Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:52 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Őrületes sajttekercs, a hidegtálak királynője!
(lehetőleg szögletes)

- só, bors ízlés szerint


Elkészítése:

1. Egy nagyobb fazékba két-három liter vizet felteszünk forrni.

2. A sajtot egy nejlonzacskóba tesszük, amit jól bekötözünk, majd mikor a víz már forr, akkor beletesszük körülbelül húsz percre, és hagyjuk forrni.

3. Míg a sajt olvadozik, addig gyorsan összekeverjük a tömlős sajtokat a felpuhított vajjal, és ízlés szerinti sóval, borssal. Én a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, úgyhogy a mikróban puhítottam meg. De ilyenkor nagyon kell rá ügyelni, hogy ne hagyjuk bent sokáig, mert ha nagyon felolvad akkor már nem jó. Ha elkészültünk, akkor mehet a további felhasználásig a hűtőbe.

4. A sajtot néha kiemeljük, és ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Ezt a következőképpen tegyük: villával emeljük ki a zacskót egy mélyebb tálra, tányérra, majd a villa hátával nyomjuk meg a sajtot. Ha érzünk
vorosrozsa66, 2018. április 22. vasárnap, 18:19
Régi idők hasznos praktikáiból....
régi diót úgy tehetjük ismét finommá, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd alaposan lecsepegtetjük és megszárítjuk.
-Omlós tészta
Még finomabb lesz az omlós tészta, ha a zsiradékot fele zsír, fele vaj arányban tesszük bele.
-Kalács lábosban sütve
Isteni kalácsot készíthetünk, ha a formázott tésztát egy nagy zománcos vagy vaslábosba "tekerve" sütjük meg. Amikor beletesszük, a közepéről induljunk, és csigavonalban tekerjük, utána kelesszük még 15-20 percet.
-Így könnyebb bánni a vajjal
Ha egy süteményrecept puha vajat ír elő, de nem vettük elő időben a hűtőből, és felolvasztani sincs kedvünk a tűzhelyen, egyszerűen reszeljük le, és már dolgozhatunk is vele.
-Sósba cukor, édesbe só
Az édes ételekbe mindig tegyünk egy csipet sót(süteménytésztákba, krémekbe is !), mert jobban kijön majd az édes íz. Ugyanígy a sós ételeknek, mártásoknak sokszor jót tesz egy csipet cukor .
-Puha keksz és mézeskalács
A kekszek, mézeskalácsok nem száradnak ki, ha légmentesen
reifregina, 2018. április 17. kedd, 22:52
Afgán sütemény
Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
1/2 bögre cukor
1 és 1/4 bögre liszt
2 csapott evőkanál kakaopor
1 és 1/3 bögre kukoricapehely
(a bögre 2,5 dl-es)

A puha vajat összekavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a kakaót a lisztet és a kukoricapelyhet.
Egy lapos tepsit megkenünk vajjal. Kis kanálni halmokat szaggatunk rá a tésztából és villaval picit lelapitjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 15-20 percig sütjük.

A csoki mázhoz:
15 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
forralt viz

A mázhoz a porcukrot és a kakaóport összekeverjük egy tálkában, majd lassan hozzáadunk annyi forralt vizet, hogy jól kenhető máz legyen. Ne legyen se túl kemény, se túl folyékony.
Alaposan kikavarjuk.
A megsűlt, kihűlt sütikre kenjük, a tetejét megszórjuk vagdalt dióval.


én találtam más receptet is
bkisseva, 2018. április 17. kedd, 14:31
Receptek az 1930-as évekből
ujjainkkal lenyomkodjuk, kivajazott tepsibe helyezzük a tetejét tojás fehérjével megkenjük és vékonyra beszeletelt mandulával meghintve a sütőben világosra sütjük. Kihűlés után szeleteljük fel. -
Töltelék: 7 dkg kiflimorzsát rummal citrommal megpermetezzük. Egy kanál barackízt 2 egész tojással 7 dkg fűszeres porcukorral, 7 dkg örölt mandulával 7 dkg mazsolával és permetezett morzsával jól összekeverve használjuk. -"

Mandulás - piteé:

"3 1/2 deci lisztet összegyúrunk 1/4 kiló kemény vajjal. Másik 3 1/2 deci lisztből pedig 3 tojás sárgájával fél czitrom levével és kevés tejjel a rétestésztánál valamivel keményebb tésztát gyurunk, jól ki eldolgozzuk kinyujtjuk közepébe tesszük a vajjal összegyurt lisztet, vajastészta modjára összehajtogatjuk. Ezt megismételjük háromszor, jó ha közben mindig pihentetjük a tésztát, de ha nincs időnk nem okvetlenül szükséges.
A harmadik kinyujtás után kétfelé osztjuk a tésztát, a tepsibe téve megtöltjük a következő töltelékkel: 5 tojás sárgáját, 5
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Vargabéles
Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez:

1 cs réteslap (v. leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
olaj a lapok kenéséhez

1 kisebb tojás a lekenéshez

A cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és forrón összekeverni az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűteni.

A túrót egy tálba tenni, majd villával kicsit összetörni. Ezután hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát és alaposan összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.

A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát beletenni a túrós-habos masszába, majd szintén óvatosan összekeverni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni egy réteslapot úgy, hogy a
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 08:13
Gesztenyés krémes
rum
2 ek tej

A vaníliás krémhez:

2 tojás sárgája
7 dl tej
20 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg vaj

A tetejére:

4 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
2 ek cukor
4 dkg csokoládéreszelék


Elkészítése:

A gesztenyemasszát a kekszmorzsával, a vajjal és és rummal összedolgozzuk sima masszává.

Egy 30×20 cm-es deszkára zsírpapírt teszünk és a masszát egyenletesen elkenjük rajta.

A vanília krémhez 5 dl tejet fölforralunk. A maradék 2 dl tejben a cukrot, a vaníliás cukrot, a pudingport és a tojások sárgáját simára dolgozzuk.

A forrásban lévő tejhez öntjük kevergetve sűrűre főzzük. A levesszük a tűzhelyről, majd hűlni hagyjuk.

Amikor teljesen kihűlt elektromos habverővel krémesre keverjük, majd apránként
vorosrozsa66, 2018. április 07. szombat, 00:39
Sajttekercs-2
Sokféle töltelékkel megtölthetjük. Nálunk a sonkával és sajtkrémmel töltött az első számú kedvenc, de tölthetjük kőrözöttel vagy tojáskrémmel is. Az mindegyikben közös, hogy mikróban puhítsuk fel 30 dkg ementáli vagy félzsíros trappista sajtot, gyúródeszkán nyújtsuk akkora téglalappá, hogy kb. 1 - 1,5 mm legyes a sajt vastagsága, majd töltsük meg a töltelékkel, majd tekerjük fel, mint egy tekercset, csomagoljuk be alufóliába, és tegyük hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Tálaláskor vágjuk fél centi széles szeletekre, és helyezzük francia bagett szeletekre.

Kőrözöttes töltelék:
20 dkg juhtúró
20 dkg puha vaj
2 tk mustár
2 tk pirospaprika
1 mk őrölt köménymag
10 csepp worcester szósz
1 közepes fej lilahagyma
snidling ízlés szerint.
A juhtúrót a vajjal alaposan egy villa segítségével jól összedolgoztam, hozzáadtam a mustárt, a fűszereket és a worcester szószt. Alaposan elkevertem.
A hagymát és a snidlinget apróra
reifregina, 2018. április 04. szerda, 13:11
Tallóztam
levesbe.

Daragaluska

Hozzávalók: 1 egész tojás, 7 dkg búzadara, törött fekete bors, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 3 dkg zsír, só. A habosra kevert zsírba beleütjük az egész tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldet és a darát. Jól elkeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Forrásban levő levesbe vagy sós vízbe beleszaggatjuk.

Daragombóc levesbe

Hozzávalók: 2 dl tej, kevés húslé, 7 dkg vaj, 10-12 dkg búzadara, 1-2 egész tojás, só. A tejet, kevés húslevet vagy vizet a vajjal felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát. Ha megduzzadt és kihűlt a dara, 1-2 egész tojást ütünk bele, jól elkeverve gombócokat készítünk. Húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.

Darakockák

Hozzávalók 6 személyre: 3 egész tojás, 5 dkg zsír, búzadara, húslé, zsír a sütéshez, kevés só. A 3 egész tojáshoz 1/2 pohár vizet adunk, 5 dkg zsírt és elkeverjük annyi nagy szemű búzadarával, hogy csurgós híg legyen.
horvathnemagdi, 2018. március 23. péntek, 21:43
14 házias mennyei levesbetét recept!
levesbe.

Daragaluska
Hozzávalók: 1 egész tojás, 7 dkg búzadara, törött fekete bors, 1 evőkanál petrezselyemzöld, 3 dkg zsír, só. A habosra kevert zsírba beleütjük az egész tojást, sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük az 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöldet és a darát. Jól elkeverjük, és 20 percig állni hagyjuk. Forrásban levő levesbe vagy sós vízbe beleszaggatjuk.

Daragombóc levesbe
Hozzávalók: 2 dl tej, kevés húslé, 7 dkg vaj, 10-12 dkg búzadara, 1-2 egész tojás, só. A tejet, kevés húslevet vagy vizet a vajjal felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a darát. Ha megduzzadt és kihűlt a dara, 1-2 egész tojást ütünk bele, jól elkeverve gombócokat készítünk. Húslevesben vagy sós vízben kifőzzük.

Darakockák
Hozzávalók 6 személyre: 3 egész tojás, 5 dkg zsír, búzadara, húslé, zsír a sütéshez, kevés só. A 3 egész tojáshoz 1/2 pohár vizet adunk, 5 dkg zsírt és elkeverjük annyi nagy szemű búzadarával, hogy csurgós híg legyen. Palacsintasütőbe 1 kávéskanál
tinka1951, 2018. március 20. kedd, 22:46
A retek jótékony hatásai
húsa csípősebb a

jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.

A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.

A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.


JÓTÉKONY RETEK
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
A tökéletes sajtos rúd
A tökéletes sajtos rúd



Hozzávalók:

1 kiló liszt
25 dkg vaj
kb. 50 dkg reszelt sajt
1,5 ek só
zsíros tejföl (Amennyit felvesz, kb 700g)
1 tojás a tetejére
aki szeretne tehet bele sütőport, élesztőt vagy másmilyen térfogatnövelőt, de ezek nélkül is finom

Elkészítése:

A lisztet elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. A reszelt sajtból kb egy nagy maréknyit félreteszek a többit belekeverem a lisztbe.

Annyi tejfölt adok hozzá amivel puha tésztát tudok gyúrni.

Vékonyra nyújtom, tojással lekenem a tetejét, reszelt sajttal megszórom, derelyemetszővel csíkokat vágok belőle és 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm, attól függően milyen vastagra nyújtjuk és mekkora csíkokra vágjuk.

Tipp:

Lehet bele több és lehet bele kevesebb reszelt sajtot is tenni,
vorosrozsa66, 2018. március 06. kedd, 00:02
Áfonyás túrókrémes kocka
áfonya

elkészítés

A 2 tasak tejszínízű pudingporból az 5 ek cukorral és a 6 dl tejjel pudingot főzünk. Még melegen hozzákeverjük a puha margarint, majd többször átkeverve langyosra hűtjük. Amíg hűl, elkészítjük a piskótát.
A 4 tojást szétválasztjuk, és a szokásos módon piskótát készítünk. (A fehérjét a 4 kanál cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként hozzákeverjük a sárgákat. A sütőport elkeverjük a liszttel, és egy fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba.)
Vajjal kikent, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!
A túrót villával összetörjük, belekeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd a kihűlt pudinghoz adjuk. 20-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.
A megsült piskótát kiborítjuk a tepsiből, és félbevágjuk. A túrós krém 2/3-ad részével megkenjük az alsó piskótát, majd erre rendezzük az áfonyák felét. Beborítjuk a felső piskótával, megkenjük a maradék krémmel, és az egészet megszórjuk
bkisseva, 2018. február 24. szombat, 13:24
1/164
Képek, videók
töltött sajttekercs
ibolya58
2012. december 31. hétfő, 12:06
töltött sajttekercs.jpg
cocco
2012. április 11. szerda, 09:07
sajttekercs-150x150.jp g
sarkadykati
2011. december 03. szombat, 13:05
sajttekercs-150x150.jp g
snbela44
2011. december 03. szombat, 12:05
spenótos sajttekercs/opál
kilofalok
2011. június 17. péntek, 16:20
sajttekercs.jpg
jucianyu
2011. február 22. kedd, 18:51
sajttekercs.jpg
yaskane
2010. december 09. csütörtök, 17:57
Sajttekercs / Manka
kilofalok
2010. február 22. hétfő, 18:10
sajttekercs2.jpg
veronika74
2010. január 02. szombat, 09:55
hidegtálak
soosistvan
2017. szeptember 19. kedd, 20:50
hidegtálak1231.jpg
maroka
2011. december 31. szombat, 21:32
hidegtálak.JPG
fuximami
2010. március 10. szerda, 20:48
Hidegtálak
haca
2009. február 07. szombat, 06:33
Hidegtálak
borcsamama
2007. december 10. hétfő, 22:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.