Regisztráció  Belépés
2017. szeptember 26. kedd | 39. hét | 269. nap | 09:28 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Handó: látogatóközpont is nyílhat majd az Igazságügyi Palotában
épületébe.

Hangsúlyozta: azzal, hogy az igazságszolgáltatás visszakerül méltatlanul elvett épületébe, a nemzet főterére, szimbolikusan is láthatóvá válik, hogy az állam szervezete a hatalommegosztás intézményein alapul.

Handó Tünde célként nevezte meg, hogy az épület ne csak az ítélkezésnek adjon helyet, hanem a látogatóközpont kialakításával lehetőséget adjon életutak, pertörténtek bemutatására, valamint arra is, hogy szemléltessék: százötven év elteltével a bírósági szervezetrendszer visszatért a 19. században kialakított alapstruktúrához, amely a járási, törvényszéki, ítélőtáblai és kúriai szintre épül.

Kiemelte: ezért is van jelentősége a visszatérésnek a hagyományokhoz, valamint annak megismerésének, hogy miként formálódtak az akkori jogszabályszövegek, hogyan gondolkodtak az elődök.

Hozzátette: mindez a bírák számára is egyfajta tartást nyújthat ahhoz, hogy a "hétköznapok robotjából" képesek legyenek feltekinteni és átsegítse őket a mindennapok nehézségein. Úgy fogalmazott, a
velemenyezd, 2017. szeptember 15. péntek, 11:21
Amikor 150 izlandi vonult fel a NATO ellen
hisz bennük teljes bizonyossággal, legalábbis elképzelhetőnek tartja a létezésüket. Ólafur Ragnar Grímsson, aki 1996 és 2016 között a szigetország elnöke volt, egy alkalommal úgy fogalmazott, hogy ,,mivel az izlandiak olyan kevesen voltak, a régi időkben megkétszereztük a létszámunkat az elfekről és tündérekről szóló történetekkelA kicsi, emberszerű, kőházakban élő, rejtőzködő lények ,,tevékenysége" pedig nem egyszer komoly hatással is volt az izlandiak életére - még a 20. században is. Egy alkalommal például, az 1930-as évek végén egy új út építésébe fogtak, amely a tervek szerint keresztülvezetett volna az Álfhóll (Elf domb) nevű sziklán, amelyet így lebontásra ítéltek. Az építkezés azonban pénzügyi problémák miatt leállt, majd amikor egy évtized múltán ismét nekifogtak, az építőgépek sorra lerobbantak, a szerszámok pedig egymás után elvesztek vagy megrongálódtak, így az Álfhóll lebontása ezúttal is
bordat, 2017. szeptember 13. szerda, 20:11
Miért félünk annyira a péntek 13-tól?
17-21 millió embert érintve okozhat 800-900 milliós dolláros veszteséget. Richard Wiseman, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója 2003-ban készített felmérésében a résztvevők egynegyede vallotta be, hogy retteg ezen baljós naptól, míg a magasan kvalifikált alanyok 15 %-áról az is kiderült, hogy a tizenhármas számtól is retteg.

Ennek hagyományai messzire nyúlnak: mind a tizenhármas szám, mind a péntek a saját jogukon is balszerencsésnek számítottak már a korai időktől kezdve, de csak a huszadik században alakult ki és erősödött meg a ,,péntek 13" jelensége. A péntek már az Újszövetségben is baljós napként tűnt fel, hiszen ezen a napon feszítették keresztre Krisztust. Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi a hét ezen pontját, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott.

A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyomány fontos része, és már a görög mitológiában is feltűnt (Héraklész tizenkét
menusgabor, 2017. szeptember 08. péntek, 18:45
Hol és mikor alkalmazták először a verést
tanító igazi német alapossággal összeállított statisztikája. Häberle büszkén írja le, hogy 50 éves, áldásos tanítói működése alatt húszezer arculcsapást, 911 424 botütést, 124 010 vesszőcsapást, 20 938 vonalzóütést, 7965 pofozást és 1 158 000 fejbeütést osztott ki, azaz összesen 2 223 140 esetben végzett testi fenyítést...

A reneszánsz nagy pedagógusai már tiltakoztak a testi fenyítés kegyetlen formái ellen, mégsem szűnt meg az iskolákban. Szomorú igazolása ennek az a tény, hogy még a múlt században is Poroszországban 43 fiú és 23 leány lett öngyilkos a veréstől való félelmében.

A régi magyar iskolákban is igen elterjedt volt a verés. Móricz Zsigmond írja életrajzában, hogy az iskolában a gyerekek nem tudták megtanulni a lélekölő, unalmas anyagot. Ezért a tanító a jobb tanulókat a gyengébbek segítésével bízta meg. Egy alkalommal Móricz Zsigmond tanulópárja nem tudott kielégítően silabizálni. Most idézzük az írót:

"...így történt, hogy miután őt hiába verte a tanító úr,
lenke1964, 2017. szeptember 06. szerda, 18:27
Mióta használnak szappant?
Mióta használnak szappant?

Liebig, a nagy német kémikus mondása szerint, valamely nép kultúrájának legbiztosabb mértéke a szappanfogyasztás nagysága.

Hangzatos mondás, csakhogy nem egészen igaz. Számos ősi kultúrát ismerünk, melyben nem használták a szappant, de ismerték a fürdést. A görögök és rómaiak fürdőikben szappan helyett bizonyos földfajtákat, alkálitartalmú anyagokat használtak; ezt illatosították is. Egyszerű "toalettszappan" volt a babliszt.

Hát a ruhát mivel mosták? Legtöbbször csak "folyóvízben", patakokban vagy folyók partján; sulykolással távolították el a ruhából a szennyeződést. A fűre kiteregetett ruhát aztán a nap szívta szép fehérre. Nauszikaa, a phaiák királylány éppen ruhát mos társnőivel a tengerparton, amikor rátalál a hajótörött Odüsszeuszra. Gudrun, a fogoly germán hercegnő viszont kényszermunka gyanánt végzi a mosást - és az Északi-tenger hidegebb, mint a Földközi!

Már az ókorban is tisztították azonban a ruhát vegyszeres úton. Az
lenke1964, 2017. szeptember 06. szerda, 18:15
Megnyílt Skóciában a világ leghosszabb ferdekábeles szerkezetű közúti hídja
királynő által a hétfői megnyitó ünnepségen "lélegzetelállítónak" nevezett szerkezetbe. A beruházás 1,35 milliárd fontba (450 milliárd forintba) került.

A 91 esztendős II. Erzsébet királynőt a megnyitóra elkísérte 96 éves férje, Fülöp edinburghi herceg is, jóllehet ő hivatalosan már a múlt hónapban visszavonult a közszereplésektől.

A Queensferry Crossing a harmadik híd a Firth of Forth felett. Az előzőt 53 évvel ezelőtt szintén II. Erzsébet királynő nyitotta meg, az első pedig még a XIX. században épült.

Az új hídon a tervek szerint évente 24 millió jármű haladhat át. Az autókat és főleg a magas építésű kamionokat és buszokat szélterelő elemek védik a Firth of Forth nagy erejű, váratlanul támadó hírhedt széllökéseitől.

A hidat hivatalosan 120 évi élettartamra tervezték, de szakértők szerint ennél jóval hosszabb ideig is fennmaradhat.

A Queensferry Crossing felett a hétfői megnyitó ceremónia fénypontjaként a brit királyi légierő (RAF) Red Arrows nevű híres műrepülő századának egy
velemenyezd, 2017. szeptember 04. hétfő, 18:03
Három helyszínen tartanak rákosivipera-napot szeptember 2-án
Szombaton az érdeklődők megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel is, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól, de megismerkedhetnek a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekkel is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Viperás standokkal a Nyíregyházi Állatparkban és a Szegedi Vadasparkban várják a látogatókat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Szegeden a vipera nap keretében a közönség előtt mérik meg a bemutatott viperákat a vadaspark munkatársai, míg a Rákosivipera-védelmi Központ nyílt napot tart.

Az esemény egyik legfontosabb küldetése a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása. A fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a mérges kígyók éppen olyan fontos részei a magyarországi faunának, mint más, közkedveltebb állatfajok. A Rákosivipera-védelmi Központban idén 21 nőstény 185 utódot
velemenyezd, 2017. augusztus 28. hétfő, 16:03
Nyílt levél Szt István napján kelt
nevezett országok valójában a pénzvilág által közvetve vagy közvetlenül manipuláltan működő rendszerek, és éppen ezért összeomlásra vannak ítélve, mert nem tarthatók fel büntetlenül hosszú ideig. Olyan szövetségeseket kell találnunk, akiknek a keresztény értékrend és a nemzeti közösség megtartása értéket jelent, vagy legalább nem viszonyulnak hozzá ellenszenvvel.Magyarország és a magyar nemzet csak úgy tudja kivédeni, hogy ne maradjon a romok alatt (mint már többször is a XX. században), ha minden téren felkészülten néz szembe a várható eseményekkel, és nem adja fel azt az emberi értékrendet és mértéket, ami eddig megtartotta egy évezrednél is hosszabb ideig Európa közepén: a keresztény és nemzeti identitását! Mert magyarként lettünk keresztények, és keresztényként tudtunk megmaradni magyarnak! Szent István, Szent László, IV. Béla, Hunyadi János és Mátyás, Zrínyi és Rákóczi, Kossuth és Széchenyi, Esterházy János és Márton Áron püspök is ezért élt és halt. Számunkra sem marad igazabb
lovaszmarika, 2017. augusztus 27. vasárnap, 12:37
Brit kutatók 91 vulkánt fedeztek fel az antarktiszi jégtakaró alatt
destabilizálják a nyugat-antarktiszi jégmezőket. Minden, ami jégolvadást idéz elő - és ilyen a vulkánkitörés -, felgyorsíthatja a jég tengerbe jutását" - magyarázta Robert Bingham gleccserszakértő, a tanulmány egyik szerzője.

A nagy kérdés az, mennyire aktívak ezek a vulkánok. Ez az amit a lehető leggyorsabban ki kell derítenünk - tette hozzá.

A kutatók a nyugat-antarktiszi jégmezők talapzatát tanulmányozták bazaltkőzet csúcsok után kutatva. Ezek a csúcsok kiállnak a jégből, és sarkkutatók már a múlt században észlelték őket. Tanulmányukban elemezték a jégmezőkön korábban készült radarvizsgálatok méréseit, és ezeket a eredményeket összehasonlították műholdas felvételekkel és különféle adatbázisokban őrzött adatokkal, valamint más légi felvételekből kapott geológiai információkkal.

"Nem számítottunk ilyen nagy számra. Csaknem megháromszorozódott a Nyugat-Antarktiszon létező ismert vulkánok száma. Feltételezzük, hogy még több létezik a Ross-jégself alatti tengerfenéken, ezért úgy vélem, nagyon
velemenyezd, 2017. augusztus 13. vasárnap, 15:52
Egyedüli nőként temették férfiak közé
a hosszú szempillájú szibériai múmiát.
Régészek egy csoportja egy 12. században élt nő mumifikálódott maradványaira bukkant Nyugat-Szibériában, az északi sarkkörtől nem messze fekvő Szalehard városa közelében található Zelenij Járnál. A középkori szépség egy rejtélyes, Perzsiával összefüggésbe hozható, vadászó-halászó életmódot folytató civilizáció tagja volt A rézlemezekkel megerősített ,,gubóban" konzerválódott, mintegy 900 éves holttest (amelynek elsősorban a koponya része maradt meg jó állapotban) az első női múmia, amelyet a korábban csak férfiak és gyermekek maradványait felfedő lelőhelyen találtak.A véletlenül mumifikálódott, halála idején feltehetően 35 éves kora körül járó, egykor vélhetően finom vonásokkal rendelkező, hosszú szempillájú, mintegy 155 centiméter magas nő arcán látható zöld foltok a fejére húzott rézüstszerű tárgy nyomai, amelyek segítettek abban, hogy a permafrosztban őrzött tetem
bordat, 2017. augusztus 12. szombat, 17:45
Érdekesség!
van a Brit szigeten -azon belül főleg Skóciában - ami egy lerombolt,vagy leégett kolostor helyén épült. A skót kísértetek óriási aktivizálódása tehát valószínűleg társadalmi és érzelmi okokra vezethető vissza,amelyek az elhunyt lelkében gyökereznek. Másodszor pedig Skóciában több látnivaló van,hiszen a várak, kastélyok többsége megőrizte hagyományos külső jellegzetességeit ,így a misztikummal átszőtt falak olyan sajátos helyzetet teremtenek,amelyek között azt hinné az ember,hogy még mindig a XVIII. században jár,ahol királyok és grófok étkeznek miközben bort isznak. A legismertebb skót építmények,amelyekben kísértetek tanyáznak alig különböznek egymástól. Az egyik ilyen jellegzetesség a nyugat-Skóciában található Duntrame vára,melyben a helyiek szerint egy skót dudás kísértete járkál éjjelente. Ennek a dudásnak mindkét kézfejét bosszúból levágták,mire az elvérzett. Bár építőmunkások megtalálták mind a levágott testrészt,mind pedig magát a testet,egyesek szerint nem megfelelően lett eltemetve,mivel a dudás
piroska0101, 2017. augusztus 07. hétfő, 18:56
Kanszu kincsei
Utazás egyperces

Kanszu kincseiVu-ti császár győztes harcainak köszönhetően Kína határai kitolódtak, és a nagy fal legnyugatibb részei a mai Kanszu tartomány nyugati határainál húzódtak.

A terület sokszínű múltját jól szimbolizálja a jelen is: a kelet-nyugati irányba mintegy 1300 km hosszan elnyúló Kanszu határos Mongóliával, Belső-Mongólia, Csinghaj, Szecsuan és Senhszi tartományokkal, valamint a Hszincsiang-Ujgur és a Ninghszia-Huj Nemzetiségi Autonóm Területtel - lakossága tehát korántsem tisztán han kínai.

Kanszu nagy részét 759-ben a tibetiek meg­hódították, és bár 850-ben visszakerült kí­nai uralom alá. 50 év múlva isméi a tibe­tieké lett Az úgynevezett kanszni folyosón haladt a selyemút, amelynek birtoklásáért évszázadokon át oly sok csatát vívtak. Itt található a világ legnagyobb, épségben maradt, Ezer Buddha-barlangok néven ismert
gabfe, 2017. augusztus 07. hétfő, 14:52
1/136
Képek, videók
igazsagugyi palota
chillik
2015. október 26. hétfő, 14:21
Igazságügyi-palota,Age n.j
farkas1945
2011. január 25. kedd, 19:20
latogatokozpont.JPG
csobyzoli
2015. április 29. szerda, 13:19
Vác főterén
orban47
2015. november 02. hétfő, 18:38
főtéren
orban47
2015. június 28. vasárnap, 13:14
Iszfahán főtere
sanci81
2015. június 25. csütörtök, 17:02
Péterem a Főtéren
orban47
2015. február 24. kedd, 11:43
Óbuda főterén
orban47
2015. február 24. kedd, 11:42
Késmárk főterén
orban47
2014. október 21. kedd, 18:51
Igló főterén
orban47
2014. október 21. kedd, 18:00
Debrecen főterén
orban47
2014. július 29. kedd, 14:33
a Főtéren
orban47
2014. május 11. vasárnap, 17:54
Péter, a Főtéren
orban47
2014. február 28. péntek, 14:20
Főtéren
orban47
2014. február 28. péntek, 14:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.