Regisztráció  Belépés
2018. február 25. vasárnap | 8. hét | 56. nap | 09:08 | Géza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zöldségekkel sült csirkecombok
Zöldségekkel sült csirkecombok

hozzávalók

1 kg csirke alsócomb
1 kg burgonya
3 db sárgarépa
2 közepes fej vöröshagyma
3 db újhagyma
5 gerezd fokhagyma
7 db koktélparadicsom
10 dkg füstölt szalonna
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
2 ek olívaolaj
1 fél citromból nyert citromlé
1 kis db cukkini (vagy bármilyen zöldség)

elkészítés

A combokat megmossuk, és a kedvenc fűszerkeverékünkkel beszórjuk, sózzuk. Betesszük a hűtőbe 1 órára.
A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, egy tálba tesszük, befűszerezzük, meglocsoljuk olajjal, és jól elkeverjük, hogy mindenütt érje az olaj és a fűszer.
Beleborítjuk egy tepsibe, a tetejére rakjuk a combokat, rászórjuk a szalonna darabokat, és rányomjuk a citromlevet. Egy jó nagy fóliával, betakarjuk, és 180 C fokos sütőbe toljuk.
90 percig sütjük, majd levesszük a fóliát, és a hőt felemeljük 230
evavicus, 2018. február 14. szerda, 19:58
Roma konyha
olaj, fűszerpaprika, só, bors, majoránna; a kenyérhez: 1 kg liszt, 1 sütőpor, 1 dl olaj, 1 kk. só, víz. Az apróra vágott hagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük az előkészített, felkockázott bikaherét, megszórjuk piros fűszerpaprikával, majoránnával, sóval, borssal, és puhára pároljuk. Tipp: Ha kész, tejföllel ízesíthetjük. A kenyér (jagali vagy marikla): A sütőporral elkevert lisztet elkeverjük a hozzávalókkal, annyi vizet teszünk hozzá, hogy összeálljon, s tortaformában megsütjük. Eredetileg lángosnyi darabokat szaggattak belőle, és a tűzhely lapján sütötték meg.

Töltött csucsogó gloncskával
Hozzávalók: alaposan kimosott, vastag disznóbél; a töltelékhez: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors ízlés szerint, 1-2 ek. liszt, 2 ek. olaj + a tepsi kikenéséhez, kb. 70 dkg füstölt oldalas (gloncska). A héjában főtt, megtisztított, áttört krumplit összekeverjük tojással, sóval, borssal, pici liszttel, zúzott fokhagymával, kevés olajjal. A disznóbélbe töltjük, s olajozott
bkisseva, 2018. január 17. szerda, 14:37
Pénteken indul a Filharmónia Magyarország Unikum bérlete a Zeneakadémián
megmutathassák, milyen harmóniák születnek különleges hangszerpárosításokból. A hegedű, a trombita és gordonka mellett nemcsak a brácsa vagy a fagott kap új hangsúlyt, hanem Pál István Szalonna és barátai népzenei motívumokkal egészítik ki a különleges összhangzatokat - közölte a Filharmónia Magyarország hétfőn az MTI-vel.

Baráti Kristóf hegedűművész pénteken Enrico Pace zongoraművész, Pieter Wispelwey csellóművész és Maxim Rysanov brácsaművész társaságában többek között Mozart és Mendelssohn darabokat ad elő.

Január 15-én Várdai István gordonkaművész, Guy Braunstein csellóművész, Eldar Nebolsin zongoraművész és Lars-Anders Tomter brácsaművész ad koncertet. Várdai István 2016 decemberében vette át 1673-ban készült Stradivari-csellóját, amelyet egy német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától. A legendás csellót "Ex du Pré-Harrell Stradivarius" néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, Jacqueline du Prére és Lynn Harrellre. Stradivari mindössze 65 csellót készített,
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 07:05
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
keményítő
0,5 dl száraz fehérbor
bors
1-2 cl pálinka

Elkészítés:
A félbevágott fokhagymával jól dörzsöljük be az edényt, amiben a fondüt készítjük. A bort keverjük a keményítővel, öntsük bele az edénybe és forraljuk fel. A szeletelt, apróra vágott sajtokat folyamatosan adagolva hozzátesszük, és teljesen megolvasztjuk. Borsozzuk, és a legvégén tesszük bele a pálinkát, amivel még jól megkeverjük. Ezután tesszük az edényt az asztali spirituszégő fölé.
Kockára vágott kenyérdarabokat, almát és bármit, amit szeretnénk, mártogathatunk bele. Igyunk hozzá bort vagy meleg teát!


Kínai kukoricaleves tojással

1 doboz kukoricakonzerv
1 liter csontleves vagy erőleves
körömnyi gyömbér
csipet só
1 mokkáskanál fehérbors
1 kisebb evőkanál pálinka
2 dkg liszt
kevés víz
2 egész tojás
petrezselyemzöld

Elkészítés:
Csontlevest vagy kockából erőlevest főzünk. Lecsepegtetjük a kukoricát,
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
Váncza Kincses Receptkönyv
elkeverünk, majd hozzáadunk 5 evőkanál olvasztott mézet, kevés törött fahajat, szegfűszeget, 10 deka hosszúra vágott diót, 1/2 csomag Váncza-sütőport és 25 deka lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe kétujjnyi vastagon téve, lassú tűznél sütjük. Hidegen szeleteljük.

Lili-kifli (könnyű, igen finom)
20 deka vajat 20 deka liszttel kevert 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 20 dekányi túróval, és kevés sóval jól összedolgozunk. Késhát vastagságra nyújtjuk, és háromszög alakú darabokra vágjuk. Az egyes darabokat lekvárral kenjük meg és összecsavarjuk. A kész kifliket még meleg állapotban vanilincukorral hintjük be.

Diós zsúrszeletek (nagyon jó)
25 deka lisztet 1/2 csomag Váncza-sütőporral, 10 deka vajjal, 5 deka cukorral és 1 evőkanál tejfellel összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk. Egyik részét tepsibe rakva főtt diós töltelékkel kenjük be vastagon, azután a tészta másik felével betakarva, sütőbe téve sütjük. Sütés után a tésztát kocka alakúra szeleteljük és vanilin-szórócukorral
bkisseva, 2017. április 04. kedd, 11:08
Omlettek
ALAPOMLETT:
1személyre


2 tojás
1 tk vaj
1-2 ek tej vagy tejszín (tojás nagyságától függően)
2 csipetnyi só
bors

Elkészítés

Amíg a serpenyőben a vaj megolvad - a tojást, sót és a tejet verjük habosra egy villával vagy mini kézi habverővel. Öntsük a tojást a serpenyőbe, és hasonlóan a palacsintához hagyjuk a felvert tojásokat egyenletesen szétfolyni. Süssük 2-3 percig - vagy addig amíg az omlett teteje már nem folyékony.
Hajtsuk félbe, és tálaljuk pirítós mellé.

Variációk

Az alap omletthez sok mindent tehetünk - pl póréhagymát paprikát, paradicsomot, gombát, cukkínit, sajtot, sonkát ,halat stb. Először vágjunk apróra egy kis fej vöröshagymát, majd üvegesre fonnyasszuk meg a vajban - adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, pároljuk fedő alatt néhány percig. Amikor a zöldségek megpuhultak (de nem szétmáltak!!!) adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük egy kicsit, és egyenletesen oszlassuk el
bkisseva, 2017. február 09. csütörtök, 11:23
Almás receptek
reszelőn lereszeljük. Lábasba rakjuk, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, 8-10 perc alatt puhára főzzük. Ha mézzel készítjük, akkor azt a már puha almához keverjük.
2.Közben a vanília ízű pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik.
3.Egy kb. 28 x 23 cm-es tepsi alját keksszel kirakjuk (ritkán lehet négyszögletű kekszhez jutni, ezért a hagyományos kerek is jó hozzá, amit szintén a tepsibe rakunk, az üres helyekre pedig kis darabokat tördelünk belőle).
4.A meleg almakrémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül (kerek kekszek esetén az üres területeket tört darabokkal kitöltjük).
5.A kakaóport a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel kevergetve felforraljuk, a tűzről levéve a Ramát hozzáadjuk, majd ezt a mázat a sütemény - pontosabban a keksz - tetejére kenjük.
6.Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik egy kicsit, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

Alma
bkisseva, 2017. január 27. péntek, 07:49
A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony...
készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
taltos1, 2016. november 10. csütörtök, 22:58
Káposztás pogácsa
lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
Az egészet
koszegimarika, 2016. november 06. vasárnap, 13:57
Emberközeli Bartók-feldolgozások a Zeneakadémián
Korábban olyan feldolgozások születtek, amelyek eljátszották külön az eredeti népi forrásanyagot és a bartóki újraértelmezést, ezúttal azonban a forrásanyag "rákerül", egyszerre szólal meg a világhírű zeneszerző zenéjével - hangsúlyozta Kelemen László, az est ötletgazdája és szerkesztője.

A koncerten Gera Dorka, Herczku Ágnes és Pál Eszter énekel, hegedűn Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, míg zongorán Czébely Beáta, Djerdj Tímea és Nagy Péter működik közre, emellett színpadra lép Pál István Szalonna és bandája is.

A koncertre népszerű, könnyen befogadható darabokat igyekeztek kiválogatni, így kerültek a műsorba a rapszódiák, a Gyermekeknek sorozat és a Román-kolinda dallamok is - fűzte hozzá Kelemen László. Mint fogalmazott, az újszerű megközelítésnek köszönhetően a közönségnek néha olyan élménye lehet, mintha egy dzsesszdarabot hallana, máskor pedig mintha "Székelyföld levegője áradna be a koncertterembe".
velemenyezd, 2016. szeptember 19. hétfő, 12:56
Eredeti hangzással szólalnak meg Bartók népdalfeldolgozásai a Zeneakadémián
szerkesztője. Felidézte: 2007-ben Herczku Ágnessel, Djerdj Timeával és Kincses Margittal közösen már készített egy lemezt Bartók népdalfeldolgozásaiból.

Bartók Béla világába belemerülve, a zeneszerző saját maga által felzongorázott felvételeit meghallgatva kiderült, hogy Bartók nagyon sok mindent, például bizonyos aszimmetriákat nem írt bele a kottákba, egészen egyszerűen azért, mert a nyugati lejegyzési rendszer nem volt alkalmas ezek megjelenítésére. Ugyanakkor, amikor saját maga játszotta a darabokat, előjönnek ezek a részletek is - magyarázta.

"Ekkor jöttem rá, hogy ennek az embernek beleégett a lelkébe és a gondolataiba minden egyes dal, amit gyűjtött" - fogalmazott Kelemen László. Hozzáfűzte: Bartók Béla életében, a táncház mozgalom előtt nem igazán voltak olyan énekesnők, akik az eredetiség igényével nyúltak volna a népdalfeldolgozásokhoz, mára azonban ez megváltozott.

Az eredeti népzenét és komolyzenét vegyítő koncerten Gera Dorka, Herczku Ágnes és Pál Eszter énekel, hegedűn Kokas
velemenyezd, 2016. szeptember 14. szerda, 13:40
Húsvéti recept gyűjtemény
tarhonya
Hozzávalók: 2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.
A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.

,,MINI" szendvics
Kifliket veszünk, és zsúrkenyér módjára, ferde karikákra vágjuk. Esetleg kenyérbelet szaggatunk ki közepesen kicsi pogácsaszaggatóval. A kifli- vagy kenyérdarabokat megkenjük ízlés szerinti szendvics alapkrémmel. Az alapozáshoz illően teszünk rájuk kaviárt, ringlit, paradicsomot, zöldpaprikát, kis hús- vagy sonkadarabkákat, sajtot, uborkát stb. Tálra tesszük őket, és a külön e célra kapható kis színes villákat vagy egyszerűen fogpiszkálókat szúrunk beléjük.

Petrezselymes sonkakocsonya (4 személyre)
Hozzávalók: 1,2 kg füstölt sonka, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl száraz fehérbor, 1,2 dl tokaji szamorodni, 2 evőkanál
bkisseva, 2016. augusztus 02. kedd, 09:54
1/18
Képek, videók
kosár zöldségekkel
eva6
2016. június 15. szerda, 18:54
göngyölthús zöldségekkel
ibolya58
2013. január 06. vasárnap, 12:59
14308_tocsni-zoldsegek kel
sarkadykati
2011. július 21. csütörtök, 17:32
rizses hús zöldségekkel.j
oldlady38
2009. április 07. kedd, 13:25
Ananászos csirkecombok
borcsamama
2016. február 09. kedd, 19:40
Fokhagymás csirkecombok
lilagondolatok
2015. május 29. péntek, 11:23
sült csirkecombok almával
erzsikepuskas
2013. december 07. szombat, 15:03
spanyol csirkecombok
borcsamama
2013. február 17. vasárnap, 17:14
csirkecombok-szoszban. jpg
kis-vakond
2012. augusztus 27. hétfő, 19:18
boros_csirkecombok.jpg
skorpiolilike
2010. december 04. szombat, 08:23
boros_csirkecombok.jpg
veronika74
2009. október 24. szombat, 12:40
mázas csirkecombok.jpg
veronika74
2008. október 26. vasárnap, 14:33
fűszeres csirkecombok.JPG
bb71
2008. január 06. vasárnap, 11:44
Címkék
német mecénás, újszerű megközelítésnek, Kokas Katalin, combokat megmossuk, táncház mozgalom, lemezt Bartók, Czébely Beáta, Nagy Péter, nagy lábos, Kelemen László, tetejére szép, legendás csellót, Lars-Anders Tomter, tűzhely lapján, Baráti Kristóf, nyugati lejegyzési,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.