Regisztráció  Belépés
2018. március 19. hétfő | 12. hét | 78. nap | 00:31 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyógyitó növényeink + plusszok
TANÁCSAI:


- Csicsóka - a jótékony szénhidrát:


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:


- Egzotikus gyümölcsök - Trópusi gyümölcsök:


- A mediterrán őshonos fája - az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:


- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:


- A magyarság ősi gyógymódjai
sanci81, 2017. december 30. szombat, 19:19
Rozmaring
A Földközi-tenger térségében őshonos rozmaring népszerű tagja a mentafélék Laminacaea családjának, és rokonaihoz hasonlóan ez a növény is aromás és kedvelt fűszernövény. A növény neve latin eredetű, Rosmarinus, vagyis ros és marinus, ami harmatot, illetve tengert jelent.
A gyógynövénynek gazdag történelme van, hűséget és barátságot jelképez, ezért hagyományosan esküvőkön és temetéseken egyaránt használják. A rozmaring ősidők óta a mediterrán konyha fontos fűszernövénye. Évelő növény, és termesztésének módjától függően nőhet egyenesen, felfuttatva, vagy akár bokorként is. Megnőhet akár 150 cm magasra is.

Levélzete tűszerű, minden levél élénkzöld és erősen illatos. Tavasz közepén a rozmaring kék virágokat bont, és barna magvakat érlel nyárig. A rozmaring úgy frissen, mint szárítva nagyon népszerű lett, a világ nagy részén termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi a növekedését. A rozmaring virága is ehető, és saláták
bordat, 2017. november 30. csütörtök, 17:35
Érdekesség
Érdekességek a szívről

Bár élettanilag több olyan szervünk is van, ami a szívhez hasonlóan elengedhetetlenül szükséges az életben maradáshoz, mégis hagyományosan a szívet tekintjük az élet motorjának, az érzelmek, az erő és az energia központjának. A népművészet és a képzőművészet minden ágában találkozhatunk a szívvel, népdalok szólnak róla, fazekasok, fafaragók, hímzőasszonyok kedvelt motívuma, és az irodalom minden műfajában felbukkan. Ráadásul a romantikus hiedelmeken túl a szív a maga biológiai valóságában sem kevésbé érdekes.

A kirakat-dekorációk, magazinok vörös szíveihez hasonló képek évezredek óta a legismertebb szív-ábrázolások, ezt a formát rajzolták az egymást követő generációk a szerelmes levelek szélére, vésték fába, hímezték vásznakba.

Ehhez képest talán meglepő lesz, hogy ez a forma nem is emlékeztet az emberi szív valódi színére és formájára. Valamivel jobban hasonlít a szarvasmarha szívéhez - egyes feltételezések szerint innen terjedhetett volna el ez a
kirscha, 2017. november 14. kedd, 22:08
Gyógyítók
FÜVESEMBER TANÁCSAI:
Csicsóka - a jótékony szénhidrát:
A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
Egzotikus gyümölcsök - Trópusi gyümölcsök:
A mediterrán őshonos fája - az Oliva:
Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
A magyarság ősi gyógymódjai és vallása
sanci81, 2017. július 15. szombat, 19:19
Látogathatóvá vált a spanyol királyi család mallorcai nyári rezidenciájának kertje
Az első érdeklődők kedden léphettek be a Palma városában található Marivent-palota területére, ahol az elmúlt több mint negyven évben csak kiváltságos vendégek járhattak.

A palotát övező kertben mintegy negyvenféle, a mediterrán térségben őshonos növény, például füge-, citrom- és pálmafák szegélyezte sétányokon, rózsabokrok között barangolhatnak a látogatók. A lugasokban elhelyezték a világhírű képzőművész, Joan Miró tizenkét bronzszobrát, így a park egyben kiállítótérré is vált.

A palotakert az év kilenc és fél hónapjában fogad látogatókat, a fennmaradó időben a királyi család használja az ingatlant. Hagyományosan itt töltik a húsvéti nagyhetet, valamint július 15. és szeptember 15. között a nyári vakáció jelentős részét.

A baleári autonóm kormány 217 ezer eurót szánt a kert "látogatóbaráttá" tételére, amely magában foglalja az akadálymentesítést, mosdók építését, padok elhelyezését.

Az ingyenesen látogatható kert fenntartási költségeire 100 ezer euróval számolnak évente, ebben
velemenyezd, 2017. május 02. kedd, 18:55
Kakukkfűolaj
Kakukkfűolaj, amely nemcsak bátorságot ad, hanem gyógyulást is hoz

A mediterrán vidékeken őshonos kakukkfűolajat a kakukkfűből vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj a timolnak köszönhetően fűszeres, markáns illattal rendelkezik. Az ókori rómaiak és görögök úgy vélték, hogy elég bátrak lesznek majd a csatában, ha belélegzik a kakukkfűolaj illatát. Már a régebbi korokban is úgy hitték, hogy a kakukkfű képes meghosszabbítani az életet, és valóban - hiszen kutatások bizonyítják - jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat.

A kakukkfűolaj nyugtató, fertőtlenítő, antimikrobiális és görcsoldó hatásokkal rendelkezik. De gyulladást is csökkent és köhögést is csillapít. Serkenti az emésztést, de jó hatással van az anyagcserére is. A kakukkfűolaj alkalmas a legyengült szervezet általános erősítésére, különösen nátha vagy hurutos megbetegedések esetén.
pacsakute, 2016. július 17. vasárnap, 08:14
Remek gyűjtemény
- Csicsóka - egy jótékony szénhidrát:

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök - Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája - az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
sanci81, 2016. július 10. vasárnap, 16:18
Csodatevő édeskömény
egyben gyógynövények is? Az okos háziasszony valóságos gyógyszertárat kezel, ha tudja, mi mire való, és ha nem elégszik meg a bors és az erős paprika túlzott, kizárólagos használatával. Nem véletlen, hogy a régi szakácskönyvekben oly sok fűszerről olvashatunk, amelyek felhasználása külön művészetnek számított.

Jóízű orvosság

A legegyszerűbb édesköményt vetni. Magot akár patikában is vehetsz. Óriás termetű kaporhoz hasonló növényed lesz, amelyik szereti a napos fekvést, hiszen a mediterrán vidékeken őshonos, de Indiától Afrikán át Amerikáig az egész világon megterem. Mindenütt kedvelt zöldség-, fűszer- és gyógynövény. Már a régi egyiptomi, görög és római orvosok is használták. Többnyire ez az első gyógyszer, amelyikkel a kis emberpalánta megismerkedik, hiszen a csecsemő- és gyermekgyógyászatban előszeretettel rendelik. Kiváló görcsoldó, kisgyermekek és idősek jótevője. Hasi és mellkasi panaszok jóízű enyhítője.
Fátyolszerű, világoszöld leveleit frissen, szárítva vagy mélyhűtve,
reifregina, 2016. április 29. péntek, 11:48
Lné Marika kedves levele
>http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszt i.html
> >
> - Csicsóka - a jótékony szénhidrát:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat. html
>
> >- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/harsvirag.html
>
> - Egzotikus >gyümölcsök - Trópusi gyümölcsök:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/egzotikus-gyumolcsok-tropusi- gyumolcsok.html
> >
> - A mediterrán őshonos fája - az Oliva:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/a-mediterran-oshonos-faja-az- oliva.html
> >
> - Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/eltitkolt-orvossag-az-ezustko lloid.html
> >
> - A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:
> >http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/a-nyirfa-magikus-ereje.html
>
> - A >magyarság ősi gyógymódjai és vallása:
>
cilamami, 2016. február 07. vasárnap, 22:00
Izsóp
Izsóp, közönséges Hyssopus officinalis

"Az izsóp a középkorban az állhatatosságnak és a hűségnek volt a jelképe"

Népies neve:

izsópfű, kerti izsóp

A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A mediterrán vidékeken őshonos, hazánkban termesztett illatos cserje. Elmorzsolt leveleinek illata a mentáéra hasonlít.

Hogyan gyűjtsük?

A növény virágzó leveles hajtásainak felső részét kell szedni. Július-augusztusban virágzik. Évente kétszer aratható.

Mi van benne?

A növény illóolajat (pinént, cineolt), cseranyagot (rozmaringsavat), keserűanyagot (marrubiint) tartalmaz.

Mire jó?

Közismert jó köhögéscsillapító, vizelethajtó és étvágygerjesztő hatása, de alkalmazzák izzadáscsökkentőként is. Toroköblögető szerként rekedtség, fogíny és torokgyulladás kezelésére használják. Hörghurutos bántalmak esetén is ajánlott fogyasztása. Száraz köhögés esetén gyakran
lenke1964, 2015. október 13. kedd, 08:20
Gránátalma
Gránátalma, közönséges Punica granatum

"A gránátalma a szerelem, a termékenység ősi jelképe"

Népies neve:

A növény leírása:

A gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. A gránátalma a Mediterrán őshonos fa vagy bokor. Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott mag található. Apró, húsos magjai édeskés, savanykás ízűek. Hogyan gyűjtsük? Zöldség-gyümölcs boltokban megvásárolható.

Mi van benne?

A kéreg piperidin alkaloidokat (pszeudopelletierint, izopelletierint), cseranyagot és mannitot tartalmaz. A gránátalma polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot tartalmaz.

Mire jó?

A gránátalmafa kérget régen bélféregűzésre használták, alkaloid tartalma révén a galandférgek izomzatát képes bénítani. A termés antioxidáns hatású. Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros
lenke1964, 2015. október 13. kedd, 08:12
A birsalma : a késő ősz ajándéka
Erősen savas, savanyú, olyannyira, hogy a szájat összehúzza. Fűszeres, fanyar íze ellenére sokan kedvence ez a gyümölcs - a birsalma nemcsak kellemes ízű ételek alkotórésze, de a gyomrunkra is igen jó hatással van. A Kaukázusból származik, elsősorban mediterrán területeken él, Iránban, Turkesztánban őshonos. Az ókorban a szerelem és boldogság gyümölcsének tartották, a görögök mitológiájában szerepel. Nekik és a rómaiaknak köszönhetjük a birsalma elterjedését. Ez a sárga, alakra inkább körtére emlékeztető gyümölcs késő ősszel terem, ha nem fogyasztjuk el hamar, akkor is hónapokig eláll, csak száraz helyen kell tartani.

A Rosa­ceae, vagyis a rózsafélék családjába tartozó birs (Cydonia oblonga) az almafélékkel rokon, a köznyelvben birsalma, vagy birskörte, birskörtvély, büdösalma néven ismeretes leginkább. Az eurázsiai kontinensen őshonos. Mivel a meleget kedveli, többnyire azokon a tájakon ültetik inkább, ahol szőlőt is termesztenek. A birs fája négy-hat méter magasra nő, májusban és júniusban
lenke1964, 2015. október 03. szombat, 20:33
1/12
Képek, videók
A Biblia növényei
dandej
2017. április 08. szombat, 08:55
növényeim
gerbera64
2013. május 27. hétfő, 10:00
Az év első növényei.JPG
basikele
2013. február 15. péntek, 05:10
halhatatlanság növényei.j
sarkadykati
2013. január 17. csütörtök, 19:17
678 A biblia növényei.jpg
sarkadykati
2010. április 22. csütörtök, 09:33
növényeim.jpg
rochlitzne
2010. március 15. hétfő, 10:11
Kedvenc növényeim egyike
aranyibarbara
2008. szeptember 04. csütörtök, 20:01
Mögöttem a növényeim
lunczk
2007. április 10. kedd, 20:59
növényeim
rozsa123
2006. szeptember 21. csütörtök, 10:46
szenhidrat_csokkentett _li
lilagondolatok
2015. augusztus 20. csütörtök, 22:55
szénhidrát.jpg
nemarika
2014. március 01. szombat, 17:24
szénhidrátok.jpg
sarkadykati
2013. május 21. kedd, 10:45
szénhidrátok.jpg
snbela44
2013. május 19. vasárnap, 05:49
szénhidrátok.jpg
dnemethk
2013. március 22. péntek, 22:26
Címkék
öregedési folyamatokat, romantikus hiedelmeken, élet motorjának, kéreg piperidin, köznyelvben birsalma, mentáéra hasonlít, régi egyiptomi, termés antioxidáns, elmúlt több, növény virágzó, jótékony szénhidrát, gyógynövénynek gazdag, szerelmes levelek, életben maradáshoz, nyírfa mágikus, birs fája,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.