Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:25 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szeptemberben nőttek a termelői árak az Egyesült Államokban
Szeptemberben a termelői árak 0,2 százalékkal, a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben nőttek az előző havihoz képest. Augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek, júliusban nem változtak a termelői árak havi bázison.

A szolgáltatások termelői ára 0,3 százalékkal emelkedett szeptemberben, a késztermékeké pedig 0,1 százalékkal csökkent.

Az élelmiszerek és az energia árának figyelmen kívül hagyásával kalkulált termelői maginfláció a várakozásoknak megfelelő 0,2 százalék lett szeptemberben az augusztusi mínusz 0,1 százalék után.

Az előző évihez képest 2,6 százalékkal nőttek a termelői árak szeptemberben a várt 2,8 százalék helyett. Augusztusban 2,8 százalék volt a termelői árak éves növekedése, júliusban pedig 3,3 százalék.https://www.bls.gov/news.release/ppi.nr0.htm
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 15:01
MNB: nem változtak az inflációt megragadó mutatók
Az MNB honlapján kedden közzétett dokumentum szerint az előző havihoz viszonyított 0,2 százalékos inflációnövekedést a volatilis feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése okozta. Az augusztushoz képest 0,1 százalékos maginflációt a dohánytermékek jövedékiadó-emelésének tulajdonítják.

A jegybanki elemzés alapján az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest enyhén nőttek, a tartós és a nem tartós iparcikkek és a tartós iparcikkek ára egyaránt emelkedett, az utóbbi mögött az MNB szerint főként az új és használt személygépkocsik árának változása áll. Ennek árazását a külföldről behozott termékek mérsékelt inflációja és a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja - írták.

A szeptemberben 0,2 százalékkal dráguló piaci szolgáltatások árdinamikája a korábbi évek szezonalitásánál enyhén magasabb a jegybank szerint. A feldolgozatlan élelmiszerek szezonálisan kiigazított árainak a vártnál nagyobb emelkedését főként a friss zöldségek árának növekedésével
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 16:42
Elemzők: bár a szeptemberi infláció magasabb a vártnál, nincs inflációs nyomás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, augusztushoz viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt, annyi, mint az augusztusi 2,2 százalékot megelőző négy hónapban. Az élelmiszerek ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt, az idényáras élelmiszerek ára 21,2 százalékkal emelkedett. Az üzemanyagok 14,9 százalékkal, a dohányáruk 7,0 százalékkal kerültek többe.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint az idényáras zöldség, gyümölcs és az üzemanyagok árának jelentős emelkedése miatt a szeptemberi infláció felülmúlta a várakozásokat. A valós inflációs nyomás hiányát tükrözi viszont egyelőre, hogy a maginfláció 1,2 százalékponttal alacsonyabb a fogyasztó árak emelkedésének mértékénél - tette hozzá.

Kifejtette, a bérköltségek és a kereslet növekedése továbbra sem érzékelhető az árakon, viszont az elmúlt
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 13:41
KSH: szeptemberben 3,6 százalékkal nőttek az árak
Utoljára 2013. januárjában volt ennél nagyobb az éves infláció.

Az év első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal nőttek.

Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Az üzemanyagok 14,9, a dohányáruk 7,0 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban, de az üzemanyagok drágulása augusztushoz képest 1,4 százalékponttal lassabb, a dohánytermékeké 0,8 százalékponttal gyorsabb volt.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,4 százalék volt, annyi, mint az augusztusi 2,2 százalékot megelőző négy hónapban.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: az élelmiszerek ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, az idén augusztushoz viszonyítva pedig 0,5 százalékkal. Az élelmiszerek súlya számottevő - 25,4 százalék - a lakossági fogyasztásban, így ez jelentősen közrejátszott az emelkedésben. Hozzátette: a dohánytermékek ára a jövedékiadó-emelés miatt nőtt.

Az
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 10:21
Stabilan emelkedtek a fogyasztók kiadásai az Egyesült Államokban augusztusban
nőttek.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,5 százalékkal emelkedtek augusztusban.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) augusztusban havi szinten 0,1 százalékkal emelkedett, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index viszont stagnált.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 2,2 százalékot tett ki augusztusban, szemben az előző hónapban mért 2,3 százalékkal, míg a maginfláció 2,0 százalék volt, csakúgy mint júliusban.

Az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először márciusban érte el a tényleges árindex. Áprilisban és júniusban 1,9 százalék, májusban és júliusban pedig újra 2,0 százalék volt ez az érték.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát a
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 17:14
Kamatdöntés - Elemzők: az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról
feltételek. "Ez pedig például akár azt is jelentheti, hogy az EKB az overnight betéti kamatot még Draghi hivatali idejében megemeli" - fejtette ki Németh Dávid.

Varga Zsombor az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője aláhúzta: mind a kiadott közlemény, mind Nagy Márton MNB-alelnök a döntés után tartott sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a változtatások nem jelentik a laza monetáris politika feladását, arra továbbra is szükség van az inflációs cél stabil elérése érdekében. Hozzátette: a visszafogott maginflációs folyamatok nem mutatnak lényeges árnyomást a gazdaságban. Ugyanakkor úgy vélte, az alacsony kamatok nem tarthatók fent az MNB horizontján túl, és az EKB szigorítási lépései továbbra is irányadóak a magyar jegybank gyakorlatának tekintetében.

Az elemző jelentős mértékűnek nevezte az eszköztár megváltoztatását, amely szerinte a szigorítás egy korai lépésének fogható fel. Ugyanakkor középtávon várható a laza monetáris politika fennmaradása - tette hozzá.

"Ennek megfelelően a
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 18:24
Tőzsde - Emelkedtek az indexek New Yorkban
Boeing pedig 1,0 százalékkal, miután Kína csütörtökön jelezte, hogy nyitott az Egyesült Államokkal való tárgyalásokra. Bár Washington arra készül, hogy további 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vet ki pótvámot, a Trump-kormányzat szerdán a kereskedelmi tárgyalások újraindítására invitálta a kínai felet.

Augusztusban a vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának legfrissebb adatai szerint, de elemzők szerint a maginflációs értékek alakulása arra enged következtetni, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idén várhatóan még két alkalommal hajt végre kamatemelést.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára erős csökkenésre váltott annak nyomán, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szokásos havi jelentésében arról számolt be, hogy az OPEC-tagállamok 420 ezer hordóval, az utóbbi két év
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 19:52
A vártnál lassabban nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban augusztusban
Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala csütörtökön közölte, hogy éves összevetésben 2,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban. Elemzők 2,8 százalékot vártak a júliusban mért 2,9 százalék után.

Havi összehasonlításban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak augusztusban, csakúgy mint júliusban, de elemzők gyorsulásra, 0,3 százalékos emelkedésre számítottak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt augusztusban, miközben elemzők a júliusival megegyező értéket, 0,2 százalékot vártak. Éves szinten 2,2 százalékra lassult a maginfláció augusztusban, az előző hónapban mért 2,4 százalék után. Elemzők 2,4 százalékos éves emelkedésre számítottak.

Éves összevetésben az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal, az energiáé pedig 10,6 százalékkal emelkedett, utóbbi kategórián belül a benzin 20,3 százalékkal, a fűtőolaj pedig 30,7 százalékkal drágult. Havi összehasonlításban az élelmiszerárak
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 15:22
Elemzők: az idényáras élelmiszerek tartották magasan az inflációt augusztusban
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérései szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Tavaly augusztushoz képest az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 14,5 százalékkal magasabb lett.

A tizenkét havi szezonálisan igazított maginfláció 2,2 százalékra csökkent az előző négy hónapban változatlan 2,4 százalékról.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője számára az augusztusi 3,4 százalékos inflációs adat egyértelműen meglepetést jelentett, hiszen a piac jelentős része az infláció enyhe csökkenésére számított. Ez a maginflációban következett be, amelyhosszú hónapok változatlansága után jelentősen, 2,2 százalékra csökkent. Olyan egyedi hatások tartották tehát magasan az inflációt, amelyek a jegybank monetáris politikáját érdemben nem befolyásolják. Az ING Bank vezető elemzője így a vártnál magasabb átfogó inflciós adat ellenére sem vár érdemi
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 12:32
KSH: 3,4 százalékkal nőttek az árak augusztusban
elmúlt egy évben a korábbi hónapokhoz hasonlóan a járműüzemanyagok, valamint a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben, az üzemanyagokért 16,3 százalékkal, a dohányárukért 6,2 százalékkal kellett többet fizetni augusztusban, mint egy évvel ezelőtt - mondta az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője.

Mindazonáltal az üzemanyagok éves drágulása 1,5 százalékponttal a dohányárúké 1,3 százalékponttal mérséklődött a júliusihoz hasonlítva.

A tizenkét havi szezonálisan igazított maginfláció 2,2 százalékra csökkent az előző négy hónapban változatlan 2,4 százalékról.

Tavaly augusztushoz képest az élelmiszerek ára 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 14,5, a száraztésztáé 9,5, a vaj, vajkrémé 8,4, a tojásé 7,5, a tejtermékeké 6,0, a liszté 5,1 százalékkal magasabb, a cukoré 23,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A legnagyobb mértékben, átlagosan 7,1 százalékkal az egyéb cikkek drágultak leginkább az üzemanyagok
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 09:51
Kamatdöntés - Az MNB egyetlen horgonya továbbra is az infláció
alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A tanács szerint az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával az inflációs cél fenntartható elérése továbbra is 2019 közepétől várható. A jelenlegi volatilis nemzetközi környezet változatlanul óvatosabb megközelítést igényel, a monetáris tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

Júliusban az infláció 3,4 százalék, a maginfláció pedig 2,5 százalék volt, elsősorban az üzemanyagárak növekedése miatt, ami megfelelt a jegybank várakozásának. A tanács úgy látja, a bérek oldaláról jelentkező inflációs hatás továbbra is mérsékelt, az eurózónában az EKB előrejelzései szerint a következő években is visszafogottak maradnak az inflációs alapfolyamatok. Az olajár-növekedés közvetlen hatásainak kifutásával az inflációs ráta újból csökken, és az inflációs alapfolyamatok emelkedése biztosítja, hogy 2019 közepétől az infláció
velemenyezd, 2018. augusztus 21. kedd, 20:17
Júliusban az infláció nem változott, a maginfláció emelkedett az Egyesült Államokban
Júliusban szezonális kiigazítással a piaci várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban a júniusi 0,1 százalékos havi áremelkedés után.

Az energia- és élelmiszerárak figyelmen kívül hagyásával kalkulált havi árindex 0,2 százalékkal, a júniusival és a piaci várakozásokkal is megegyező mértékben emelkedett júliusban is.

A fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 2,9 százalék volt júliusban, az előző havi hat éves csúccsal megegyező. A piac 3,0 százalékos inflációt várt júliusra.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül kalkulált maginfláció 2,4 százalékkal, 2008 szeptembere óta a legnagyobb mértékben emelkedett júliusban. Júniusban 2,3 százalék volt az éves áremelkedés és a piac júliusra is ezzel megegyező maginflációt várt.

Az élelmiszerárak 1,2 százalékkal, az energiaárak 12,1 százalékkal emelkedtek júliusban éves bázison. https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:57
1/19
Képek, videók
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Szamóca szeptemberben
dandej
2018. szeptember 14. péntek, 22:03
Szeptemberben 01.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:18
Szeptemberben 02.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 03.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 04.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Szeptemberben 05.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Ő szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:16
Apjával szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:15
üdülés szeptemberben
zsolti76
2009. december 03. csütörtök, 12:08
Tíz Nap Szeptemberben.hu.
rambobby
2007. október 07. vasárnap, 15:48
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.