Regisztráció  Belépés
2017. november 17. péntek | 46. hét | 321. nap | 22:16 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Karib-tenger kalóznője
aki úgy harcolt, hogy bármely férfi elbújhatott mellette.
A kalózkodás aranykorának is tartott 17-18. században senki sem érezhette biztonságban vagyonát, aki tengeri kereskedelemre adta a fejét. Szerte a világ tengerein rettegtek ekkor a fekete, halálfejes lobogó, a ,,Jolly Roger" alatt harcoló vérszomjas haramiáktól, akik között azonban nem csak férfiakat, hanem nőket is találhatunk szép számmal. Ezen női kalózok közé tartozott Anne Bonny, akit az egyik legfélelmetesebb kalózként őrzött meg az emlékezet.A 18. század fordulóján élt kalózokról viszonylag kevés forrás áll az utókor rendelkezésére. A legtöbb információt egy bizonyos Charles Johnson kapitány A leghírhedtebb kalózok története című 1724-ben megjelent munkájából ismerjük, amely azonban távolról sem tekinthető hiteles történeti munkának, lévén még a szerző pontos kilétét is homály fedi (egyesek szerint a könyvet Daniel Defoe írta álnéven). Mindazonáltal ez az
bordat, 2017. november 05. vasárnap, 17:59
Brugge város
várost sokszor az észak Velencéjének is nevezik, hiszen számos csatorna szeli át. Az óvárost körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai ezen csatornák mellett találhatóak. Brugge Európa kiemelkedő látványossága köszönhetően annak, hogy a városközpont a középkor óta alig változott.

Brugge

Az első erődítmények Julius Caesar Menapii hódításai után épültek, az i. e. 1. században, a tengerparti területek kalózok elleni védelmére. A 4. században a frankok elhódították a rómaiaktól a területet és Pagus Flandresis néven igazgatták tovább.

A Burg tér a városházával.


A települést, Flandria első grófja, I. Balduin alapította, de Brugge csak 1128-ban kapta meg a városi jogot. Brugge város alapító okirata 1128. július 27-ére datálódik.

A
schuro, 2017. október 31. kedd, 21:25
Hogyan öltek „élőhalottakat” a középkorban?
történetekben kiemelt fontossággal bírt az, hogy miként is lehet végezni a félelmetes élőhalottakkal.

A középkori keresztény világkép szerint a halált követően az ember lelke a pokolba, a purgatóriumba vagy a mennyországba távozik. Egyes történetek azonban arról számolnak be, hogy ebbe a ,,folyamatba" valahol hiba siklott és az elhunyt inkább visszatért az élők közé, hogy aztán szenvedést hozzon rájuk. A 12. században élt ágostonrendi kanonok, William of Newburgh egy értékes történeti munkát hagyott az utókorra, amelyben a 11-12. századi angol történelem fontos eseményei mellett számos fantasztikus történetet is szerepeltet. Olvashatunk nála például vámpírokról, egy kalózzá lett püspökről, és a családtagjaikat terrorizáló zombikról is .Szemben a modernkori horrorfilmek szörnyetegeivel, William of Newburgh élőhalottai nem fogyasztottak emberi agyakat, de azért komoly veszélyt jelentettek az élőkre. Előfordult
bordat, 2017. október 31. kedd, 15:22
Vélemények rólunk, Magyarokról
király, aki alig 20 éves ekkor, bölcsességére vall Abu Hamid al-Garnati következő feljegyzése:
" Amikor (a király) meghallotta, hogy megtiltottam a muszlimoknak a borivást és megengedtem nekik, hogy ágyasokat vegyenek maguk mellé és négy szabad nőt (feleségnek), akkor azt mondta nekem: Nem ésszerű ez, mert a bor erősíti a testet, a sok nő viszont gyengíti a testet és a szemet. Az iszlám vallás előírásai nincsenek összhangban a józan ésszel."

PIERE VIDAL provencei trubadur
a XII. században járt Imre királyunk (1196-1204) udvarában és így írt hazánkról:
"Hogy felvidítsam életemet, elmentem Magyarországra, a jó Imre királyhoz. Ott jó hajlékot találtam, becsületes, jólelkű barátokat és szolgákat."

DANTE ALIGHIERI (1265-1321)
a legnagyobb olasz költő, az irodalmi olasz nyelv megalkotója, az Árpád-házi királyok utáni trónö­röklési harcoktól sújtott Magyarországra küldött üzenete:
"Ó, boldog Magyarország, ne
menusgabor, 2017. október 27. péntek, 20:00
24 hátborzongató kép a múlt századból
Egy robot lány, akit francia művészek hoztak létre a 18. században.

A Santa Maria della Concezione dei Cappuccini templom kriptája, kb. 1900.

A 19.században kutatók egy Ecuadori feltárás során, ezeket a szárított és füstölt emberkoponyákat találták.

Egy kis gyermek és egy Krampusz, kb. 1900.

Titokzatos vendég a gyermekszobában, 1860.

Lionel az Oroszlán-arcú ember (Stefan Bibrowski) fénykorában,
schuro, 2017. október 24. kedd, 16:36
Érdekességek
babaketrecek

Az 1930-as években az ablakon kilógatott drótketrecek kifejezetten elterjedtek voltak a brit háztartásokban. Ezeknek a veszélyes szerkezeteknek köszönhetően a gyerekek friss levegőt szívhattak, míg az anyukák a háztartási teendőkkel foglalkoztak. Hihetetlenek tűnik, de ezeket a ketreceket akkoriban biztonságosnak tekintették.

4. Kerti remeték

A gazdag emberek gyakran furcsa szeszélyekkel rendelkeznek, de a múltban megszállottságukkal sokszor másoknak okoztak szenvedést. A 18. században népszerű volt egy személyes remete, aki a kertben élt. A remetéknek tilos volt megmosakodniuk, körmüket vagy hajukat levágniuk. Egy kézzel készített barlangban éltek és a tulajdonosok mindig büszkén mutogatták őket látogatóiknak.

5. Kérdéses orvosi beavatkozások

Nem is olyan régen, az orvosok még nem tudtak a fertőtlenítésről, és furcsa módszereket alkalmaztak a gyógyításra. Vérvétellel gyógyítottak majdnem minden betegséget, a dadogás ellenszerének a
tunkiss, 2017. október 22. vasárnap, 07:56
Hé'77! - Irodalmi és fotókiállítás a Hybridart Space-ben
Az irodalom és újságírás összefonódásának a 19-20. században komoly hagyományai voltak Magyarországon. A már saját korukban is ismert és elismert írók, költők - például Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Ady Endre vagy Juhász Gyula - irodalmi tevékenységük mellett publicisztikával is foglalkoztak: nap mint nap jelentek meg a mindennapi élet eseményeiről tudósító vagy véleményt formáló írásaik a kor napilapjaiban - idézik fel az MTI-hez eljuttatott közleményükben az Art Moments szervezői.

Tájékoztatásuk szerint a Hé'77! kiállítás ezt a hagyományt szeretné megidézni. "Hiszünk abban, hogy a mindenkori kortárs művészet az egyik legizgalmasabb lenyomatát adja saját kora társadalmi viszonyainak. Programunkkal csavarunk egyet ezen a feltevésen. Megnézzük, hogy negyven évvel ezelőtti felvételeket miként értelmeznek ma népszerű fiatal költők, írók. Milyen kontextusba helyeznek, hogy verselnek meg vagy formálnak publicisztikává olyan képeket, amelyek jóval születésük előtt készültek és egy olyan
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 15:32
Szent László-év - Megnyílt a Szent László-örökség út
akár a román szálat felvéve, a kultúrák közötti értékek cseréjén keresztül közelítsük egymáshoz a nemzeteket - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke kifejtette, az örökségút megnyitása csak az első lépés, a következő évekre több tematikus rendezvényt terveznek, a program segítségével pedig akár műemlékeket és Szent László-freskókat is helyre lehetne állítani.

Azt a legendát kellene éltetni, amely évszázadokon keresztül kulturális, nemzeti és vallási örökségünknek része lett és amitől a 21. században nem szabad eltekinteni - mondta Kelemen Hunor.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa hangsúlyozta, Szent László és elődje, Szent István király munkája az, ami a mai napig megtartotta a magyarokat, vallási, tájegységi és hitközösségeit, illetve kultúráját.

Az emlékév során saját magunknak is megfogalmazhatjuk a feladatainkat Európában és azon belül Magyarországon - jelentette ki Navracsics Tibor.

Hozzátette: az ezeréves magyar
velemenyezd, 2017. október 13. péntek, 18:02
Jó tudni!!
bejelentette, első körben 821 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja, hogy a század végére minden betegség gyógyítható legyen.

A következő tíz évben hárommilliárd dollárral - 821 milliárd forinttal - támogatja az alapkutatást Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan, hogy a 21. század végére fel lehessen számolni a betegségeket a világon. A cél, hogy meggyógyítsunk, megelőzzünk és kezelni tudjunk minden betegséget a következő nyolcvan évben. Szerintük annak tükrében, hogy a múlt században mekkorát lépett előre az orvostudomány és a gyógyítás, elérhetőnek tűnik ez a cél is.

,,Jelenleg csupán négy betegségcsoport okozza a legtöbb halálozást: a rák, a szívbetegségek, a fertőző betegségek és az idegrendszeri betegségek. A megfelelő technológiával mindegyiknél előrehaladást érhetünk el a gyógyításukban" - tartja Mark Zuckerberg.

Tervükhöz a világ legjobb tudósait és technológiáit gyűjtenék össze. Első körben egy sejt-atlaszt hoznak majd létre, amelynek célja, hogy az
piroska0101, 2017. október 03. kedd, 09:25
Páduai Szent Antal
A XIV. században elterjedt legendára vezethető vissza, amely szerint Szent Antalnak a Szentírás tanulmányozása közben megjelent a gyermek Jézus.
............
1190-ben született Lisszabonban, 15 éves korában lépett be az ágostonos Szent Vince, majd Santa Croce kolostorba, ahol szentírástudománnyal és az ókeresztény irodalommal foglalkozott; elmélyülten tanulmányozta Szent Ágoston munkásságát. A ferencesek missziós tevékenységét látva, s önmagában felfedezve a missziós lelkületet, 1220-ban a ferences rendbe lépett és Marokkóba indult hittérítőnek. Útját súlyos betegsége miatt megszakítani kényszerült. Hajóját egy vihar Szicília partjaihoz sodorta. 1221 pünkösdjén találkozott Szent Ferenccel, majd egy itáliai remeteségben élt imádságban és vezeklésben. Egy véletlen (váratlanul prédikálnia kellett) felfedte rendkívüli adottságait: képzettségét, tudományokban való jártasságát és szónoki adottságait, karizmáját. Ettől kezdve
maroka, 2017. szeptember 29. péntek, 10:56
Handó: látogatóközpont is nyílhat majd az Igazságügyi Palotában
épületébe.

Hangsúlyozta: azzal, hogy az igazságszolgáltatás visszakerül méltatlanul elvett épületébe, a nemzet főterére, szimbolikusan is láthatóvá válik, hogy az állam szervezete a hatalommegosztás intézményein alapul.

Handó Tünde célként nevezte meg, hogy az épület ne csak az ítélkezésnek adjon helyet, hanem a látogatóközpont kialakításával lehetőséget adjon életutak, pertörténtek bemutatására, valamint arra is, hogy szemléltessék: százötven év elteltével a bírósági szervezetrendszer visszatért a 19. században kialakított alapstruktúrához, amely a járási, törvényszéki, ítélőtáblai és kúriai szintre épül.

Kiemelte: ezért is van jelentősége a visszatérésnek a hagyományokhoz, valamint annak megismerésének, hogy miként formálódtak az akkori jogszabályszövegek, hogyan gondolkodtak az elődök.

Hozzátette: mindez a bírák számára is egyfajta tartást nyújthat ahhoz, hogy a "hétköznapok robotjából" képesek legyenek feltekinteni és átsegítse őket a mindennapok nehézségein. Úgy fogalmazott, a
velemenyezd, 2017. szeptember 15. péntek, 11:21
Amikor 150 izlandi vonult fel a NATO ellen
hisz bennük teljes bizonyossággal, legalábbis elképzelhetőnek tartja a létezésüket. Ólafur Ragnar Grímsson, aki 1996 és 2016 között a szigetország elnöke volt, egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy ,,mivel az izlandiak olyan kevesen voltak, a régi időkben megkétszereztük a létszámunkat az elfekről és tündérekről szóló történetekkelA kicsi, emberszerű, kőházakban élő, rejtőzködő lények ,,tevékenysége" pedig nem egyszer komoly hatással is volt az izlandiak életére - még a 20. században is. Egy alkalommal például, az 1930-as évek végén egy új út építésébe fogtak, amely a tervek szerint keresztülvezetett volna az Álfhóll (Elf domb) nevű sziklán, amelyet így lebontásra ítéltek. Az építkezés azonban pénzügyi problémák miatt leállt, majd amikor egy évtized múltán ismét nekifogtak, az építőgépek sorra lerobbantak, a szerszámok pedig egymás után elvesztek vagy megrongálódtak, így az Álfhóll lebontása ezúttal is
bordat, 2017. szeptember 13. szerda, 20:11
1/137
Képek, videók
Karib tengeren. St.Barth
katka5212
2014. május 10. szombat, 18:27
Pihenés a Karib-tengernél
erzsob
2012. október 29. hétfő, 06:34
karib tenger.png
cady89
2012. április 09. hétfő, 02:38
Karibik-tenger.png
farkas1945
2010. december 17. péntek, 18:22
Karibik-tenger.jpg
farkas1945
2010. december 17. péntek, 18:13
karib tenger-jack sparrow
pildu
2010. szeptember 01. szerda, 22:30
karib tenger -orlando blu
pildu
2010. szeptember 01. szerda, 22:30
Karib tenger kalózai dobo
pildu
2010. szeptember 01. szerda, 22:29
A Karib tenger kalóza
andy1108
2010. május 16. vasárnap, 14:41
Naplemente a Karib-tenger
szalai0913
2010. május 09. vasárnap, 19:04
A Karib Tenger Kalózai
szanita10
2009. november 01. vasárnap, 14:06
Karib tenger kalózai.jpg
beatrice
2009. május 04. hétfő, 08:09
venetian-mask-joker-jo lly
zskadi
2017. január 24. kedd, 07:10
siena-jolly.png
zskadi
2017. január 24. kedd, 07:09
Jollyne.jpg
kisgizus
2015. május 22. péntek, 15:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.