Belépés
2018. október 15. hétfő | 42. hét | 288. nap | 17:11 | Teréz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A zöldtea jótékony hatásai
A zöldtea jótékony hatásai

A zöldteát sokkal régebbi idők óta fogyasztják, mint a kávét.

Az elkészítési módja miatt is egészségesebb, mint az egyéb, koffeintartalmú italok. A tealeveleket gőzölik, így meggátolják az oxidációt, amely miatt - a fekete vagy oolong teák fermentálási folyamatával ellentétben - a levelet antioxidáns tartalma magas marad.

A Kínából származó teaféle mára az egész világon közkedvelt ital lett, valamint rengeteg egészséges étel, ital, étrend-kiegészítő, és kozmetikum alapanyaga. Orvosi kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres zöldtea fogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát. A többi teafélékhez viszonyított alacsonyabb koffeintartalma miatt nem növeli a vérnyomást, flavonoid tartalma pedig antioxidáns és anti-karcinogén hatású.

A legjobb hatás érdekében teafűből készítse a teát, ne a
vorosrozsa66, 2018. október 10. szerda, 20:26
Mi a külömbség a fekete és a zöld tea között ?
és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején (valószínűleg a borkedvelők kezdeményezésére) a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi (baktériumos) erjedés nem történik.

-szárítás (tüzelés) során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.

A zöld teát nem fermentálják:

Kínában forró vaslábosokban pörkölik a tealeveleket néhány percig , majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még kétszer (vagy többször) megismétlik.
Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, ezután ismételt felmelegítés után sodorják. Ezt ismételt hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.
A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását: a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt
margitanya, 2011. március 07. hétfő, 11:15
Biztosan tudsz mindent a
nagy hatást gyakorol. Általában a hajtás levélrügyét és az alatta lévő két fiatal levelet szedik le. A legtöbb helyen ezt máig kézzel végzik, a talajszinttől számított magasságtól függően évi 15-35 alkalommal. Minél zsengébbek a levelek, annál finomabb a tea. A különféle elnevezéseket a levelek nagysága adja - teás dobozokon látható például a Flowery Orange Pekoe (a levélrügy sodrott vége), az Orange Pekoe (az első kihajtott, zsenge levél) vagy a Pekoe (a második levél) elnevezés. A tealeveleket származási helyükön dolgozzák fel, és a kész tea kerül nemzetközi forgalomba.

Teacsoportok

A teát feldolgozása alapján csoportosíthatjuk:

Fekete tea - a tealevelek szárítását és sodrását követi a fermentálás, amely általában a kiterített, lyukacsos szalagon futó tealevelek meleg levegővel való átfújását jelenti. Ennek során, a hőmérséklettől és időtartamtól függően oxidáció indul be. A fekete tea fermentálása teljes oxidációval jár, ettől a levelek
horvathnemagdi, 2011. február 14. hétfő, 19:52
A tea feldolgozása
enzimek működését a hőmérséklet emelésével állítják le. A szárítók első traktusában 80-100 oC-ot tartanak fenn. Az illékony aromaanyagok nagy része a meleg hatására elvész. A klorofill feofitinné alakul át, a teaflavinokkal és a tearubiginokkal együtt ez határozza meg a fekete tea színét.
A hagyományos üzemi szárítók lyukacsos szállítószalaggal működnek, de a meleg levegőt használó fluidágyas szárítók is elterjedtek.

Zöld tea

A zöld teát nem fermentálják. Kínában a tealeveleket forró vaslábosban néhány percig pörkölik, majd asztalokon sodorják. A pörkölést és a sodrást még legalább kétszer megismétlik. Japánban a leveleket 15-20 másodpercig gőzölik egy keverővel ellátott forgó hengerben. A teát ezután szállítószalagon hűtik, ezután ismét felmelegítik és sodorják. A műveletet újabb hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.

A gőzölés vagy pörkölés egyik legfontosabb biokémiai következménye, hogy a polifenol-oxidáz enzim elveszti
donaldduck, 2010. október 24. vasárnap, 12:31
Zöldtea
Kevesen tudják, hogy a zöldtea gyűjtőfogalom, világszerte számtalan fajtája létezik. Kóstolhat akár japán, kínai, vietnámi, vagy tajvani teafüvet mindegyik más ízvilággal lepi meg. Közös jellemzőjük, hogy nincsenek fermentálva (azaz erjesztve, mint a borok, sajtok, dohány és a fekete tea), a tealeveleket leszedés után rögtön leszárítják, gőzölik, vagy megpirítják.

A zöldtea teljesen más ízvilággal bír, mint a megszokott feketetea. Egészen visszafogott, gyenge, szokatlan íz jellemző rá, amit meg kell tanulni értékelni, akárcsak a jó bort. A zöldtea ízére rá kell hangolódni. A japán teákat gőzöléssel készítik, jellegzetesen nyers, enyhén fűre emlékeztető aromával rendelkeznek. A kínai teák esetében az a meghatározó, hogy az ország melyik tartományából származnak. Olyan jelentős eltérések figyelhetőek meg az egyes kínai zöldteák között, mint a magyar és a francia bor esetében. A kínai teát nem gőzöléssel szárítják meg, hanem pirítják, vagy füstölik.
relisisi, 2009. január 14. szerda, 20:27
Fehér tea
Ódákat zengnek róla, a teák királyának nevezik. A császárok örök elixírjeként tisztelt fehér tea (bái chá), a dél-kínai Fujian tartományból származik. Évente csak egyszer, tavasszal néhány napig lehet szedni, lehetőleg szép napos időben.
A teához a teacserje felső leveleit használják, mert a hatóanyag csak a ki nem nyílt levélrügyekből vonható ki. Ilyenkor a növény rügyeit még fehér, selymes burok védi, nevét is a bimbót körülvevő és a levelek alján megtalálható bolyhok fehér színéről kapta. Leveleit szinte egyáltalán nem gőzölik, ezért lágy az íze. Egy kiló fehér tea előállításához kb. 30 000 kézzel szedett bimbóra van szükség.
A legenda szerint a fehér tea halhatatlansággal ajándékozta meg fogyasztóját, ezért több mint ezer évig csak a császárok kiváltsága volt. A termesztéséről, pedig úgy tartják, hogy az évnek mindösszesen csak két napján lehetett leszedni, s a császár italához csupán szűzleányok érhettek, akik egy aranyolló segítségével gyűjtötték be a rügyeket. Ennyit a mendemondákról! Ami
eva0817, 2008. november 04. kedd, 08:58
Képek, videók
Vilmos-Katalin-jótékon ysá
agica2004
2018. május 20. vasárnap, 16:38
Jótékony célra 021.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 020.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 019.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:04
Jótékony célra 017.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 016.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 015.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 014.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 013.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 011.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 010.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
Jótékony célra 009.JPG
dnemethk
2016. december 26. hétfő, 11:03
saját elkészítés.jpg
cady
2010. május 31. hétfő, 00:34
az elkészítés menete 1
borcsamama
2009. március 10. kedd, 10:34
Fodor elkészítése
csirip46
2008. április 02. szerda, 09:17
Címkék
bimbót körülvevő, növény rügyeit, különféle elnevezéseket, leveleket 15-20, második levél, talajszinttől számított, műveletet újabb, második sodrás, évnek mindösszesen, kiló fehér, császárok örök, többi teafélékhez, hőmérséklet emelésével, tealeveleket származási, legjobb hatás, hatóanyag csak,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.