Regisztráció  Belépés
2017. június 23. péntek | 25. hét | 174. nap | 00:06 | Zoltán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
{Edgar Allan Poe - életének története Wikipédiából
racionalizáció kivételesen szellemes gyakorlatának"nevezte az esszét.

Öröksége[szerkesztés]
Hatása az irodalomra
Életében Poe-t leginkább kritikusként ismerték el. James Russell Lowell, egy másik kritikus ,,az Amerikában valaha élt legjobb ítélőképességű, legfilozofikusabb és legbátrabb irodalmi kritikusnak" nevezte, hozzátéve, hogy szerinte időnként kéksavat (hidrogén-cianidot) használt tinta helyett. Poe-t íróként is számon tartották; az egyik első amerikai író volt a 19. században, aki nagyobb népszerűséget szerzett Európában, mint saját hazájában. Részben korai Baudelaire-fordításainak köszönhetően rendkívüli tiszteletnek örvend Franciaországban. Baudelaire Poe-fordításai az 1850-es években egész Európában népszerűvé váltak.

A Poe detektívtörténeteiben szereplő C. Auguste Dupin a világirodalom szinte minden későbbi detektívjének alapjául szolgált. Sir Arthur Conan Doyle azt mondta, hogy,,Poe összes detektívtörténete egy gyökeret alkot, melyből egy új
charlotteani, 2017. június 16. péntek, 05:48
Meggy sztory
A meggy őshazája a Kaukázus vidéke és Kis-Ázsia. A múltját nehéz nyomon követni, mert nem mindig derül ki egyértelműen a régi ábrázolásokból, hogy meggyről vagy cseresznyéről van szó. Sokáig mellőzve volt a cseresznyével szemben, feltehetően a fanyar íze és a vadmeggyek apró gyümölcse miatt. A meggyről biztosan tudjuk, hogy a magyarság ismerte a honfoglaláskor.
A csüngő ágú, savanyú meggy a régi századokban csak díszfaként funkcionált, vesszőiből lugast neveltek. Termesztése a XVI. században lendült fel. A meggy a magyarság egyik első gyümölcse volt, amit ,,savanyú cseresznyének" hívtak.
A történelmi távlatban világosnak látszik, hogy a Kárpát-medencében két nagy fajtacsoport alakult ki: a Cigánymeggy és a Pándy meggy. Régebben a szakírók vadmeggynek nevezték a cigánymeggyet.
Íze és mérete alapján a legértékesebb meggyfajta a Pándy (üveg) meggy. Neve igen változatos, de lényegében ugyanannak a fajtának helyi változatáról van szó. származása ismeretlen, de szinte biztos, hogy az
lizawolf, 2017. június 12. hétfő, 08:02
Rangos lengyel irodalmi díjat kapott Pálfalvi Lajos irodalomtörténész, műfordító
A krakkói Julisz Slowacki színházban rendezett ünnepi díjátadón részt vett Magdalena Gawin lengyel kulturális miniszterhelyettes, valamint Dariusz Jaworski, a lengyel nemzeti kulturális intézményként működő Lengyel Könyvintézet igazgatója. Felolvasták Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet, irodalomtörténész és műfordító köszöntőjét.

A lengyel irodalom műfordítói a 20. században az egyébként is magas színvonalú magyar műfordítószakma elitjét alkották, Pálfalvi pedig méltó folytatójuk - hangzott el a laudációban. Jerzy Snopek kiemelte: a díjazott munkájának köszönhetően kitűnő magyar fordításban olvashatóak többek között az egyik legfontosabb, ám sokáig hallgatásra ítélt múlt századi lengyel emigráns regény- és esszéíró, Józef Mackiewicz művei, továbbá számos kortárs szépirodalmi alkotás, valamint irodalom- és gondolkodástörténeti, történelmi tárgyú könyvek is.

A díjazott "ma mesternek, sőt fejedelemnek számít a lengyel próza magyar fordítói között" - fogalmazott Jerzy Snopek, hozzátéve: "ha
velemenyezd, 2017. június 09. péntek, 20:14
Az élesztő
betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Putyin látogatást tett az óhitű ortodoxok moszkvai vallási központjában
Putyin találkozott Kornyilijjel, az orosz óhitű ortodox egyház metropolitájával, és megtekintette az óhitűek (raszkolnyikok) katedrálisát, valamint a kultúrájukat bemutató kiállítást. A látogatást a hívők a Moszkovszkij Komszomolec című napilap beszámolója szerint hitük teljes körű legalizációja jeleként tekintették.

"Az óhitűség az igazi pravoszláv hit, amely Vlagyimir fejedelem közvetítésével érkezett a földünkre, és mi szentül őrizzük a hagyományokat. Bízunk benne, hogy ezek nemcsak a múltat, hanem államunk jövőjét is jelentik" - mondta az elnöknek a villanyáram használatától is elzárkózó vallási közösség vezetője.

A metropolita arra kérte az elnököt, hogy Oroszországban állami szinten emlékezzenek meg Avvakum protopópáról, az egyházszakadás konzervatív vezéralakjáról, akit "az orosz irodalom atyjának" nevezett. Kérte továbbá az óhitűek egyházi épületeinek visszaszolgáltatását, ami a szinódusi ortodox egyház esetében régóta megkezdődött, valamint azt, hogy az állam osszon földet a
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 20:14
Elkezdődött a székesfehérvári Szent István király-székesegyház belső restaurálása
prekoncepciók nélkül a lehető legtöbbet megtudjon a templomról, hogy aztán teljes felelősséggel lehessen dönteni a belső felújításról. Mint mondta, ehhez egy értékleltár elkészítése is kellett, amely utat mutatott a műemléki kutatásokhoz. Kiemelte: közel ezer tétel került a leltárba, s így a jövőbeni beavatkozások során pontosan ismerhető lesz valamennyi értéke a székesegyháznak.

Bartos György művészettörténész bemutatta a barokk stílusú székesegyház építéstörténetét, amely szerint feltehetően a 10. században épített Szent Péter Pál-plébániatemplom, a 12. századi Szent Imre-templom vagy a Szent Jakab-templom lehetett az elődje. Annyi biztos, hogy 1543-tól török dzsámiként működött és 1688-tól lett újra keresztény templom.

Székesfehérvár második legtöbbet kutatott épülete az 1700-as években teljes átépítésen esett át, 1777-től püspöki székesegyház, 1778-tól pedig itt őrzik a Szent István-ereklyét. A két világháború között, illetve az 1950-1960-as években is komoly felújításokat végeztek az épületen,
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 13:23
Rudolf Steiner - Az ellentéterők: Lucifer, Ahriman, Azurák
érdekelt emberrétegek ösztöneinek felkorbácsolásával erőszakos keresztülvitelt hajtanak végre, ami rossz és kegyetlen s az emiatt támadó reakció el is söpri az egészet, de utána az emberek gondolkozni kezdenek: az idea nem is volt rossz, csak a végrehajtás volt gyalázatos. Hogyan lehetne jobban csinálni? Ezáltal megindul az új ideával való termékeny foglalkozás az emberek saját szabad akaratából. Így jutnak szerephez az ellentéthatalmak még az emberiség fejlődésében is.

Csak legutóbb, a XX. században kezdődött el a harmadik ellentéterő fellépése, amelyet Rudolf Steiner Azuráknak nevez. Hatásuk ma még csak a nemzetközi politikai életben kezd észlelhetővé válni, de idővel lassanként az egyéni emberi életben is egyre érezhetőbb lesz(!). Reprezentánsuk az asztrológiában a Plútó bolygó, amelyet az egyéni horoszkópokban még nem lehet tekintetbe venni (1993 előtt), de évtizedek múlva már jelentős lesz.

Az Azurák közvetlenül hatnak az addig még 'alvó' emberi akaratra s azt olyan
eposz, 2017. május 22. hétfő, 18:08
Évszázados orvosi módszerrel csökkenthető a lombikbébi-eljárások száma
megtermékenyülést.

A kutatás eredményeit a The New England Journal of Medicine pénteki száma közölte.

Az adelaide-i Robinson Kutatóintézet professzora, Ben Mol vezette kutatásban 1119 nő vett részt, az egyik csoportjuknál olajos alapú átmosást, a másiknál vizes alapút alkalmaztak.

A hiszteroszalpingográfia - a méh és a petevezetékek kontrasztanyagos röntgenvizsgálata - nevű eljárást először 1917-ben végezték, az ötvenes évek óta mind a vizes alapú, mind az olajos alapú oldat használatban volt.

"A múlt században a meddő nők teherbeesési aránya megnőtt, amikor átestek ezen az eljáráson. Eddig nem tudtuk, befolyásolta-e a sikert az oldat minősége" - magyarázta Mol, aki maga is egy ilyen vizsgálat után fogant.

A vizsgálatban részt vevő meddő nők közül az olajos csoport majdnem 40 százaléka, a vizes csoport 29 százaléka fogant meg az eljárás alkalmazása utáni hat hónapban - ismertette az eredményeket a medicalexpress.com.

"Az olajos csoportban jelentősen nagyobb volt a sikeres
velemenyezd, 2017. május 19. péntek, 14:22
'56 a Moson Megyei Műhely 2012-2017-ben
Nyugatról. A mosonmagyaróvári
gyász megnyilvánulásait külföldi fotóriporterek örökítették meg, s nem sejtették,
hogy fotóik alapján fognak bebörtönözni, sőt kivégezni embereket. Az óvári
gazdászok beszámolóiban is olvashatunk a külföldi segélyszállítmányok
fogadásáról.
Forradalmunk és szabadságharcunk már a modern médiakorszakban
zajlott, így rengeteg képünk van az eseményekről. Azokban a napokban
Magyarország képe megváltozott, és a nekünk oly sok jót nem hozó XX.
században soha nem voltunk olyan kedveltek a világ közvéleménye előtt, mint
akkor.

Tisztelt megjelentek!

Gyakran hallani azt a vélekedést, hogy a fiatalok közönyösek a
közügyekkel szemben, forrófejűek, önzők és dologtalanok. Nem lehet rájuk
számítani, és csak az érdekli őket, hogy meglegyen a szórakozásuk. Köszönik,
nem kérnek az 1956-os ünnepekből, az emelkedett gondolatokból, az országos
ügyekből. Ennek ellenére a különböző felmérések azt mutatják, hogy az
azenujsagom, 2017. május 19. péntek, 04:52
A magyar operatörténet kezdeteire reflektál az Erkel Színház dupla bemutatója
fennmaradt magyar operát, Ruzitska József Béla futása című művét - közölte a dalszínház az MTI-vel.

A tatárjárás idején Dalmáciában játszódó történetben Kálmán, az idős magyar nemes - miközben egy korábbi sérelme miatt bosszút esküdött IV. Béla király ellen - erkölcsi dilemmával találja szemben magát, amikor várába fogadja a mongolok elől álruhában menekülő uralkodót.

A reformkor hajnalán született, első hazafias tematikájú, verbunkos alapú színpadi alkotás nagy népszerűségnek örvendett a 19. században, "Hunnia nyög letiporva..." kezdetű dala a kor slágerének számított, és egyes vélekedések szerint ez a darab keltette fel a fiatal Erkel Ferenc érdeklődését is az opera műfaja iránt.

Chudy József Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi című daljátékát még a Béla futása előtt, 1793-ban mutatták be Budán, ezért a zenetudósok egy része ezt tekinti az első magyar operának. Mivel a darabnak csak a szövegkönyve maradt az utókorra, Orbán György a Budapesti Kamaraopera felkérésére készítette el a darab
velemenyezd, 2017. május 18. csütörtök, 12:02
Szent László-év - Erdő Péter: a lovagkirály mindvégig kitartott a Krisztus-hit mellett
nemcsak az ország rendjének megszilárdítójaként, de csodatevőként is tisztelték. Nagyváradi sírja körül sok csodás gyógyulás történt, kortársainak legjellemzőbb hite és meggyőződése pedig az volt, hogy a szent király a halála után is el tudja dönteni a peres ügyeket. A sírjára vagy fejereklyéjére tett eskünek perdöntő erőt tulajdonítottak.

Erdő Péter kitért arra: Szent László tisztelete a történelem során újra meg újra felvirágzott, szentté avatását követően, majd az Anjou királyok idején a XIV. században a lovagi eszmény tökéletes megtestesítőjét látták benne, aki kiállt a gyengékért, táplálta a szegényeket és az éhező, szomjazó katonákat. Halála után évszázadokkal is őt hívták segítségül a harcban, és meg voltak győződve arról, hogy személyesen is megjelenik és részt vesz a csatákban.

Hozzátette, László király alakját legendák veszik körül, és bár a szentek legendái "nem riportok és nem történeti tudósítások", mégis hiteles képet őriznek egy-egy nagy személyiség legjellegzetesebb
velemenyezd, 2017. május 17. szerda, 12:23
A Primoąten falu.
falu és község Horvátországban ©ibenik-Knin megyében. ©ibenik központjától légvonalban 16, közúton 30 km-re délre, Dalmácia középső részén, Sibenik és Trogir közt egy mesterséges félszigeten fekszik. Eredetileg egy sziget volt, de a régi fahíd elbontása után a tengert feltöltötték. Mediterrán hangulatú település, sok kis kőház és szűk utcák jellemzik.

Ez a terület már az i. e. 7. században is lakott volt és fontos kereskedelmi és katonai központnak számított. A község területén nagyon korai illír, görög és szláv települések nyomai is megtalálhatók. A 10. században ezt a területet Parathelsiának, majd később a 19. század végéig Bosiljinának nevezték. Bosiljina két régióból a primoąteni és a rogoľnicai körzetből tevődött össze. A primoąteniek elődei a bogumilok voltak. A 15. század folyamán ugyanis nyolcvan bogumil család érkezett Boszniából a török hódítás elől menekülve a ©ibenikre és a
schuro, 2017. május 13. szombat, 08:12
1/134
Képek, videók
1024px-Edgar_Allan_Poe _Bi
charlotteani
2017. június 16. péntek, 04:49
606px-Edgar_Allan_Poe_ Sig
charlotteani
2017. június 16. péntek, 04:49
800px-Edgar_Allan_Poe_ 2.j
charlotteani
2017. június 16. péntek, 04:49
Edgar Allan Poe ...
matolaterezia
2014. március 06. csütörtök, 15:38
Edgar Allan Poe-Álomorszá
jakabgasparne
2010. március 08. hétfő, 12:47
Edgar Allan Poe- Álmok
jakabgasparne
2009. szeptember 17. csütörtök, 06:46
Edgar Allan Poe
sarkadykati
2009. március 31. kedd, 13:59
wikipedia.png
tvnati
2013. március 08. péntek, 05:43
wikipedia
gotfater
2009. november 15. vasárnap, 22:45
wikipédia.jpg
agica2004
2009. július 10. péntek, 14:30
kritikus.png
chillik
2016. május 26. csütörtök, 05:23
kritikus helyzetekre.jpg
lenke1964
2016. január 24. vasárnap, 10:37
Első óvodás rajzok egyike
moppet
2008. január 31. csütörtök, 23:47
az első munkáim egyike,it
csemo
2006. augusztus 15. kedd, 07:47
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.