Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:57 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Méz és fokhagyma
kiemelkedő baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik. A fokhagymában megtalálható az alliin és az alliináz elnevezésű enzim, kéntartalmú peptidszármazékok, flavonoidok, B- és C-vitamin. A fokhagymából készített tea fogyasztása javasolt koleszterin- és vérnyomáscsökkentésre, de rendkívüli a baktérium-, vírus- és gombaölő hatása is, emellett kitűnő véralvadásgátló és értágító is. A fokhagyma csökkenti az orrdugulást, tisztítja a hörgőket és enyhíti a torokfájást. A mézet nemhiába tartották a régebbi korokban az istenek eledelének, hiszen szintén nagyon sok betegségre gyógyír lehet. Segítség lehet köhögés, megfázás és nátha esetén. A benne található káliumtartalomnak köszönhetően erős csíra- és baktériumölő hatással rendelkezik. Nyugtatja az égési sérüléseket, jó ellenszere az álmatlanságnak, hatásos lehet kimerültség és stressz ellen. A legújabb kutatások szerint a csontritkulást is megelőzhetjük általa, de képes elűzni a migrént, csökkenti az ízületi gyulladásokat, és az életet is
pacsakute, 2018. április 24. kedd, 21:35
Pellagra és megelőzése
igazából ekkor még nem tudták megmondani az orvosok sem, hogy mi a betegség kiváltó oka. A páciensnek általában azt javasolták, hogy a megerősödése érdekében költözzön el egy kis időre. A beteg, mivel más táplálékot fogyasztott ezen idő alatt, ezért meggyógyult. Ekkor jöttek rá arra, hogy a pellagra kiváltója a kukorica. Ma már szinte nem is találkozunk Európában ezzel a betegséggel, ennek oka a vegyes táplálkozásban keresendő, így kizárt, hogy ne jussunk elegendő B3-vitaminhoz.

A régebbi korokban az emberek meg voltak róla győződve, hogy a pellagrás betegek vámpírok. Úgy vélték, hogy sok mindenben hasonlítanak egymásra. Hiszen a vámpírok sem kedvelik a napfényt, étvágytalanok, vagyis az étkezésben csak a vér jelenti számukra az egyetlen alternatívát és agresszívek is, hiszen a vámpírokról szóló filmekben sem láttunk még jámbor vérszívót, csakis erőszakosat.

A betegség legfőbb tüneteit ,,három d-ként" is emlegetik, mivel a három szimptóma közül mindegyik ,,d"
pacsakute, 2018. április 08. vasárnap, 14:44
A réti kakukktormáról
csészelevelei. A réti kakukktorma akár a hatvan centiméteres magasságot is elérheti és áprilistól júniusig bontogatja szépséges szirmait. A növénynek becőtermése van, amely körülbelül négy centiméter hosszú.

A réti kakukktorma levelei meglehetősen gazdagok C-vitaminban, így tavaszi salátánk alkotóelemeként is felhasználhatjuk.

A gyógynövény vértisztító hatással rendelkezik, a kipréselt nedv pedig vesekő elhajtására alkalmas az egyes feljegyzések szerint.

A gyógynövényt a régebbi korokban tejben főzték meg, amelyet aztán az izomsorvadásban szenvedő betegekkel itattak meg. Fulladásos megbetegedéseknél is ezt a gyógynövényt vetették be. Vízben főzték meg a gyógynövényt, majd a leszűrt italhoz mézet kevertek és ezt itatták meg a betegekkel.

A gyógynövényből készült főzet alkalmas sebek és kelések lemosására, a szárított, összezúzott levelek pedig szintén sebek gyógyítására alkalmasak. A homeopátiában a cukorbetegség kiegészítő terápiájaként használják.

Már
pacsakute, 2018. március 19. hétfő, 21:48
Nemere István - Atlantisz Ma Is Él! - III.
nyugtalanító irányba mutatnak: valakiknek élniük kellett itt régen is, hisz különben nem kerülnének elő egyre-másra a maradványaik a nagyon-nagyon régi kőzetek közül!

A kaliforniai aranybányákban sok emberi maradványra leltek, ezek nagy többsége bizony a fenti körbe tartozik. Svájcban és Franciaországban jellegzetes eocén és miocén korú rétegekben találtak emberi maradványokat. A kutatók egy része ugyan hiszi, hogy a majomemberek - tehát még állatok, és alig-alig emberkezdemények - ilyen régi korokban is létezhettek. De ők sem tudnak mit kezdeni azzal, ha modern emberi csontvázak kerülnek elő ezekből a rétegekből.

Ami most következik, azt már lassan mi is hajlamosak lennénk az abszolút hihetetlen (bár nem hiteltelen) kategóriájába sorolni. Önökre bízom, mennyit hisznek el belőle.

1862-ben Illinois államban (Egyesült Államok) területén egy szénbányában, kb. 30 méter mélyen a szénrétegben egy férficsontvázat találtak a bányászok. A csontváz is fekete volt - kiderült azért, mert
eposz, 2017. augusztus 04. péntek, 10:44
Szurokfűvel a megfázás ellen
Szurokfűvel a megfázás ellen


A szurokfüvet a régebbi korokban festőnövényként hasznosították, aztán egyre inkább fűszernövényként terjedt el, de gyógynövényként is előszeretettel alkalmazták. A gyógynövény őshazája Cipruson van. A görögök nagyon sokféle ételt fűszereznek szurokfű felhasználásával, de a népi gyógyászatban alkalmazták fogfájásra, köhögésre, megfázásra és hasmenésre. Ezeknél a betegségeknél a gyógynövényből főzetet készítettek. Borogatást is készítettek belőle, amelyet aztán a köszvény vagy a reuma okozta fájdalmas testrészekre helyeztek. A szurokfüvet nevezik még vadmajoránnának, közönséges szurokfűnek, vargamajoránnának, fekete gyopárnak és oregánónak is. Nemcsak a görög, hanem az egész mediterrán konyha kedvelt fűszernövénye a szurokfű. Hazánkban is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend, hiszen az íze kicsit a majoránnára hasonlít. A népi babona szerint szurokfű
taltos1, 2017. július 17. hétfő, 23:35
Mihály A Sárkánnyal Vívott Küzdelme
viszonylag nem is olyan régen, más felfogás uralkodott, voltaképpen ennek az ellentéte. Azok a XVIII. századi emberek, akiket nem kezdett ki a materialista szemlélet - sokan voltak még, akiket nem kezdett ki -, lelki szemükkel az emberiség őskorába visszapillantva nem ,,kevésbé emberi" lényeket láttak az őseikben, hanem az embernél szellemibb lényeket. Olyan lényekre tekintettek, akik szellemi mivoltuk révén nem öltöttek még olyan értelemben fizikai testet, mint a mai földi ember, egyébként e régi korokban még a Föld sem létezett. Olyan lényekre tekintettek, akik magasztosabb, szellemibb módon éltek és - durván kifejezve - sokkal hígabb, szellemibb szubsztanciájú testük volt. Az emberek olyan szféráról beszéltek, ahol nem a mai emberhez hasonló lényeket gondoltak el, hanem legfeljebb étertesttel és nem fizikai testtel rendelkező magasabb lényeket, mintegy az ember őseit. Olyan korba tekintettek vissza, ahol még az úgynevezett magasabb rendű állatok sem léteztek, legfeljebb csak azok, amelyeknek
eposz, 2017. június 19. hétfő, 09:52
H.Kohut Katalin bölcsességei
soha nem veszíti el.

A tisztelet és szeretet egy cipőben jár.

A bizalomhoz szükség van beszélgetésre, őszinteségre és tiszteletre.
Ha mindez már adott, az ember-barátság soha el nem múlik.

A szerelem két egyenlő fél között jön létre, egyforma igényesség, gondolkodás, érdeklődési kör,
egyforma szerénység szükséges hozzá.

Ember nélkül a Föld csak árnyék és az árnyék nem fejlődhet, segédkezet nyújt a sötétnek.

Az ember szeretet már a régebbi korokban is annyira ritka volt, hogy a nagy művészek szenvedtek a
hiányában, s ha néha összetalálkoztak egy emberrel, örömmel üdvözölték egymást, csodálva a másik lényegét.
Hatalmas érzelmeket képes a szeretet megmozgatni, az, aki szerelmes a világba, az szerelmes az emberekbe is.


A szeretethez vezető út a bizalom megelőlegezésével kezdődik, akit tisztelünk emberi mivoltában és
felnézünk rá, az már kiérdemelte azt a bizalmat, ami az emberi kapcsolat kiteljesedésének
katalinkohut, 2017. április 10. hétfő, 22:10
Hiúz (lynx)
változatos méretű, 10-100 négyzetkilométer kiterjedésű területet birtokol. A terület központjában, földi üregekben vagy sziklahasadékokban rendezi be vackát.

Szaporodás[szerkesztés]
A párok csak a párzási időszakban, január és április között (fajtól függ) vannak együtt. A vemhességi idő 70 nap, az utódok száma ellésenként 2-3 szokott lenni. A kölykök 2-3 éves korukban válnak ivaréretté. Várható élettartamuk vadon 10-12 év.

Érdekességek az állatról[szerkesztés]
Az őstörténeti korokban a hiúz a Brit-szigeteken is honos volt. Feltételezhető, hogy a vadászok már a kőkorszak elején kiirtották.
A hiúz latin neve, Lynx, az éles látására utal.
A hiúz a Harry Potter könyvekben Kingsley Shacklebolt patrónusa.

Források[szerkesztés]
A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System
Kategória: Macskaformák Emlősnemek
__________________________________________________________________ __
Néhány szép hiúz fotója. Szépségük
charlotteani, 2017. február 11. szombat, 20:43
Kínai csillagánizs
A kínai csillagánizs (Illicium verum), mint ahogyan a neve is mutatja, Kínában őshonos. Nevét csillaghoz hasonló alakjáról kapta. Érdekes, hogy Kínában az emberek elsősorban fűszernövényként alkalmazták a régebbi korokban, vagyis elsősorban likőröket és különféle édességeket ízesítettek vele. Pedig a kínai csillagánizs hatóanyagai miatt - cserzőanyagok, flavonoidok, zsíros olaj és illóolaj - remekül oldja a görcsöket, javítja az étvágyat és erősíti a gyomrot, sőt még köptető hatással is rendelkezik. A kínai csillagánizst népiesen kínai ánizsnak vagy csillagos ánizsnak is nevezik.

A kínai csillagánizst ma már jóval sokoldalúbban használják fel, mint néhány száz évvel ezelőtt. Ma már a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar és az élelmiszeripar is előszeretettel használja különleges, aromás, fűszeres illata és íze miatt. Adagolják likőrökhöz, borokhoz, alkoholos italokhoz, de
pacsakute, 2016. december 17. szombat, 15:55
1
ilyenkor már kiváló a tömött liba húsa az ízletes fogások elkészítéséhez, és nem utolsó szempont az sem, hogy fogyasztható az újbor.

Szent Márton, tours-i püspök nevéhez számos népszokás, jóslás és hiedelem is kötődik a . Ezek közül hazánkban máig a legismertebb, hogy ekkor szokás a lúd húsából készült ételek fogyasztása, és az újbor is letisztul, ezért a névadó szentet a bor bírájának is tartják.
Szent Márton napja a negyvennapos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért már régebbi korokban is rendszeresek voltak ilyenkor a lakomák, bálok, vásárok.Annál is inkább, mert a régi paraszti gazdaságokban ekkorra híztak meg kellőképpen a fiatal jószágok. Úgy tartották, aki e napon nem eszik libát, az a következő esztendőben éhezni fog. A liba húsából, különösen annak hátsó részéből, küldtek a papnak is, innen ered a püspökfalat elnevezés. A Márton-napi
memi59, 2016. november 11. péntek, 17:24
Borostyán - csak külsőleg !
növényben található flavonoidok görcsoldó hatással rendelkeznek, míg a szaponinok egyes baktériumokkal veszik fel eredményesen a harcot.

A borostyánlevelek gyógyhatását már Hippokratész is felismerte, aki fülfájásra, fejfájásra, lépbetegségekre és hasmenésre használta ezt az örökzöld, gyógynövénynek számító kúszónövényt.

A borostyán külsőleg hatásos lehet különféle gyulladások, fekélyek, égési sérülések, idegi eredetű fájdalmak és cellulitisz ellen.

A régebbi korokban a növény leveléből készült tinktúrát alkalmazták hörghurut kezelésére, a növényből készült főzettel pedig a különféle bőrbetegségeket gyógyították. Hogyan készíthetünk főzetet borostyánból? Forraljon fel egy liter vizet, majd adagoljon hozzá egy-két evőkanál szárított, összevagdalt borostyánlevelet. Ezt követően szűrje le, majd öntse a fürdővizéhez. A borostyánlevelek főzetét borogatásra használták, legfőképpen a korpás fejbőrt és a reumától fájdalmas testrészeket kezelték vele.

Fitoterapeuták
pacsakute, 2016. szeptember 27. kedd, 22:11
1/6
Képek, videók
Méz és fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:18
Fokhagyma és méz.jpg
pacsakute
2018. március 15. csütörtök, 21:20
tejbe fokhagymába
lebo
2011. augusztus 14. vasárnap, 11:17
népies elnevezései
csigamalac
2011. szeptember 10. szombat, 12:51
Szeged környéki elnevezés
csigamalac
2011. szeptember 10. szombat, 12:50
Tejfölös-fokhagymás ubork
irmus
2018. március 19. hétfő, 07:37
Gombás-fokhagymás csirkem
irmus
2018. március 11. vasárnap, 11:28
Sült fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. március 06. kedd, 14:05
Fokhagyma.jpg
pacsakute
2018. február 26. hétfő, 20:11
Fokhagymás karaj
irmus
2018. február 22. csütörtök, 07:35
Fokhagymás oldalas tört b
irmus
2018. február 16. péntek, 14:31
Sajtos, fokhagymás cukkin
irmus
2017. július 16. vasárnap, 14:52
Nemhinnd.png
sz719eszter
2016. december 07. szerda, 16:15
Címkék
bizalomhoz szükség, réti kakukktorma, cukorbetegség kiegészítő, Harry Potter, görögök nagyon, emberi kapcsolat, kínai csillagánizst, emberek olyan, korpás fejbőrt, Integrated Taxonomic Information System, reuma okozta, névadó szentet, férficsontvázat találtak, majoránnára hasonlít, bizalom megelőlegezésével, szeretet megmozgatni,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.