Regisztráció  Belépés
2018. június 24. vasárnap | 25. hét | 175. nap | 10:49 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Öntött saláta
Öntött saláta (Edit dédi):

Először is vagdoss fel némi szalonnát apróra, és kezd el kisütni a zsírját. Jót tesz neki, ha a kisült zsírt néha leöntöd róla, és egy nagyobb konyhai szerszámmal kinyomkodod a magától kijönni nem akaró zsírt. Mindezt addig csináld, amíg finom ropogós nem lesz a szalonna, és a bögrében össze nem gyűlt némi szalonnazsír.
Közben a másik kezeddel keverj össze egy cukros-ecetes salátalét (olyasmit, amilyet modjuk az uborkasalátára szoktál önteni), és forrald fel.
Ha van harmadik kezed is, akkor moss meg egy-két fej salátát, szedd le a külső csigarágta koszos leveleit, és vágd fel 4-6 darabra, úgy ahogy az almát, vagy a szülinapi tortát szoktad. A torzsáját is kivághatod.
Ha ügyes és gyors voltál, akkor eddigre kisült a szalonna és felforrt a salátalé, tehát itt az ideje, hogy a salátalevet összekeverd a szalonnazsírral. Tedd a salátadarabokat egy nagy tálba, öntsed nyakon a salátalével, aztán gyorsan rakjad tányérra. A szalonnát szórd a tetejére, és hamar edd
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:40
Sült csirkecomb Budapest raguval
HOZZÁVALÓK
1,5 kg csirkecomb,
1 dkg zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
20 dkg csirkemáj,
20 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
10 dkg zöldborsó (fagyasztott,olvasztott),
1 csokor petrezselyem,
2 kg burgonya,
só,
fűszerpaprika




A raguval kezdjük, hiszen ezt az ételt a pörköltfélékhez soroltam. Kevés zsiradékot hevítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzva feloldjuk benne a fűszerpaprikát. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a csirkecombok csontjait, megsózzuk és borsozzuk. 30 percig főzzük.

Ezután a csontokat kivesszük, és az alapot szitán áttörjük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót, készíthetjük frissből is, akkor viszont a borsót főzzük meg előre.

Kipirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a gombát, a májat és a paradicsomot. Rövid pirítás, majd hozzáadjuk a pörkölt levét és összeforraljuk. A
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 21:29
Bakonyi csirkemellragu
vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt pirospaprika
2 fehér paprika
1 paradicsom
20 dkg csiperkegomba szeletelve (vagy konzerv)
2 dl tejföl
1 ek liszt
1 kk mustár

A körethez:

40 dkg (fusilli) tészta
1 kisebb ek só
1 ek étolaj

Elkészítése:

A húst szeletekre vágom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm 1 dl vízzel és fedő alatt párolom.

A szalonnát apró csíkokra szelem, zsírjára sütöm.

Közben a hagymát finomra vágom, a fehér paprika magházát kivágom, majd felszeletelem és a paradicsomot is.
Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprikát és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból és ezzel helyettesítettem.

A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a szeletelt gombát, paprikát, paradicsomot, meghintem pirospaprikával, hozzáadom az
vorosrozsa66, 2018. március 16. péntek, 14:50
Sült csirkecomb, baconos-tojásos rizzsel
finom bacon szalonnát apró kockákra darabolok, száraz serpenyőben elkezdem olvasztani, pirítani, és amikor már szép szint kapott, és kisült a zsírja, hozzá adtam a tegnapi rizst. Ezzel jól össszepirítottam, és alaposan felvertem 2 tojást, amivel szintén alaposan összesütöttem. És már kész is a köret.
Amíg ezzel foglalatoskodtam, a csirkecomb szinte magától elkészül. Amikor a kúra ideje alatt főzök ilyesmit, akkor a következők szerint járok el. A csirkecombokat megmostam, és olyan tepsibe készítem, amibe rácsot lehet tenni. Hogy a husi ne érintkezzen a tepsivel. Ez azért jó, mert a husit, így tudok ténylegesen párolni, majd aztán sütni. Így finom ropogós lesz a végeredmény, és nem szárad ki.
A combokat picit sóztam, és a következő zöldfűszerek keverékével kentem be. petrezselyem, rozmaring, kevés citrom hélya, és kevés mustár keveréke, valamint frissen őrölt bors. Ennyi. ezzel kenem be a husikat, a rácsra tszem őket, és a rács alá vizet öntök. Így a husi nem a vízben ázik, és fő, hanem párolódik a
bkisseva, 2018. február 22. csütörtök, 11:43
Savanyú káposztás lepény
hagyma
120g kolozsvári szalonna
tejföl, lepényenként 1 evőkanál
frissen őrölt bors
őrölt kömény


A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam és pár csepp olajjal lekenve 90 percet pihentettem úgy, hogy közben kétszer gyengén visszanyomkodtam. Ha nincs ennyi időnk, kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kelt, a káposztát átmostam, alaposan kicsavartam és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal ízesítettem. A hagymákat meghámoztam és vékony cikkekre vágtam. A szalonnát gyufaszál vékonyra szeleteltem. Ez úgy a legkönnyebb, ha a szalonna fagyos. A tejfölt simára kevertem. A sütőkövet betettem a sütőbe és 230 fokra felmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk melegítsünk fel egy nagyobb tepsit.


A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 12 részre osztottam. Kigömbölyíttetem és pár percet pihentettem. Tenyérnyi, ovális, körülbelül 2-3mm vékony lapokra nyújtottam és sütőpapíros lemezre tettem. Minden tésztára kentem 1-1 evőkanál
suzymama, 2018. február 17. szombat, 16:13
A brokkolit meddig kell főzni, hogy pont jó legyen köretnek?
Kedves Katalin! #11 / #12

Valószínű, hogy nem az jött át aminek át kellett volna jönnie! Nagyapám 92 évesen
"ment el", imádta világ életében a húsokat, a töltöttkáposztát, a kolbászokat, a
disznótorost sőt a szalonnát friss paraszthenyérrel és hagymával.... stb. Én mint
unoka sokat lakmároztam vele, de még gyermekkoromban meghalt! ja s súltkeszeget
is szerette s ezt szálkástól ette ha jól át volt sütve! Anyukám most
83. éves, köszöni szépen jól van, s mindent ami káros a TV szerint
azt tömi magába és sajnos nagyon dohányzik is!

Mi a nejemmel imádjuk pl. a keleti (indiai, thai és egyéb) konyhát, de ugyan
úgy megesszük a vadat, a sertéshúst vagy pl. a marhát is! Én speciel imádom
a vadhúst, de ettem már kengurut, struccot, s más Ausztrál és újzélandi
húsfajtát is, de nem vetem meg a zöldséget, noha a paradicsomot nyersen
nem eszem meg, mert olyan ize van mint a rothadt akárminek! (Szerintem).

Az ilyen párló és hasonló
decotext, 2018. február 13. kedd, 16:35
Feketeerdei sertés kotlett
Hozzávalók
8 szelet sertésborda,
10 dkg szalonna,
10 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
5 dkg zeller,
5 dkg karalábé,
25 dkg burgonya,
turbolya,
petrezselyemzöld,
kapor, só, bors (őrölt)

A köretet és a ragut feltesszük a tálra. A kotlettet a tetejére helyezzük, és a sült szafttal meglocsoljuk. Végül friss petrezselyemzölddel szórjuk meg.

Kevés olívaolajon rusztikus darabokra vágott angol szalonnát, vöröshagymát, cikkekre vágott karalábét, zellert, sárgarépát áthevítünk, hogy pörzsanyagot kapjanak az alkotórészek.

Megszórjuk ételízesítővel, tört színes borssal. Kevés vizet és fehérbort, generálszószt öntünk rá. Friss turbolyát adunk hozzá. Roppanós puhára pároljuk. A cikkekre vágott főtt burgonyát rátesszük az üvegesre hevített cikk hagymára, és átsütjük.

A kotlettet mindkét oldalán megszórjuk borssal, sóval. Lisztbe mártjuk, és kevés forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra
suzymama, 2018. február 11. vasárnap, 10:05
Ínyesmester kolozsvári rakott káposztája – Magyar Elek
Ínyesmester kolozsvári rakott káposztája - Magyar Elek receptje

1 kg savanyú káposztát megfőzünk vagy lábasban, forró zsírban kevés cukorral puhára pároljuk. 20 dkg rizst húslében megpárolunk s összekeverünk egészen apróra vagdalt sült disznóhússal. 3-4 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk és karikára vágjuk. ha mindez készen van, tűzálló edényt kikenünk zsírral, lerakunk egy sor káposztát, tetejére teszünk pár tojáskarikát, kevés hosszúkás darabokra vágott füstölt szalonnát, karikára szelt főtt, füstölt kolbászt. kisebb kockákra vágott pörköltnek elkészített disznóhúst és meglocsoljuk tejföllel. Most azután egy sor párolt rizs következik, tetején ugyancsak tojással, szalonnával, kolbásszal, pörkölt disznóhússal, tejföllel; ezek után újra a káposztára kerül a sor és így tovább, míg az edény megtelik. legfelül káposzta legyen, bőven megöntözve tejföllel. Sütőbe téve jól átsütjük, és tetejére rakott, frissen sült karmonádliszeletekkel tálaljuk. Az egész készítési idő - mindenesetre
bkisseva, 2018. január 15. hétfő, 08:30
Érdekesség
Amikor még nem hizlalt a kenyér sem és örömünnep volt sütni a kemencében, mikor mi gyerekek ettük a friss forró kenyeret és semmi bajunk nem volt tőle. Amikor még nem adalékanyagok halmaza volt a kenyér, hanem rendes liszt volt benne. Amikor még olyan életünk, hogy mozoghattunk, annyit, hogy egy deka felesleg se legyen. Pedig ahhoz a jó kis friss kenyérhez simán benyomtuk a szalonnát és a hagymát is. Amikor még heti egyszer egy hétre előre sütött a dédi kenyeret és az ugyan nem penészesedett be 1 hét alatt sem.
kirscha, 2018. január 09. kedd, 21:10
Étel - mesék Erdélyi - e valójában a brassói aprópecsenye?
A közkedvelt húsos egytálétel eredeti összetétele és nevének
története egyaránt vitatott .
Egy óbudai legenda a millenniumi időkre datálja az étel keletkeztét .
Ekkoriban történt , hogy Brassóy Károly asztalosmester majoránnás
pecsenyét rendelt a születésnapjára a helyi Weiss kocsmában .
Ám a kocsmáros felesége , Pepi néni apróra vágta a sertéshúst , hogy
soknak tűnjön , majd összekeverte a máskor garnírungnak feladott
tarhonyával . és az ételnek a " pecsenye Brassóy úr kedvére " nevet adta .
Csáky Sándor , a huszadik század szakácsművészete című könyv szerzője
bélszín alapú , paradicsommal , vörösborral , gombával , tarhonyával
készülő , ismeretlen eredetű fogásként írja le .
Egy másik feltételezés szerint a receptet Gróf Sándor , A MÁV utasellátó
szakácsa találta ki 1948 - ban , A Budapesti - Brassó menetrend szerinti
járaton . Az ő brassóija egy fokhagymás , borsos , , pirított burgonyás
tokány
bedmarika47, 2018. január 04. csütörtök, 15:55
Lencsegulyás
(őrölt)
1 teáskanál köménymag (őrölt)
2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
0.5 db paradicsom
0.5 db TV paprika
0.5 csokor petrezselyemzöld
1 db sárgarépa (nyers, nagyobb)
1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
2 csapott teáskanál ételízesítő (pl.: Vegeta)
1800 ml víz (hideg)

Elkészítés
120 perc

A lencsét a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk.

Az apró kockára vágott szalonnát elkezdjük sütni. Addig hevítjük, amíg ki nem olvad a zsírja. Ha esetleg szárazabb és kevés zsiradékot enged, akkor pótolhatjuk egy kevés sertés zsírral. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, majd együtt sütjük tovább. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.

A szalonnás hagymához adjuk a kockára vágott húst, majd addig pirítjuk, amíg el nem fő a leve és a hús ki nem fehéredik.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd a húsra
horvathnemagdi, 2017. december 30. szombat, 18:35
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
babérlevél
0,5 evőkanál friss kakukkfű
3-4 szem fekete bors
50 dkg sárgarépa
2 fehérrépagyökér
1 kis fej zeller
40 dkg csiperkegomba
10 dkg füstölt szalonna
3-4 fej vöröshagyma / salotta hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl marhaalaplé
3 evőkanál vaj
10-15 db gyöngyhagyma (ecetes)
4 evőkanál paradicsompüré
2 púpozott evőkanál liszt
só, frissen őrölt bors, cukor

Felkockázzuk a szalonnát és félig kisütjük a zsírját, rádobjuk a kockákra vágott hagymát és üvegesre sütjük. A marhát is feldaraboljuk, 3 centis kockákra, majd vajon megpirítjuk, de épp csak annyira, hogy vékony kérget kapjon. Utána rádobjuk a feldarabolt zöldségeket, kivéve a gyöngyhagymát és a gombát. Felöntjük az alaplével és a borral, borsozzuk, fűszerezzük, és rátesszük a paradicsompürét és a fokhagymát is. Majd egy óra hosszára 120 fokos sütőbe tesszük, egy óra elteltével sózzuk, borsozzuk, megrázogatjuk,
anna4459, 2017. november 18. szombat, 09:57
1/102
Képek, videók
öntött szappan.jpg
lilagondolatok
2016. január 29. péntek, 10:08
muhely_muhely-ontott-g yer
baratha
2013. május 21. kedd, 15:06
öntöttvas edények.jpg
basikele
2013. január 11. péntek, 02:43
öntött túrós lepény
ibolya58
2012. február 11. szombat, 18:27
öntött sajt
paariza
2010. január 16. szombat, 11:17
öntött túróslepény !
ibolya58
2009. június 27. szombat, 15:53
Kisült a pite.jpg
parkovi
2011. október 25. kedd, 18:45
kisült
lujza56
2009. október 26. hétfő, 20:38
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
aug.20.sajtoskifli kisült
iraziviki
2009. augusztus 20. csütörtök, 21:37
almás rácsos kisült
iraziviki
2009. augusztus 16. vasárnap, 16:27
kuglóf kisült.JPG
anyulia
2009. január 03. szombat, 16:21
4febr10kisult.jpg
brozsika
2008. szeptember 04. csütörtök, 16:41
Kisült a kenyérke
majorkaj
2008. augusztus 21. csütörtök, 20:03
Kisült a kenyér
majorkaj
2008. augusztus 21. csütörtök, 20:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.