Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:52 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Bartalis János
Bartalis János

Világítani magunkban


Most aztán gyönge kis tollam,
Nehéz-bús szóval vigyél hírt rólam.
Hogy itt élek-éldegélek.
A vak föld és világ felett.

Erdőnek, szabad mezőnek,
Álmodója voltam csillagfénynek.
A bércek, csúcsok, nagy hegyek,
Sugárban, dalban fürödtek.

Most e komor égbolt alatt
Lelsz-e te, szegény reménysugarat?
Minden ott maradt, oda át,
Fa, erdő, csillag és virág.

Múlt, Jövő, Népek, Világok.
Mint bús tenger, a lelkem háborog.
Új világ, új sors, új ember.
A magam életén kezdem el.

Magam munkája-küzdése,
Lesz az időnek szellem-vetése.
Az út, amerre haladok -
Zengnek, zengnek testvérdalok.

,,Mindig új, mindig kezdeni."
De nekünk e sorsot kell tölteni.
A vak időben, században
világítani magunkban.
horvathzsoka, 2018. április 21. szombat, 14:22
Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót a Farkasréti temetőben
a ravatalnál hangsúlyozta: Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja, életpéldájával 1956 igazságának megtestesítője volt.

"Balás-Piri László nem kötötte meg a maga különalkuját. Nem állt le, nem állt be. Az élet peremére szorítva is megkereste azokat a terepeket, ahol, ha nagyon szűk körben is, lehetett valamit tenni, legalább gondolkodni, legalább emlékezni" - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte: 1956 nem múlt idő. A magyarok nem lehetnek sikeresek a 21. században sem, ha nem 1956 eszményei szerint rendezik be az életüket.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója búcsúbeszédében hangsúlyozta, Balás-Piri Lászlónak is köszönhető, hogy a 21. század magyarjai is nemes és kipróbált értékek őrzői maradhattak.

Bár páratlanul gazdag és tanulságos, szimbolikus fordulatokkal teli életének több mint felét számkivetettként, üldözöttként volt kénytelen eltölteni, sorsával és döntéseivel bizonyította, mindig lesznek, akik a legnagyobb természetességgel
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 16:41
Balog: negyvenmilliárd forint értékben épülnek iskolai tornacsarnokok, tornatermek
területein valósul meg, mert "ott van erre a legnagyobb szükség".

A miniszter megjegyezte: 2006 és 2010 között a szocialista kormány 381 iskolát zárt be, a Fidesz-kormány azonban velük ellentétben építeni szeretne.

Balog Zoltán kitért arra: az egyházi iskolák nagy lehetősége, hogy a 21. század fiataljai számára "újra kívánatossá, vonzóvátegyék a keresztény értékeket", amelyekre Magyarország épül.

Hatalmi szóval ugyanis nem lehet hitet továbbadni, csak úgy, ha "imponál az, ahogyan a 21. században megéljük a nagyszüleink, őseink hitét" - fogalmazott.

"Ha van múltunk és arra büszkék vagyunk, csak akkor lehet jövőnk is", ezért ezt a múltat meg kell védeni lelki, szellemi és anyagi értelemben is - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), XI. kerületi polgármester köszöntőjében kiemelte: Újbudán számos sportlétesítmény bővült, újult meg kormányzati segítséggel, így a sportolni vágyók egyre szélesebb rétegeit tudják kiszolgálni.

2010 óta megháromszorozódott a
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 12:32
Kosztolányi Dezső: Költő a huszadik században
Kosztolányi Dezső
Költő a huszadik században

Az önimádat büszke heverőjén
fekszem nyugodtan, s a paplanomra sárgán
hull éji villany, nappali verőfény.
Füst és kávé között henyélek,
mivel a dolgom, végzetem csak annyi,
hogy élek.
Csak annyit érünk, amennyit magunkba,
mit nékem a hazugság glóriája,
a munka.
Mit a csaló próféták csácsogása,
nem alkuszom én semmiféle rúttal,
se a labdákért ordító tömeggel,
se számarányokkal, se Hollywood-dal.
Tőlem locsoghat megváltó igéket
s unalmas őrültségeket az ép ész,
nem az enyém a század rongy bohóca,
se a felhőkbe zörgő, bamba gépész.
Nem kell hatalmasoknak úri konca,
s a millióktól olcsó-ócska kegy.
Azt hirdetem, barátim, sok a kettő,
de több az egy.
Recsegjen a múlt s a bárgyú jövő is,
nekem magasabb kincset kell megónom.
Uralkodom tűzhányó kráterén is,
még áll a trónom.
És önmagamat önmagammal
mérem.
Szavam ha hull,
ronix, 2018. március 21. szerda, 21:36
Ötmilliárd forint jut idén a Csoóri Sándor-programra
Csoóri Sándor volt az, aki a 20. század végén általános érvénnyel megfogalmazta: a népi kultúra nemcsak múltunk része, hanem a jövőnk záloga is - emlékeztetett a projekt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán hozzátette: ha a magyarság a 21. században is erős közösség akar lenni, akkor újra át kell élnie a népi hagyományt, a program célja ezért a népművészet, a hagyományőrzés, a vidéki lét, az önazonosság megélésének segítése. A népművészet olyan hagyomány, amelyet egyre nagyobb elismerés övez a társadalom részéről, erre jó példa a közmédia Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedője - jegyezte meg a miniszter.

Balog Zoltán beszámolója szerint 2017-ben, a Csoóri Sándor program első évében 2,5 milliárd forintból 1349 néptánc- és népzenei együttest, népdalkört támogattak szerte a Kárpát-medencében. A támogatást a pályázaton nyertes csoportok többek között népviseletek készíttetésére, hangszerbeszerzésre, technikai eszközök vásárlására, szakmai oktatói
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 14:03
Miért nem tudja a baloldali ellenzék, hogy miért is szavaznának a választók sokan a jelen kormány mellett?
felnőtté.
A szüleid szeme előtt is kérünk, hogy se te, se a barátaid ne próbáljatok bátorságra, merészségre, kitartásra biztatni egy egész népet, amely több száz éve gyakorolja ezt. És ne oktassatok ki olyanokat, generációkat, akik életük nagy részét nélkülözésben, nagyobb nehézségek között harcolták, dolgozták, élték végig, mint amiket te valaha megéltél. Szemtelenség és butaság részetekről bátorságról, kitartásról, jövőbe vetett hitről prédikálni Magyarország népének, olyan embereknek, akik csak a XX. században háromszor építették újra ezt az országot, kétszer ásták ki a romokból és építették fel Budapestet - éhezve, fázva, önzetlenül. Túlélték a politika különböző őrjöngéseit, és egész életükkel, a munkájukkal bíztak a jövőben, különben ti - te sem - nem születtetek volna meg.
Kérdezd meg anyádat, apádat, hányszor hallották már ezt a szöveget: "a felső határ a csillagos ég", "a jövőt építjük", "az új kor elkezdődött" stb. stb...
Ennek a népnek hirdetitek/szónokolod, hogy majd ti/te
meki77, 2018. március 09. péntek, 19:47
A retek jótékony hatásai
retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.

FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.

A meleg hőmérsékleten
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Mátyás-emlékév - Latorcai János: egy nemzetnek ideálok kellenek
Európa a 15. században is megosztott volt, vezetői akkor is csak a saját érdekeiket nézték és nem törődtek a kontinenst fenyegető török veszéllyel. Mátyásnak hamar meg kellett tanulnia, hogy csak magára és országára számíthat, ha meg akarja védeni a hazát. Erőforrásokat kell gyűjtenie és ehhez konfliktusokat kell vállalnia. A helyzet alapvetően azóta sem változott - mondta az alelnök.

Építkezni kell, ehhez erős alapokra van szükség, amit pedig az identitás, önérzet adhat, mely a múltban gyökeredzik, de a jövőbe tekint - hangsúlyozta Latorcai János.

Hozzátette: "ha meg akarunk maradni" magyarnak és kereszténynek a Kárpát-medencében, akkor stabil értékeken alapuló szövetségre van szükség és olyan Országgyűlésre, amely nem hajt fejet a Nyugat ostoba döntései előtt. "Nem elég csak magunkat megvédeni", az EU-t is meg kell - jegyezte meg.

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója előadásában azt emelte ki: Hunyadi Mátyás után egy újabb Hunyadira lett volna szükség,
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:42
A legszebb középkori városok Európában
Edinburgh Skócia fővárosa a Dél-skót-felföld keleti partján található, a Forth folyó deltatorkolatának déli részén. Edinburgh kikötője Leith. A vulkanikus eredetű területen elterülő várost 626-ban alapította Northumbriai Edvin, és a 15. században lett Skócia fővárosa. A történelem során számos esetben volt csaták színtere; kifosztották, egy része tűzvészben megsemmisült, de lakói kiemelt figyelmet fordítanak történelmi hagyatékuk megőrzésére és környezetük ápolására. A különleges természeti adottságú, kedvező fekvésű, történelmi nevezetességekben és látnivalókban bővelkedő város gazdasága főleg a turizmusra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatóiparra épül.

Éze település Franciaországban, Alpes-Maritimes megyében. Éze falucskája a legtöbb válogatásban a dobogón szerepel - hiszen nem csak a keskeny utcák és a terméskőből épült, borostyánnal, rózsával befuttatott falak varázsolnak egyedi
schuro, 2018. március 07. szerda, 15:41
Kosztolányi Dezső: Költő a huszadik században.
Kosztolányi Dezső:

Költő a huszadik században.

Az önimádat büszke heverőjén
Fekszem nyugodtan s paplanomra sárgán
Hull éji villany, nappali verőfény.
Füst és kávé között henyélek,
Mivel a dolgom, végzetem csak annyi,
Hogy élek.
Csak annyit érünk, amennyit magunkba,
Mit nékem a hazugság glóriája,
A munka.
Mit a csaló próféták csácsogása,
Nem alkuszom én semmiféle rúttal
Se a labdákért ordító tömeggel,
Se számarányokkal, se Hollywood-dal.
Tőlem locsoghat megváltó igéket
S unalmas őrültségeket az ép ész,
Nem az enyém a század rongy bohóca,
Sem a felhőkbe zörgő, bamba gépész.
Nem kell hatalmasoknak úri konca
S a millióktól olcsó-ócska kegy.
Azt hirdetem, barátim, sok a kettő,
De több az egy.
Recsegjen a mult s a bárgyú jövő is,
Nekem magasabb kincset kell megónom.
Uralkodnom a tűzhányók kráterén is,
Még áll a trónom.
Én önmagamat
marcyt, 2018. február 28. szerda, 07:00
Esztergom kegyhely - Bazilika
látható. Az oltárfülkék eredeti szobrai ismeretlenek. A jelenlegiek: Szent Adalbert és Szent István király. Az oltárépítmény közepén függ a kegykép, amely a Pócsi Mária másolata.
A legendás hagyomány szerint Mária fára festett képét ép állapotban találták meg a töröktől visszafoglalt vártemplom romjai között. A képet a várparancsnok, báró Schucknecht Maximilian György tetette a Bakócz-kápolna oltárára. A kápolna fő búcsúja Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe (március 25), erre a napra kapta a múlt században búcsúkiváltságait.
Esztergom építményei segítségével időben egészen a magyar államiság kezdetéig, Géza fejedelem és Szent István koráig nyúlhatunk vissza. Az esztergomi Várhegyen született Szent István, itt állt a király és az érsek palotája. A királyi palota Árpád-kori kápolnája máig fennmaradt, egyik szép látnivalója a középkori Esztergomnak. Itt épült fel a középkori bazilika a Boldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére. A majdnem másfél évszázados török uralom kevés emléket hagyott a
maroka, 2018. február 21. szerda, 12:51
Egerszalók kegyhely
A Bükk déli lábánál, a Leskó-patak völgyében fekvő község Heves megyéhez és az Egri főegyházmegyéhez tartozik. Először a XIII. században említik a települést, amelyet a török csapatok többször feldúltak, de végleg csak a Rákóczi-szabadságharc 1706-os hadi eseményei miatt néptelenedett el. A birtokos egri káptalan 1731-1734 között a Rajna vidékéről és Bajorországból származó jobbágyokkal telepítette újra.
A legendás hagyomány szerint még a német betelepülés előtt a Verpelétet Egerrel összekötő erdei út mellett egy remete lakott, aki gyakran egy tölgyfára függesztett Mária-kép előtt ájtatoskodott. Halála után a képet elfelejtették. Egy alkalommal egy verpeléti asszony vak leányával Egerbe menvén, megpihent a tölgyfa alatt. A kislány a gallyak közé mutatva egyszer csak megkérdezte: Mi az ott a gallyak között? Visszanyerte látását. Ettől kezdve sok csoda történt a kép előtt, amelyről az elhelyezett ezüst és réz fogadalmi tárgyak (tetem) is tanúskodnak. A képet előbb egy fakápolnában, majd az 1738-ban
maroka, 2018. február 21. szerda, 12:06
1/139
Képek, videók
Bartalis János:Február
maria_kadar_148
2018. február 20. kedd, 00:26
Bartalis János - Várlak,
sanci81
2018. január 16. kedd, 18:26
Bartalis János: A katágkó
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:15
Bartalis János A katángk
maria_kadar_148
2016. október 14. péntek, 22:38
Bartalis János plakat XVI
nagyvaradicivilkerekasztal
2011. november 02. szerda, 09:49
Háborog a sír 01.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:40
Háborog a sír 02.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:40
Háborog a sír 03.jpg
chillik
2016. december 02. péntek, 04:39
háborog a tenger gif.gif
gosztmagdi
2015. június 18. csütörtök, 07:29
háborog a tenger.gif
ildikocsorbane2
2013. október 27. vasárnap, 15:22
háborog a tenger.jpg
gosztmagdi
2013. május 05. vasárnap, 13:24
Háborogj,hát ..
somariza
2012. február 03. péntek, 09:36
Háborog a tenger.png
farkas1945
2011. február 24. csütörtök, 16:51
Háborog az óceán
szarvak
2008. december 26. péntek, 08:52
József A örökön háborog a
jakabgasparne
2008. november 14. péntek, 06:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.