Regisztráció  Belépés
2016. augusztus 27. szombat | 34. hét | 240. nap | 13:34 | Gáspár
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A hajtató paprikakertészek nagyon jó, a szabadföldi termesztők közepes évet zárnak
Ledó Ferenc hangsúlyozta: a hajtatott paprika esetében a jó minőségi- és mennyiségi hozam mellett idén a termelői árak is jobban alakultak. Ez utóbbi a kevesebb importnak és jobb szabályozásnak, valamint a növekvő vásárlóerőnek tulajdonítható. A szabadföldi termesztésű paprika esetében ugyan nagy fagy- és viharkárok nem voltak, de a sok csapadék komoly növényvédelmi problémákat, jelentős hozam- és minőségkiesést okozott.

Az FruitVeB elnöke emlékeztetett: Magyarországon mintegy 200 ezer tonna paprikát termelnek. A hajtatott paprika 90 százalékát, míg a szabadföldi termesztésből származó paprika 20-25 százalékát értékesítik közvetlenül a fogyasztóknak, a többit feldolgozzák. Hajtatásból mintegy 1500-1600 hektáron évi 165-170 ezer tonna jórészt fehér paprikát, hegyes erőst és kápiát termesztenek, de kisebb mennyiségben paradicsom- és Kalifornia paprika is előfordul.

A szabadföldi termesztés 950-1100 hektáron folyik, és évente 32-37 ezer a terméshozam. Ebből 25-30 ezer tonnát exportálnak,
velemenyezd, 2016. augusztus 26. péntek, 15:12
Tölteni való paprika fagyasztása
"A megmosott, szép húsos, közepes nagyságú paprikák szár felőli részéről egy vékony lapot levágunk, és a csumáját meg az ereit kiszedjük. Annyi paprikát tolunk egymásba, ahányra télen majd egy alkalommal szükségünk lesz, és az így kapott rudat folpackba tekerve megfagyasztjuk.

Télen még fagyottan töltjük, és a lobogva forró paradicsomlébe rakva olvasztjuk fel, főzzük meg."

ÍZVILÁG RECEPTGYŰJTEMÉNY
dandej, 2016. augusztus 24. szerda, 17:11
Magyarország a Gastronomika kongresszus egyik díszvendége
A Gastronomika tizennyolc éve indult a spanyol-francia határ közelében fekvő San Sebastiánban, a nemzetközi gasztronómia egyik fővárosában: a baszk település éttermei 21 Michelin-csillagot tudhatnak magukénak és olyan sztárséfek dolgoznak ott, mint Juan Mari Arzak vagy Martín Berasategui - mondta el a Kossuth Rádió szerdai adásában Madary Orsolya, a magyar díszvendégség szervezője, a Magyar Konyha Online felelős szerkesztője.

Mint hozzátette, a kongresszus célja, hogy a világ minden tájáról érkezett séfek bemutathassák egymásnak a technológiai újításokat. A Gastronomika idővel a világ legnagyobb séfjeinek találkozóhelyévé vált: ott jelentette be Ferran Adria, hogy bezárja világhírű éttermét, az elBullit vagy ott mutatta könyvét tavalyelőtt Massimo Bottura, a világ ma legnagyobbnak tartott séfje - idézte fel.

Madary Orsolya elmondása szerint a Magyar Konyha munkatársai négy éve látogatják a baszkföldi kongresszust, a lap munkatársainak felvetésére látogatott Magyarországra a Gastronomika
velemenyezd, 2016. augusztus 24. szerda, 12:33
Tortilla pizza: ennél egyszerűbb már nem lesz
Receptek egyperces

Tortilla pizza: ennél egyszerűbb már nem lesz

Már-már azt gondoltam, hogy a pizzán nincs mit egyszerűsíteni, ám akkor megint akciós volt a tortilla.

Konyhakész tortillát rendszeresen tartok itthon, mert szendvics helyett a quesadilla mindig jó megoldás és tipikus kamra kaja, azaz mehet bele minden maradék. Amikor viszont már arra sincs kedvem/erőm, hogy elővegyem a serpenyőt, akkor jön a tortilla pizza.



Az elkészítése szégyentelenül egyszerű: a tortilla lapokat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd ráteszem a feltétet, mintha hagyományos pizzát csinálnék. Két dologra kell figyelni: nem érdemes túl sok tölteléket rápakolni, mert akkor elázik a tortilla, nem pedig ropogósra sül, és a paprikát, hagymát, gombát stb. jó vékonyra kell vágni, hogy minden átsüljön és guszta legyen.

10-12 perc 190 C fokos
gabfe, 2016. augusztus 21. vasárnap, 14:29
Paradicsomos salsa-turmix
............
Hozzávalók 2 adaghoz:
5 érett paradicsom
fél uborka
1 kis gerezd fokhagyma
fél friss, magozott piros chilipaprika
1 szál friss bazsalikom
2 zellerszár
1 teáskanál extra szűz olívaolaj

1 db piros húsú paprika

Elkészítés:
Összeturmixoljuk a zöldségeket, majd hozzáöntjük az olívaolajat, ízlés szerint sózzuk, jól összekeverjük. Ha a turmixot inkább pirosnak szeretnénk, adjunk hozzá 1 kimagozott húsú piros paprikát, amikor turmixoljuk.
maroka, 2016. augusztus 21. vasárnap, 13:25
Karajszeletek ínyenc raguval sütve
Hozzávalók:
4 szelet karaj csont nélkül
2 db hegyes erős paprika
4 szál újhagyma
15 dkg bacon
20 dkg trappista sajt
15 dkg konzerv kukorica
1 tk. só
1 mk. őrölt bors
1 tk chili pehely
2 ek étolaj
Elkészítés:
A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chili pehellyel, és kevés olajon megsütjük vigyázva, hogy ne szárítsuk ki!
A bacont, paprikákat, újhagymát apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük, a kukoricát leszűrjük.
A bacont kipirítjuk, rátesszük a paprikát, újhagymát, borsozzuk és megszórjuk chili pehellyel. Két-három percet sütjük, hozzáadjuk a kukoricát és levesszük a tűzről.
A hússzeleteket tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük egymás mellé, ráhalmozzuk a baconos, kukoricás, hagymás, paprikás ragut, bőven megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütjük.
Kb. 15-20 perc, amíg a sajt megpirul.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Józsi-konyhája
suzymama, 2016. augusztus 14. vasárnap, 14:09
tepsis csirke szárnyak
Hozzávalók 4 főre:
• 1 kg csirke szárny
• 1 kg burgonya
• 8-10 szelet bacon
• 3-4 szelet füstölt szalonna
• 2 db hegyes erős paprika
• só
• szárnyas fűszer
• 1 ek.durvára őrölt bors
• 1 mk őrölt kömény
• 1 kk fokhagyma granulátum
• 1 kk chili pehely
• 2 ek libazsír

Elkészítése:
A csirke szárnyakat megtisztítjuk, megmossuk. végeit levágjuk. A szárnyakat sózzuk és megkenjük a felolvasztott és a fűszerekkel elkevert libazsírral. A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk, sózzuk, összekeverjük a maradék fűszeres zsiradékkal. Egy tepsi aljára tesszük a bacon csíkokat, rátesszük a karikára vágott fűszeres burgonyát, a befűszerezett csirke szárnyakat, és a szeletekre vágott paprikát. A tetejére tettem 4 szelet füstölt szalonnát. A tepsit lefóliázzuk, előmelegített sütőben tesszük, és 35-40 percet sütjük. Levesszük a fóliát és a szárnyakat szép pirosra sütjük. Köretnek a
suzymama, 2016. augusztus 14. vasárnap, 14:02
tartósítószer nélkül savanyúság
hogy könnyebben átjárhassa majd az ecetes lé, míg az uborka maradhat nagyobb darabokban is. Mi a következőképpen daraboltunk:

A sárgarépát megtisztítás után zöldséggyalun letoltuk. Hogy szebb legyen először ferdén megvágtuk a répát, majd utána gyalultuk le, így szép elnyújtott, ovális alakú répa szeleteket kaptunk. Mivel csak jó nagy kovászolni való uborkánk volt, így azokat hosszában elnegyedeltük. A karfiolt és a brokkolit kisebb-nagyobb rózsákra szedtük, míg a kaliforniai és tölteni való paprikát néhány centis szabálytalan darabokra vágtuk. Mire végzünk a zöldségek megtisztításával és feldarabolásával, már jó fáradtak leszünk, de ne adjuk fel a cél előtt.

Most jön az üvegek betöltése. Első körben mi csak 1700 ml-es üvegekkel akartunk eltenni, de annyi zöldségek sikerült felaprítanunk, hogy miután megraktunk mind a négy (sajnos nem volt több üres) ilyen méretű üvegünket, még mindig bőven maradt a konyhapulton hozzávaló. Akkor úgy döntöttem, leszedjük a szekrény tetejéről az egyetlen
drciccancs, 2016. augusztus 14. vasárnap, 13:24
Zöldséges-tojásos fasírttekercs
csipet majoránna

csipet őrölt kömény

A kenéshez:

1 db tojás

A töltelékhez:

10 dkg zöldborsó

1 nagyobb sárgarépa

1 db kápia paprika

10 dkg reszelt sajt

4 db főtt tojás

Elkészítés módja
A zöldségeket megtisztítom, a répát meghámozom, apró darabokra vágom és a zöldborsóval együtt felteszem főni. Amint a zöldségek roppanósak leszűröm, és lehűtöm őket. A paprikát és 4 db főtt tojást apró kockákra vágok. A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a fűszereket, két apróra vágott főtt tojást, majd alaposan összedolgozom és két felé osztom. Az egyiket sütőpapírra teszem és kézzel téglalap alakúra kinyomkodom, erre teszem rá a zöldséges-tojásos keverék felét. (A másik adaggal ugyanez az eljárás.) Amikor rátettem a keveréket és jól rányomkodtam a húsra, akkor reszelem rá a sajtot és a sütőpapír segítségével feltekerem az egészet. A sütőedény aljára sütőpapírt teszek és
bkisseva, 2016. augusztus 11. csütörtök, 11:42
Barsiné Nusika
Szia!
Ezen a borús esős napon azért szép napot kívánok neked.
A héten egy vödör uborkát szedett le a lányom. Ezt a joghurtos uborkának lett legyalulva. Ezt jobban szeretik mint az uborka salátát. Ha eláll az eső akkor leszedi a paradicsomot, cukkinit, paprikát és az lecsónak lesz eltéve. Holnap sóska,spenót szedés lesz. A vejem és a lányom imádja a sóskát. Ez lesz a holnapi menü.
Kívánok neked is szép nyári napokat. Puszi:Nusika
agnesst, 2016. augusztus 10. szerda, 11:04
A vér húgysavszintjének csökkentése - természetes módón
pohár langyos vízhez. Fogyassza minden reggel éhgyomorra. Figyeljen arra, hogy naponta vigyen be szervezetébe 1000mg jó minőségű C-vitamint.

3, Cseresznye
A cseresznye és más sötétszínű bogyós gyümölcsök, mint pl. az áfonya, csökkentik a húgysavszintet. Emellett antocianidinekben is gazdagok, amik csökkentik a gyulladás mértékét a szervezetben.
- Fogyasszon egy héten át minden nap egy csésze cseresznyét vagy meggyet, adjon hozzá áfonyát, epret, és mellette fogyasszon paradicsomot, paprikát és más, C-vitaminban gazdag zöldséget, gyümölcsöt.

4, Szódabikarbóna
A szódabikarbóna rendkívül hatékony húgysav csökkentő, emellett a köszvényes fájdalmat is mérsékli. Segít helyreállítani a szervezet megfelelő pH-egyensúlyát, és segíti a húgysav kiürülését a szervezetből.
- Keverjen fél teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízhez és két héten át igyon belőle naponta négyszer.

5, Olíva olaj
Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, E-vitaminban gazdag
pacsakute, 2016. augusztus 08. hétfő, 17:55
Szegény ember patikája!
számított, különösen télen; a bab, burgonya, kelkáposzta, savanyított káposzta — Szabolcs megyében és környékén, a bablevesbe is savanyított káposztát tettek tészta helyet, mert olcsóbb volt, és mégis tartalmassá tette a levest. — Sőt, gyakran a savanyított káposzta helyettesítette az ételhez járó savanyúságot (salátát) is, anélkül, hogy tudatában lettek volna, a vastagbél normális működését segítetik elő vele. Magyar háztartásokban a háziasszonyok nem spórolták ki az ételből az őrölt piros paprikát. Sőt a férfiak, még evés közben is megpaprikázták a levesüket, sokan a bort is, s ezzel hozzájutottak a létfontosságú C-vitaminhoz. Az őrölt piros paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint.

Kitűnő étel-kiegészítőnek, immunerősítőnek számított a tök, a sütőtök és főleg a tökmag (A férfiak egészségének védő katonája). A menüben gyakran szerepelt, a kukorica, diós tészta, mákos tészta. és még lehetne sorolni. Reggelire; magyar mangalica-disznó szalonnát fogyasztottak, melyről ma már
horvathnemagdi, 2016. augusztus 08. hétfő, 09:47
1/594
Képek, videók
szabadfogl03
empiri83
2008. január 18. péntek, 15:59
szabadfogl02
empiri83
2008. január 18. péntek, 15:52
szabadfogl01
empiri83
2008. január 18. péntek, 15:51
Ferencné Erdélyi.jpg
jucinenadov
2016. augusztus 23. kedd, 16:58
Ferencné Erdélyi (3).jpg
jucinenadov
2016. augusztus 23. kedd, 16:58
Ferencné Erdélyi (2).jpg
jucinenadov
2016. augusztus 23. kedd, 16:57
16raJuhász_Ferenc.jpg
gabfe
2016. augusztus 17. szerda, 10:25
10reToldy_Ferenc.jpg
gabfe
2016. augusztus 10. szerda, 17:48
8raKolcsey_ferenc.jpg
gabfe
2016. augusztus 08. hétfő, 14:18
Móra Ferenc imája
tombika
2016. július 31. vasárnap, 22:52
29 Zipernovszky_Ferenc.jp
gabfe
2016. július 29. péntek, 18:28
57Móra Ferenc A századik
memi59
2016. július 24. vasárnap, 16:44
19reMóra_Ferenc.jpg
gabfe
2016. július 19. kedd, 13:24
SzKT-Takó Ferenc.jpg
agica2004
2016. június 04. szombat, 16:56
Móra Ferenc meséi
tombika
2016. június 01. szerda, 22:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.