Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 07:56 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jézusról nevezett Avilai Nagy Szent Teréz
Jézusról nevezett Avilai Nagy Szent Teréz szűz és egyháztanító
2018. október 15. hétfő 09:02
Nagy Szent Terézre, kora és minden idők egyik legnagyobb misztikusára, a kármelita rend megújítójára emlékezünk liturgikus emléknapján, október 15-én.
...................
Teréz 1515. március 28-án született Avilában szülei tizenegyedik gyermekeként. Korán kezdett olvasni, tudásvágyát nehezen lehetett kielégíteni. Kedvenc olvasmánya a szentek élete volt. Gyermeki lelkesedéssel előbb vértanú, majd remete szeretett volna lenni. Később, tizennyolc éves koráig mégis nagyvilági életet élt, tudatában volt szépségének és komolyan foglalkoztatta a férjhez menés gondolata.
Személyének, szellemességének és magatartásának varázsa már gyermekkorában megmutatkozott, és ezt a művészetet, hogy ,,embereket megvidámítson, és nevetésre indítson", haláláig megőrizte.
1533-ban döntött a szerzetesi
maroka, 2018. október 15. hétfő, 11:34
Túrmezei Erzsébet: A legnagyobb művészet...
Túrmezei Erzsébet:
A legnagyobb művészet...

A legnagyobb művészet tudod e mi?
Derűs szívvel megöregedni.
Tenni akarnál, s tétlen maradni.
Igazad van mégis hallgatni.
Soha nem lenni reményvesztett
csendben hordozni a keresztet.
Irigység nélkül nézni másra,
Ki útját tetterősen járja.
Kezed letenni az öledbe,
S hagyni, hogy gondod más viselje.
Hol segítettél régen,
bevallani alázattal, szépen,
hogy arra most már nincs erőd,
Nem vagy olyan mint azelőtt..
vorosrozsa66, 2018. október 11. csütörtök, 17:49
Kilenc új alkotást vetítenek a Spanyol Filmhéten az Urániában
Az idei programban a spanyol filmdíjra, a Goya-díjra jelölt rendezők legújabb alkotásait és a tavalyi Berlinalén a legjobb elsőfilm díjával elismert 1993 nyara című filmet tűzik műsorra.

Anunciada Fernández de Córdova y Alonso Viguera, Spanyolország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete a programot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a spanyol filmhetek hagyománya több évtizedre nyúlik vissza, de az idén ötödik éve lesz, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínház közreműködésével szervezik meg az eseményt.

Az idei filmhét Pablo Berger Abrakadabra című fekete komédiájának vetítésével veszi kezdetét. A rendező Európai Filmdíjra jelölt Hófehérke című fekete-fehér némafilmjét a 2014-es spanyol filmhéten láthatta a magyar közönség. Az Abrakadabra egyik főhősét Maribel Verdú, az egyik legismertebb spanyol színésznő alakítja - hívta fel a figyelmet a spanyol nagykövet.

A másik komédia a Torrente-filmek címszereplőjeként ismert Santiago Segura Kertelés című alkotása,
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 16:02
Magyar karikatúratörténeti kiállítás nyílt a Széchényi Könyvtárban
A múzeum és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös pop-up tárlatának megnyitóján Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: ez a bemutató egy olyan témát emelt be a programba, amely eddig hiányzott az összművészeti fesztivál palettájáról.

"A kiállítás címe jól jelzi, hogy azok a karikatúrák sikeresek, amelyek fityiszt mutatnak a több felől építkező rosszra" - hangsúlyozta Szakolczay Lajos művészettörténész.

"Karikatúra nélkül nincs, vagy likas a komolyság, épp az hullik ki belőle aminek (.) bent kéne maradni" - fűzte hozzá.

A művészettörténész kiemelte, hogy "a nevettetés alázata, invenciós, szellemdús gondolat, a vonal bravúros kezelése, nem akármilyen asszociációs készség és nem utolsó sorban mindenre kiterjedő műveltség" szükséges ahhoz, hogy valaki jó karikaturista legyen.

A magyar sajtókarikatúrából áttekintést nyújtó bemutató történeti válogatásában helyet kaptak a könyvtár állományát képező legjellegzetesebb címlapok, így a 170 éve alapított
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 16:21
Metafizikai egyedüllét
Tao Te King)


Önmagad beutazása a mindenség beutazása. (Weöres Sándor: A teljesség felé)

Az ember egyedül érkezik a világra, és egyedül távozik innét. Egyedül viseli jó és rossz tetteinek gyümölcseit, egyedül viseli el a poklok kínját s magányosan jut üdvösségre. (Csánakja Pandit: Indiai bölcsességek könyve)


A spiritualitás alapvetően azt jelenti, hogy légy a magad mestere. Az egyik leggyönyörűbb dolog a világon, hogy nem kötődsz semmihez. Nem kötődni a legnagyobb fényűzés. Nem csak szükségtelen, hogy mindig kötődünk, de végső soron káros is. Beléphetsz az időtlenségbe, mely a spirituális létezés csúcs pillanata.

Nagy ember az, aki a nagy tömeg közepette is képes teljes tisztaságában megőrizni a magányosság derűjét.

Bár a jógi különböző érzéktárgyakkal kerül kapcsolatba, elméjét ne zavarja meg azok erénye vagy hibája, s minden ragaszkodástól mentesen legyen szabad, akár a levegő, ami nem kötődik semmihez (Bhágavata-purána
jupiter21, 2018. október 07. vasárnap, 06:09
Tatarozás miatt költözik a brit uralkodó - de csak 2025-ben
A London közepén emelkedő, Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már tavaly megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak, 369 millió fontos (136 milliárd forintos) költségvetéssel.

Az eddig elvégzett munkálatokról az udvar szóvivője pénteken elmondta, hogy az elmúlt egy évben, a felújítás legsürgősebb teendőjeként 3 kilométernyi elaggott és súlyosan tűzveszélyesnek minősített villanyvezetéket cseréltek ki.

A munka legnagyobb része azonban a jövő héten kezdődik, az épület keleti szárnyában, amelynek kétszáz szobájából és terméből hozzávetőleg 3 ezer képzőművészeti alkotást, bútort, kristálycsillárokat, órákat kell eltávolítani a következő hat hónapban, hogy a munkások hozzáférhessenek a felújítandó épületgépészeti és statikai elemekhez.

Emiatt az uralkodó három gyermekének, Anna hercegnőnek, valamint András yorki
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 20:12
Újbuda, Eger és Szolnok lesznek a Magyar Festészet Napja kiemelt helyszínei
A Magyar Festészet Napja az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatává nőtte ki magát - emelte ki a 17. rendezvény keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

Mint mondta, a program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az egyik leghagyományosabb képzőművészeti műfajra és annak magyar képviselőire, kiemelten a fiatal művészgeneráció tagjaira.

A rendezvényhez kapcsolódva néhány kiállítás már szeptember óta látható, de a tárlatok zöme október folyamán nyílik és sok esetben november végéig megtekinthető is lesz.

Martonné Adler Ildikó, Eger alpolgármestere kiemelte, hogy a város valamennyi kiállítóhelyén magyar művészek alkotásai mutatkoznak be október 13-án. A Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállításnak az Érseki Palota ad otthont, Jelenidő címmel festő szakos hallgatók tárlata nyílik az Eszterházy Károly Egyetem Líceum épület aulájában, a Ziffer Sándor Galériában üvegfestmények lesznek láthatók,
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 15:43
Fotóművészeti konferencia kezdődött a Pesti Vigadóban
válaszolni számtalan kérdést, például, hogy van-e a magyar fotóművészetnek az egyetemes fotográfiában is értelmezhető sajátos karaktere - fűzte hozzá Barta Zsolt Péter, aki szerint a fényképezés, miközben erős, 180 évre visszamenő története és hagyományai vannak, mára tömegművészetté vált.

Kincses Károly fotómuzeológus előadásában kiemelte: ma a magyar fotográfia egésze sosem látott mélyponton van, amelynek legfontosabb oka morális-erkölcsi jellegű.

Kitért arra is: a magyar amatőrfotózás legnagyobb, évtizedes problémája, hogy mindig a trendek után kullog, nem próbál új utakat törni.

A konferencián kedd délután Bán András műkritikus az 1950-es évek magyar fotográfiájáról tart előadást, Flesch Bálint a fotótechnika-történeti információkhoz való viszony alakulásáról fog beszélni az elmúlt 50 év tükrében.

Szerdán mások mellett E. Csorba Csilla a biográfia, ikonográfia és bibliográfia fotótörténeti kutatásban betöltött szerepét fogja elemezni előadásában, Farkas Zsuzsanna a régi és mai
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 11:41
Több mint 10 százalékkal csökkent a lakosság Németország keleti tartományaiban az újraegyesítés óta
szerint a volt NDK területén havonta átlagosan 2078 eurót (685 ezer forint) tesznek ki, ami a 2587 eurós nyugati szint 80 százalékát jelenti - áll a Destatis jelentésében.

A különbségek fennmaradását mutatja a német egység megvalósításának folyamatáról szóló új kormányzati elemzés is. A napokban kiadott dokumentum szerint a munkanélküliség ugyan történelmi mélypontra, 7,6 százalékra süllyedt a volt NDK területén, de így is jelentősen meghaladja a nyugati tartományokban regisztrált 5,3 százalékot, a legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságok indexében, a frankfurti tőzsde DAX-30 mutatójában pedig továbbra sincs olyan vállalat, amelynek keleten van a központja.

A megosztott ország újraegyesítéséről szóló keletnémet-nyugatnémet államközi szerződés 1990. október 3-án lépett hatályba, a megállapodás révén az NDK az egyesült szövetségi köztársaság hat új tartományává vált. Az évfordulós ünnepségeket mindig a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat soros elnöki
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 20:44
H.Kohut Katalin: Édeske álma
csodájára járt. Bejárták a földrészeket közösen, Édeskét mindenütt megismerték és körberajongták a királyok, hercegek, grófok. Már-már elfelejtkeztek az átokról, nem is hitték el, hogy bármi rossz történhet a királylánnyal. Így következett el a 18. születésnapja, amikor a család énekversenyt szervezett a királyi palotában. Mindenki szerepelt, Édeske is, természetesen őt tapsolták meg a legjobban, amikor a zsűri visszavonult és behozták a szebbnél szebb tortákat. Édeske felemelte a kést, hogy megszelje a legnagyobb joghurtos, gyümölcsös tortacsodáját, amikor megszólalt a toronyóra, délután egy órakor. A leány abban a pillanatban a szívéhez kapott és élettelenül terült el a földön. Nagy volt az ijedtség a palotában, de a királyi házaspár tudta, mi történt, hozzákezdett az előkészületekhez, hogy méltó helyen nyugodjon Édeske, míg az átkot le nem mossák róla.

Többezer év telt el, nemzedékek születtek és nőttek fel, egyedül a királyi család halt ki utódok nélkül. A palotát benőtte az örökzöld fenyőfák
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 16:04
H.Kohut Katalin: Érzelmi tökély
emberek jól érezzék magukat és boldogok legyenek.

Valójában a művészek ritkán boldogok, ezért individualisták gyakran, bár nagy tettekre képesek, mégis hiányzik nekik az a ritka barátság, vagy szerelem, amit tiszta szívük képvisel, mint ideált és akit elfogadnának társul. Nem az ő hibájuk, le kell szögezni, mert minden időben és korban leértékelően tekintettek az igazi tehetségekre, nagyon sok ellenséggel voltak körül véve, lehetetlenné tették gyakran hivatásuk űzését, s azt is időnként a legnagyobb nyomorba taszítva végezték, pedig az alkotó munka naponta több kemény órás munkát igényel, melyhez szükséges volna az emberhez való életmód kialakítása az adott ország, vagy földrész részéről. Hatalmas művészek vesztek el, keresték a halált, hogy megszabaduljanak lehetetlenné és tehetetlenné tett helyzetükből, pedig a szívember igazi szerelme csak tökéletes lehet, amilyet elképzel a hatalmas művész, mint a világ békességét, vagy a múzsáját.
Mindig csak képzelték maguknak a barátokat is, s ha néha
kohlinka, 2018. szeptember 26. szerda, 09:04
Kutatók éjszakája - Két városban kilencven programmal készül a Neumann János Egyetem
irodalmi programok is, valamint derült idő esetén a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagködök távcsöves megfigyelésére is lehetőség nyílik.

Horváthné Fenyvesi Lilla, az egyetem Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskolájának intézményvezetője kiemelte: egy interaktív természettudományos játszóházba várják az érdeklődőket. Kísérleteik során a legkisebbek a térfogatváltozás, a víznyomás és a felületi feszültség okait kutathatják, a nagyobbak a gyümölcsök kémiai reakcióhatásait vizsgálhatják, miközben a legnagyobbak vulkánkitörést modellezhetnek majd. Lehetőség lesz lávalámpa- vagy kaleidoszkópkészítésre, de lesz rejtvényszoba és kézműves kuckó is.

Palkovics András, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának dékánja elmondta: a bor- és pálinkakóstoló, a gyógy- és fűszernövény-bemutató, valamint a kézműves termékek vására mellett a gyermekek megismerhetik a poszméhek munkáját, a felnőttek a hidrokultúrás kísérletek révén pedig bepillantást nyerhetnek a talaj nélküli paradicsom- és
velemenyezd, 2018. szeptember 24. hétfő, 15:53
1/304
Képek, videók
Avilai Nagy Szent Teréz
sacimama
2015. október 23. péntek, 21:20
imadsag__haza,Karmelit a t
xjanos
2012. július 07. szombat, 09:48
Angyalföldi Karmeliták 02
xjanos
2012. július 07. szombat, 09:48
Karmelita-templom kapuja.
farkas1945
2010. december 24. péntek, 20:49
A Karmelita-templom.jpg
farkas1945
2010. december 24. péntek, 20:47
A Karmelita-templom melle
farkas1945
2010. december 24. péntek, 20:47
Karmelita templom
manda
2008. július 30. szerda, 19:23
Kármelita kolostor
emoke33
2008. április 17. csütörtök, 09:39
M-szentek
biharijudit
2017. november 01. szerda, 08:17
Lázadó szentek 01.jpg
chillik
2017. március 04. szombat, 05:40
Lázadó szentek 02.jpg
chillik
2017. március 04. szombat, 05:39
Fagyos szentek 01.jpg
chillik
2016. november 23. szerda, 05:21
Fagyos szentek 02.jpg
chillik
2016. november 23. szerda, 05:21
Szentek közbenjárása
sacimama
2016. november 17. csütörtök, 23:29
Mint ahogyan ez a szentek
katalin_53
2016. július 03. vasárnap, 17:05
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.