krémbe is keverjünk egy kevés sötét, jó minőségű kakaót, illetve a kész sütemény tetejét szórjuk be vele.
Másnapra megpuhul és könnyen szeletelhető lesz.


Hozzávalók a tésztához: 2 tojás, 3 mokkáskanál szódabikarbóna, 3 evőkanál keserű kakaópor, 20 dkg margarin, 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor. A krémhez:, 5 dl tej, 1,5 csomag főzős vaníliás pudingpor, 30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 4 evőkanál liszt, rumaroma,
bkisseva, 2016. augusztus 01. hétfő, 10:47
Túrógombóc sütve – mai menü
Túrógombóc sütve - mai menü

Mint nagycsaládos anya, 20 év alatt annyi gyakorlatra tettem szert, hogyan tudok hatékony időgazdálkodással a legtöbbet kihozni a konyhából, hogy úgy döntöttem, nem vagyok nagyképű, ha szakértőnek gondolom magam a témában. Nem lesz ez gasztroblog, ám amit az asztalra teszek nap mint nap, azt megtalálhatjátok, ha a jobb oldali címkefelhőben a MENÜ-re kattintotok. Most még picike, úgy kell keresgélni, de szerintem hamarosan nagyobbra nő a betű mérete....

Mivel nálunk senki sincs közétkeztetésre befizetve, mind a nyolcan itthon eszünk nap mint nap. Néha persze megpróbálkozunk befizetésekkel, de gyakorlatilag teljesen értelmetlen, úgysem eszik meg, amit a suliban kapnak.

Az idők során kialakult az a gyakorlat, hogy csoportosítom a házimunkákat.

Egyik nap vasalok, másik nap főzök, harmadik nap takarítok, stb. Majd egyszer részletesen leírom ezt is. A mai poszt azonban arról szól, hogyan lehet egy nap, egy ebédfőzéshez szükséges
horvathnemagdi, 2016. július 29. péntek, 19:34
Nagymamám igazi rétestészája így készült
felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.


Túrótöltelék:


50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.


Diótöltelék:


15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra
bkisseva, 2016. június 09. csütörtök, 09:42
Székelykáposzta Voith Ági módra
hozzávalók / 8 adag
1.5 kg savanyú káposzta
15 dkg füstölt szalonna
50 dkg sertésoldalas
25 dkg sertéscomb
20 dkg sertésköröm (félbevágott)
50 dkg sertésdagadó
30 dkg lángolt kolbász (csípős)
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
kapor ízlés szerint (friss)
borsikafű ízlés szerint
175 g tejföl (a tálaláshoz)

elkészítés
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban vagy mázas cserépedényben kiolvasztjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd hozzátesszük a szalonnához, és üvegesre hevítjük.
Ezután a savanyú káposztát és a húsokat rétegezve elrendezgetjük a fazékban. Egy réteg savanyú káposztára egy réteg húst teszünk, és így tovább. A füstölt szalonna bőrét is hozzátesszük a székelykáposztához.
Végezetül hozzátesszük a
bkisseva, 2016. június 07. kedd, 13:40
Ki fogom próbálni
alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túrótöltelék:

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott kanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Diótöltelék:

15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 kanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral,
sarkadykati, 2016. április 17. vasárnap, 15:25
Bugaci húsgombócleves
Hozzávalók
30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés
A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével, esetleg húsleveskockával ízesített vízzel felöntjük.
Amikor a zöldség puhulni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és az apró húsgombócokat. Együtt teljesen megpároljuk, és tálalásnál tejföllel ízesítjük.
A megadott mennyiséget egytálételként 5 fő részére elegendő, ha még
tinka1951, 2016. április 14. csütörtök, 09:58
Mozaikos tojáskocsonya
Hozzávalók:
20-25 dkg főtt sárgarépa (ha lehet, húslevesben főtt), 20 dkg főtt füstölt sonka, 15-15 dkg Bonduelle konzervkukorica és konzerv zöldborsó, 6 főtt tojás
a mártáshoz: 1,5 dl majonéz, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál mustár, pár csepp citromlé, 1,5 dkg zselatinpor, 1 dl húsleves, só
a tálaláshoz: salátalevél

1. A répát és a sonkát 1 centis kockákra vágjuk. A konzervzöldséget leszűrjük. A majonézt a tejföllel simára keverjük, megborsozzuk, a mustárral és a citromlével ízesítjük. A zselatint a levesben kevergetve adig főzzük, míg teljesen föloldódik benne, ez 1-2 perc. Félretesszük.
2. Egy őzgerincformát folpackkal vagy alufóliával kibélelünk. Az előkészített hozzávalókat a tejfölös majonézbe forgatjuk, a már csak éppen meleg zselatint belecsurgatjuk. Felét a formába simítjuk. A főtt tojásokat középen szépen végigrakjuk rajta, és a maradék majonézes, sonkás zöldséggel befedjük. 3. Letakarva hűtőszekrényben dermedni
bkisseva, 2016. március 16. szerda, 20:44
1/55
Képek, videók
Mákos-meggyes linzerfalat
katicafeher
2015. május 02. szombat, 16:09
mákos meggyes.jpg
yvett789
2015. január 19. hétfő, 16:53
meggyes-mákos rétes.jpg
erzsikepuskas
2013. december 26. csütörtök, 10:33
meggyes-mákos muffín.jpg
erzsikepuskas
2013. december 03. kedd, 21:27
Meggyes mákos pite
zsuzsmancs
2013. január 19. szombat, 13:28
Karácsonyi mákos-meggyes
cipello
2011. december 11. vasárnap, 20:34
mákos meggyes kocka.jpg
njzsike
2011. december 09. péntek, 21:42
bögrés-mákos-meggyes.j pg
yaskane
2011. augusztus 04. csütörtök, 20:12
muffin-meggyes-mákos
bolondnegyven
2011. február 19. szombat, 12:22
Mákos, meggyes süti
tothneevi
2010. október 05. kedd, 12:22
meggyes-mákos-muffin.j pg
bubszi
2010. szeptember 22. szerda, 04:47
meggyes-mákos-süti.jpg
bubszi
2010. július 30. péntek, 05:28
fogyokuras_viz_hozzava lok
sarkadykati
2014. július 19. szombat, 06:47
tűsarkú és hozzávalók.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:04
trendy-hozzávalók-.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.