Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 10:05 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Aratóleves
fűszerpaprika, csipetnyi őrölt bors, 2 babérlevél, csipetnyi egész kömény, 1 teáskanál házi ételízesítő.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, és hét deci vízben két babérlevéllel feltesszük főni. Egy másik edényben a füstölt tarjára annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és azt is a bab mellé, a tűzre tesszük.
A kolbászt felkarikázzuk. A savanyú káposztát átmossuk, és kisebb szálakra aprítjuk.
A zöldségféléket - sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát - megtisztítjuk. A hagymákat kockákra, a gyökereket karikákra vágjuk.
Közben a bab mellé rakjuk a félbevágott paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát és az átmosott árpagyöngyöt is. Ezekkel együtt fedő alatt puhítjuk tovább. Őrölt borssal és köménnyel ízesítjük.
A kaprot felaprítjuk. A megfőtt tarját kivesszük, főzőlevét a babhoz öntjük, majd a sárgarépát és petrezselymet is hozzáadjuk.
A tarját szeletekre, majd kockákra vágjuk.
Amikor a bab megpuhult, beletehetjük a kolbászt és a tarját
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:39
Fertő - parti zöldségleves kapros húsgombócca
Fertő parti zöldségleves kapros húsgombóccal
Hozzávalók:
2 nagyobb sárgarépa és petrezselyem, 1 kis fej hagyma, fél dl étolaj,
15 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só, 2 kávéskanál őrölt feketebors, 10 dkg rizs, fél kg
darált sertéscomb, 1 csokor kapor, 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöldje
.
A zöldségeket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgarépát és petrezselymet kevés
olajon átpirítjuk, hozzáadjuk a vöröshagyma felét, és üvegesre pároljuk. Beleborítjuk a
zöldborsót, felöntjük egy liter vízzel
. Teáskanálnyi sóval, és egy kis borssal fűszerezve puhára főzzük. Közben a rizst két evőkanálnyi olajban megpirítjuk, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, fedő alatt megpároljuk, majd kihűtjük.
A darált sertéscombhoz vágott kaprot teszünk,hozzáadjuk a puha rizst, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, a maradék hagymakockákat, és a tojásokat is hozzáadjuk. Alaposan
összedolgozzuk.A megfőtt levesbe vizes kézzel gombócokat
bkisseva, 2018. július 28. szombat, 16:42
Bográcsgulyás
vagy 8-10 deka zsír, 4 gerezd fokhagyma,
fél kiskanál köménymag, 1,5-2 evőkanál jóféle pirospaprika, só, 2-2 közepes zöldpaprika (édes, nem csípős tévépaprika) és paradicsom (helyettük lehet 4 evőkanál házi lecsó is), 1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 4-5 sárgarépa, 2-3 petrezselyemgyökér, 2-2,2 kg burgonya
a csipetkéhez: 10 dkg finomliszt,1 tojás

1. A lábszárat valamivel kisebb - kb. 2 centis - kockákra vágjuk, mintha pörköltet készítenénk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és egy bográcsban, az olajon vagy zsíron, közepesen erős tűz fölött megfonnyasztjuk. A húst rádobjuk, és csak úgy magában, egyelőre minden ízesítő nélkül, keverve vagy a bográcsot a fülénél rázogatva, 10-15 perc alatt fehéredésig pirítjuk.
2. A fokhagymát a köménymaggal együtt finomra vágjuk, és a húshoz adjuk a pirospaprikával együtt. Éppen csak összekeverjük, majd azonnal ráöntünk kb. 2 deci vizet, nehogy a paprika megégjen. Megsózzuk - kezdjünk 1 csapott evőkanálnyival
vorosrozsa66, 2018. május 30. szerda, 11:18
9 vendégváró saláta recept!
cukorral, sóval ízesítünk, majd hozzákeverjük a majonézt és végül a burgonyát, vigyázva, hogy ne törjük össze.
----------------------------------------------------
Burgonyasaláta tejföllel
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, lehámozzuk, fölszeleteljük. Meghintjük apróra metélt vöröshagymával és összekeverjük 2 dl tejföllel, amit ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítünk.
-----------------------------------------------------
Paradicsomsaláta
Fél kg paradicsomot megmosunk, megtisztítjuk (egy pillanatra forróvízbe is márthatjuk, hogy a héja könnyebben lejöjjön) és karikákra szeleteljük. Éles késsel karikázzuk, különben összetörik. Utána megsózzuk. vizes, ecetes, cukros páccal leöntjük, és a tetejére olajat locsolunk, majd meghintjük egy késhegynyi törött borssal.
--------------------------------------------------
Hagymasaláta
Télen készítsük, amikor kevés a vitamin. Negyed kg lila hagymát megtisztítunk, karikára szeljük, megsózzuk, egy kávéskanál pirospaprikával
irmus, 2018. május 19. szombat, 13:18
Receptek túróval!
sajttal és apróra vágott sonkával meghintjük. Fejes salátát adunk hozzá.

Túrós-diós burgonya
***************************
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 közepes sárgarépa, friss bazsalikom (vagy néhány salátalevél), 1-2 evőkanál dió, 1/2 kg túró, 1 deci tejfel, 1 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors.

Elkészítése:
A krumplit feltesszük főni, annyi vízben, hogy 2 cm-rel ellepje, a salátát megmossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk (vagy tépkedjük), a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, a diót apróra vágjuk. A túrót a tejfellel és az olajjal elkeverjük, hozzáadjuk a salátát, a sárgarépát, a diót, sóval, borssal ízesítjük. A krumplit leszűrjük, meghámozzuk és a túróval együtt tálaljuk.

Túrótorta
************
Hozzávalók:
1 kg túró, 50 dkg gyümölcs (ami éppen van), 1 doboz tejszín, 2 evőkanál zselatin, 20 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítése:
A túrót szitán (vagy tésztaszűrőn) átnyomkodjuk, elkeverjük a gyümölccsel, a
suzymama, 2018. május 15. kedd, 14:06
Mai ebéd...................................
Gomba vadasan krumpligombóccal

Megtisztítjuk, fölkarikázzuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, 2-3 percig kevergetve pirítjuk 1 evőkanál olajon, aztán fölöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórunk 1 kávéskanál sót, egy-két csipet őrölt borsot, beletesszük a citromhéjat meg a babérlevelet, és puhára pároljuk a répaféléket. (Közben pótoljuk az elpárolgott vizet.) Megtisztítjuk és földaraboljuk a gombát. Meghámozzuk, apró kockákra vágjuk a hagymát, és üvegesre sütjük 1 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a gombát, meghintjük 1 kávéskanál sóval meg csipetnyi őrölt borssal, és kevergetjük, miközben levet enged. Addig főzzük, amíg el nem párolog a leve.

Közben a megfőtt répafélékből előbb kivesszük a citromhéjat és a babérlevelet, majd a főzővízzel együtt összeturmixoljuk vagy szitán áttörjük őket. Visszatesszük a mártást a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt teszünk bele (kóstolással állítjuk be a megfelelő ízt), és szükség esetén, ha a répa nem elég édes, kicsit
eva0817, 2018. február 17. szombat, 07:15
Krumpligombóc leves
Hozzávalók:

2 szem közepes burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db tojás
zeller zöldje
delikát ételízesítő
só, bors
kevés zsiradék
kevés liszt

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát és a zöldséget tisztítás után felkarikázzuk, és kevés olajon megfuttatjuk, majd felengedjük 1,5 l vízzel, beletesszük az ízesítőt, puhára főzzük. Közben a burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és puhára főzzük.
A vöröshagymából, paprikából, paradicsomból, és a fokhagymából lecsóalapot készítünk, és teszünk bele jófajta őrölt pirospaprikát, borsot tetszés szerint. Felöntjük a burgonya levével, jó puhára főzzük, majd a megpuhult zöldséges levesre szűrjük. (Aki szereti a zöldségeket annak nem kell leszűrni.)
A burgonyát villával összezúzzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés petrezselyem is mehet bele, bár én ételízesítőt tettem bele, hozzáütjük a tojást, jól kikeverjük, és kevés
bkisseva, 2017. november 27. hétfő, 13:34
Zöldséges-tojásos fasírttekercs
nagyobb nyers tojás
1 púpos kk só
1 púpos tk házi fokhagymakrém (vagy 2-3 gerezd fokhagyma)
0,5 kk őrölt bors
10 púpos ek zsemlemorzsa
1 kisebb tojás felverve, a rudakat lekenni

Töltelékhez:

5 keményre főtt tojás
1 egész nagy szál sárgarépa
10 dkg zöldborsó (nálam saját eltevésű mirelit)
1 nagyobb kápia paprika
15 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk. A sárgarépát és a pritamin paprikát apró kockára vágjuk, majd a répát a zöldborsóval sós vízben éppen roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsepegni és kihűlni.

A főtt tojásokat apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük.

A húst egy tálba rakjuk, hozzáütjük a tojásokat, beletesszük a zsemlemorzsát, és ízesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk.

Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket
bkisseva, 2017. november 25. szombat, 20:04
KARFIOLLEVESEK 2.
CSEH KARFIOLLEVES

Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 2 liter csontleves (vagy víz és ételízesítő), só, bors, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj

A karfiolt rózsáira szedjük és az ízesítőkkel együtt megfőzzük. Berántjuk és belekeverjük a tejfölt.

ALFÖLDI KARFIOLLEVES

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 2 közepes burgonya, 1 kanál baromfizsír, fél evőkanál liszt, 50 dkg karfiol, 2-3 kávéskanál apró tarhonya, 1 dl tejföl

A zöldségeket megtisztítjuk, és apró karikákra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A zsíron először megpirítjuk a sárgarépát, hogy szép színe legyen a levesnek. Majd hozzáadjuk a petrezselymet, a fokhagymát és a burgonyát. Kevergetve pirítjuk, liszttel megszórjuk, ezzel is kicsit lepirítjuk, és hideg vízzel felengedjük. Ha felforrt, sózzuk. Beletesszük a karfiolt és készre főzzük. Végül belekeverjük a tejfölt.
lizawolf, 2017. augusztus 08. kedd, 11:36
Görögök citromos-rizses csirkelevese,
rizs
3 tojássárga
2 citrom
1 csokor petrezselyem


Elkészítés:
A csirkemellet megmossuk, a bőrét lehúzzuk, a húst a csontról egy éles és hegyes késsel lefejtjük. A húst és a csontokat egy fazékba tesszük, felöntjük 2 liter hideg vízzel, és feltesszük a tűzre. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymát, a négybe vágott hagymát, a póréhagyma zöld részét, a babérlevelet, a kakukkfüvet, a szemes borsot és sót, és lefedve 35 percig főzzük.
Közben a sárgarépát és a pórét megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk.
A levesből kiemeljük a húst, a levet átszűrjük, majd visszatesszük a fazékba. Hozzáadjuk az előkészített zöldségeket és a rizst, visszatesszük a tűzre, és ha a hús kicsit hűlt, beletépkedjük a levesbe. Takarékon 15 percet főzzük, amíg a zöldségek és a rizs is megpuhulnak.
Közben a tojássárgákat egy kis tálba tesszük, hozzáreszeljük a citromok héját, egy kis habverővel elkeverjük. A citromokat félbevágjuk, néhány vékony szeletet levágunk, a leveshez adjuk, a
reifregina, 2017. július 24. hétfő, 18:49
Ezt kend a kenyérre! 9 krém
kenyérre kenve a napi étkezésünkbe beilleszthetők, és a krémek fűzserezésére friss gyógynövények, fűszerek kiválóan alkalmasak.

Az alaprecepteknek a fűszerezése egyéni ízlés szerint is megoldható, vagy különféle gyógyhatás eléréséhez igazítottan is. Pl. bakteriális fertőzéskor hagymát, emésztési problémák esetén tehetünk hozzá köménymagot.

Céklakrém
Hozzávalók: 1 kg cékla, őrölt kömény, őrölt bors, 50 dkg vaj vagy margarin.

A céklát hájastól megfőzzük, majd megtisztítjuk, és kisebb darabokra szeleteljük, turmixoljuk úgy, hogy apró darabok is maradjanak benne. Hozzátesszük a fűszereket és a margarint vagy a vajat ki melyiket választja. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Karfiolkrém
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 50 dkg vaj vagy margarin, só, őrölt bors és köménymag, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld.

Sós vízben megfőzzük a karfiolt, kihűlés után villával széttörjük, hozzáadjuk a fűszereket, a darabolt petrezselyemzöldet, és a vajat
suzymama, 2017. június 08. csütörtök, 13:54
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei
ketchup
4 evőkanál borecet
1 evőkanál szójaszósz
1 dl ananászlé
1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés:
A csirkemelleket megmossuk, és a rostokra merőlegesen nagyon vékony csíkokra vágjuk. Mélyebb üvegtálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt és a pálinkát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megszórjuk a rizsliszttel, villával összekeverjük, lefedjük, és legalább 1 óráig a hűtőben pihentetjük (még ízletesebb, ha előző este bepácoljuk). A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát és az uborkát először uborkagyalun vékony szeletekre, majd gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. A pórét hosszanti irányban a közepéig bevágjuk, vágott felével lefelé \"kiterítjük\", és 1 cm széles csíkokra, majd rombuszokra vágjuk. A paprikákat vékony csíkokra, és ugyancsak kis rombuszokra aprózzuk. A gyömbért és a fokhagymát meghámozzuk, egészen apróra felkockázzuk. A szójacsírát és az ananászt leszűrjük, az ananászléből 1 dl-t félreteszünk.
A mártáshoz a felsorolt
bkisseva, 2017. május 11. csütörtök, 08:45
1/58
Képek, videók
aratóleves
snbela44
2014. február 27. csütörtök, 02:33
aratóleves.JPG
snbela44
2014. február 27. csütörtök, 02:29
békési aratóleves !
ibolya58
2009. május 23. szombat, 14:25
BABÓTHNÉ ILDI
1vargaildyko
2015. március 11. szerda, 11:28
Babót község.jpg
gigi55
2011. október 17. hétfő, 20:59
Babothne B Ildiko
koalaszem
2010. december 31. péntek, 10:11
Edényben szemlélő
sanci81
2017. május 28. vasárnap, 15:46
pitypang_edenyben.jpg
eckerkata
2015. június 07. vasárnap, 15:39
gyertya edényben.gif
taszat
2011. augusztus 02. kedd, 15:25
sárga edényben.jpg
panna56
2011. április 06. szerda, 18:06
rózsa edényben.jpg
durcimarcika
2011. január 19. szerda, 13:10
sárga rózsa edényben.jpg
durcimarcika
2010. június 12. szombat, 17:05
szakács-edényben.jpg
ujjozsef
2009. december 06. vasárnap, 13:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.