Regisztráció  Belépés
2018. január 22. hétfő | 4. hét | 22. nap | 09:22 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kóros vérzsírok
életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kóros koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő. Ezért kell a táplálkozásban a telítetlen zsírok arányát emelni.

Családban halmozódó koleszterin emelkedés (Familiaris hypercholesterinaemia - FH):
Minden ötszázadik ember ebben a betegségben szenved, ami egyúttal az egyik leggyakoribb örökletes betegség. Jellemzője, hogy egy kóros génváltozás miatt a koleszterinszint rendkívül magas, 8 és 12 mmol/l közötti, de előfordulhat 20 mmol/l-t
pacsakute, 2018. január 21. vasárnap, 03:56
A D vitaminról...
halfajok a hering, tonhal, harcsa, sügér, ponty, csuka, compó, pisztráng, lazac és az angolna. A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban. A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó; két nagy darabban a napi szükséglet nyolcada is benne lehet. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2-, és az E-vitamin is, valamint a karotint karotinban gazdag.
A D-vitamin legjobb növényi forrásai a gombák és a kakaó. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb anyagot. Jelentőségük, azért is kimagasló, mert a vegán táplálkozást folytató emberek egyetlen igazán jelentős élelmi D-vitamin-forrásának számítanak.
Hasznos még a tofu, amely egy kínai eredetű élelmiszer, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt ,,túró" összenyomásával készítenek. Ásványi anyagokban
gabfe, 2018. január 19. péntek, 13:17
HOGYAN SÜSSÜNK FÁNKOT? Tanácsok fánksütéshez.
MILYEN ZSIRADÉKBA SÜSSÜK?
Teljesen friss, egyéb célra még nem használt növényi olajat használjunk. A lényeg, hogy bő zsiradékban süssük a fánkot, hogy az alja ne érjen az edény aljához.

MILYEN LEGYEN A SÜTÉS HŐFOKA?
Ideális hőfok 190-170 Celsius fok. Az olaj ideális hőfokáról úgy győződhetünk meg, hogy beleteszünk egy fakanálnyelet vagy beledobunk egy kis csipetnyi tésztát. Ha apró buborékokat vet vagy lebeg a felületén, elkezdhetjük a sütést. Ha azonban sötétre sül a tészta, akkor túlhevítettük az olajat, ezért hideg zsiradék hozzáadásával vissza kell hűteni, különben a fánkok kívül megégnek, belül azonban nyers marad.

HOGYAN SÜSSÜK?
A megkelt fánkokat felső oldalukkal lefelé tesszük a zsiradékba. Az edényt azonnal lefedjük, így a hirtelen keletkező gőzben a fánkok szép magasra nőnek (ettől lesznek szalagosak). Nagyságuktól függően 1,5-2 perc múlva levesszük az edényről a fedőt, megfordítjuk őket, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalukat is (2 perc). Szűrőkanállal
lizawolf, 2018. január 17. szerda, 09:53
Emésztést elõsegítõ gyógynövények
kihûlés során lefedve, tartjuk.

Máj és epemûködést serkentők
Hatóanyagukat tekintve lehetnek speciális flavonoidok, kávésav származékok.

Katángkóró, fodormenta, benedekfû
Hatásukat úgy fejtik ki, hogy fokozzák az epe termelődését és kiürülését mely a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen. Valamint elősegítik a máj regenerálódását és az életmûködéshez elengedhetetlen máj-funkciók javítását.

Hasmenés és bélhurut esetén alkalmazható növényi hasfogók
Elsősorban cserzőanyag tartalmúak, adszringens, antiszeptikus, antiflogisztikus hatásúak.

Szamócalevél, feketeáfonyabogyó
Hatásmechanizmus lényege, hogy a hatóanyag a nyálkahártya fehérjéjével komplexet képez, melynek eredménye egy szilárd csapadékmembrán a nyálkahártya felületén, mely megnehezíti a gyulladást és a hasmenést okozó toxinok felszívódását.

Székrekedés esetén alkalmazható gyógynövények
Antraglykozid hatóanyagúak hatásmechanizmusa a
yaskane, 2018. január 17. szerda, 08:45
A fokhagyma jótékony hatásai...
is.Immunerősítő szer

A fokhagymának rákmegelőző hatást is tulajdonítanak (állatkísérletekre hivatkozva), de ez a tulajdonsága még nem igazolt kellőképpen. Az biztos, hogy a fokhagymában bőségesen találhatóak a sejtek oxigén-felhasználására ható biokatalizátorok, és az is igazolódott, hogy a fokhagymakivonatok a legkülönbözőbb fázisokban gátolják az állati és növényi sejtek osztódását, így elképzelhető, hogy gátló hatással lehetnek az emberi tumorok kialakulására is.
Az emberi szervezet immunrendszerét azonban mindenképpen erősítik a fokhagymában található különböző hatóanyagok, nyomelemek, vitaminok.
Értisztító, vérnyomáscsökkentő szer

Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyeknek a legfontosabb rizikófaktora az érelmeszesedés, vagyis a magas vérzsírszint nyomán az erek falán megjelenő
gabfe, 2018. január 15. hétfő, 14:50
Kábítószer-termesztők ellen emeltek vádat Borsodban
A vádirat szerint a két vietnámi férfi egyike - aki 2000 óta Magyarországon él és már volt büntetve kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt - határozta el, hogy nagyüzemi méretekben fog indiai kendert termeszteni. Fiatalabb társa - aki életvitelszerűen Csehországban él - szerezte be az ehhez szükséges növényi töveket.

Ormosbányán a magyar vádlottak egyike, egy 62 éves férfi szerezte meg a külterületi ingatlant, amely alatt mintegy 1500 négyzetméternyi pince húzódott. Két magyar társával, a vietnámiak útmutatása alapján, alakították át a pincét a termesztéshez, a pénzt a külföldiek adták.

A termesztés 2016 novemberében kezdődött meg, az ültetvény napi gondozását a fiatalabb vietnámi végezte. Az egyik magyar férfi a vietnámiaktól látott technológia segítségével saját háza pincéjében is kialakított egy kisebb ültetvényt.

Amikor a rendőrség rajtuk ütött, a helyszínen csaknem ezer tő lábon álló kendert találtak, míg a korábban leszüretelt növényeket a padlón felhalmozva vagy már zsákokba
velemenyezd, 2018. január 15. hétfő, 11:12
KSH: 2017 novemberében gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése
Az előző hónaphoz képest gyorsult az áremelkedés, októberben a termelői árak 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, a növényi termékek ára 8,0, az élő állatok és állati termékek ára 6,2 százalékkal emelkedett.

Novemberben a gabonafélék ára 12 százalékkal, ezen belül a búzáé ugyancsak 12, a kukoricáé 13, az árpáé 8,9 százalékkal nőtt éves összevetésben.

A gyümölcsfélék ára 38 százalékkal emelkedett. Az alma ára kimagaslóan, 68 százalékkal nőtt, ami az ipari alma árának jelentős, 177 százalékos növekedéséből adódott. A szőlő ára 16 százalékkal nőtt.

Az élő állatok termelői ára 1,2 százalékkal, az állati termékeké 18 százalékkal emelkedett. A vágóbaromfi ára 4,6 százalékkal nőtt, ezzel szemben a vágósertésé 2,9 százalékkal csökkent.

A tej ára 16 százalékkal, a tojásé 26 százalékkal emelkedett.

Az év első 11 hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 5,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek ára 3,0, az élő állatok és
velemenyezd, 2018. január 15. hétfő, 09:51
Pestistemető : London
"DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy a XIV. századi nagy pestisjárvány áldozatainak egyik régóta keresett londoni temetőjére bukkantak tavaly a brit főváros legnagyobb vasúti beruházásának építői.
A járvány - amelyet az általánosan elfogadott, bár egyes szakértők által vitatott tudományos nézet szerint a Yersinia pestis baktérium Ázsiából szétterjedt egyik törzse okozott - 1347-ben zúdult rá a teljesen felkészületlen, háborúktól és éhínségtől gyötört Európára, három év alatt kiirtva a földrész lakosságának legalább az egyharmadát, de nagyobb valószínűséggel inkább a felét.

A kór - amelyet a modern történetírás az egyetemes európai történelem legnagyobb természeti katasztrófájaként tart számon - 1348 őszén érte el az akkor nem egészen százezer lakosú Londont, és becslések szerint 40 ezer halottat hagyott maga után.

Közülük találtak meg huszonöt csontvázát a Crossrail városi vasútvonal építői a londoni pénzügyi központ, a City északnyugati határán, a Charterhouse Square szélén. A
szatucsek, 2018. január 11. csütörtök, 11:00
"Joppéban pedig volt egy nőtanítvány..."
,,Joppéban pedig volt egy nőtanítvány - név szerint Tábita, amely azt jelenti: Dorkász, azaz zerge -, aki sok jót tett, és alamizsnát osztogatott." ApCsel 9,36

,,A szeretet munkája könnyű. Szeress nagyon, és sokat tudsz tenni. A lehetetlen eltűnik, ha a buzgóság valakiben izzó" - olvastam valahol. Tábitáról megjegyzi az ige, hogy nőtanítvány volt. Azaz Jézus szolgálóleánya. Tehát nagyon szerette Jézust, és ebből kifolyólag sok jót tett, és alamizsnát osztogatott. Tábita Mária-szívű volt, ott ült Jézus lábainál, és az elcsendesedett szív nem tudott tétlen maradni. Szeretett, szeretnie kellett. Ez a szeretet tevékeny és találékony volt. A csendesség utáni időt tettekkel töltötte ki. A szolgálat az az eszköz, mellyel kifogod a szelet a Sátán vitorlájából. Amennyi időt töltesz a szolgálatban, annyival jut kevesebb idő a Sátánnak arra, hogy magadat kellesd, önző, pletykálkodó, hiú ábrándokat kergető légy. Akinek nincs földi gazdagsága, annak Tábita üzeni, hogy a
kalmanpiroska, 2018. január 11. csütörtök, 06:36
Banános zabpalacsinta
Hozzávalók:

2 nagyobb, érettebb banán (barnás héju banán ajánlott)
kb 15 dkg őrölt zabpehely
kevés növényi tej vagy víz
gyümölcsök
natúr mogyorókrém
tapadásmentes sütőlap/palacsintasütő

Elkészítés:

A banánokat villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a zabpehely-lisztet, s némi növényi tejet vagy vizet. Sűrű tészta kell legyen, ami nem folyik. Felhevítjük a tapadásmentes palacsintasütőnket, majd kanállal beleteszünk a masszából, amit kanállal elsimítunk. Közepes lángon süssük, nehogy megégjen. Ha megsült az alja, meg lehet fordítani és a másik oldalát is átsütni.

Tapadásmentes sütőlapokra is helyezhetjük a palacsintákat és megsüthetjük sütőben is. Szintén egy idő múlva meg kell fordítani a palacsintákat.

Mogyorókrémmel megkenve, rétegezve, hozzá sok-sok gyümölcsöt fogyasztva királyok által is irigyelhető reggeliben/desszertben lesz
bkisseva, 2018. január 10. szerda, 10:11
Gyuri bácsi 10 jótanácsa
nehézséget a környezeti ártalmakon túl az is okozza, hogy a párok túl későn vállalnak gyereket. Másrészt a fogamzóképesség hiányát a rossz táplálkozás is okozhatja. Sokan keresik meg ezzel a problémával, ezért kidolgozott egy babaváró-programot: az anya szervezetét, pajzsmirigyműködését teákkal, szurokfűvel, cickafarkfűvel, diófalevéllel tisztítja és erősíti. Az apáknál a spermium termelését fürjtojás sárgájával és barna sörrel lehet növelni. A harmadik lépcsőben a nemi hormonok termelését serkentik növényi ösztrogén alkalmazásával.

10. IGYUNK PARLAGFŰ-TEÁT
Hihetetlen, de ez az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. Nagy mennyiségben található benne B37 vitamin, és a kevésbé ismert P2 vitamin. Ásványi anyagokban gazdag, sok vasat, rezet és káliumot tartalmaz, ezen kívül enzimeket és nyomelemeket. Gyógyítja az emésztési problémákat, a rákot, sejtvédő hatásáról csodákat zengenek.

Mindvégig hangsúlyozza azonban Gyuri bácsi az orvosi kontroll szükségét, legfőképpen megelőzés
pacsakute, 2018. január 08. hétfő, 22:49
A felmelegedés miatt stagnálnak a gabona termésátlagai
kalóriaigényének körülbelül felét néhány gabonafajta biztosítja, amelyek közül kulcsszerepet játszik az árpa, a búza, a kukorica és a rozs. E növények jelentős hozamnövekedést mutattak az 1960-as években kezdődött, úgynevezett zöld forradalom során. Azonban, mint írják, a termésátlagok emelkedése a Föld egyes jelentős gabonatermő régióiban megtorpant, vagy egyenesen csökkenést mutat.

A klímaváltozás hatásait elemezve a közlemény kitér arra, hogy noha a klímarendszer átalakulása látványos hatással lehet a növényi közösségekre - közöttük a gabonák terméseredményeire -, alig találkozunk olyan hosszú idősorú elemzésekkel, amelyek lehetőséget nyújtanak a változás perspektivikus áttekintésére. Egy magyarországi és egy dániai kutató viszont ilyen elemzést publikált a Global Change Biology 2017. decemberi számában. Pinke Zsolt a Szent István Egyetem Környezetvédelmi és Tájökológiai Tanszékének, Lövei Gábor pedig a dániai Aarhusi Egyetem Agroökológiai Tanszék Flakkebjerg Kutatóközpontjának munkatársa. A
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 14:12
1/601
Képek, videók
P1500857Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:35
P1500849Kőrösi Csoma Sánd
irmus
2017. április 05. szerda, 15:34
regi koros kep.jpg
relisisi
2017. február 21. kedd, 09:25
Fekete-Körös Gyula
zsili78
2016. október 02. vasárnap, 20:15
Körösi balin félhalomnál.
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:59
körösi balin félhalomnál2
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:59
körösi balin félhalomnál3
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:58
körösi balin félhalomnál4
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:58
Sebes körös alsó.jpg
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:56
Sebes-Körös
zsili78
2016. szeptember 23. péntek, 07:55
szölinap körösiné margó.j
zsokica45
2016. augusztus 27. szombat, 20:27
park strand körös
relisisi
2016. augusztus 24. szerda, 13:24
testmozgas.gif
menusgabor
2014. december 26. péntek, 19:46
testmozgás? előrelátás?
jegesmedve21
2012. június 28. csütörtök, 06:52
Testmozgás.jpg
navaratna
2009. június 20. szombat, 07:17
Címkék
klímarendszer átalakulása, szeretet munkája, edény aljához, emberi szervezet, másik oldalát, modern történetírás, telítetlen zsírok, emésztési problémákat, hirtelen keletkező, hasmenést okozó, növényi közösségekre, telítetlen zsírsavak, fokhagyma jótékony, 1960-as években, Azaz Jézus, magas telített,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.