Regisztráció  Belépés
2018. július 22. vasárnap | 29. hét | 203. nap | 01:11 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fagylalt vagy jégkrém?"
először, amikor is a XIX. század második felében elkezdte termelését az első hivatalos jégkrémgyár.

A fagylalt történetével együtt lehet említeni a fagylalt hatósági szabályozásának és ellenőrzésének történelmét is, hiszen a 60-as, még a 70-es években is jellemző és ismert volt e hűvös csemege elfogyasztása után a tömeges fagylalt mérgezés. Ekkor kezdték a hatóságok bevezetni a fagylalt készítők szigorított ellenőrzését, elrendelték minden nyári fagylaltszezon előtt a próba fagylalt főzéseket. Készült fagylalt szabvány és azt követték a fagylalt rendeletek, amelyek szigorúan meghatározták, hogy miből és hogyan lehet fagylaltot készíteni. Ettől kezdve például tilos volt a kacsa és libatojás felhasználása. A fagylaltkészítés technológiai fejlődése mellett időközben mára már a fagylalt szabályozás is egyszerűsödött.





Fagylalt vagy jégkrém?

A ,,fagylalt" és a ,,jégkrém" szavakat gyakran szinonimaként
menusgabor, 2018. július 20. péntek, 18:00
Amerikai krémes
[
vorosrozsa66, 2018. június 25. hétfő, 18:05
Tallóztam
szendvicsben vagy salátával, natúr joghurttal fogyasztják.

3. Mantı (Töltött gyúrt tészta)

Ez az étel első látásra a raviolira emlékeztet, de ez a török tésztaféle egyedülálló mind ízében, mind állagában. A kis, marha- vagy birkahússal töltött batyukat megfőzik vagy kisütik, joghurttal és fűszerezett olvasztott vajjal, gyakran több fűszerrel együtt szervírozzák.

4. Kuzu Tandır (Birkasült)
urfadan.com

A kuzu tandır egy hagyományosan birkából készült étel. A húst egészben nyársra húzzák, és lassú tűzön sütik meg. Általában rizskörettel, krumplival, joghurttal tálalják.

5. Lahmacun (Török “pizza" bárány- vagy más hússal)

Ennek a fogásnak az alapja egy ropogós, lapos kenyér, melyre darált hús, saláta, citromlé kerül. (A fenti képen egy vegetariánus céklás feltétes változat látható!) Feltekerve, félbehajtva, de akár tépegetve is fogyasztható. Olcsó, és szinte minden sarkon hozzá lehet jutni. Tökéletes könnyű ebédnek
horvathnemagdi, 2018. június 23. szombat, 10:27
A tökéletes sajtos tészta
Hozzávalók:
40 dkg száraztészta (én BIO fussilit használtam hozzá)
20-25 dkg sajt (igen-igen, csupán ennyi kell hozzá, ellenben SAJTOT használtam a recepthez és nem gumit....) St. Paulin, Gorgonzola, osztrák -pasztörizálatlan tejből készült- kézműves sajt és valódi parmezán keveréke...
5 dl tej (én BIO tejet használtam hozzá)
1 pohár tejföl (vagy házi legyen vagy bolti, de akkor BIO)
4 gerezd fokhagyma
1 tanyasi tojás
Bors


Elkészítése:
Semmi extra nincs az egészben, az eredmény viszont fenomenális lesz! Tegyünk fel egy fazékba vizet, kicsit sózzuk (NEM tengeri sóval, hanem kősóval! Tudja valaki, hogy miért érdemesebb finomítatlan és tisztítatlan kősóval ízesíteni az agyon ajnározott -és többszörösébe kerülő- tengeri helyett???? Várom a válaszokat...)
Ezzel azonos időben tegyük oda a tejet is, hadd kezdjen melegedni. Amikor a víz forr szórjuk bele a tésztát, a tejhez pedig tegyük a zúzott fokhagymát, majd azt sózzuk, borsozzuk.
Amíg a tészta
bkisseva, 2018. április 26. csütörtök, 10:39
Miért olyan egészséges a kefir?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?
Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
egyszerű citromos sütemény
CIAMBELLA AL LATTE CONDENSATO E LIMONE


forrás : hovogliadidolce.it

ez az egyszerű sütemény süritett tejből citromból készült

140 g liszt
50 g kukoricakeményítő
380 g süritettej
4 tojás
1 evőkanál viz
150 g vaj
1 nagy citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 tasak sütőpor

a tojásokat szétválasztom .
a sárgát a sűritettejhez adom , habosra keverem .
hozzáadom a lisztet, keményítőt, vízet, reszelt citromhéjat és levet s a vajat .
a keményre felvert tojásfehérjét most adom hozzá .
tepsibe öntöm és megsütöm 180 fokon 35 perc alatt .
ibolya58, 2018. január 06. szombat, 17:41
Ha valaki másnak a szagát fel kellene venned, kié lenne az?
Kedves Kicsoda57!

Az illatok és szagok nagyon relativ dolgok!

Én pl. szeretem a mosóbenzin, a régi benzienes öngyújtók, vagy pl. a nitro
higitó vagya spiritusz szagát, a nejem meg rosszul lesz ezektöl! Kinyitom
a hütöt és döl belöle a büdös sajt szag, ezért a nejem (miattam)
légmentesen záró müanyag dobozba zárja. Szerinte a sajtok nem büdösek!
(Én a sajtok miatt nem eszem pizzát, vagy magam csinálom sajt nékül!)

Én majdnem hányok pl. a joghurtok szagától, más meg a szájába veszi
és megeszi...... Én egy tejböl készült (érlelt) árút nem szeretek: sajt, túró,
tejföl, stb. Ezek szagát sem birom, s nem is fogysztok ilyet, mert ami
büdös, azt nem veszem a számba!! Vannak sajtok amit akár vegyi
fegyverkent is be lehetne vetni..... :))

Nem egy orosz katona felesége büzlött valamilyen pacsilitól mert
náluk az volt a szokás. Tény, hogy egy tornaterem öltözöje nem
a legjobb környezet, de túlzásba sem kell vinni az
decotext, 2017. október 10. kedd, 07:31
Tájak és ízek - Somogyi ízek nyomában
véletlenül alakult meg az izgalmas és egyre több érdeklődést
vonzó Különleges asztali örömök Somogyországban elnevezésű
rendezvénysorozat , amely Somogy hagyományos népi ételeit
és az itt található történelmi Balatonboglári borvidék nedüit
népszerűsíti . A megye számos borászának köszönhetően a dél -
balatoni borturizmus virágzik , amelyhez kapcsolódva a régi
somogyiak ételeit is megismerhetjük .
A tájegységben egykor hetente dagasztottak kenyeret .
Mindig készült lángos , langalló és cipó formájú , kisebb pompos is .
Kelt tésztafélék hétköznapokon és ünnepek alkalmával is . gyakran
kerültek a helyiek asztalára . Az öntött , sült tészták lisztből , tejből ,
vagy aludttejből . kizsírozott tepsiben készültek .
Elnevezésük prósza . Tetejükre általában kis csomókban lekvárt
szórtak , melyet macskatiprásnak hívtak .

********** Bédné Marika :2017 07 . 04 .20 :16

********** Lejegyezten : Családi - Recept - Magazinból
bedmarika47, 2017. július 04. kedd, 20:17
Garry Douglas: Hegylakó - XII. Fejezet
asztalhoz ment; ahol Dugal és Angus ültek. Helyet foglalt közöttük. Senki nem nézett rá, senki nem kínálta semmivel. A csend megsűrűsödött.
- Velünk iszol, igaz-e? - fakadt ki Dugat. - Mi a baj, rokon? - kérdezte Conner.
- Te - hangzott a válasz.
- Miért?
- Mer' beszélsz és lélegzel, pedig a múlt éjjel még félhót vótál!
Conner körültekintett az arcok gyűrűjében. Minden tekintet ellenséges volt. Egy-két klánbéli felállt már, menni készült.
- Hogy sikerűt visszatérned, Conner MacLeod? - kérdezte most Dugal.
A fiatalemberben fellángolt a harag. Hisz ezek itt a barátai, a rokonai! Azt remélte, örülnek majd a gyógyulásának. Ehelyett úgy bánnak vele, mintha valami Fraser volna, aki tévedésből épp ebbe a faluba vetődött. S ez nem volt rendjén.
- Jobban tetszene, ha halott volnék?
Rainey atya lépett most az asztalhoz, Kate mellé, aki nem mozdult, mióta Conner belépett. A lány arca eltorzult a
eposz, 2017. július 02. vasárnap, 16:53
Mire figyeljünk fagyizáskor
olvadt, nem folyik.
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
Ha a pultban van és látható a
eva6, 2017. június 23. péntek, 14:36
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
hozzáadjuk a tört borókabogyót, borsot, a szegfűszeget, egy kevés sót, és így főzzük, amíg levet nem enged a hús. Ekkor kerüljön bele a zúzott fokhagyma, a méz és a zöldfűszerek, a szerecsendió-virág és a pálinkának a fele. Közepes lángon főzzük addig, amíg a hús már majdnem teljesen puha, majd keverjük hozzá a mézet, a maradék pálinkát, a lekvárt és ízlés szerint sózzuk. Ha menet közben elpárolog a leve, akkor először a maradék bort adjuk hozzá, majd óvatosan adagolva vízzel öntsük fel a ragut. Ha elkészült, akkor hagyjuk egy órát állni, hogy az ízek összeérjenek, majd újramelegítve, kínáló tálba szedve kínáljuk. Tarhonya, párolt zöldség és valamilyen aromás pálinka dukál hozzá ( vagy édes, félédes fehérbor).



Édes-savanyú csirke (4 fő)

2 kisebb csirkemell-filé
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál pálinka
2 evőkanál rizsliszt
1 közepes, sárgarépa (15 dkg)
15 dkg uborka
fél karcsú póréhagyma
fél-fél zöld, sárga és piros húsú paprika
1
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
Váncza Kincses Receptkönyv
egy egész tojást összekeverünk. A töltelékkel megkent tésztákat könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük. Sütés után vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.

Takaréklinzer (gyors, olcsó)
1/2 kg lisztet 1/4 kg zsírral, 1 egész tojással, 20 deka porcukorral, 1 Váncza-sütőporral, 1 pohárka rummal, 1 deka törött fahéjjal, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 1 csipetnyi sóval és annyi tejfellel, amennyit felvesz, összegyúrunk, és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.

Dióskürt (jó, igen ízletes)
45 deka lisztet 20 deka vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10 deka cukrot, 1 tojást, 1 csomag Váncza-sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfelt, 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, s 1/2 cm vastagra nyújtva, az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk, s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél sütjük. Töltelék: 1/2
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
1/28
Képek, videók
fagylaltos.png
chillik
2017. november 05. vasárnap, 14:12
fagylalt
dogunalom
2017. augusztus 06. vasárnap, 07:52
fagylalt.gif
ildikocsorbane2
2016. augusztus 03. szerda, 16:18
nyár, fagylalt
eckerkata
2016. július 29. péntek, 17:02
nyár, fagylalt
eckerkata
2016. július 29. péntek, 17:01
Ledes mécsesek fagylaltos
margoboszi
2015. október 13. kedd, 15:29
fagylaltok
eva6
2015. június 20. szombat, 19:16
fagylaltok_bel2.jpg
gaby73
2014. október 06. hétfő, 05:00
fagylaltok_bel1.jpg
gaby73
2014. október 06. hétfő, 04:59
az első hivatalos csók
brambilla1
2008. január 31. csütörtök, 14:37
Pali története 01.jpg
chillik
2018. március 23. péntek, 05:21
Pali története 02.jpg
chillik
2018. március 23. péntek, 05:20
Pali története 03.jpg
chillik
2018. március 23. péntek, 05:20
Pali története 04.jpg
chillik
2018. március 23. péntek, 05:19
Pali története 05.jpg
chillik
2018. március 23. péntek, 05:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.