Regisztráció  Belépés
2018. június 22. péntek | 25. hét | 173. nap | 20:46 | Paulina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cserszömörce, az egészséges száj őre
levelei élénkpiros színre váltanak, csonthéjas termése van, amelyek tojás alakúak és borsónyi nagyságúak. Hazánkban is megtalálható, a 17. századtól a kertekbe is kezdték ültetni, így azok gyönyörű díszévé vált, főként az őszi hónapokban, amikor a cserje lombja narancsszínben pompázott. A bokor levelei akár a nyolc centiméteres nagyságot is elérhetik, amelyek lehetnek hosszúkásak, oválisak és kopaszok, a levelek fonákja azonban enyhén szőrös. A cserszömörcét előszeretettel használták a tímárok a régebbi korokban, ugyanis finom bőrök cserzésére, vagyis kikészítésére és tartósítására alkalmazták. A cserszömörce szóban a cser szó arra utal, hogy a növény kérgéből és leveléből cserzőanyagot vontak ki, a kézműipar pedig kelmefestőszerként használta. A növényből ma is készítenek ipari bőrcserző anyagot és sárga festékanyagot.

Nevezik még szömörcefának, sárga cserszömörcének, szkompiának, szemerivének, timorfának, cserzőfának és szumáknak is. Angolszász területeken a cserszömörcét csak smoke treenek
vorosrozsa66, 2018. június 20. szerda, 17:29
A gyulladáscsökkentő igazi édesgyökér
A gyulladáscsökkentő igazi édesgyökér


Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) őshazája Európában van. A régebbi korokban a gyógynövényként is funkcionáló növényt ételek édesítésére is használták, de emésztés javítására is alkalmazták és légúti panaszokat is kezeltek a segítségével. Gyógyászati célokra az édesgyökér gyökerét használják fel, amely meglehetősen gazdag glicirrizinben, de tartalmaz még izoflavonoidokat és flavonoid-glikozidokat is. A glicirrizin édes ízű, éppen ezért ez az egyik alapanyaga a medvecukornak. Az édesgyökérből emésztést serkentő gyógyteát is készítenek, de ízesítenek vele likőröket és a barna sör színezésére is felhasználják. Az igazi édesgyökér népies elnevezései még az édesfa vagy a cukorkóró.

Az igazi édesgyökér a hüvelyesek családjába tartozik. Gyökértörzse többfejű, ebből fejlődnek ki a rövidebb és tömzsibb gyökerei. Pillangós
vorosrozsa66, 2018. június 14. csütörtök, 10:07
Antibakteriális gyógynövények
a fűszernövény is egy remek, természetes antibiotikum, amely huszonhárom fajta baktériummal szemben is eredményesen képes megküzdeni. Ilyen például az E. coli (kólibaktérium) és a szalmonella baktérium. Az oregánóolaj ezen kívül megerősíti az immunrendszert és a megfázást is kezelhetjük vele.

A levendula antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. Ezt a hatását elsősorban a benne található két vegyületnek, vagyis a linaloolnak és a linalil-acetátnak köszönheti. A levendulát már a régebbi korokban is alkalmazták. Ezzel a gyógyító növénnyel fertőtlenítették a betegszobákat és kezelték a fertőző bőrbetegségeket.

A kurkuma is egy erőteljes antibakteriális gyógynövény, így lehet használni sebek és vágások kezelésére, de megfázást és egyéb, belső fertőzéseket is kezelhetünk a segítségével.

A borsmenta gyakran alkotórésze a szájvizeknek és a fogkrémeknek. Nem hiába, hiszen hatékonyan pusztítja el a rossz szájszagot okozó baktériumokat. De ezen kívül további 22 baktériummal szemben
pacsakute, 2018. június 08. péntek, 22:39
Méz és fokhagyma
kiemelkedő baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. A fokhagymában megtalálható az alliin és az alliináz elnevezésű enzim, kéntartalmú peptidszármazékok, flavonoidok, B- és C-vitamin. A fokhagymából készített tea fogyasztása javasolt koleszterin- és vérnyomáscsökkentésre, de rendkívüli a baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is, emellett kitűnő véralvadásgátló és értágító is. A fokhagyma csökkenti az orrdugulást, tisztítja a hörgőket és enyhíti a torokfájást. A mézet nemhiába tartották a régebbi korokban az istenek eledelének, hiszen szintén nagyon sok betegségre gyógyír lehet. Segítség lehet köhögés, megfázás és nátha esetén. A benne található káliumtartalomnak köszönhetően erős csíra- és baktériumölő hatással rendelkezik. Nyugtatja az égési sérüléseket, jó ellenszere az álmatlanságnak, hatásos lehet kimerültség és stressz ellen. A legújabb kutatások szerint a csontritkulást is megelőzhetjük általa, de képes elűzni a migrént, csökkenti az ízületi gyulladásokat, és az életet is
pacsakute, 2018. április 24. kedd, 21:35
Pellagra és megelőzése
igazából ekkor még nem tudták megmondani az orvosok sem, hogy mi a betegség kiváltó oka. A páciensnek általában azt javasolták, hogy a megerősödése érdekében költözzön el egy kis időre. A beteg, mivel más táplálékot fogyasztott ezen idő alatt, ezért meggyógyult. Ekkor jöttek rá arra, hogy a pellagra kiváltója a kukorica. Ma már szinte nem is találkozunk Európában ezzel a betegséggel, ennek oka a vegyes táplálkozásban keresendő, így kizárt, hogy ne jussunk elegendő B3-vitaminhoz.

A régebbi korokban az emberek meg voltak róla győződve, hogy a pellagrás betegek vámpírok. Úgy vélték, hogy sok mindenben hasonlítanak egymásra. Hiszen a vámpírok sem kedvelik a napfényt, étvágytalanok, vagyis az étkezésben csak a vér jelenti számukra az egyetlen alternatívát és agresszívek is, hiszen a vámpírokról szóló filmekben sem láttunk még jámbor vérszívót, csakis erőszakosat.

A betegség legfőbb tüneteit ,,három d-ként" is emlegetik, mivel a három szimptóma közül mindegyik ,,d"
pacsakute, 2018. április 08. vasárnap, 14:44
A réti kakukktormáról
csészelevelei. A réti kakukktorma akár a hatvan centiméteres magasságot is elérheti és áprilistól júniusig bontogatja szépséges szirmait. A növénynek becőtermése van, amely körülbelül négy centiméter hosszú.

A réti kakukktorma levelei meglehetősen gazdagok C-vitaminban, így tavaszi salátánk alkotóelemeként is felhasználhatjuk.

A gyógynövény vértisztító hatással rendelkezik, a kipréselt nedv pedig vesekő elhajtására alkalmas az egyes feljegyzések szerint.

A gyógynövényt a régebbi korokban tejben főzték meg, amelyet aztán az izomsorvadásban szenvedő betegekkel itattak meg. Fulladásos megbetegedéseknél is ezt a gyógynövényt vetették be. Vízben főzték meg a gyógynövényt, majd a leszűrt italhoz mézet kevertek és ezt itatták meg a betegekkel.

A gyógynövényből készült főzet alkalmas sebek és kelések lemosására, a szárított, összezúzott levelek pedig szintén sebek gyógyítására alkalmasak. A homeopátiában a cukorbetegség kiegészítő terápiájaként használják.

Már
pacsakute, 2018. március 19. hétfő, 21:48
Nemere István - Atlantisz Ma Is Él! - III.
nyugtalanító irányba mutatnak: valakiknek élniük kellett itt régen is, hisz különben nem kerülnének elő egyre-másra a maradványaik a nagyon-nagyon régi kőzetek közül!

A kaliforniai aranybányákban sok emberi maradványra leltek, ezek nagy többsége bizony a fenti körbe tartozik. Svájcban és Franciaországban jellegzetes eocén és miocén korú rétegekben találtak emberi maradványokat. A kutatók egy része ugyan hiszi, hogy a majomemberek - tehát még állatok, és alig-alig emberkezdemények - ilyen régi korokban is létezhettek. De ők sem tudnak mit kezdeni azzal, ha modern emberi csontvázak kerülnek elő ezekből a rétegekből.

Ami most következik, azt már lassan mi is hajlamosak lennénk az abszolút hihetetlen (bár nem hiteltelen) kategóriájába sorolni. Önökre bízom, mennyit hisznek el belőle.

1862-ben Illinois államban (Egyesült Államok) területén egy szénbányában, kb. 30 méter mélyen a szénrétegben egy férficsontvázat találtak a bányászok. A csontváz is fekete volt - kiderült azért, mert
eposz, 2017. augusztus 04. péntek, 10:44
Szurokfűvel a megfázás ellen
Szurokfűvel a megfázás ellen


A szurokfüvet a régebbi korokban festőnövényként hasznosították, aztán egyre inkább fűszernövényként terjedt el, de gyógynövényként is előszeretettel alkalmazták. A gyógynövény őshazája Cipruson van. A görögök nagyon sokféle ételt fűszereznek szurokfű felhasználásával, de a népi gyógyászatban alkalmazták fogfájásra, köhögésre, megfázásra és hasmenésre. Ezeknél a betegségeknél a gyógynövényből főzetet készítettek. Borogatást is készítettek belőle, amelyet aztán a köszvény vagy a reuma okozta fájdalmas testrészekre helyeztek. A szurokfüvet nevezik még vadmajoránnának, közönséges szurokfűnek, vargamajoránnának, fekete gyopárnak és oregánónak is. Nemcsak a görög, hanem az egész mediterrán konyha kedvelt fűszernövénye a szurokfű. Hazánkban is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend, hiszen az íze kicsit a majoránnára hasonlít. A népi babona szerint szurokfű
taltos1, 2017. július 17. hétfő, 23:35
Mihály A Sárkánnyal Vívott Küzdelme
viszonylag nem is olyan régen, más felfogás uralkodott, voltaképpen ennek az ellentéte. Azok a XVIII. századi emberek, akiket nem kezdett ki a materialista szemlélet - sokan voltak még, akiket nem kezdett ki -, lelki szemükkel az emberiség őskorába visszapillantva nem ,,kevésbé emberi" lényeket láttak az őseikben, hanem az embernél szellemibb lényeket. Olyan lényekre tekintettek, akik szellemi mivoltuk révén nem öltöttek még olyan értelemben fizikai testet, mint a mai földi ember, egyébként e régi korokban még a Föld sem létezett. Olyan lényekre tekintettek, akik magasztosabb, szellemibb módon éltek és - durván kifejezve - sokkal hígabb, szellemibb szubsztanciájú testük volt. Az emberek olyan szféráról beszéltek, ahol nem a mai emberhez hasonló lényeket gondoltak el, hanem legfeljebb étertesttel és nem fizikai testtel rendelkező magasabb lényeket, mintegy az ember őseit. Olyan korba tekintettek vissza, ahol még az úgynevezett magasabb rendű állatok sem léteztek, legfeljebb csak azok, amelyeknek
eposz, 2017. június 19. hétfő, 09:52
H.Kohut Katalin bölcsességei
soha nem veszíti el.

A tisztelet és szeretet egy cipőben jár.

A bizalomhoz szükség van beszélgetésre, őszinteségre és tiszteletre.
Ha mindez már adott, az ember-barátság soha el nem múlik.

A szerelem két egyenlő fél között jön létre, egyforma igényesség, gondolkodás, érdeklődési kör,
egyforma szerénység szükséges hozzá.

Ember nélkül a Föld csak árnyék és az árnyék nem fejlődhet, segédkezet nyújt a sötétnek.

Az ember szeretet már a régebbi korokban is annyira ritka volt, hogy a nagy művészek szenvedtek a
hiányában, s ha néha összetalálkoztak egy emberrel, örömmel üdvözölték egymást, csodálva a másik lényegét.
Hatalmas érzelmeket képes a szeretet megmozgatni, az, aki szerelmes a világba, az szerelmes az emberekbe is.


A szeretethez vezető út a bizalom megelőlegezésével kezdődik, akit tisztelünk emberi mivoltában és
felnézünk rá, az már kiérdemelte azt a bizalmat, ami az emberi kapcsolat kiteljesedésének
katalinkohut, 2017. április 10. hétfő, 22:10
Hiúz (lynx)
változatos méretű, 10-100 négyzetkilométer kiterjedésű területet birtokol. A terület központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban rendezi be vackát.

Szaporodás[szerkesztés]
A párok csak a párzási időszakban, január és április között (fajtól függ) vannak együtt. A vemhességi idő 70 nap, az utódok száma ellésenként 2-3 szokott lenni. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. Várható élettartamuk vadon 10-12 év.

Érdekességek az állatról[szerkesztés]
Az őstörténeti korokban a hiúz a Brit-szigeteken is honos volt. Feltételezhető, hogy a vadászok már a kőkorszak elején kiirtották.
A hiúz latin neve, Lynx, az éles látására utal.
A hiúz a Harry Potter könyvekben Kingsley Shacklebolt patrónusa.

Források[szerkesztés]
A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System
Kategória: Macskaformák Emlősnemek
__________________________________________________________________ __
Néhány szép hiúz fotója. Szépségük
charlotteani, 2017. február 11. szombat, 20:43
1/6
Képek, videók
cserszömörce.jpg
valtozunk
2013. április 06. szombat, 09:26
cserszomorce.jpg
simonfai
2012. április 04. szerda, 15:39
cserszömörce.jpg
kata420
2011. március 07. hétfő, 19:02
cserszömörce októberben
bocsortany
2010. október 28. csütörtök, 09:56
cserszömörce.jpg
durcimarcika
2010. április 14. szerda, 18:31
cserszömörce.jpg
rochlitzne
2009. szeptember 13. vasárnap, 13:38
Cserszomorce.jpg
fulgytvn
2009. július 29. szerda, 20:38
cserszömörce
durcimarcika
2009. április 19. vasárnap, 23:00
Cserszömörce
sarkoziferencne
2008. április 19. szombat, 11:15
Cserszömörce
korall44
2008. március 05. szerda, 09:19
A kis cserszömörce.
bocsortany
2007. november 03. szombat, 10:35
Egészséges életmód alapel
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:25
Az egészséges ember
irmus
2018. február 24. szombat, 11:59
egészséges ételek
herbert-fam
2017. január 17. kedd, 11:32
Egészséges gyümölcsök-zöl
pacsakute
2016. november 28. hétfő, 22:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.