Regisztráció  Belépés
2017. július 22. szombat | 29. hét | 203. nap | 06:58 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Nyílt levélben bírálta a lengyel kormány "demokráciaellenes intézkedéseit" több egykori államfő
a minden embert, (...) a Lengyel Köztársaság állampolgárait megillető alapvető szabadságjogok mellett állunk. (...) A jogállamiság és a demokratikus értékek megőrzéséért küzdünk. Nem egyezünk bele abba, hogy elvegyék tőlünk az alapvető állampolgári jogokat és a gyülekezési szabadságot" - olvasható a levélben, amelyet a volt elnökök mellett számos ellenzéki szimpatizáns is aláírt. "Gyermekeink és az ő gyermekeik oldalán állunk, akiknek joguk van egy szabad, demokratikus, modern hazában élniük a 21. században."

A volt elnökök azzal egy időben tették közzé a nyílt levelet, hogy az Európai Bizottság a vitatott igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt.

A levélírók a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselői által a múlt héten benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban is kifejtették álláspontjukat. "Mi, állampolgárok, tekintet nélkül a köztünk lévő különbözőségekre és pártállásra, a jogaink oldalán állunk (...) Harcolunk, mert a
velemenyezd, 2017. július 19. szerda, 20:24
Egy egyiptomi kolostor könyvtára őrizte meg
Hippokratész ókori receptjének szövegét.
Hatodik században írt orvosi receptekre bukkantak az egyiptomi Szent Katalin-kolostorban a felújítási munkálatok alatt, ezek egyike Hippokratész görög orvos receptjének töredéke - jelentette be szerdán Haled el-Enani egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.
Az úgynevezett palimpszeszt kódex lapjainak egyikén, egy görög nyelvű recepten orvosi célra használt gyógynövények rajzai láthatók - adta hírül az al-Ahram egyiptomi napilap honlapja.
A pergamen egy másik rétegén rábukkantak egy másik szövegre is, amely a Sínai-félszigeti kódex, egy Kr. u. 4. századi nagybetűs görög nyelvű Biblia kéziratát rejti.

Pergamenből a IV. századtól készítenek kódexeket. Mivel jóval tartósabb volt papirusznál, ezért gyakran az eredeti írást lekaparták, hogy újra írhassanak rá. Ez a görög pszáó (súrol) szóból eredő palimpszeszt kódex, más néven codex rescriptus (újra írt).

A
bordat, 2017. július 08. szombat, 18:37
Vélemény a magyae rovásírásról.
A múlt héten a Mindenki Akadémiája műsorban előadás hangzott el a magyar rovásírásról. Ebből is kitűnt, hogy a magyar rovásírás szabályait nyelvművelők állították össze többnyire a reneszánsz idején, vagyis a 16-17. században. Ez azonban már a születésekor anakronizmusnak számított, hiszen ekkor már meghonosodott a latin betűs írás és semmi remény sem lehetett arra, hogy azt kiszorítsa egy mesterséges rovásjeles írásmód. Ugyanakkor ez a rovásjeles írásmód kitűnő táptalajul szolgált a nagy magyar sznobizmus számára. És ez tartotta életben a mai napig (sajnos).
tomerle, 2017. július 07. péntek, 10:47
Trump: hűek maradunk a Washingtoni Szerződés 5. cikkelyének betartásához
lehetett szállni az országot, de az soha nem veszítette el büszkeségét.

"Nemcsak azért vagyok itt, hogy régi szövetségesünket meglátogassam, hanem azért is, hogy példaként mutassam fel azoknak, akik keresik a szabadságot, akik bátorítást várnak ahhoz, hogy megvédjék civilizációnkat" - hangsúlyozta az amerikai elnök, az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó Krasinski téren összegyűlt hatalmas tömeghez fordulva.

"A lengyel nép Európa lelke, bár sokat szenvedett a múlt században, a lengyel nemzetet sohasem lehetett kitörölni a történelemből, és sohasem veszítette el a büszkeségét" - mondta. Megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban. Mint mondta, az amerikai katonák jelenléte szimbolizálja az Egyesült Államok elkötelezettségét a demokratikus és szabad Európa mellett.

Az amerikai elnök a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva kijelentette: az Egyesült Államok és Lengyelország "vállvetve kiállnak az 5.
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 16:12
Cukorbaj következtében levágott nagylábujj
Sejh Abd el-Kurna-i rejtekhelyen található dombon. A kápolna a Kr. e. 15. századból származó monumentális sziklasírok egy csoportjának képezte részét, amelyet a felső rétegek számára építettek. A Bázeli Egyetem szakértői 2015 vége óta tanulmányozzák az ősi elittemetőt, valamint annak környékét.

A legkorábbi Sejh Abd el-Kurna-i sírok a Kr. e. 2. század elejére datálhatók, a temető azonban a Kr. e. 15. században élte ,,virágkorát" - ha lehet ilyesmiről beszélni egy temető esetében. A sziklába vájt építményeket számos alkalommal újra felhasználták, és legalább részleteikben újraformálták a Kr. e. 1. évezred folyamán. Jóval később lakásokként is felhasználták a sírokat, főként helyiek - a folyamat a korai keresztény remetékkel kezdődött, és csak a 20. században ért véget.

A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projekt során mikroanalatikus, tudományosan megalapozott
bordat, 2017. június 24. szombat, 12:36
{Edgar Allan Poe - életének története Wikipédiából
racionalizáció kivételesen szellemes gyakorlatának"nevezte az esszét.

Öröksége[szerkesztés]
Hatása az irodalomra
Életében Poe-t leginkább kritikusként ismerték el. James Russell Lowell, egy másik kritikus ,,az Amerikában valaha élt legjobb ítélőképességű, legfilozofikusabb és legbátrabb irodalmi kritikusnak" nevezte, hozzátéve, hogy szerinte időnként kéksavat (hidrogén-cianidot) használt tinta helyett. Poe-t íróként is számon tartották; az egyik első amerikai író volt a 19. században, aki nagyobb népszerűséget szerzett Európában, mint saját hazájában. Részben korai Baudelaire-fordításainak köszönhetően rendkívüli tiszteletnek örvend Franciaországban. Baudelaire Poe-fordításai az 1850-es években egész Európában népszerűvé váltak.

A Poe detektívtörténeteiben szereplő C. Auguste Dupin a világirodalom szinte minden későbbi detektívjének alapjául szolgált. Sir Arthur Conan Doyle azt mondta, hogy,,Poe összes detektívtörténete egy gyökeret alkot, melyből egy új
charlotteani, 2017. június 16. péntek, 05:48
Meggy sztory
A meggy őshazája a Kaukázus vidéke és Kis-Ázsia. A múltját nehéz nyomon követni, mert nem mindig derül ki egyértelműen a régi ábrázolásokból, hogy meggyről vagy cseresznyéről van szó. Sokáig mellőzve volt a cseresznyével szemben, feltehetően a fanyar íze és a vadmeggyek apró gyümölcse miatt. A meggyről biztosan tudjuk, hogy a magyarság ismerte a honfoglaláskor.
A csüngő ágú, savanyú meggy a régi századokban csak díszfaként funkcionált, vesszőiből lugast neveltek. Termesztése a XVI. században lendült fel. A meggy a magyarság egyik első gyümölcse volt, amit ,,savanyú cseresznyének" hívtak.
A történelmi távlatban világosnak látszik, hogy a Kárpát-medencében két nagy fajtacsoport alakult ki: a Cigánymeggy és a Pándy meggy. Régebben a szakírók vadmeggynek nevezték a cigánymeggyet.
Íze és mérete alapján a legértékesebb meggyfajta a Pándy (üveg) meggy. Neve igen változatos, de lényegében ugyanannak a fajtának helyi változatáról van szó. származása ismeretlen, de szinte biztos, hogy az
lizawolf, 2017. június 12. hétfő, 08:02
Rangos lengyel irodalmi díjat kapott Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító
A krakkói Julisz Slowacki színházban rendezett ünnepi díjátadón részt vett Magdalena Gawin lengyel kulturális miniszterhelyettes, valamint Dariusz Jaworski, a lengyel nemzeti kulturális intézményként működő Lengyel Könyvintézet igazgatója. Felolvasták Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, irodalomtörténész és műfordító köszöntőjét.

A lengyel irodalom műfordítói a 20. században az egyébként is magas színvonalú magyar műfordítószakma elitjét alkották, Pálfalvi pedig méltó folytatójuk - hangzott el a laudációban. Jerzy Snopek kiemelte: a díjazott munkájának köszönhetően kitűnő magyar fordításban olvashatóak többek között az egyik legfontosabb, ám sokáig hallgatásra ítélt múlt századi lengyel emigráns regény- és esszéíró, Józef Mackiewicz művei, továbbá számos kortárs szépirodalmi alkotás, valamint irodalom- és gondolkodástörténeti, történelmi tárgyú könyvek is.

A díjazott "ma mesternek, sőt fejedelemnek számít a lengyel próza magyar fordítói között" - fogalmazott Jerzy Snopek, hozzátéve: "ha
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 20:14
Az élesztő
betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Putyin látogatást tett az óhitű ortodoxok moszkvai vallási központjában
Putyin találkozott Kornyilijjel, az orosz óhitű ortodox egyház metropolitájával, és megtekintette az óhitűek (raszkolnyikok) katedrálisát, valamint a kultúrájukat bemutató kiállítást. A látogatást a hívők a Moszkovszkij Komszomolec című napilap beszámolója szerint hitük teljes körű legalizációja jeleként tekintették.

"Az óhitűség az igazi pravoszláv hit, amely Vlagyimir fejedelem közvetítésével érkezett a földünkre, és mi szentül őrizzük a hagyományokat. Bízunk benne, hogy ezek nemcsak a múltat, hanem államunk jövőjét is jelentik" - mondta az elnöknek a villanyáram használatától is elzárkózó vallási közösség vezetője.

A metropolita arra kérte az elnököt, hogy Oroszországban állami szinten emlékezzenek meg Avvakum protopópáról, az egyházszakadás konzervatív vezéralakjáról, akit "az orosz irodalom atyjának" nevezett. Kérte továbbá az óhitűek egyházi épületeinek visszaszolgáltatását, ami a szinódusi ortodox egyház esetében régóta megkezdődött, valamint azt, hogy az állam osszon földet a
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 20:14
Elkezdődött a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálása
prekoncepciók nélkül a lehető legtöbbet megtudjon a templomról, hogy aztán teljes felelősséggel lehessen dönteni a belső felújításról. Mint mondta, ehhez egy értékleltár elkészítése is kellett, amely utat mutatott a műemléki kutatásokhoz. Kiemelte: közel ezer tétel került a leltárba, s így a jövőbeni beavatkozások során pontosan ismerhető lesz valamennyi értéke a székesegyháznak.

Bartos György művészettörténész bemutatta a barokk stílusú székesegyház építéstörténetét, amely szerint feltehetően a 10. században épített Szent Péter Pál-plébániatemplom, a 12. századi Szent Imre-templom vagy a Szent Jakab-templom lehetett az elődje. Annyi biztos, hogy 1543-tól török dzsámiként működött és 1688-tól lett újra keresztény templom.

Székesfehérvár második legtöbbet kutatott épülete az 1700-as években teljes átépítésen esett át, 1777-től püspöki székesegyház, 1778-tól pedig itt őrzik a Szent István-ereklyét. A két világháború között, illetve az 1950-1960-as években is komoly felújításokat végeztek az épületen,
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 13:23
Rudolf Steiner - Az ellentéterők: Lucifer, Ahriman, Azurák
érdekelt emberrétegek ösztöneinek felkorbácsolásával erőszakos keresztülvitelt hajtanak végre, ami rossz és kegyetlen s az emiatt támadó reakció el is söpri az egészet, de utána az emberek gondolkozni kezdenek: az idea nem is volt rossz, csak a végrehajtás volt gyalázatos. Hogyan lehetne jobban csinálni? Ezáltal megindul az új ideával való termékeny foglalkozás az emberek saját szabad akaratából. Így jutnak szerephez az ellentéthatalmak még az emberiség fejlődésében is.

Csak legutóbb, a XX. században kezdődött el a harmadik ellentéterő fellépése, amelyet Rudolf Steiner Azuráknak nevez. Hatásuk ma még csak a nemzetközi politikai életben kezd észlelhetővé válni, de idővel lassanként az egyéni emberi életben is egyre érezhetőbb lesz(!). Reprezentánsuk az asztrológiában a Plútó bolygó, amelyet az egyéni horoszkópokban még nem lehet tekintetbe venni (1993 előtt), de évtizedek múlva már jelentős lesz.

Az Azurák közvetlenül hatnak az addig még 'alvó' emberi akaratra s azt olyan
eposz, 2017. május 22. hétfő, 18:08
1/135
Képek, videók
Az intézkedései miatt! :)
meki77
2012. február 10. péntek, 19:36
M.Köztársaság.jpg
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:43
Magyar köztársaság.jpg
kicsoda57
2016. március 15. kedd, 15:29
M.O.Köztársasága.jpg
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:27
uj-magyar-koztarsasago t.j
agica2004
2015. március 16. hétfő, 14:51
A Köztársasági elnöknél
oinomaosz
2014. szeptember 25. csütörtök, 12:51
Dominikai Köztársaság ;a
farkas1945
2013. november 28. csütörtök, 12:05
köztársasági elnökök.png
agica2004
2013. május 01. szerda, 19:34
magyarország köztársaság
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:49
trieszt köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 31. hétfő, 13:33
paris köztársaság tér
lacipecsenye
2012. december 27. csütörtök, 14:45
Itt székel a köztársasági
eliza666
2012. szeptember 20. csütörtök, 18:06
arad köztársaság sugárút
lacipecsenye
2012. június 20. szerda, 10:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.