Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 20. hétfő | 34. hét | 232. nap | 05:16 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Mecsek, mint zivatargenerátor
A Mecsek, mint zivatargenerátor

Lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki a Mecsek környékén, melyek a helyi domborzati adottságok által kialakított zivatarok szép példái.

A majdnem felhőmentes délelőttöt követően szinte a semmiből alakultak ki a nap első zivatarai a Mecsek térségében. A zivatarokat erős szél, néhol apró szemű jégeső is kísérte. Mindez jó példája annak, mennyire meghatározóak tudnak lenni a helyi adottságok a zivatarok szempontjából.

Jelen esetben is a Mecsek, mint orográfiai akadály játszott fontos szerepet abban, hogy a meleg levegő felfelé kezdjen el mozogni. Az emelkedő levegő elérve harmatpontját (azt a hőmérsékletet, amelyen a levegőben lévő nedvesség kicsapódik) gomolyfelhőket hozott létre, melyek továbbfejlődéséből zivatarfelhők alakultak ki.

Magyarszéken elhelyezett webkameránk tökéletes szögből rögzitette az
taltos1, 2018. augusztus 19. vasárnap, 23:24
Angyalszó - Krisztus teste, Találkozás és egyesülés, ....
szeretetből nekünk adja önmagát, hogy eljussunk az örök életre. Köszönjük, Urunk, hogy nekünk adod önmagad!

Krisztus teste
A szentmise alkalmával a szentáldozást két cselekmény és egy sajátos mozzanat előzi meg.
Az első cselekmény az Úr imádsága, a Miatyánk közös elimádkozása. A közösség a szentmisét végző pappal együtt imádkozik az Atyához. Ekkor már valóságosan köztünk van az átváltoztatott
kenyérben és borban az Úr Jézus, aki velünk együtt imádkozik. A szentmisének ebben a részében mi válaszolunk Istennek, kifejezzük iránta való szeretetünket. Ennek szóbeli kifejezése a Miatyánk.
Ezután jön a második cselekmény, a békerítus, amely annak kifejezése, hogy embertársainkat, a közösség valamennyi tagját is szeretjük.
Az egymással való kiengesztelődés, a szeretet és a békesség Krisztustól jön, ő a forrása békességünknek. Ezért mondja a pap: ,,Az Úr békéje legyen veletek mindenkor." A béke, a testvéri szeretet nem magától teremtődik meg a közösség tagjai között,
maroka, 2018. augusztus 19. vasárnap, 22:33
Lelkésztôl-75/921
Jn 6,51-58
A nagy oltáriszentségi, eucharisztiás beszéde utolsó részében Jézus nemcsak hitet sürget a maga személyében, hanem valóságos fogyasztását a Kenyérnek, amely Ômaga. Még nyersebben kimondja: Testét (,,húsát'')kell ennünk, és vérét kell innunk! De lehet ez? Nem, ha ,,test szerint'' értjük, mert a ,,Lélek éltet'' (6,63). Akkor hát tisztán szellemileg értsük, mint valami lakomát, amelyre a Bölcsesség hív és bölcsességgel tart jól (vö. 1. olvasmány)? Ilyen értelmezés sincs kizárva az eddigiek szerint, de Jézus tanítványai helyesen megérzik,hogy Ô többet akar mondani, épp ezért háborodnak föl. A folytatásból kitünik, hogy Jézus valóban többet mond (l. a következô vasárnap evangéliuma). ,,Ti is el akartok menni'' megbotránkozva azon, hogy ételül adom magam? Ám menjen, aki nem hisz, és maradjon, aki nem értve is, de hisz! A súlyos oltáriszentségi beszéd teljes horderejét a tanítványok csak az utolsó vacsorán értik meg. És mennybemenetele után
fognak össze-összegyülni, hogy a szent Lakomát
joetoth, 2018. augusztus 19. vasárnap, 15:20
Illegális bevándorlás - Boszniai nemzetbiztonsági miniszter: csökkent a migránsok száma az országban
A tárcavezető sajtótájékoztatóján elmondta: teljes ellenőrzés alatt tartják a migrációs helyzetet, az illegális határsértők számának fogyása pedig a szigorított határvédelem eredménye. Úgy vélte, Szerbiában jelenleg is több ezren tartózkodnak olyanok, akik Bosznián keresztül akarnak eljutni Nyugat-Európába.

Mektic kiemelte, hogy az év eleje óta közel 11 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába. Többségük az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihac környékén zsúfolódott össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. Az adatokból szerinte jól látszik, hogy ugyanezen idő alatt 8 ezren távoztak Horvátországba.

A horvát rendőrség nem adott pontos adatokat akkor, amikor azt közölte, hogy az év eleje óta 2500 migránst tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a horvát-boszniai határt - hangoztatta Mektic, majd hozzátette: "vagy nem fedezték fel őket, vagy nem pontos információkat közöltek". Jelezte továbbá, hogy eddig több mint harminc
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:48
Jobbik: érzéketlenségéről tett tanúbizonyságot a kormányoldal
Kifogásolta, hogy a kormány még egy államtitkárral sem képviseltette magát az ellenőrzésére hivatott parlament ülésén.

Noha Orbán Viktor, 2010-es nyilatkozatai alapján, jól látta a devizahitel-problémát és a megoldás lehetőségét, az elmúlt nyolc esztendő kormányzati lépései csak arra voltak alkalmasak, hogy a nem érintett társadalmi csoportokkal elhitesse: megoldották a problémát - mondta.

Közölte: a devizahitelek zömét valóban a baloldali kormányok alatt vették fel, de az idő jelentős részében a Fidesz által jelölt Járai Zsigmond vezette a nemzeti bankot, aki a svájci jegybankelnök 2004-es figyelmeztetése ellenére sem akadályozta a konstrukció terjedését.
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:32
A Nara Park
kert, a moha kert és a tea ceremónia kert. A Kófuku-dzsi templom korábbi papjainak rezidenciáihoz tartozik.

Kaszuga Taisa Sinen Manjo Botanikus kert: Ez a kert körülbelül 250 fajta növényt mutat be, melyeket a Manjósúban (Japán legrégebbi versgyűjteményében) jellemeztek. A kert nagy részében lilaakác virágok vannak.

Egyéb:
Szaruszava tó: Nagyon népszerű kilátópont a
schuro, 2018. augusztus 12. vasárnap, 16:52
Van-e valaki köztetek, aki megtapasztalt már ENNYIRE TRÓPUSI augusztust, eddigi életében...?
ad 1.: NEM nevezünk ki trendnek 2 db adatot.
ad 3a.: NEM a Duna vize a moderátor-közeg. A moderátor a turbinák után visszahűtve és cseppfolyósítva megy vissza a reaktorba, zárt rendszerben. Duna-vizet csak a turbinák utáni kondenzátorok hűtésére használnak.
ad 3b: a zárójeles megjegyzésnek (hangulatkeltésen kívül) semmi értemlme, mert. Paks2 üzembeállásával párhuzamosan Paks1-t le kell állítani, az összteljesítmény (és ezzel az összes hűtési szükséglet) változatlan marad.

Nagy kár, mert a témanyitóz első részében sok elgondolkodtató igazság volt. A valós összefüggésekből önkényesen (és a már unásig ismert hátsó szándékkal) kiragadott hazai példák azonban éppen akadályozták a megértést.
gyulla, 2018. augusztus 11. szombat, 14:15
A kibékülés gondolata az Arcus Temporum művészeti fesztivál fókuszában
Idyll címmel Kaczander Orsolya és az Amadinda Ütőegyüttes lép fel a Hospodár-kertben.

A szombati program kora reggel imádsággal és szentmisével kezdődik, majd labirintusjárást tartanak az arborétumban, amellyel egy időben a gyógynövénykertben szintén a spiritualitás jegyében a gyógynövénykultúrával és a gyógynövények gyógyító hatásaival lehet megismerkedni. Később Örkény Istvánról és életművéről lesz egy beszélgetés, ahol az egyperces novellákból Mácsai Pál fog felolvasni. A délelőtt hátralevő részében a Boldogasszony-kápolnában a Keller Quartett ad koncertet.

Délután az Apátsági Galériában a március 28-án nyílt, Hölvényi Kristóf fotóiból bemutatott Két világ közt című időszaki kiállítást lehet megtekinteni. A pannonhalmi öregdiák fotográfus 2015 óta követi a menekültválságot, itthon és a térségben is dokumentálta a menekültek útját, majd több mint fél évig a Közel-Keleten folytatta ezt a munkáját.

Az Apátsági Pincészetben kóstolóval egybekötött pincelátogatást tartanak, este pedig George
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 11:14
Elkészült a kihalt emlősöket is összegző első világtérkép
fejtette ki Faurby.

Szintén fontos figyelembe venni a már teljesen kihalt állatokat is.

"Ha a biodiverzitás globális mintázatait tanulmányozzuk, el kell kezdenünk olyan fajokkal is foglalkozni, mint a tasmán tigris, amelyet alig száz év alatt, földtani időben mérve alig egy szempillantás alatt irtottak ki vadászattal - mondta Matt Davis, a dán Aarhusi Egyetem paleontológusa.

A nagy emlősöket, például az oroszlánt és az elefántot manapság Afrikához kapcsoljuk, de az elmúlt 30 millió év nagy részében a nagy emlősök az egész Földön megtalálhatóak voltak. Csak a közelmúltban következett be, hogy az ember a kihalásba kergette ezeket az állatokat.

"Az olyan faj is, mint a gyapjas mamut, melyre prehisztorikus fajként gondolunk, még a gízai nagy piramis építésének idején is élt" - mondta Davis.

A minden kihalt emlőst tartalmazó adatbázis elkészítése nem volt könnyű feladat, a kutatócsoport hónapokat töltött csak azzal, hogy összekapcsolja a létező adatbázisokat és kitöltse a hiányzó
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 15:57
Hőség - Sérüléseket és fennakadásokat okozott Németországban a hőséget megszüntető vihar
A nyugatról kelet felé tartó front heves esőzéssel és helyenként orkánerejű széllel haladt végig Németország felett. A legerősebb, óránkénti 140 kilométeres sebességű széllökéseket az Északi-tenger partján fekvő Büsumnál mérték a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) pénteki jelentése szerint, amelyben kiemelték, hogy az előző nap délután kezdődött viharban országszerte több mint 330 ezer villámlást regisztráltak.

A vihar főleg az ország északi részét sújtotta, de máshol is okozott gondot, például Frankfurtban, az ország legnagyobb repülőterén, ahol csütörtök délután több mint fél órára le kellett állítani a forgalmat felhőszakadás miatt.

Sokhelyütt kicsavarodott fák, leszakadt ágak okoztak károkat és balesetet. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Sassenbergnél négy ember megsérült, mert autójuk nekiütközött egy hirtelen az útra dőlő fának. Hambrugban két emberre zuhant rá egy fa, mindketten kórházba kerültek súlyos, nem életveszélyes sérülésekkel.

A vasúti és a közúti közlekedésben
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 10:17
A "népszerű" filmeket is díjazza az amerikai filmakadémia
Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) frissen újjáválasztott elnöke, John Bailey, valamint ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson egy szerda reggeli e-mailben tájékoztatta a testület tagjait a kormányzótanács által kedd éjszaka jóváhagyott változtatásokról - írta a BBC.

A közönségsikereknek szentelt új kategória révén nagyobb eséllyel nyerhetnek majd Oscar-díjat azok a filmalkotások, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek a közönség körében, ám a kritikusokat nem igazán sikerült megnyerniük.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az új kategóriában már a 2019. február 24-i gálán is hirdetnek-e győztest. A tagoknak írt e-mail szerint a jelölhetőség feltételeit és az egyéb részleteket "rövidesen közlik".

Az elmúlt évek hatalmas bevételeket produkáló alkotásai, úgy mint a Mamma Mia!, az Avatar és a Mission Impossible-filmek nem szerepeltek jól az Oscar-gálákon. A kimagasló népszerűségnek örvendő filmek kategóriája talán segít némileg lecsendesíteni azokat a kritikus hangokat,
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 21:30
Enneagram - Fejlődési szintek / Hogyan fogjunk hozzá?
teljes képet akarunk kapni, e négy típus jellegeinek egyedi elegyeként kell elképzelnünk magunkat. Nézzük meg egy példa segítségével, hogy mit is jelent ez; senki sem lehet "tiszta" Kettes típusú - a Kettes személyiségtípusba tartozóknak vagy Egyes, vagy Hármas színezetük van, és a Kettes integrációjának iránya (Nyolcas) és dezintegrációjának iránya (Négyes) is nagy hatással van személyiségük alakulására.

Ha az egyes típusokat ismertető fejezetek integrációs és dezintegrációs irányokról szóló részében megadottnál többet szeretnénk tudni erről a kérdésről, olvassuk el az összes típus integrációs vagy dezintegrációs irányairól írottakat, és annak alapján már magunk is levonhatjuk a megfelelő következtetéseket. Ha például többet szeretnénk tudni arról, hogy mit jelent egy egészséges Kettes számára a Négyes felé való integrálódás, olvassuk el az egészséges Négyesről szóló részt, de közben ne feledjük el, hogy az egészséges Kettesről gondolkozunk. Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, miként
eposz, 2018. augusztus 08. szerda, 14:57
1/674
Képek, videók
Tél a Mecsekben
anna4459
2018. február 01. csütörtök, 15:22
001_a_keleti_mecsek_cl ip_
csilla663
2011. január 25. kedd, 16:40
Keleti fal és a Mecsek
zozhyka
2010. február 07. vasárnap, 19:45
A Mecsek lankái között
zozhyka
2010. február 07. vasárnap, 19:28
mecsek_so a.jpg
clarustherm
2008. július 15. kedd, 12:54
mecsek_8 a.jpg
clarustherm
2008. július 15. kedd, 12:54
gesztenyefa a Mecsekben
gergalmate
2008. január 11. péntek, 20:44
Túristaház a mecsekben
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 17:25
Mecseki táj17a
csigamalac
2006. szeptember 07. csütörtök, 16:03
A Mecsekben
bedalaci
2006. augusztus 28. hétfő, 17:17
Az élet olyan mint a hull
menusgabor
2018. augusztus 19. vasárnap, 19:33
Olyan volt éppen, mintha
sanci81
2018. augusztus 19. vasárnap, 18:46
Akik Jézust, mint.jpg
katalin_53
2018. augusztus 18. szombat, 08:04
Mintha igaz volna, hogy v
sanci81
2018. augusztus 16. csütörtök, 21:36
Mint amikor sebektől vérz
sanci81
2018. augusztus 16. csütörtök, 21:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.