Regisztráció  Belépés
2018. január 18. csütörtök | 3. hét | 18. nap | 20:51 | Piroska
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mákos-meggyes tekercs
Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg tönkölybúza liszt (világos)
15 dkg túró
8 dkg cukor
4 ek olaj
2 ek tejföl
1 tojás
0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:

15 dkg darált mák
8 dkg cukor
1,5 dl tej forralva
1 citrom reszelt héja
1 közepes üveg meggy befőtt

Elkészítése:

A töltelékhez a cukorral összekeverjük a darált mákot, a reszelt citromhéjat, ráöntjük a felforralt tejet, és félretesszük hűlni.

A tésztához a lisztet, a sütőport, a túrót és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tojást, a tejfölt, és cipóvá gyúrjuk.

Az összeállított tésztát három részre osztjuk.

Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 20 x 35 cm-es lapra nyújtjuk az egyik tésztát, rákenjük a mákos töltelék harmadát, és a hosszanti oldal szélére meggyet sorakoztatunk. Feltekerjük. A másik két cipót is hasonlóan készítjük el.

A
bkisseva, 2018. január 12. péntek, 14:42
Meggyes mákos szelet
Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 egész tojás
10 dkg porcukor
1/2 csomag sütőpor
kb. 4 evőkanál meggy lekvár

A töltelékhez:

2 tojás
25 dkg kristálycukor
13 dkg margarin
20 dkg finomliszt
1/2 sütőpor
3 dl tej
20 dkg darált mák
7 dl cukrozott meggy, vagy meggybefőtt (házilag tettem el)

Elkészítése:

A tésztához valókat a lekvár kivételével egy tálban fakanállal összedolgozzuk

Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm x 38 cm-es ( normál) tepsit, majd a masszát fakanállal, vagy műanyag krémkaparóval szépen rákenegetjük a sütőpapírra, esetleg lisztes kézzel kicsit elegyengetjük. Egy vékony réteg tésztát kapunk.

A tetejét megkenjük lekvárral. Ezt követően elkészítjük a tetejére kerülő tölteléket.

Először is a két tojás fehérjét felverjük habnak. A tojások sárgáját a
bkisseva, 2018. január 12. péntek, 14:01
Látványában és ízében is csábító a mákkrémes túrótorta
Egyszerű, nagyszerű és fenséges ízvilágú.

Könnyen elkészíthető és nagyon ízletes. Ha szeretjük a citrusos ízt, reszelt citromhéjat is keverhetünk a mákos krémhez. A Ketkes receptje bizonyára sokakat elcsábít.

Hozzávalók a tésztához
1 tojás, 100 g vaj, 50 g cukor, 200 g liszt, 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez
2 tojás, 500 g tehéntúró, 100 ml tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, 150 g cukor, 130 g darált mák, vanília aroma

Elkészítése
A tojást keverjük össze 50 g cukorral, adjuk hozzá a kihűtött, olvasztott vajat. A lisztet keverjük össze a sütőporral és szitáljuk a tojásos keverékhez, a masszát gyúrjuk össze. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral és simítsuk bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, majd tegyük hűtőbe 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket! A mákot egy tálba tesszük és forró vizet öntünk rá, annyit amennyi ellepi. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük. A túrót, a tejfölt, a tojásokat,
suzymama, 2018. január 06. szombat, 15:57
Fekete rózsa
Tészta: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 csomag sütőpor, pici szódabikarbóna.

Ezeket az anyagokat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható legyen. 6 részre osztjuk Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 4 lapot szintén kinyújtjuk, és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük, mint a bejglit.

Töltelék: 20 dkg darált mák, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor, 1 citrom héja, és egy reszelt alma.

Ezeket alaposan össze kell dolgozni.
Miután a lapokat megkentük, és feltekertük egymás mellé, helyezzük mind a négyet a tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.
Elkészítés: 8 dl tejet és 2 csomag vaníliás pudingport megfőzzük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral jól kikeverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.

Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákost, rákenjük a
bkisseva, 2018. január 03. szerda, 12:44
A beigli tészta titka
A bejgli titka a tészta és a töltelék 50-50 százalékos arányán áll vagy bukik - árulta el az MNO-nak Menyhárt Attila cukrászmester. - A cukrászdákban 50 dekás bejgliket sütünk, amiből 25 deka a töltelék és 27 deka a tészta. Azért több 2 dekával a tészta, mert bele kell számítani a sütési veszteséget (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány - tette hozzá a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem cukrászvezetője.

Félúton a kalács és a pozsonyi kifli között

A bejgli tésztája valahol félúton van a kalács és a pozsonyi kifli között. Sok helyen a bejglit a pozsonyi kifli tésztájából sütik. A karácsony elmaradhatatlan süteményéhez élesztőre is szükségünk lesz, de nem szabad felfuttatni, nehogy hatalmasra kelt kaláccsá dagadjon a bejglink. A tradicionális ínyencség hozzávalói még: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaniliáscukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal,
aranyag, 2017. december 23. szombat, 21:26
S ITAL A repedésmentes bejgli titka
A bejgli titka a tészta és a töltelék 50-50 százalékos arányán áll vagy bukik - árulta el az MNO-nak Menyhárt Attila cukrászmester. - A cukrászdákban 50 dekás bejgliket sütünk, amiből 25 deka a töltelék és 27 deka a tészta. Azért több 2 dekával a tészta, mert bele kell számítani a sütési veszteséget (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány - tette hozzá a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda és Étterem cukrászvezetője.

Félúton a kalács és a pozsonyi kifli között

A bejgli tésztája valahol félúton van a kalács és a pozsonyi kifli között. Sok helyen a bejglit a pozsonyi kifli tésztájából sütik. A karácsony elmaradhatatlan süteményéhez élesztőre is szükségünk lesz, de nem szabad felfuttatni, nehogy hatalmasra kelt kaláccsá dagadjon a bejglink. A tradicionális ínyencség hozzávalói még: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaniliáscukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral
eva6, 2017. december 23. szombat, 09:38
Tallóztam
egészségvarázsló hagyományokról kell említést tennünk, ugyanis a torokfájás megelőzése érdekében fogyasztották. Voltak azonban olyan szokások, melyek úgy tartották, ha édeset esznek karácsonykor, nem lesznek szomorúak az újévben.

A karácsonyi ételek egy újabb fontos csoportja az egykor országszerte jelentős szerepet betöltő öntött, főtt és sült tészták voltak.

Előbbiek mindegy, hogy milyen módon készültek, leggyakrabban mákkal ízesítették, de főleg a Dunántúlon gyakori volt a túrós töltelék is. Hiedelem viszont általában a mákos vagy a mézes-mákos tésztákhoz kapcsolódtak.

A hagyományok a tészták esetében majdnem mindig szerelmi jóslások voltak. Úgy tartották, hogy a karácsonyi vacsoránál, ha a fiatal lány lekapja a család egyik férfitagja villájáról az első falat mákos tésztát és kiszalad vele a ház elé, olyan nevű lesz a férje, amilyen nevű férfi először a ház felé jár. A tésztafélék közé tartozott a kenyér, a fonott kalács, a pogácsa és a perec is.

A
horvathnemagdi, 2017. december 22. péntek, 19:29
Elméletben készülődök
<< A nagyi régi receptje: káprázatos diós, mákos bejgli, nem csak karácsonyra!


Hozzávalók

Hozzávalók (4 rúdhoz) a tésztához

60 dkg rétesliszt
12 dkg porcukor
1 kávéskanál só
25 dkg puha vaj
2 tojás
1-1,5 dl tej
2 dkg élesztő
a töltelékhez
40 dkg darált dió
25 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál őrölt fahéj
40 dkg darált mák
25 dkg cukor
1 dl víz
1 evőkanál vaj
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg mazsola (elmaradhat)
a tetejére
1 nagy tojás


Elkészítése

A mazsolát megmossuk és meleg vízbe áztatjuk
sarkadykati, 2017. december 13. szerda, 09:53
Mákos bejgli (+ diós, marcipános, gesztenyés töltelék recept
Łázár Chef receptje

Mákos bejgli (+ diós, marcipános, gesztenyés töltelék receptje)

Hozzávalók a tésztához, 2 darab (2 x körülbelül 26 cm-es) rúd elkészítéséhez

35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)
8 dkg puha margarin
6 dkg liba- vagy sertészsír (inkább liba!)
2,5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1 csomag (7g) porélesztő
2 tojás sárgája
0,5 dl tej (lehetőleg minél zsírosabb)
1 tojás a lekenéshez

A tojásokat jól összekeverjük a langyos tejjel és az élesztővel. A lisztet, a margarint, a libazsírt, a sót és a porcukrot egy keverőtálban alaposan összemorzsoljuk. A két masszát összekeverjük, majd amikor már tésztává gyúrtuk (maximum 5 perc), kétfelé vesszük, és letakarva 30 percre hűtőbe rakjuk.

Közben elkészítjük a mák tölteléket, ennek a
nanoka72, 2017. december 13. szerda, 07:38
Karácsonyi receptek
tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be és színes gyöngycukorral díszítjük.

Egyszerű mézeskalács
3 tojássárgája, 1,5 kg liszt, 1 dkg szódabikarbóna, 30 dkg méz, 20 dkg cukor. A felforralt mézzel leöntjük a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal, citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni, sütni.
Mézes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg zsír, 2 kanál méz, 6 kanál tej. Tűzön összemelegíteni, utána beletenni 45 dkg lisztet és 1 késhegy szódabikarbónát.
Töltelék: 2 dl tej, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, ezt sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral kikeverünk. Ha a krém kihűlt összekeverjük a vajjal. A tetejére csokimáz kerül.

Mézes lapok 2.
50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 3-4 kanál tejföl, 2 tojás. Ebből négy lapot sütünk.
Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej jól kikeverni, vaníliát és kis rumot beletenni. Ezt
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
Egyszerű Beigli
Egyszerű Beigli
Írta: nagyi

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg olvasztott vaj
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája

1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás és
2 tojás sárgája a kenéshez

Elkészítése

Összegyúrjuk nem kelesztjük, pihentetjük míg a tölteléket elkészítjük

Töltelék : 50-50 dkg dió - Mák

1 citrom reszelt héja felesben pici fahéjjal
25-25 dkg porcukor
2 vaníliás cukor
6 dl víz

A porcukrot vízzel felforraljuk és elosztva a töltelékre öntjük, ha nem elég híg pici méz vagy lekvár, ha túl híg zsemlemorzsát rakunk bele. A tésztát ki nyújtjuk kb: 3 mm. Megkenjük töltelékkel feltekerjük, megkenjük tojás sárgájával, száradni hagyjuk majd megint megkenjük és végül picit megszurkáljuk a tetejét 190 fokon 20 percig majd 160 fokon 20 percig sütjük (Nekem 1 kg lisztből 2 diós 2 mákos rúd
horvathnemagdi, 2017. december 09. szombat, 10:58
Karácsonyi bejgli
Szeretném megosztani veletek Édesanyám bejgli receptjét. Nagyon régi, de garantáltan még januárban is fogyasztható.
1 kg, grízes lisztet elmorzsolunk a deszkán 20 dkg. vajjal, 18 dkg. zsir és 8 dkg. porcukorral.1 dkg. élesztőt 2dl. langyos tejben és ezt a tésztába vegyítjük, valamint egy egész tojást, 1/2 dkg. sót. Az egészet összegyúrni, pár órára hideg helyre tenni. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk. Három mákos, három diós,tölteléket adunk hozzá és egy lapos késsel az egész tészta széléig rákenjük a sürü tölteléket, szorosan betekerjük éa gyengén kizsírozott lapősszelű sütőben sütjük.
Tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, ezután ismét megkenjük és hagyjuk rajta megszáradni és mérsékelt meleg sütőben kisütjük 35-40 percig.

Mákos töltelék:
26 dkg, cukrot főzünk fel deci vízzel . Ezzel a sziruppal leforrázzunk 40 dkg. mákot, azután hozzákeverünk 2 evőkanál mézet, kevés őrölt szegfűszeget,
nanoka72, 2017. november 30. csütörtök, 19:55
1/106
Képek, videók
Mákos-meggyes linzerfalat
katicafeher
2015. május 02. szombat, 16:09
mákos meggyes.jpg
yvett789
2015. január 19. hétfő, 16:53
meggyes-mákos rétes.jpg
erzsikepuskas
2013. december 26. csütörtök, 10:33
meggyes-mákos muffín.jpg
erzsikepuskas
2013. december 03. kedd, 21:27
Meggyes mákos pite
zsuzsmancs
2013. január 19. szombat, 13:28
Karácsonyi mákos-meggyes
cipello
2011. december 11. vasárnap, 20:34
mákos meggyes kocka.jpg
njzsike
2011. december 09. péntek, 21:42
bögrés-mákos-meggyes.j pg
yaskane
2011. augusztus 04. csütörtök, 20:12
muffin-meggyes-mákos
bolondnegyven
2011. február 19. szombat, 12:22
Mákos, meggyes süti
tothneevi
2010. október 05. kedd, 12:22
meggyes-mákos-muffin.j pg
bubszi
2010. szeptember 22. szerda, 04:47
meggyes-mákos-süti.jpg
bubszi
2010. július 30. péntek, 05:28
Meggyes muffin
irmus
2018. január 16. kedd, 08:23
Kevert meggyes
irmus
2018. január 14. vasárnap, 08:17
meggyes tejszínes szelet.
bkisseva
2017. szeptember 28. csütörtök, 11:09
Címkék
tésztát egész, egész tészta, MNO-nak Menyhárt Attila, lisztet keverjük, Egyszerű Beigli, család egyik, tojásos keverékhez, karácsonyi vacsoránál, újabb fontos, reszelt citromhéjat, keverőtálban alaposan, mákos vagy, nagyi régi, krém felével, tészták esetében, langyos tejjel,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.