Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 15. szerda | 33. hét | 227. nap | 23:15 | Mária
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Április 1. HÚSVÉT VASÁRNAP
legfontosabb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Húsvétvasárnap

A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még pünkösdig húsvéti idő van.

Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét
ronix, 2018. április 01. vasárnap, 00:55
Idén 2018. március 20. 17 óra 15 perckor beköszöntött a ....
dén 2018. március 20. 17 óra 15 perckor beköszöntött a csillagászati tavasz.
Az időpont azért ennyire precíz, mert a számítások szerint ekkor következett be a tavaszi napéjegyenlőség. A napéjegyenlőség ugyanis egy egzakt csillagászati esemény, a Föld egyenlítőjének síkja ekkor halad át a Nap középpontján. Mint azt az OMSZ kis híréből megtudhatjuk, a dátum sem tévedés: a tankönyvek ugyan március 21-re teszik az eseményt, az azonban éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re. Ráadásul a csillagászok kiszámolták azt is, hogy ebben az évszázadban már nem is lesz többet napéjegyenlőség március 21-én, a következő ilyen alkalom majd csak 2102-ben jön el újra. (A négy évenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.) A napéjegyenlőség pillanatában így festett a Nap szerkesztőségünk ablakából fényképezve, amint 17:15-kor épp lemenni készült a budai hegyek
maroka, 2018. március 24. szombat, 21:10
Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közleményében azt írta: vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Azt írták: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.

Az órák előre állítása miatt változik egyes tömegközlekedési eszközök menetrendje. A MÁV közlése szerint az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 18:02
Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással
időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térnek vissza.

A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje, a reggel hét és este tíz óra közötti időszak minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A közlemény szerint a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 12:51
Télies napéjegyenlőség
Télies napéjegyenlőségHa ez nem is érzékelhető, a keddi nappal kezdetét vette a csillagászati tavasz.

Csillagászatilag is a tavaszi negyedévbe lépünk március 20-án. Évente kétszer érik merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt: március 19-21-e, illetve szeptember 22-23-a környékén.

Érdekesség, hogy az elnevezéssel ellentétben nem ettől a naptól válnak hosszabbá a nappalok az éjszakáknál. A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest "széle" azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. A nappal már 22 perccel meghaladja az éjszaka hosszát, egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön
taltos1, 2018. március 20. kedd, 23:50
Márciusi napéjegyenlőség
Magyarországon ezen a héten még komoly hidegek lesznek, a tavasz kedden hivatalosan megérkezik, ugyanis idén március 20-án 17 óra 15 perckor van a márciusi napéjegyenlőség.
A csillagászati esemény jelenti a tavasz kezdetét az északi féltekén, ami egyben azt is jelenti, hogy egyre hosszabbak lesznek a nappalok és rövidebbek az éjszakák.
A déli féltekén ugyanezen a napon veszi kezdetét a csillagászati ősz, mivel ott szeptemberben köszönt be a tavasz.
A napéjegyenlőség lényege, hogy a földi egyenlítő síkja ilyenkor halad át a Nap középpontján, ami értelemszerűen évente két alkalommal következik be.
A jelenséget gyakran összekeverik a decemberben és júniusban esedékes napfordulóval. Ez az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az évente szintén kétszer történő esemény jelzi a leghosszabb és legrövidebb éjszakát a naptári
liliana01, 2018. március 20. kedd, 19:40
Figyelem! Órákon belül itt a tavasz!
visszaút, mostantól a nappalok már egyre hosszabbak az éjszakáknál.

DE reggel ébredés után kinézek az ablakon. Ritka pillanat, hogy az ország többsége egyet átkoz és egyet vár: március utolsó harmadára kanyarodtunk,
kint tavasz helyett mégis kemény mínuszok, szél, havazás.

Változás pár napig nemigen lesz, sőt hidegrekordok dőlhetnek hét közepén.
Amikor korábban a tavasz kezdőnapját próbáltuk meghatározni, egyetlen egzakt definíciót találtunk, mégpedig a tavaszi napéjegyenlőséget, a csillagászati tavasz kezdetét,
ami idén egészen pontosan március 20. 17 óra 45 perc és 11 másodperc.

Az időjárás jól láthatóan fittyet hány nagyon is jól megalapozott fogalmainkra, de ma este otthon, a fűtött szobában már azzal a jóleső tudattal pihenhetjük ki a nap fáradalmait, hogy:

átszáguldottunk a tavaszponton;
ma a Föld minden pontján 12 órát tartózkodik horizont felett a Nap, és
lovaszmarika, 2018. március 20. kedd, 17:19
Március 18. – Sándor, március 19. – József, már
Március 18. - Sándor, március 19. - József, március 21. - Benedek
A népi időjóslás szerint, ha ezekben a napokban kisüt a nap, akkor hosszú, meleg nyár várható, ha nem, akkor hosszú, lucskos ősz lesz. A zsák meleg a vágyakozást jelenti, hiszen József napján éppen nem szűnik meg a szél, hanem ekkor fújnak a ,,böjti szelek".

A népi megfigyelés külön elnevezéssel jelöli a nagyböjt időszakában tapasztalható folyamatos, erős szélfúvást: ezek a böjti szelek. Hogyha sok böjti szél fúj, akkor száraz lesz a nyár, ha nem, akkor sok lesz a csapadék. Ha nem fúj szél, az sem jó, mert az gyenge termést jelez előre.

Benedek napja a “hivatalos" tavaszkezdés, azaz a tavaszi napéjegyenlőség napja.
koszegimarika, 2018. március 18. vasárnap, 16:19
Szomorúfűz - Márciusi varázslat...
Szomorúfűz - Márciusi varázslat...

Március elejétől már mindannyian azt érezzük, hogy közeledik a tavasz. Február végén, március elején megjelenik a tavasz első hírnöke: a hóvirág. Havon, jégen tör át, hogy elhozza saját tavaszát. Úttörő, hódító kedves kis virág - a kietlenségben.
A ködfoszlányok széthullnak, a szél rezgeti az ágakat, közöttük kis tavasztündérek szárnyalnak.
Előbújik a földből, sarjad a zsenge, friss élet. Megjelennek a sáfrányok, a hunyorok. Kitárulkozik a Föld. Duzzadnak a vesszők, a gallyakon a rügyek, sodródó levélkék simulnak. Ragyogó kék selyemtakaró az égbolt, zöldellnek a bokrok, a fűben virítanak a kedves kis tavaszi virágok. Nárciszok, jácintok illata száll.
A fűz barkái selymesen bújnak, nyílnak meg az ágakon, aranyhajat növesztve. Szívják a nedveket, kifeszülnek a Nap sugarában, kibontakoznak. Rovarzümmögés, - szárnyra kelnek, röpdösnek az apró
vorosrozsa66, 2018. március 06. kedd, 23:39
Márciusi varázslat...
Szomorúfűz:

Márciusi varázslat...

Március elejétől már mindannyian azt érezzük, hogy közeledik a tavasz. Február végén, március elején megjelenik a tavasz első hírnöke: a hóvirág. Havon, jégen tör át, hogy elhozza saját tavaszát. Úttörő, hódító kedves kis virág - a kietlenségben.
A ködfoszlányok széthullnak, a szél rezgeti az ágakat, közöttük kis tavasztündérek szárnyalnak.
Előbújik a földből, sarjad a zsenge, friss élet. Megjelennek a sáfrányok, a hunyorok. Kitárulkozik a Föld. Duzzadnak a vesszők, a gallyakon a rügyek, sodródó levélkék simulnak. Ragyogó kék selyemtakaró az égbolt, zöldellnek a bokrok, a fűben virítanak a kedves kis tavaszi virágok. Nárciszok, jácintok illata száll.
A fűz barkái selymesen bújnak, nyílnak meg az ágakon, aranyhajat növesztve. Szívják a nedveket, kifeszülnek a Nap sugarában, kibontakoznak. Rovarzümmögés, - szárnyra kelnek, röpdösnek az apró kis bogarak.
A márciusi Nap mosolyogva kandikál.
aranyoslila, 2018. március 04. vasárnap, 22:09
Jelkép-kalendárium - Március
Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)

Marcius

Kormány Vera: Március

Az elnevezés a latin Martius hónapnévből ered. Annyit tesz: Mars (isten) hava. Rómában az ősidőkben az év kezdő hónapja volt, megfelelően a mediterráneumban elterjedt tavaszi - napéjegyenlőségi — évkezdési szokásnak. Az ősi Róma a tavasz-újévet március Idusán, holdtöltekor ünnepelte. Március 14-én kergették ki a városból az elmúlt évet jelképező, agg Mamurius Veturiust (vö. ,,télkiverés", ,,télkihordás"), és másnap köszöntötték az év megújulásának istennőjét, Perenna ,,anyát". Anna Perenna ünnepe később amolyan ,,marciális" jellegű tavaszköszöntő népünnepéllyé vált.

Róma többi márciusi ünnepe a hadi évadra való felkészülés jegyében zajlott, Mars isten harcias természete ezzel magyarázható. Március 1-jén indul a Salius papok
taltos1, 2018. március 01. csütörtök, 23:42
Tavasz
A tavasz kezdete
A tavasznak kezdetének többféle dátumot is szokás tekinteni:

csillagászati (március 21. körül): a tavaszi napéjegyenlőség időpontja
naptári (március 1.)
meteorológiai: az idő enyhülésével és a virágzó növények virágzásával kezdődik.
(A dátumok az északi féltekére vonatkoznak.)

A tavasz a mérsékelt öv egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon nem létezik.
Tavasszal felélénkül az élet, virágba borulnak a növények, kizöldellnek az erdők és a mezők.

A Föld északi féltekéjén március, április és május, míg a déli féltekéjén szeptember, október és november a tavasz hónapjai.


A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart, tehát az északi féltekén közelítőleg március 21. - június 21., a déli féltekén pedig
ametiszt54, 2018. február 28. szerda, 20:40
1/31
Képek, videók
Gyönyörű vasárnapot
irmus
2018. augusztus 08. szerda, 15:37
Szép vasárnapot.jpg
ildikocsorbane2
2018. augusztus 05. vasárnap, 15:53
Szép vasárnapot..jpg
ildikocsorbane2
2018. július 29. vasárnap, 16:07
Gyönyörü vasárnapot0.jpg
ildikocsorbane2
2018. július 15. vasárnap, 16:23
Kellemes vasárnapot kíván
vorosrozsa66
2018. július 11. szerda, 20:24
VASÁRNAP 78.jpg
gosztmagdi
2018. július 10. kedd, 19:34
Gyönyörü vasárnapot.jpg
ildikocsorbane2
2018. július 08. vasárnap, 16:26
Kellemes vasárnapot
vorosrozsa66
2018. július 02. hétfő, 20:28
Aldott vasarnapot
borigit
2018. július 01. vasárnap, 14:10
Vidám vasárnapot..jpg
ildikocsorbane2
2018. június 24. vasárnap, 15:44
Vidám vasárnapot.jpg
ildikocsorbane2
2018. június 17. vasárnap, 14:56
A harmadik napon.jpg
pacsakute
2013. május 17. péntek, 19:51
És a harmadik napon...
mfg2003b
2006. augusztus 27. vasárnap, 19:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.