Regisztráció  Belépés
2018. február 20. kedd | 8. hét | 51. nap | 00:58 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Őszi séta
Madách Imre

Őszi séta

Ősz volt és effelett
Vasárnap délután.
Ki a szabadba vont
Kettős sejtés talán,
A nyugvás ünnepét
Méltón hogy ott ülöm,
Hol Isten ünnepel
A hangzatos mezőn
S hogy lelkemet a csók
Varázsa tölti meg,
Mellyel minden mi élt,
Mosolygva halni megy,
Mint hogyha mondaná :
Élvezni most siess,
E fényes pillanat
Után fed síri mez.
De ah, mért is teszek
Az őszhöz sírt, halált,
Hervadt virága bár,
S zengő dala elállt !
Szerény lány a tavasz,
Kit lángszivünk ölelt,
Ébredt, s ím oldalán
Telt bájú nőre lelt
Az őszben, és ölén
Felejti szívesen
Költői álmait,
Oly édes a jelen,
Mert hol csak vágy epedt,
Hol csak virág nyilott,
Mint játszi gyermekek,
Gyümölcsök függnek ott.
Az őszi alkonyat
Arany sugáriban
Tündöklött a liget
Sárgán és pirosan.
A szőlős hegytetőn
Pajkos
evavicus, 2017. október 22. vasárnap, 14:27
Loyolai Szent Ignác áldozópap élete
meg a szellemeket, vajon Istentől származnak-e?
Ignác abban az időszakban, amikor lelkét még egészen betöltötték az üres és haszontalan lovagregények, amelyeket a régi idők híres lovagjainak kalandos történeteiről írtak, mihelyt gyógyulófélben volt, az idő eltöltésére szintén ilyen olvasmányt kért. De abban a házban egyetlen lovagregény sem volt, ezért odaadták neki a ,,Krisztus élete" és a ,,Szentek virágoskertje" című könyvet; mindkettőt hazai nyelven.
Ezeknek a könyveknek ismételt olvasása révén egy bizonyos fogékonyságot nyert a bennük megírt gondolatok iránt. Ezek az utóbbi időben kézhez vett olvasmányai néha egészen elterelték a gondolatait a régi érzésvilágától; máskor viszont nem ritkán a régebben szokásos képzelődései martaléka lett, amint épp eszébe jutottak ilyenfajta olvasmányai.
Közben Isten irgalmassága is segítette, és az új olvasmányokból merített gondolatait tovább vezette. Amikor ugyanis Krisztus Urunknak és a szenteknek életét olvasta, elgondolkodott
maroka, 2017. július 30. vasárnap, 10:02
Mindig legyen otthon
éjjelente megizzadsz, ezzel sokkal frissebbé teheted az ágyneműt.

2. Száraz sampon kutyáknak

A kedvenc háziállatunk szőrét könnyedén kitisztíthatjuk, ha a púdert száraz samponként használjuk, ezután már csak át kell fésülnünk a szőrét.

3. Megmentjük a foltos ruhákat

A púder jól alkalmazható zsíros foltokon, ha valamilyen zsiradék csöppent a ruhádra, szórj rá egy kis púdert, majd mosd ki. A folt eltűnik.

4. Felfrissítjük a könyveket

A régi könyveknek nem tesz jót a nedvesség, ha beszórjuk kevés púderrel, az felszívja a nedvességet.

5. Dús és hosszú szempillák

A szempilláidat kend be kevés púderrel, ezután kend csak fel a szempillafestéket. Így sokkal dúsabbak és hosszabbak lesznek a szempilláid.

6. A cipő kellemetlen szagát is eltünteti

A cipődbe szórj púdert és hagyd állni egy éjszakát, reggelre eltűnik a kellemetlen szag.

7. A recsegő padló ellen

Ha recseg a fapadló, vagy a
horvathnemagdi, 2017. június 13. kedd, 16:22
Aranyháló, Szemetekbe bújok, Időjelek hosszabbítás apokalips
semmi sem lehetek, mindig sziszifuszi munkát végzek helyettük, mert mindent bezúznak és elölről kezdek mindent. Az Időjelekben nemcsak a Fekete sárkány van a bermudásokkal, hanem a görögök, törökök, Székhelyi székfoglalóival a kilenc lyukú hídnak, meg sárga halállal egész átcserélt Spanyolország, bika viadalával a Babilonnak.

Valamennyien jeruzsálemi csapások, rima Jeruzsálem, aki ellen az egész világ egyszerre támad, itt került berendezésre most a debreceni Biblia alapján, ismétlésében a könyveknek Nagy Annával elméletben, gyakorlatban színésznővé tették.

Szerepeltem még egy Időjelek füzetben, egy fordítással, melyet Cseh hozott, de nem az én nevemet írták ki a tartalomjegyzékbe, hanem a költő külföldi nevét, mert ő tartozott a Kelethez. Minden könyvben szerepelt szinte egy-egy külföldön élő borsodi képviselet.

Megkaptam 1992-ben, már teljesen összezúzott állapotban az Idegenhangú Évát, ez a Heti hetes forgószélként, szélforgóként, esernyővel védve magát, húsz éve
kohlinka, 2016. november 16. szerda, 21:58
Kohut Katalin: Már nincs otthonom
Régi csöves udvarlóm meghívott két napos ausztriai-német kirándulásra. Éppen kórházból jöttem ki nagyon elesett állapotban, de gondoltam, hogy ezt nem hagyhatom ki, s kipróbálhatom alapfokú német nyelvtudásomat is.
Arra nem gondoltam, hogy az országutakból többet látok majd, mint a két országból, ezért fárasztónak és értéktelennek tűnt az utazás.

Balatont elhagyva megcsodáltam a tiszta uzsonnázó helyeket, csárdákat. Olyannak tűnt, mintha egészen más országban járnék, úgy éreztem magam, mintha mesébe csöppentem volna, ahol minden jó és szép. A határnál a színesség vonzott, a mindenhová tartozó tömeg. Jól megnéztem egy török férfit furgonjával,több lefátyolozott feleségével. Ez kölcsönös volt, kísérőm meg is jegyezte éllel, hogy szemeztem a törökkel.
Első állomás Bécsújhely volt. Egy kávézóba mentünk, ahol magam kértem ki németül a kávékat. Aztán egy magyaroknak fenn tartott áruházba vezetett utunk, szép fehérneműket és egy fekete szoknyát vásároltam.

Hosszú
kohlinka, 2016. június 03. péntek, 19:40
Csodálatos könyvszobrok.
A könyvszobrászat néven elterjedő új művészet alkotói régi, már nem használt, vagy épp sosem olvasott könyveknek ad egy második életet azzal, hogy szobrokat készített belőlük.
Ez nem csak egyszerű hajtogatás, hanem valódi szobrászként faragnak új külsőt a
schuro, 2016. május 22. vasárnap, 20:39
Könyvfesztivál - Megnyílt a 23. rendezvény
a világban tapasztalható veszélyek idején a szokásosnál is nagyobb a tétje annak, hogy jól értsük egymást, erősítsük, ami összeköt és oldjuk mindazt, ami elválaszt.

"Közép-Európa összetartozás" - fogalmazott a miniszter. "Összeköt minket Márai, Hudec, Kafka, Krleza, Musil, Freud, Koestler vagy Bartók, akárcsak a helyek, a folyók, a hegyek, a városok, a családi emlékek, a történelmi események" - hangsúlyozta az Emmi vezetője.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy egyre több lesz azoknak a könyveknek a száma, amelyeket egymásnak írunk, és talán eljutunk oda is, hogy közösen írunk könyveket múltról, jelenről és jövőről. Megemlítette, hogy 2010 óta több mint duplájára nőtt a magyarországi szlovák tannyelvű köznevelési intézményben tanuló fiatalok száma, ez "egyfajta nemzetiségi reneszánsz első lépéseit" jelenti.

Balog Zoltán azt mondta, a hazai könyves szakma megállta a helyét a fesztivál eddigi csaknem negyedszázada alatt, újra és újra megszületnek a válaszok az egyre gyorsabban változó világ
velemenyezd, 2016. április 21. csütörtök, 17:03
Visszatért Hongkongba az eltűnt könyvértékesítők egyik legismertebbike
hatóságokat, hogy vegyék le a keresett (eltűnt) személyek listájáról. Azt is kijelentette, hogy nincs szüksége a rendőrség segítségére. A férfi kiutazásának - vagyis, hogy elhagyta Hongkongot - nem volt hivatalos nyoma.

Li előtt nem sokkal már egy könyvárus, illetve egy kiadói tisztségviselő szintén visszatért Kína szárazföldi részéről, s ők is hasonlóan cselekedtek. Valamennyien azt állították, hogy saját akaratukból hagyták el Hongkongot azért, hogy közreműködjenek egy nyomozásban, amely tiltott könyveknek Kína más részeire történő csempészésével és ottani terjesztésével kapcsolatos.

Még tavaly októberben a thaiföldi Pattaján elsőként a Mighty Current kiadó társtulajdonosának Kuj Min-hajnak veszett nyoma. Őt követően a könyvesek közül négyen tűntek el. Kuj később feltűnt a kínai televízióban és azt állította, egy régi cserbenhagyásos gázolásos ügyben rá rótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba és úgy döntött: feladja magát. A CCTV ugyanakkor azt is közölte, hogy
velemenyezd, 2016. március 24. csütörtök, 14:41
Juhász Gyula –A könyvek és én
nevelkedett föl, hogy arról a sárkánytejről ne szóljak, amellyel a háború óta élnek és halnak szegények. Különös, azaz hogy természetes: az iskolai olvasmányok többnyire elriasztó hatással voltak rám. A Toldit nem szerettem, Vörösmartyt sokáig nem tartottam nagy költőnek, Goethét majdnem úgy utáltam, mint Petőfi és a pad alatt Ábrányi Emilért lelkesültem. (Úgy van ezzel az ember: a szerelemben is a tiltott gyümölcs édesebb, mint az, amelyet hivatalosan és kötelezően elismernek.) Habent sua fata libelli (a könyveknek megvan a maguk végzete), ez a mondás az olvasókra is áll: habent sua fata lectores. Az édesapám könyvei közt volt egy: P. Szathmáry Károly: Az emberi művelődés története, körülbelül ez volt alapja az én úgynevezett általános műveltségemnek. Mellette volt egy másik: Guillemin: A mágnesség és elektromosság, nagyalakú díszes munka, csekély fizikai tudásom gyökerei ide nyúlnak vissza, bár az én figyelmemet leginkább egy színpompás képe kötötte le, amely szent Elmo (magyarán szent Illés) tüzét
chillik, 2016. január 04. hétfő, 12:20
Márai Sándor: A római
Úgy élek, mint a régi római, császárváltozás idején. Későn kelek, lassan reggelizem, bölcs iratokból olvasok néhány oldalt, ágyamban heverészve, s az ablak redőnyei mögött csivogó madarak tavaszi zsivaját hallgatom. Aztán a közfürdőbe megyek. Itt hosszan elüldögélek egy kőpadon, valamilyen kedves könyvvel kezemben, nézem a viháncoló fiatal testeket, örülök az élet hangjainak és formáinak. Könnyen étkezem, majd néhány sort írok naplómba, vagy rendezgetem írásaim. Este barátaimmal ülök egy kertben, könnyű, savanykás bort iszom és közdolgokról beszélünk. Éjfél után fekszem, mikor a hold már magasan áll, és a fák között elalszik a szél, mint a halottak lelke a temetőkben.
Örülök a virágoknak, a fiatal testeknek, az okos könyveknek és barátaim szelíd szavának. Az esőnek és a napsütésnek is örülök. Várom a halálos ítéletet; mosolyogva várom. Nem fáj elmennem többé ebből az életből, mert én még az értelem parancsa szerint éltem. Béke veletek.
kohlinka, 2015. december 22. kedd, 00:16
Madách Imre Őszi séta
Madách Imre Őszi séta

Ősz volt és effelett
Vasárnap délután.
Ki a szabadba vont
Kettős sejtés talán,
A nyugvás ünnepét
Méltón hogy ott ülöm,
Hol Isten ünnepel
A hangzatos mezőn
S hogy lelkemet a csók
Varázsa tölti meg,
Mellyel minden mi élt,
Mosolygva halni megy,
Mint hogyha mondaná:
Élvezni most siess,
E fényes pillanat
Után fed síri mez.
De ah, mért is teszek
Az őszhöz sírt, halált,
Hervadt virága bár,
S zengő dala elállt!
Szerény lány a tavasz,
Kit lángszivünk ölelt,
Ébredt, s ím oldalán
Telt bájú nőre lelt
Az őszben, és ölén
Felejti szívesen
Költői álmait,
Oly édes a jelen,
Mert hol csak vágy epedt,
Hol csak virág nyilott,
Mint játszi gyermekek,
Gyümölcsök függnek ott.
Az őszi alkonyat
Arany
gabfe, 2015. október 08. csütörtök, 18:51
Visszatérés
mindent átnézett és a pakkokat az ajtó elé húzta.
- Mi a csoda van ebben a csomagban, ami ilyen nehéz?
Méltatlankodott magában. Még sem kellett volna megígérni, hogy nem kíváncsiskodik. Emma ráparancsolt, csak akkor szabad megnézni, ha megérkezik. De mi van, ha nem is szeretné magával vinni, a csomag tartalmát? Egy zsebkendőnyi helyre jól meg kell nézni, mit visz be az ember, zsörtölődött magában. Lehet, hogy azok a könyvek sorjáznak benne, melyekre évek óta közösen vadásznak? Csak is a könyveknek lehet ilyen súlyuk, akkor meg, tényleg hasznát veszi, mert amint kiolvasta, mehetnek a könyvtárba, ahol mások is rátalálnak. Végig ment még egyszer a lakáson ellenőrizte a nyílászárókat. A komód előtt megtorpant az agyagvázát megsimogatta és így szólt hozzá:
- Ne haragudj, most nem tudlak magammal vinni, de megígérem, legközelebb velem jöhetsz.
Szemébe könny szökött. Nem tudott ellenállni a váza szellemének mégis csak visszament érte. Épp az agyagot csomagolta, mikor csengettek. Felkapták a
suzymama, 2014. augusztus 05. kedd, 15:23
1/5
Képek, videók
Madách Imre:Mózes
general67
2012. december 31. hétfő, 08:37
madach_imre_idezet_102 152
angyalcsillag
2012. március 04. vasárnap, 14:35
madach-imre-karacsonyi -id
kraszkoedit
2011. december 12. hétfő, 21:49
madach-imre-karacsonyi -id
irke43
2011. december 09. péntek, 17:42
Madách Imre.jpg
sznejuci
2011. szeptember 01. csütörtök, 18:14
madách imre.jpg
klara50
2011. március 09. szerda, 22:47
Madách Imre idézet.bmp
szalai0913
2010. július 30. péntek, 13:23
Madách Imre idézet.jpg
szalai0913
2010. január 23. szombat, 15:34
Madách Imre
sarkadykati
2009. december 29. kedd, 03:07
Madách Imre: Legyen hát c
mester126mari
2009. december 03. csütörtök, 09:59
Madách Imre
boszormacs
2009. február 16. hétfő, 14:57
Madách Imre.jpg
ujjozsef
2009. február 10. kedd, 08:08
Ki a szabadba 01.jpg
chillik
2018. január 15. hétfő, 05:25
Ki a szabadba 02.jpg
chillik
2018. január 15. hétfő, 05:25
Ki a szabadba 03.jpg
chillik
2018. január 15. hétfő, 05:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.