Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 24. hétfő | 39. hét | 267. nap | 07:45 | Gellért, Mercédesz
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Matolcsy: kilenc szellemi műhely működik majd a "bölcs várban"
A jegybank elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: "jelképes téren, jelképes helyen, jelképes időben" adták át a korábban már majdnem teljesen lerombolt épületet.

Az épület is azt jelképezi, hogy Magyarország 2010 után megtalálta helyét a világban, Kelet és Nyugat között jelképes hídfőállást teremtett - mutatott rá Matolcsy György.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: korunkban kulcskérdés az innováció, a másként, megújulva gondolkodás képessége, lehetősége. "Ezzel fontos élnünk, ha azt szeretnénk, hogy Magyarország és Budapest Európa innovációs központja legyen" - mondta a miniszter.

Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: már most a negyedik ipari forradalom korát éljük, ennek megértéséhez és elfogadásához a társadalom innovációra való képességét is erősíteni kell. El kell fogadtatni, hogy már a közeljövőben a mesterséges intelligencia a mindennapok része lesz, könnyen elképzelhető, hogy robotok lesznek a "munkatársaink". Nem kell félni a
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 17:29
Handó: a bíróságok felkészültséggel, tisztességgel és felelősségvállalással nyerhetik el a közösség bizalmát
a bíróságok történetével összefüggő kiállítások, konferenciák megtartására, könyvek megjelentetésére.

Szeretnénk a múltnak emléket állítani, szeretnénk, ha abból a bírósági szervezet dolgozói erőt merítenének, erősödne hűségük a szervezeti rend, szeretetük és tiszteletük a kollégáik iránt - fogalmazott Handó Tünde.

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke azt közölte: a törvényszék a bíróságtörténeti nappal, az ahhoz kapcsolódó előadásokkal és a bíróság épületében nyílt kiállítással a 20. század második felében megszüntetett Csurgói, Tabi, Lengyeltóti és Igali Járásbíróság, valamint egykori dolgozói előtt tiszteleg.

Bár e bíróságok már nem működnek, arra törekszünk, hogy ne merüljenek feledésbe, mert az ottani történések beépültek a szervezeti kultúránkba - tette hozzá.

Szabó Károly, a Siófoki Járásbíróság bírája az MTI érdeklődésére közölte: a négy, gazdasági megfontolásból megszüntetett bíróság bírái nehéz körülmények között tisztességes, becsületes munkát végeztek, amelyért nem
velemenyezd, 2018. szeptember 21. péntek, 11:58
Szép napot mindenkinek!
Vénasszonyok nyara - ki találta ezt ki?

Németországban a múlt század vége felé egy idősebb hölgy panasszal élt a helyi bíróságnál az elnevezéssel kapcsolatban, amely a németben nem más, mint a magyarnak szóról szóra megfelelő "Altweibersommer". Nemcsak nőként érezte magát sértve, hanem szép korúként is. Az illetékes tartományi törvényszék azonban elutasította a keresetét. Ez a szó ugyanis sokkal idősebb a koros felperesnél is.
A kifejezés eredete
Régi német írásokban a ,,vénasszonyok nyara" megfelelője már a 19. század eleje óta előfordul, amikor az évet még két évszakra, téli és nyári félévre osztották.

Ekkor a tavaszt "fiatal-asszonynyár"-nak (Junger Weibersommer), az őszt ,,öreg-asszonynyár"-nak (Alter Weibersommer) nevezték.

Ezt a melegebb időszakot szeptember közepe és október eleje között, amikor néhány napra szinte minden évben visszatér a kellemes, napsütéses idő, a Kelet-Európa fölött örvénylő, magas nyomású levegő szokta okozni,
kirscha, 2018. szeptember 20. csütörtök, 08:51
Hajdú Levente: KIÁLTVÁNY
Hajdú Levente:
KIÁLTVÁNY

Ébredj fel végre, nemzetem, ha sors bősz átka sújt,
Rabláncodat szakítsd ma el, ha meggyötört a múlt!
Hazádat védd és megbecsüld, mert oly nagy volt az ár,
Mit hoztak érted őseid - vérük égbe kiált!

Ha élted is kell áldoznod, áldozd büszkén, magyar,
S nevedet a földbe s égre véreddel írd be majd!
S a cél, mely eddig éltetett, éljen hát most tovább,
Jövendő büszke századok zengjék diadalát!

Itt szült a gyilkos indulat sok értelmetlen csatát,
S a harcban elesettekért itt mondtak száz imát.
E nemzet védte lelkesen s vakmerőn e hazát,
s ostromló ütközet után kitűzte zászlaját.

Itt haltak népünk nagyjai hős vértanúhalált,
S a bitón - várva sorsukat - éltették a hazát.
Megvívta forradalmait ez elszánt kis sereg,
S mert nagy volt ellen s túlerő, nem mindig
vorosrozsa66, 2018. szeptember 20. csütörtök, 00:53
Potápi: minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt
polgármestere, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke. Rámutatott: a település önkormányzata eddig már öt alkalommal próbált szlovák vagy európai uniós forrásra pályázni az óvoda felújításra, de támogatást egy alkalommal sem kaptak.

A közel ezernyolcszáz lelket számláló, lakosságát tekintve mintegy háromnegyedében magyarok lakta Csallóközcsütörtök az utolsó magyar többségű település a Csallóköz és Pozsony között található nyelvhatáron. A csallóközcsütörtöki óvoda még múlt század hatvanas éveiben épült és most először esett át felújításon, az épületet közel 86 millió forint támogatásból modernizálták, gyakorlatilag minden részletében. Az intézmény, amelyet közel félszáz magyar gyermek látogat, már a harminchatodik óvoda a Felvidéken, amelyet a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében újítottak fel és adtak át. Szerdán összesen három - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult felvidéki magyar óvodát adtak át a többségében magyarok lakta Csallóközben, a
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 19:23
Kövér: ismét el akarják vonni a jogot, hogy megvédjük határainkat
A házelnök - a Kossuth Lajos születésének évfordulóján tartott - beszédében úgy fogalmazott, a századok során sokan hoztak hősies és tragikus áldozatot a magyar szabadságért, de senki nem küzdött azért lényeglátóbban Kossuth Lajosnál.

"Ébredjetek fel, ó, népei s nemzetei a szabad és keresztyén Európának, (...) Magyarország terén Európa szabadsága döntetik el" - idézett Kövér László, hangsúlyozva, nem a múlt héten született ez a vészkiáltás, hanem 1849-ben figyelmeztette ezzel Kossuth Lajos Európát, hogy a magyarországi csatatereken zajló korabeli nagyhatalmi geopolitikai játszmáknak nemcsak Magyarország eshet áldozatául.

Emlékeztetett, Kossuth Deák Ferenchez intézett Cassandra-levelében arról ír, hogy az önálló magyar pénzügyekről, hadügyekről és külügyekről való lemondással "elveszti nemzetünk az alkotmányos állami élet legfőbb, legpraktikusabb életbiztosítékát", és a történelem tüzében olyan máglyává válik, amelyen "megégettetik az osztrák birodalmi sas, és amellyel együtt égettetünk meg mi
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 12:01
Grezsa: a magyar nyelvben és kultúrában megtartott gyermekek az erős magyarság letéteményesei
záloga" - hangsúlyozta Grezsa István.

"Az anyaország terve és vállalt feladata, hogy a Kárpát-medencében a jövőt magyarul írják, nekünk a határon túl pedig az, hogy biztosítsuk, ezt a jövőt itt magyarul is beszéljék, s ebben az óvodafejlesztési program nagyon fontos segítség" - jelentette ki Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, aki ugyancsak részt vett az ünnepélyes átadón.

A mintegy ötszáz lelkes Gellér lakossága szinte teljesen magyar.

A legutóbb a múlt század hetvenes éveiben átépített gelléri óvoda most közel 18 millió forint támogatásból újult meg, ebből a tető és a falak teljes víz- és hőszigetelését, a fűtésrendszer felújítását, valamint más kisebb munkálatokat végeztek el. Kedden összesen három - a magyar kormány támogatásának köszönhetően - megújult felvidéki magyar óvodát adtak át a többségében magyarok lakta Csallóközben, a gelléri intézmény mellett még Bogyán és Kolozsnémán. A három intézmény felújítását együttesen mintegy 38 millió forinttal
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:07
Óhazából újhazába - Emberi és családi sorsok az emigrációban címmel nyílt kiállítás
hazaérkezett, 40 köbméternyi még várakozik a hazaszállításra.

Elmondta: céljuk, hogy létrehozzanak egy olyan emigrációs és diaszpóra központot, ahol be tudják mutatni, hogyan és miért hagyták el hazánkat honfitársaink.

Arany Krisztina, az MNL Országos Levéltárának hungarika-munkacsoport vezetője, aki az MNL-en belül a Mikes-programot vezeti, a december 20-ig látogatható tárlatot bemutatva kiemelte a Csarada-család díszes leszármazási tábláját, amely három család őseit mutatja be a 16. és a 19. század eleje közötti időszakban. A különlegességek között említette a 2. világháborús, Don-kanyarnál használt célponttérképet.

Elmondta: a kiállítás bemutatja azoknak az emigrációba kerülő fiataloknak a sorsát is, akiket kényszersoroztak a világháború utáni fogolytáborokból és sokan közülük például a francia idegenlégióba kerültek. A tárlaton láthatók egy magyar származású légiósnak az indokínai háború során készült, albumba rendezett fotói is.

Kiemelte a közösségeket összetartó intézmények szerepét
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 14:32
Erődként magasodnak a turistacsalogató várak Észak-Magyarors
körpanoráma nyílik a környező hegyekre és településekre, kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható Salgó várából.

Fotó: Drexler Szilárd

Fotó: Drexler Szilárd


Egri vár

Az Egri vár a hevesi megyeszékhely nagy történelmi múltra visszatekintő építménye. A 14. századi krónikákban Szent János evangélista váraként említik. A hozzá fűződő 1552-es ostrom, és ennek regénybe foglalása tette világhírűvé és időtlenné, amikor várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt az Oszmán Birodalom túlerőben lévő hadát megfutamították.

Foto MTVA - Faludi Imre

Fotó: MTI - Komka
menusgabor, 2018. szeptember 13. csütörtök, 22:29
A világ legősibb sörfőzdéjét találták meg az izraeli Raqefet-barlangban
Az amerikai Stanford Egyetem és az izraeli Haifai Egyetem régészei az észak-izraeli várostól délre fekvő Raqefet-barlangban talált örlőedényeket elemezve jutottak erre a megállapításra, tanulmányukat a Journal of Archeological Science: Reports című folyóiratban tették közzé.

A közismert régészeti lelőhely a Natúf-kultúra egyik temetkezési helye volt. Az izraeli Natúf-völgyben fedezték fel a múlt század harmincas éveiben a Kr.e. 11 000-9300 között létezett kultúra első települését. A natúfi emberek táplálkozásában a gabonafélék elsődleges szerepet játszottak, falvaikat gabonatermő vidékeken alapították, erről árulkodnak a térségben talált ősi gabonaőrlő, gabonatároló vermek, őrlőkövek maradványai. A natúfi emberek már gyűjtötték a térségben talált gabonamagvakat, tárolták is azokat.

Az amerikai, izraeli régészek három gabonaörlővermet/sziklamozsarat elemeztek és megállapították, hogy azokat búza- vagy árpasör főzésére használták, valamint élelmiszertárolásra.

"Az alkoholkészítés és az
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 18:42
Cseh államfők által összegyűjtött festményekből nyílt kiállítás Prágában
nagy érdeklődésre számot tartó tárlat december közepéig lesz látható a Hradzsin egykori Császári lovardájában.

Az egyedi gyűjtemény első darabjait 1920-ban szerezte be Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia első elnöke. Masaryk ugyanis 1920 tavaszán 70. születésnapjára több millió koronát kapott támogatóitól. Ebből jött létre a Masaryk Nemzeti Alap, amelynek kamatait az elnök döntése szerint kulturális és művészeti célokra kellett felhasználni.

Masaryk elnöksége idején (1918-1935) elsősorban 19. század végi és 20. század eleji, hagyományos stílusú alkotásokat részesítette előnyben, míg utóda, Edvard Benes (1935-1938 és 1945-1948) inkább a korabeli modern alkotók műveit kedvelte.

Emil Hácha - aki a 2. világháború idején volt a Cseh-Morva Protektorátus elnöke - viszont olyan alkotásokat keresett, amelyek nem sértették a korabeli náci megszállók ízlését.

Klement Gottwald, az 1948 februári rendszerváltás után hatalomra került első "népi demokratikus" államfő (1948-1953) a nemzeti ihletésű
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 12:53
Kulturális örökség napjai - Kiállítások, restaurátorműhely-látogatás, koncertek a szolnoki programok között
kulturális és sport osztályának vezetője a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: idén már tizenhét szolnoki szervezet csatlakozott a kulturális örökség napjaihoz.

Szombaton a helyi ivóvíz-szolgáltató cég felszíni vízművénél épületvezetések lesznek, a csaknem kétórás üzemlátogatás alkalmával a Tiszára telepített vízmű nagy hatékonyságú víztisztítási technológiáját mutatják be.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárral közösen Áldás és átok a víz, vizeink a 18-19. században című kiállításra várja a látogatókat.

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény szombaton betekintést enged a látogatóknak a könyvtári munka rejtelmeibe, a Talifish Teaház és Klubban koncertek és a Batthyány út 8. számú épületének bemutatása szerepel a programok között.

A korhűen felújított Szegő Gábor Általános Iskolát is meg lehet majd tekinteni, továbbá rendhagyó városnéző séta indul Csendes Mónika és Álmosdi Árpád építészekkel a szolnoki Kossuth térről.
velemenyezd, 2018. szeptember 12. szerda, 12:01
1/551
Képek, videók
matolcsy_gyorgy.jpg
megyerimihaly
2015. november 10. kedd, 00:37
matolcsy-gyorgy-szuper hat
agica2004
2013. december 06. péntek, 18:10
2012090-matolcsy-gyorg y.j
agica2004
2012. november 17. szombat, 15:09
A Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:51
Palkovics pad.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:49
Palkovics pad Esztergom.
janna53
2011. március 07. hétfő, 15:48
budapest_2006_oktober_ 23_
meki77
2018. augusztus 04. szombat, 06:28
7702519c67b1budapest.g if
vicus54
2018. május 15. kedd, 19:34
budapest0424.jpg
maroka
2018. április 24. kedd, 11:30
Budapest 01.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:56
Budapest 02.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:56
Budapest 03.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:55
Budapest 04.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:55
Budapest 05.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:54
Budapest 06.jpg
chillik
2018. március 20. kedd, 04:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.