Regisztráció  Belépés
2014. november 26. szerda | 48. hét | 330. nap | 18:06 | Virág
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Házi sajt
Szolcsván a disznó, bárány vagy borjú gyomrából készült oltóhoz kender, "tökköménymagot" tesznek. d./ A Csiki havasi pásztorok szerint a kecskegida, bárány és borjú gyomor leghatásosabban alvaszt egy-két év szárítás után. A száraz oltógyomorból egy darabkát levágnak s azt cérnaszálon a tejbelógatva használják. Az oltógyomor darabkát mind addig használják amíg az olt. Legújabban baktérium eredetû oltót is használnak több sajtüzemben. Ennek elônye, hogy az állati eredetû oltóknál sokkal olcsóbb, a növényi eredetûekkel szemben pedig a szükséglet térfogata sokkal kisebb. A korszerû tejipar a borjúgyomor kivonatából készült anyagot használja, ami nem egységes anyag, hanem különbözô enzimek keveréke. A fô alkotórésze a kimozin (más néven rennin), amely mellet pepszin és csekély mennyiségben katepszin található. A tisztított kimozin 800.000 szeres mennyiségû tejet alvaszt meg. A gyakorlatban használt készítmény ennél gyengébb. Az oltó erôsség azt fejezi ki, hogy egyrész oltó 40 perc alatt
yaskane, 2014. november 26. szerda, 17:11
Testünket-lelkünket erősíti a gyömbér...
jellegzetes illata és csípős aromája van. A gyömbér több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz. Üvegházban nálunk is termeszthető ez a széleskörűen felhasználható fűszer- és gyógynövény, mely több mint 12 féle antioxidánst és nyolcféle májvédő vegyületet tartalmaz.
A gyömbér jótékony élettani hatásai nemcsak testet, hanem a lelket is erősítik.

Gyógyhatásait tekintve az egyik legrégebbről ismert növény. A gyömbér elsődlegesen szélhajtó és görcsoldó hatású növényi drog, ajánlott napi adagja 1 g körül van. Valóban kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre és emésztési problémákra.

A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszereként. Nem kell számolni semmiféle toxikus hatással, csupán nagy dózisban okozhat enyhe gyomorégést, hasmenést, vagy irritációt a szájban.

Előfordulhat, hogy valaki allergiás a gyömbérre, ilyenkor természetesen nem ajánlott a
szelidszeder, 2014. november 26. szerda, 16:54
Kábítószer-terjesztőket fogtak el Borsodban
A tájékoztatás szerint két fiatal férfi egy speciálisan kialakított, körbekerített területen kábítószernek minősülő növényeket, kannabiszt termesztett.

A rendőrök csaknem 550 darab kannabisz növényi szárat és ágvégződést, mintegy 2000 gramm száradásban lévő növényi törmeléket, továbbá az egyedek termesztéséhez, szárításához, szellőztetéséhez szükséges berendezéseket foglaltak le.

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a testvérpárt.
velemenyezd, 2014. november 26. szerda, 15:22
A tudomány ünnepe - Tudományos kalandozások a humán és növényi genetika világában
párharcában, amelynek az ember "ártatlan szemlélője". Ennek eredményeként alakul ki az ízületi gyulladás, a tumor, az asztma, vagy az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladása, a Crohn-betegség.

Palkovics László Amand Szubjektív növénykórtan. Kórokozók, melyek megváltoztatták az emberiség történelmét címmel tart előadást. Mint az MTI-nek elmondta, míg a társadalom viszonylag sokat tud az embert megbetegítő vírusokról, baktériumokról, gombákról, viszont igen csekély ismeretekkel rendelkezik a növényi kórokozókról, s ezek hatásairól.

Mint kifejtette, néhány évvel ezelőtt Magyarországon is az érdeklődés homlokterébe került a gabonát megtámadó Fuzárium-gombák, amelyek toxinjai belső szervi elváltozásokat okoznak és járványszerű tüneteket produkálnak. Erre az ókorban, a Peloponnészoszi háború alatt is volt példa, hiszen a Thuküdidész görög történetíró által leírt járványt, amely i.e. 430-ban tört ki Athénban, fuzáriummal szennyezett gabona okozta.

"Vannak olyan gombák, amelyek a
velemenyezd, 2014. november 26. szerda, 11:52
A leghatékonyabb teák magas vérnyomás ellen
A leghatékonyabb teák magas vérnyomás ellen


A három legkönnyebben elérhető teakeverék, amely bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású, a hibiszkusztea, a fagyöngytea és a zöld tea. A teák hatását a növényi színezőanyagok egy bizonyos csoportjára, a flavonoidokra vezetik vissza. A zsír és a cukor ezt a hatást azonban hátrányosan befolyásolhatja, ezért a teákat ajánlatos cukor nélkül inni.

Hibiszkusztea
A vörös színű hibiszkusztea gyümölcsteaként népszerű. Előnye, hogy egy kis citromlével hidegen is ízletes és kitűnő szomjoltó. Mivel kalóriaszegény, korlátlan mennyiségben fogyasztható. A hibiszkusztea rendszeres fogyasztása megelőzi a magas vérnyomást. Ezen kívül ismert a gyógyhatása megfázásoknál, érelmeszesedésnél és magas koleszterinszintnél. A hibiszkusztea a májat is védi a betegségektől. Magas vérnyomás elleni teaként hatékony megelőző szer. Elkészítése: 6 evőkanál teát öntsünk fel egy
irmus, 2014. november 25. kedd, 17:21
Cukorcirokból cukorszirup és fűtőanyag
A cukorcirok termése jó takarmányként baromfiknak és díszmadaraknak.
A szárát fel kell darabolni (kézzel vagy géppel - szecskázó, ágdaráló) és ki kell préselni belőle az édes, magas cukortartalmú levet.
Présként lehet használni a szőlőprést vagy brikett prést.
Amennyiben a préselést brikett préssel végezzük, megvan a téli fűtőanyagunk.
2 kg cukorcirok brikett = 1 m3 gáz fűtőerejével.
Lehet keverni más növényi anyagokkal, és mivel ragad a cukortól, a brikett nem esik szét.

A kinyert édes folyadékot lassú tűzön besűrítjük és édesítésre használjuk cukor helyet. Miért is? Csupán csak azért mert kiderült, hogy a kereskedelemben forgalmazott cukor nagy része vegyi édesítő szer.
Akik pálinkát főznek, beszámoltak arról, hogy cukrot adnak a fermentáló gyümölcshöz, hogy növeljék az alkohol tartalmát. Kifőzés után az üstben megmaradt folyadék édes, ami azt jelenti hogy nem erjedt meg és nem lett belőle alkohol. No comment...

Read more:
relaxa2008, 2014. november 25. kedd, 12:18
Hügieia
Hügieia a görög mitológiában Aszklépiosz és Épióné leánya, az egészség, a tisztaság és a közegészségügy istennője. Aszklépiosz kultuszának fontos alakja - amíg az orvos-félisten a gyógyítás megszemélyesítője, addig leánya, Hügieia a betegségek megelőzésének és a jó egészség megőrzésének megtestesítője. Testvérei: Panakeia a növényi eredetű orvosságok istennője, Iaszó a gyógyítás istennője, Ianiszkosz és Iatrosz gyógyító istenek, Makhaón (sebész) és Podaleiriosz (belgyógyász) híres orvosok voltak. Szent állata a kígyó.

Hügieia tisztelete az i. e. 7. században kezdődött, de önálló kultusza csak azután terjedt el, hogy a delphoi jósda elismerte jelentőségét; illetve az i. e. 429 és 427 között pusztító athéni pestisjárvány után; Rómában i. e. 293-tól. Elsődleges szentélyei Epidauroszban, Korinthoszon és Kósz szigetén voltak.

Nevét Ariphrón lantos költő foglalta himnuszba
cologne53, 2014. november 24. hétfő, 18:42
Tudj meg többet a turul legendáról
kora-magyar régészeti leletek között az asszony sírokban többször találtak ragadozómadár-leletet, ami arra utal, hogy az asszonyok viseltek ilyen ékszereket. Az előkelő magyar asszonyok legszebb dísze volt a hajfonat végén csüngő díszes korongpár. Ilyen volt pl. az 1956-os ásatáskor egy gazdag nő sírjából előkerült híres, aranyozott ezüst varkocsdíszítő korongpár. Szemet gyönyörködtető ábrázolása ez a Nap madarának, a sólyomnak, amely máig legszebb 10. századi ötvöstárgyaink egyike. A lapos korongokon növényi indákkal átszőtt, horgas csőrű, kiterjesztett szárnyú madár alakja látható, amely karmaiban egy-egy fiókát tart. Már a leletet elsőként közzétevő Csallány Dezső is a turulmondával hozta kapcsolatba e jelenetet.

Igazi férfi jelkép ez a nemes vadászmadár. Ezért is kapták a lányok nővé érésük idején, hogy az egy ágú varkocsukat díszítse. Ha párra leltek, tőle kapták a hajdísz párját, mert ekkor már két ágba fonták copfjukat, jelezve - már nem vagyok egyedül. Az asszonyok valószínűleg azért
sanci81, 2014. november 24. hétfő, 15:04
A szakértői rendszer reformjáról tanácskoztak a Kúrián
küldeményt átvegye.

Wirth Béla bíró, tanácselnök - aki az Országos Bírósági Hivatal megbízásából foglalkozik a szakértői rendszerrel - arról beszélt: a szakértők leterheltsége közti jelentős aránytalanságok oka részben az, hogy a jobb színvonalon dolgozókat gyakran megbízzák, míg másokat alig foglalkoztatnak. De vannak területek, ahol kevés a szakértő, így például Magyarországon összesen négy bejegyzett gyermek szakpszichológus igazságügyi szakértő dolgozik, és egyetlen olyan, aki a kábítószerek növényi alapanyagait vizsgálja.

A szakember elmondta: a kapacitáshiány miatt az is előfordul, hogy olyat alkalmaznak szakértőként, aki csak volt, vagy éppen leendő szakértő, ugyanis még csak folyamatban van a felvétele a névjegyzékbe.

A kúriai tanácskozáson szóba került az ombudsman néhány hónappal ezelőtti jelentése, mely többek között azt állapította meg, hogy Magyarországon bizonyos vonatkozásban nincs gazdája az igazságügyi szakértői rendszernek, problémája többek között, hogy nem érvényesül az
velemenyezd, 2014. november 24. hétfő, 14:11
a rostokról
A táplálékokban rejlő növényi rostanyagok támogatják emésztésedet, és segítenek megszabadulni a méreganyagoktól

[A növényi rostok közös tulajdonsága, hogy kalóriát alig tartalmaznak, mégis fontos szerepük van a táplálkozásodban. Két fő csoportjukat különböztetheted meg: az oldható és az oldhatatlan, nem emészthető rostokat.

Az oldható fajták között leggyakrabban a pektinnel találkozhatsz. Legnagyobb mennyiségben az almában, a körtében, a sárgarépában, a burgonyában és a sütőtökben fordul elő. A pektin fontos tulajdonsága, hogy a gyomorba kerülve nagy mennyiségű vizet köt meg, és tömegének többszörösére duzzad meg.
A vízben nem oldható rosttípusok szinte emésztetlenül haladnak végig a tápcsatornán, ám eközben alapos béltisztító feladatot végeznek. A cellulóz és a hemicellulóz a növényi sejtek külső falában lelhető fel, különösen gazdag forrásai a hüvelyesek, a káposztafélék és a hántolatlan gabonafélék.
A lignin szintén az oldhatatlan rostok közé tartozik, főként a zöldbab,
eva0817, 2014. november 24. hétfő, 06:57
Medvehagyma a szervezet kéményseprője
zamatát.

Magyarországon a következő gyűjtőhelyeken található meg tömegesen a medvehagyma: Bakony, Gerecse, Mecsek, Orfű környéke. A védett területeken engedéllyel gyűjthető növény.

Mindenképpen virágzás előtt gyűjtsük, mert virágzáskor a növény mérgező. Tavasszal leveles szárát, ősszel hagymáját gyűjthetjük.

HATÓANYAGAI:

Allicin a fő hatóanyaga, ezenkívül allinázt, ajoent, metilallil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi sztereoidokat és klorofillt tartalmaz.

Vitaminok közül A-, B1-, B2-, C-, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént.

A medvehagyma gyógyászati célra felhasználható részei:

- száras levele (Allii ursinum flos)

- hagymája (Allii ursinum bulbi)

ALKALMAZÁSÁNAK MÓDJAI:

Friss préselt lé:
A tavasszal gyűjtött friss
szuromieszter, 2014. november 23. vasárnap, 13:46
Egy régi történet
orvosnak. Tudjátok meg, rögös ez az út, tele csalódással, fáradalmakkal, mellőzéssel, kevés javadalmazással. De mikor segítettél valakin, amikor megszabadítottad kínjaitól és visszaadtad egészségét, közel érzed magad az istenekhez. Ha esküdet betartod, hogy csalárd dolgokra nem használod tudásodat, álmod nyugodt lesz.

Engem atyám példája és elhivatottságom vezetett erre az útra, akárcsak testvérimet is. Ők a következők: Podaleiriosz a belső bajok jeles ismerője, Panakeia húgom mindenfajta növényi gyógyszer tudója, Hygieia a jóságos, a jó egészség megőrzésének védelmezője, Iaszó, Ianiszkosz és Iatrosz is a gyógyítás mestereiként váltak ismerté.

Mindannyian atyám rövid itthon töltött idejének vagyunk emlékezetes következményei. Mi heten maradtunk életben az istenek kegyének köszönhetően, de mindannyian messze sodródtunk szülőföldünktől.

Testvéreim sorsát nem volt alkalmam híven követni, annyira lekötött a sajátom. El is szakadtunk egymástól hosszú évekre,
cologne53, 2014. november 22. szombat, 17:38
1/503
Képek, videók
házi sajt.jpg
ircsike36
2010. december 27. hétfő, 11:51
ismét házi sajt
barbette
2010. április 16. péntek, 21:00
Sajtos tallér házilag elk
sarkadykati
2009. december 21. hétfő, 08:47
házi sajt
barbette
2009. augusztus 08. szombat, 15:10
házi sajt.jpg
veronika74
2009. április 01. szerda, 19:33
Házi fűszeres sajt
tonfruzsi
2008. május 07. szerda, 08:03
Száraz-Rudnyánszky-kas tél
farkas1945
2014. október 13. hétfő, 16:37
reményik s száraz levél.j
erzsikepuskas
2014. június 21. szombat, 12:26
száraz tésztából csoda.jp
ildikocsorbane2
2014. január 16. csütörtök, 18:15
Szarazbab-leves 300.jpg
erzsikepuskas
2014. január 11. szombat, 10:53
Száraz diszvirágok
wob
2013. október 27. vasárnap, 12:27
száraz levelek.jpg
maria_kadar_148
2013. október 08. kedd, 22:24
Száraz a fű.jpg
margoboszi
2013. szeptember 10. kedd, 16:23
5465_Nagytétény, Száraz-
nanoka72
2013. június 19. szerda, 17:39
horváthz-szárazgy.png
astropapa58
2013. június 17. hétfő, 14:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.