Regisztráció  Belépés
2018. április 20. péntek | 16. hét | 110. nap | 20:01 | Tivadar
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Pellagra és megelőzése
A pellagra nevű betegséget a B3-vitamin, vagyis a niacin hiánya okozza. Az olasz ,,pelle" és ,,agra" szavakból ered, ami annyit jelent, hogy durva bőr, hiszen ennek a betegségnek az egyik legjellemzőbb tünete a bőr kóros elváltozása. A pellagrát nem csupán a niacinhiány váltja ki, hanem a triptofán nevű aminosav hiánya is okozhatja. Ez a betegség legfőképpen Indiában és Dél-Afrikában elterjedt, itt is csak azokon a területeken, ahol főként kukoricát fogyasztanak az emberek. A kukorica csak kevés B3-vitamint és triptofánt tartalmaz. A kukoricában lévő niacin kötött formában van jelen, ami megakadályozza, hogy a tápcsatornából felszívódjon, triptofántartalma pedig elenyésző.

A betegség tüneteit a 18. században jegyezték le először, de igazából ekkor még nem tudták megmondani az orvosok sem, hogy mi a betegség kiváltó oka. A páciensnek általában azt javasolták, hogy a megerősödése érdekében költözzön el egy kis időre. A beteg, mivel más táplálékot fogyasztott ezen idő alatt,
pacsakute, 2018. április 08. vasárnap, 14:44
Miért nem foglalkoztok vele, hogy napi szintűek a terrorcselekmények?
Kedves Ágica2004!

"Nem veszik fel a svéd szokásokat, sőt csak a szoc.segélyekből akarnak megélni."

(Én sem dolgoznék ha nem lenne muszáj!)

Legyél ösznte! Ha Te mondjuk Iránba mennél, vagy egy
"Sharia" által irányított országban lennél, Te felvennéd
az ottani szokásokat? A vallás az vallás, és vallásszabadság
van! Gondolod hogy itthon (Mo.-on) a hindúk esznek marhát?
A muzulmánok, söt a zsidók sem esznek pl. sertéshúst! Akkor
most kényszeritsük itthon az összes másthivönek, hogy egyen
azt amit mi s vegyék fel a szokásainkat??

A svédek sok hibát követtek, el de nem azt, hogy befogadták a tömeget!
Semmit nem kéne juttatni nekik, ha nem vesznek részt a kötelezö
integrációs programokban! ENNYI!

Az, hogy mi teljesen blokkolunk minden EU megoldást, az szégyen gyalázat
mert közben Orbán tartja a markát az euró milliárdokért! A kerités ellen
meg még az Amnesty International is tiltakozott! Nehogy már a
decotext, 2018. március 29. csütörtök, 08:01
Visszajöttek a gólyák, annak ellenére, hogy a tél is!
Figyelem!
Visszajöttek a gólyák, annak ellenére, hogy a tél is!
Elsőként a hímek érkeznek, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Ahogy a nappalok hossza nő, hormonháztartásuk arra készteti ösztöneiket, hogy fészket rakjanak, utódot nemzenek! Ezen ösztöneik nem csak a hidegnél erősebbek, saját fajtársaikkal is vérre menő harcba kezdenek egy-egy fészekhelyért.
Nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak, nem a hideg elöl.
Az utóbbi napok időjárása miatt a visszatérő gólyák nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt, de pár napon belül felolvad a táj. Egerek, pockok már a hótakaró ellenére is mozognak. Ezen túl egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik, melyet jelentős legyengülés nélkül fel tud használni, míg fészkét elfoglalja, párja megérkezéséig őrzi. Hogy tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Gyakran napokig egy
tinka1951, 2018. március 22. csütörtök, 17:13
A brokkolit meddig kell főzni, hogy pont jó legyen köretnek?
kolbászokat, a
disznótorost sőt a szalonnát friss paraszthenyérrel és hagymával.... stb. Én mint
unoka sokat lakmároztam vele, de még gyermekkoromban meghalt! ja s súltkeszeget
is szerette s ezt szálkástól ette ha jól át volt sütve! Anyukám most
83. éves, köszöni szépen jól van, s mindent ami káros a TV szerint
azt tömi magába és sajnos nagyon dohányzik is!

Mi a nejemmel imádjuk pl. a keleti (indiai, thai és egyéb) konyhát, de ugyan
úgy megesszük a vadat, a sertéshúst vagy pl. a marhát is! Én speciel imádom
a vadhúst, de ettem már kengurut, struccot, s más Ausztrál és újzélandi
húsfajtát is, de nem vetem meg a zöldséget, noha a paradicsomot nyersen
nem eszem meg, mert olyan ize van mint a rothadt akárminek! (Szerintem).

Az ilyen párló és hasonló "csodakütyüket" soha nem vesszük meg
mert egyrészt nagyon időigényes ebben főzni, másrészt nem olcsóbb ha
étteremben eszünk hasonlót! (Igaz mi nem törkeszünk soha az "olcsó"
decotext, 2018. február 13. kedd, 16:35
Töltött paprika
Hozzávalók:

8-10 db paprika
30 dkg sertéshús
8 dkg rizs
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
2 dkg liszt
1 kg paradicsom áttört leve, vagy negyed kg paradicsompüré, vagy 1 liter paradicsom ivólé cukor


Elkészítés:

A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk. A sertéshúst megdaráljuk, a rizzsel összekeverjük, kevés zsiradékon pirított hagymával ízesítjük. A paprikát a töltelékkel lazán megtöltjük, közepére bedugjuk a fakanál nyelét, hogy a rizsnek helye legyen a növekedésre.

Lábasba rakva, annyi forró, sós vizet öntünk rá, hogy épp elfedje. Beletesszük a paradicsompürét, vagy ráöntjük a paradicsom ivólét (illetve ha friss paradicsomból készítjük, az áttört, megsózott, főtt paradicsomba rakjuk a tölteléket), és fedő alatt puhára pároljuk.

A zsírból és a lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a mártást, még 20 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint cukorral, tejföllel
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 11:42
Gombás vagdalt sült burgonyával, koktélszósszal
Mai fasírt: nem csak azoknak, akik fasírtimádók.
Ötletes, egyszerű, gyors, finom - talán ennyi jelző elég is. Vagy nem?

A sertéshúst késsel durvára összevágjuk.

Hozzáadjuk a finomra vágott póréhagymát, zöldpaprikát, gombát, utána sóval, borssal ízesítjük, majd hozzákeverjük a szódabikarbonát, és a hűtőszekrényben kb. egy órát pihentetjük.

Lepény alakúra formázzuk, a karikára vágott főtt burgonyával, hagymakarikával szép lassan megsütjük.

A majonézhez hozzákeverjük a ketchupot és a brandyt, és ezzel a szósszal tálaljuk. Gyorsan elkészíthető kiegészítője lesz ennek az ételnek!

Jó étvágyat kívánunk!
suzymama, 2018. január 13. szombat, 14:38
Hétvezér tokány
marha és sertéshússal készítjük.

10 dkg füstölt szalonnát apró kockára vágunk és egy lábosban kisütjük, majd 1 kis fej apróra vágott hagymát megfonnyasztunk benne. Megszórjuk 1 dkg édes nemes paprikával, gyorsan elkeverjük benne és egy kis vízzel felengedjük. Lepirítjuk és beletesszük a megmosott marhahúst, megsózzuk és néha megkeverve, mindig egy-egy kevés vizet aláöntve, hogy rövid lében pörkölődjön, de ne égjen le, fedővel letakarva félig puhára pároljuk. Ekkor hozzátesszük a megmosott sertéshúst, ezzel tovább pörköljük mintegy 10-15 percig, végül beletesszük a borjúhúst is, hogy az egész együtt puhuljon meg, egy időben. Beleaprítunk 2-3 db nem túl csípős zöldpaprikát és 1-2 db friss paradicsomot, s ha a hús megpuhult, zsírjára pirítjuk le az egészet. Közben 2 dl tejfölt 1 evőkanálnyi liszttel és 1 dl hideg vízzel, habverővel simára keverünk, és ugyancsak habverővel kevergetve hozzátesszük a forrásban levő ételhez. Jól felforraljuk, s ha kell utána ízesítjük. Ha a kellő sűrűséget elérte, forrón
bkisseva, 2017. szeptember 11. hétfő, 19:07
Vendégek - Pincérek Aranyköpései
"Vendégek idióta kérései pincérekhez"
...igazi sztorik igazi pincérektől.

Vendég: Milyen gyros van?
Én: Sertés vagy csirke.
Vendég: Mi a különbség?
Én: az egyik röfögött, a másik kotkodált amíg élt

-Tudsz adni egy Bacardi-colát....valamilyen whiskeyből...?

-Főztok ma?

-A gyümölcsös limonádé az micsoda?

-Én ezt a grillezett sertéshúst kérném, de Csirkéből

-Nekem nagyon szimpatikus ez a fokhagymakrémleves, de lehetne fokhagyma nélkül?

-Szombaton: látom van menütök én a keddi levest kérném.

-Japán étteremben:egy lazacos sushi LESSZ tonhallal,kérem grillezni,mert a nyers halat nem szeretem

-Elnézést a gesztenyés torta milyen ízű?
-Citromos!

-Ez a világos barna sör mennyire sötét?

-Kérek egy alkoholmentes Long Island Iced teát, ha lehet barackosat......

-Én nem halat kertem, hanem borjúlábat!
-Hölgyem ez az
-De túl zsíros

-A hortobágyi
koszegimarika, 2017. augusztus 17. csütörtök, 07:41
FM: ismét megjelent Magyarország határán a sertéspestis
ezért az érintett térségben az év első felében több száz, a betegség felismeréséről és megelőzéséről szóló tájékoztatót juttatott el az állattartókhoz és a vadásztársaságokhoz.

Emellett az országos főállatorvos már januárban elrendelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elhullott vaddisznók folyamatos és fokozott keresését, valamint azok laboratóriumi vizsgálatát. Eddig mintegy 4 ezer minta vizsgálatát végezte el a Nébih nemzeti referencia laboratóriuma.

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos az országba behozni. Továbbá szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására.

A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak. A megelőzés szempontjából
velemenyezd, 2017. június 02. péntek, 12:43
Ízőrzők - Szatmárcseke
Ízőrzők - Szatmárcseke - receptek

Kaszás leves
Hozzávalók: (10 főre) 2 kg füstölt hús (oldalas, vagy tarja), 30 dkg füstölt kolbász, 1 kg sertéshús (comb, lapocka, tarja), 3-4 kg krumpli, 2 nagy vöröshagyma, 10 babérlevél, só, 1 liter tejföl, 1 dl tej, liszt a habaráshoz.
A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk.
Nagy leveses fazékba beletesszük a megtisztított egész hagymákat és a babérlevelet. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a felkockázott füstölt- és sertéshúst.
Amikor a hús megpuhult, beletesszük a krumplit, a karikákra vágott kolbászt, majd ízlés szerint megsózzuk.
Összekeverjük, és felforraljuk.
2-3 evőkanál lisztet tejjel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a tejfölt, és lassan a levesbe csurgatjuk. Összefőzzük, és tálaljuk.

Öntött pászka
Hozzávalók: 3 tojás, 45 dkg liszt, só. Az öntethez: 15 dkg füstölt szalonna, fél liter tejföl, fél kg túró.
A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. Nagyobb darabokra felvágjuk,
bkisseva, 2017. április 27. csütörtök, 07:27
A Mangalica.
A mangalica a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike, világhírű sertésfajta.

A törökök kiűzése után az egykori hódoltsági területeken rendkívül kevés sertés maradt, hiszen a törökök vallási okokból nem fogyasztottak sertéshúst. A sertéstenyésztés a Felföldre és az erdélyi területekre szorult. Ennek ellenére már 1750-ből vannak adatok, mely szerint Sopron messze földön híres sertésvásárára az Alföldről hajtottak fel állatokat. A 18. század végén főleg a dunántúli területek és Ausztria között volt jelentősebb sertéskereskedelem, amelynek fő fajtája a bakonyi sertés volt, mert ez a fajta jól bírta a hosszú utat. A kereslet egyre növekedett, s a kereskedők eljutottak Horvátországba is. Az onnan származó sertések kedveltebbek voltak a bakonyi sertésnél, mert több zsírt adtak és húsuk is jobb ízű volt. Szerbia fejedelme, Miloš Obrenović a szerb, az ún. sumadia sertésekkel
schuro, 2017. február 07. kedd, 22:12
Szilveszteri babonák és hiedelmek
zajkeltő szokások? Miért eszünk lencsét?
A január 1-el kezdődő év a Gergely naptár bevezetésével vált elterjedtté. A hiedelmek és babonák, amelyek az év utolsó, illetve első napjaihoz kapcsolódnak legtöbbször az egész évre vonatkoznak.
Amilyen az újév napja, olyan lesz az esztendő

Mit együnk szilveszterkor?
Vannak olyan ételek, amelyek a hiedelmek szerint szerencsétlenséget hoznak. Baromfihúst például nem szabad enni, mivel a tyúk ,,elkaparja a szerencsét". Ugyanakkor sertéshúst ajánlott fogyasztani, mivel a malac ,,kitúrja a szerencsét". Szintén szerencsét hozhat szemes termények fogyasztása, mint például a bab vagy a lencse, mivel ezek pénzt hozhatnak a házhoz.

Miért iszunk pezsgőt?
A XVII.-XVIII. században gyakorlatilag csak a leggazdagabbak fogyasztattak pezsgőt. A XIX. század közepéig üvegenként gyártották a habzó italt, elkészítése akár 2-3 évbe is telt. Nem is meglepő, hogy ebben az időszakban, csak a legelőkelőbb nemesi családok
lenke1964, 2016. december 31. szombat, 10:42
1/35
Képek, videók
Norovírus megelőzése.jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 12:24
Lana Pellay.jpg
norimano
2009. augusztus 30. vasárnap, 14:35
Niacin Live In Tokyo
fmayer
2006. szeptember 18. hétfő, 07:52
olasz templom0217.jpg
maroka
2018. február 19. hétfő, 08:52
Olasz-szlovén határ
irmus
2018. január 05. péntek, 16:18
Emlékműve Olaszfán ( Vas
azenujsagom
2018. január 01. hétfő, 05:12
40-es vévek olasz parlame
chillik
2017. december 05. kedd, 13:29
0 olasz ochideák 722d1.jp
lovaszmarika
2017. május 23. kedd, 14:29
Pestós tészta olasz.JPG
irmus
2017. április 24. hétfő, 07:08
Pestós tészta olasz pesto
irmus
2017. április 24. hétfő, 07:07
olaszi templom harang.jpg
relisisi
2017. február 21. kedd, 09:27
Dolomitok, Olasz Alpok.jp
katrin56
2016. július 25. hétfő, 12:40
Olasz húsgombóc pennével
soosistvan
2016. július 19. kedd, 22:42
Olasz-tenger (79).jpg
lenke1964
2016. április 22. péntek, 19:05
Olasz-tenger (78).jpg
lenke1964
2016. április 22. péntek, 19:05
Címkék
egyik legjellemzőbb, töltelékkel lazán, bakonyi sertés, svéd szokásokat, egész együtt, majonézhez hozzákeverjük, kereslet egyre, határon sertéshúst, tojásokkal összegyúrjuk, szégyen gyalázat, paradicsomot nyersen, sertéshúst megdaráljuk, hindúk esznek, paprikát magházától, hosszú utat, karikákra vágott,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.