Regisztráció  Belépés
2018. február 18. vasárnap | 7. hét | 49. nap | 02:36 | Bernadett
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Perszepolisz romváros
Perszepolisz romváros Iránban, Siráztól 65 km-re, északkeletre fekszik. Neve ógörög eredetű, jelentése: a perzsák városa. I. Dárajavaus perzsa király kezdte el építeni i. e. 515-ben, de még utódai sem tudták befejezni. I. e. 330-ban Nagy Sándor meghódította a várost, ekkor tűzvész áldozata lett.

Perszepolisz a szakrális főváros szerepét töltötte be. Egyes tudósok szerint a tavaszi napéjegyenlőség, a perzsa újév (Nourúz) ünnepségeinek székhelye volt. Ekkor a birodalom minden pontjáról érkeztek az alattvalók ajándékaikkal, hogy hódoljanak a királynak.

Az udvar Szúzából, az adminisztratív fővárosból érkezett, és az ünnepségek után Ekbatanába ment, amely a király nyári rezidenciája volt. A három várost összekötő úthálózat volt a legjobb az egész birodalom területén. A negyedik
schuro, 2017. október 14. szombat, 22:04
A „pápista ármány”, amely során tíz nap eltűnt
XIII. Gergely 1572-ben lépett Szent Péter trónjára, és ő vállalta magára a naptárreform végrehajtását. A Julius Caesar által Kr. e. 46-ban bevezetett Julián-naptárnak ugyanis 11 perces eltérése volt a csillagászati évtől, ami akkor elhanyagolhatónak tűnt. A percek azonban minden 128. évben nappá szaporodtak, és a Nap járásától lemaradt kalendáriummal egyre nehezebbé vált a húsvét kiszámítása.
Azt még a 325-ös niceai zsinaton mondták ki, hogy húsvétot a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap kell ünnepelni, a napéjegyenlőség napjának pedig március 21-et jelölték meg. A húsvéti holdtölték idejét ezután ciklikus módszerrel számították ki, ám ez a hold valós fázisaihoz képest 300 évenként egy napot késett. Ehhez járult, hogy a 325-ben még március 21-i napéjegyenlőség a Julián-naptár hibája miatt a XVI. század végén már március 11-re esett, így szinte áttekinthetetlen zavar uralkodott a húsvét
bordat, 2017. október 04. szerda, 20:56
Itt van az ősz, itt van újra
gyakorlatiasabban: ez annak a napja, amikor a nappal és az éjszaka hossza a Földön mindenhol ugyanannyi ideig tart.

A szeptemberi időpont az északi féltekén az ősz első napját jelzi, nálunk mától kezdve rövidülnek a nappalok.


. .

A napéjegyenlőség az az időpont, amikor a Föld mindkét féltekéjén egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. A Nap ilyenkor 90°-os szögben delel az Egyenlítő felett.

A márciusi napéjegyenlőséget az északi félgömbön tavaszi, a szeptemberit őszi napéjegyenlőségnek nevezzük. A két nap egyben a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete.

A Földön a márciusi napéjegyenlőség március 21-re, 20-ra, vagy ritkábban március 19-re esik. A szeptemberi 22-re, vagy 23-ra. Az eltérés a
menusgabor, 2017. szeptember 22. péntek, 21:01
A csillagászati ősz kezdete
Az ősz kezdetének, mint a többi évszaknak három időpontja van:

- a naptári ősz: szeptember elsején kezdődik az ősz hónapjainak figyelembe vétele miatt (szeptember, október, november)
- meteorológiai ősz: a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik
- csillagászati ősz: kezdete az őszi napéjegyenlőség napja, szeptember 23.

A csillagászati ősz szeptember 23-ától december 22-éig tart.

Szeptember 23: A napsugarak ismét az Egyenlítőn delelnek 90 fokos szögben. A nappalok és az éjszakák hossza az egész Földön egyforma. Ez az őszi napiegyenlőség időpontja. Utána a nappalok tovább rövidülnek az északi félgömbön. A szeptemberi napéjegyenlőség napja szeptember 22. (illetve szeptember 23.). Az északi féltekén őszi napéjegyenlőségnek, a délin tavaszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.Vége az Északi-sarkon tartó állandó nappalnak, jön a féléves éjszaka és a
eva6, 2017. szeptember 21. csütörtök, 08:05
A húsvét ünnepe
ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Húsvétvasárnap

A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még pünkösdig húsvéti idő van.
Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi.
lenke1964, 2017. április 17. hétfő, 07:44
Mit mond a Biblia a húsvétról?
locsolás szokása,,ered[etileg] - bizonyos, Jézus feltámadásával kapcsolatos vallásos magyarázatok ellenére- profán, mágikus termékenységvarázsló rítus"(Magyar Nagylexikon, 9. kötet, 708. oldal).

Új ruha húsvétra:,,Illetlenségnek tartották, ezért balszerencsét jelentett, ha valaki nem új ruhában köszöntötte a tavasz skandináv istennőjét, Eastrét"(The Giant Book of Superstition).

Hajnali mise:Ez megfelel az ősi napimádók rítusainak, amelyeket,,a tavaszi napéjegyenlőség idején tartottak, hogy üdvözöljék a napot és hatalmas erejét, amely új életet ad minden növekvő dolognak"(Celebrations-The Complete Book of American Holiday).

Különböző forrásművek így összegzik a húsvét eredetét:,,A keresztény ünnep köré népszokások is szövődtek. Ezek közül sok az ősi európai és közel-keleti pogány tavaszünnepek szertartásaiból és jelképrendszeréből ered, csak később hozták kapcsolatba a feltámadás gondolatával"(Britannica Hungarica,9. kötet,176.
charlotteani, 2017. április 17. hétfő, 01:40
Húsvétvasárnap
ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Húsvétvasárnap

A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még pünkösdig húsvéti idő van.

Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét
ronix, 2017. április 16. vasárnap, 22:57
Szent György hava.......
musttal telik majd a csöbör. Minél korábban virágzik a kökény, annál hamarabb lesz aratás. Ha bőven terem a mezei saláta, bő évre számíthatunk. Ha táncra perdül a lepke, ültethetünk virágot a kertbe, mert a lepke a szedervirágot kedveli és ha kivirágzik a szederfa, a hideg fagy nem tér vissza.


Április 1., a bolondok napja - Ne vess ma!

Régen sok népnél évkezdő ünnep volt. A tavaszi napéjegyenlőséget, az újjászülető természetet ünnepelték. A keresztény változások nyomán ,,komolytalan" újév, bolond nap lett.

Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belőle bő termés. Nem jó kezdőnap, bolond napon nem jó új dologba kezdeni.

Szóval ne vess, inkább nevess ma! Különben magadra vess!

A néphagyomány szerint, Ha Irén napján (április 5.) esik az eső, nagyon szűk lesz az
agica2004, 2017. április 04. kedd, 17:32
Videó
Április [1.NE VESS MA!

BOLONDOK NAPJA

Régen sok népnél évkezdő ünnep volt. A tavaszi napéjegyenlőséget, az újjászülető természetet ünnepelték. A keresztény változások nyomán komolytalan újév, bolond nap lett.
Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belőle bő termés.
Nem jó kezdőnap, bolond napon nem jó új dologba kezdeni. VETÉS.jpg

SZÓVAL NE VESS, INKÁBB NEVESS MA! Különben magadra vess!]
kirscha, 2017. április 01. szombat, 22:23
Április 1.NE VESS MA! Bolondok napja
Április 1.NE VESS MA! Bolondok napja.

Régen sok népnél évkezdő ünnep volt. A tavaszi napéjegyenlőséget, az újjászülető természetet ünnepelték. A keresztény változások nyomán "komolytalan" újév, bolond nap lett.
Bolondnak tartották, aki ezen a napon vetett, mert a hiedelem szerint az ilyenkor vetett mag nem kel ki, nem lesz belőle bő termés.
Nem jó kezdőnap, bolond napon nem jó új dologba kezdeni.
koszegimarika, 2017. április 01. szombat, 11:38
BTF - Türk-és közép-ázsiai zene a Pont Fesztiválon
A Hangvető által életre hívott rendezvény célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. Első alkalommal a türk- és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincsei kerülnek a fókuszba.

"Elsősorban a zenéről szól ez a fesztivál" - hangsúlyozta Liber Endre, a rendezvényt életre hívó Hangvető Zenei Terjesztő Társulás művészeti igazgatója az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

A zenei programok közül a művészeti igazgató kiemelte Navratil Andrea és Vizeli Balázs zenekarának koncertjét, amely Demeter László közreműködésével Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort. Fellép a hagyományos tuvai torokének stílus legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes, amelynek tagjai képesek egyszerre két-három hangot is megszólaltatni - mondta, felhívva a figyelmet arra, hogy az érdeklődők egy workshop keretében elsajátíthatják a torokéneklés alapjait is.

Koncertet ad a tradicionális mugam zene nemzetközi nagykövete az azerbajdzsáni Malik Mansurov is, aki
velemenyezd, 2017. március 29. szerda, 12:52
Tőzsde - Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok
tartott tanácskozásról kiadott zárónyilatkozatban ismét óva intettek a versenyképesség erősítését célzó devizaleértékelés politikájától a devizapiacok kilengéseire figyelmeztetve. Az Egyesült Államok heves ellenállása miatt azonban nem jutottak egyetértésre a protekcionizmus elutasítása és a szabadkereskedelem melletti kiállás, valamint a klímaváltozás elleni harc ügyében.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben hétfőn túlnyomórészt csökkentek a vezető tőzsdeindexek. A tokiói tőzsde a tavaszi napéjegyenlőség ünnepe miatt zárva tart. Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,36 százalékos mínuszban, 5778,90 ponton zárt. A dél-koreai Kospi 0,47 százalékos, a szingapúri STI-index 0,58 százalékos, a vezető sanghaji index pedig 0,08 százalékos veszteségben, míg a hongkongi Hang Seng 0,65 százalékos nyereségben közelített a záráshoz.

A kőolaj ára csökken, mivel a működő amerikai olajkutak számának növekedése és az OPEC-tagállamok stabil szállításai nyomást gyakorolnak az amúgy is telített
velemenyezd, 2017. március 20. hétfő, 08:11
1/30
Képek, videók
Perszepolisz.jpg
jupiter21
2011. február 15. kedd, 13:54
Perszepolisz
isti53
2011. január 06. csütörtök, 06:28
TN_Perszepolisz_60x80. jpg
balogh54
2007. augusztus 15. szerda, 07:51
TN_Perszepolisz_60x80. jpg
angyal54
2007. augusztus 15. szerda, 07:22
TN_Perszepolisz_60x80. jpg
istok61
2007. augusztus 15. szerda, 07:12
TN_Perszepolisz_60x80. jpg
dirty
2007. augusztus 15. szerda, 07:02
Nagy Csaba Sándor - Most
egrilany51
2017. július 05. szerda, 15:28
Nagy Csaba Sándor - Belet
egrilany51
2017. július 05. szerda, 15:21
Nagy Cs. Sándor - Vénusz
egrilany51
2017. július 01. szombat, 19:01
Nagy Sándor Isten éltesse
jucinenadov
2016. augusztus 23. kedd, 16:59
Nagy Sándor papagáj
roselouis
2013. március 10. vasárnap, 17:52
0 3 Nagy Sándor.png
lovaszmarika
2013. március 02. szombat, 12:44
Nagy Sándor.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 12:14
Nagy-Sándor József-aradi
ujjozsef
2009. február 07. szombat, 14:32
Nagy Sándor alpolgármeste
agica2004
2008. december 05. péntek, 14:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.