Regisztráció  Belépés
2018. január 20. szombat | 3. hét | 20. nap | 12:13 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karmuszka ! (zöldségleves )
Karmuszka !



4 adaghoz:

1 csészebab

40 g nyers sertés sonka

1 evőkanál liszt

nagy hagyma

1/4 káposztafejet (kb. 250 g)

2 sárgarépa

1 petrezselyem

1/2 zeller

1 póréhagyma

2 evőkanál repceolaj

1 babérlevél

só, bors

1 ek vegeta

egy kis csokor petrezselyem

egy kis csomó kapor

a babot elöző este beáztatom , másnap felteszem főni .
kb : 40 percig fözöm , majd hozzáadom a kis kockákra vágott zöldséget, hagymát, nagyobb darabokra vágott káposztát is .
összekeverem és belerakom a 1. 5 cm - s kockára vágott sonkát is .
felöntöm vízzel , fűszerezem és puhára fözőm .
a tejfölt csak mellé teszem , mindenki maga vegyen , ha kér hozzá !
ibolya58, 2018. január 13. szombat, 15:13
Tejfölös krumplileves buggyantott tojással
Hozzávalók: 6 nagyobb krumpli, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 szál zeller zöld, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál darált paprika, 1 teáskanál só, 4 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt.
A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is felaprózzuk.
A zsírt fazékban felmelegítjük. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, majd együtt dinszteljük tovább.
Összevágjuk a petrezselyem-és zeller zöldjét, és a lecsós alapba borítjuk. Pár perc múlva hozzáadhatjuk az őrölt és darált paprikát, majd a kockákra vágott krumplit is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Az egészet felengedjük másfél liter vízzel, és húsz percig lefedve főzzük.
Elkészítjük a habarást. A tejfölt egy kevés vízzel meghígítjuk, beletesszük a lisztet, és az egészet simára keverjük.
Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a levest, felforraljuk, és beleütjük a tojásokat. Készre
suzymama, 2018. január 11. csütörtök, 16:56
Kötött tésztaleves
Hozzávalók: 1 evőkanál sertészsír, 2 fej vöröshagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, 1 csokor petrezselyemzöld, 30 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé), 2 paprika, 1 csokor zeller zöld, 2 gerezd fokhagyma. A tésztához: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, petrezselyemzöld.
A zsírt lábasban felmelegítjük. Egy fej vöröshagymát kockára vágva beleszórunk. Fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, három teáskanál vágott petrezselyem zölddel, majd hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket is. Enyhén megsózzuk, beledobunk még egy egész vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, két kicsumázott zöldpaprikát, és a csokorba kötött zellerlevelet. Felengedjük két liter meleg vízzel, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden puhára fő.
Közben elkészítjük a levesbetétet. A lisztet két tojással, kevés sóval és vízzel összegyúrjuk. Félretesszük
suzymama, 2018. január 11. csütörtök, 16:55
27 Konyhai tanács
27 konyhai tanács


1. A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény
aranyag, 2017. december 27. szerda, 17:02
Pasifogó leves - In memoriam Gasztropajti
Hozzávalók:
250 g. pulyka felső comb, (nálam 1 db csirkemell filé)
250 g. füstölt sertésfej, (nálam 2 szelet tenyérnyi füstölt sonka)
500 g. krumpli,
250 g. zöldborsó,
250 g. vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé)
(nálam még 500 g. gomba, mert volt a hűtőben)
2 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
200 g. főzőtejszín
1 kanál citromlé,
kevés olaj,
1 dl. száraz fehérbor,
só,
frissen őrölt bors,
kevés kapor, és petrezselyem zöld,
1,5 l. leves alaplé,csont, hús, vagy zöldség (nálam 5 dl lefagyasztott sonka főzőlé)

Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Megsózzuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt sonkát. Kissé megpirítjuk, majd beletesszük a gombát, vegyes zöldséget. (fagyasztottból is készíthető) Enyhén megborsozzuk, kevés bort öntünk rá, majd fedő alatt rövid ideig pároljuk. Hozzátesszük a húst, amit fehéredésig párolunk, majd a felszeletelt a krumplit. Felöntjük hús
bkisseva, 2017. december 05. kedd, 14:49
27 konyhai tanács
1. A petrezselyem és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.

3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét. Legyen az főzelék vagy leves. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készítőben lefagyasztom, így bármikor felhasználható tea ízesítéséhez vagy limonádé készítéséhez. Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edény aljához, és az olaj is
jupiter21, 2017. december 05. kedd, 07:26
Tarcali raguleves bográcsban
Hozzávalók:

2 kg pulykacomb
1 dl étolaj
1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika

cayenne-bors
20 dkg füstölt kolbász
gulyáskrém
25 dkg champion gomba
25 dkg csiperkegomba
1 erőleves kocka
morzsolt tárkony
40 dkg borsó
4 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
1 karalábé
2 dl tejföl
2-3 evőkanál liszt
1 evőkanál mustár
2,5 dl tejszín
1-2 rozmaringág
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csokor zeller zöldje

őrölt bors

Elkészítés:

A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, sóval és cayenne-borssal. Rátesszük a csíkokra vágott pulykahúst és belekarikázunk egy szál füstölt kolbászt. Felöntjük 3-4 dl vízzel, majd egy kis ideig pároljuk. Ezután gulyáskrémet nyomunk rá ízlés szerint, majd hozzáadjuk a felszeletelt champion
bkisseva, 2017. november 21. kedd, 12:31
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
edényen egy patina réteg, amit már nem kell állandóan újra olajozni, de addig sokat kell használni. Az, hogy szükség van-e az edény kiolajozására, a színéből is látszik: a megfelelő állapotban lévő edény színe fekete, a kiszáradt, zsiradéktól mentes edény viszont szürke. Az újraolajozást követően jó, ha az edényt rátesszük a meleg tűzhelyre vagy a sütőbe, hogy az olaj beivódjon az edény anyagába.

Főtt kagyló petrezselyemmel, fehérborral (Fotó: Profimedia, Alamy)

Az ételt tálalhatjuk közvetlenül az edényekből, de nem célszerű ételt tárolni bennük, ugyanis főleg a savas ételek (pl. paradicsom szószos egytálételek) pár óra alatt meglehetősen vasízűvé válnak. Szerencsére ez a probléma is megszűnik a patina megjelenésével.
Tipp: Érdemes időnként kolbászt sütni az edényben. A szokásosnál alacsonyabb hőfokon, hosszú ideig süssük a kolbászt. Ez a sütés-zsírozás általában elég ahhoz, hogy a vaslábasunk jó
anna4459, 2017. november 18. szombat, 09:57
Indiai karfiolos rizsleves
nanoka72, 2017. november 15. szerda, 19:02
Mi a kedvenc levesetek és hogyan készítitek? Egy szuper gyors és egy szuper finom levest is tudtok?
teaszűrővel folyamatosan 5-10 percenként leszedem. Így biztosan nem lesz zavaros, szürke a leves. Ha teszünk bele marhahúst, akkor először a marhahússal kezdjük a főzést, ha meg akarjuk enni. Ha mindent egyszerre teszünk oda, akkor a marha nyers marad, amíg a csirke szétfő. Amikor már alig képződik hab, akkor sózzuk meg a levest.
Ha a húsok félig-meddig megfőttek, akkor beletesszük a zöldségeket. Sárgarépa, fehérrépa (gyökér), zeller gumó és zeller zöldje, egy cikkely vagy pár levél káposzta, petrezselyem zöldje, karalábé, paprika, paradicsom, gomba 1-2 db, karfiol rózsa 1-2 db, aki szereti, tehet bele egy szem burgonyát is. Ha minden megfőtt, akkor szétszedjük a húslevest.
Külön tálba tesszük a húsokat és a csontokat, külön tálba a zöldségeket. Ez után leszűröm a levest, hogy véletlenül se maradjon benne, mondjuk egy csontszilánk, vagy hagymahéj, stb.
A húslevesbe nem főzzük bele a tésztát vagy grízgaluskát, azt mindig külön főzzük és külön is tároljuk. Ha a levest így kezeljük, szép tiszta
botka_eva, 2017. november 04. szombat, 19:57
Tallóztam
kenyérpor
175
Rizs
103
Zabpehely
335
Zsemlemorzsa
138
Durumliszt
81

Zöldségek és főzelékfélék
Bimbóskel
411
Brokkoli
464
Burgonya
340
Cékla
260
Cukkíni
70
Fejes saláta
261
Fokhagyma
380
Káposzta (fejes)
216
Káposzta
horvathnemagdi, 2017. szeptember 17. vasárnap, 18:40
Készíts ételízesítőt házilag!
házilag!

Napjainkban az ételízesítő már-már annyira hozzátartozik a magyar konyhához, mint a bors vagy a pirospaprika. Kerüld ki a bolti, nátrium-glutamátot tartalmazó készítményeket, csinálj magad ételízesítőt. Így:

Házi ételízesítő

Hozzávalók:

40 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

20 dkg karfiol

20 dkg karalábé

30 dkg kaliforniai paprika

30 dkg zeller

30 dkg paradicsom

1 nagy csokor petrezselyem

1 nagy csokor zeller zöld

A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:

1. A zöldségkeverékbe teszünk bele 4 evőkanál sót, megkeverjük és kis üvegekbe tesszük. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!

2. Ha meleg időben készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon megaszaljuk.

3. A
horvathnemagdi, 2017. szeptember 08. péntek, 13:20
1/117
Képek, videók
sáfrányos-zöldségleves -15
feviroza
2015. augusztus 05. szerda, 18:23
Kelkáposztás zöldségleves
feviroza
2014. december 11. csütörtök, 11:31
28666_zoldsegleves-kap ros
erzsikepuskas
2014. február 10. hétfő, 10:15
zöldségleves borsóval.jpg
veronika74
2013. július 03. szerda, 19:32
zöldségleves daragaluskáv
sarkadykati
2013. május 07. kedd, 16:57
zöldségleves daragaluskáv
snbela44
2013. május 06. hétfő, 03:26
Téli zöldségleves daragal
anaxor
2013. február 04. hétfő, 13:48
téli zöldségleves daragal
ametiszt54
2013. január 24. csütörtök, 13:38
rizses zöldségleves
ibolya58
2012. november 03. szombat, 16:19
májas zöldségleves
ibolya58
2012. május 06. vasárnap, 13:02
Zöldségleves grízgaluskáv
gyemantszocske
2012. április 23. hétfő, 19:43
Tavaszi zöldségleves
soosistvan
2010. május 26. szerda, 21:00
BABÓTHNÉ ILDI
1vargaildyko
2015. március 11. szerda, 11:28
Babót község.jpg
gigi55
2011. október 17. hétfő, 20:59
Babothne B Ildiko
koalaszem
2010. december 31. péntek, 10:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.