Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 19. szerda | 38. hét | 262. nap | 18:49 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ízőrzők – Nyírmártonfalva – receptek
zsírral.

Tőtike tormalevélben
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 kg darált sertéshús, 3 evőkanál só, 1 teáskanál őrölt
feketebors, 30 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 7 dl
paradicsomlé, 1 dl ecet, tormalevél, másfél evőkanál őrölt paprika.
Két liter vizet felforralunk két csapott evőkanál sóval, és egy deci ecettel. A
tormaleveleket alaposan átmossuk, majd a forró vízben átforgatjuk, megfonnyasztjuk.
Kiszedjük, és hagyjuk hűlni.
Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk. Ráborítjuk a darált húst, belevágunk két
vöröshagymát, egy kisebb fej fokhagymát. Ízesítjük őrölt borssal, egy evőkanál sóval,
másfél evőkanál őrölt paprikával, majd a rizst is hozzáadva alaposan összekeverjük.
A meghűlt levelek vastagabb ereit kivágjuk, mindegyiket elfelezzük, ezek közepébe egy
evőkanálnyi tölteléket halmozunk. Felcsavarjuk, két oldalról bedugjuk, hogy ne folyjon
ki főzés közben.
Egy lábas alját tormalevelekkel kibélelünk, ezekre
tinka1951, 2018. szeptember 16. vasárnap, 17:43
Beke Sándor: Elégia a Hargitához.
pitvarában
szomorú tücsök
muzsikál bánatában.

Ahogy haladok
fölfelé az úton,
megszorul a szívem,
s az erdő alá nézek:
úgy tűnik,
mintha még
regélnének ott,
mintha a fenyők alatt
egy konyhaszéken ülve
ezelőtt száz évvel
elaludt volna a század -

Az Ivó-patakhoz közel
játékba merült
gyermekek futkorásznak.
Az új filegória mellett,
a kirakott tűzhelyen
füst táncol felfelé,
mozgást látok:
szalonnát sütnek
a serény édesanyák
meg a sürgő-forgó leányok.

Menta- s vadcsombor-legelőn
fürge, hosszú lábú szöcskék
pattannak játékosan
a fénysugárban.
Az éktelen melegben
egy őzike fel-felemeli a fejét,
mikor meglát,
de mintha itt se lennék,
a tücskök dalán
álmélkodik tovább -
ez az ő országa.

A híd alatti
alacsony vízesésben,
a korhadó fagyökér körül
virgonc hableányok
születnek a vízsugárban,
s
marcyt, 2018. augusztus 01. szerda, 07:20
mustárszószos csirke
tej
3 evőkanál méz (szigorú diétában 1/2 tk. Lovely Sweet édesítő)
3 evőkanál mustár
1,5 evőkanál darált fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál keményítő összekeverve 1 evőkanál vízzel
só, bors
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem

1. Keverd össze a mézet (vagy az édesítőt), a mustárt, az olajat, a fokhagymát és a sót. Alaposan forgasd át a pácban a húsdarabokat, majd tedd egyelőre félre tálat.

2. Egy serpenyőben süsd ki a felkockázott szalonnát. A már ropogós szalonnadarabkákat szedd ki szalvétára, majd ugyanebben a serpenyőben pirítsd át a pácból kiemelt csirkét. Nem kell teljesen megsütnöd, csak majdnem készre, hiszen még újra fogod hőkezelni a mártással együtt. Tedd ki a húst egy tányérra.

3. A megmaradt mustáros páchoz öntsd hozzá a tejet és a tejszínt, a serpenyőben keverve kezdd el melegíteni, majd öntsd hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Keverd folyamatosan, míg szépen besűrűsödik az állaga.

4. Az elősütött
faciendum, 2018. július 09. hétfő, 19:11
A hypertonia kezelése: ajánlások és a valódi világ
haszonnal járó túlmunkára szánt időt sportolásra cserélni.

A nyugati típusú civilizációban élőket kisgyermekkoruktól kezdve kellene egészséges életmódra nevelni. Ez szép szóval is megy, de annak a hatékonysága kisebb, mint a törvény szigora: ha a dohány- és alkoholtermékek csak speciális elárusítóhelyeken kaphatók, ha az iskolai és közétkeztetés sószegény, zsírszegény és gyümölcsben gazdag, ha mindennap van tornaóra az iskolákban stb. Tetszeni fog ez azoknak a gyerekeknek, akik otthon sózott szalonnát esznek, szüleik a szobában egymásra fújják a cigarettafüstöt és reggeltől estig tévé vagy számítógép előtt ülnek?

A válasz egyértelmű.

Az életmód-változtatás magas-normális vérnyomás esetén a hypertonia prevenciójára, enyhe hypertoniában a gyógyszeres kezelés késleltetésére, olykor megelőzésére, az alkalmazott gyógyszerek számának és dózisának csökkentésére, a terápiarezisztencia áttörésére alkalmas.

Evidenciaszintje összesítve és minden elemére külön-külön I/A, tehát
yaskane, 2018. július 05. csütörtök, 12:33
Fáy Ferenc
nem vivő
kis őrhelyén, te nem virágzó,
árnyékod árnyékában fázó
koldus-se-becsülte szegény.

Állj meg gyökeredig repedt,
villám-hasított életed
üszök-sebében, mely fölött
Isten már markába köpött
s kegyelme fejsze-fénye ül
napjaid gallyai körül.


HAJNAL, KANÁSZTÜLÖKKEL


Hajnalban kelt. Falás szalonnát,
hagymát evett s egy korty törkölyt ivott.
Rágyújtott. Aztán köhécselt a csendben
s az egyunalmú égre ásított.

Kopott volt már, akár az őszi,
fülledt avarban rothadó levél.
Hetvenhat év... Hány néma, szürke reggel
annak, ki már csak magával beszél.

Neve se volt. Vagy hogyha volt is,
kit érdekelt, ki törődött vele?
Tudták a fák és őrizték a rétek:
az Isten szép, zöld keresztlevele.

Tülkébe fújt: kapú csapódott,
kazlak
menusgabor, 2018. április 17. kedd, 15:45
Öntött saláta
Öntött saláta (Edit dédi):

Először is vagdoss fel némi szalonnát apróra, és kezd el kisütni a zsírját. Jót tesz neki, ha a kisült zsírt néha leöntöd róla, és egy nagyobb konyhai szerszámmal kinyomkodod a magától kijönni nem akaró zsírt. Mindezt addig csináld, amíg finom ropogós nem lesz a szalonna, és a bögrében össze nem gyűlt némi szalonnazsír.
Közben a másik kezeddel keverj össze egy cukros-ecetes salátalét (olyasmit, amilyet modjuk az uborkasalátára szoktál önteni), és forrald fel.
Ha van harmadik kezed is, akkor moss meg egy-két fej salátát, szedd le a külső csigarágta koszos leveleit, és vágd fel 4-6 darabra, úgy ahogy az almát, vagy a szülinapi tortát szoktad. A torzsáját is kivághatod.
Ha ügyes és gyors voltál, akkor eddigre kisült a szalonna és felforrt a salátalé, tehát itt az ideje, hogy a salátalevet összekeverd a szalonnazsírral. Tedd a salátadarabokat egy nagy tálba, öntsed nyakon a salátalével, aztán gyorsan rakjad tányérra. A szalonnát szórd a tetejére, és hamar edd
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:40
Sült csirkecomb Budapest raguval
HOZZÁVALÓK
1,5 kg csirkecomb,
1 dkg zsír,
10 dkg füstölt szalonna,
20 dkg csirkemáj,
20 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
2 db paprika,
2 db paradicsom,
10 dkg zöldborsó (fagyasztott,olvasztott),
1 csokor petrezselyem,
2 kg burgonya,
só,
fűszerpaprika




A raguval kezdjük, hiszen ezt az ételt a pörköltfélékhez soroltam. Kevés zsiradékot hevítünk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Félrehúzva feloldjuk benne a fűszerpaprikát. Kevés vizet adunk hozzá, majd hozzáadjuk a csirkecombok csontjait, megsózzuk és borsozzuk. 30 percig főzzük.

Ezután a csontokat kivesszük, és az alapot szitán áttörjük. Beletesszük a fagyasztott zöldborsót, készíthetjük frissből is, akkor viszont a borsót főzzük meg előre.

Kipirítjuk a szalonnát, hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, a gombát, a májat és a paradicsomot. Rövid pirítás, majd hozzáadjuk a pörkölt levét és összeforraljuk. A
suzymama, 2018. április 05. csütörtök, 21:29
Bakonyi csirkemellragu
vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt pirospaprika
2 fehér paprika
1 paradicsom
20 dkg csiperkegomba szeletelve (vagy konzerv)
2 dl tejföl
1 ek liszt
1 kk mustár

A körethez:

40 dkg (fusilli) tészta
1 kisebb ek só
1 ek étolaj

Elkészítése:

A húst szeletekre vágom, kevés olajon fehéredésig pirítom, sózom, borsozom, majd felöntöm 1 dl vízzel és fedő alatt párolom.

A szalonnát apró csíkokra szelem, zsírjára sütöm.

Közben a hagymát finomra vágom, a fehér paprika magházát kivágom, majd felszeletelem és a paradicsomot is.
Most nem friss paprikát és paradicsomot használtam, hanem a télre eltett sült paprikát és paradicsomot vettem elő a fagyasztóból és ezzel helyettesítettem.

A szalonna zsírján a finomra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a szeletelt gombát, paprikát, paradicsomot, meghintem pirospaprikával, hozzáadom az
vorosrozsa66, 2018. március 16. péntek, 14:50
Sült csirkecomb, baconos-tojásos rizzsel
finom bacon szalonnát apró kockákra darabolok, száraz serpenyőben elkezdem olvasztani, pirítani, és amikor már szép szint kapott, és kisült a zsírja, hozzá adtam a tegnapi rizst. Ezzel jól össszepirítottam, és alaposan felvertem 2 tojást, amivel szintén alaposan összesütöttem. És már kész is a köret.
Amíg ezzel foglalatoskodtam, a csirkecomb szinte magától elkészül. Amikor a kúra ideje alatt főzök ilyesmit, akkor a következők szerint járok el. A csirkecombokat megmostam, és olyan tepsibe készítem, amibe rácsot lehet tenni. Hogy a husi ne érintkezzen a tepsivel. Ez azért jó, mert a husit, így tudok ténylegesen párolni, majd aztán sütni. Így finom ropogós lesz a végeredmény, és nem szárad ki.
A combokat picit sóztam, és a következő zöldfűszerek keverékével kentem be. petrezselyem, rozmaring, kevés citrom hélya, és kevés mustár keveréke, valamint frissen őrölt bors. Ennyi. ezzel kenem be a husikat, a rácsra tszem őket, és a rács alá vizet öntök. Így a husi nem a vízben ázik, és fő, hanem párolódik a
bkisseva, 2018. február 22. csütörtök, 11:43
Savanyú káposztás lepény
hagyma
120g kolozsvári szalonna
tejföl, lepényenként 1 evőkanál
frissen őrölt bors
őrölt kömény


A tészta hozzávalóiból lágyabb tésztát gyúrtam és pár csepp olajjal lekenve 90 percet pihentettem úgy, hogy közben kétszer gyengén visszanyomkodtam. Ha nincs ennyi időnk, kelesszük a tésztát duplájára.
Míg a tészta kelt, a káposztát átmostam, alaposan kicsavartam és őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal ízesítettem. A hagymákat meghámoztam és vékony cikkekre vágtam. A szalonnát gyufaszál vékonyra szeleteltem. Ez úgy a legkönnyebb, ha a szalonna fagyos. A tejfölt simára kevertem. A sütőkövet betettem a sütőbe és 230 fokra felmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk melegítsünk fel egy nagyobb tepsit.


A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 12 részre osztottam. Kigömbölyíttetem és pár percet pihentettem. Tenyérnyi, ovális, körülbelül 2-3mm vékony lapokra nyújtottam és sütőpapíros lemezre tettem. Minden tésztára kentem 1-1 evőkanál
suzymama, 2018. február 17. szombat, 16:13
A brokkolit meddig kell főzni, hogy pont jó legyen köretnek?
Kedves Katalin! #11 / #12

Valószínű, hogy nem az jött át aminek át kellett volna jönnie! Nagyapám 92 évesen
"ment el", imádta világ életében a húsokat, a töltöttkáposztát, a kolbászokat, a
disznótorost sőt a szalonnát friss paraszthenyérrel és hagymával.... stb. Én mint
unoka sokat lakmároztam vele, de még gyermekkoromban meghalt! ja s súltkeszeget
is szerette s ezt szálkástól ette ha jól át volt sütve! Anyukám most
83. éves, köszöni szépen jól van, s mindent ami káros a TV szerint
azt tömi magába és sajnos nagyon dohányzik is!

Mi a nejemmel imádjuk pl. a keleti (indiai, thai és egyéb) konyhát, de ugyan
úgy megesszük a vadat, a sertéshúst vagy pl. a marhát is! Én speciel imádom
a vadhúst, de ettem már kengurut, struccot, s más Ausztrál és újzélandi
húsfajtát is, de nem vetem meg a zöldséget, noha a paradicsomot nyersen
nem eszem meg, mert olyan ize van mint a rothadt akárminek! (Szerintem).

Az ilyen párló és hasonló
decotext, 2018. február 13. kedd, 16:35
Feketeerdei sertés kotlett
Hozzávalók
8 szelet sertésborda,
10 dkg szalonna,
10 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
5 dkg zeller,
5 dkg karalábé,
25 dkg burgonya,
turbolya,
petrezselyemzöld,
kapor, só, bors (őrölt)

A köretet és a ragut feltesszük a tálra. A kotlettet a tetejére helyezzük, és a sült szafttal meglocsoljuk. Végül friss petrezselyemzölddel szórjuk meg.

Kevés olívaolajon rusztikus darabokra vágott angol szalonnát, vöröshagymát, cikkekre vágott karalábét, zellert, sárgarépát áthevítünk, hogy pörzsanyagot kapjanak az alkotórészek.

Megszórjuk ételízesítővel, tört színes borssal. Kevés vizet és fehérbort, generálszószt öntünk rá. Friss turbolyát adunk hozzá. Roppanós puhára pároljuk. A cikkekre vágott főtt burgonyát rátesszük az üvegesre hevített cikk hagymára, és átsütjük.

A kotlettet mindkét oldalán megszórjuk borssal, sóval. Lisztbe mártjuk, és kevés forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra
suzymama, 2018. február 11. vasárnap, 10:05
1/103
Képek, videók
Smoothie receptek.jpg
pacsakute
2016. május 06. péntek, 20:19
Kepes receptek1__37.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:54
Kepes receptek1__36.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__35.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__34.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__33.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__32.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__31.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__30.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__29.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__28.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Kepes receptek1__27.jpg
erzsikepuskas
2013. október 10. csütörtök, 00:53
Ecetfa október
dandej
2017. október 17. kedd, 17:41
Ecetdal 01.jpg
chillik
2017. február 17. péntek, 06:34
Ecetdal 02.jpg
chillik
2017. február 17. péntek, 06:33
Címkék
korty törkölyt, evőkanál sóval, Lovely Sweet, vízzel elkevert, válasz egyértelmű, üvegesre hevített, kockára vágott, őzike fel-felemeli, Beke Sándor, megmaradt mustáros, tetejére helyezzük, fehér paprika, fagyasztott zöldborsót, hagymát finomra, szalonnát szórd, Kedves Katalin,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.