Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 05:49 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szabó Gyuri bácsi tanácsai
azt mondják, az idegeinkkel rendbe hozni akarattal lehet. De vannak ideg erősítő teák - a citromfű és az orbáncfű. A citromfüvet korlátlan ideig lehet inni, az orbáncfüvet nem. És van egy csodálatos teánk: Van egy menta, az a neve, hogy bugás macskamenta. Ez volt a magyar táltosok itala. Csapodi: Hihetetlenül jó az immunrendszerünkre is.

IMMUNERŐSÍTÉS:
Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin / pld.csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát / én iszom nagyon finom /.
IZÜLET:
Köszvény:
Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott
evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

KLIMAX:
Ösztrogénhiány - cickafark tea,
sz719eszter, 2018. május 15. kedd, 09:30
13 filléres egytálétel, amiből kétszer fogsz szedni!
csirkemáj
0,5 kg burgonya
1 dl olaj
só, bors
ételízesítő
oregánó
pirospaprika
3 babérlevél
A recept ide kattintva folytatódik >>>
2. Pásztortarhonya
pasztor

Hozzávalók:

50 dkg tarhonya (én házi készítésűt használtam)
4- 5 nagy krumpli
1 fej vöröshagyma
2-3 ek olaj
1 szál füstölt kolbász
pirospaprikakrém

csipetnyi bors
A recept ide kattintva folytatódik >>>
3. Töltött krumpli savanyú káposzta ágyon
toltottkrumpli

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta
6-8 nagyobb krumpli
2 dl főzőtejszín
50 dkg darált hús
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, csipet köménymag
1 tk fűszerpaprika
fél fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 tojás
A recept ide kattintva folytatódik >>>
4. Sült krumplikása
kasa

Hozzávalók:

1700 g krumpli (kockákra vágva)
5 ek liszt (daraliszt)
50 g zsír

2 közepes
tinka1951, 2018. május 04. péntek, 21:29
Dédapáink étrendje
Dédapáink öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult,de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat. Fő táplálékuk volt telente; bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is ? Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. ? savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (A prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző
lovaszmarika, 2018. május 02. szerda, 11:04
Én így csinálom a sztrapacskát -Jánosné Tőzsér
Korábbi hozzászólások megtekintése
Jánosné Tőzsér
Én így csinálom a sztrapacskát: Hozzávalók

60 dkg krumpli
20 dkg liszt

kevés víz, ha szükséges

A meghámozott krumplit kislyukú reszelőn lereszelem, összekeverem a liszttel.
A krumpli nedvességétől függően esetleg kevés vizet adok hozzá, hogy galuskasűrűségű masszát kapjak. Forrásban lévő sós vízbe szaggatom galuskaszaggatóval, (mazochisták deszkáról késsel is szaggathatják), amikor feljön a víz tetejére, akkor készen van. Leszűrése után pici zsírral vagy olajjal átforgatom.

Ízlés szerinti feltéttel tálalható, tetszés szerint túró, tejföl, húsos szalonna, savanyú káposzta, pirított hagyma, stb..

Legismertebb a juhtúrós sztarpacska vagy a savanyúkáposztával készült változat.
tinka1951, 2018. április 30. hétfő, 08:15
A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges.
a kukoricából készült ételek egyes magyar vidékeken a mindennapok táplálékává váltak: puliszka, málé, stb.
- zöldségek, gyümölcsök
A magyar háziasszony minden nap adott az asztalra valamilyen zöldséget leves, vagy főzelék formájában. A magas fehérjetartalmú bab, borsó, lencse húspótlék is volt. A zöldségféléket többnyire nem főzték túl, inkább ,,ress" maradt, így is megőrizve a vitamintartalmát, bár ezt bizonyára nem tudták. Sok nyers zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztottak. A káposzta torzsáját nem dobták ki, a répát, petrezselymet nem hámozták, csak kaparták, így megmaradt a héj alatti értékes rész. A kertből sóskát, papsajtot ettek, akácvirágot és sok olyan terményt, amelyet mi már nem is ismerünk.
- tartósítás
Hordószám tették el télire a savanyú káposztát, amely az egyik legjobb C-vitamin forrásunk. Uborkát, és más zöldségeket is savanyítottak ráadásul természetes módon, gyári tartósítószerek nélkül. Aszalták a gombát, szilvát, sárgabarackot, szőlőt.
-
yaskane, 2018. április 26. csütörtök, 07:57
Ízekről -fűszerekről
Régi magyar fűszerféle, a majoránna: különleges ízt, friss zamatot ad ételeinkben. Kitűnően ízesíthetők vele levesek-burgonyaleves, gombaleves,- főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének.Bedörzsölhetünk vele sült húsokat, csirke, kacsa. Nélkülözhetetlen disznóölésnél a hurkafélék, pástétomok ízesítésénél.

Borsfű: vidéken borsikafűnek is nevezik. Kiválóan alkalmas fekete bors pótlására, akinél kímélni kell a gyomrot.Minden olyan ételt ízesíthetünk borsikafűvel , amelyet különben borssal ízesítenénk.

Kömény és édeskömény: Kenyér, cipó és tésztafélék ízesítésére használják, sós süteményekre hintik.A kömény főzelékek fűszerezésére is bevált kelkáposzta, saláták ízesítésére használják:cékla, káposzta, burgonyasaláta.Jó ízt ad a párolt káposztának. Húslevesbe, gulyáslevesbe,tojáslevesbe, mindig tegyünk egy-egy mokkáskanálnyit ebből a fűszerből.

Babérlevél: Ez a fűszer is alkalmas a tojásleves, gulyásleves, savanyú
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:22
Káposzta savanyítás
Savanyú káposzta készítése nagymamáink módszerével- a házi vitaminbomba

Savanyú káposztát már évszázadok óta készítünk! Nem csoda, hisz egyrészt fantasztikusan finom, másrészt a savanyú káposzta kiváló vitamin és tápanyagforrás, így nagymértékben hozzájárul szervezetünk egészséges működéséhez, főleg a téli hónapokban. Káposztát tradicionálisan fahordóban savanyítunk, és lábbal, gumicsizmában taposunk. (Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták jó része már nem így készül, itt is jellemző a gyorsérlelés, citromsavval és édesítőszerekkel.) De lássuk is mit kell tudni a káposztasavanyításról, melyek a legtipikusabb receptjei és milyen vitaminokat tartalmaz.

Savanyú káposzta hordóban

Ha hagyományos vecsési savanyú káposztára vágyunk két lehetőségünk van: Vagy keresünk egy jó házi termelőt, vagy magunk savanyítunk. Ha inkább megvásárolnád, nézd meg a savanyúság kínálatunkat, he pedig inkább
nanoka72, 2018. április 14. szombat, 11:23
Tallóztam
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.

Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem
horvathnemagdi, 2018. március 19. hétfő, 15:01
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkü
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül

A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.

Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak piros paprikát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről
lilagondolatok, 2018. március 19. hétfő, 12:33
A diéta, amivel 15 nap alatt megszabadulhatsz a zsírpárnáktó
segít, hogy a máj és az epe is regenerálódjon, mivel nincs megterhelve nehéz ételekkel.

Első nap
Reggeli: 3 evőkanál zabpehely, 1,5 dl natúr joghurt, 1 grapefruit

Ebéd: 3 főtt tojás, 2 paradicsom, fél kígyóuborka, 1 alma

Vacsora: 10 dkg főtt csirkehús, saláta 1 kisebb fej reszelt káposztából, 2 paradicsomból, fél kígyóuborkából

Második nap
Reggeli: 3 evőkanál zabpehely, 1,5 dl natúr joghurt, 1 grapefruit

Ebéd: 3 főtt tojás, 10 dkg savanyú káposzta, 2 paradicsom, 1 alma

Vacsora: 10 dkg főtt csirkehús, 2 főtt sárgarépa, 2 paradicsom, 1 alma

Harmadik nap
Reggeli: 3 evőkanál zabpehely, 1,5 dl kefir, 1 grapefruit

Ebéd: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg párolt káposzta, 2 paradicsom, 1 alma

Vacsora: 10 dkg főtt vagy grillezett hal, 2 paradicsom, 1 alma

Negyedik nap
Reggeli: 3 evőkanál zabpehely, 1,5 dl kefir, 1 grapefruit

Ebéd: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg párolt zöldség (vegyes), 1
tinka1951, 2018. március 14. szerda, 18:46
Ne gyyözzön le a tavaszi fáradság
Mindannyiunk ismeri az érzést: tavasz közeledtével szellemünk alig várja a felfrissülést és a természet éledését, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni és üdén, frissen belépni a tavasz körforgásába.

Tisztítsuk ki a szervezetet!
A téli lakomák után a tavasz kiváló időszak emésztőrendszerünk méregtelenítésére. Nem kell drasztikus léböjtkúrába kezdenünk, de szánjunk a diétára legalább három napot. Próbáljunk meg minél több zöldséget, gyümölcsöt és könnyen emészthető ételeket fogyasztani

Kocogjunk a napsütésben!
Mivel télen kevesebb napfény ér minket, a szervezetünkben D-vitamin-hiány alakulhat ki. A pótlás legjobb módja, ha kihasználjuk a kora tavaszi napsütést, és a lehető legtöbb időt töltjük a szabadban. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a mozgás segít, ha fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Jobban járunk a tempós sétával vagy a kocogással, mint a kőkemény edzéssel: egy tanulmány ugyanis rávilágított, hogy a könnyed testmozgás ilyen
suzymama, 2018. március 13. kedd, 18:36
Diétás heti étrend


Elkészítés:
A zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk és enyhén sós melegvízben feltesszük főzni. Beletesszük a félbevágott vöröshagymát, a péppé zúzott fokhagymát, lecsót.

Zsemle színű rántást készítünk melyet finomra vágott petrezselyemmel és fűszerpaprikával ízesítünk. Ha a bab megfőtt eltávolítjuk a vöröshagymát és a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel és édesítőszerrel kialakítjuk a főzelék karakterét, végül hozzáadjuk a tejfölt is, és még egyszer kiforraljuk.

Székely káposzta (1 adag)

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
2 ek. olaj
20 dkg csirkemell
5 dkg vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés:
A savanyú káposztát lemossuk és 1 ek. Olajon ill. kevés vízen feltesszük párolódni, fedő alatt lefedve.
Ez alatt a hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre dinszteljük, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikával ízesítjük. A ragura vágott csirkehúst erre a hagymára tesszük, majd előpirítjuk, sóval,
skorpiolilike, 2018. február 21. szerda, 11:51
1/280
Képek, videók
Szabó Gyuri bácsi
simocsi
2017. november 20. hétfő, 20:08
Szabó-Gyuri-600x536.jp g
lilagondolatok
2016. április 15. péntek, 11:48
Szabó Gyuri bácsi
sanci81
2015. augusztus 27. csütörtök, 17:15
Szabó Gyuri bácsi
irmus
2013. november 05. kedd, 16:27
Szabó Gyuri bácsi.jpg
sarkadykati
2013. február 05. kedd, 05:42
Rendben..
alvaro-hopihe
2018. január 04. csütörtök, 10:19
rendben ....jpg
dnemethk
2017. május 27. szombat, 12:35
Rendben.
alvaro-hopihe
2017. január 21. szombat, 12:20
Rendben van, Úristen 01.j
chillik
2016. július 06. szerda, 06:38
Rendben van, Úristen 02.j
chillik
2016. július 06. szerda, 06:37
minden rendben.jpg
lenke1964
2016. március 12. szombat, 15:12
mindent rendbe tesz.jpg
lenke1964
2016. január 24. vasárnap, 10:38
epre hab citromfűvel.jpg
maroka
2010. június 15. kedd, 20:26
citromfüves halsaslikú.jp
veronika74
2009. december 09. szerda, 23:24
Citromfüvem
tonfruzsi
2008. március 26. szerda, 13:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.