Regisztráció  Belépés
2018. június 22. péntek | 25. hét | 173. nap | 20:39 | Paulina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Németh Szilárd: a múlt értékeire épít a Magyar Honvédség
Németh Szilárd közölte: egy ország önképe, egy nemzet önazonossága nagyban befolyásolja annak jövőjét, a kultúra, az értékek megtartásának képességét.

Márpedig a haditengerészet hagyományai beépültek nemzeti öntudatunkba, és "gazdagították azt az örökséget, amelyre a 21. században is szükségünk lesz" - fogalmazott az államtitkár.

Németh Szilárd kiemelte, hogy a tanácskozással a Magyar Honvédség - és egyben Európa - első gőzhajtású hadihajója vízre bocsátásának 170., valamint a Szent István csatahajó elsüllyesztésének 100. évfordulójára is emlékeznek, tisztelegve ezzel a magyar haditengerészek, különösen pedig azok előtt, akik hősi halált haltak.

A haditengerészetet a magyarság múltjának büszkeségeként említve az államtitkár megjegyezte: a fegyvernem dicsőségét a kommunisták azért hallgatták el, mert azt Horthy Miklós későbbi kormányzó vezette.

A Magyar Honvédség számára 170 éves története során az ország függetlensége, szuverenitása és biztonsága jelentett vezérlő elvet. A Magyar
velemenyezd, 2018. június 08. péntek, 11:16
Trump-Kim csúcstalálkozó - Miért éppen Szingapúr?
elnök és az észak-koreai vezető Sentosa szigetén, a Capella Hotelben találkozik, de valószínűleg egyikük sem ott száll meg. Donald Trump vélhetően az elődei által is használt Shangri-La Hotelt, Kim Dzsong Un pedig a St. Regis Singapore szállodát választja a The Straits Times című lap szerint. Mindkettő a főszigeten van.

Az 500 hektáros Sentosa a luxus ingatlanjairól, magánkikötőiről és golfklubjairól ismert. A sziget múltja viszont korántsem annyira makulátlan, mint a jelene.

Szingapúrt a 19. században alapították brit kereskedelmi állomásként, ideális választás volt, mivel az India és Kína közötti kereskedelmi útvonalon fekszik. De már a brit uralom előtt is virágzó kereskedelmi központként működött, ahol nemcsak kereskedők, hanem kalózok is megfordultak.

Akkoriban Sentosát Pulau Blakang Mati néven ismerték, ami annyit tesz, a halál utáni sziget. Leginkább malájok, kínaiak és az eredetileg az indonéziai Sulawesiről származó tengerjáró nép, a bugik lakták.

A második világháborúban,
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 16:42
MTA-elnök: Semmelweis Ignác sorsa a kutatói pálya törékenységét is mutatja
kutatók közül már biztosan sokan kerültek olyan helyzetbe, amelyben kiderült: egy probléma megoldása lényegesen egyszerűbb, mint azt először gondolták volna.

Ahhoz azonban, hogy valódi változást érjenek el egy jelentős felfedezés során, többre van szükség: az új eljárást nemcsak szakmabéliek egy szűk körének kell elfogadnia, hanem a nagyközönségnek is - fűzte hozzá.

Semmelweis Ignác egyszerű választ adott egy tragédiákat okozó problémára. Ma egy tekintélyes egyetem viseli az orvos nevét, a 19. században azonban csupán értetlenséget, sőt támadásokat is kapott. Kollégái ösztönösen elutasították azt, ami ma már egy gyermeknek is nyilvánvaló - hangoztatta Lovász László.

Semmelweis Ignác ideje óta sokat változott a tudományos megközelítés: ma szabályok és módszerek alapján zajlik a munka. Csak a bizonyítékokon alapuló ismeretet tartják tudományosnak - jelezte.

Lovász László megemlített egy frissen elindított honlapot, amelynek első cikke a kanyaróval foglalkozik. A védőoltás fontossága messze
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 12:51
Pozitív idézetek 7
vetett hit optimizmusa." (Karácsony Sándor)

"A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül ő tudja megalkotni saját egyéniségét. A gyermek lelke lágy viaszhoz vagy fehér papírhoz hasonló, ahová magának a gyermeknek kell belevésni a képzeteket." (Maria Montessori)

"Nem a tudás, hanem a tanulás, nem a birtoklás, hanem a szerzés, nem az ottlét, hanem az odaút szerzi a nagyobb örömet." (Carl Friedrich Gauss)

"Az olyan ember, aki nem ért a számítógéphez a XXI. században analfabétának fog számítani." (Teller Ede)

"Ez kölcsönbe megy: az emberek, miközben tanítanak, maguk is tanulnak." (Seneca)

"Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod." (Talmud)

"Nem értünk rá tanulni, mert folyton tanítottak." (Karinthy Frigyes)

"Abban mutatkozik meg műveltségünk, ahogyan a műveletlenekkel bánunk." (Móra Ferenc)

"A tanuló ne gondolatokat, hanem gondolkozni tanuljon." (Immanuel Kant)

"Minden kisgyerek okos, a
irmus, 2018. május 28. hétfő, 16:17
Kövér: Magyarország halhatatlan, amíg nemzedékei hisznek benne és tesznek érte
emlékév hivatalos megnyitóján kiemelte: hármas ünnep a 300. évforduló, az újjászületés magyar, szlovák és európai ünnepe.

Magyar ünnep, mert újabb bizonyítéka annak: a történelem ura soha nem engedi, hogy a világ romboló urainak akarata beteljesedjék rajtunk - mondta a házelnök.

Emlékeztetett: a világhatalomra törő, a keresztény Európát fenyegető oszmán birodalmat a középkori magyar állam önmaga feláldozása árán tudta csak megállítani.

A magyarok 1526-ban, majd az azt követő másfél évszázadban történelmük során először, de nem utoljára fizettek tragikus árat a Nyugat számára prosperitást és jólétet hozó biztonságért - tette hozzá.

Azt mondta: a magyarság által fizetett véráldozatba több száz magyar településhez hasonlóan Kiskőrös sorsa is belefoglaltatott, 1529. április 8-án ugyanis a korábban több ezer éven át lakott település megsemmisült.

Csaknem kétszáz esztendő múlva azonban Kiskőrös újjászületett, a történelmi végzet nem teljesedhetett be rajta - tette hozzá.

Kövér
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 07:05
Kövér: Európa jövője szempontjából sorsdöntő kérdés az identitás
a digitalizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia korában az azonosságtudat alapelemei csak a fejlődés akadályai.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciában és növekvő jólétben élő nyugat-európai társadalmak korábban nem szálltak szembe politikai elitjeik identitásnélküliségre vonatkozó elképzelésével, ám ebben változást hozhat a tömeges migráció megjelenése.

A közép-európai országok kapcsolatáról szólva alapkérdésnek mondta, hogy a nemzeti identitások viszonyában a múlt században elterjedt nemzeti kizárólagosságot sikerül-e felváltani nemzeti kiengesztelődéssel és méltányossággal.

Ha ez sikerül - tette hozzá -, a térség államai új típusú együttműködésének eredményeként minden érintett ország megerősödhet, és erősödik a régió demokratikus rendjének biztonsága.

Arra figyelmeztetett, hogy a visegrádi négyeket - Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát - és a Három tenger kezdeményezés országait (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország,
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 12:52
Csabai kolbász-blues-pálinka pikniket rendeznek a hétvégén
érkeztek a szlovák telepesek Csabára, és hogyan választották ki lakhelyüket. Augusztus 20-án avatják fel a korábban megrendelt Szent István-szobrot a főtéren. A záróünnepség október végén lesz, amikor ünnepélyesen felszentelik a felújított evangélikus nagytemplomot. A rendezvényen Békéscsaba kórusaiból alakult 200 fős, alkalmi városi kórus, valamint száz tagú zenekar ad hangversenyt.

Békéscsabát - régebbi nevén Csabát vagy Nagy-Csabát - az 1332-1337-es pápai tizedjegyzékben említik először. A 17. században, az Oszmán Birodalom ellen folytatott felszabadító harcok során néptelenedett el. Az újratelepítés Harruckern János Györgynek köszönhető, aki a török elleni harcokban való részvételéért jutalmul megkapta Békés vármegye nagyobb részét, és döntően evangélikus szlovák parasztokat telepített le. A város ma is a szlovákság egyik kulturális központja. A sok szabad földnek, valamint a természetes népszaporulatnak köszönhetően rövid idő alatt megháromszorozódott Csaba lakossága, 1847-re a az ország húsz
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 07:02
Éljen május elseje.
konfliktusok, tréfák, népszokások
Amájusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert eszköze. A májusfa (májfa, hajnalfa, jakabfa, jakabág) szerelmi ajándék is lehetett, sőt, nagyon is az volt.
A vallásos magyarázat Jakab apostol vértanúságát említi a májusfa-állítás magyarázataként. Ekkor van Szent Jakab apostol napja, ezért aztán a májusfát Jakab-fának nevezik. Hajnalfa néven húsvét hajnalán is állítottak májusfát a Székelyföldön. A 18. században a templomokban is májusfát állítottak, ami a tanítók és diákok dolga volt.
Egy 19. századi szokásgyűjtemény a májusfa eredetét így írja le: ,,Szent Jakab és Szent Fülöp midőn térítgetni jártak, útitársuk lett Valburga nevű szűz hajadon; ezt ebbeli cselekményét. a pogányok tisztátalan személynek nyilváníták, s rágalmazták. A leány azonban, hogy elűzze a gúnyolódókat, elővette vándorbotját, letűzte a földbe, előtte letérdepelt, imádkozott, s erre alig múlt el egy-két óra, midőn a pogányok szeme
liliana01, 2018. május 02. szerda, 10:27
Bartalis János
Bartalis János

Világítani magunkban


Most aztán gyönge kis tollam,
Nehéz-bús szóval vigyél hírt rólam.
Hogy itt élek-éldegélek.
A vak föld és világ felett.

Erdőnek, szabad mezőnek,
Álmodója voltam csillagfénynek.
A bércek, csúcsok, nagy hegyek,
Sugárban, dalban fürödtek.

Most e komor égbolt alatt
Lelsz-e te, szegény reménysugarat?
Minden ott maradt, oda át,
Fa, erdő, csillag és virág.

Múlt, Jövő, Népek, Világok.
Mint bús tenger, a lelkem háborog.
Új világ, új sors, új ember.
A magam életén kezdem el.

Magam munkája-küzdése,
Lesz az időnek szellem-vetése.
Az út, amerre haladok -
Zengnek, zengnek testvérdalok.

,,Mindig új, mindig kezdeni."
De nekünk e sorsot kell tölteni.
A vak időben, században
világítani magunkban.
horvathzsoka, 2018. április 21. szombat, 14:22
Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben
a ravatalnál hangsúlyozta: Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja, életpéldájával 1956 igazságának megtestesítője volt.

"Balás-Piri László nem kötötte meg a maga különalkuját. Nem állt le, nem állt be. Az élet peremére szorítva is megkereste azokat a terepeket, ahol, ha nagyon szűk körben is, lehetett valamit tenni, legalább gondolkodni, legalább emlékezni" - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte: 1956 nem múlt idő. A magyarok nem lehetnek sikeresek a 21. században sem, ha nem 1956 eszményei szerint rendezik be az életüket.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója búcsúbeszédében hangsúlyozta, Balás-Piri Lászlónak is köszönhető, hogy a 21. század magyarjai is nemes és kipróbált értékek őrzői maradhattak.

Bár páratlanul gazdag és tanulságos, szimbolikus fordulatokkal teli életének több mint felét számkivetettként, üldözöttként volt kénytelen eltölteni, sorsával és döntéseivel bizonyította, mindig lesznek, akik a legnagyobb természetességgel
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 16:41
Balog: negyvenmilliárd forint értékben épülnek iskolai tornacsarnokok, tornatermek
területein valósul meg, mert "ott van erre a legnagyobb szükség".

A miniszter megjegyezte: 2006 és 2010 között a szocialista kormány 381 iskolát zárt be, a Fidesz-kormány azonban velük ellentétben építeni szeretne.

Balog Zoltán kitért arra: az egyházi iskolák nagy lehetősége, hogy a 21. század fiataljai számára "újra kívánatossá, vonzóvátegyék a keresztény értékeket", amelyekre Magyarország épül.

Hatalmi szóval ugyanis nem lehet hitet továbbadni, csak úgy, ha "imponál az, ahogyan a 21. században megéljük a nagyszüleink, őseink hitét" - fogalmazott.

"Ha van múltunk és arra büszkék vagyunk, csak akkor lehet jövőnk is", ezért ezt a múltat meg kell védeni lelki, szellemi és anyagi értelemben is - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester köszöntőjében kiemelte: Újbudán számos sportlétesítmény bővült, újult meg kormányzati segítséggel, így a sportolni vágyók egyre szélesebb rétegeit tudják kiszolgálni.

2010 óta megháromszorozódott a
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 12:32
Kosztolányi Dezső: Költő a huszadik században
Kosztolányi Dezső
Költő a huszadik században

Az önimádat büszke heverőjén
fekszem nyugodtan, s a paplanomra sárgán
hull éji villany, nappali verőfény.
Füst és kávé között henyélek,
mivel a dolgom, végzetem csak annyi,
hogy élek.
Csak annyit érünk, amennyit magunkba,
mit nékem a hazugság glóriája,
a munka.
Mit a csaló próféták csácsogása,
nem alkuszom én semmiféle rúttal,
se a labdákért ordító tömeggel,
se számarányokkal, se Hollywood-dal.
Tőlem locsoghat megváltó igéket
s unalmas őrültségeket az ép ész,
nem az enyém a század rongy bohóca,
se a felhőkbe zörgő, bamba gépész.
Nem kell hatalmasoknak úri konca,
s a millióktól olcsó-ócska kegy.
Azt hirdetem, barátim, sok a kettő,
de több az egy.
Recsegjen a múlt s a bárgyú jövő is,
nekem magasabb kincset kell megónom.
Uralkodom tűzhányó kráterén is,
még áll a trónom.
És önmagamat önmagammal
mérem.
Szavam ha hull,
ronix, 2018. március 21. szerda, 21:36
1/139
Képek, videók
Németh Szilárd.jpg
agica2004
2013. december 21. szombat, 12:11
Magyar Honvédség!
hunor87
2007. október 01. hétfő, 16:47
Fontos, hogy tudd értékei
pacsakute
2014. június 24. kedd, 17:41
ertekeink1960.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:48
LV értékeinek értelmezése
peterimajoridozsahe
2010. április 11. vasárnap, 17:10
A tagok is mérték értékei
inoke
2009. november 25. szerda, 14:12
Ti, földi országok,.jpg
katalin_53
2018. június 18. hétfő, 11:03
Ország tortája
irmus
2018. június 01. péntek, 17:58
Hetedhét-ország felé 01.j
chillik
2018. május 21. hétfő, 05:43
Hetedhét-ország felé 02.j
chillik
2018. május 21. hétfő, 05:43
Ország építés.png
cipello
2018. május 18. péntek, 13:29
Jöjjön el a te országod,.
katalin_53
2018. április 28. szombat, 20:46
Kell ott fenn egy ország
irmus
2018. március 11. vasárnap, 11:07
Országos esö 01.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
Országos esö 02.jpg
chillik
2018. február 18. vasárnap, 04:21
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.