Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 04:59 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magyar-lengyel barátság - Áder: mindig megadtuk egymásnak a tisztelet, a segítség és a hála gesztusát
Az államfő lengyel kollégájával együtt részt vett a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett díszelőadáson a Hangvilla központban. Az előadás előtt mondott beszédében kiemelte: "egyetlen nemzedék sem élheti a régiek életét", de minden közösségnek joga és lehetősége, hogy "valóra váltsa a régiek álmát", megtalálja az újat a "régi jelképekben", továbbírja a történelmet, egy közösség történetét. Úgy látja, ilyen történet a lengyelek és a magyarok barátsága, amelyet minden évben együtt ünnepelnek.

Áder János hangsúlyozta: a magyar és a lengyel nép testvérisége egyidős a két ország államiságával. Amikor a legenda szerint Szent István a pápától koronát kért, a magyarokkal egy időben lengyel követek is jártak Rómában ugyanezzel a küldetéssel - emlékeztetett.

Hozzátette: a hagyomány szerint a pápa égi sugallatra a magyaroknak adta azt a koronát, amelyet a lengyeleknek szánt, a két új keresztény állam küldötteit pedig arra kérte, hogy döntése miatt a két ország között viszály ne
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 20:52
Ki nyert, ki veszített a csengeri örökség-mesén?
találkoznunk. A nevét - vagy a szégyen miatt, hogy be tudták csapni, vagy azért mert attól tart, ha mégis létezne az örökség, nehogy a finisben bukja el a pénzét - senki sem vállalta. Akad köztük iskolaigazgató, egyházi személy, módos és kevésé módos vállalkozó, de olyan család is, akik a gyermekük neveltetésére, amikor kirepül, az önálló élete megalapozására tettek félre.

Szabóné Marikát mindenki más szemszögből látja. Mást gondolnak a csengeri lakosok, akik csak távolról szemlélték a történetet. Ők megmosolyogják, hogy az asszony gigászi örökség okos felhasználásának ígéretével, fejlesztéseknek vagy épp busás hasznon ígéretével hogyan vezeti orránál fogva az előkelőségeket az esperestől, iskolaigazgatókon át a polgármesterig szinte mindenkit. És ha csak Csengeren tenné mindezt... De az örökség híre és az asszony kiruccanásai jó 200-250 kilométeres körzetben megtették a hatásukat. Nyilván mást gondolnak, és kevésbé van kedvük mosolyogni azoknak, akiknek milliói és jóhíre bánja a
menusgabor, 2018. március 18. vasárnap, 19:45
Huszonöt kortárs dráma a debreceni Deszka fesztiválon
idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők - tette hozzá.

Ráckevei Anna új elemként említette, hogy az idei fesztivál "etnoszínházzal beszél" a kirekesztésről: SajátSzínház.org néven több civil alkotócsoport és független művész fogott össze, hogy aprófalvakban szervezzenek közösségi művészeti programokat helyi lakosok részvételével. A hónapokon át tartó művészetpedagógiai folyamat eredményeként született meg az Éljen soká Regina!, amelyben borsodi roma közmunkás asszonyok adnak elő egy fiktív történetet gyerekvállalásról, szülésről, miközben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ezek a nők a saját életükről beszélnek - mondta az igazgató.

Megemlítette azt is, hogy a fesztivál keretében zajlik majd a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett nyílt fórum második fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is.

Mint hozzátette, az elmúlt évek során a szakmai beszélgetések váltak a Deszka fesztivál lelkévé: a "házi
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 16:43
Csala Zsuzsa
Rohan az idő, már 4 éve, hogy meghalt a színésznő Csala Zsuzsa. Nem volt könnyű élete. Az apja korán elhagyta őt és a két lánytestvérét, az édesanyja egyedül nevelte a három lányt. Csala hamar a színészet felé sodródott. A főiskolára is felvették, ám a harmadik évben végül eltanácsolták. Mégis maradt a pályán, sőt, a férjét is a színháznak köszönhette. 1955-ben ismerte meg Dandin Györgyöt, akivel harminc évig voltak házasok. Nagy szívfájdalma volt, hogy nem született gyermekük. Sosem tagadta pánikbetegségét és azt sem, hogy többször is megfordult a hárshegyi pszichiátrián. Férje halála után (1996) már nem volt a régi. Az evésbe menekült és abból sem csinált titkot, hogy a szerencsejátékok rabja. Egyszer elmesélte, csak akkor derült ki számára, hogy rendszeresen a Viszkis rablóval, Ambrus Attilával játszott egy rulett-asztalnál, amikor elkapták a rendőrök. A minap beszéltem Ambrussal és igazolta a történetet. ,,Emlékszem, ott ültünk egymás mellett és mindig csak veszítettünk" - mondta a
lenke1964, 2018. március 06. kedd, 15:05
Ipari műemlékből kulturális városközpont Kőbányán
Kőbányát ipari területek szegélyezik, ezek azonban megújulóban vannak, így van ez az Északi járműjavítóval is, amely egykor a kőbányai ipar zászlóshajója volt, most pedig kulturális komplexum épül ott - közölte Kovács Róbert polgármester.

György István, Budapest kormánymegbízottja hozzátette, 2012 óta több mint 110 kiemelt kormányzati beruházás indult a főváros 200 helyszínén, ebből kilenc projekt Kőbányán.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója felidézte, hogy az Operháztól öt kilométeres sugarú körön belül kerestek helyszínt a műhelyháznak, így találtak rá 2013 januárjában az Eiffel-csarnokra, amelyet az a Feketeházy János tervezett, akinek a nevéhez a szinte egyidős Operaház tetőszerkezete is kötődik.

A rövidesen megújuló Andrássy úti zenepalotában nincs próbaterem, sem zenekari öltöző, valamennyi raktárat bérelni kell, az operaházi színpadtechnika pedig 34 éves NDK-beli rendszer - sorolta az Operaház hiányosságait a főigazgató.

Mint hozzáfűzte, az
velemenyezd, 2018. március 06. kedd, 12:33
Egy hűtőszekrény bölcselkedései
Egy hűtőszekrény bölcselkedései

A hűtőm barátaim és családjaik fényképeinek háttere. Műanyag, mágneses hátú keretben ellepik a hűtő szinte minden egyes négyzetcentiméterét. A közel kilencben ott szereplő családnak hozzávetőleg háromszáz gyermeke van (hogy az unokákat már ne is említsem).
Nemrégiben a rendes évi rituálémnak hódoltam néhány órán át, és a régi fotókat kicseréltem a karácsonyi időszakban kapott új fotókra.
Amikor az összes új kép a helyén volt, hátraléptem, hogy szemügyre vegyem a ,,teljes képet". Emlékeztem már kiemelkedő eseményre, amit az elmúlt év során néhány család átélt. Nyolc család gyermekáldásban részesült. Legalább hát családnak unokája lett. Hétnek a fia vagy lánya házasodott. Tizenöten elköltöztek. Hatan foglalkozást váltottak, vagy épp a közepén voltak a folyamatnak.
A fényképeken látható szinte összes ember mosolyog. Ám tudom, hogy a majdnem tökéletes póz mögött bizonyos esetekben több rejtőzik. Sokan megosztották velem terhüket
kalmanpiroska, 2018. március 02. péntek, 09:35
Tompa Mihály - Hegyeskő.
az ősz atyák
Bünvallomását hün kihallgaták,
És szentelt vizzel meghintvén fejét:
Kibékiték lelkiösméretét.
- Bizzál! az Ur kegyelme végtelen!
A megtérő bünösnek megbocsát...;
Lelked hit és reménység tartsa meg,
Itt a gonosz kezét nem nyujtja rád! -


S Lubló a szent atyák szavába híve:
Szőrköntösben leve a zárda híve.
------
Midőn megérté a történetet:
A rosz lélek dühében reszketett.

Fölkelt, szétdulni, amit alkotott,
Hogy lásson helyén pusztulást, romot.

Mert hogy lélek-zsákmánya vesztve lőn:
Báná a munkát, melyet érte tőn.

Barlangjánál amely nyulott az égre:
Bőszült dühében a sziklát feltépte,


Hogy a magasból azt a várra vetvén:
Halom legyen a benne vesztek testén.
És végrehajtja, mit magában
chillik, 2018. február 24. szombat, 05:36
Országos turnéra indul a szomolyai Szívhangok Társulat
Horváth Kata elmondta: a sorozat első előadását szombaton Egercsehiben tartják, majd május végéig Nyíregyházán, Debrecenben a Deszka Fesztivál meghívott előadóiként, Lucfalván és végül két fellépés erejéig Budapesten a Trafóban is bemutatkoznak.

Mint kiemelte, a produkció különlegessége, hogy a Szívhangok Társulatot nyolc, 30 és 50 év közötti roma nő alkotja, akik egy szomolyai közmunkás brigád jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Roma nők, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől: fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék gyermekeiket.

Az Éljen soká Regina! című előadásban ők mesélik és játsszák el az anyasággal kapcsolatos saját történeteiket. A darab központi témáját az egészségügyi és szociális ellátórendszer intézményeivel való találkozások, a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság intézményi helyzetei adják - fogalmazott Horváth
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 20:33
Karmikus sebek, jelek, anyajegyek
EMLÉKE

Az egyik leghíresebb történet egy Ravi Shankar nevű indiai kisfiútól származik, aki 6 évesen azt állította, hogy előző életében lefejezték. A fiú nyakán hatalmas vágás alakú heg éktelenkedett születése óta, noha semmi magyarázat nem volt arra, hogy került oda.

A gyerek hipnózis nélkül, kristálytisztán emlékezett a történtekre: váltig állította, hogy saját rokona ölte meg, méghozzá a pénzéért. A szülők sokszor hallották a gyerek "meséjét", ám többnyire fantáziálásnak tulajdonították a történetet. Végül mégis a hatóságokhoz fordultak, akik utána néztek a gyerek által említett neveknek és időpontoknak - és igazolták azok egyezését.

3. IGAZOLÁST NYÚJTÓ ANYAJEGYEK

William George, egy észak-amerikai halász esete a legmegdöbbentőbb: aki azt állította, érzi, hogy hamarosan meghal, ám annyira szereti családját, hogy következő életében újra velük akar együtt élni, s ezért úgy döntött, a saját unokájaként fog megszületni. Családtagjai hüledezve hallgatták a nagypapa
taltos1, 2018. február 20. kedd, 23:56
Tompa Mihály - Pogány-kút
mást, ha őtet
Nem háborgatta más.
Ha kardját megpróbálni
Nem volt kinek fején:
Ugy egymást fojtogatta,
Tulajdon tűzhelyén:
S hallátok úgy-e hirét,
Hogy a kontyos pogány
Másfélszáz évig ült a
Visszás magyar nyakán?'


»De bátya! a regére
Igy reggelig se jut,
A kút felé előtte
Járatlan már az ut!«
'Igazság...! már beszélem
A gyász történetet:
Mikor volt? nem tudom jól,
De rég történhetett;
Hegyalján híre fut, hogy
Imitt jön a török...!
- És a levél az ágon
Hiába nem zörög! -
A megrémült lakosság
Kipusztitá lakát;
Elrejtve, földbe ásva
Féltőbb tulajdonát;
Erdőkbe, nádasokba,
S barlangba rejtezék;
Meg is jött nemsokára
A ronda csőcselék.


Hogy épségben maradna
A bérc
chillik, 2018. február 20. kedd, 04:51
Tompa Mihály - Eperjes.
Tompa Mihály - Eperjes.

Meghagyta nékünk a letünt idő,
Öreg regékben sok történetét,
S ki hallgatózik puszta templomok,
S forrás vidékin, ó romok körűl,
Barlangnyilásnál, s mély vadonban:
Hall sok csodás, hall sok szép dolgokat.

Vak Béla jött számos kiséretével,
Birodalmának felső részire,
Mely fekszik a lengyel határ felé;
Holott mély rengetegbe tévedett,
Világtalan királlyal, a csapat;
Lengyel határ felé volt hajdanában
Falvak helyett erdő, s vadon csere.


A forró nap délpontra hága már!
Sütő sugáritól a zöld lapu
Megszőkülten ereszté el magát.
Elfáradott, és megszomjúhozék
Hosszú járás-kelésben a király,
És inni kére kísérőitől.
Háromfelé szakadt most a csapat,
S indúlt keresni hüs forrás-vizet,
A messzezúgó erdő tájain.
Bélát pedig szépen leülteték
Zöld gyepre, zöld fák csendes
chillik, 2018. február 20. kedd, 04:48
Mai harmónia kártyám
HarmoNet Harmóniakártya (2018-02-18)

Kedves eva6 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Szerencse hatja át.
Csecsemő - születés, újrakezdés, megújulás, élet, ártatlanság

Az újszülött az újrakezdés lehetősének, új életszakasz beálltának szimbóluma. Valami új dolog születése. Nem elsősorban anyagi természetű gyarapodást jelent. Valami új dolgot hozhatsz létre, elölről kezdhetsz valamit, amire már régen vágysz. A régi álmoskönyvek tanúsága szerint a fiú csecsemő őszinteséget, gyarapodást jelképez, míg a leány csalást, pletykát. Azonban nézz a képen az arcra - tudod-e, hogy milyen nemű ez az újszülött? Ez az a pillanat, amikor még minden lehetséges. A csecsemő a jövő, az életerő, a lehetőség, az ártatlanság megtestesítője. Pénzügyi, vállalkozási kérdésekben jó jel. Kínában
eva6, 2018. február 18. vasárnap, 07:47
1/230
Képek, videók
magyar lengyel határ 1938
chillik
2017. november 12. vasárnap, 14:57
Lengyel Magyar két jó bar
1951anna
2013. április 15. hétfő, 07:13
lengyel-magyar.jpg
hatibacsi
2012. március 16. péntek, 08:18
magyar-lengyel két jó bar
mecsery
2010. március 23. kedd, 21:11
herceg anita ader janos.j
agica2004
2015. február 19. csütörtök, 18:33
Áder János.jpg
agica2004
2014. június 04. szerda, 15:55
Áder János horgászik.jpg
agica2004
2014. június 04. szerda, 15:55
Áder Jánosnak is üzentünk
basikele
2013. június 15. szombat, 01:03
20120502-ader-janos-pa rla
agica2004
2012. június 07. csütörtök, 15:29
ader-janos.jpg
agica2004
2012. május 09. szerda, 15:17
85445 Áder János.jpg
megyerimihaly
2012. április 18. szerda, 18:10
Szent István király
furaila
2017. november 02. csütörtök, 08:21
szent istván koronázása.p
chillik
2017. október 24. kedd, 18:06
Ima Szent István Ünnepén
anci-ani
2017. október 23. hétfő, 23:13
Szent-István-király.jp g
lilagondolatok
2017. augusztus 19. szombat, 21:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.