Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 10:04 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
RUMOS MAZSOLÁS - Elálló, vendégváró sütemény
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 15 dkg mazsola, 3 tojás, 1 dl rum, csipet só

A porcukrot, a tojássárgákat és 12 dkg vajat, csipet sóval simára keverjünk. A mazsolát rumba beáztatjuk. a gerincformát vajjal kikenjük és megszórjuk kristály cukorral. Ezután habbá verjük a tojásfehérjéket és hozzátesszük a kikevert masszához. Összekeverjük a liszttel, folyamatosan beleszórjuk a masszába, végül elkeverjük benne a mazsolát és a rumot. Beletesszük a gerincformába és közép meleg sütőben megsütjük.
A sütés ideje: 45 perc.
Ebből 25 percig alsó, majd 20 percig felső lángon sütjük.

A megsült tésztát gyengén meglisztezzük, és lefelé fordítva tesszük a nyújtódeszkára a formával együtt.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, így hagyjuk kihűlni.

A tetejét megcukrozzuk vagy ízlés szerint csokoládé mázzal is bevonhatjuk.
Elálló, vendégváró sütemény de ha néhány napig eltesszük, előre ne vonjuk be csokoládé mázzal, csak mielőtt fogyasztásra kerül.
lizawolf, 2017. december 14. csütörtök, 16:31
Elméletben készülődök
víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
40 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg mazsola (elmaradhat)
a tetejére
1 nagy tojás


Elkészítése

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk 10-15 percre, majd lecsöpögtetjük.

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval. A puha vajat, az élesztőt, a tojásokat és 1 dl tejet a robotgép táljába tesszük. Hozzáadjuk a lisztet is, és a dagasztókarral összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény lenne, öntünk még hozzá 2-3 evőkanál tejet.

A tésztát letakarva állni hagyjuk 1 órán keresztül.



Ezalatt elkészítjük a töltelékeket. A vizet felmelegítjük a vajjal és a cukorral, belekeverjük a darált diót és az ízesítőket. Ha a töltelék nagyon kenődős lenne, akkor 2-3
sarkadykati, 2017. december 13. szerda, 09:53
Karácsonyi receptek
tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és a csillagokat formával szúrjuk ki. A csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük (vigyázat ha túl sötétre sül, az íze kesernyés lesz!).
Díszítés: 5 dkg mogyoró, 10 dkg puha mogyorós nugát, 20 dkg sötét bevonócsokoládé, cukorgyöngy. Felmelegített serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, és a héját konyharuhával ledörzsöljük. A meghámozott mogyorót finomra daráljuk és elkeverjük a nugáttal. 2-2 csillagot összeragasztunk a mogyorós nugátkrémmel, majd a tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be és színes gyöngycukorral díszítjük.

Egyszerű mézeskalács
3 tojássárgája, 1,5 kg liszt, 1 dkg szódabikarbóna, 30 dkg méz, 20 dkg cukor. A felforralt mézzel leöntjük a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal, citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni, sütni.
Mézes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg zsír, 2 kanál méz, 6 kanál tej. Tűzön
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Krumplis pogácsák
sajttal megszórjuk és hajtogatjuk. A harmadik

hajtogatás után 1 órát kelesztjük, kelesztés után 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással

megkenjük, és forró sütőben megsütjük.



Burgonyás-káposztás pogácsa

Hozzávalók: 150 g áttört, főtt burgonya, 500 g fejes káposzta, 100 g zsír, 30 g vaj, 500 g darás

liszt, 10 g cukor, tej, 2 tojás, 30 g élesztő, só.

A burgonyát, a tojást, az olvasztott vajat meg a lisztet megsózzuk, és elkeverjük. A tejbe

beletesszük a cukrot meg az élesztőt. A káposztát lobogó vízzel leforrázzuk, lecsurgatjuk,

kifacsarjuk, apróra vágjuk, és kihűtjük. Mindebből kemény tésztát gyúrunk, és meleg helyen

megkelesztjük. A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, és

pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kis ideig még pihentetjük, majd forró zsírban a pogácsák

mindkét felét világospirosra sütjük.

Melegen, ecetes uborkával
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Piskóta alapok
cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg.

Elkészítése: Nyolc tojássárgáját, 4 egész tojást 14 dkg cukorral habosra keverünk, forró vízzel telt edénybe állítva, folytonos keverés közt megfőzzük, ha felforrt, keverünk hozzá 14 dkg lisztet, 14 dkg vajat. Kis piskótákat formálunk belőle, cukorral behintjük, és enyhe tűznél sütjük.
Hamis piskóta

Hozzávalók: 2 dl kefir, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 25 dkg porcukor, 2 tojás, 1 sütőpor.

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd elkeverjük benne a sütőport. Kefirt, olajat, porcukrot és tojást adunk hozzá, majd fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát papírral bélelt tepsibe öntjük, közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült tésztát a tepsiből tálcára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Kihűlés után ugyanúgy hasznosíthatjuk, mint a piskótatésztát, egyedül feltekerni nem lehet, mert könnyebben reped.

Két-három lapba vágva megtölthetjük különböző krémekkel, vagy egyszerűen csak
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
Tarcali raguleves bográcsban
Hozzávalók:

2 kg pulykacomb
1 dl étolaj
1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika

cayenne-bors
20 dkg füstölt kolbász
gulyáskrém
25 dkg champion gomba
25 dkg csiperkegomba
1 erőleves kocka
morzsolt tárkony
40 dkg borsó
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 karalábé
2 dl tejföl
2-3 evőkanál liszt
1 evőkanál mustár
2,5 dl tejszín
1-2 rozmaringág
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor zeller zöldje

őrölt bors

Elkészítés:

A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, sóval és cayenne-borssal. Rátesszük a csíkokra vágott pulykahúst és belekarikázunk egy szál füstölt kolbászt. Felöntjük 3-4 dl vízzel, majd egy kis ideig pároljuk. Ezután gulyáskrémet nyomunk rá ízlés szerint, majd hozzáadjuk a felszeletelt champion
bkisseva, 2017. november 21. kedd, 12:31
Mónika-szelet
Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
8 evőkanál víz
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg darált dió
csipet só

A krémhez:

5 dl tej
5 evőkanál búzadara
2 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg lágy vaj
5 dkg darált dió

A tetejére:

5 dkg csokoládé
5 dkg vaj
3 evőkanál darált dió

Elkészítés: A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, valamint a vizet, és jó habosra, kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót, simára keverjük, majd fellazítjuk 2-3 evőkanál tojáshabbal, majd a többi tojáshabbal is finoman, de alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, 175 fokos sütőbe toljuk, ahol 15-18 perc
bkisseva, 2017. október 04. szerda, 14:48
GULYÁSLEVES - variációk
LEVES

Hozzávalók: 70 dkg marhalábszár, 3 db vöröshagyma, 10 evőkanál olaj, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 1 db erős paprika, 2 db zöldpaprika, 2 db fokhagymagerezd, 1 teáskanál köménymag, 40 dkg burgonya, gulyáskrém ízkés szerint.

1.)
A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről egy percre, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a húst. A gulyáskrémmel, a fokhagymával és az őrölt köménnyel, valamint a sóval és a borssal fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzön főzzük tovább.
2.)
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A paradicsomot és a paprikát apróbb darabokra vágjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mikor minden puhára főtt, kész az
lizawolf, 2017. október 04. szerda, 10:38
Banános piskóta
finomliszt
7 ek napraforgó olaj
0,5 tk sütőpor
1 csipet só

Krémhez:
4 dl tej,
1 cs vaníliás pudingpor
20 dkg cukor
20 dkg vaj
4 db banán

Elkészítés:
A tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a sütőport, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük fakanállal, hogy a ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba). Mikor megsül, elzárni a gázt és kb. 15 cm-re kinyitott sütő ajtónál, még bent hagyjuk 10 percet.
4 dl tejbe belekeverjük a cukrot, a pudingport, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük, mikor kihűlt, akkor hozzákeverjük a vajat, majd belekeverjük a 2 banánt, melyet villával összetörtünk.
A kihűlt piskótát kétfelé vágjuk, majd a 3/4 rész krémmel
bkisseva, 2017. október 02. hétfő, 14:07
Ropogós csirkeszárnyak steakburgonyával és mártogatóssal
Hozzávalók 2 személyre:
Csirkeszárny:
10 db csirkeszárny
2 ek méz
2 ek mustár
2 ek szójaszósz
4 ek worchester szósz
1 dl olívaolaj
3 ek sült csirke fűszerkeverék
1 tk csípős pirosarany
frissen őrölt bors


1. A csirkeszárnyakat megmossuk, végeiket levágjuk.
2. Egy kis edényben a mézet, a mustárt, a szószokat, az olívaolajat, a fűszerkeveréket, pirosaranyat jól elkeverjük és sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
3. Most kerülnek ám pácba a csirkécskék:) Én 3/4 óráig pihentettem a hűtőben őket és így is isteni lett, el sem merem képzelni mi lesz ha lesz egy egész estéjük a pácban:)
4. Amíg a szárnyak pácolódtak, a sütőt előmelegítettem 200 fokra és előkészítettem a steakburgonyát.
5. A csirkeszárnyakat 200 fokon sütjük 35 percig, majd 220 fokon pirítjuk meg a tetejét 10 perc alatt.

Steakburgonya:
5 nagyobb burgonya
1 ek mustár
6 ek olaj
2 zúzott fokhagyma gerezd
1 tk
reifregina, 2017. szeptember 22. péntek, 19:57
Szedres-mákos-joghurtos szelet
Hozzávalók 24 szelethez, 20 x 30 cm-es tepsihez
a piskótához:
15 dkg darált mák
10 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg natúr joghurt
10 dkg puha vaj
3 tojás
8,5 dkg nyírfaporcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
1 csipet só a
krémhez:
40 dkg szeder
10 dkg nyírfaporcukor
25 dkg natúr joghurt
3 dl habtejszín
20 g porzselatin
1 citrom leve

A piskótához a vajat (ha szükséges, mikróban melegíthetünk rajta kicsit) kézi mixer segítségével habosra verjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a joghurtot, a mákot, a citromhéjat, legvégül a szódabikarbónával és a sóval elvegyített lisztet. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tésztát 160 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, rácson hagyjuk kihűlni. Ezután lapjában kettévágjuk, és az alsó lapot visszatesszük a tepsibe.
A krémhez a szedret
bkisseva, 2017. szeptember 11. hétfő, 20:12
Kukoricaprósza kenyér.
Kukoricaprósza kenyér.

Hozzávalók

Hozzávalók 18 x 24 cm-es formához
17 dkg kukoricaliszt
13 dkg liszt
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl tej
2 tojás
4-5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
a forma kenéséhez: vaj, liszt

Elkészítés

A liszteket elkeverjük a sütőporral, a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot, a tejet, a tojást, az olívaolajat, és összedolgozzuk. A formát kivajazzuk, megszórjuk liszttel, és beleöntjük a masszát. 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 5 perc pihentetés után kiborítjuk a tepsiből és rácsra tesszük. Langyosan, különféle fűszervajakkal, lekvárral kínáljuk.

Tipp: a tészta tetszés szerint variálható. Édesebb változatot is készíthetünk belőle, ha 2-3
nanoka72, 2017. szeptember 08. péntek, 19:08
1/274
Képek, videók
Vaníliás mazsolás csiga
katrin56
2015. október 03. szombat, 15:54
Mazsolás kocka
katrin56
2015. október 03. szombat, 15:32
angol mazsolás kenyér.jpg
gaby73
2014. október 06. hétfő, 05:10
Almás-mazsolás chutney.jp
gaby73
2014. október 05. vasárnap, 23:36
mazsolas_csiga.jpg
erzsikepuskas
2014. március 02. vasárnap, 16:19
Zabpelyhes mazsolás teasü
csipkerozsi
2014. március 01. szombat, 22:41
mazsolás briós3.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós2.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:54
mazsolás briós1.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
mazsolás briós.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 18:53
zabpelyhes mazsolás pogi
ibolya58
2013. február 14. csütörtök, 11:03
vendegvaro_sutemeny.jp g
bubszi
2010. november 26. péntek, 04:28
vendegvaro_sutemeny.jp g
1vargaildyko
2009. december 20. vasárnap, 11:42
vendégváró sütemény.jpg
vorosrozsa66
2009. december 05. szombat, 06:23
Címkék
kikevert masszához, egész estéjük, megsült tésztát, tetejét megcukrozzuk, kihűlt piskótát, olaj teljesen, robotgép táljába, káposztát lobogó, lisztet elkeverjük, sóval elvegyített, sütőpapírral bélelt, olvasztott vajat, formát kivajazzuk, dagasztókarral összeállítjuk, tojássárgákhoz adjuk, őrölt köménnyel,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.