Regisztráció  Belépés
2016. július 27. szerda | 30. hét | 209. nap | 03:44 | Olga, Lilána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nagymamám igazi rétestészája így készült
felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.


Túrótöltelék:


50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.


Diótöltelék:


15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra
bkisseva, 2016. június 09. csütörtök, 09:42
Székelykáposzta Voith Ági módra
hozzávalók / 8 adag
1.5 kg savanyú káposzta
15 dkg füstölt szalonna
50 dkg sertésoldalas
25 dkg sertéscomb
20 dkg sertésköröm (félbevágott)
50 dkg sertésdagadó
30 dkg lángolt kolbász (csípős)
3 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
fekete bors ízlés szerint (őrölt)
kapor ízlés szerint (friss)
borsikafű ízlés szerint
175 g tejföl (a tálaláshoz)

elkészítés
A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban vagy mázas cserépedényben kiolvasztjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd hozzátesszük a szalonnához, és üvegesre hevítjük.
Ezután a savanyú káposztát és a húsokat rétegezve elrendezgetjük a fazékban. Egy réteg savanyú káposztára egy réteg húst teszünk, és így tovább. A füstölt szalonna bőrét is hozzátesszük a székelykáposztához.
Végezetül hozzátesszük a
bkisseva, 2016. június 07. kedd, 13:40
Ki fogom próbálni
alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.

Túrótöltelék:

50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott kanál búzadarát.

Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.

Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.

Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.

Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.

Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.

Diótöltelék:

15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 kanál tejjel.

Vagy:

5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral,
sarkadykati, 2016. április 17. vasárnap, 15:25
Bugaci húsgombócleves
Hozzávalók
30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 evőkanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés
A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével, esetleg húsleveskockával ízesített vízzel felöntjük.
Amikor a zöldség puhulni kezd, hozzáadjuk az apróra vágott burgonyát és az apró húsgombócokat. Együtt teljesen megpároljuk, és tálalásnál tejföllel ízesítjük.
A megadott mennyiséget egytálételként 5 fő részére elegendő, ha még
tinka1951, 2016. április 14. csütörtök, 09:58
Mozaikos tojáskocsonya
Hozzávalók:
20-25 dkg főtt sárgarépa (ha lehet, húslevesben főtt), 20 dkg főtt füstölt sonka, 15-15 dkg Bonduelle konzervkukorica és konzerv zöldborsó, 6 főtt tojás
a mártáshoz: 1,5 dl majonéz, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, fél mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál mustár, pár csepp citromlé, 1,5 dkg zselatinpor, 1 dl húsleves, só
a tálaláshoz: salátalevél

1. A répát és a sonkát 1 centis kockákra vágjuk. A konzervzöldséget leszűrjük. A majonézt a tejföllel simára keverjük, megborsozzuk, a mustárral és a citromlével ízesítjük. A zselatint a levesben kevergetve adig főzzük, míg teljesen föloldódik benne, ez 1-2 perc. Félretesszük.
2. Egy őzgerincformát folpackkal vagy alufóliával kibélelünk. Az előkészített hozzávalókat a tejfölös majonézbe forgatjuk, a már csak éppen meleg zselatint belecsurgatjuk. Felét a formába simítjuk. A főtt tojásokat középen szépen végigrakjuk rajta, és a maradék majonézes, sonkás zöldséggel befedjük. 3. Letakarva hűtőszekrényben dermedni
bkisseva, 2016. március 16. szerda, 20:44
Spórolnál? Akkor ne dobd ki a kaját! 10 ötlet 100 recepthez
része megfelelő salátákhoz, szószokhoz. Nem kell feltétlen kenyeret sütni belőlük, vagy újra kelt tésztát készíteni mákkal. Nagyon jó lehet, ha veszünk olcsó réteslapot és legfeljebb néhány almát. Reszelt, lecukrozott almával ezek a maradékok isteni tölteléket képezhetnek a rétesbe.

6. Ha maradék tejterméked van, állott, több napja nyitva lévő tej, vagy tejföl, esetleg sajt vagy túró ne habozz felhasználni. A túrót legegyszerűbb vargabélesnek elkészíteni egy adag kifőzött cérnametélttel és tejföllel. A tejföl és joghurt jó lehet gyümölcskrémekbe, főzelékekbe habarni. A maradék tejből készíthetünk turmixot, elég, ha egy kevés fagyasztott gyümölcsünk és kis cukor, vagy fahéj található otthon. De készülhet belőle madártej is. A régi sajt tésztára vagy panírozva, lefagyasztva finom eleség.

7. Tojás.
Bár ma már egyre többen tudatosan nem fogyasztanak tojást - a magyar étkezési kultúrában még mindig nagy szerephez jut a baromfitermékek, így a tojás fogyasztása is. Ha a tojás már kezd
reifregina, 2016. február 16. kedd, 16:00
NE DOBD KI a MARADÉKOT!
része megfelelő salátákhoz, szószokhoz. Nem kell feltétlen kenyeret sütni belőlük, vagy újra kelt tésztát készíteni mákkal. Nagyon jó lehet, ha veszünk olcsó réteslapot és legfeljebb néhány almát. Reszelt, lecukrozott almával ezek a maradékok isteni tölteléket képezhetnek a rétesbe.

6. Ha maradék tejterméked van, állott, több napja nyitva lévő tej, vagy tejföl, esetleg sajt vagy túró ne habozz felhasználni. A túrót legegyszerűbb vargabélesnek elkészíteni egy adag kifőzött cérnametélttel és tejföllel. A tejföl és joghurt jó lehet gyümölcskrémekbe, főzelékekbe habarni. A maradék tejből készíthetünk turmixot, elég, ha egy kevés fagyasztott gyümölcsünk és kis cukor, vagy fahéj található otthon. De készülhet belőle madártej is. A régi sajt tésztára vagy panírozva, lefagyasztva finom eleség.

7. Tojás. Bár ma már egyre többen tudatosan nem fogyasztanak tojást - a magyar étkezési kultúrában még mindig nagy szerephez jut a baromfitermékek, így a tojás fogyasztása is. Ha a tojás már kezd
bkisseva, 2016. február 15. hétfő, 15:02
Vendégváró finomságok őzgerinc formában
csirkemell sonka (18 szelet)
10 tojás
10 dkg párizsi
3 közepes csemegeuborka
1 közepes vöröshagyma
1 közepes lila hagyma
1 ek mustár
2 dl tejföl
25 g zselatin
1 dl víz
2 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

Elkészítése:
9 tojást megfőzünk, megtisztítjuk, és felkockázzuk. Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük.

Felaprítjuk a párizsit, az uborkát, a hagymákat. A maradék 1 tojást kikeverjük a tejföllel, olajjal, mustárral.

1 dl langyos vízben feloldjuk a zselatint. Tűzről levéve néhány percig kevergetjük, és hozzáadjuk a tejfölhöz.

A tojásos masszára öntjük a zselatinos tejfölt, hozzáadjuk a felaprított alapanyagokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntjük.

A tetejét szépen elsimítjuk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kifordítjuk a formából, és
irmus, 2015. december 21. hétfő, 09:01
Újburgonya
megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, ezután 4-5 percre még a fedővel le-takarjuk, hogy a gőz átjárja. Mellé külön tányéron hideg vaj-szeleteket tálalunk.

Tejfölös újburgonya

A tisztított újburgonyát kevés sós vízben (pároló edényben) puhára pároljuk. 1 csapott evőkanál zsiradékban 1 kis fej apróra vágott hagymát pirítunk, kevés pirospaprikával is megszórhatjuk. Beleforgatjuk a puha burgonyát, 1-2 kockára vágott kemény tojást, megszórjuk vágott petrezselyemmel. Végül 1-2 dl tejföllel leöntve egyet fonni hagyjuk és tálaljuk. (Esetleg öreg krumpliból is készíthetjük.)

Tűzdelt újburgonya

Nem egészen apró, egyforma nagy burgonyákat gyengén sós vízben csaknem teljesen puhára főzünk, leszűrjük és kizsírozott lábasba sorba állítjuk. Kb. 10 dkg sampinyon gombát megtisztítunk, kalapjukat levágjuk és felül felhasítva mindegyikbe 1-1 vékony szalonnaszelet-csíkot tűzve a burgonyák tetejére ültetjük. A burgonyákat körülrakjuk még szalonnaszeletkékkel és a gombák
klarika47, 2015. december 19. szombat, 14:55
Ajvár-zakuszka
zakuszkáról, aztán megint ajvárról.
Vajon a kettő ugyanaz?
Vagy két teljesen különböző kence?
Elkezdtem kutatni, sajnos sokra nem mentem vele.
A Wikipédiában ezt találtam róla:

Az ajvár

...paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele.

Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez.

Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé.


Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában.

A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb.

Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe
faciendum, 2015. december 07. hétfő, 21:38
Bugaci húsgombócleves
Bugaci húsgombócleves
- nincs is hétvége nélküle!
Csodálatos finomság!

A családunk kedvence, a hétvégi ebédek elmaradhatatlan sztárja! A gyerekek jobban szeretik mint a húslevest! :))
Hozzávalók

30 dkg darált sertéshús,
20 dkg füstölt sonka,
30 dkg vegyes zöldség,
15 dkg burgonya,
10 dkg hagyma,
2 zsemle,
2 tojás,
2 kanál zsír,
2 dl tejföl,
só,
törött bors,
babérlevél,
tárkony, sáfrány.

Elkészítés

A beáztatott, kicsavart, összemorzsolt zsemlét hozzáadjuk a darált húshoz és jól összegyúrjuk sóval, törött borssal és a tojásokkal. Apró gombócokat formálunk belőle.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vékony metéltre vágott gépsonkát meg a nyers zöldségeket, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Babérlevéllel, tárkonnyal, egy csipet sáfránnyal ízesített vízzel, ha van húslével,
horvathnemagdi, 2015. október 25. vasárnap, 19:13
1/55
Képek, videók
1.8.046.nagymamamnak.p ng
zsokanita
2015. július 02. csütörtök, 17:50
Nagymamámnak
irmus
2014. június 20. péntek, 19:33
kosárka a Nagymamámtól.jp
erzsikepuskas
2013. december 26. csütörtök, 16:55
Nagymamámhoz.gif
sznejuci
2013. február 24. vasárnap, 16:21
Nagymamám.jpg
szuromieszter
2012. május 26. szombat, 11:03
nagymamám munkakönyve
lacipecsenye
2011. november 16. szerda, 17:54
nagymamám oklevele
lacipecsenye
2011. november 16. szerda, 17:53
nagymamám emléklapja
lacipecsenye
2011. november 16. szerda, 17:53
Nagymamám fiatalon2
krechlneditta
2011. május 13. péntek, 11:35
töltésre vár.jpg
agica2004
2010. április 27. kedd, 13:51
töltelékes leves 001.JPG
kohlinka
2016. május 07. szombat, 22:51
töltelék muffin.jpg
yvett789
2015. február 18. szerda, 09:55
huslevesben-fott-tolte lek
szelidszeder
2012. január 11. szerda, 06:42
malacsult toltelek.jpg
szelidszeder
2011. december 29. csütörtök, 05:41
vasárnapi-töltelék.jpg
bubszi
2010. december 01. szerda, 04:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.