Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:44 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tavak és Erdők könyve
Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön.
De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában.
Igyekezz, kisfiam, hogy amerre jársz, sok pillangó legyen. Ne lépj reá a csigára, hanem tedd félre az útból, hogy más se léphessen reá. És ebből újra megszületik egy pillangó.
Bárki, ha bajban van, segítesz rajta, ugye? Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül."
/ Wass Albert: Tavak és Erdők könyve /
irmus, 2018. január 15. hétfő, 07:48
Tíz napig még szabadon hozzáférhető 60 filmklasszikus
Budapestet megörökítő dokumentumfilm, amelyre csak néhány éve találtak rá osztrák kutatók. 24 ezres nézőszám felett jár a békebeli és az ostrom utáni Budapest megrendítő képeit egymás mellé helyező, 1947-ben betiltott Budapest tragédiája című rövidfilm. Több mint 13 ezren voltak kíváncsiak a Látta-e már Budapestet télen? című 1940-es filmetűdre, de tízezer körüli járnak az olyan helyi érdeklődésre is számot tartó történeti ritkaságok a két háború közötti korszakból, mint a Kincses Kolozsvár, a Tata, a tavak városa vagy a lakihegyi rádióadót bemutató kultúrfilm.

Nagy érdeklődést váltottak ki a válogatás legrégebbi filmjei, a Lumiere testvérek Budapesten forgatott ősfilmjei 1896-ból éppúgy, mint az újabb dokumentumfilmek közül Szemző Tibor különleges technikával készült Csoma legendáriuma vagy André de Toth (Tóth Endre) Két lány az uccán című 1939-es, de ma is aktuális témákat boncolgató filmje.

A játékfilmek mezőnyét tízezer körüli nézőszámokkal olyan alkotások vezetik, mint Keleti Márton
velemenyezd, 2018. január 12. péntek, 13:32
Szent II. János Pál pápa emlékoldal
akarat,
amelyek tiszteletben tartják a népek s az emberek jogos törekvéseit.

3. Betlehemi Gyermek, a béke prófétája,
bátorítsd a párbeszéd és a kiengesztelődés kezdeményezéseit,
támogasd a béketörekvéseket, amelyek félénkek,
de mégis telve vannak reménységgel, s már a megvalósulás útjára léptek
a világban élő oly sok fivérünk és nővérünk
békésebb jelenéért és jövőjéért.
Afrikára gondolok, a szudáni Darfurban történt tragédiára,
Elefántcsontpartra és a Nagy Tavak vidékére.
Eleven aggodalommal követem az iraki eseményeket.
És hogyan is ne fordítanánk résztvevő szorongással
de egyszersmind kiolthatatlan bizalommal teli tekintetünket
arra a Földre, amelynek a Fia vagy?

4. Mindenhol szükség van a békére!
Te, aki az igaz béke Fejedelme vagy,
segíts, hogy megértsük, hogy az egyetlen út az építéshez
a rossztól való elborzadás és elfordulás
és a békének mindenkori bátor követése.
Jószándékú emberek a föld minden
maroka, 2017. december 24. vasárnap, 17:13
Elképesztő fotók a befagyott Bajkál-tóról.
fotós elképesztő fotókat készített a befagyott Bajkál-tóról.

A Bajkál-tó a Jenyiszej folyó vízgyűjtő területén, Dél-Szibériában, Oroszországban található. A 636 km hosszú és 25-79 km széles tó a legnagyobb édesvizű tó Ázsiában (31 722 km2), és a Föld legmélyebb tava, 1642 méter, átlagmélysége 744 méter. A tó feneke 1186 méterrel a tengerszint alatt található, és ezzel ez a Föld legmélyebb kontinentális hasadéka. A tó űrtartalma 23 615 km3, ami nagyjából megegyezik az észak-amerikai Nagy-tavak együttes űrtartalmával, és 20%-át adja a Föld teljes édesvíz-készletének. A tóban 27 sziget található, közülük a legnagyobb Olhon, ami 72 km hosszú. Az Olhon szigeten található a mitikus sámán szikla, mely előtt Dzsingisz kán is meghajolt. A tavat több mint 300 folyó táplálja, köztük a jelentősebbek: Szelenga, Uda, Barguzin, Felső-Angara és a Turka. A tó egyetlen lefolyása az Angara. A tó vizének jellegzetessége, hogy nagyjából 40 m-ig átlátszó. A tó januárban befagy, majd májusban
schuro, 2017. december 09. szombat, 20:27
Áprily Lajos: Vadlúd voltam
Áprily Lajos: Vadlúd voltam

Valamikor vadlúd voltam,
Vadludakkal vándoroltam.
Nagy tavakért lelkesültem,
Tengereken is átrepültem.
Őszi fényben és homályban,
Fel-feltámadt régi vágyam:
Társaimmal útra kelni,
Fényt és felhőt úszva szelni.

Majd ha végem itt elérem,
Vadlúd formám visszakérem.
Jó barátok, ismerősök,
Hogyha jönnek bíbor őszök,
Nézzetek fel majd az égre,
Égen úszó vadlúd-ékre.
S azt mondjátok eltűnődve:
Újra vadlúd lett belőle,
S most ott száll a V-seregben,
Hangja szól a fellegekben.
liliana01, 2017. november 17. péntek, 15:54
Csodálatosak...
egyperces

Gyönyörű fotók egy természetjáró macska kalandjairól

Suki, a gyönyörű bengáli macska egy igazi kalandor, aki természetimádó gazdával együtt fedezi fel Kanada legszebb vidékeit. Az utazó cica az internetezők nagy kedvence lett, kalandjait már több mint 300 ezren követik az Instagramon. A csodálatos kirándulásokat nemcsak a macska gazdái, hanem Suki is igazán élvezi, a cica lelkesen részt vesz mindenben, legyen szó kajakozásr l, túrázásról, vagy úszkálásról a kristálytiszta vizű hegyi tavakban. A különleges macska ugyanis sok fajtársával ellentétben imád úszni és fürdeni, olykor hajókázás közben is a vízbe csobban. Nem mindennapi kalandjait gyönyörű, magával ragadó fotókon örökítik meg gazdái.
gabfe, 2017. november 16. csütörtök, 12:57
Wass AÍbert - Idézetek
valamennyit.

Wass Albert: A funtineli boszorkány


Haszontalanságokat ne gyűjts soha! Bélyeget, gyufaskatulyát, pénzt, vagyont. Csak a szépet gyűjtsed meg magadban. A szépet, amit a szemeddel láthatsz, füleddel hallhatsz, orroddal érzékelhetsz, és ujjaid hegyével megtapinthatsz. Meg amit gondolsz olyankor, azokat gyűjtsed!

Wass Albert: Erdők könyve, tavak könyve


Hűvös lett és tüzet gyújtottak. A tűz mellé kiterítették a bundát, s elhevertek rajta. Az égbolt megtelt csillagokkal, s később feljött a Hold. Ő a leány ölébe hajtotta fejét, s a leány énekelt. (...) Reggel kergetőztek a harmatos fűben, mint az őzek. Aztán megferedtek a forrás vizében. Locsolták egymást és kacagtak, és az erdő csengett a kacagásuktól és a
menusgabor, 2017. november 13. hétfő, 14:05
Wass Albert - Idézetek
kasza


Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.

Wass Albert: Tavak és erdők könyve - Az angyalok tisztása


... Amikor már nagyon fáradt leszel, és nagyon céltalannak érzed a sorsodat: egyszerre csak érted üzen az erdő.

Először csak egy kis szellővel, mely csak úgy végigsurran melletted az utcán. Fenyő illatából már alig érezhetsz valamit, de meghallod mégis, amikor a füledbe súgja:

-
menusgabor, 2017. november 10. péntek, 22:15
A földtudományi kutatásokkal foglalkozók munkáját mutatja be a Földtudományos Forgatag
A programon mintegy negyven hazai szakmai szervezet várja többek közt geojátszóházzal, ismeretterjesztő előadásokkal, filmvetítésekkel, ásvány- és könyvvásárral, valamint az utazó planetárium előadásaival az érdeklődőket - mondta el Cserny Tibor, a rendezvényt szervező Magyarhoni Földtani Társulat főtitkára a rendezvényről tartott pénteki, budapesti tájékoztatón.

Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója kiemelte, hogy a programnak ötödik éve ad helyszínt a múzeum, ahol az ismeretterjesztő előadások és bemutatók mellett a 2018-as év ásványa (a fluorit), az év ősmaradványa (a Balatonitesz-Ammonitesz) és az év nyersanyaga (az alginit) is bemutatkozik.

Baksa Csaba, a Magyarhoni Földtani Intézet elnöke hangsúlyozta, hogy a Földtudományos Forgatagnak évről évre egyre nagyobb sikere van, tavaly mintegy háromezer látogatót fogadtak, de az év ásványa, ősmaradványa és nyersanyaga szavazáson is egyre többen vesznek részt. A sorozat azért is fontos, mert közelebb viszi a földtudományokat a nagyközönséghez -
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 15:02
Wass Albert - Idézetek
tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában.
Igyekezz, kisfiam, hogy amerre jársz, sok pillangó legyen. Ne lépj reá a csigára, hanem tedd félre az útból, hogy más se léphessen reá. És ebből újra megszületik egy pillangó.
Bárki, ha bajban van, segítesz rajta, ugye? Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül.

Wass Albert: Tavak és Erdők könyve


... Az Úristen rendelte nekünk ezt a hazát! Az Úristen népe és nemzete vagyunk! Elhagyta-e az úr valaha is azokat, akik őbenne bíztak, akik az ő törvényei szerint éltek, akik az ő parancsolatait követték? Soha! Az Úr nem hagyta el az ő magyarjait! A magyarok hagyták el az Urat! Térjetek vissza hozzá, s Ő megvédelmez benneteket, magosra emel, de tudjátok is ezt, lássátok magatok előtt a
menusgabor, 2017. november 09. csütörtök, 21:44
Wass Albert - Idézetek
kísértetekAmikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.

Wass Albert: Tavak és erdők könyve - Az angyalok tisztása


"Amikor kimondom ezt a szót, hogy "Erdély", ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Véremben
menusgabor, 2017. november 08. szerda, 22:00
Tűz Tamás: Hét sóhaj a hegyen.
koszorújából?
Hogyan hozhatnálak ki a lángok közül, amikor ég a város
és tornyok dőlnek halomra pillantásodtól?
Nem az én erőmhöz méretett ez az iszonyú feladat.
Pedig ha osszeroskadok, magamba temetek mindent.
Csak egy ösveny választ el tőled,
egy elbámészkodó, gyermeteg patak,
de sarkamon négy égtáj átka dőzsöl
és szempillámon ős nyugalmuk ásít.

III.

Magányom kivirágzik az érdes köveken
s a város füstje zászlóként fonódik körém.
A távolban a tavak derengő síkjaira
íbiszek és flamingók ábráit rajzolja javíthatatlan
képzeletem.
Ez hát az ítélet.
Mindent nekem adtál, csak éppen magadat nem.
A táj Veronika-kendőjén halványan parázslik az arcod
s én lehunyom szememet keserű szégyenemben,
mert szereteted által vagyok ily távol tőled.
Miért nem fosztasz meg mindenemtől,
hogy hamarább hozzád jussak?
Vedd el szemeimtől a pázsitos távolokat,
a hegyek kék ugrókötelét,
mely gyermekes
marcyt, 2017. november 08. szerda, 09:37
2/144
Képek, videók
Wass Albert A csend .....
menusgabor
2017. február 07. kedd, 18:44
wass_albert_a_toll_179 810
menusgabor
2016. október 31. hétfő, 21:23
Wass Albert.jpg
sznejuci
2016. augusztus 29. hétfő, 18:25
Wass Albert 2005.jpg
menusgabor
2016. augusztus 15. hétfő, 00:05
Wass Albert
katrin56
2016. február 29. hétfő, 19:32
Wass Albert- Február.jpg
maria_kadar_148
2016. február 28. vasárnap, 19:35
Wass Albert- Tavasz várás
maria_kadar_148
2016. február 22. hétfő, 23:09
Wass Albert aláirás-nagyo
pacsakute
2016. január 03. vasárnap, 19:05
Wass Albert aláírása.png
pacsakute
2016. január 03. vasárnap, 19:05
level-wass-albert.jpg
menusgabor
2015. október 29. csütörtök, 20:48
Wass_Albert_Hontalan_v agy
menusgabor
2015. október 26. hétfő, 17:17
wass_albert_a__bujdoso __i
menusgabor
2015. október 26. hétfő, 17:15
Egyedül a világon2.jpg
kohlinka
2014. június 04. szerda, 20:45
A legjobb hely a világon.
margoboszi
2014. május 21. szerda, 22:37
A világon
etusmama
2014. május 04. vasárnap, 20:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.