Regisztráció  Belépés
2018. január 22. hétfő | 4. hét | 22. nap | 09:22 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sertésmájkrém – Még ma is imádjuk!
Írta: petrasgabriella 2018-01-19

Úttörőtáborok, kirándulások és a tízóraik alapeleme volt!

A májkrémes kenyér ropogós TV paprikával volt a legfinomabb, az ízét pedig még ma sem tudjuk megunni! A sertésmájkrémbe vetett hitünknek köszönhetően a kis konzerv túlragyogta a vasfüggönyt, és a rendszerváltás után is ugyanúgy tündököl, mint régen, pedig régen jobb volt.

Sertésmájkrém kirándulásra is!

Minket, akik a '70-es, '80-as években ezen nőttünk fel, sosem tudtak eltántorítani semmilyen mendemondával, horror sztorival, hogy mi kerül a májkrémekbe: boldog tudatlanságba burkolózva majszoltuk a májkrémes kenyeret, és haraptuk mellé a paprikát gyerekkorunkban!

Még ma is kapni!

A retro ízek császára ma is kapható, és ha besétálunk bármelyik boltba, vígan
anna4459, 2018. január 21. vasárnap, 21:20
Töltött paprika
Hozzávalók:

8-10 db paprika
30 dkg sertéshús
8 dkg rizs
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
2 dkg liszt
1 kg paradicsom áttört leve, vagy negyed kg paradicsompüré, vagy 1 liter paradicsom ivólé cukor


Elkészítés:

A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk. A sertéshúst megdaráljuk, a rizzsel összekeverjük, kevés zsiradékon pirított hagymával ízesítjük. A paprikát a töltelékkel lazán megtöltjük, közepére bedugjuk a fakanál nyelét, hogy a rizsnek helye legyen a növekedésre.

Lábasba rakva, annyi forró, sós vizet öntünk rá, hogy épp elfedje. Beletesszük a paradicsompürét, vagy ráöntjük a paradicsom ivólét (illetve ha friss paradicsomból készítjük, az áttört, megsózott, főtt paradicsomba rakjuk a tölteléket), és fedő alatt puhára pároljuk.

A zsírból és a lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele a mártást, még 20 percig csendesen főzzük. Ízlés szerint cukorral, tejföllel
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 11:42
Nyári puliszka
Hozzávalók 4 személyre:
1 liter víz
20 dkg kukoricadara
2-3 evőkanál zsír, vagy margarin
3 közepes paradicsom
3 közepes paprika
3 dl tejföl
0.5 dl tej
10 dkg sajt


Elkészítési idő: 45-50 perc

Elkészítés:

Szeleteljük fel a paradicsomot, és a paprikát daraboljuk 2 cm-es darabokra. A tejfölt keverjük össze egy kevés tejjel, hogy könnyen folyó krémet kapjunk. Ízlés szerint ízesítsük sóval.

Egy lábasban tegyünk fel 1 liter vizet főni 1 kiskanál sóval. Amikor a víz forr, apránként adjuk hozzá a kukoricadarát, és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 10 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.

Vajazzunk ki egy nagyobb tűzálló tálat, simítsuk bele a puliszka felét. Egyenletesen osszuk szét rajta a már feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd locsoljuk meg kevés tejföllel. Egyengessük el rajta a maradék puliszkát, öntsük rá a tejföl megmaradt felét, és szórjuk meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 220 fokon süssük
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 11:36
Zöldborsós keménytarhonya
burgonya,
40-50 dkg zöldborsó,
8-10 dkg zsír vagy olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 tk pirosarany,
Só, bors, köménymag - ízlés szerint,
1-2 nagy paprika szeletekre vágva ,
40 dkg bőrke vagy disznófül nagykockára vágva

Előkészítés: A bőrt, vagy disznófület daraboljuk fel, majd bő fél órán keresztül főzzük. Tisztítsuk meg a zöldségeket, és daraboljuk kockára a burgonyát, apró kockára a vöröshagymát. Szeleteljük fel nagy szeletekre a paprikát, és ha friss borsónk van, fejtsük ki, mossuk meg.

Elkészítési idő: 1.5 - 2 óra

Elkészítés: A tarhonyát pirítsuk barnára a zsiradékon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk így tovább, míg a hagyma megüvegesedik. Tegyük bele a pirosaranyat, a burgonyát, a húst, és engedjük fel kb. dupla mennyiségű vízzel, vagy a húslével, mint a tarhonya. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Amikor félig megfőtt a tarhonya adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, pár
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 11:32
Roma konyha
előfőzött káposztaleveleket megtöltjük a töltelékkel, végeiket behajtogatjuk. Egy nagy lábasba olajat teszünk; egy hagymát apróra összevágunk, megfuttatjuk rajta, bőven megszórjuk fűszerpaprikával. Erre szálas savanyú káposztát teszünk, majd ráhelyezünk egy sor tölteléket, s a szálas káposztával, kolbászkarikákkal rétegezve megrakjuk a fazekat. Tetejét is szálas savanyú káposztával borítjuk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és kb. 2 óra hosszat főzzük. Tipp: Tálaláskor tejfölt, esetleg csípős paprikát is tehetünk az asztalra.

Rácsos sütemény
Hozzávalók - a tésztához: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, egy tojás, pici tejföl, fél csomag sütőpor; a töltelékhez: 15 dkg darált dió, 7 dkg cukor, baracklekvár. Linzertésztát készítünk 10 dkg cukorral. Amikor elkészült, a tepsit kizsírozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtjuk, s a tepsibe tesszük. A darált diót összekeverjük a kristálycukorral. A tésztára
bkisseva, 2018. január 17. szerda, 14:37
A hosszú élet titka
van házi kedvencük, azok kevésbé stresszesek, kevésbé depressziósak és tovább élnek a kutatások szerint. A kisállatoknak nyugtató hatása is van, csökkentik a szívroham kockázatát.

11. Ne tedd a gyümölcsöt a hűtőbe

Azt hihetnénk, hogy ha betesszük a hűtőbe a gyümölcsöt, akkor tovább megőrzi frissességét. A vizsgálatok szerint viszont a hűtött gyümölcsben és zöldségekben kevesebb a vitamin és a tápanyag, mint a szobahőmérsékleten tároltakban.
Például, ha a paradicsomot és a paprikát nem a hűtőben, hanem szobahőmérsékleten tárolod, akkor kétszer annyi béta-karotin és akár hússzor több likopin marad bennük. Ez jó hír, mivel ha ebből a két antioxidánsból többet viszel be a szervezetedbe, egészségesebb lesz a szíved, és alacsonyabb lesz a rák kialakulásának kockázata.

12. Segíts másoknak

Mások segítése nem csak jó érzést okoz, de nagy egészségügyi jutalom is jár érte. Egy átfogó amerikai kutatás szerint jelentősen tovább élnek azok, akik rendszeresen segítenek
lovaszmarika, 2018. január 14. vasárnap, 14:26
Mézes-mustáros szűz papardellével
dl fehérbor
1 db piros kaliforniai paprika
3 dl tejszin
só, bors,
1 gerezd fokhagyma
2 dl tej
1 ek keményítő
50 dk papardelle ( szélesmetélt ) tészta


Feltesszük a vizet forrni a tésztának. Ma a tészta nem főétel lesz, hanem köret, de természetesen most is, mint mindig, fogkeményre főzzük.

A szűzből érmét vágunk, sózzuk, borsozzuk és megsütjük. Figyelem: fokhagymás tejbe pácolva még finomabb lesz a hús.

A kaliforniai paprikát apró kockára vágjuk, így szép mozaikot fog alkotni a mártásban. Mézet karamellizálunk. A mustárt kicsit lepirítjuk benne, beleöntjük a bort és a tejszínt, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, a sót és a borsot. A keményítőt vízzel összekeverem, ezzel sűrítem a mártást.

Papardellével (szélesmetélttel) tálaljuk. Villára feltekerünk egy adag tésztát, letoljuk, már kész is a rózsa. Mellé kerül a hús, a mártás, kevés mártást a tésztára is locsolhatunk, megszórjuk kaliforniai paprikával. Rozmaringgal
suzymama, 2018. január 13. szombat, 15:04
Tejfölös krumplileves buggyantott tojással
Hozzávalók: 6 nagyobb krumpli, 2 paradicsom, 2 paprika, 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 szál zeller zöld, 1 fakanál sertészsír, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál darált paprika, 1 teáskanál só, 4 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál liszt.
A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot is felaprózzuk.
A zsírt fazékban felmelegítjük. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot, majd együtt dinszteljük tovább.
Összevágjuk a petrezselyem-és zeller zöldjét, és a lecsós alapba borítjuk. Pár perc múlva hozzáadhatjuk az őrölt és darált paprikát, majd a kockákra vágott krumplit is belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Az egészet felengedjük másfél liter vízzel, és húsz percig lefedve főzzük.
Elkészítjük a habarást. A tejfölt egy kevés vízzel meghígítjuk, beletesszük a lisztet, és az egészet simára keverjük.
Amikor a krumpli megpuhult, behabarjuk a levest, felforraljuk, és beleütjük a tojásokat. Készre
suzymama, 2018. január 11. csütörtök, 16:56
Kötött tésztaleves
fokhagyma. A tésztához: 20 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 teáskanál őrölt feketebors, petrezselyemzöld.
A zsírt lábasban felmelegítjük. Egy fej vöröshagymát kockára vágva beleszórunk. Fűszerezzük őrölt paprikával, borssal, három teáskanál vágott petrezselyem zölddel, majd hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott zöldségeket is. Enyhén megsózzuk, beledobunk még egy egész vöröshagymát, két gerezd fokhagymát, két kicsumázott zöldpaprikát, és a csokorba kötött zellerlevelet. Felengedjük két liter meleg vízzel, és fedő alatt addig főzzük, amíg minden puhára fő.
Közben elkészítjük a levesbetétet. A lisztet két tojással, kevés sóval és vízzel összegyúrjuk. Félretesszük pihenni.
Tölteléket sütünk hozzá. A zsírban az apró kockákra vágott vöröshagymát megpároljuk. Teszünk rá őrölt paprikát, borsot, és hozzáadjuk a csokornyi petrezselyemzöld megmaradt részét, amit apróra felvágtunk. Összesütjük, és félretesszük hűlni.
A
suzymama, 2018. január 11. csütörtök, 16:55
Kőrösi csepleszes májas - Sűlt májpástétom
felcsíkozzuk.
Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.
A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)
A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.
Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit
bkisseva, 2018. január 11. csütörtök, 12:05
Agglegénytál
Hozzávalók:

80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint

Elkészítése:

A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk és kevés olajon megsütjük.

Külön edényben megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Amikor megsült hozzáadjuk a sült krumplihoz a felkarikázott kolbásszal együtt.

A tojásokat felverjük, sózzuk és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.
bkisseva, 2018. január 03. szerda, 09:47
Dorozsmai molnárponty
4 nagy pontyszelet (800 g)
100 g füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
3-3 zöldpaprika és paradicsom
200 g sampinyon gomba
1 kk. pirospaprika
2 dl tejföl
250 g csuszatészta
olaj a sütéshez
4-5 ek. zsemlemorzsa
1-2 szál petrezselyem

1. A halszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, fél órára besózzuk. A szalonnát apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldségeket megmossuk, a paprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük.

2. A szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát és a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, fedő alatt félpuhára főzzük (10-12 perc), végül elkeverjük a tejföllel.

3. Közben enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lazán összekeverjük a tejfölös-lecsós ragu felével,
taszat, 2017. december 31. vasárnap, 16:37
1/611
Képek, videók
sertésmájkrém.JPG
sarkadykati
2013. január 27. vasárnap, 06:06
alapelemem.jpg
dnemethk
2012. június 16. szombat, 17:20
a zene alapelemem
tothgergo
2006. november 14. kedd, 00:53
Májkrémes kenyér
ujjozsef
2010. március 24. szerda, 19:00
Májkrémes kenyér almával
ujjozsef
2010. március 02. kedd, 20:01
A reménység Istene pedig.
katalin_53
2018. január 01. hétfő, 22:50
Pedig a mi vétkeink.jpg
katalin_53
2017. november 17. péntek, 12:35
A világ pedig elmúlik,.jp
katalin_53
2017. október 24. kedd, 21:46
Az igének pedig megtartói
katalin_53
2017. szeptember 16. szombat, 22:12
Végül pedig legyetek mind
katalin_53
2017. augusztus 19. szombat, 17:17
A hit pedig a remélt.jpg
katalin_53
2017. augusztus 19. szombat, 17:03
Ti pedig Krisztus.jpg
katalin_53
2017. augusztus 18. péntek, 09:11
Istennek pedig.jpg
katalin_53
2017. augusztus 13. vasárnap, 14:04
Az pedig az örök élet,.jp
katalin_53
2017. augusztus 08. kedd, 20:25
Legyetek pedig mindnyájan
katalin_53
2017. augusztus 02. szerda, 15:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.