Belépés
2018. október 23. kedd | 43. hét | 296. nap | 05:21 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Úszó vk - Jövőre október elején rendezik a budapesti versenyt
A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) honlapjának hétfői beszámolója szerint a sorozat 31. idényét három szakaszra osztják majd, az elsőben három, a másodikban és a harmadikban egyaránt két állomáson küzdenek meg egymással az úszók a 2,5 millió dolláros összdíjazásért.

A nyitányra a kvangdzsui világbajnokság után Tokióban kerül sor augusztus 2-től 4-ig, majd Peking (augusztus 8-10.) és Szingapúr (augusztus 15-17.) lesz a házigazda. A második szakaszban Eindhoven (szeptember 27-29.) után látogatnak a versenyzők az augusztusban junior világbajnokságnak otthont adó Duna Arénába. A záró viadalokra Kazanyban (november 1-3.) és Dohában (november 7-9.) kerül sor.

A részletekről - a medencék hosszáról és a versenyszámok mennyiségéről - a decemberi hangcsoui rövidpályás vb alatt döntenek majd. A FINA azt már jelezte: az úszók bármennyi számban elindulhatnak egy-egy állomáson, de csak a legjobb három eredmény számít majd bele a világkupa rangsorába. Az 50 méteres medencében rendezett
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 18:33
A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották....
A megfeszített Krisztus keresztjéhez odatámasztották a Városháza kapujáról a néhány napra hivatalossá vált Kossuth-címert.
Az 1956-os forradalom áldozataira emlékeztek Székesfehérváron
2018. október 22. hétfő 17:20
Ökumenikus imádság keretében emlékeztek október 22-én az '56-os forradalom és szabadságharc áldozataira a történelmi egyházak képviselői Spányi Antal megyéspüspök meghívására immár tizenötödik alkalommal Székesfehérváron.

Bővebben
maroka, 2018. október 22. hétfő, 18:23
A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű
A Sagrada Familia ma a világon az egyetlen még épülő emlékmű..
136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt a Sagrada Familia
...........
2018. október 22. hétfő 12:04
A barcelonai Sagrada Familia-bazilika 136 évvel az alapkőletétel után kap építési engedélyt, miután az önkormányzat és az illetékes egyházi alapítvány két évnyi tárgyalás után megállapodásra jutott - számolt be az egyezségről több spanyol napilap is október 19-én.
Az építésért felelős alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forint) fizet majd a városnak. A városvezetés cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket.
A tervek szerint a befolyt összegből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen földalatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. 4 millió eurót költenének
maroka, 2018. október 22. hétfő, 18:16
Arany János halálának évfordulójára
1882. október 22-én halt meg Arany János.
............
A gyermeke elvesztése fölött érzett fájdalomban írt verseivel emlékezünk a költőre.
1865 decemberében Arany Jánosnak ki kellett ürítenie a fájdalom csordultig telt poharát. Maga írta leányához december 19-én:
,,Röpülök: látlak-é megint?
Vagy a pohár csordulva vár,
S fenékig kell ürítenem!..."

Elsőre kérdésnek tűnhet, valójában a fájdalom felkiáltása, és ott rejlik benne az imitatio Christi, a Krisztushoz való hasonulás szándéka - az Úr szavainak idézése által, melyeket a Getszemáni kertbe mondott: ,,Atyám, ha lehetséges, múljék el tőlem ez a kehely. De ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogy te" (Mt 26,39).
Arany János egyetlen leánya, Arany Juliska december 28-án halt meg. A költő két sírverset is írt, végül ez került a nagyszalontai temetőben ma is látható sírkőre:

"Midőn a roncsolt
maroka, 2018. október 22. hétfő, 18:12
Brexit - Brit Iparszövetség: a cégek nagy többsége már negatív beruházási hatásokról számol be
munkahelyek áttelepítését tűzte ki célként, és 3 százalékuk már meg is valósította e célját.

A készenléti tervek elkészítéséről beszámoló vállalatok 44 százaléka a profiljába tartozó áruk raktárkészletének felduzzasztását is bevette e tervekbe, és 15 százalékuk ezt már végrehajtotta.

A felmérésbe bevont vállalatok 19 százaléka arról számolt be, hogy már túljutott azon az időponton, amikor készenléti terveinek végrehajtását még le tudta volna állítani. További 15 százalék szerint ez az időpont októberben, 24 százalék szerint novemberben, ugyancsak 24 százalék szerint decemberben érkezik el.

Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség vezérigazgatója a CBI friss felmérésének eredményeit ismertető beszámolóban leszögezte, hogy a helyzet most már sürgető, mivel a brit vállalatok - hacsak addig a brit kormánynak nem sikerül megállapodásra jutnia az Európai Unióval a kilépés feltételrendszeréről - legkésőbb decemberben végrehajtják a Brexit miatt kidolgozott készenléti terveiket, és ez munkahelyek
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 18:02
Nem mindennapi látványt nyújt az extrém alacsony Duna
Igazi látványosság a rekord alacsony Duna és Sugovica, az elmúlt hétvégén sokakat csalogatott ki az őszi napsütés a vízpartra, hogy közelebbről is megnézzék a ritka természeti jelenséget.
A hétfő reggeli vízállás szerint a Duna 46 centiméteren állt a bajai vízmércénél , a nyári csapadékszegény időjárás miatt az elmúlt hét évtized legkisebb értékeit, vagy az alatti értékeket mérnek a folyó hazai szakaszán. A Duna Bajánál a legkisebb szintjét október 19-én hajnal 3 órakor érte el 33 centiméterrel, így a folyó új LKV-szintet állított fel . Az előrejelzések szerint lassú, de folyamatos vízszint-emelkedés várható a Duna alsó szakaszán.
A rendkívül alacsony dunai vízállás miatt a Sugovica szintje is kritikusan alacsony, néhol mindössze alig egy-másfél méter széles és néhány tíz centiméter mély, gumicsizmában is át lehet kelni rajta.
Az ünnepi hosszú hétvégén a jó időt kihasználva sokan látogattak ki a Sugovica partjára, és a bajai Duna-hídhoz, távolabbról is rengetegen érkeztek, hogy láthassák a
maroka, 2018. október 22. hétfő, 17:34
Aranyosi Ervin: Október 23. (1956. emlékére)
Aranyosi Ervin: Október 23. (1956. emlékére)


Idegen népek állnak vállainkon,
saját hazánkban rabként tartanak.
S bennünk a vágy, már nem maradhat titkon,
hiába tankok, gyilkos vad hadak.
Bilincs a kézen, béklyó köt a földhöz,
de mindez gyenge, míg lelkünk szabad!
Hazug világ, ma tőlünk messze költözz!
Igaz magyar, hát mutasd meg magad!
Megannyi nép már átgázolt felettünk,
s uralt minket. Hát ebből már elég!
Tatár, Török, Habsburg csicskása lettünk,
Trianont, nácit is nyögött-e nép.
“Felszabadítók" rabolták hazánkat,
és vittek mindent, mi mozdítható.
Hagytak tengődni, mert ez volt a látszat,
de szívta vérünk, a tolvaj hódító.
És jött egy nap, október huszonhárom,
hitet hozott a hűvös őszi szél:
Szabaddá válunk, végre, minden áron,
a bátor szív egy szebb jövőt
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 17:25
Október 23. - Boross Péter: 1956 egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt
lelkében.Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette: azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti.

A kárpátaljai magyar egyetemistákat külön is köszöntötte, majd közölte, az idén jelentős számú szlovák egyetemista is csatlakozott az ünnephez. Az idén minden eddiginél több egyetemista vesz részt a forradalomra emlékező programokon - tette hozzá.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felidézte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki az őket feszítő érzéseket. A 62 évvel ezelőtti fővárosi eseményeknek kiindulópontja volt a Műegyetem - mutatott rá a rektor.

Ami akkor történt, azt a külföld, a történelmileg nálunk szerencsésebb Nyugat hol értette, hol nem - jegyezte meg a rektor, aki szerint napjaink Európájában "csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol nem áruljuk el, amiért a
velemenyezd, 2018. október 22. hétfő, 17:22
Mikula István: Szabadságinduló
Mikula István:
Szabadságinduló

Ötvenhat októberében
Az igazságnak oldalán
Egy diák a nép tengerében
Magyarországért bátran kiállt.

Szabadságvágy benne égett,
Bízott, hogy jobb lesz a holnap,
És egy szép napon arra ébredt,
Puskára cserélte a tollat.

Érezte, itt van az idő,
Hogy élni, vagy meghalni kell.
Nem félt, mikor jön a temető,
Hisz sírja Budapest romja lesz.

Kezében fogta a múltat,
Bástyája volt a jövőnek,
És fegyverrel védte azokat,
Akik ártatlan védtelenek.

A lelke több mázsás súlyú,
Nehezen bírt könnyeivel,
Mert úgy sajog mindig a búcsú,
De hiába, ha indulni kell.

Kedvese fülébe súgta:
"- Most menj, szerelmem, míg lehet,
De csókolj meg még egyszer újra,
Ölelj meg, s legyen Isten veled!"

Felcsikorogtak a
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 17:19
Horváth Piroska: Rezdült a föld - 1956
Horváth Piroska:
Rezdült a föld - 1956

Október-csillagok hulltak nagy robajjal,
tankok dübörögtek hatalmas morajjal,
ahol macskakövön forradalmár lépett,
magyar lobogónak a szíve kiégett,

reményük - szabadság és hit a hazának,
nem bízni idegen, elnyomó szavának,
hős forradalomnak vérben izzott lángja
soha nem alszik ki - szívünkben szikrája...
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 17:17
1956-os forradalom megőrizte a nemzet öntudatát...
,,Az 1956-os forradalom megőrizte a nemzet öntudatát, és mindenhol életben tartotta a szabadság emlékét. Nem kétséges, hogy a győzelem utólag született, de az emberség mégiscsak felülkerekedett, hiába tiporták rendőrcsizmákkal."

David Pryce-Jones, a National Review korábbi szerkesztője (2006)
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 17:10
1956. október 23-a örökké élni fog...
,,1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt - bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel."

John F. Kennedy (1960)
vorosrozsa66, 2018. október 22. hétfő, 17:04
1/3983
Képek, videók
fotózás az arénában
mecsery
2010. február 20. szombat, 22:35
Az arénában
totyimotyi
2007. május 06. vasárnap, 20:58
Az Arenaban
csakedit
2007. február 01. csütörtök, 11:28
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
Elefántház -Budapesti áll
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 17:40
budapesti_hajnal.jpg
lilagondolatok
2015. december 02. szerda, 05:44
Budapesti szmog.jpg
kicsoda57
2015. november 08. vasárnap, 15:43
Címkék
hétfő reggeli, készenléti tervek, gyermeke elvesztése, történelmileg nálunk, építésért felelős, John, Arany Jánosnak, szíve kiégett, bajai vízmércénél, szép napon, Sagrada Familia, pohár csordulva, városvezetés cserébe, tervek szerint, Rákóczi Szövetség, lelke több,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.