Regisztráció  Belépés
2018. július 21. szombat | 29. hét | 202. nap | 11:36 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A réti kakukktormáról
nedves kaszálórétek. Előfordul Európában, Ázsiában, de Amerikában és még Grönlandon is találkozhatunk vele. Népiesen nevezik még kakukkfoszlárnak, kakukknyálnak, kakukkvirágnak, kásavirágnak, mezei tormának, réti tormának és tormaíznek is.

Ez az évelő növény a keresztesvirágúak családjába tartozik. A csöves szárú növény nagyobb, zöld színű levelei tövében apró sarjnövénykék fejlődnek. A tőlevelek csokorszerűen helyezkednek el, amelyek kerekded formájúak, míg a szárlevelek hosszúkásak. A gyógynövény szirmai két centiméter hosszúak és többféle színben - fehér, rózsaszín, ibolya - pompáznak. A növény sziromlevelei háromszor nagyobbak, mint a csészelevelei. A réti kakukktorma akár a hatvan centiméteres magasságot is elérheti és áprilistól júniusig bontogatja szépséges szirmait. A növénynek becőtermése van, amely körülbelül négy centiméter hosszú.

A réti kakukktorma levelei meglehetősen gazdagok C-vitaminban, így tavaszi salátánk alkotóelemeként is felhasználhatjuk.

A
pacsakute, 2018. március 19. hétfő, 21:48
Immunrendszer erősítésére
eper, a vörös káposzta, a brokkoli és a fekete ribizli.

Szervezetünknek A-vitaminra is szüksége van, mert ez a vitamin, a nyálkahártyák egészségét képes biztosítani, de az immunrendszernek is segítő társa a kórokozókkal szembeni harcban. Miben található? Többek között a mangóban, a narancsban, a csipkebogyóban, a homoktövisben, a fekete berkenyében, a spenótban és a sárgarépában.

Immunrendszerünket egy szépséges és ízletes virággal, a sarkantyúkával is megerősíthetjük. A gyógynövényként is funkcionáló virágban meglehetősen sok értékes hatóanyag található. Ilyenek például a B- és C- vitamin, a karotinoidok, a flavonoidok és az ásványi anyagok, mint például a foszfor, a kálium, a magnézium és a vas.

A sarkantyúka immunerősítő hatását és az ellenálló képesség fokozó hatását a benne lévő C-vitaminnak és a mustárolaj-glikozidoknak köszönheti.

A sarkantyúkának kipréselhetjük a levét és ily módon is fogyaszthatjuk. Szedjen le egy maréknyi gyógynövényt, majd
pacsakute, 2018. február 26. hétfő, 20:06
Kamilla - orvosi székfű
A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk
pacsakute, 2018. január 30. kedd, 15:19
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi...
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi székfű


A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a
taltos1, 2017. szeptember 06. szerda, 23:15
Az éltető hangaméz
Az éltető hangaméz


A csarab egy alacsony növésű örökzöld félcserje, szépséges lila vagy rózsaszínes virágai fürtökbe rendeződnek. A virágok július és augusztus hónapban nyílnak. A növénnyel pusztákon, erdőkben és útszegélyek mentén találkozhatunk, de nemcsak hazánkban, hanem Ázsiában és Amerikában is megtalálható. A gyógynövény a hangafélék családjába tartozik. Népiesen nevezik még hangának, Erikának, vadciprusnak, angyalmetéltnek, csarabfűnek, közönséges csarabnak, avarhangának, télizöldnek, gyöngycsarabnak, parlagi fagyalnak, repcsényfűnek, cipornak és seprűvirágnak is. Ez utóbbi elnevezést talán onnan is kaphatta, hogy a szárai seprűszerűen elágaznak.

A csarab flavonokat, arbutint és cseranyagokat tartalmaz, de megtalálhatók még benne az enzimek, a szaponinok, illetve tartalmaz illóolajat, zsírt, nyálkát és keményítőt. Gyógyászati célokra a növény virágos hajtásvégeit lehet
taltos1, 2017. július 20. csütörtök, 23:42
Köhögés ellen, meghűlés ellen
Kankalintea, a megfázás és meghűlés természetes gyógyítója

A kankalin (Primula) védett fajnak számít hazánkban. Ez a csodálatosan szép növény szinte az elsők között van a tavasz virágai között. Hazánkban már a középkorban is ismerték ezt a virágot, amelyet gyógynövényként, köptetőszerként alkalmaztak. Ez a hatás a növényben található szaponinvegyületeknek köszönhető, amelyek segítségével egyrészt a váladék könnyebben távozik, másrészt a nyálkahártya sejtjeinek mozgása is könnyebbé válik.

A kankalin a kankalinfélék családjának egyik tagja. Hazánkban sokan ültetik virágoskertjükbe ezt a sárga virágzatú növényt, hiszen valóban pompás dísze lehet bármelyik udvarnak vagy kertnek. A növény kedveli még a hegyi kaszálókat, a legelőket és a réteket. Nem csupán hazánkban, hanem még Etiópiában, Indonéziában és Észak-Amerikában is találkozhatunk ezzel a szépséges növénnyel.
pacsakute, 2016. november 18. péntek, 17:12
Barátszegfű, a kolostorok ékes dísze
A barátszegfű (Dianthus carthusianorum) a szegfűvirágúak rendjébe és a szegfűfélék családjába tartozik. Nevezik még háromszínű szegfűnek, kecskefűnek, német szegfűnek, nyúlszegfűnek és fecskevirágnak is. Ez a gyógynövény legfőképpen Közép-Európában elterjedt. Sok helyen előfordul, de nem tömegesen. A barátszegfű kedveli a sziklás lejtőket, a réteket, az erdőszéleket, a napfényes erdőket, de a hegyeken is előfordul. Kedvére való a tápanyagokban gazdag, humuszos talaj.

Ez a lágyszárú növény akár az 50 centiméteres magasságot is elérheti. Levelei összetettsége egyszerű, keskenyek, szálasak, amelyek lándzsa alakot öltenek. A levelek keresztben átellenes állásúak és hamvas szürkészöld színben pompáznak. Csomókban, tömötten ülő ötszirmú virágai pedig fehérek, de egy-két faj pirosas, illetve lilás virágokat bontogat. A gyógynövény virágzása júliusra, augusztusra tehető. A szirmok csúcsa
pacsakute, 2016. július 17. vasárnap, 21:05
Mák az elfeledett gyógynövény...
Mák az elfeledett gyógynövény...
Hírszem

A mák elterjedt az egész világon (őshazája Közép-Ázsia), és hazánkban is régóta termesztett élelmiszernövény. Étolajat nyernek belőle és bizonyos részeit a gyógyszeripar is felhasználja (görcsoldásra, köhögéscsillapításra, , fájdalomcsillapításra, alkaloidok előállítására)

A népi hiedelmekben rengeteg helyen szerepelt eme sokoldalú csodálatos gyógynövény... Kísérletek során bizonyították, hogy hatásos lehet a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, B-vitaminokat és niacint.

Ősrégi, díszítő és hasznos élvezeti kerti növényünk. Hosszú, egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos ,,gubó" termése élénk színfoltja házunk tájának. A fehér mák magja dióízű csemege. Az őszi mák nagy vagy hosszú termésű tokja külön érdekesség, magja hasznos étkezési cikk. A telt és gyöngén fodros szirmú, rózsaszínű, fehér, lila virágú díszváltozatok különleges díszek. Egyszerű száraz
horvathnemagdi, 2014. augusztus 31. vasárnap, 16:52
Kertnagyobbítás, díszkert
végében virító élénk színű virágok mindenképp szűktik a teret. Az elöl élénk, hátul misztikus kék vagy mályva színek viszont szélesítik a látóhatárt. Ha a ház köré nagy levelű növényeket ültetünk, míg a kert végébe kislevelűeket, ugyanezt a hatást érhetjük el.

Ajánlott cikkek

A kert terei
A kert a lélek tükre
Téglajárda, kerti út
Költözzünk a szabadba!
Örökzöld, félörökzöld, szegélynövények
Egynyári és kétnyári szegélynövények
Talajtakaró gyógynövények
Kerti vízesés
Monokrom kertek
Milyen a jó kert?
Háromdimenziós kertek
Süllyesztett sziklakertek


Témák: Díszkert

Téli védelem az állatoknak
téli búvóhelyEgy csípős őszi reggelen álljunk meg egy pillanatra, és figyeljünk, hogyan készülnek az állatok a télre. Észreveszünk egy felborzolt
tinka1951, 2013. november 21. csütörtök, 17:59
Egy kis..........egészség..........
mentest jelent,
ilyenkor mindig érdemes odafigyelni, hogy mit használtak répacukor helyett

-a cukorpótlók esetén két dologra érdemes figyelni - kalória érték és glikémiás index.
Ha ezek közül mindkettő alacsony, akkor nyugodtabb szívvel fogyaszthatjuk őket akár diéta alatt is (persze csak mértékkel)

-érdemes még egy ilyen süti esetén megnézni, hogy összesen hány gramm szénhidrátot tartalmaz

-ebben a szelet csodában a fő összetevő az ALMA,
ami régen gyógynövénynek számított gazdag pektin (rost) és vitamin tartalma miatt.

A pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét is,

ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora
és - többek között - segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket.

Ezen kívül az alma segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva
jótékonyan hat az agyra, a vese és a máj működését is szabályozza.

Egy kis
petyrallyeteam, 2013. augusztus 15. csütörtök, 20:19
Megesik, hogy úgy érezzük, valami nincs rendben velünk.
Gyógynövény útmutató

Megesik, hogy úgy érezzük, valami nincs rendben velünk. Fájdogál a torkunk, a hasunk, a fejünk, vagy éppen kimerített a teendők sokasága. Ha érezzük, nincs nagy probléma, de jól jönne egy kis segítség, forduljunk bizalommal a természethez, és gyűjtsük be hozadékait, a gyógynövényeket kis boszorkánykonyhánkba.

Nincs az a fájdalom, egészségügyi probléma, amire ne lenne érdemes legalább kipróbálni a természet ajándékait, a gyógynövényeket. A következőkben néhány tipikus, a hétköznapjainkban gyakran jelentkező betegséget, tünetet említünk, amelyek mellett álljon is ott rögtön a leghatásosabb természetes gyógyír. Nagy üstökre, fazekakra nincs szükség, csak néhány fortélyra, és virágokra, levelekre, gyökerekre...

Fejfájás ellen: borsmenta
A fejfájás egész napra lehetetlenné teszi, hogy igazán jó közérzettel vágjunk bele napi teendőinkbe. Csillapítására sokan rögtön valamilyen gyógyszerkészítményt hívnak segítségül, ahelyett, hogy éléskamrájuk polcairól
katicacska, 2013. március 01. péntek, 19:20
A PARLAGFŰ védelmében
világítás a kerékpárján.

Lajos Atyával, a magyar újkori természetgyógyászat úttörőjével a megismerkedésünk után többször is találkoztam -kerestem a vele való találkozási lehetőségeket!-, mert a végtelen egyszerűsége és a hatalmas tudása lenyűgözött. Addig is sokat tudtam a természet törvényeiről, mert reál beállítottságú is vagyok, s akkor már mérnök voltam, meg az anyai nagyapám Vincze Ágoston, állandóan járta velem a Heves megyei kis faluban, Fedémesen az erdőket, mezőket és szedtük a gyógynövényeket, meg a gombákat. Apai nagyapám Weixl János pedig egész életét az előszállási (Fejér Megye)állatorvos, Dr, Eglesz Mihály mellett töltötte, mint felcser. Mindkettőjüktől sokat hallottam a természet erejéről, szépségéről, az állatok öngyógyító tevékenységeiről, a növények gyógyító és tápláló hatásairól. Olyan bölcsen beszéltek ezekről a dolgokról, hogy azok felkeltették a figyelmemet és haláluk után is egyre többet olvastam, tanultam ezekről a természetes dolgokról, erdő, mező növényeiről és
jupiter21, 2011. november 18. péntek, 07:13
1/2
Képek, videók
Réti kakukktorma.jpg
pacsakute
2018. március 19. hétfő, 21:45
Réti kakukktorma.JPG
pacsakute
2015. március 19. csütörtök, 11:38
Előfordúl.
alvaro-hopihe
2018. július 10. kedd, 08:10
Előfordul, hogy amire vág
suzymama43
2014. október 04. szombat, 15:23
ilyen is előfordul októbe
herbert-fam
2012. november 09. péntek, 09:03
Az életben néha előfordul
anci-ani
2012. június 02. szombat, 16:50
Előfordul....bmp
mailona
2012. május 19. szombat, 00:20
Előfordul....bmp
bongyi53
2012. április 23. hétfő, 18:40
Mással is előfordult már
aksira
2011. július 30. szombat, 21:46
ez is előfordul.jpg
nagyiful
2010. szeptember 17. péntek, 18:13
előfordul
bocsortany
2010. június 25. péntek, 11:16
Ez sürün előfordult!
angyalfold
2007. augusztus 17. péntek, 16:03
...előfordul...
ica73
2007. június 24. vasárnap, 14:01
Hát igen előfordul
razzor
2007. március 27. kedd, 17:56
Címkék
növény sziromlevelei, Weixl János, elsők között, anyai nagyapám, Eglesz Mihály, szelet csodában, csöves virágai, állatok öngyógyító, növény kedveli, következőkben néhány, barátszegfű kedveli, Szent Iván, kankalinfélék családjának, növényt gyógyászati, szépséges gyógynövény, sarkantyúkának kipréselhetjük,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.