Regisztráció  Belépés
2017. november 20. hétfő | 47. hét | 324. nap | 03:05 | Jolán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mi és a virágok
Pilinszky János
Mi és a virágok

Mert hűségesek mindhalálig,
isteniek egyedűl a virágok,
egyszóval a növényi lét,
velünk szemben, kik jövünk és megyünk.

Világunk száraz keresztjére
gyönyörű dísznek elhelyezve,
tépett füzérként fölszegezve,
mi elkallódunk, ők hazatalálnak.
katrin56, 2017. november 19. vasárnap, 16:46
“Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!”
az étel. (Még akár a hideg konyhapulton is percekig sistereg, rotyog.)

Bár a technológia fejlődésével a vaslábasok gyártása is modernizálódott, alapvetően ma is ugyanúgy készül, mint évszázadokkal ezelőtt. A jó minőség megőrzése érdekében a termékek az öntés után nem hűtőkamrában, hanem természetes módon, 24 órán keresztül hűlnek, így minimalizálják annak a kockázatát, hogy a vaslábas megrepedjen. Az edényeket a gyárban növényi olajjal kezelik, így azonnal használatba vehetőek. Az első használat előtt annyi csak a dolgunk, hogy kézmeleg vízzel leöblítjük és megszárítjuk, hogy az esetleges port és a felesleges olajat eltávolítsuk.

A tökéletesség olyan apróságoknak is köszönhető, mint a - szabad szemmel szinte észrevehetetlen - enyhe görbület az edény alján, amit azért terveztek így, mert pontosan tudták, hogy a hő hatására kiegyenesedik, így az edény tökéletesen felfekszik a tűzhely főzőfelületére. Hogy
anna4459, 2017. november 18. szombat, 09:57
Eddig rosszul kezeltük a náthát
antibiotikumra!

Miért segítene az antibiotikum? Ez a gyógyszercsoport a baktériumokat célozza, a megfázások hátterében pedig vírusok állnak. Ha antibiotikumot szedünk, csak a káros mellékhatásoknak tesszük ki amúgy is legyengült szervezetünket. Ha már szedni akarunk valamit, az antihisztamin-tartalmú fájdalomcsillapítók például segítenek átvészelni a téli betegségek rosszabb pillanatait (az ilyeneket gyermekeknek nem ajánljuk).

Ne feledkezzünk meg a mézről sem!

Általában az olyan növényi étrend-kiegészítők, mint az echinacea- vagy a fokhagymatabletták, nem bírnak nagy hatásfokkal: az egyetlen olyan természetes táplálék, ami ilyenkor segíthet rendbe jönni, az a méz. Több tanulmány szerint is a lefekvés előtt elfogyasztott nagykanálnyi méz köhögéscsillapító hatású, jobban is hat, mint a csillapító hatású szirupok.(Ezen tanulmányok gyerekekkel folytatott kísérleteken alapulnak - egy felnőtteket érintő hasonló kísérlet szerint a kávé és a méz kombinációja képes leszámolni az
anna4459, 2017. november 18. szombat, 09:26
Fazekas Sándor: egyre népszerűbbek a természetkímélő mezőgazdasági eljárások
kezdeményezés tanácskozásán is, amelyet ugyancsak a bonni klímakonferencia - hivatalos nevén az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülése (COP 23) - keretében rendeztek. A francia kezdeményezés célja a föld széntartalmának évi négy ezrelékes növelése, ami a termőföldszervesanyag-tartalmának növelését jelenti.

Ezt talajjavító hatású növénytermesztési eljárásokkal lehet elősegíteni, arra kell törekedni, hogy a művelés a lehető legkisebb mértékű talajmozgatással járjon, és mindig fedje növényi melléktermék, szár és levél a talajt. Ezzel lehet biztosítani a szervesanyag-utánpótlást, és azt, hogy a környezeti hatások, például a szél vagy a víz ne hordja el a termőföldet - fejtette ki Fazekas Sándor.

A miniszter a COP 23 keretében számos kétoldalú megbeszélést is folytatott, mások mellett a francia és a lengyel szaktárca vezetőjével. Tárgyalt a német szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium államtitkárával,Hermann Onko Aeikens-szel is, akivel egyetértettek abban, hogy az EU-ban
velemenyezd, 2017. november 16. csütörtök, 18:21
Fazekas Sándor: a gazdák segítése a célja a V4 agrárkutatási együttműködésnek
A minisztert a reggeli műsorban azután kérdezték, hogy a visegrádi országok agrárkutatási intézményei pár nappal ezelőtt partnermegállapodást kötöttek.

Fazekas Sándor tájékoztatása szerint a kutatások egyebek mellett olyan növényi fajokra összpontosítanának, amelyek bírják az éghajlatváltozást, illetve piacképes terméket jelentenek a gazdáknak.

Közép-Kelet-Európában rengeteg olyan adottság van, amelyre az együttműködést építeni lehet - jegyezte meg Fazekas Sándor. Éles a verseny a nemzetközi piacon, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ugyanabban a kérdésben a térségen belül több helyen is végezzünk átfogó kutatásokat - tette hozzá.

A miniszter arra is kitért, hogy a mezőgazdaságon belül már szinte csak hiányszakmák vannak, és a következő néhány évben ötvenezer új állás jelenhet meg a területen.
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 10:41
KSH: tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése szeptemberben
13, a kukoricáé 4,0 százalékkal nőtt.

A gyümölcsök ára 13,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az almáé 68 százalékkal nőtt, a szőlőé 5,7 százalékkal csökkent. A zöldségek ára 0,8 százalékkal emelkedett, a burgonya ára 13,5 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelői árszintje 3,4, az állati termékeké 19,5 százalékkal emelkedett. A tej ára 30, a tojásé 1,3 százalékkal nőtt.

Az év első három negyedévében a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 3,4 százalékkal növekedtek. Ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 10,7 százalékkal emelkedett.

A gabonafélék kilenc havi átlagára 1,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint a múlt év január-szeptemberében. Ezen belül a búza ára 9,0 százalékkal emelkedett, a kukorica ára 5,9 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 0,9 százalékkal mérséklődött. A burgonya ára 16,7 százalékkal csökkent.

A vágósertés ára 16,3 a marháé 4,1 százalékkal emelkedett az év első 9 hónapjában. A vágó baromfi 2,7
velemenyezd, 2017. november 15. szerda, 09:52
Rapszódia egy őszi kertben
Csapzottan tarka lett az a fényteli kerted,
Későn süt fel a nap, hamar homálylik,
Elfagytak, feketednek
Napraforgóid, dáliáid,
Még nyílnak, őszien égnek - már nem sokáig -
Napszomjas, késő helianthusok:
Az elmúlásból is itt körül az világít,
Ami nekünk meg nem adatott.

Piroslik már a kis meggyfád - milyen lesz,
Ha jön a nagy esőzés hirtelen?
Szebbek a rőt levelek, ha kerengnek
Nedves szelekben is tündérien.
Már várja a nemes, növényi sejtelem
Novemberi esők verését:
Itt győzni fog minden enyészeten
A szépség.

Magunkra gondolok - a szívre, a gyomorra.
Nem a haláltól félek, féltelek.
De miért kell nekünk magunktól undorodva
Megérni - ha megérjük - a telet?
Szépségben boldogult virágok, levelek -
S ha holdba, csillagokba ér az ember,
Csúnyán közelítő telében mire mehet
Ezzel a földi förtelemmel?

Elfagyott rózsák, dáliák: a kertünk
Új és új
evavicus, 2017. november 14. kedd, 22:41
Több mint 58 kilogramm marihuánát találtak Röszkénél
A tájékoztatás szerint szombat hajnalban egy 34 éves bolgár állampolgár jelentkezett belépésre egy autószállító járművel. Mivel a NAV munkatársainak az elsődleges vámvizsgálat során gyanús lett, hogy az utánfutót átalakíthatták, ezért a járművet és annak sofőrjét szigorított vámvizsgálatra irányították. Ennek során az utánfutó padlólemeze alatti rejtekhelyen 73 csomag, összesen 43 kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket - az elsődleges vizsgálat alapján marihuánát - találtak.

Néhány órával később egy 49 éves szerb férfi jelentkezett belépésre szintén a röszkei határátkelőnél. A vámvizsgálat során a kocsijában szállított ajtókban 30 csomagban összesen 15 kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket - az elsődleges vizsgálat alapján ugyancsak marihuánát - találtak.

A két kocsiban talált kábítószer piaci értéke közel 110 millió forint.

A rendőrök a bolgár és a szerb férfit elfogták, gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes
velemenyezd, 2017. november 13. hétfő, 07:04
Heti makronaptár - A negyedéves GDP-adatok jelennek meg a jövő héten
Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi ipari termelés második becslését, és az építőipar szeptemberi teljesítményének adatát. Az első becslés szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az augusztusi 6,8 százalékos emelkedés után. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett a termelés szeptemberben. Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az augusztusi 5,5 százalékos növekedést követően. A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Augusztusban az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 27,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz
velemenyezd, 2017. november 12. vasárnap, 07:04
Jékely Zoltán : November dicsérete
November!

Mintha az esztendő minden jaja
ködös kavernáidba sűrűsülne,
te, évszakoknak sepulcretuma!
Halottigéző, rom-tájaidon
borzongva járok föl-le, föl-le.

A lombzúgásra, mondd, emlékszel-e?
Ó, hol van a türkiz-visszfényű sátor,
színes gyümölcsök kandi ékszere
- most, hogy a kert hörgésektől zajos
s apró nyöszörgések karától.

Egy véghetetlen, csuklyás gyászmenet
megy harminc éjt-napot vigasztalatlan,
nyomában iszonyú gyász-zene zeng -
így vivék Bocskay úr tetemét
Kassától Kolozsvárig bús csapatban.

November!
Már átitattad minden idegem,
s mintha az őskori növényi létre
emlékezném, úgy vacog a szivem,
ha öldöklő szeled cibálni kezd;
s testvérként nézek minden falevélre.

*** Jékely Zoltán ***
maria_kadar_148, 2017. november 10. péntek, 22:23
Félelmetes csúcsragadozó volt egy rég kihalt ősi vidrafaj
Az állat megkövesedett koponyáját tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy az ősvidrának olyan erős harapása lehetett, mint egy medvének - írta a Scientific Reports aktuális száma.

Ma élő rokonai halakkal és kagylókkal táplálkoznak, az ősi vidrák zsákmányállatainak köre azonban ennél jóval szélesebb lehetett: az új kutatás szerint össze tudták roppantani nagy puhatestűek héját, házát, madarak és rágcsálók csontjait.

A kutatók megállapították, hogy a Siamogale melilutra több mint 50 kilogrammot nyomott és akkorára nőtt, mint egy farkas.

"Végeztünk egy sor mérnöki szimulációt a vidrafosszília állkapocsmodellje és tíz ma élő vidrafaj adatai alapján. Azt találtuk, hogy az ősi vidra állkapcsa a mai leszármazottakból kiindulva végzett becslésnél hatszor erősebb" - idézte Jack Tsenget, az amerikai Buffalói Egyetem kutatóját a BBC.

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll.

A koponya
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 17:02
Te hallottál már az arany tejről?
hogy otthon is elkészítheted.
Az arany tej

Ha egészségmegőrzésről van szó, egyre többen alkalmaznak régi, jól bevált házi praktikákat a boltban kapható gyógyszerek, vitaminok, étrend kiegészítők helyett. Amennyiben te is az otthoni megoldások híve vagy, azt javasoljuk, próbáld ki az arany tejet, ami színtiszta, folyékony egészség. Az arany tejet sokan, sokféleképpen készítik el, a hagyományos változatba kurkuma, őrölt fekete bors, kókuszolaj, illetve természetesen tej kerül, utóbbi lehet növényi vagy állati is, amelyik számodra jobban megfelel.

Az egészségmegőrző arany tej

A receptje nagyon egyszerű: keverjünk össze egy pohár tejben egy fél kiskanál kurkumát, egy kiskanál kókuszolajat, majd hintsünk bele egy csipetnyi őrölt fekete borsot, végül pedig dolgozzuk össze a keveréket. Az arany tejnek kissé fanyar íze van, édesszájúak ezért megbolondíthatják egy kiskanál
anna4459, 2017. november 09. csütörtök, 16:54
1/599
Képek, videók
Pilinszky János
sanci81
2015. november 02. hétfő, 15:36
Pilinszky János.jpg
eva_gyulai
2015. április 18. szombat, 00:37
Pilinszky János
taltos1
2015. április 03. péntek, 11:56
pilinszky-janos-idezet e.j
menusgabor
2012. január 24. kedd, 20:41
Pilinszky János Mi és a
mester126mari
2011. június 18. szombat, 07:13
Pilinszky János idézet.jp
szalai0913
2010. június 01. kedd, 21:30
Pilinszky János
jakabgasparne
2010. január 18. hétfő, 12:36
Pilinszky János idézet.bm
szalai0913
2010. január 17. vasárnap, 14:48
Pilinszky János A madár é
jakabgasparne
2009. november 19. csütörtök, 06:36
Pilinszky János- Mi és a
jakabgasparne
2009. november 13. péntek, 07:57
Pilinszky János- Egy szen
jakabgasparne
2009. szeptember 17. csütörtök, 06:50
CSZS Hazatalálni
sanci81
2015. június 20. szombat, 13:14
Vergödni mindhalálig.jpg
chillik
2017. október 13. péntek, 03:24
Légy hű mindhalálig....jp
katalin_53
2017. szeptember 12. kedd, 17:40
Mindhalálig.jpg
chillik
2017. május 18. csütörtök, 12:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.