Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 00:45 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egy Ciprusra tartó utasszállító gép miatt riasztották a honvédség Gripenjeit
A tájékoztatás szerint a Boeing 737-800-as gép nem tért el az előre leadott repülési tervtől, de a magyar légtérbe belépve a pilóták nem jelentkeztek be a HungaroControl légiforgalmi irányítóinál. A két Gripen néhány percen belül befogta és a szerb határig kísérte a gépet, a pilóták csak a szerb határ előtt nem sokkal vették fel a kapcsolatot a magyar irányítókkal.

A Flightradar24.com élő radarképe szerint a Jet2 légitársaság Edinburghből Páfoszba tartó gépe érintett az esetben, az LS797-es járatot teljesítő Boeing Kőszeg térségében lépett be a magyar légtérbe nem sokkal 14 óra előtt.
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 17:23
Francia repülő miatt riasztották a Gripeneket
Közleményük szerint az F2TH típusú repülőgép nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással, amikor belépett a magyar légterébe, ezért riasztották a honvédség készenléti szolgálatában lévő Gripenjeit.

A Franciaországból Románia felé tartó repülőgép a repülési tervtől nem tért el, a Gripen-pár elfogta, azonosította, majd az országhatárig kísérte a repülőgépet.
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 13:08
MSZP: a kormánypártok XV. kerületi polgármesterjelöltje a rábízott közpénzekkel a Fidesz érdekeit szolgálta
polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján "a visszaeső jogsértőként" beszélt László Tamásról, a jövő vasárnapi kerületi időközi polgármester-választás kormánypárti jelöltjéről.

Elmondta, László Tamás országosan és helyi politikusként is bizonyította, nem méltó és nem alkalmas arra, hogy ezt a kerületet vezesse.

A szocialista politikus felidézte, hogy László Tamás 2016-ban a Szövetség a Nemzetért Alapítvány elnökeként közel 320 millió forintot "kért és kapott" az állami tulajdonú, légiforgalmi szolgáltatásokat nyújtó, HungaroControl Zrt.-től.

Az alapítvány beszámolója szerint ezt a pénzt a Fidesz pártrendezvényeinek finanszírozására költötték, holott a támogatási szerződés alapján a légiforgalmi irányítás népszerűsítésére kellett volna fordítaniuk - mondta. Hozzátette: ez egy normális országban teljesen egyértelműen tiltott pártfinanszírozás.

Harangozó Tamás szerint ha jövő vasárnap László Tamást választják meg polgármesternek, akkor a kerület polgárainak pénzét fideszes
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 12:37
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Tizennégy százalékkal csökkent a Wizz Air első negyedéves adózott eredménye
emelkedő kerozinár teszi ki, mivel az üzemanyag ár nélküli költségszint 1,1 százalékos csökkenést mutat.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója az eredmények közzététele után telefonon az MTI-nek azt mondta, eredményük megfelel a menedzsment várakozásainak. Kifejtette: két tényező miatt csökkent a tavalyihoz képest az eredményük: az előző évben a húsvéti ünnepek eltolódása miatt 17 millió eurós plusz forgalmuk volt, amely idén nem jelentkezett. A másik ok Váradi József szerint, hogy az európai légiforgalmi irányítás "összeomlott", sok a sztrájk és a kapacitáscsökkentő intézkedés, emiatt a három órán túl késő járatok száma megduplázódott, és négyszer annyi járatot kellett törölniük, mint az előző év azonos időszakában. Az ebből származó többletköltség elérte az 5-6 millió eurót - tette hozzá.

Ezek ellenére Váradi József úgy látja, az üzemelés stabil, emiatt nem változtattak az év végi profit-előrejelzésen, továbbra is 310-340 millió euró közé várják az év végi adózott eredményt, viszont a korábbi
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 14:30
Kisrepülő miatt riasztották a honvédség Gripenjét
Közleményük szerint szombaton éjszaka nem sokkal éjfél előtt Beregsuránynál lépett be Magyarország légterébe egy kisrepülő, amely nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással. Ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatát.

A szolgálat Gripenje az azonosítatlan légi jármű felett fedélzeti infracsapda alkalmazásával jelezte jelenlétét. A kisgép többszöri irányváltás után hajnali fél egy előtt néhány perccel Beregdarócnál hagyta el a magyar légteret.

Ezalatt a Magyar Honvédség folyamatos kapcsolatban és együttműködésben volt a rendőrség területileg illetékes megyei tevékenység-irányító központjával - írta a HM.
velemenyezd, 2018. június 10. vasárnap, 08:31
Szabálysértési eljárás indult a légtérbe engedély nélkül berepülő gépek pilótái ellen
a légiközlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt.

A Honvédelmi Minisztérium korábban azt közölte: 13 óra után néhány perccel riasztották a készültségi szolgálatban lévő Gripenjeiket, mert 14 ultrakönnyű merevszárnyú repülőgép és 14 ultrakönnyű Giro helikopter lépett be a magyar légtérbe. A Franciaországból Románia felé tartó 28 légijármű előzetesen nem nyújtott be repülési tervet, valamint az ország légterébe való belépéskor nem vették fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi hatósággal.

A Gripenek az azonosítást követően visszatértek a kecskeméti bázisra. A kisgépek a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ahol a velük szembeni intézkedést a rendőrség munkatársai vették át - tették hozzá.

Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI megkeresésére elmondta: annak a pilótának, aki ellen nem indult szabálysértési eljárás, volt berepülési terve, a rádióját is használta. A többiek pénzbüntetésre számíthatnak, de kedden mindegyikük
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 07:03
2018. évi történelmi évfordulók 03. 29.
és Adolf von Schwarzenberg herceg császári katonái visszafoglalják Győrt a törököktől.
1676 - Gubasóczy János kerül a váci püspöki székbe.
1807 - Heinrich Wilhelm Olbers német orvos és csillagász felfedezi a negyedik kisbolygót, a Vestát.
1912 - A Déli-sarkról visszatérő Robert Falcon Scott kapitány és bajtársai (Wilson, Bowes, Oates) életüket vesztik a hóviharban (Scott naplójába tett utolsó sajátkezű bejegyzésének dátuma szerint).
1946 - Megalakul a MASZOVLET (Magyar-Szovjet Légiforgalmi Rt), a mai MALÉV elődje.
1962 - Ausztrália, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, NSZK és Olaszország létrehozzák az Űrrepülők Indítóberendezései Fejlesztésének és Megépítésének Európai Szervezetét (ELDO).
1973 - Az utolsó amerikai katona is elhagyja Vietnámot.
1974
Ion Gheorghe Maurert Manea Mănescu váltja fel a román kormányfői poszton.
Először közelíti meg és küld fényképeket űrszonda (Mariner-10) a Merkúrról.
1989 - A rákoskeresztúri Új köztemetőben
skorpiolilike, 2018. március 29. csütörtök, 11:57
2018. évi történelmi évfordulók 01. 29.
Schwarzenberg herceg császári katonái visszafoglalják Győrt a törököktől.
1676 - Gubasóczy János kerül a váci püspöki székbe.
1807 - Heinrich Wilhelm Olbers német orvos és csillagász felfedezi a negyedik kisbolygót, a Vestát.
1912 - A Déli-sarkról visszatérő Robert Falcon Scott kapitány és bajtársai (Wilson, Bowes, Oates) életüket vesztik a hóviharban (Scott naplójába tett utolsó sajátkezű bejegyzésének dátuma szerint).
1946 - Megalakul a MASZOVLET (Magyar-Szovjet Légiforgalmi Rt), a mai MALÉV elődje.
1962 - Ausztrália, Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, NSZK és Olaszország létrehozzák az Űrrepülők Indítóberendezései Fejlesztésének és Megépítésének Európai Szervezetét (ELDO).
1973 - Az utolsó amerikai katona is elhagyja Vietnámot.
1974
Ion Gheorghe Maurert Manea Mănescu váltja fel a román kormányfői poszton.
Először közelíti meg és küld fényképeket űrszonda (Mariner-10) a Merkúrról.
1989 - A
ametiszt54, 2018. március 29. csütörtök, 11:56
HungaroControl: sikeresen tesztelték a helyszíntől független légiforgalmi irányító rendszert
A közlemény szerint a magyar légiforgalmi irányítók Németországból koordinálták egy valós idejű szimuláció alatt a budapesti, a pápai és a debreceni repülőtér forgalmát.A teszt bizonyította, hogy sikeres volt az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés keretében létrehozott SESAR (Single European Sky ATM research) 2020 kutatás-fejlesztési projekt, megmutatta, hogy egy légiforgalmi irányító képes helyszíntől függetlenül akár több repülőtér forgalmát is biztonságosan koordinálni.

A szimuláció a németországi Braunschweigben, a DLR Légiforgalmi Validációs Központban zajlott az osztrák Frequentis AG, illetve a német Selex GmbH technológiájával, a HungaroControl szakértőinek bevonásával.

A tesztelés alatt egy integrált "multi-irányítótorony" gyűjtötte össze és egyesítette a három magyar repülőtér releváns információit, amelyek az irányítótorony kilátásához hasonlóan nagyméretű monitorokon jelentek meg. A hangkommunikációs, a vizualizációs, illetve az elektronikus repülés-nyilvántartó
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 14:02
A debreceni reptér forgalmának budapesti irányításához írt ki pályázatot a HungaroControl
Az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében megjelent felhívás szerint a HungaroControl kamerarendszer, illetve a repülőgépek radarjeleit fogó, úgynevezett ADS-B jeladók beszerzésére és telepítésére írt ki felhívással induló tárgyalásos eljárást. Az ismertetőből derül ki, hogy ezeket a rendszereket a magyar légiforgalmi szakszolgálat a távoli toronyirányítás bevezetéséhez használná fel, vagyis a debreceni repülőtér, illetve körzetének irányítását Budapestről végeznék.

A HungaroControl a kamerákon, illetve jeladókon kívül egy feldolgozó és megjelenítő rendszert is létrehoz majd, ennek képesnek kell lennie a szakszolgálat budapesti, Igló utcai épületében két panorámaképet és azon a radarinformációkat megjeleníteni.

A repülőtér légiforglami irányításának fejlesztéséről még 2016 év végén született kormányhatározat, a célra akkor a kormányzat az állami HungaroControlnak 1,3 milliárd forint plusz forrást biztosított.

A debreceni repülőtéren csak repüléstájékoztató szolgálat működik,
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 19:03
Magyar légtérhasználati projekteket támogat az Európai Unió
vezette be a szabad légtérhasználatot, amelynek lényege, hogy az ország légterében eltörölték az addig létező útvonalakat, és a gépek a légtér be- és kilépő pontjai között egyenesen, töréspontok nélkül haladhatnak. Ehhez kapcsolódik a mostani hat projekt, amelyek azt vizsgálják, hogy a tervezett regionális szabad légtérhasználati környezetben milyen módon lehet növelni a légtérgazdálkodás és áramlásszervezés hatékonyságát.

Külön projektben foglalkoznak az információcserével, amelynek részeként a légiforgalmi irányító rendszerek harmonizálás is megvalósulhat. A harmonizálás hosszú távú célja, hogy minden repülési információ globálisan megosztható és dinamikusan kezelhető legyen.

A HungaroControl emellett támogatást nyert a multifrekvenciás adatkapcsolat kiépítésének és fejlesztésének projektjére. Mintegy 700 ezer eurót nyert emellett arra, hogy hét polgári és három katonai repülőtéren megvalósítsa a teljesítményalapú eljárások megtervezését. Ennek révén lehetővé válik a műholdas
velemenyezd, 2017. november 10. péntek, 16:13
1/11
Képek, videók
utasszállító
agica2004
2009. október 28. szerda, 14:49
Edinburgh
sanci81
2016. március 25. péntek, 15:11
Edinburgh-kastély V.hely
farkas1945
2014. október 06. hétfő, 16:45
edinburgh_castle_scotl and
menusgabor
2013. szeptember 11. szerda, 21:56
edinburgh hidak
lacipecsenye
2012. augusztus 01. szerda, 09:31
edinburgh.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:14
kastely_edinburgh.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 08:14
Edinburgh / Skócia
pacsakute
2012. február 19. vasárnap, 09:57
repülés-boeing-787-dre aml
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 13:10
repülés-boeing-dreamli ner
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 13:09
repülés-etihad-boeing- 777
agica2004
2018. szeptember 03. hétfő, 13:07
repülő-Boeing 737baleset.
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 20:04
repülőgép-boeing-7373. jpg
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:49
repülőgép-Qantas Boeing 7
agica2004
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:38
repülőgép-Boeing 747-230.
agica2004
2018. január 02. kedd, 14:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.