Regisztráció  Belépés
2018. május 25. péntek | 21. hét | 145. nap | 14:38 | Orbán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Orvosi vízitormáról jó tudni
vízbe kerülve is vígan eléldegél. A tiszta, lassan folyó, hideg vizeket kedveli és a gyönyörűséges levelei szőnyeglepelként borítják be a víz felületét. Nevelésével és gondozásával mi magunk is megpróbálkozhatunk. Ebben az esetben ültethetjük meszes talajba, de vízkultúrában is termeszthetjük. Mivel nagyon kedveli a vizet, így óvnunk kell a kiszáradástól és gyakran kell öntöznünk.

A gyógynövénynek üreges és szögletes szára, szárnyalt levelei és 5-10 mm széles fehér virágai vannak. A levelei fényesek, húsosak és zöld színűek, amelyek még télen is zöldek maradnak. A virágok hosszú fehér szirmokkal és sárga porzókkal rendelkeznek.

Európában a középkorban nagyon kedvelték a vízitormát, de nem csupán gyógynövényként használták, hanem téli zöldségnek is termesztették és a skorbut megelőzésére is használták, hiszen a növény sok-sok C-vitamint tartalmaz. Emellett mustárolajokban, értékes ásványi anyagokban - vas, jód -, illetve A- és D-vitaminban is rendkívül gazdag.

Az
pacsakute, 2018. február 12. hétfő, 14:29
A húgyúti fertőzések doktora: orvosi medveszőlő
törpecserje nemcsak Európában, de Ázsiában és Amerikában is honos és meglehetősen nagy közkedveltségnek örvend. A gyógynövény nagyon kedveli a száraz talajjal rendelkező helyeket, fenyőerdőket. Az orvosi medveszőlő egy örökzöld kúszónövény, amelynek másfél méteres hajtásai is lehetnek.

A medveszőlő virágai nagyon szépek, harangra hasonlítanak, amelyek javarészt fehér színben pompáznak és csak a keskenyedő eleje kap egy enyhén rózsaszínes árnyalatot. A virágok fürtökbe rendeződnek. A levelei fényesek, bőrneműek. Csonthéjas bogyótermései pedig pirosan virítanak.

Az orvosi medveszőlő levelei tele vannak értékes hatóanyagokkal - tanninok, fenolglikozidok -, így a gyógynövénynek ezen részéből lehet főzetet készíteni és elfogyasztani, amennyiben a húgyutak gyulladásos megbetegedéseit óhajtjuk kezelni, gyógyítani.

Egy másik értékes hatóanyagának - cseranyag - köszönhetően ezt a gyógynövényt hasmenés esetén is be lehet vetni.

A medveszőlőt lehet használni
pacsakute, 2017. december 02. szombat, 19:05
A kurkuma: csodaszer a fűszerpolcon?
aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.

Tipp
Az egyik legszebb dísznövény! Amikor látványos virágát és üde leveleit tetszetős kaspóban látta, bizonyára nem gondolta, hogy tányérban és lábasban is találkozott már vele. Volna kedve cserepes dísznövényként tartani? Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel, akár a muskátli.
Mindenre jó a kurkuma?
Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A kurkuma szabályozza a
tinka1951, 2017. január 25. szerda, 09:11
Jó ha tudod!
megszárítják, aprítják, sajtolják, az ekkor kiszivárgó levet gyógyitalként fogyasztják, vagy hajpakolásnak használják, szárát főzve, majd szárítva porrá őrlik, és fűszerként használják. Egyes vidékeken friss hajtását zöldség gyanánt is fogyasztják.

Tipp

Az egyik legszebb dísznövény! Amikor látványos virágát és üde leveleit tetszetős kaspóban látta, bizonyára nem gondolta, hogy tányérban és lábasban is találkozott már vele. Volna kedve cserepes dísznövényként tartani? Levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak. Virágai három hétig is díszítik a szobát. Ápolása egyszerű. Télen hűvöset és kevesebb öntözést igényel, akár a muskátli.
Mindenre jó a kurkuma?
Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban. A hinduk számos jótékony hatásáért tisztelik a növényt, kozmetikumként, a testet fiatalító, megtisztító szerként is kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket, és remekül használható a pórusok tisztítására. A
sarkadykati, 2017. január 03. kedd, 08:23
Borostyán - csak külsőleg !
ókorban több jelentése is volt a borostyánnak. A férfiak hittek abban, hogy ha koszorút készítenek ebből a gyógy- és dísznövényből és azt a fejükre helyezik, akkor akármennyi alkoholt ihatnak, mégsem fognak lerészegedni. Egy másik hiedelem szerint ha egy szerelmespár borostyánágat kap valakitől, akkor a szerelmük soha el nem múló lesz, és az egymás iránt érzett hűségük is sírig tartó lesz.

A borostyán (Hedera helix) egy kúszónövény, amely előszeretettel éldegél a fák törzsein. Örökzöld levelei fényesek, virágai pedig sárgászöld színben pompáznak. A csillogó, bőrszerű borostyánlevelek hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén szaponinok, az illóolaj és a szterolok. A növényben található flavonoidok görcsoldó hatással rendelkeznek, míg a szaponinok egyes baktériumokkal veszik fel eredményesen a harcot.

A borostyánlevelek gyógyhatását már Hippokratész is felismerte, aki fülfájásra, fejfájásra, lépbetegségekre és hasmenésre használta ezt az örökzöld, gyógynövénynek számító
pacsakute, 2016. szeptember 27. kedd, 22:11
Kapribogyó
A tövises kapri vagy egyszerűen kapri (Capparis spinosa) a káposztavirágúak rendjébe, a kaprifélék családjába tartozó Capparis nemzetség legismertebb képviselője. Elő-Indiából és a Kaukázus területéről származó cserje; Görögországban már az ókorban is termesztették.

A rómaiak terjesztették el a Földközi-tenger vidékén, ahol sziklás helyeken, omladozó várfalak réseibe kapaszkodik.Jellemzői

Lecsüngő ágrendszerű cserje, levelei átellenesek, kissé húsosak, fényesek, alakjuk kerek vagy ovális, alapjuknál két horgas tövissel. A virágok kétivarúak, édes illatúak, látványosak, négy csészelevéllel és négytagú, fehéres-rózsaszínes pártával. Az 5-7 cm széles virágban számos kékes színű porzószál nő, az egyetlen bibe pedig általában jóval túlnyúlik a porzószálakon.

A természetben a Capparis spinosa általában a közeli rokon C. sicula, C. orientalis és C. aegyptia fajokkal együtt fordul elő. Az egyes fajok előfordulási arányából meg lehet határozni a
suzymama, 2015. november 17. kedd, 18:33
Majoranna-
tartozik.
Ezeket a fűszernövényeket már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a hegyek örömének, Oros ganos-nak hívták. A görögök szívesen használták a majoránnaolajat fürdés utáni ápolószernek a hajukra és a homlokukra. Egyiptomban a szurokfüvet gyógyszerként alkalmazták. Európába a majoránna a középkorban jutott el, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert; virágcsokorba kötötték, illatos zacskókba, párnákba (potpourri) és kézmosóvízbe rakták, levelével tölgyfa bútorokat dörzsöltek be, hogy illatosak és fényesek legyenek. Azt tartották, ha a tejeskancsók mellé teszik a majoránnaágat, akkor az nem fog megsavanyodni. A majoránnát azoknak is ajánlják, "akik túl sokat bánkódnak".

A majoránna levelei halványzöldek, édeskés, fűszeres ízűek. A szárított majoránna is jól megőrzi ízét.
A szurokfű hajtásai kissé szétterülőek, levele borsízű, virága fehér vagy halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak.
Ha
klementinagidro, 2015. június 25. csütörtök, 12:43
Vágott virág tartósítása, virágok ápolása
hatásos védőszer, ha a növényünk földjébe egy vagy két fokhagyma gerezdet dugunk. A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőket.
 Ha féreg támadta meg a páfrányunkat, tűzzünk a földjébe fejjel lefelé néhány gyufaszálat. A foszfor feloldódva a nedves földben a férgeket kiöli.

Hogy tiszták legyenek a növényeink levelei:
Takarításkor töröljük át őket tollseprővel. Cseppentsünk néhány csepp glicerint, vagy olíva olajt egy tiszta ruhára, és ezzel a ronggyal töröljük át a leveleket. Fényesek maradnak a növényeink levelei, ha időnként áttöröljük tej és víz 1:1 arányú keverékével.
viri6Hogyan töltsük fel a virágcserepet virágfölddel?
 Új cserepet, legalább az előző este áztassuk be egy vízzel telt vödörbe
 Mielőtt földdel töltenénk meg, helyezzünk a cserép aljára kavicsokat, faszenet, törött cserépdarabokat vagy más hasonló anyagot. Ezzel biztosítjuk a növényeink számára a megfelelő víz és levegőellátást.
 Kerámia díszcserépbe közvetlenül is ültethetünk növényeket,
relaxa2008, 2014. november 17. hétfő, 09:11
A csodálatos gyermekláncfű
(Taraxacum officinale)
Egyéb elnevezései: Pongyola pitypang, Pitypang, Kácsavirág, Kikirics, Papatyivirág, Pimpam, Barátfej, Bimbófű, Buborékfű, Éjjelilámpa, Kutyatej, Láncfű, Láncvirág, Pimpáré, Zsibavirág.

A gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burjánzik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. A cikóriával rokon növény 30 cm magasra is megnőhet; lándzsás levelei fényesek, szőrtelenek és osztottak vagy szeldeltek.

Egyetlen, sárga virágzata az idény nagy része alatt virágzik, hajnalban kinyílik, naplementekor és nyirkos időben bezáródik (népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét).

Miután a virágzat elnyílt, a növény magvaiból labdacsot formál, amelyet a szél (vagy a játékos kedvű gyerekek) széthordanak. Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. A gyermekláncfűből
anna4459, 2014. szeptember 25. csütörtök, 20:27
Eper - gyógynövényként
arra, hogy utat nyisson a fertőző baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a bőr alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.

Fogápoló, szépítő:
Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitűnő szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepertől. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitűnő bőrápolónak bizonyult. A bedörzsölt bőr nemcsak az elhalt részektől szabadul meg, de a nap égetett bőrt is hűsíti, gyógyítja.

Elhízás ellen:
A földieper kitűnő szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében első osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik idős korban az elhízás következtében önpusztító
pacsakute, 2014. augusztus 03. vasárnap, 17:46
Növényvédelem
NÖVÉNYVÉDELEM:

Levéltetvek ellen: 1 gerezd fokhagymát szétnyomni, 1l vízben felfőzni. Hagyjuk kihűlt, a levéltetvekre permetezni.

Mérgező virágok: Amarillisz, azálea, ciklámen, filodendron.

Pajzstetű ellen: 1 evk. vízben feloldani 1/2 zöld szappant és 2-3 szál cigarettát. Ha feloldódott, a tetveket lepermetezni vele.

A kellemetlen kövek közti gazt kitépni, majd a résekbe forrásban levő vizet beleönteni.

Ha a veteményes kertben az ágyást kávézaccal körbeszórjuk, nem jönnek rá a rigók.

A vágott virág tovább marad szép a vázában, ha a literenkénti vízhez 2 evk. ecetet adunk.

A veteményesben a hagyma irtózik a babtól, borsótól, viszont epertövek közé ültetve az epret megóvja a penészedéstől.

A vágott rózsa és a tulipán elhervad a nárcisz mellett.

A fejes saláta és a petrezselyem nem szereti a
memi59, 2014. május 12. hétfő, 17:34
Fűszeres sajtos tallér
fokhagymás, lila ill. vöröshagymás, köménymagos, natúr, sós változatokat. Különböző sajtokkal is kísérletezhetünk. Azonban nem ajánlott egy nagyobb alaptésztát begyúrni és azt szétosztva különböző módon ízesíteni. Ekkor vagy nem tudjuk egyenletesen eloszlatni az ízesítőanyagot, vagy amikor egyenletesen eloszlatnánk, szétesik a tészta a kezünk melege miatt.

Mi is az a medvehagyma? A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Régi magyar neve sási hagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fényesek, hosszú nyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, s a népi hiedelem szerint, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és
gabfe, 2014. február 10. hétfő, 14:56
1/7
Képek, videók
Orvosi vizitorma .jpg
pacsakute
2018. február 12. hétfő, 14:26
Vizitorma.jpg
pacsakute
2016. szeptember 06. kedd, 16:17
vízitorma
macsek65
2013. január 20. vasárnap, 20:52
07. Gyönyörűséges Őzek!.j
angyalcsillag
2016. december 28. szerda, 17:00
A gyönyörűséges iga.jpg
katalin_53
2016. május 22. vasárnap, 12:40
gyönyörűséges-.jpg
agica2004
2014. június 16. hétfő, 15:46
gyönyörűséges.jpg
agica2004
2014. június 16. hétfő, 15:44
Gyönyörűséges torta
margoboszi
2014. április 10. csütörtök, 13:07
Gyönyörűséges torta.jpg
margoboszi
2014. április 10. csütörtök, 13:07
GYÖNYÖRŰSÉGES.jpg
ildikocsorbane2
2014. január 26. vasárnap, 13:44
gyönyörüséges szép estét.
ildikocsorbane2
2013. augusztus 06. kedd, 16:51
gyönyörűséges friz.kicsi
agica2004
2013. augusztus 05. hétfő, 11:25
gyönyörűséges napot.jpg
kicsifarkas
2013. július 11. csütörtök, 21:32
Gyönyörűséges
angyalcsillag
2012. november 20. kedd, 21:19
Gyönyörűséges.....jpg
emilia3
2012. október 23. kedd, 12:07
Címkék
hagyma irtózik, skorbut megelőzésére, gyönyörűséges levelei, erősen antiszeptikus, tejeskancsók mellé, szerelmük soha, növényben található, húgyutak gyulladásos, vízzel telt, literenkénti vízhez, másik hiedelem, vágott virág, résekbe forrásban, hinduk számos, tavasz első, növényeink számára,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.