Regisztráció  Belépés
2017. január 18. szerda | 3. hét | 18. nap | 00:22 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ratatouille azaz francia lecsó
Hozzávalók:
2 közepes vöröshagyma, 3 (kb. 30 dkg) kemény, piros vagy sárga húsú paprika, 1-1 kb. 30 dkg-os cukkini
és padlizsán, 25-30 dkg paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál ételízesítő por, 1-1 mokkáskanál só, őrölt fekete bors, bazsalikom, tárkony
és kakukkfű

1. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a cukkini és a padlizsán végeit levágjuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. Ezután az összes zöldséget 2×2 centis kockákra vágjuk.
2. A hagymát a zúzott fokhagymával együtt egy lábasban vagy bográcsban, a közepesnél nagyobb tűznél,
a megforrósított olajban 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. Ha fokhagymakrémmel készítjük, akkor azt csak ilyenkor, a végén kell hozzáadni. Először a paprikát, 4-5 perc múlva pedig a padlizsánt is hozzáadjuk. Újabb 4-5 percig sütjük,
majd belekeverjük a cukkinit is.
3. Ételízesítővel, sóval ízesítjük, megborsozzuk, a fölaprított zöldfűszerekkel megszórjuk. 2,5 deci vizet öntünk rá, kis lángon 4-5
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 09:47
Krumpi törökösen (paprikával, olajbogyóval, juhsajttal)
is lehet), arasznyi póréhagyma, 2-3 grillezett piros húsú paprika (lehet készen kapható olajban eltett is), 1 gerezd fokhagyma, 4 ágacska kakukkfű, fél citrom, 5 evőkanál olívaolaj (hagyományos legyen, ne pedig extra szűz!), só, 1 mokkáskanál csilipor vagy csípős pirospaprika, 12 dkg juhsajt (lehet feta sajt is), 3-4 evőkanál magozott fekete olajbogyó, 1 csokor petrezselyem

1. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, egészben hagyjuk, csak akkor vágjuk félbe vagy negyedekbe, ha nagyobbak. A paprikát és a pórét megtisztítjuk, előbbit félcenti vastag, utóbbit ennél valamivel vékonyabb szeletekre vágjuk. A grillezett paprikát kb. 3 centis négyzetekre daraboljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a kakukkfű levélkéit a szárról lecsipkedjük, mindkettőt finomra aprítjuk. A jól memosott citrom sárga héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
2. Az olívaolajat egy nagy, magas peremű serpenyőben kissé megforrósítjuk, a kruplit rárakjuk, és kb. 8 percig, pontosabban míg éppen megpuhul, rázogatva pirítjuk. A
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 09:08
Kecskesajtos rakott zöldség
petrezselyem, olaj (olívaolaj is lehet) a sütéshez, őrölt fekete bors, bazsalikom, zsálya, rozmaring ízlés szerint



1. A zöldségeket megmossuk. A burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk, 0,5 centi vastagon felkarikázzuk. A padlizsánt és a cukkinit ennél kicsit vékonyabban, hámozatlanul karikázzuk fel, majd kb. fél órára mindkettőt besózzuk.

2. A hagymát meghámozzuk, fölkarikázzuk, gyűrűire szedjük, enyhén besózva félrerakjuk. A paprikát kicsumázzuk, majd a paradicsommal együtt 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük. A sajtot vékony szeletekre vágjuk.

3. A padlizsánt és a cukkinit hideg vízzel leöblítjük,

kinyomkodjuk, leszárogatjuk, majd egy serpenyőben, egy kevés olajon (olívaolajon) mindkét oldalukat kb. 1-1 percig sütjük. Ha megvagyunk vele, következhet a paprika, ennek 1,5 perc sütés is elég. A sütőt előmelegítjük.

4. Egy nagyobbacska tűzálló tálat olajjal (olívaolajjal) vékonyan kikenünk, és a
bkisseva, 2017. január 17. kedd, 08:41
Petőfi leves grízgaluskával
Petőfi leves grízgaluskával

Azért “Petőfi" leves, mert "Minek nevezzelek". :)

Hozzávalók

2 db közepes sárgarépa
2 db közepes fehérrépa
1 db közepes karalábé, negyed karfiol
4-5 evőkanál zöldborsó
1 db tojás
2-3 evőkanál gríz (dara)
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 kávéskanál pirospaprika (őrölt)
1 db közepes paradicsom
1 db közepes zöldpaprika (sárga). fél csokor petrezselyemzöld
1 db közepes vöröshagyma

A zöldségeket megpucolom, darabolom, kockázom, a paradicsom, és a zöldpaprika kivételével. A tojásból, pici sóból, és a grízből nokedli sűrűségű tésztát keverek, félrerakom.

A zsíron a vöröshagymát megdinsztelem, amikor félig megvan, akkor a többi darabolt zöldséget is hozzá adom és tovább dinsztelem. Amikor megvan, hozzákeverem a pirospaprikát, és felengedem a szükséges mennyiségű vízzel.

Belerakom a paradicsomot és paprikát, amit, amikor kész a leves kiveszek belőle (kivéve, ha
bkisseva, 2017. január 14. szombat, 13:14
Karfiol
Édes-savanyú mártásban

Hozzávalók:
1 közepes karfiol rózsáira szedve, 1 kaliforniai paprika kockára vágva, 6 ek. kukoricakeményítő, ­­6 ek.­ liszt, olaj a sütéshez, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mk. darált gyömbér, 1 ek. reszelt narancshéj, 2 dl húsleves, ­1 dl narancslé, 2 tk. szójaszósz, 2 ek. cukor, csili, őrölt fekete bors, só ízlés szerint, 1 tk. szezámmag, 1 ek. zöldhagyma karikára vágva

Négy evőkanálnyi keményítőt keverjünk el a liszttel, csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapjunk, mártsuk meg benne a karfiolrózsákat és süssük ki bő, forró olajban, majd szedjük papírtörlőre, és tartsuk melegen. A mártáshoz a paprikát felhevített olajon pirítsuk meg, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A maradék olajon süssük át a gyömbért és a fokhagymát, majd kevergessük át a narancshéjjal is. Ezután öntsük fel a húslevessel és a narancslével, ízesítsük a szójaszósszal és a fűszerekkel, forraljuk fel, majd főzzük sűrűre a maradék keményítővel, ha kell, sózzuk. Tálalás
reifregina, 2017. január 13. péntek, 14:00
karfiol
liszt, olaj a sütéshez, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mk. darált gyömbér, 1 ek. reszelt narancshéj, 2 dl húsleves, ­1 dl narancslé, 2 tk. szójaszósz, 2 ek. cukor, csili, őrölt fekete bors, só ízlés szerint, 1 tk. szezámmag, 1 ek. zöldhagyma karikára vágva

Négy evőkanálnyi keményítőt keverjünk el a liszttel, csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapjunk, mártsuk meg benne a karfiolrózsákat és süssük ki bő, forró olajban, majd szedjük papírtörlőre, és tartsuk melegen. A mártáshoz a paprikát felhevített olajon pirítsuk meg, szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre. A maradék olajon süssük át a gyömbért és a fokhagymát, majd kevergessük át a narancshéjjal is. Ezután öntsük fel a húslevessel és a narancslével, ízesítsük a szójaszósszal és a fűszerekkel, forraljuk fel, majd főzzük sűrűre a maradék keményítővel, ha kell, sózzuk. Tálalás előtt a karfiolt és a pirított paprikát forgassuk bele a mártásba, szórjuk meg pirított szezámmaggal és
faciendum, 2017. január 13. péntek, 07:58
Sült busaszelet zöldséges nokedlivel
Hozzávalók: 4 személyre
Sült busaszelet
- 1 szál újhagyma
- 1 paradicsom
- 1 pritamin paprika
- 20 dkg ceruzabab
- 1 evőkanál vaj
- fekete bors
- só
- 1 evőkanál pirospaprika
- 3 evőkanál finomliszt
- 1,5 dl étolaj
- 60 dkg busafilé
- 1 csokor petrezselyem zöldje
Nokedli
- 2 tojás
- 1/2 kg finomliszt
- só
A megmosott és lecsepegtetett halat 3 cm-es szeletekre vágom. Sózom, borsozom, paprikás lisztbe forgatom, és serpenyőben, forró olajon mindkét oldalát megsütöm. Nagy serpenyőben vajat hevítek, és a 2-3 cm-es darabokra vágott ceruzababot megpárolom. Mikor már majdnem puha, hozzáadom a darabolt paprikát, a kockára vágott paradicsomot és a felkarikázott újhagymát. Tovább pirítom, sózom, borsozom, majd a végén a leszűrt nokedlit is belekeverem, kevés pirospaprikát hintek rá, és hirtelen átpirítom. Tálaláskor a nokedlit tányérra halmozom, megszórom vágott petrezselyemmel, és melléteszem a sült
reifregina, 2017. január 11. szerda, 21:35
Vajda János A jó egészség és a hosszú élet titka
használja.
Lám, maga a gyógyszer, mit az orvos adott,
Segít, eltalálva a kellő adagot.
De ha tízszeresen vennél be belőle,
Megnyomorítana, vagy épen megölne.
Így a szesz és fűszer, amily bőven méred,
Lehet hirtelen vagy lassan ölő méreg.
Tűz van mindegyikben, izgat, hevit, éget;
Vedd amikor és amennyire szükséged.
Hogy a borral hogy élj, vedd ezt jól eszedbe:
A bor is csak fűszer, annak van teremtve,
Ki belőle sokat bevenni nem átall,
Annyi, mintha ennék paprikát kanállal.
Árt a forró vérű ifju embereknek,
Olajat a tűzre mért is öntögetnek?
És ha kelleténél korábban megszokta,
Nem lesz orvossága az öreg napokra.
Pedig mikor aztán már a legény vénül,
Elkelne a hülő vérnek segitségül.
De a legjobb gyógyszer, ha mindig használják,
Végre egyszer az is elveszti hatályát.
És mivel már e szót "orvosság" kimondtam,
Mit tartsunk felőle, halljuk hát legottan.
Annál is inkább, mert orvosnak,
koszegimarika, 2017. január 10. kedd, 12:27
Argentin rakott bab !
60 dkg darált marhahús
30 dkg áztatott tarkabab
1 hagyma
olaj
2 erős paprika
1 ek. paradicsompüré
1/2 mk. szurokfű
petrezselyemzöld
1 ek . citromlé
2 karikára vágott paradicsom
6 szelet füstölt szalonna

a babot sós vízben megfőzőm .
a fele olajon megpiritom a hagymát és a darálthúst,
másik felében a paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet, pirítom meg.
egy tepsit kiolajozok, az aljára rakok egy sor darálthúst, arra kerül a főtt bab , arra ráöntöm a paprikás mártás felét.
megszórom petrezselyemmel, és folytatom a " rakást", amíg van hozzávalóm .
a tetejét meglocsolom citromlével, arra teszem rá a szalonna szeleteket.
előmelegitett 190 fokos sütőbe megsütöm .
ibolya58, 2017. január 08. vasárnap, 15:42
chilimártás mexikói módra !
6 db csípős paprika
6 kimagozott paradicsom
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
1 mk. szurokfű
petrezselyemzöld
só és bors
pici cukor
2 ek. olaj
2 ek. borecet
4 dl forrró viz

a paprikát félbe vágom , leöntöm a forró vízzel és hagyom állni 1 órát.
Mixerbe rakom az áztatott paprikát, paradicsomot, hagymát, fokhagymát, pépesítem .
hozzáadom a fűszereket, a léből 1/2 dl- t .
lassú tüzöm párolom , jó sűrűre.
az olajat és az ecetet a végén keverem hozzá .
ibolya58, 2017. január 08. vasárnap, 14:55
Kőrösi csepleszes májas
felcsíkozzuk.
Az összes előkészített alapanyagot húsdarálón ledaráljuk. A daráló kisebb lyukú vágólapját használjuk. Célszerű az alapanyagokat váltakozva darálni, mert a máj és a hagymák levet eresztenek, és ezt a szikkadt kenyérrel és a hússal ki lehet nyomni.
A darálékba beleütjük a tojásokat, és kézzel a masszát összegyúrjuk. Közben óvatosan adagoljuk bele a fűszereket, hogy ne csomósodjanak össze. (A só mennyiségét nem adtam meg, mert ízlés szerint kell adagolni.) Lehet bele őrölt csípős paprikát is tenni. (Nekem ezzel jobban ízlik, de az unokák miatt mostanában nem használom.)
A csepleszeket kivesszük a hideg vízből, és tésztaszűrőben lecsepegtetjük.
A masszát kb. félkilós kis cipócskákra szedjük. Az ügyességünktől függően 8-10 kis cipócskánk lesz. A csepleszekből megfelelő méretű téglalapokat vágunk, és beburkoljuk a cipócskákat.
Sütőpapírral letakart tepsibe tesszük a kész cipócskákat, és közepes lángon kisütjük. Amennyiben egyszerre nem akarunk ennyit
bkisseva, 2017. január 06. péntek, 17:43
Hold horoszkóp
Pénteki hold horoszkóp(2017-01-06)

Ma szembe kell, nézünk a fejfájás kellemetlen tünetével. Jól tesszük, ha alaposan kiszellőztetjük a fejünket és egy nagy sétával kezdjük a napot! Ma megtehetjük, hogy süteményt sütünk, jól fog sikerülni a művünk. A kenyeret is megsüthetjük magunk, de ehhez speciális lisztet vásároljunk. Ma szívesen vesszük, ha egy kis szénhidrátot ehetünk. Nem kell számolgatnunk a kalóriákat, gyorsabb az anyagcserénk!


Csütörtöki hold horoszkóp(2017-01-05)

Energikusan vágunk neki az újévnek, munkatempónk felgyorsul. Átgondoljuk, hogy milyen változtatásokat tennénk az újévben és lelkesen tartjuk magunkat az új tervekhez. Úgy érezzük, hogy a hegyeket is meg tudnánk mozgatni. A mai napra duplán érvényes a szabály, hogy a gyümölcsök, zöldségek új energiával tölthetik fel szervezetünket. A zöldségek közül
jjanosne, 2017. január 06. péntek, 09:34
1/599
Képek, videók
Ratatouille.jpg
boraborella
2011. június 24. péntek, 06:45
ratatouille8.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 03:00
ratatouille7.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 03:00
ratatouille6.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 03:00
Ratatouille5.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:59
Ratatouille4.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:59
Ratatouille3.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:59
Ratatouille2.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:59
Ratatouille1.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:59
ratatouille.jpg
jozsdi
2011. április 23. szombat, 02:58
Ratatouille
katica76
2010. június 14. hétfő, 08:13
Ratatouille.jpg
gizellalapu
2009. szeptember 24. csütörtök, 21:33
hagymatea...jpg
zsokica45
2016. február 25. csütörtök, 19:53
hagymatea.jpg
zsokica45
2015. június 16. kedd, 10:59
hagymatea.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:40
Címkék
fölaprított zöldfűszerekkel, hagymát megtisztítjuk, kevés olajon, alapanyagokat váltakozva, kruplit rárakjuk, kockára vágott, paprikás mártás, közepesnél nagyobb, vöröshagymát megdinsztelem, ügyességünktől függően, többi darabolt, megforrósított olajban, zöldpaprika kivételével, zöldségeket megpucolom, összes előkészített, szárról lecsipkedjük,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.