Regisztráció  Belépés
2018. július 19. csütörtök | 29. hét | 200. nap | 00:07 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban
tudják deríteni az okokat. Ezért kérik, hogy akinek a fent leírtakhoz hasonló észlelése, tapasztalata van, haladéktalanul jelezze azt a megyei szaktanácsadók felé. Különösen azok a méhészek jelentkezzenek, akik elpusztult méheket tudnak gyűjteni - 20 dkg körül.
Dömötörfi József szerint a gazdák nagyobb odafigyelésére és a méhészek összefogására lenne szükség. A méhész elmondta: régen a gazdák kötelesek voltak bejelenteni, ha nagy területen rovarirtó permetezésre készültek. Egyes településeken még mai is működik ez a gyakorlat, a területileg illetékes önkormányzat küld ki ilyenkor figyelmeztető levelet a méhészeknek, de nem ez a jellemző, mint ahogy arra sem lehet minden gazdát rávenni, hogy ne vessenek földjeikbe csávázott vetőmagvakat. A méhész szerint hiába juttatják ki a csávázott vetőmagot a gazdák szakszerűen szállópormentesen a talajba, ha virágzás idején magában a virágban is megtalálható a szer.
A neonikotinoid hatóanyagú szerek méhveszélyességéről korábban már beszámoltunk,
bordat, 2018. július 06. péntek, 16:56
A víz és az élet
c s o r a

19.00 - 21.00 A vízhez kapcsolódó népdalok - közös éneklés

Július 4. (szerda)

7.30 - 8.30 R e g g e l i

9.00 - 12.30 Témakör: A Szigetköz kutatója - Tisztelet Timaffy László emlékének

- Takács Károly: A Rábaköz Árpád-kori csatornái
- Alexay Zoltán: A Szigetköz természeti kincsei, népélete
- Néma Sándor: A vízgazdálkodással kapcsolatos pecsétek és címerek a Győr Moson-Sopron megyei településeken

Szünet

- V. Szalontay Judit: A víz szerepe és tárgyi hagyatéka a rábaközi paraszt-polgári háztartásokban
- Szakál Gyula: A folyóvizek szerepe Győr modellváltásaiban - kereskedővárosból iparváros

12.30 - 14.00 E b é d

14.00 - 17.00 Szekcióülések:

1. A víz és életmód
Vezeti: Virágné Szalontay Judit muzeológus

2. A vizek és a kultúra (népzenében, népdalban, mondakincsben...)
Vezeti: dr. Lanczendorfer Zsuzsanna
zoldkaszino, 2018. július 04. szerda, 07:11
A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet
Hatályba lépéséhez a tervezetet a képviselőháznak is el kell még fogadnia.

Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

Az RMDSZ javaslatára az anyanyelvhasználati jogot kiterjesztik a prefektúrával (megyei kormánybiztosi hivatallal) való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést.

A rosszindulatú értelmezések megakadályozása érdekében azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanévtáblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

A 230 oldalas, 650 törvénycikkből álló, a központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és a
velemenyezd, 2018. június 11. hétfő, 18:32
A Kúria befejezte a birtokperek országos vizsgálatát
Évente több ezer birtokvédelmi eljárás indul országszerte. A szomszédjogok megsértése többnyire zajjal, fénnyel, piszokkal történik. Falusias településeken főként állattartás, a másik telkének közlekedésre vagy mezőgazdasági munkák során történő használata miatt indul eljárás, de pereskedtek már kidőlt kerítés miatt is. Városokban gyakoriak a társasházakkal kapcsolatos birtokperek, a zajhatásoktól a beázásokon át a parkolóhelyek használatáig.

A "gazdagabb" fővárosi kerületekben vezetett már jogvitához, hogy a szomszéd erkélyen cigarettáztak, zavarta a lakótársakat a kutyaugatás vagy akár a kapunyitó motor zaja. Megjelentek azok az ügyek, amelyekben a szomszédok vagyonvédelmi célból felszerelt kamera miatt indítanak magánszférájuk védelmében birtokvédelmi eljárást, és időről időre előfordul, hogy egy üzem szennyezi a környezetét - ismertette a kúriai bíró.

A jegyző arról a ténykérdésről dönthet, hogy fennáll-e a birtokvédelmi helyzet. A bíró már olyan mérlegest igénylő jogkérdésekben is eljár,
velemenyezd, 2018. június 10. vasárnap, 10:01
Újabb öt mozgó bankfiókot állít üzembe a Takarék Csoport
szolgáltatásait.

A Takarék Csoport a közleményben kiemelte, azzal a céllal indították el tavaly ősszel az első Takarék-buszt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye 11 településén, hogy termékeit és szolgáltatásait olyan távoli, kis lélekszámú helyeken élő ügyfelei számára is elérhetővé tegyék, ahol nincs fizikailag elérhető bankfiókjuk.

A mintegy féléves tapasztalatok szerint a lakosság megszokta a mobil bankfiókot, az eddigi adatok alapján nagyjából ugyanakkora forgalmat bonyolítanak le a településeken a mozgó bankfiókok, mint az ott korábban működött hagyományos fiókok - írják a közleményben

Vida József elnök-vezérigazgató a közleményben hangsúlyozta, aTakarék Csoport arra törekszik, hogy minél kevesebb terület maradjon pénzügyi szolgáltató nélkül.

A Takarék Csoport a csaknem 2500 milliárd forintos konszolidált mérlegfőösszege és 6,5 százalékot meghaladó piaci részesedése alapján Magyarország negyedik legnagyobb bankcsoportja és a magyar pénzügyi rendszer meghatározó intézménye.
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 13:36
A kisebbségek anyanyelvhasználati jogait is pontosítaná az új román közigazgatási kódex
kormánybiztosi hivatallal) való kommunikációra, egységes anyanyelvű formanyomtatványok segítik ezentúl a helyi és megyei önkormányzatokban az ügyintézést, és a jövőben azok a megyék, települések is biztosíthatják a többnyelvűséget, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot" - idézte a frakcióvezetőt az RMDSZ hírlevele.

A pontosításra azért volt szükség, mert a jelenlegi közigazgatási törvény - amely előírja a kisebbségű nyelvű feliratozást a 20 százalékos kisebbségi lakosságarányt elérő településeken - csak a helységnévtáblákat és intézményneveket említi. Bár Románia ratifikálta az anyanyelvhasználati jogokat részletező európai nyelvi chartát is, sokhelyütt a hatóságok a közigazgatási törvényre hivatkozva elszabotálják a közterületek kisebbségi elnevezéseinek kifüggesztését, vagy rosszhiszemű megoldásokat alkalmaznak.

Az új közigazgatási kódex - a húszszázalékos kisebbségi lakosságarány felett - a prefektusi hivatalokra és az önkormányzati közszállítási vállalatokra, víz- és
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 12:01
Magyar kormánytámogatással felújított további négy óvodát adtak át Kárpátalján
A gyermekintézmények átadása alkalmából Bótrágy község óvodájában tartott sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: az óvodafejlesztési programnak máris mérhető eredményei vannak Kárpátalján, ahol nemcsak a magyar óvodákba beíratott gyermekek száma nőtt meg, hanem érezhető az öröm a lakosság körében azokon a településeken, amelyeken a magyar állam óvodafejlesztéseket hajt végre, "ezzel is jelezve, hogy egy gondoskodó és erősödő Magyarország áll az őrt- és helytálló kárpátaljai magyarság mögött". A magyar kormány nagyra értékeli, hogy a kárpátaljai magyarság Trianon óta már a hatodik országban él és áll helyt, ezért minden támogatást megad a szülőföldön történő megmaradásához - tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, az óvodafejlesztési programmal a magyar kormány az oktatási-nevelési rendszer alappillérét erősíti meg a kárpátaljai magyarság körében. Reményét fejezte ki, hogy
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 15:02
A háziorvos nem csak receptet írhat
13:00Módosítva: 2018. április 27. 15:39
Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe sem jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet.

Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is. Ahol nincs háziorvos, többen halnak meg idő előtt, mint azokon a településeken, ahol van. A megoldás a medikusképzésben, a szakma felkészítésében van: vagyis minél hamarabb meg kell ismertetni az orvostan-hallgatókat a háziorvosi hivatással.

Meg kell tölteni plusztartalommal
A kollégium szerint ez nagyon szép hivatás, amelyet meg kell tölteni plusztartalommal. Véleményük szerint eddig leginkább a háziorvosok elöregedéséről, ellátatlan területekről és túlterhelt orvosokról szóltak a hírek, nem pedig arról, hogy akik dolgoznak, egyre szélesebb körű
tinka1951, 2018. április 28. szombat, 06:48
Választás2018 - Fidesz: le kell állítani a jobbikos Lukács László György és családja cégét
Közgyűlés elnöke, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje, választókerületi elnöke elmondta: miközben nagyon sokan dolgoznak az egészségügyért, addig mások abból húznak hasznot, hogy magyar egészségügy egyre rosszabb legyen - tette hozzá utalva a jobbikos politikus családi cégére.

Hangsúlyozta, hogy a kormány nagyon sokat költ arra, hogy jobb legyen az emberek egészségügyi állapota. Jász-Nagykun-Szolnok megyében már tíz éve működik egészségügyi szűrőprogram, a kétezer lakos alatti településeken is vannak szűrőprogramok. A karcagi kórházban például három és fél milliárd forintot költöttek egészségügyi fejlesztésekre az utóbbi nyolc évben, megújultak egyebek mellett a műtők, a pszichiátria épülete, anyaszállást adtak át, új műtéti eljárásokat vezettek be - sorolta. Az egészségügyi alapellátás a karcagi választókerület minden településén biztosított, ellátatlan körzet nincs - jegyezte meg. A térségben az orvosi rendelők többségét felújították, korszerűsítették, több helyen folyamatban van
velemenyezd, 2018. március 31. szombat, 19:03
Elindult a lakosság ingyenes sportolását segítő program
sportszervezet nyert támogatást különböző szabadidősport események szervezésére - közölte Szabó Tünde. Hozzátette, Nyíregyházán lehetőség nyílik arra, hogy minden nyugdíjas ingyenes belépőhöz jusson a helyi Aquarius Élményfürdőben előzetes regisztráció után.

Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, a program révén a szövetség például - szakemberek segítségével - ingyenes és térítésmentes egészségügyi szolgáltatásokat biztosít kisebb és nagyobb településeken. Ilyen formájú szabadidősport-támogatás, vagy hasonló jellegű pályázati kiírás még nem volt korábban Magyarországon - tette hozzá.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, az elmúlt nyolc évben a város önkormányzata sokat tett a szabadidősport fejlesztéséért.

Komoly felújítási program kezdődött az iskolákban, elindult a Mozdulj Nyíregyháza! program, felújították a Continental Arenát, elkészült a jégpálya és a helyhatóság saját forrásból több kondiparkot is épített,
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:07
Választás 2018 - Lejár a delegáltak bejelentésére rendelkezésre álló határidő
A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak.

A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 286 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba (oevb) egy-egy tagot delegálhat az egyéni jelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt. A közösen jelöltet, illetve listát állító szervezetek közösen bízhatnak meg delegáltakat.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az őt megbízó
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 07:06
Választás 2018 - Orbán Viktor: nem az ellenzéki pártokkal, hanem Soros jelöltjeivel kell megküzdeni
A kormányfő hozzátette: "2000 fizetett munkatársa - mi zsoldosnak mondanánk - van ennek a hálózatnak, akik azért dolgoznak, hogy olyan kormány legyen Magyarországon, amelyik nem önöket szolgálja. Nekünk ma azt a küzdelmet kell megvívnunk, hogy Magyarországot megvédjük."Ha Magyarországból bevándorlóországot akarnak csinálni, akkor a rendelkezésre álló pénzt nem Dadon, Kisbéren, Bokodon, Oroszlányban és a környékbeli településeken fogják elkölteni, hanem 9 millió forintot adnak majd évente a migránsoknak koponyánként. A migránsok szép lassacskán egyre inkább részévé válnak az életünknek; és ismerjük a demográfia törvényszerűségeit, csak idő kérdése, és el fogják tőlünk venni az országunkat - hangsúlyozta Orbán Viktor.Ez az igazi kihívás, amivel szembe kell nézni. "Ha Magyarországot meg akarjuk tartani magyar országnak, akkor nekünk nemzeti kormányra, nemzeti lelkületű képviselőkre van szükségünk, és össze kell fognunk annak érdekében, hogy folytathassuk azt a munkát, amit
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 07:04
1/90
Képek, videók
Szeged Dömötör torony.jpg
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:52
Dömötör Ilona Szer
maria_kadar_148
2016. február 22. hétfő, 22:57
Dömötör Ilona: Hóvirág
anna4459
2016. február 08. hétfő, 21:30
Dömötör Tekla 1
taltos1
2014. február 03. hétfő, 19:23
Dömötör torony.jpg
agica2004
2013. június 24. hétfő, 16:41
DE) Magány Dömötör Erzséb
dnemethk
2013. március 22. péntek, 19:51
dörmögő dömötör meséi
lacipecsenye
2012. november 21. szerda, 22:00
Dörmögő Dömötör
dnemethk
2011. november 19. szombat, 20:55
Dömötör Ilona Hóvirág.jpg
mester126mari
2011. február 20. vasárnap, 17:36
dömötör áldott karácsonyt
klara50
2010. december 18. szombat, 22:44
oda fent a barlang
relisisi
2018. július 12. csütörtök, 21:12
Fentről nézve
sanci81
2018. január 29. hétfő, 16:46
Alant és fent 01.jpg
chillik
2018. január 23. kedd, 05:12
Alant és fent 02.jpg
chillik
2018. január 23. kedd, 05:11
Alant és fent 03.jpg
chillik
2018. január 23. kedd, 05:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.